Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (1/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (1.7.1996)

Πολλές "εκπλήξεις" επιφύλαξε η εκλογή των μελών της νέας κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη του κινήματος,που διετέλεσαν μέλη στις προηγούμενες κεντρικές επιτροπές αλλά και υπουργοί δεν κατάφεραν να εκλεγούν,ενώ εξελέγησαν για πρώτη φορά 33 μέλη των κομματικών οργανώσεων,πράγμα που σημαίνει ότι οι σύνεδροι θέλησαν να δώσουν ένα μήνυμα ανανέωσης στο καθοδηγητικό όργανο του ΠΑΣΟΚ. Πρώτος εξελέγη ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου με 2.380 σταυρούς προτίμησης και ακολουθούν ο Κώστας Λαλιώτης με 2.284 ψήφους, η Β.Παπανδρέου, με 2.202, ο Κ.Σκανδαλίδης, με 2.153, ο Π.Αυγερινός με 2.061, ο Μ.Παπαϊωάννου με 1.990, ο Θ.Πάγκαλος 1.839, ο Μ.Χαραλαμπίδης 1.793, ο Απ.Κακλαμάνης 1.783 και ο Γεράσιμος Αρσένης με 1.782 σταυρούς προτίμησης.

Την άποψη ότι επικράτησαν οι "σκληρές γραμμές" για την εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Στ.Παπαθεμελής,μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ.Παπαθεμελής τόνισε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την κεντρική επιτροπή "είναι αποτέλεσμα όλης της εντάσεως,που επικράτησε τις τελευταίες μέρες,που δίχασε το κόμμα στα δύο, αλλά θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα διεστώτα έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να επανασυνδεθούν μεταξύ τους." "Επικράτησαν οι σκληρές γραμμές, οι λίστες, τόνισε ο κ.Παπαθεμελής. Όσοι δεν ήμασταν σε καμιά λίστα, βρεθήκαμε ανάμεσα σε "συμπληγάδες" και ήταν αδύνατον να επιβιώσουμε." Αναφερόμενος στην εκλογή του Κων.Σημίτη στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "αισίως το συνέδριο κατάφερε να εκλέξει το νέο του πρόεδρο".

Ευρύτατα σχολιάζει ο βρετανικός τύπος την εκλογή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στο σύνολό τους οι εφημερίδες επισημαίνουν ότι η πλειοψηφία που απέσπασε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα του επιτρέψει να εκσυγχρονίσει την οικονομία και το δημόσιο τομέα, αν, όπως σημειώνουν, δεν συναντήσει δυσκολίες από την παραδοσιακή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ που εκπροσωπείται από τον συνυποψήφιό του για το αξίωμα της προεδρίας Ακη Τσοχατζόπουλο.

Φόρο τιμής στον Ανδρέα Παπανδρέου θα αποτίσει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης ο οποίος θα επισκεφθεί τον τάφο του μεγάλου πολιτικού και ιδρυτή του κινήματος στο Α' Νεκροταφείο συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Γιώργο Παπανδρέου. Το πρωί ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προταθεί εκ νέου για τη θέση του Γραμματέα της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας συγκαλεί αύριο ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ. Σε δηλώσεις του ο κ. Εβερτ τόνισε ότι το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος απογοήτευσε τον ελληνικό λαό και χαρακτήρισε "πρωτοφανή και αποκαλυπτικά" όσα διαδραματίστηκαν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Συνεδριάζει σήμερα στην Κύπρο το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερωθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για τις πρόσφατες επαφές του στο εξωτερικό με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι, τον Πρόεδρο Κλίντον, τον Βρετανό πρωθυπουργό Τζων Μέητζορ και άλλους αξιωματούχους. Την ελπίδα ότι με την εκλογή του Κώστα Σημίτη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ το κόμμα θα διατηρήσει την ενότητα του και την πεποίθηση ότι η πολιτική της Ελλάδος στο Κυπριακό και η συμπαράσταση της δεν θα αλλάξουν , εξέφρασαν σήμερα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί προσερχόμενοι στο προεδρικό μέγαρο για τη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου.

Στο ελεύθερο σχέδιο και το μάθημα των Αγγλικών εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των Γενικών Εξετάσεων που διαγωνίστηκαν και στα ειδικά μαθήματα. Η αποχή έφτασε το 45% και κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη για τις εξετάσεις στο μάθημα των Αγγλικών λειτούργησαν 12 εξεταστικά κέντρα και από τους 3.340 υποψηφίους που επρόκειτο να εξεταστούν προσήλθαν οι 1.851. Για το Ελεύθερο Σχέδιο λειτούργησαν 5 εξεταστικά κέντρα στα οποία από τους 1.531 που είχαν δηλώσει συμμετοχή προσήλθαν οι 844. Αύριο το πρωί οι υποψήφιοι εξετάζονται στο Γραμμικό Σχέδιο, την Τετάρτη το πρωί στα Γαλλικά και το απόγευμα στα Ιταλικά, την Πέμπτη το πρωί στη Μουσική και το απόγευμα στα Γερμανικά και την Παρασκευή το πρωί σε υπαγόρευση Μουσικού Κειμένου.

Συνταξιοδοτούνται σήμερα ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Κόκκινος και ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Αθανάσιος Σιούλας. Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σύντομα στην κάλυψη των θέσεων αυτών με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αρχισαν σήμερα επίσημα οι θερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα σε μια προσπάθεια τόνωσης της κίνησης στην αγορά. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Διήμερη επίσκεψη στη Σόφια πραγματοποιεί από σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος. Αντικείμενο των επαφών του αναμένεται να αποτελέσουν θέματα που αφορούν την προενταξιακή πορεία της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Έκτακτα μέτρα για την απαγόρευση εισαγωγής οποιουδήποτε ζωικού προϊόντος από την ΠΓΔΜ μετά την εμφάνιση κρουσμάτων αφθώδους πυρετού στο νοτιοδυτικό τμήμα της γειτονικής χώρας αποφάσισε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Γεωργίας. Έτσι στο τελωνείο Ευζώνων απαγορεύεται η εισαγωγή ζωικών προϊόντων ή ζωντανών μηρυκαστικών και χοίρων. Παράλληλα απαγορεύεται η βοσκή των ελληνικών κοπαδιών σε απόσταση μικρότερη των τριών χιλιομέτρων από τα σύνορα ενώ παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται και στο Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής. Στα ελληνοσκοπιανά σύνορα εφαρμόζονται

Την τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κύπρου, που αφορά στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, ενέκρινε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η απόφαση αυτή epamabebai~mei τη Διεθνή υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κυβέρνησης ολόκληρης της Κύπρου, ενώ παράλληλα, επιβεβαιώνει την ευθύνη της τουρκικής κυβέρνησης για ότι συμβαίνει στα κατεχόμενα και ταυτόχρονα απορρίπτει κάθε αναγνώριση του καθεστώτος των κατεχομένων.

Αύριο ή την Τετάρτη, κατά πάσα πιθανότητα θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της στη Βουλή η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην Τουρκία μεταξύ του Νετζμεντίν Ερμπακάν και της Τανσού Τσιλλέρ. Όπως προβλέπει το άρθρο 110 του συντάγματος μετά την επικύρωση του καταλόγου των υπουργών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρόγραμμα της κυβέρνησης παρουσιάζεται το αργότερο εντός μίας εβδομάδας στη Βουλή. Βάσει των διατάξεων του συντάγματος ο κατάλογος των υπουργών της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί αύριο στην ολομέλεια της Βουλής και την ίδια μέρα αναμένεται να παρουσιαστεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Την Παρασκευή θα γίνουν οι συζητήσεις επί του προγράμματος και την Κυριακή η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Μικρή ποσότητα ραδιενέργειας διέρρευσε την περασμένη Παρασκευή από τον πρώτο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ, δήλωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής επιτροπής ατομικής ενέργειας στο Κίεβο. Όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος η διαρροή εντοπίστηκε την Παρασκευή και η επιχείρηση αντιμετώπισης του προβλήματος ολοκληρώθηκε το Σάββατο χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό ή το περιβάλλον.

Μικρή άνοδο θα παρουσιάσει σήμερα η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς και η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Monday, 1 July 1996 - 6:29:30