Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-11-10

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 10 Νοεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΙΣ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [02] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ
  • [03] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ
  • [04] ΕΕ:Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΡΟΙ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ
  • [05] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΝΤΕΙΝΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [07] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΣΤO ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΝΤ' ΑΛΕΜΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΙΣ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Στις 19 Νοεμβρίου θα έλθει τελικά στην Ελλάδα ο αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, όπως γνωστοποιήθηκε το απόγευμα με σχετικές ανακοινώσεις της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης. Στην ελληνική ανακοίνωση σημειώνεται ότι «ύστερα από διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών και προς το συμφέρον των ελληνικοαμερικανικών σχέσεων, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε στον Λευκό Οίκο η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα να πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Νοεμβρίου, μετά τη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ».

    Στην ελληνική ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι αρχικά η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί για τις 22 και 24 Νοεμβρίου. «Ο Λευκός Οίκος αποδέχτηκε την πρότασή μας. Οι δύο κυβερνήσεις πιστεύουν ότι το διάστημα που μεσολαβεί θα χρησιμοποιηθεί παραγωγικά για τον όσο το δυνατόν καλύτερο προγραμματισμό της επίσκεψης», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [02] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος στη διάρκεια της αντιφώνησής του, στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς til^m του ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Μίλαν Κούτσαν, υπογράμμισε με έμφαση ότι ελάχιστη προϋπόθεση για σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία είναι βέβαια ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι: «αυτό ζητούμε επί σειρά ετών από την Τουρκία».

    Στη διάρκεια της αντιφώνησής του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, επίσης, ότι ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καταβάλλονται προσπάθειες βελτιώσεών τους τον τελευταίο καιρό, έχει αρχίσει να εξελίσσεται διάλογος σε ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως ο τουρισμός, η οικονομική συνεργασία και η προστασία του περιβάλλοντος. Από την ελληνική πλευρά τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος «υπάρχει καλή πρόθεση, αφού συμφέρον μας είναι οι ομαλές σχέσεις με όλες τις γειτονικές μας χώρες».

    Ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θεωρεί τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της ενιαίας κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας «ως μείζον θέμα για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για την αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας». Πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί με βάση τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί, με σαφή γλώσσα, από τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτά τα ψηφίσματα θα πρέπει να πεισθεί και να τα εφαρμόσει η Τουρκία, που προκάλεσε το πρόβλημα με τη στρατιωτική εισβολή του 1974 και την κατοχή του βορείου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Στην αρχή της αντιφώνησής του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος, χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ως άριστες, προσθέτοντας ότι αναπτύσσονται απολύτως ικανοποιητικά τα τελευταία χρόνια. Ακόμη ο κ. Στεφανόπουλος δήλωσε ότι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Ελλάδα παρακολουθεί την πορεία της Σλοβενίας από την ημέρα της ανεξαρτησίας της και ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Μιλώντας για τη διεύρυνση της ΕΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι «αποτελεί μείζονα πολιτική επιλογή που μακροχρόνια θα διαγράψει το μέλλον της ηπείρου, όπως η δημιουργία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εξασφάλισε την σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη».

    Η Ελλάδα υποστηρίζει από την αρχή τη διεύρυνση, συνέχισε ο κ. Στεφανόπουλος, εφόσον οι υποψήφιες χώρες πληρούν ορισμένα κριτήρια. Επιπροσθέτως είναι αναγκαίο, είπε, η προοπτική της ενσωμάτωσης με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να παραμείνει ανοικτή για όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αφού μόνο τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε στη μακροχρόνια σταθεροποίηση της περιοχής και το κοινό συμφέρον των χωρών μας.

    Κάνοντας λόγο για την ασφάλεια στην Ευρώπη, ο κ. Στεφανόπουλος είπε: «δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί και να διαρκέσει χωρίς σταθερούς δημοκρατικούς θεσμούς και ώριμες δημοκρατικές κοινωνίες, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όμως προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό είναι η ταχεία οικονομική μεταρρύθμιση και η ανάπτυξη των χωρών της περιοχής». Δεν παρέλειψε ο κ. Στεφανόπουλος να τονίσει ότι «απαιτείται επειγόντως η γενναιόδωρη συμβολή των μελών της Διεθνούς Κοινότητας jai των Διεθνών Οργανισμών, απαιτείται όμως παράλληλα η ανάπτυξη συναισθήματος ευθύνης στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών της περιοχής και η προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα σ' αυτές» ώστε να γίνουν μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

    Για το Σύμφωνο Σταθερότητας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος είπε ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να προσφέρει το κατάλληλο πλαίσιο για την επίλυση πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων και ότι η Ελλάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να βοηθήσει πολιτικά στην εξεύρεση λύσεων και οικονομικά στην προσπάθεια ανασυγκρότησης. Αυτό το κάνει η Ελλάδα, είπε ο κ. Στεφανόπουλος, τόσο στις διμερείς της σχέσεις όσο και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών που μετέχει: «εκτός από τη δράση των ελληνικών κυβερνήσεων πρόσθεσε, θεωρώ αξιόλογη την πραγματοποίηση σημαντικών ελληνικών επενδύσεων στις διάφορες χώρες. Από την άλλη η Ελλάδα και λόγω της προσεχούς συμμετοχής της στην ΟΝΕ προσφέρει μια ενδιαφέρουσα αγορά ιδίως για τις γειτονικές χώρες». Μιλώντας για την Κυπριακή Δημοκρατία και την ένταξή της στην ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος είπε ακόμη ότι: «Αυτό θα είναι προς συμφέρον της ίδιας της Ε.Ε. που θα περιλάβει μια χώρα έτοιμη από οικονομικής και διοικητικής πλευράς να ενταχθεί και βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης η ένταξη θα συμβάλει στην προώθηση δικαίας λύσεως για το χρονίζων Κυπριακό με τρόπο, που θα ωφελήσει εξίσου Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Αξίζει να προσεχθεί στο πλαίσιο αυτό η πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Τουρκοκυπριακή πλευρά, να μετάσχει στην διαπραγματευτική ομάδα που διεξάγει τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος έκλεισε την αντιφώνηση του στο επίσημο αποψινό γεύμα, τονίζοντας τη βεβαιότητά του ότι κοινή αντίληψη και συνεργασία Ελλάδας και Σλοβενίας στις ευρωπαϊκές υποθέσεις μπορούν να προσφέρουν θετικά στη σταθερότητα και την ειρήνη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να αποβούν αμοιβαία επωφελείς για τους λαούς της Ελλάδας και της Σλοβενίας».

    [03] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ

    Έργο μείζονος πολιτικής σημασίας, που αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της ΠΓΔΜ, χαρακτήρισε τον πετρελαιαγωγό Θεσσαλονίκης - Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

    Θέτοντας το θεμέλιο λίθο του αγωγού, που αποτελεί μέρος ευρύτερης επένδυσης, ύψους 182 εκατ. δολαρίων, των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ) στα Σκόπια, ο κ. Γκεοργκίεφσκι υπογράμμισε: «Το μόνο που δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ είναι οι πολιτικές προκαταλήψεις. Σήμερα μιλάμε με τη γλώσσα των έργων». Η θεμελίωση του αγωγού, μήκους 280 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 90 εκατ. δολαρίων έγινε σήμερα, στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων ΟΚΤΑ των Σκοπίων, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Ευάγγελου Βενιζέλου. Αναφερόμενος στο έργο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί ενάμιση χρόνο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας παράδοσής του το 2002, ο κ. Bemif]kor τόνισε: «Η θεμελίωση του πετρελαιαγωγού αποτελεί πολύ σημαντική πράξη, εντεταγμένη στο συνολικό πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Πρόσθεσε δε, ότι ο πετρελαιαγωγός θα δώσει νέα ώθηση στην επιδίωξη της ΠΓΔΜ για ένταξη στους «κόλπους» των 15, δεδομένου ότι το έργο αναμένεται να αποτελέσει μέρος των διευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας.

    Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών, ο κ.Βενιζέλος επεσήμανε ότι «οι απόψεις και οι προσεγγίσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ ταυτίζονται απολύτως ως προς το μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι παρούσα στα Σκόπια ως φίλη γειτονική χώρα, που αντιμετωπίζει τα βαλκανικά κράτη με σεβασμό και σε ισότιμη βάση». Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση, που προέβλεπε και την εξαγορά του 54% των ΟΚΤΑ από τα ΕΛΠΕ, είχε υπογραφεί ήδη από τις αρχές Μαΐου στα Σκόπια, μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και των προέδρων των ΕΛΠΕ, Ε.Τζέλλα και ΜΕΤΩΝ_ΕΤΕΠ, Ν.Χιόνη. Στην τελετή υπογραφής είχε παραβρεθεί και ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ωστόσο, η επικύρωση της σύμβασης προσέκρουε μέχρι πρότινος στην άρνηση του Προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ να υπογράψει το διάταγμα που θα έθετε σε ισχύ τη συμφωνία. Πάντως, μετά από απόφαση της Βουλής της ΠΓΔΜ στις 23 Σεπτεμβρίου, άρθηκαν τα εμπόδια και τα ΕΛΠΕ μπορούν πλέον να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση το επενδυτικού τους προγράμματος. Το πρόγραμμα προβλέπει αφενός τον εκσυγχρονισμό του διυλιστηρίου των ΟΚΤΑ, που επεξεργάζεται ετησίως περί τους 2.500.000 τόνους πετρελαίου, τη στιγμή που οι ανάγκες της τοπικής αγοράς δεν ξεπερνούν τους 900.000 τόνους.

    Το επενδυτικό πρόγραμμα των ΕΛΠΕ στην ΠΓΔΜ προβλέπει αφετέρου την κατασκευή του πετρελαιαγωγού μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σκοπίων. Ο αγωγός θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 2,5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων πετρελαίου ετησίως, ενώ τη μελέτη κατασκευής τους έχει αναλάβει η βρετανική εταιρία Pensen Limited. Στη μελέτη περιλαμβάνονται οι τερματικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης και των Σκοπίων, οι τεχνικές παράμετροι του αγωγού, αλλά και η αξιολόγηση εναλλακτικών οδεύσεων κατά μήκος της βασικής διαδρομής. Παράλληλα, η Pensen Ltd έχει αναλάβει να προσδιορίσει τη φιλοσοφία λειτουργίας του αγωγού και τις ανάγκες εξοπλισμού. Σημειώνεται ότι το σχήμα ΕΛΠΕ - ΜΕΤΩΝ - ΕΤΕΠ, δηλαδή ο στρατηγικός επενδυτής, έχει αναλάβει να σχεδιάσει, χαράξει και κατασκευάσει τον αγωγό, ο οποίος δεν αποκλείεται μελλοντικά να επεκταθεί μέχρι το Πάντσεβο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ο στρατηγικός επενδυτής θα συμμετάσχει σε ποσοστό 80% στη μικτή εταιρία που πρόκειται να συσταθεί για τη διαχείριση του αγωγού. Το υπόλοιπο 20% θα κατέχει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, έχοντας τη δυνατότητα μεταβίβασης του σε τρίτους. Σημειώνεται ότι στην τελετή της θεμελίωσης έδωσε το «παρών» η πλειοψηφία των μελών του υπουργικού συμβουλίου της ΠΓΔΜ, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του ομίλου των ΕΛΠΕ, Ελευθέριος Τζέλλας.

    [04] ΕΕ:Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΡΟΙ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

    Η Ελλάδα πληροί το κριτήριο του ελλείμματος για να ενταχθεί stg ζώνη του ΕΥΡΩ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία αναφέρεται ότι το δημόσιο έλλειμα της Ελλάδας είναι μικρότερο του 3% του Ακκαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να εισηγηθεί στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις 29 Νοεμβρίου την ακύρωση της απόφασης του Σεπτεμβρίου του 1994, με την οποία η Ελλάδα κατατασσόταν στις χώρες με υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε από 13,8% το 1993 σε 4% το 1997 για να κατέβει στο 2,5% το 1998, ποσοστό με το οποίο πληροί το κριτήριο του 3% που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για συμμετοχή μιας χώρας στην ζώνη του ΕΥΡΩ. Σ.Π.

    [05] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Απρόσμενες εξελίξεις στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού. Ο προπονητής Ντούσαν Μπάγιεβιτς, μετά τα τελευταία αρνητικά αποτελέσματα της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία, στον πρόεδρο της ΠΑΕ Σωκράτη Κόκκαλη.

    Η παραίτηση έγινε αποδεκτή και η συνεργασία των δύο πλευρών λύθηκε κοινή συναινέσει. Οι φήμες ήθελαν τον τελευταίο καιρό τον προπονητή του Ολυμπιακού να αποχαιρετά το «λιμάνι», καθώς η ομάδα δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους στόχους στο Τσάμπιονς Λιγκ και αποκλείστηκε από τους 16 του ευρωπαϊκού θεσμού. Μάλιστα και χθες υπήρξαν διάφορα σενάρια για κόντρα του Μπάγιεβτις με τον Σλοβένο άσσο Ζάχοβιτς.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΝΤΕΙΝΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Τα ρωσικά ομοσπονδιακά στρατεύματα συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στη Τσετσενία εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών και έχουν εισέλθει στα περίχωρα της πόλης Μπαμουτ ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού στο Βόρειο Καύκασο. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στη περιοχή επέτρεψε στους ρώσους να βομβαρδίσουν τα περίχωρα του Γκρόζνι, του Σαμασκι, του Γκουντέρμες και άλλων περιοχών που κρύβονται οι αντάρτες. Ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών Βλαντιμίρ Ρουσαίλο ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 350 ρώσοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν στον Καύκασο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 1999 και πρόσθεσε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα προσφέρει οικονομική βοήθεια και τιμητικές διακρίσεις στους στρατιώτες που μάχονται στη περιοχή Ο.Κ.

    [07] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΣΤO ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ

    Η Τουρκία επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή της στην κατεχόμενη Κύπρο, μία εβδομάδα πριν οι ηγέτες 54 χωρών συγκεντρωθούν στη σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη. Σε γραπτή του ανακοίνωση ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ ανέφερε ότι «τόσο η Τουρκία όσο και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ανακοίνωσαν τη στάση τους όσον αφορά στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία καλούν τις δύο πλευρές της Κύπρου να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις. Η Τουρκία έκανε γνωστό στη διεθνή κοινότητα ότι μόνο προτάσεις που είναι αποδεκτές από την τουρκοκυπριακή κυβέρνηση μπορούν να εφαρμοστούν» και πρόσθεσε ότι υιοθετεί και υποστηρίζει πλήρως την πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς. Ε.Ρ.

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΝΤ' ΑΛΕΜΑ

    Ιδιαίτερα επιτυχής χαρακτηρίστηκε από τα Τίρανα η σημερινή επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα στην Ιταλία. Στην επίσκεψή του στην ιταλική πρωτεύουσα τον κ. Μέτα συνόδευε κυβερνητική αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Σπαρτάκ Πότσι, ο υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ιδιωτικοποιήσεων Ζεφ Πρέτσι και ο υπουργός Επικρατείας Πρέτς Ζόγκαϊ. Ο Αλβανός πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Στη συνέχεια ο κ. Μέτα συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Μάσιμο Ντ' Αλέμα με τον οποίο εξέτασε το θέμα της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας και το θέμα της περιφερειακής συνεργασίας στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας για την Νοτιανατολική Ευρώπη.

    Μετά από την επίσκεψη της αλβανικής αντιπροσωπείας στην Ιταλία, η οποία διήρκεσε μόνο 4 ώρες ο κ. Μέτα χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιτυχή την επίσκεψη. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η αλβανική αντιπροσωπεία πέτυχε κατά την 4ωρη επίσκεψη στην Ιταλία, ότι δεν είχαν πετύχει επί 4 χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ενδεικτική του θετικού κλίματος που δημιουργήθηκε μετά την επίσκεψη της αλβανικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στη Ρώμη ήταν η αναγγελία που έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός ότι πριν τα Χριστούγεννα στην πόλη Αυλώνα θα ανοίξει ιταλικό προξενείο. Ο κ. Ντ' Αλέμα ανέφερε ακόμη ότι εντός του 2000 η Ιταλία θα δώσει τη δυνατότητα να νομιμοποιηθούν 6.000 Αλβανοί μετανάστες. Από την πλευρά του ο κ. Μέτα ζήτησε την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την αύξηση των ιταλικών επενδύσεων στην πόλη Αυλώνα. Ο κ. Ντ' Αλέμα υποσχέθηκε ότι η περιοχή της Αυλώνας θα ενισχυθεί με σημαντικές και μεγάλες επενδύσεις και τόνισε ότι ήδη υπάρχουν τα προγράμματα, τα οποία σύντομα θα υλοποιηθούν.

    Αναφορικά με τα προβλήματα της λαθρομετανάστευσης, διακίνησης maqjytij~m και όπλων ο κ. Μέτα υπογράμμισε ότι αυτά δεν αρχίζουν από την Αλβανία και δεν τελειώνουν στην Αλβανία. Το θέμα της πάταξης της εγκληματικότητας και οι τρόποι για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ιδιαίτερα το θέμα των Κούρδων λαθρομεταναστών συζητήθηκαν και στη συνάντηση που είχε ο Αλβανός υπουργός Δημόσιας Τάξης με την Ιταλίδα ομόλογό του Ρόσα Ρούσο Τζερβολίνο.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 10 November 1999 - 22:07:18 UTC