Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-11-11

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 11 Νοεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- Η Ν.Δ. ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [03] ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ
  • [04] ΣΕΙΡΑ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [05] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΦΗΜΕΣ ΠΕΡΙ ΤΡΙΒΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [06] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΣΟΒΑΡΗ ΕΘΝΙΚΗ ΖΗΜΙΑ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [07] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΧΑΡΝΩΝ
  • [08] ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΣΕ 13 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • [09] ΕΠΑΦΕΣ Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ - Ρ. ΖΗΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 900.000 ΕΥΡΩ ΧΟΡΗΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ, 155 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΧΥΡΟ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [11] ΜΟΣΧΑ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [12] ΙΒΑΝΟΦ ΚΑΙ ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ
  • [13] ΙΤΑΛΙΑ:ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- Η Ν.Δ. ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Σημαντικό γεγονός χαρακτήρισε την επικείμενη επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε όσους αντιτίθενται στην πραγματοποίηση της επίσκεψης Κλίντον και τόνισε ότι πέραν από τις κομματικές τους αντιλήψεις δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας η άποψή τους ότι και μόνον η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα βλάπτει. Κατηγόρησε, επίσης, τον κ. Καραμανλή ότι επιχειρεί να εκμεταλλευθεί μικροκομματικά την αναβολή και να epitehe_ εναντίον της κυβέρνησης.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα η ελληνική κυβέρνηση θα αναδείξει τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή, όπως το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τις εξελίξεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κάλεσε δε τον ελληνικό λαό να επιδείξει μια στάση ανάλογη με την μεγάλη παράδοσή του στη φιλοξενία. «Είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματα του λαού μας. Πρέπει να αναδείξουμε τη θετική εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, που όλοι την αναγνωρίζουν», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:»Η επίσκεψη είναι προς το συμφέρον της χώρας. Ο καλύτερος δυνατός προγραμματισμός και το εποικοδομητικό κλίμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συμβάλουν στη βελτίωση των σχέσεων. Ενα εποικοδομητικό κλίμα εκφράζει και τη βούληση όλων των Ελλήνων πολιτών.

    Σχετικά με τις αντιδράσεις των κομμάτων ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι κάθε πολιτικό κόμμα έχει τις απόψεις του και διατηρεί το δικαίωμα να τις προβάλλει, αλλά παρατήρησε:»Το θετικό κλίμα δεν είναι μόνο θέμα της κυβέρνησης. Ασφαλώς κάθε πολιτικό κόμμα έχει τις απόψεις του και διατηρεί το δικαίωμα να τις προβάλλει. Διαφωνώ με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες της και το μόνο που τη νοιάζει είναι η επίθεση κατά της κυβέρνησης και η κομματική εκμετάλλευση της επίσκεψης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη στάση τους από ένα σημείο και μετά δεν στρέφονται κατά της κυβέρνησης του προέδρου Κλίντον ή των ΗΠΑ, κυρίως δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας μας. Δεν είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα μας η θέση τους ότι και μόνον η επίσκεψη Κλίντον στη χώρα μας βλάπτει. Η Ελλάδα έχει φωνή, προτάσεις, θέσεις, θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία της επίσκεψης για να προβάλλουμε τα επιχειρήματα μας και να αξιοποιήσουμε την παρουσία μας στις εξελίξεις. Είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματα του λαού μας, πρέπει να αναδείξουμε τη θετική εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας που όλοι την αναγνωρίζουν. Κοντά σε όλα αυτά η μεγάλη παράδοση της φιλοξενίας μας επιβάλλει μια στάση σύμφωνη με την ιστορία, την παράδοση μας, την περηφάνεια του λαού μας. Σας καλώ να ανταποκριθούμε σε αυτή την παράδοση και την ιστορική φιλοξενία που έχει η χώρα μας».

    Σε ερώτηση για τον κ. Καραμανλή που μίλησε για σοβαρή εθνική ζημιά και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανάστημα, ο πρωθυπουργός απάντησε:»Η Ν.Δ. πάντα προσωποποιεί τα πολιτικά προβλήματα, βρίσκει διέξοδο σε προσωπικές επιθέσεις. Λυπάμαι, διότι σύμφωνα με όσα έχω δηλώσει η Ν.Δ. είναι ένα κίνημα αντιαμερικανικό, αντικαπιταλιστικό και αντιιμπεριαλιστικό».

    [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Ζητήματα που σχετίζονται με την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που είχε το πρωί ο πρωθυπουργός με υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, Τύπου Δημήτρης Ρέππας, Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης.

    Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, έγινε μια προσέγγιση των νέων δεδομένων για την επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα μετά την εκδήλωση φαινομένων βίας τις προηγούμενες μέρες στη χώρα μας. Για ευθύνες στο θέμα της αναβολής της επίσκεψης Κλίντον στην Ελλάδα έκανε λόγο η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου. «Είναι ώρα όλοι μας, από την κυβέρνηση ως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Οι εξελίξεις επιβάλλουν να σταματήσουν επιτέλους ορισμένοι φορείς τα μεγάλα λόγια», είπε η κ. Παπανδρέου. Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν εκτενώς στην αυριανή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Εξάλλου, κατά τη σημερινή σύσκεψη, ο πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο.

    [03] ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ

    Καμία επίπτωση δεν θα υπάρξει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις από την αναβολή της επίσκεψης Κλίντον για 19 και 20 Νοεμβρίου στη χώρα μας. Αυτό εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι στο υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: πρώτον: το αποδεικνύουν οι δύο δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου και δεύτερο: οι σχέσεις των δύο χωρών διαμορφώνονται από άλλους παράγοντες και όχι από το γεγονός της αναβολής του ταξιδιού του για μία εβδομάδα. Σχολιάζοντας οι ίδιοι κύκλοι την επίσπευση της παραμονής του κ. Κλίντον στην Αθήνα και αν αυτό φέρνει σε δυσχερέστερη θέση την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας -στην οποία θα παραμείνει πέντε ημέρες- επεσήμαναν ότι: για την ελληνική κυβέρνηση είναι σημαντικό να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα από αυτή την επίσκεψη και εκεί δίνει το κύριο βάρος της και όχι για το πόσες μέρες θα είναι εδώ ή στη γείτονα χώρα. Εξάλλου στην Τουρκία -προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι- τέσσερις μέρες θα είναι για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ και μία μέρα θα καθίσει επιπλέον».

    Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών είναι κατηγορηματικό σχετικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τις ευθύνες της σε ότι αφορά τις εξελίξεις αυτές. «Εμείς από την αρχή είχαμε επισημάνει στην αμερικανική πλευρά ότι η αρχική ημερομηνία της επίσκεψης Κλίντον για 13-15 Νοεμβρίου δεν ήταν και η ευτυχέστερη σύμπλευση λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου και είχαμε εντοπίσει τις δυσκολίες που πιθανότατα θα υπήρχαν. Παρ' όλα αυτά συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί αυτές τις μέρες» τονίζουν χαρακτηριστικά.

    Αναφορικά με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να αναβληθεί η επίσκεψη του κ. Κλίντον, δύο ήταν κυρίως οι λόγοι που το επέβαλαν. Πρώτον: να βοηθηθεί η αποφόρτιση του κλίματος που είχε αρχίσει να παίρνει διαστάσεις και εγκυμονούσε κινδύνους ως προς τους πολιτικούς στόχους και δεύτερο: να επαναφέρει την επίσκεψη στο αρχικό της πλαίσιο δηλαδή να πραγματοποιηθεί μετά τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν ακόμη ότι Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών είχαν στενή, μεγάλης διάρκειας και επί της ουσίας συνεργασία και κατέληξαν από κοινού στην ανάληψη της pqytobouk_ar για αναβολή. Επίσης οι ίδιοι κύκλοι δήλωναν κατηγορηματικά ότι «ουδέποτε η ελληνική κυβέρνηση συζήτησε με την αμερικανική πλευρά θέματα εσωτερικής πολιτικής και δημοκρατικής συμπεριφοράς κάτι που θεωρούσε έτσι κι αλλιώς αδιανόητο. Να σημειωθεί ότι ως προς ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν δεν έχει αλλάξει. Ετσι στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται η διμερής συνεργασία, η οικονομική και στρατιωτική συνεργασία, θέματα συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια με έμφαση στο Κοσσυφοπέδιο. Ιδιαίτερο βάρος από ελληνικής πλευράς θα δοθεί στο Κυπριακό πρόβλημα και την πολιτική του επίλυση. Αξίζει να επισημανθεί εδώ ότι διπλωματικοί παράγοντες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξει τριμερής συνάντηση σε επίπεδο κορυφής Ελλάδας-Τουρκίας- Αμερικής, υπό την βασική προϋπόθεση ότι η αμερικανική πλευρά θα έχει κάτι να φέρει.

    Αυτό, τόνιζαν, θα φανεί από τα αποτελέσματα της επίσκεψης Κλίντον στην Τουρκία. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει αποδεκτή, όπως έλεγαν, μια τετραμερής συνάντηση μεταξύ Σημίτη- Ετζεβίτ-Κληρίδη-Ντεκτάς. Τέλος σημειώνεται ότι το μεσημέρι της 14ης Νοεμβρίου οι 15 υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα έχουν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό τους Ισμαήλ Τζεμ μετά από πρόσκληση που τους έκανε και αποδέχτηκαν για το γεύμα εργασίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ.

    [04] ΣΕΙΡΑ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Γεύμα εργασίας προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής στον κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας (ΚΤΕ) παρέθεσε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Ο τελευταίος τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της επίσκεψης Κλίντον, ενώ αντάλλαξε μαζί τους απόψεις γύρω από τα εθνικά θέματα, τόσο ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ, όσο και του Ελσίνκι. Αύριο το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Τσετίν, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για την απονομή των βραβείων Ιπεκτσί.

    Στη συνέχεια θα έχει σειρά διαβουλεύσεων με τον Φιλανδό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα κ. Σάζι, με την προεδρεύουσα της Κομισιόν και αρμόδια για θεσμικά θέματα Μισέλ Μπαρνιέ με την οποία θα συζητήσει την προετοιμασία της νέας Διακυβερνητικής, καθώς και με τον Βρετανό πρεσβευτή στην Αθήνα κ. Μάτεν. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει εξάλλου στις Βρυξέλλες και στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 15 και 16 Νοεμβρίου, που θα ασχοληθεί με την προετοιμασία της συνόδου στο Ελσίνκι, συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Επίσης θα έχει επαφές με τους ομολόγους του του Βελγίου και της Φιλανδίας , ενώ εκκρεμεί και συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ j. Αναστασιάδη. Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπανδρέου έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα συχνές τηλεφωνικές επαφές με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων, ενώ στο Παρίσι είχε κατ' ιδίαν συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη. Βασικός σκοπός είναι η ανταλλαγή απόψεων τόσο ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ, όσο και της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι.

    [05] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΦΗΜΕΣ ΠΕΡΙ ΤΡΙΒΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Διέψευσε τις φήμες περί τριβών του Μεγάρου Μαξίμου με το υπουργείο Εξωτερικών λόγω της αναβολής της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καμία δόση αλήθειας στα όσα λέγονται».

    Για τις σχέσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν έχουν διαταραχθεί, διαψεύδοντας έτσι τις φήμες που έφεραν τον κ. Σημίτη δυσαρεστημένο λέγοντας ότι η συνεργασία τους είναι άριστη και δεν δικαιολογείται υπόνοια για διάσταση απόψεων. Ειδικότερα, για τη νέα ημερομηνία της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι και οι δύο κυβερνήσεις έκριναν οτι οι συζητήσεις έπρεπε να γίνουν σε καλύτερο κλίμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη για την επίσκεψη τώρα. Πρόσθεσε δε ότι το πολιτικό μέρος της επίσκεψης δεν αλλάζει. «Η επίσκεψη μπορεί να αποβεί χρήσιμη για τη χώρα μας, η σημασία της παραμένει η ίδια για αυτό μην την μετράτε με μεζούρα χρόνου», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αλλαγή ημερομηνίας επανέλαβε ότι ζημιά και ψύχρανση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα είχαμε σε περίπτωση ματαίωσης της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου.

    Σε ερώτηση αν υπήρξε προβληματισμός από την αμερικανική κυβέρνηση για ματαίωση της επίσκεψης ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι ήταν διάχυτες οι πληροφορίες περί ματαίωσης του ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου όμως ήταν σαφής η θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης και η βούληση των δύο κυβερνήσεων να πραγματοποιηθεί η εν λόγω επίσκεψη. Οσον αφορά τις κινητοποιήσεις - διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης του κ. Κλίντον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι προσφέρουμε όλες τις εγγυήσεις για την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου και την ομαλή διεξαγωγή της επίσκεψης του στη χώρα μας. Η Πολιτεία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να περιφρουρήσει την εικόνα και το κύρος της χώρας μας, είπε, ζήτησε όμως άσκηση του αισθήματος ευθύνης από όλους για να μην σκιαστεί η επίσκεψη του Κλίντον και στιγματιστεί η χώρα μας. Για την ατζέντα των θεμάτων δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση, θα συζητηθούν θέματα διμερή και θέματα που έχουν ζωτική σημασία για εμάς όπως το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο ρόλος της χώρας μας στα Βαλκάνια. Τέλος, ερωτηθείς αν έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη (Σημίτη - Ετζεβίτ - Κλίντον) ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη sum\mtgsg ωστόσο όμως, όπως είπε, σε τέτοιες συσκέψεις δίνεται η δυνατότητα συναντήσεων κοινωνικού χαρακτήρα ή ανταλλαγής πολιτικών απόψεων, επαναλαμβάνοντας και πάλι ότι προγραμματισμένη συνάντηση δεν υπάρχει.

    [06] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΣΟΒΑΡΗ ΕΘΝΙΚΗ ΖΗΜΙΑ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Σοβαρή εθνική ζημιά, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής την αναβολή της επίσκεψης Κλίντον, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς στην υπόθεση και για την κυβέρνηση είπε ότι δεν έχει ανάστημα. Η δήλωση του στους δημοσιογράφους έχει ως εξής:»Η αναβολή και η υποβάθμιση την τελευταία στιγμή της επίσκεψης Κλίντον είναι σοβαρή εθνική ζημία. Είναι αδιανόητο μικροκομματικές σκοπιμότητες να προτάσσονται των εθνικών συμφερόντων. Ο πρωθυπουργός δίνει την αίσθηση ότι παλινωδεί, ότι δεν μπορεί να χειριστεί μεγάλης σημασίας θέματα, ότι δεν υψώνει θαρραλέα της φωνή του. Η επίσκεψη Κλίντον θα μπορούσε να αποβεί επωφελής, εάν την αξιοποιούσαμε για να ακουσθούν οι ελληνικές θέσεις, οι ελληνικές απόψεις. Προυπόθεση ήταν η κυβέρνηση να προετοιμάσει σωστά την επίσκεψη και να μιλήσει καθαρά και ξάστερα. Στο πρώτο, ήδη, απέτυχε. Και στο δεύτερο δεν δείχνει να έχει το ανάστημα. Θέλω εδώ να υπογραμμίσω ότι τα εθνικά συμφέροντα δεν προστατεύονται, ούτε με κυβερνητικούς ψιθύρους, ούτε με ακραίες αντιδράσεις.

    Ξεκαθάρισα στον πρωθυπουργό τις θέσεις μας. Πρώτον, οι ΗΠΑ πρέπει να αντιληφθούν ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καταλήγει να ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα. Ετσι η Τουρκία παραμένει επεκτατική στο Αιγαίο και αδιάλλακτη στην Κύπρο. Αυτό, εκτός από αδικία σε βάρος μας, κυρίως, βλάπτει την σταθερότητα της περιοχής. Δεύτερον, δεν μπορούμε να συνδράμουμε να ανοίξει η πόρτα της Ευρώπης για την Τουρκία, εάν δεν εκπληρωθούν οι όροι του Λουξεμβούργου και εάν δεν αλλάξει η επεκτατική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της. Και τρίτον, ανησυχούμε σοβαρότατα για όσα γίνονται στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι εξελίξεις οδηγούν σε αλλαγή συνόρων και σε παραπέρα αποσταθεροποίηση της περιοχής.

    Υπάρχει μια απλή και μεγάλη αλήθεια: Οσο δεν έχουμε φωνή, τόσο θα υπονομεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα. Και δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνεται η ορθότητα της θέσης μας για το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής».

    [07] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΧΑΡΝΩΝ

    Επίθεση από έξι κουκουλοφούρους δέχθηκαν στις 6.30 το απόγευμα τρία άτομα την ώρα που βρίσκονταν στα γραφεία του ΚΚΕ στην οδό Αχαρνών 297 στον Αγιο Νικόλαο.

    Ο Γιώργος Χατζηπαρασίδης 82 χρονών, ο Διονύσης Κολούρης 47 χρονών και ο γιος του Θανάσης 18 χρονών δέχθηκαν ξαφνικά ενώ βρίσκονταν στα γραφεία του ΚΚΕ επίθεση από τους έξι κουκουλοφόρους οι οποίοι κρατούσαν ξύλα και σίδερα και τους χτύπησαν κυρίως στο jev\ki. Φεύγοντας οι κουκουλοφόροι στην είσοδο των γραφείων του ΚΚΕ έγραψαν με σπρέι το σήμα των αναρχικών. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Σε ανακοίνωσή της σχετικά με την επίθεση η ΚΕ του ΚΚΕ κάνει λόγο για τρομοκρατική επίθεση εναντίον 3 μελών του ΚΚΕ μεταξύ αυτών και ενός ηλικιωμένου 82 χρόνων που υπηρετεί το στόχο της κυβέρνησης για την παρεμπόδιση λαϊκών κινητοποιήσεων εναντίον των ΗΠΑ.

    Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη ευθύνη γιατί με την προπαγάνδα που ασκεί μέσω των στελεχών της καλλιεργεί το έδαφος και δίνει τον τόνο του αντικομμουνισμού. «Οι κομμουνιστές και οι άλλοι αγωνιστές δεν πτοούνται και δεν τρομάζουν από αυτές τις επιθέσεις. Θα απαντήσουν παίρνοντας μέρος μαζικά στις κινητοποιήσεις δυναμώνοντας την πάλη μαζί με όλο το λαό για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    [08] ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΣΕ 13 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

    Την πρόσληψη μάνατζερ που θα τοποθετηθούν σε 13 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Υγείας Λάμπρος Παπαδήμας. Όπως είπε ο υπουργός θα γίνει διαγωνισμός ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην ειδική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας. Κατά την επιλογή των προσώπων ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην προϋπηρεσία, την επιστημονική κατάρτιση και εκπαίδευση των υποψηφίων και την προσωπική τους συνέντευξη. Η αμοιβή των μάνατζερ ορίστηκε με υπουργική απόφαση και θα φτάνει το ποσό του 1.300.000 το μήνα.

    [09] ΕΠΑΦΕΣ Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ - Ρ. ΖΗΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 900.000 ΕΥΡΩ ΧΟΡΗΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Η υπογραφή του πρωτοκόλλου επικύρωσης συμφωνίας για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 900.000 ευρώ από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και το θέμα της αποφυγής της διπλής φορολόγησης μεταξύ των δύο χωρών βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γιάννη Μαγκριώτη και της υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Ροδούλας Ζήση στη Σόφια. Ο κ. Μαγκριώτης και η κ. Ζήση πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία συνοδευόμενοι από εκπροσώπους 45 επιχειρήσεων, κυρίως από το χώρο της Βορείου Ελλάδος.

    Ο κ. Μαγκριώτης μιλώντας προς τους εκπροσώπους του τύπου δήλωσε ότι η επίσκεψη αυτή στη Βουλγαρία πραγματοποιείται στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και του υπουργείου Εμπορίου και Τουρισμού της Βουλγαρίας που προβλέπει την ανταλλαγή επισκέψεων Βούλγαρων και Ελλήνων επιχειρηματιών και τη θέσπιση προτάσεων συνεργασίας στον επιχειρηματικό τομέα. Η υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Ροδούλα Ζήση και ο υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού της Βουλγαρίας Βαλεντίν Βασίλεφ υπέγραψαν πρωτόκολλο επικύρωσης της συμφωνίας για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 900.000 ευρώ από την Ελλάδα στη Βουλγαρία. Πρόκειται για τη χορήγηση τεχνικής βοήθειας στο πλαίσιο της DAC. Η Ελλάδα γίνεται το Δεκέμβριο με την υπογραφή συμφωνίας της ένταξής της πλήρες μέλος του ΟΑΣΑ. Στο πλαίσιο αυτό χορηγεί αναπτυξιακή βοήθεια σε κάποιες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Βουλγαρίας. Δίνεται λοιπόν στη Βουλγαρία το ποσό των 900.000 ευρώ, τα οποία θα πρέπει έως το τέλος του χρόνου να χορηγηθούν για τη χρηματοδότηση κάποιων αναπτυξιακών προγραμμάτων ύψους από 30.000 - 90.000 ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για τη χρηματοδότηση τεχνικών μελετών και αξίζει να σημειωθεί ότι η βοήθεια θα χορηγηθεί μέσω διαγωνισμών σε τομείς που θα καθορίζονται από κοινού από την ελληνική και τη βουλγαρική πλευρά. Είναι, δηλαδή, μία συμφωνία ουσιαστικά στο πλαίσιο του ΟΑΣΑ και μέσω της DAC κάθε χώρα ανακοινώνει τι κονδύλια διαθέτει στο πλαίσιο της χορήγησης αναπτυξιακής βοήθειας. Οσον αφορά στο θέμα της αποφυγής της διπλής φορολόγησης, το οποίο αποτελεί και τον κύριο σκόπελο για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικής δράσης στη Βουλγαρία, αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει υπογραφεί συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολόγησης όσον αφορά στους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου που κυρώθηκε από ελληνικής πλευράς με το νόμο 2255 του 1994, ωστόσο εκκρεμεί η σχετική κύρωση από το βουλγαρικό κοινοβούλιο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Βούλγαρος υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού δήλωσε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση έχει εγκρίνει ήδη τη συμφωνία, η οποία βρίσκεται στο κοινοβούλιο προς επικύρωση και αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα τα αποτελέσματά της αυτές τις ημέρες. Στην εναρκτήρια τελετή του επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιείται στη Σόφια και άρχισε σήμερα τις εργασίες του στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βουλγαρία απηύθυναν χαιρετισμός ο κ. Μαγκριώτης η κ. Ζήση και ο Βούλγαρος υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού κ. Βασίλεφ.

    Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στο πνεύμα συνεργασίας που διέπει τις σχέσεις των δύο χωρών τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη ανάπτυξης του προγράμματος συνεργασίας το 2000 με ορίζοντα και στόχο το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων, που, όπως είπε, οι χώρες της Βαλκανικής έχουν την ευκαιρία να επιδείξουν ότι δεν είναι μόνο πολέμους και κρίσεις, αλλά να τονίσουν την κυρίαρχη πλευρά τους, που, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, είναι η συνεννόηση και η συνεργασία. Σημειώνεται ότι στον κ. Μαγκριώτη επιδόθηκε τιμητικό δίπλωμα από τον κ. Βασίλεφ για τη συνεισφορά του, όπως υπογραμμίστηκε, στην ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ και ο κ. Μαγκριώτης παρέδωσε στον υπουργό Εμπορίου και Τουρισμού της Βουλγαρίας μία πρωτότυπη έκδοση της Ιστορίας της Θεσσαλονίκης και ένα ομοίωμα νομίσματος που φέρει την κεφαλή του Μ. Αλεξάνδρου.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος στο ταξίδι του προς τη Βουλγαρία Θωμά Αλγιανάκογλου δήλωσε ότι η επιχειρηματική αποστολή στη Βουλγαρία πρόκειται να έχει συναντήσεις τύπου παρτεναριάτ, καθώς όπως επεσήμανε μόνο τέτοιου είδους συναντήσεις μπορούν να αποφέρουν θετικά και ουσιαστικά αποτελέσματα στον τομέα της επιχειρηματικής συνεργασίας των δύο χωρών. Θέτοντας τους στόχους της αποστολής ο κ. Αλγιανάκογλου υπογράμμισε |ti στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο επιχειρηματικός τομέας, ενώ προσέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και στους τομείς των μικτών επιχειρήσεων, των εξαγωγών και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας. Σύμφωνα με τον κ. Αλγιανάκογλου το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην προσπάθεια ανάπτυξής τους προς τη Βουλγαρία είναι η διπλή φορολόγηση, η οποία συζητήθηκε ανάμεσα στον κ. Βασίλεφ και τον κ. Μαγκριώτη και την κ. Ζήση. Αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του κ. Μαγκριώτη με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Ιβάν Κόστοφ κατά την οποία ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης θα επιδώσει γραπτό μήνυμα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη προς τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ, 155 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΧΥΡΟ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Eνα άτομο έχασε τη ζωή του και 155 τραυματίστηκαν όταν ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ συγκλόνισε την περιοχή Σακάρια της βορειοδυτικής Τουρκίας, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Ενας συνταξιούχος αστυνομικός πέθανε από καρδιακή προσβολή καθώς πανικός κατέβαλε τους κατοίκους οι οποίοι έσπευσαν στις εξόδους των σπιτιών τους κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης. Στο Αντάπαζαρι 142 άτομα νοσηλεύονται καθώς αρκετοί από αυτούς υπέστησαν κατάγματα καθώς μέσα στον πανικό τους πηδούσαν έξω από τα παράθυρα για να αποφύγουν τον κίνδυνο.

    Ωστόσο όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή κανένας από τους τραυματίες δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές ωστόσο σε αρκετές περιοχές του Αντάπαζαρι κόπηκε το ρεύμα και δημιουργήθηκαν προβλήματα στις τηλεφωνικές γραμμές. Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός και στην Κωσταντινούπολη ενώ διήρκησε 10 δευτερόλεπτα. Λ.Μ.

    [11] ΜΟΣΧΑ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Τέσσερα άτομα υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα, όταν ξέσπασε φωτιά στο κτίριο της υπηρεσίας των ομοσπονδιακών αρχών ασφαλείας, στη Μόσχα, σήμερα τα ξημερώματα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-Τας. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να βγάλουν ζωντανά εννέα ακόμη άτομα από τα παράθυρα του φλεγόμενου κτιρίου. Η φωτιά ξεκίνησε από τον πρώτο όροφο του κτιρίου και επεκτάθηκε γρήγορα, ενώ οι πυροσβέστες κατάφεραν μετά από αρκετές ώρες να τη σβήσουν. Οι πυροσβέστες συνεχίζουν να ψάχνουν στα ερείπια του κτιρίου για τυχόν θύματα και η αστυνομία έχει αρχίσει έρευνες για να εξακριβωθούν τα αίτια της φωτιάς. Σημειώνεται ότι το κτίριο βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο και θεωρείται σύμβολο του καθεστώτος της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Ο.Κ.

    [12] ΙΒΑΝΟΦ ΚΑΙ ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

    Τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Κωσταντινούπολη στις 18-19 Νοεμβρίου συζήτησαν τηλεφωνικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ‘Ιγκορ Ιβανόφ με την αμερικανίδα ομόλογο του Μαντλίν Ολμπράιτ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους οι δύο υπουργοί ανέπτυξαν θέματα που αφορούν το κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας και τη συμφωνία που έχει υιοθετηθεί για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη. «Οι δύο πλευρές έδειξαν κοινό ενδιαφέρον για την επιτυχία της συνόδου στην Κωσταντινούπολη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, οι δύο πλευρές συζήτησαν την κατάσταση που επικρατεί στο Βόρειο Καύκασο ενώ ο κ. Ιβανόφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα κάνει ότι μπορεί για να σταματήσει την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή. Λ.Μ.

    [13] ΙΤΑΛΙΑ:ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕ

    Αυξάνονται τα θύματα από τη κατάρρευση της εξαώροφης οικοδομής στη Φότζια της Ιταλίας καθώς τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν από τα ερείπια επτά πτώματα και συνεχίζουν τις προσπάθειες για ανεύρεση επιζώντων. Οι αρχές εκφράζουν ωστόσο φόβους ότι τα θύματα θα είναι πολύ περισσότερα, αφού στην οικοδομή διέμεναν περισσότεροι από 90 άνθρωποι. Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν από το πρωί δεκατρία άτομα ζωντανά, ανάμεσα τους και δυο παιδιά, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο σε καλή κατάσταση. Τυχερή στάθηκε μια πενταμελής οικογένεια που έμενε στο ισόγειο της πολυκατοικίας και κατάφερε να βγει από το κτίριο λίγο πριν καταρρεύσει αφού άκουγε παράξενους θορύβους στους τοίχους. Η οικογένεια προσπάθησε να ειδοποιήσει και άλλους κατοίκους αλλά δεν τα κατάφερε.

    Ο δήμαρχος της πόλης Πάολο Αγκοστινάτσιο δήλωσε, ότι οι ειδικοί εκτιμούν πως η κατάρρευση προκλήθηκε από προβλήματα στην οικοδομή, που είχε κατασκευαστεί πριν τριάντα χρόνια και πρόσθεσε, ότι δεν υπήρξε έκρηξη πριν τη κατάρρευση. Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 11 November 1999 - 21:22:26 UTC