Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (02/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (2.7.1996)

Την Παρασκευή το μεσημέρι συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ που εκλέχτηκε από το Συνέδριο προκειμένου να εκλέξει τον νέο Γραμματέα της και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου. Την επόμενη Τετάρτη το μεσημέρι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης θα συγκαλέσει το νέο Εκτελεστικό Γραφείο.

Με απόλυτη ικανοποίηση και θερμά λόγια δέχτηκε η Ουάσιγκτον την εκλογή του Κώστα Σημίτη ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η ικανοποίηση αυτή εκφράστηκε επισήμως χθες από τον εκπρόσωπο τύπου του Στέιτ Ντιπαρτμεντ ο οποίος υποστήριξε ότι η εκλογή του Κώστα Σημίτη ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποτελεί θετική εξέλιξη για την Ελλάδα. Ο Νίκολας Μπερνς εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει ένας στενός συνεταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη λήψη μέτρων για τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά το θετικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά ως αποτέλεσμα της εκλογής του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην προεδρεία του ΠΑΣΟΚ. Στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάρτιση αξιόπιστου προϋπολογισμού για το 1997, η μείωση των επιτοκίων κάτω του 13%, η μείωση του τιμαρίθμου, η κατάρτιση εντός του μήνα νομοσχεδίου για την περικοπή των δημοσίων δαπανών, η ενεργοποίηση του νόμου για την εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και η σωστή απορρόφηση των κονδυλίων του Β' πακέτου Ντελόρ.

Συγχαρητήριο μήνυμα για την εκλογή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ έστειλε ο Γλαύκος Κληρίδης. Ο Κύπριος πρόεδρος στο μήνυμά του εύχεται "κάθε επιτυχία στα νέα υψηλά του καθήκοντα για το καλό ολόκληρου του Ελληνισμού. Προσβλέπω πάντοτε της στενή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας που αποτελεί τη συνισταμένη στη ευόδωσης των αγώνων του έθνους για δικαίωση" καταλήγει ο κ. Κληρίδης.

Την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας συγκαλεί σήμερα ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ. Η Επιτροπή θα εξετάσει τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις μετά την εκλογή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην προεδρεία του ΠΑΣΟΚ.

Στο Γραμμικό σχέδιο εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των Γενικών Εξετάσεων που διαγωνίζονται και στα ειδικά μαθήματα. Η αποχή έφτασε το 45,3% και κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη οι εξετάσεις έγιναν ομαλά και χωρίς καθυστερήσεις. Όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο προϊστάμενος της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης Ανδρέας Αλεξανδρίδης η συμμετοχή που ανήλθε στο 54,70% ήταν στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Συνολικά είχαν δηλώσει συμμετοχή 1.572 άτομα και προσήλθαν 712. Αύριο το πρωί οι υποψήφιοι εξετάζονται στα Γαλλικά και το απόγευμα στα Ιταλικά, την Πέμπτη το πρωί στη Μουσική και το απόγευμα στα Γερμανικά και την Παρασκευή το πρωί σε υπαγόρευση Μουσικού Jeil]mou.

Στην Αγκυρα βρίσκεται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Πήτερ Τάρνωφ ο οποίος πρόκειται να έχει διαβουλεύσεις με την στελέχη της Τουρκικής κυβέρνησης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν τρόποι για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και προτάσεις για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο κ. Τάρνωφ μετά την Αγκυρα θα επισκεφθεί και την Αθήνα όπου θα έχει επαφές με Ελληνες αξιωματούχους. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς χαρακτήρισε ευνοϊκές τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιείται η επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού καθώς όπως είπε επικρατεί πολιτική σταθερότητα στην Αγκυρα και την Αθήνα.

Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Βενιζέλο θα έχει το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ μετά από αίτημά του. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται εν' όψει της εκλογής από την κυβέρνηση της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου μετά τη συνταξιοδότηση του Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλη Κόκκινου και του εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Αθανάσιου Σιούλα.

Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ και τον πρωθυπουργό Ζαν Βίντενωφ συναντάται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη εργασίας στη Σόφια. Αντικείμενο της επίσκεψης του κ. Ρωμαίου είναι οι σχέσεις της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ρόλος της Ελλάδας στην προώθησή τους. Ο κ. Ρωμαίος συναντήθηκε με την υφυπουργό εξωτερικών Ιρίνα Μπόκοβα αρμόδια για τις σχέσεις της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ επαφές θα έχει και με τον υπουργό εξωτερικών Γκεόργκι Πίρινσκι.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα διαρκέσουν οι θερινές εκπτώσεις των εμπορικών καταστημάτων της χώρας που άρχισαν επίσημα χθες. Τις μεγαλύτερες εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι και 50% έχουν τα είδη ένδυσης, ακολουθούν τα υποδήματα και οι ηλεκτρικές συσκευές.

Την απόφαση ότι και οι δύο εργαζόμενοι σύζυγοι δικαιούνται ολόκληρο το οικογενειακό επίδομα έλαβε η ολομέλεια του Αρείου Πάγου κρίνοντας ότι το οικογενειακό επίδομα είναι τμήμα της αμοιβής. Η υπόθεση αναμένεται να παραπεμφθεί στο ανώτατο ειδικό δικαστήριο για οριστική κρίση καθώς η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει λάβει αντίθετη απόφαση καθώς έκρινε ότι το επίδομα δικαιούται ο ένας από τους δύο συζύγους.

Συμφωνία διμερούς συνεργασίας προωθούν οι οργανισμοί ηλεκτρισμού Ελλάδας και Σκοπίων, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα -και, κυρίως, ταχύτερα- οι τυχόν ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε μία από τις δύο χώρες. Ήδη, έχει ανατεθεί σε εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών η εκπόνηση τεχνικού σχεδίου συνεργασίας. "Καθώς τα δύο συστήματα ηλεκτρισμού είναι διασυνδεδεμένα, μια γενική συμφωνία συνεργασίας είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την καλύτερη αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν κατά τη λειτουργία τους", τόνισε στο Μ.Π.Ε. ο βοηθός γενικός διευθυντής της ΔΕΗ, Ραφαήλ Μαϊόπουλος.

Aποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τα 100 παιδιά της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, που φιλοξενήθηκαν από οικογένειες του Δήμου Καλαμαριάς για επτά μήνες, πραγματοποιείται σήμερα στις 7 το απόγευμα στην πλαζ της Αρετσούς. Παρουσία του Δημάρχου Καλαμαριάς, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των οικογενειών που φιλοξένησαν τα παιδιά, θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα στα παιδιά αλλά και στους δασκάλους που τα συνόδευαν.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Τουρκία για τη συμφωνία συνεργασίας που αποφάσισε η αρχηγός του Κόμματος Ορθού Δρόμου με τον ισλαμιστή ηγέτη του Κόμματος Ευημερίας Νετσμεντίν Ερμπακάν. Η Τανσού Τσιλερ έλαβε χιλιάδες επιστολές, τηλεφωνήματα αλλά και φαξ από συμπατριώτισσές της οι οποίες διαμαρτύρονται για τη συμφωνία κυβέρνησης συνασπισμού με τον Ερμπακάν. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα "Daily Telegraf" την ερχόμενη Πέμπτη προγραμματίζονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Σμύρνη. Στελέχη του κόμματος της κ.Τσιλλέρ σημειώνουν ότι η εκλογική επιτυχία τους, οφείλεται περισσότερο στις ψήφους των γυναικών που πίστεψαν στις υποσχέσεις της αρχηγού του Ορθού Δρόμου που αντιτάσσονταν στον ισλαμισμό για τον οποίo είχε πει μάλιστα, ότι "απειλεί να γυρίσει την Τουρκία στον μεσαίωνα".

Επίθεση με ρουκέτες εναντίον θέσεων παλαιστινιακής οργάνωσης στην περιοχή Αϊτα Αλ Φουχάρ στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου πραγματοποίησαν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη. Η σημερινή αεροπορική επιδρομή κατά παλαιστινιακού στόχου στο Λίβανο ήταν η πρώτη μετά την εκεχειρία της 27ης Απριλίου με την οποία τερματίστηκε η 17ήμερη ισραηλινή επιχείρηση στο Λίβανο.

Βαθμιαία άνοδο θα παρουσιάσει το επόμενο τριήμερο η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα και σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία την Πέμπτη στα Ηπειρωτικά θα φτάσει τους 39 και πιθανόν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του καύσωνα. Σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα θα επικρατεί αίθριος καιρός ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Tuesday, 2 July 1996 - 6:14:33