Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-11-09

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 9 Νοεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
  • [02] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ «ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [03] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
  • [05] ΚΛΙΝΤΟΝ: «ΔΕΝ ΜΕ ΠΤΟΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
  • [06] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΡΩΣΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ
  • [07] ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: ΠΛΑΣΤΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΛΕΜΠΕΝΤ
  • [08] ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
  • [09] ΠΙΕΡΙΑ: ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΕΣΕΡΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ
  • [10] Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΙΕΛΥΣΕ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [12] ΑΜΟΙΒΗ 530.000 ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΩΣΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ
  • [13] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

    Αρνητικές αντιδράσεις προκάλεσε στην Ελλάδα η προειδοποίηση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις επισκέψεις Αμερικανών τουριστών στη χώρα μας, λόγω των διαδηλώσεων εναντίον της επίσκεψης Κλίντον και των επιθέσεων εναντίον στόχων αμερικανικών συμφερόντων.

    Η ενέργεια αυτή φορτίζει το ήδη βαρύ κλίμα και γίνεται λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» για την τρομοκρατία στη χώρα μας που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης και χαρακτηρίστηκε κατάπτυστο. Από την πλευρά των ΗΠΑ ασκούνται pi]seir να μην επιτραπούν πορείες διαμαρτυρίας στην αμερικανική πρεσβεία, τις ημέρες που ο Μπιλ Κλίντον θα είναι στην Αθήνα, ενώ η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να τις επιτρέψει λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξελιχθούν ειρηνικά. Κανείς δεν μπορεί να περιορίσει το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης των πολιτών και στην Ελλάδα το φρόνημα εκφράζεται ελεύθερα δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [02] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ «ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας αποτελεί το άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», το οποίο υπογράφει το πρώην στέλεχος του Στέητ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου Γουέιν Μέρι, που είναι τώρα διευθυντής προγράμματος στο «Ατλαντικό Συμβούλιο» στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Μέρι κάνει λόγο για αδυναμία της Ελλάδας να πατάξει την τρομοκρατία και καλεί το Κογκρέσο να επιβάλλει κυρώσεις κατά της, εάν αυτή δεν επιδείξει αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    «Η επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα θα αποτελέσει ένα τεστ. Η Ελλάδα δεν έχει το χειρότερο πρόβλημα τρομοκρατίας στον κόσμο. Απέχει πολύ από αυτό. Αλλά, η Ελλάδα έχει το χειρότερο πρόβλημα αντιτρομοκρατίας. Από την ημέρα που έγινε η πρώτη δολοφονία Αμερικανού αξιωματούχου πριν από 24 χρόνια, κανένα μέλος της «17 Νοέμβρη» δεν έχει συλληφθεί ή τουλάχιστον επίσημα αναγνωριστεί. Οι τρομοκράτες έχουν επεκτείνει τις μεθόδους τους από βόμβες σε ρουκέτες αλλά η Ελληνική Αστυνομία και οι πολιτικοί της υπεύθυνοι παραμένουν ασυγκίνητοι», αναφέρει ο κ. Μέρι. «Το πραγματικό πρόβλημα», συνεχίζει, «έχει να κάνει με τη συμπεριφορά. Επίσημοι από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το υπουργείο Εξωτερικών πολλές φορές μου είπαν ότι η «17 Νοέμβρη» δεν είναι σημαντικό πρόβλημα, ότι η Νέα Υόρκη είναι πιο επικίνδυνη από την Αθήνα και ότι τελικά οι τρομοκράτες θα σταματήσουν τις δολοφονίες. Οτι δεν θέλουν τη βοήθεια των ΗΠΑ και ότι η λύση είναι η υπομονή. Στα μάτια τους το πρόβλημα είναι η άσχημη εικόνα που δημιουργείται στις ΗΠΑ και κρατά μακριά από την Ελλάδα τους τουρίστες και τα δολάρια που μπορούν να ξοδέψουν».

    Ο κ. Μέρι γράφει σε άλλο σημείο: «Η Ελληνική Αστυνομία φέρεται συχνά απρόθυμη να κυνηγήσει τη «17 Νοέμβρη», λόγω των υποτιθέμενων δεσμών της με άτομα της αριστερής πτέρυγας, του κυβερνώντος κόμματος του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι όντως μέρος του προβλήματος. Πάντως, αρκετές δεξιές κυβερνήσεις επίσης δεν έκαναν τίποτα. Η λυπηρή αλήθεια είναι ότι η «17 Νοέμβρη» χαίρει ευρείας λαϊκής αποδοχής στην Ελλάδα, αντικατοπτρίζοντας βαθύτερες εθνοκεντρικές, βαλκανικές προκαταλήψεις. Η ανοχή αυτών των τρομοκρατών δεν οφείλεται στη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία τους που δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψην από κανέναν, αλλά στον αντιαμερικανικό, αντινατοϊκό, αντι - ΕΕ, αντιδυτικό, εθνικισμό τους».

    Καταλήγοντας τονίζει: «Ελληνες επίσημοι λένε ιδιωτικά ότι έχουν μεγαλύτερη επιρροή στο Κογκρέσο από ότι έχει το Στέητ Ντιπάρτμεντ και ότι το ελληνικό λόμπι πάντα θα προστατεύει τη βοήθεια προς την Αθήνα. Εάν είναι όντως έτσι, η ιστορική μας μάχη jat\ της τρομοκρατίας είναι τόσο κενή όσο και οι Ελληνες;».

    [03] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Δεν έχει καταρτιστεί ακόμη το πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα ματαίωσης ή τροποποίησης της σχολίασε πως η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται και συνεργάζεται με την αμερικανική για την πραγματοποίηση της επίσκεψης και την ομαλή διεξαγωγή της όπως έχει συμφωνηθεί.

    Σε ερώτηση αν ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς έχει ζητήσει να μην επιτραπούν οι πορείες προς την αμερικανική πρεσβεία απάντησε ότι ο κ. Μπερνς θα ήθελε να ολοκληρωθεί με ομαλό τρόπο η επίσκεψη. Υπάρχει ανησυχία για τις διαδηλώσεις και εκφράζεται ο προβληματισμός αν αυτές μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα και να τραυματίσουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

    [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

    Δεν είναι ταξιδιωτική οδηγία αλλά δημόσια ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ η οποία αναφέρεται σε διαδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ως υποχρέωση της προς τους Αμερικανούς πολίτες, προκειμένου να είναι ενήμεροι για το που μπορούν να κινηθούν. Θα ήταν παράλειψη εάν δεν προέβαινε σ αυτή την ανακοίνωση. Μ αυτά τα λόγια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σχολίασε την προειδοποίηση που εξέδωσε το Στειτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς που βρίσκονται στην Ελλάδα ή επισκέπτονται αυτή την περίοδο τη χώρα μας.

    [05] ΚΛΙΝΤΟΝ: «ΔΕΝ ΜΕ ΠΤΟΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

    Εμμεση αλλά κατηγορηματική απάντηση ότι δεν πρόκειται να ματαιωθεί ή να τροποποιηθεί η επίσκεψή του στην Ελλάδα, λόγω των προγραμματιζόμενων διαδηλώσεων στην Αθήνα, έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον σήμερα Τρίτη. Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων, κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου των ΗΠΑ, αν λόγω των κινητοποιήσεων στην Ελλάδα πρόκειται να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Κλίντον δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει μακρά και πλούσια ιστορία κομμουνιστών, αναρχικών και άλλων αριστερών που καταδεικνύουν ότι όλοι διαφωνούν με τη θέση μου στο Κοσσυφοπέδιο, όπως γνωρίζετε καλά. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα είναι σύμμαχοι όχι μόνο στο ΝΑΤΟ αλλά και με πολλούς άλλους τρόπους. Επιθυμούμε διακαώς να βρούμε λύση στα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στο Κυπριακό και πιστεύω ότι όλοι οι έλληνες, από όλο το πολιτικό φάσμα συμμερίζονται αυτή την προσπάθεια. Αναμένω λοιπόν τις διαδηλώσεις αυτές, δεν ενοχλούμε και νομίζω ότι το θέμα της ασφαλείας είναι τέλειο».

    Δεν αποκλείεται για το ίδιο θέμα να υπάρξουν και νεότερες δηλώσεις από αμερικανικής πλευράς, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και κατά την ενημέρωση τύπου.

    [06] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΡΩΣΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ

    Πρόκειται για πλαστά έγγραφα, καμιά ελληνική υπηρεσία δεν έχει χορηγήσει τέτοιου είδους έγγραφα, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας όταν ρώτησαν οι δημοσογράφοι για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», σύμφωνα με το οποίο Ρώσοι πολιτικοί εμφανίζονται να είναι εφοδιασμένοι με ελληνικά έγγραφα. Οπως είπε, η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου έδωσε εντολή να γίνει έρευνα και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

    [07] ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: ΠΛΑΣΤΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΛΕΜΠΕΝΤ

    «Πλαστό», χαρακτηρίζουν υπάλληλοι της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης το διαβατήριο, αλλά και το δίπλωμα οδήγησης του πρώην υποψηφίου προέδρου της Ρωσίας Αλεξάντερ Λέμπεντ, τα οποία - σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας - εκδόθηκαν από τις νομαρχιακές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας. Οπως ανακοινώθηκε από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, σήμερα, μόλις έγινε γνωστό το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος» έγιναν έρευνες στις παραπάνω υπηρεσίες, αλλά από τα αρχεία δεν προκύπτει ότι έχουν εκδοθεί στη Θεσσαλονίκη τα παραπάνω έγγραφα. Υπάλληλοι του τμήματος διαβατηρίων της Νομαρχίας εκφράζουν υπόνοιες ότι το διαβατήριο και το επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης που κατείχε ο Λέμπεντ το πιο πιθανό είναι να πλαστογραφήθηκαν, αφού τα ονόματα των υπαλλήλων, που υπογραφουν στα έγγραφα, είναι ανύπαρκτα.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα το διαβατήριο φέρεται να εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 1997 και το δίπλωμα, Ε' κατηγορίας, ένα μήνα αργότερα. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από τα μέλη της εκλογικής επιτροπής ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη Ρωσία τον ερχόμενο μήνα.

    [08] ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

    Μια ακόμη 80χρονη γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο από την κακοκαιρία που πλήττει τη νότιο Πελοπόννησο. Πρόκειται για τη Μαρία Δριβόγιαννη, που έχασε τη ζωή της καθώς παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά της βροχής. Σημειώνεται πως χθες η 85χρονη, Ελένη Πουλάκου, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της από την κακοκαιρία. Στη Λακωνία, η πυροσβεστική υπηρεσία έχει λάβει περισσότερες από 250 κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, ενώ δεκάδες αυτοκίνητα παραμένουν ακινητοποιημένα. Στο μεταξύ, κλειστά είναι όλα τα δημοτικά σχολεία στη Σπάρτη, ενώ κανένα σχολείο δεν λειτουργεί στο Γύθειο και τη Σκάλα.

    Εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής κινδυνεύουν επίσης οι κάτοικοι των σπιτιών που βρίσκονται κοντά στην παραλία του Μεγάλου Πεύκου. Στις περιοχές των Μεγάρων, του Μεγάλου Πεύκου και της Μάνδρας Αττικής η πυροσβεστική υπηρεσία είναι επί ποδός με πενήντα sumeqce_a και έχει δεχτεί 60 κλήσεις για απεγκλωβισμούς. Πολλές κατολισθήσεις σημειώνονται από το πρωί στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος της Κακιάς Σκάλας με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων προς Κόρινθο να πραγματοποιείται με δυσκολία. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με το οποίο οι πολύ ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες που πλήττουν την Πελοπόννησο θα επηρεάσουν και την περιοχή της Αττικής.

    [09] ΠΙΕΡΙΑ: ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΕΣΕΡΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ

    Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι κάτοικοι τεσσάρων κοινοτήτων στο νομό Πιερίας, όπου έσπασε τεχνητό φράγμα εξαιτίας της συνεχιζόμενης βροχόπτωσης που πλήττει την περιοχή τις τελευταίες δύο μέρες. Πρόκειται για το φράγμα της κοινότητας Τριλόφου που υποχώρησε λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου όγκου νερών από τη νεροποντή. Από την υποχώρηση των τοιχωμάτων του φράγματος άρχισαν να σημειώνονται πλημμύρες σε αγροτικές εκτάσεις των γειτονικών κοινοτήτων Γανόχωρας και 'η-Γιάννη. Τα ορμητικά νερά πέρασαν από την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και αγροικίες στον Κορινό και στην Παραλία Κατερίνης.

    Με εντολή της Νομαρχίας Πιερίας το απόγευμα ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που επεκταθούν οι πλημμύρες. Στο μεταξύ, σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι υπηρεσίες της Νομαρχίας και στην περιοχή «Εξοχή» Πιερίας, όπου μεγάλοι όγκοι νερών έχουν συγκεντρωθεί σε ένα δεύτερο τεχνητό φράγμα που βρίσκεται στην περιοχή αυτή. 'νδρες του στρατού, υπάλληλοι της νομαρχίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και κάτοικοι της περιοχής ενισχύουν από το απόγευμα με σάκκους άμμου και ογκώδη υλικά τα τοιχώματά του, ενώ η επιχείρηση συντονίζεται από κλιμάκιο μηχανικών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με επικεφαλής το γενικό γραμματέα, κ. Χ. Σοφιανό. Εξάλλου, αποκλεισμένοι παραμένουν, για δεύτερη συνεχή μέρα, πέντε επαρχιακοί δρόμοι στο νομό Πιερίας, ενώ από τις βροχοπτώσεις σημειώθηκαν κατολισθήσεις και σε τμήμα του ορεινού επαρχιακού δρόμου Ρητίνης - Ελατοχωρίου. Στον επαρχιακό δρόμο Φλώρινας - Κρυσταλλοπηγής ανατράπηκε φορτηγό αυτοκίνητο, λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Αλβανός οδηγός Κόστα Καραμίκα. (Χ.Σ.)

    [10] Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

    Τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του χρηματιστηρίου που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2000 ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Η συνεδρίαση παρατείνεται κατά δύο ώρες και θα λήγει στις 3:30 το μεσημέρι, το όριο διακύμανσης ανεβαίνει από 8% στο 12% με την εξής διαδικασία: Μόλις κάποια μετοχή φτάνει στο συν/πλην 8% η diapqacl\teusg θα σταματά για ένα εύλογο χρονικό διάστημα -μικρό πάντως- το οποίο θα καθορίζει η επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Κατόπιν θα ξαναρχίζει με διευρυμένο όριο έως στο συν/πλην 12% σε σχέση με την αρχική γραμμή εκκίνησης.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΙΕΛΥΣΕ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν με τη βία το απόγευμα πορεία περισσότερων από 2.000 φοιτητών στο Βελιγράδι την ώρα που αυτή κατευθυνόταν προς τη Βουλή της Σερβίας που συνεδρίαζε σήμερα. Αρκετοί φοιτητές τραυματίστηκαν ελαφρά από την επέμβαση της αστυνομίας, η οποία σημειώθηκε μόλις μερικά μέτρα από το Κοινοβούλιο της Σερβίας. Τη σημερινή πορεία φοιτητών διοργάνωσε η φοιτητική οργάνωση «Αντίσταση» που πρόσκειται στην αντιπολίτευση. Οι φοιτητές ζητούσαν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Σερβία και την ακύρωση του νόμου περί τύπου και του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση.

    Ταυτόχρονα η αστυνομία εμπόδισε, χωρίς όμως να επέμβει, μερικές χιλιάδες οπαδούς του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού «Συμμαχία για την Αλλαγή» να διαδηλώσουν μπροστά από το Κοινοβούλιο της Σερβίας. Οι σημερινές διαδηλώσεις φοιτητών και του συνασπισμού «Συμμαχία για την Αλλαγή» πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της σερβικής Βουλής, η οποία υιοθέτησε μεταξύ άλλων και το νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο οποίος προβλέπει την ανάδειξη των δημοτικών συμβουλίων με πλειοψηφικό σύστημα, κάτι που σύμφωνα με την αντιπολίτευση μπορεί τη δεδομένη στιγμή να ευνοήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Μετά τη διάλυση της φοιτητικής διαδήλωσης η φοιτητική οργάνωση «Αντίσταση» αποφάσισε να πραγματοποιήσει νέες διαμαρτυρίες στις 21 Νοεμβρίου.

    [12] ΑΜΟΙΒΗ 530.000 ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΩΣΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προσέφερε 530.000 δολάρια ως αμοιβή σε όποιον διαθέσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό του δράστη που επιχείρησε τη δολοφονία του Κίρο Γκλιγκόροφ το 1995. Ο υπουργός Εσωτερικών Πάβλε Τραγιάνοφ δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την επίθεση, η έρευνα δεν απέφερε ακόμη συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ο κ. Γκλιγκόρφ, 82 ετών, τραυματίστηκε σοβαρά όταν αυτοκίνητο εξεράγη κοντά στο κοινοβούλιο στα Σκόπια, τον Οκτώβριο του 1995. Ο πρόεδρος, που περνούσε με ένα άλλο αυτοκίνητο, τραυματίστηκε στο κεφάλι και έχασε το δεξί του μάτι από την έκρηξη, ενώ ο οδηγός του σκοτώθηκε. Ο κ. Τραγιάνοφ δήλωσε επίσης ότι το κοινοβούλιο θα δημιουργήσει επιτροπή έρευνας για την επίθεση. Ε.Ρ.

    [13] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης και άλλες διεθνείς συμφωνίες χρησιμοποιώντας «τυφλή» βία στις επιχειρήσεις της στην Τσετσενία. Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να προβεί σε αυτές τις δηλώσεις καθώς η Μόσχα έστειλε ενισχύσεις στην Τσετσενία και ενέτεινε τους βομβαρδισμούς κατά των μεγάλων πόλεων της δημοκρατίας αυτής του Καυκάσου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζεϊμς Ρούμπιν δήλωσε ότι η ισχύουσα στρατιωτική τακτική της Ρωσίας δεν είναι σύμφωνη με τις αρχές της Συνθήκης της Γενεύης και τις δεσμεύσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που απαγορεύουν σκόπιμες επιθέσεις κατά πολιτών. Ο κ.Ρούμπιν τόνισε ότι το κόστος αυτής της προσέγγισης είναι πολύ υψηλό όσον αφορά στον ανθρωπιστικό τομέα και σπιλώνει τη διεθνή φήμη της Ρωσίας ενώ πρόσθεσε ότι η ‘τυφλή» χρήση βίας κατά αθώων πολιτών είναι θέμα για το οποίο ανησυχούν ιδιαίτερα οι ΗΠΑ.

    Απαντώντας ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ λέγοντας ότι χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην προσέγγισή τους στην Τσετσενία και επισημαίνοντας ότι οι διεθνείς οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για το δράμα των Τσετσένων προσφύγων ενώ δεν ασχολήθηκαν ποτέ με την κατάσταση που επικρατεί στη Γιουγκοσλαβία μήνες μετά από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 9 November 1999 - 21:58:50 UTC