Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (3/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (3.7.1996)

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα έχουν το απόγευμα οι Αμερικανοί Υφυπουργοί Εξωτερικών κ. Τάρνοφ και Αμυνας κ. Λόνταλ προκειμένου να συζητήσουν μαζί του τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αυτή την ώρα συναντώνται με τους Υπουργούς Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και Εθνικής Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη. Στο μεταξύ χθες το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Αμυνας διέψευσε τις καταγγελίες του ισλαμιστή Πρωθυπουργού της Τουρκίας Νετσμετίν Ερμπακάν, σύμφωνα με τις οποίες ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο. Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας Γιλμάζ- Παπούλια που υπεγράφη το 1988, δεν εκτελούνται ασκήσεις στο Αιγαίο κατά το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου, συνεπώς η αναφορά Ερμπακάν είναι άνευ αντικειμένου.

Χωρίς μεταβολές από τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν δηλώσει πέρσι είναι οι φορολογικές δηλώσεις "πόθεν έσχες" των πολιτικών αρχηγών που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην τελευταία δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου ως μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο παρουσιάζεται το αυτοκίνητό του ενώ στην κατοχή της συζύγου του Δήμητρας βρίσκεται το σπίτι της οδού Αγράμπελης, ένα αυτοκίνητο και καταθέσεις. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατέχει τέσσερα ακίνητα στην Αθήνα και την Πάτρα και δύο οικόπεδα. Κύριος τεσσάρων ακινήτων και ισάριθμων οικοπέδων είναι και η σύζυγός του Δάφνη ενώ τα συνολικά εισοδήματα του ζεύγους αυξήθηκαν από την προηγούμενη χρονιά. Μόνο δύο αυτοκίνητα και ένα δίκυκλο εμφανίζει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, του οποίου η σύζυγος κατέχει μερίδιο από τέσσερα ακίνητα στο Κολωνάκι και τραπεζικές καταθέσεις. Ένα αγροτεμάχιο, το σπίτι του και τα γραφεία της Πολιτικής Ανοιξης εμφανίζει στην δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς ενώ η σύζυγός του κατέχει αρκετά ακίνητα και μετοχές από πέντε εταιρείες. Το διαμέρισμά της και ένα μικρό εξοχικό στην Κεφαλλονιά εμφανίζει η Αλέκα Παπαρρήγα.

Σε κατάσταση ετοιμότητας έχουν τεθεί τα νοσοκομεία της χώρας, οι υγειονομικές υπηρεσίες και το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας εν όψει του κύμα καύσωνα που προβλέπεται να πλήξει από αύριο ολόκληρη τη χώρα. Τέσσερις μέρες θα κρατήσει το κύμα καύσωνα ενώ όπως δήλωσε στο Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων μετεωρολόγος του μετεωρολογικού σταθμού της Μίκρας, ο καύσωνας θα "χτυπήσει" την Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη τις τέσσερις αυτές ημέρες ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 36 βαθμούς Κελσίου ενώ οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο Κιλκίς και στις Σέρρες όπου πιθανότατα θα φθάσει στους 38 βαθμούς. Το πρόβλημα, όπως δήλωσε ο μετεωρολόγος, το έχουν οι Κεντρικές και Νότιες περιοχές και ιδιαίτερα το Λεκανοπέδιο Αττικής, η Λαμία, το Αγρίνιο και πόλεις της Πελοποννήσου όπου η θερμοκρασία θα φθάσει τους 40 βαθμούς.

Με απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρουης επιτρέπει στους Έλληνες να προσφύγουν στη γερμανική δικαιοσύνη για να diejdij^soum αποζημιώσεις για τα δεινά των χρόνων της κατοχής. Το β΄τμήμα του Δικαστηρίου της Καρλσρούης με την απόφασή του, απορρίπτει ουσιαστικά τα επιχειρήματα της γερμανικής κυβέρνησης και δημιουργεί ορισμένες προϋποθέσεις για την υποβολή αγωγών στα γερμανικά δικαστήρια Ελλήνων, που ζητούν να τους επιδικαστούν κατοχικές αποζημιώσεις. Η απόφαση προκλήθηκε από την προσφυγή 22 Εβραίων, από την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Γερμανία σε Πρωτοδικείο της Βόννης.

Ομαλά και χωρίς καθυστέρηση έγιναν, στα δύο εξεταστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, οι εξετάσεις των υποψηφίων για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας στο ειδικό μάθημα των γαλλικών. Η συμμετοχή, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης Ανδρέα Αλεξανδρίδη ανήλθε στο, 67,65% και η αποχή στο 32,35%. Συνολικά είχαν δηλώσει συμμετοχή 705 υποψήφιοι και προσήλθαν 474.

Σημαντικά στοιχεία που αφορούν το φόρο εισοδήματος έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι οι έμποροι και οι βιομήχανοι δήλωσαν κατά μέσο όρο εισοδήματα 3,1 εκατομμυρίων δραχμών έναντι 3,3 που δήλωσαν οι μισθωτοί. Παρά την εφαρμογή του νόμου των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι βιομήχανοι δήλωσαν μικρή αύξηση εισοδημάτων σε σχέση με πέρσι συγκριτικά με εκείνη που δήλωσαν μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Το νέο πρόγραμμα αισθητικής αναβάθμισης των πρωτευουσών των Νομών της Μακεδονίας και της Θράκης θα ανακοινώσει αύριο στις 12 το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου που θα δώσει στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ο Φίλιππος Πετσάλνικος. Το πρόγραμμα που θα στοιχίσει 1,5 δις δρχ. συντονίζει το υπουργείο και συγχρηματοδοτούν Δήμοι και ΔΕΗ. Ο κ. Πετσάλνικος θα αναφερθεί επίσης και σε θέματα σχετικά με το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και στις εξελίξεις που προδιαγράφονται.

Επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει στις 8 και 9 Ιουλίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τεόντορ Μελεσκάνου μετά από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του Θεόδωρου Πάγκαλου. Οι δύο υπουργοί, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ρουμανικής πρεσβείας, θα συζητήσουν θέματα ανάπτυξης και συνεργασίας στην περιοχή καθώς και το θέμα της συμμετοχής της Ρουμανίας στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές. Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα ο κ. Μελεσκάνου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ενώ θα έχει ακόμη συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και άλλα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

Τα Ηνωμένα Έθνη από καιρό υποθέτουν ότι οι αγνοούμενοι της Κύπρου είναι νεκροί εξαιτίας της απουσίας ισχυρών αποδείξεων περί του αντιθέτου δήλωσε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Κόρνμπλουμ. Απαντώντας σε επιστολή του Προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου και της Επιτροπής Δικαιοσύνης για την Κύπρο Σάββα Τσίβικο,ο κ. Κόρνμπλουμ παρατηρεί ότι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί το θέμα των αγνοουμένων είναι μέσω συνεργασίας με τη διερευνητική επιτροπή και όχι με αφορισμούς και dijastij]r διεκδικήσεις. Αναφορικά με τη διακρίβωση της τύχης των πέντε αγνοουμένων με αμερικανική υπηκοότητα,στην ίδια επιστολή τονίζεται ότι οι έρευνες συνεχίζονται και ακόμη δεν έχουν εξαχθεί τελικά συμπεράσματα και προστίθεται ότι πρόοδος στο θέμα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόοδο στο ευρύτερο θέμα των αγνοουμένων.

Διεξάγεται σήμερα στη Ρωσία ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν προηγείται σταθερά του αντιπάλου του, υποψηφίου των αριστερών, Γενάντι Ζουγκάνωφ.

Νωρίς το απόγευμα θα ανακοινωθούν στην Τουρκία οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης συνασπισμού Ερμπακάν-Τσιλλέρ. Σύμφωνα με πληροφορίες τις προγραμματικές δηλώσεις θα κάνει ή ο πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν ή κάποιος υπουργός που ο ίδιος θα ορίσει. Οι τοποθετήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης θα γίνουν μετά από δύο ημέρες, όπως ορίζει το σύνταγμα, ενώ η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα

Ο Υπουργός Γεωργίας της Κύπρου Κώστας Πετρίδης και 95 επιβάτες, κινδύνευσαν όταν το αεροσκάφος το οποίο τους μετέφερε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, παρουσίασε βλάβη στο ηλεκτρονικό σύστημα, την ώρα που προσγειωνόταν. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του αεροσκάφους έδειχναν ότι δεν ήταν ασφαλείς οι τροχοί του, με αποτέλεσμα ο χειριστής του να μην αποφασίζει να το προσγειώσει. Αμέσως, τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού οι υπηρεσίες ασφαλείας του αεροδρομίου και το αεροσκάφος τελικά προσγειώθηκε, αφού κατέβασε τους τροχούς με εφεδρικό σύστημα.

Βαθμιαία άνοδο θα παρουσιάσει από σήμερα η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά στα νοτιοανατολικά βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στα ηπειρωτικά από 19 έως 37 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Wednesday, 3 July 1996 - 6:16:36