Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-02-16

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 16 Φεβρουαρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΕ 10 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ
  • [02] ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ
  • [03] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
  • [04] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ:ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
  • [05] ΒΙΕΝΝΗ: ΚΟΥΡΔΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ
  • [06] ΚΟΥΡΔΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΠΟΥ ΔΙΕΜΕΝΕ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ
  • [07] Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
  • [08] "ΚΑΤΗΓΟΡΩ" ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [09] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΓΓΥΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ
  • [10] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΚΤΩ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [11] ΑΙΧΜΕΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [12] "ΚΟΝΤΡΑ" ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [13] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [14] ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [15] ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [16] ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [17] ΜΥΣΤΗΡΙΟ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ
  • [18] ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙ Ο ΓΙΛΜΑΖ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ
  • [19] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [20] ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΛΑΟ ΤΟ ΡΚΚ
  • [21] ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ: ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
  • [22] ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΏΝ ΤΗΣ Ε.Ε

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΕ 10 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ

    Τραγικά έκτροπα από ολιγομελής ομάδες Κούρδων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κούρδοι εισέβαλαν και κατέλαβαν τις ελληνικές πρεσβείες στη Βόννη, στο Λονδίνο, στη Βιέννη, στις Βρυξέλλες και στη Χάγη καθώς και τα προξενεία της Ελλάδας στο Ανόβερο, στο Βερολίνο, στο Ντίσελντορφ, στη Φρανκφούρτη και στη Στουτγάρδη.

    Στη Βιέννη κρατείται ο πρέσβης κ.Γεννηματάς, ενώ στη Χάγη από οπλισμένους Κούρδους κρατούνται ως όμηροι η γυναίκα και το ηλικίας 8 ετών παιδί του πρέσβη της Ελλάδας στην Ολλανδία κ.Αγγελάκη, τον οποίο οι καταληψίες απειλούν με χειροβομβίδες. Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος κατήγγειλε ότι αυτές είναι πράξεις εσχάτης κτηνωδίας, κάλεσε την ηγεσία του ΡΚΚ να δώσει εντολή αμέσως στις ομάδες της να αποχωρήσουν από το ελληνικό έδαφος όπως θεωρούνται οι πρεσβείες και έθεσε τελεσίγραφο έως τις 12 το μεσημέρι, διαφορετικά καταστρώνεται σχέδιο από την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οργάνωσης αυτής και της ηγεσίας της σε όλη της την έκταση.

    [02] ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ

    Θρίλερ με τον Κούρδο ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν. Οπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, η ελληνική κυβέρνηση για ανθρωπιστικούς λόγους είχε δεχτεί να τον φιλοξενήσει σε ελληνικό σπίτι στην Κένυα επί 12ημερο. Χθες το βράδυ ο Οτσαλάν ανακοίνωσε στον Ελληνα πρέσβη στο Ναϊρόμπι ότι πρόκειται να μεταβεί στην Χάγη για να ζητήσει άσυλο από την ολλανδική κυβέρνηση.

    Παρά τις αντίθετες προτροπές της Ελλάδος ο Οτσαλάν επέμενε στην άποψη του οπότε οργανώθηκε αυτοκινητοπομπή που θα τον μετέφερε προς το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι. Στη διαδρομή όμως το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Κούρδος ηγέτης άλλαξε πορεία και εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση.

    Η ελληνική κυβέρνηση που δεν έχει καμία πληροφορία για την τύχη του Οτσαλάν ζήτησε επίσημη πληροφόρηση από το υπουργείο Εξωτερικών της Κένυα, ενημέρωσε τον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ παράλληλα ζήτησε και σχετικές πληροφορίες από την αμερικανική κυβέρνηση.

    [03] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    "Οι εξελίξεις σχετικά με τον Κούρδο ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν καθώς και τις καταλήψεις σε 10 ελληνικές πρεσβείες και προξενεία του εξωτερικού δικαιώνουν τη συνετή και σύμφωνα με τις διεθνείς αρχές συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και αποτελούν ένα κραυγαλέο μάθημα για όσους καπηλεύονται τον πατριωτισμό συστηματικά για ιδια οφέλη". Αυτό δήλωσε στη διάρκεια πρωινής έκτακτης συνέντευξης τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος λέγοντας ότι τα γεγονότα δίνουν συντριπτική απάντηση σε όσους επιχείρησαν να καταστήσουν την Ελλάδα μέρος του κουρδικού προβλήματος.

    "Τα γεγονότα τους δίνουν συντριπτική απάντηση, όπου και αν βρίσκονται αυτοί, καθώς αποδεικνύεται σαφώς ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να αποτελέσει ένα μέρος αυτής της διένεξης, που μας αφορά ιδιαίτερα ως ανθρώπους και ως μέλη της παγκόσμιας κοινωνίας αλλά dem ήταν και δεν έπρεπε να γίνει δική μας υπόθεση" υπογράμμισε ο κ.Πάγκαλος.

    [04] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ:ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Με δική του ευθύνη και πρωτοβουλία ο Αμπτουλάχ Οτσαλάν επέλεξε να αποχωρήσει από την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι και σε συνεννόηση με τις αρχές της Κένυας να μεταβεί στο αεροδρόμιο με προορισμό την Ολλανδία.

    Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την τροπή που έλαβε το θέμα του ηγέτη του ΡΚΚ και πρόσθεσε ότι έκτοτε η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία ενημέρωση για την τύχη του Οτσαλάν, παρά το ότι έχει ζητήσει επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση της Κένυας. Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες τις καταλήψεις ελληνικών πρεσβειών και προξενείων σε ευρωπαϊκές χώρες από Κούρδους μέλη του ΡΚΚ και προειδοποίησε την ηγεσία του εργατικού κουρδικού κόμματος ότι εάν δεν διατάξει αποχώρηση των δυνάμεων του από τις ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία έως τις 12 το μεσημέρι η Ελλάδα θα εφαρμόσει σχέδιο αντιμετώπισης της οργάνωσης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι πριν από 12 ημέρες επετράπη από τις ελληνικές αρχές η προσγείωση του αεροσκάφους του Οτσαλάν σε ελληνικό έδαφος για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως είπε, του προσφέρθηκε προσωρινή φιλοξενία στην ελληνική πρεσβεία στη Κένυα όπου παρέμεινε έως χθες το απόγευμα.

    Ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρούσε σκόπιμη την παραμονή του ηγέτη του ΡΚΚ στην Ελλάδα ενώ απαντώντας εμμέσως στις επικρίσεις για την άρνηση παροχής ασύλου από την ελληνική κυβέρνηση τόνισε ότι ο Οτσαλάν είχε δικαίωμα να υποβάλει σχετικό αίτημα μόνο σε μία ευρωπαϊκή χώρα και επέλεξε την Ιταλία. Υπογράμμισε επίσης ότι δεν πρόκειται να μετατρέψει το κουρδικό ζήτημα σε ελληνο-τουρκική διαφορά.

    Στο μεταξύ δύο γυναίκες και ένα παιδί κρατούνται όμηροι στην ελληνική πρεσβεία στη Χάγη η οποία κατελήφθη νωρίς το πρωί από 200 Κούρδους υποστηρικτές του ΡΚΚ. Σύμφωνα με το Θ. Πάγκαλο οι όμηροι απειλούνται με χειροβομβίδα. Εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας ανέφερε ότι οι καταληψίες δεν έχουν διατυπώσει κανένα αίτημα και απέδωσε την ενέργειά τους στο ότι θέλουν να προκαλέσουν την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης στο θέμα Οτσαλάν.

    Περίπου 50 υποστηρικτές του ΡΚΚ έχουν καταλάβει την πρεσβεία στο Λονδίνο και άλλοι 30 το προξενείο στη Μασσαλία. Υπό κατάληψη εξακολουθούν να βρίσκονται η πρεσβεία στη Βόννη και το προξενείο στη Φρανκφούρτη. Στη Κοπεγχάγη συνελήφθησαν 48 Κούρδοι υποστηρικτές του Οτσαλάν την ώρα που προσπαθούσαν να καταλάβουν την ελληνική πρεσβεία. Επίσης συγκέντρωση έξω από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη πραγματοποιούν από νωρίς περίπου 40 Κούρδοι μέλη του ΡΚΚ. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει οι κυπριακές αρχές, ιδιαίτερα κοντά στην ελληνική πρεσβεία. Πλήθος εξαγριωμένων Κούρδων διαδηλωτών που έχει εισέλθει στον peq_boko της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα προσπαθεί να μπει στο κυρίως κτίριο. Οι διαδηλωτές έχουν σπάσει τζάμια της πρεσβείας, υπάλληλοι της οποίας έχουν οχυρώσει τις εισόδους τοποθετώντας έπιπλα. Η πρεσβεία έχει απευθυνθεί στη ρωσική αστυνομία, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει επέμβει.

    [05] ΒΙΕΝΝΗ: ΚΟΥΡΔΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

    Κούρδοι διαδηλωτές προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη, ενώ κρατούν ως ομήρους δύο αστυνομικούς. Ο Έλληνας πρόξενος Ι. Γεννηματάς ζήτησε την απομάκρυνση των τεθωρακισμένων οχημάτων των αυστριακών αστυνομικών δυνάμεων που έσπευσαν στο σημείο, μόλις έγινε γνωστή η ενέργεια αυτή των Κούρδων και προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Οι Κούρδοι δηλώνουν ότι για τις παραπέρα κινήσεις τους, "περιμένουν εντολές από το PKK". O Πρόεδρος της Δημομοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βιέννη ενημερώθηκε για τις εξελίξεις .

    Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξη του, καταδίκασε τις ενέργειες αυτές των Κούρδων τόσο στη Βιέννη, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και έδωσε προθεσμία μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι στους Κούρδους ν' αποχωρήσουν, γνωστοποιώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση καταστρώνει και θα θέσει σε εφαρμογή σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Ν.Χ.

    [06] ΚΟΥΡΔΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΠΟΥ ΔΙΕΜΕΝΕ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

    Ομάδα Κούρδων επιχείρησε το πρωί να μπει στο ξενοδοχείο "Ιμπέριαλ" της Βιέννης όπου διαμένει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Την τελευταία στιγμή απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς. Μετά τις εξελίξεις αυτές είναι στον αέρα η επίσημη τριήμερη επίσκεψη του κ.Στεφανόπουλου στην Αυστρία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και ενημερώνεται για τις εξελίξεις.

    [07] Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ

    Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ανέφερε όλες τις πληροφορίες για την υπόθεση Οτσαλάν από την ώρα της απομάκρυνσής του από τη Συρία, αναφέροντας ότι η Ελλάδα του παρείχε επί 12 ημέρες για ανθρωπιστικούς λόγους φιλοξενία στην Κένυα, από την οποία θέλησε να φύγει ο Κούρδος ηγέτης για να μεταβεί στην Ολλανδία, όμως κάτω από ανεξακρίβωτες συνθήκες το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Κούρδο ηγέτη στο αεροδρόμιο, άλλαξε πορεία προς άγνωστη κατεύθυνση. Επίσης ο κ. Πάγκαλος μίλησε με σκληρή γλώσσα για τις καταλήψεις ελληνικών πρεσβειών και προξενείων, απευθύνοντας τελεσίγραφο προς τους Jo}qdour ηγέτες να αποχωρήσουν, ενώ τόνισε με έμφαση ότι για κανένα λόγο δ εν έπρεπε η Ελλάδα να γίνει μέρος του κουρδικού προβλήματος. Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών έχει ως εξής:

    "Μετά από συνεννόηση του ιδίου απευθείας με τις αρχές της Δημοκρατίας της Κένυας ο Αμπτουλάχ Οτσαλάν αποχώρησε σήμερα το απόγευμα, χθες δηλαδή το απόγευμα, ώρα 4, από το χώρο διαμονής του. Από την ώρα εκείνη οι ελληνικές αρχές δεν έχουν καμία πληροφορία από τις αρχές της Κένυας για το που βρίσκεται ο Οτσαλάν. Η ελληνική κυβέρνηση δια των διπλωματικών αρχών ζητά από την κυβέρνηση της Κένυα να της παρασχεθούν οι σχετικές πληροφορίες. Παράλληλα όπως είναι γνωστό έχουν γίνει ενέργειες για την ουσιαστική συζήτηση του κουρδικού ζητήματος σε διεθνές επίπεδο. Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι για μας η αντιμετώπιση του κουρδικού προβλήματος ήταν πάντα σύμφωνοι με τις αρχές μας. Είμαστε κατά των χωριστικών κινημάτων , είμαστε κατά των ενόπλων ανταρσιών και κατά των πράξεων βίας και τρομοκρατίας. Είμαστε όμως υπέρ της προστασίας των μειονοτήτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών. Αυτές τις αρχές εφαρμόσαμε πάντα και για την αντιμετώπιση του κουρδικού προβλήματος το οποίο με εξέχουσα ευαισθησία ακόμα περισσότερο από κάθε άλλο θέσαμε στη διεθνή κοινότητα χωρίς δυστυχώς οι συνομιλητές μας να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Το θέσαμε επανειλημμένα στη Ευρωπαϊκή ένωση, στις ΗΠΑ και σε διεθνείς οργανισμούς.

    Σε ότι αφορά την κίνηση του Αμπτουλάχ Οτσαλάν μετά την έξοδό τους από τη Συρία: Η θέση μας ήταν πάντα ότι η παρουσία του στο ελληνικό έδαφος δεν θα ήταν ωφέλιμη κατ' αρχήν για τον αγώνα του κουρδικού λαού και την αναγνώριση των δικαιωμάτων του κατά δεύτερο Δε λόγο για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Η μετατροπή του Κουρδικού ζητήματος που είναι ένα διεθνές πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας, σε ελληνοτουρκική διένεξη μόνο τους εχθρούς του Κουρδικού λαού και της δημοκρατίας θα εξυπηρετούσε και αυτή ήταν η πάγια θέση μας από την οποία δεν αφιστάμεθα και σήμερα. Διεξήχθη μία συζήτηση αυτές τις μέρες για το αν ο κ. Οτσαλάν μπορούσε και έπρεπε να έρθει ή είχε κάνει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα. Παραγνωρίζονται ουσιώδεις έννοιες τις οποίες θα έπρεπε να γνωρίζουν αυτοί οι οποίοι κατά καιρούς επαναφέρουν το θέμα: το γεγονός δηλαδή ότι ο κ. Οτσαλάν έχει κάνει αίτηση χορήγησης ασύλου στην Ιταλία. Η αίτηση αυτή είναι υπό εξέταση και η κρίση της οποίας αναμένεται για το τέλος του μηνός. Με βάση τα άρθρα 7, 8 και 11 του νόμου 1996 του 1991 που ρυθμίζει την ελεύθερη κυκλοφορία στον χώρο της Ε.Ε κάθε αίτηση ασύλου που γίνεται αφού έχει ήδη υποβληθεί ήδη αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα, αναπέμπεται στην πρώτη χώρα.

    Παρά την άποψή μας επί της ουσίας του θέματος και αν ακόμα έκανε τέτοια αίτηση ο κ. Οτσαλάν, η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης με βάση τον ελληνικό νόμο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχουμε υπογράψει θα ήταν να στείλει την αίτηση αυτή στην Ιταλία για να κριθεί μαζί με την αρχική του αίτηση που είχε υποβληθεί στην Ιταλία. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο Αμπτουλάχ Οτσαλάν έκανε μία επιλογή για το που θα κάνει την αίτηση woqgc^seyr ασύλου. Την έκανε στην Ιταλία και όχι στην Ελλάδα, προφανώς γνωρίζοντας αυτό που παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν μερικοί που προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα γύρω απ' αυτό το ζήτημα. Δηλαδή ότι μία μόνο αίτηση χορήγησης ασύλου δικαιούται κανείς στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιλογή του κ. Οτσαλάν ήταν η Ιταλία, δεν ήταν η Ελλάδα.

    Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να μεταβεί στην Ολλανδία, η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά στην ανθρωπιστική υποχρέωση να του επιτρέψει να προσγειωθεί στο ελληνικό έδαφος για ανεφοδιασμό καθώς το αεροπλάνο του δεν είχε καθόλου καύσιμα. Είπαμε όμως στον Α. Οτσαλάν ότι δεν επιθυμούμε την παραμονή του εδώ και επιτρέψαμε την αποχώρησή του για την Κένυα. Στη λογική αυτού του προορισμού ήταν ότι υπάρχουν συζητήσεις και είναι ακόμα εν εξελίξει με γειτονικές χώρες οι οποίες θα μπορούσαν να του χορηγήσουν πολιτικό άσυλο και οι οποίες περιεπλάκησαν όχι εξαιτίας όχι εξαιτίας των χωρών που εδέχθησαν αυτές τις προσεγγίσεις. Έτσι παρέμεινε ο κ. Οτσαλάν 12 μέρες στην Κένυα και του χορηγήσαμε χώρο διαμονής, όπως είπα για ανθρωπιστικούς λόγους. Δεν ήταν υποχρέωσή μας αλλά το κάναμε.

    Με δική του ευθύνη και πρωτοβουλία και μετά από συμβουλές παραγόντων εξωελλαδικών (Ολλανδών δικηγόρων και παραγόντων της διεθνούς ζωής) ο Οτσαλάν επέλεξε να αποχωρήσει από το χώρο που του είχαμε παραχωρήσει και σε συνεννόηση , με τις αρχές τις Κένυα να μεταβεί στο αεροδρόμιο για να μεταφερθεί όπως μας ανακοίνωσε στην Ολλανδία. Η επιχείρηση παρακολουθήθηκε από το προσωπικό της Πρεσβείας μας και διαπιστώσαμε ότι στη διάρκεια της διαδρομής το αυτοκίνητο που τον μετέφερε απομακρύνθηκε από την πομπή, ήταν Δε αδύνατο για μας να παρακολουθήσουμε την περαιτέρω εξέλιξη της πομπής.

    Βεβαίως εμείς δεν εγκαταλείψαμε τις προσπάθειές μας να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Έχουμε θέσει το αίτημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κένυα, είχα σήμερα πολύ νωρίς το πρωί επαφές με το συνάδελφό μου πρόεδρο της Ε.Ε. Γιόσκα Φίσερ και ζήτησα να παρέμβει και αυτός και είχα μία επαφή και με την αμερικανική κυβέρνηση, την οποία παρακάλεσα να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της για να μάθει τι ακριβώς έχει συμβεί ή εν πάσει περιπτώσει εάν το γνωρίζει να μας ενημερώσει και να ενημερώσει και την ελληνική κοινή γνώμη το συντομότερο δυνατό.

    Εν τω μεταξύ έχουν συμβεί διάφορα δυσάρεστα και τραγικά γεγονότα, για λόγους τους οποίους δεν μπορούμε να αντιληφθούμε, υποκινούμενοι προφανώς από διάφορους κύκλους, Κούρδοι διαδηλωτές σε μικρούς αριθμούς κατέλαβαν τις Πρεσβείες μας στη Βόννη, στο Λονδίνο, στη Βιέννη και στις Βρυξέλλες και στη Χάγη. Επίσης τα Προξενεία στης Ελλάδας στο Ανόβερο, το Βερολίνο, το Ντίσελντορφ, τη Φραγκφούρτη και τη Στουτγάρδη. Θέλω να καλέσω με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο την ηγεσία του ΠΚΚ, η οποία οργάνωσε και εξετέλεσε αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον ελληνικών στόχων να διατάξει αμέσως τα μέλη της οργάνωσής της να αποχωρήσουνε από το ελληνικό έδαφος το οποίο κατέχουν. Θέλω να καταγγείλω και να καυτηριάσω ιδιαίτερα τραγικές πλευρές αυτής της συμπεριφοράς στη Χάγη κρατούνται ως όμηροι η γυναίκα και το παιδί 8 ετών του Πρέσβη κ. Αγγελάκη, το οποίο οι καταληψίες απειλούν με χειροβομβίδες και φωτογραφίζονται μαζί του και με τις χειροβομβίδες. Αυτές είναι πράξεις εσχάτης κτηνωδίας.

    Επίσης στη Βιέννη κρατείται ο Πρέσβης κ. Γεννηματάς ως όμηρος στην Πρεσβεία, ενώ είναι σε εξέλιξη η επίσημη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εμείς σεβαστήκαμε πάντα όλες τις οργανώσεις και όλες τις εκδηλώσεις του Κουρδικού λαού. Αυτοί όμως που οργανώνουν αυτά τα έκτροπα και αυτές τις εγκληματικές πράξεις θα έχουν βαρύτατες ευθύνες.

    Η συμπεριφορά μας απέναντί τους θα είναι αμείλικτη. Εάν μέχρι τις 12, που είναι η τελευταία προθεσμία που τους δίνουμε, δεν έχουν εγκαταλείψει όλα τα ελληνικά προξενεία και όλες τις ελληνικές πρεσβείες καταστρώνεται ήδη από την ελληνική κυβέρνηση έργο αντιμετώπισης της οργάνωσης αυτής και της ηγεσίας της σε όλη της την έκταση και θα τεθεί σε εφαρμογή και στην Ελλάδα και αλλού αυτά θέλω να σας πω.

    Πιστεύω ότι οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν τη συνετή και σύμφωνη με αρχές συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και αποτελούν ένα κραυγαλέο μάθημα για όσους καπηλεύονται τον πατριωτισμό συστηματικά για ίδια οφέλη και προσπάθησαν συστηματικά εδώ και μήνες να κάνουν την Ελλάδα μέρος του Κουρδικού προβλήματος. Τα γεγονότα τους δίνουν συντριπτική απάντηση όπου και αν βρίσκονται αυτοί, μέσα στο λαό, στον Τύπο ή στην Βουλή. Αποδεικνύεται σαφώς ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να αποτελέσει ένα μέρος αυτής της διένεξης που μας αφορά γενικότερα ως ανθρώπους και ως μέλη της παγκόσμιας κοινωνίας αλλά που δεν ήταν και δεν έπρεπε να γίνει δική μας υπόθεση. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τον ξένο παράγοντα, την αμερικανική κυβέρνηση τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το θέμα και για τις αντιδράσεις των Κούρδων, ο κ. Πάγκαλος ανέφερε:

    "Ως προς τη δεύτερη ερώτηση θα επαναλάβω ήδη ότι εγώ δεν θα γίνω τμήμα του Κουρδικού προβλήματος και πιστεύω ότι εκφράζω αυτή τη στιγμή τη θέληση συμπαγώς του ελληνικού λαού. Έχουμε αρκετά προβλήματα, δεν θα προσθέσουμε αυτό το πρόβλημα στον εαυτό μας. Δεύτερο, η παρουσία του κ. Οτσαλάν στην ελληνική οικία, τον ελληνικό χώρο στον οποίο βρισκότανε ήταν γνωστή αποκλειστικά στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και στον ίδιο και κατέστη δυνατό -και πιστεύω ότι αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία- να παραμείνει απόλυτα μυστική επί 12 μέρες. Η παρουσία του εκεί έγινε γνωστή από τον ίδιο και από αυτούς που μεσολάβησαν και για το σχέδιο το οποίο τελικά επέλεξε παρά τις συμβουλές μας, δηλαδή της μεταφοράς του από την Κενυατική κυβέρνηση στην Ολλανδία. Αυτό δεν ήταν δική μας πρόταση και όταν μας το εξέφρασε του δώσαμε τη γνώμη ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, την οποία εξάλλου είχε ήδη δοκιμάσει χωρίς επιτυχία.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν για την επιλογή του τόπου εγκατάστασής του είχε συνεννοηθεί με την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Πάγκαλος απάντησε: "Για την επιλογή του τόπου στον οποίο ήθελε να προωθηθεί υπήρχαν συνεννοήσεις με τρεις τουλάχιστον χώρες της Αφρικής, οι οποίες είναι πολύ προχωρημένες. Και αν δεν έχουν ολοκληρωθεί μερικές από τις συνεννοήσεις αυτές δεν φταίνε οι χώρες αυτές, και εγώ δεν μπορώ να πω ονόματα". Πρόσθεσε Δε ότι "τις συνομιλίες αυτές εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τις διευκολύνουμε". Ο κ. Πάγκαλος είπε ακόμη ότι πρόκειται να μιλήσει για το θέμα Οτσαλάν με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών και ότι peqil]mei να του τηλεφωνήσουν οι συνάδελφοί του κ. Ντίνι και Κουκ.

    Τέλος σε ερώτηση εάν θα έχει συνομιλίες με εκπροσώπους του ΡΚΚ, ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ΡΚΚ στην Ελλάδα, παρά μόνο ERNK.

    [08] "ΚΑΤΗΓΟΡΩ" ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Ενα συνεχές κατηγορώ προς την κυβέρνηση ήταν η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, απόψε στη Βουλή.

    Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνοντας το λόγο άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα Οτζαλάν προσθέτοντας ότι αύριο κιόλας η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή με θέμα την εξωτερική πολιτική της χώρας.

    "Πρέπει να πω ότι είναι κεραυνόπληκτη, αποσβολωμένη και συγκλονισμένη η ελληνική κοινή γνώμη με αυτό που εξελίχθηκε ως κωμικοτραγωδία άνευ προηγουμένου. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται περί τραγωδίας σε ότι αφορά την ουσία των εξελίξεων τις συνέπειες τους για τον πρωταγωνιστή, τις επιπτώσεις για την Ελλάδα, το μέγεθος της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Περιλαμβάνει δυστυχώς όμως και στοιχεία κωμικά που αφορούν αποκλειστικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης Σημίτη την ερασιτεχνική προσέγγιση ενός ιδιαίτερα καυτού θέματος, την εκκωφαντική της ανικανότητα να συλλάβει τις διαστάσεις του αντικειμένου την αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία η κυβέρνηση παίζει με τόσο καυτά θέματα. Αβάσταχτη, ασυγχώρητη, ασύλληπτη ελαφρότητα που εξέθεσε με παταγώδη τρόπο τη χώρα διεθνώς, που ταυτόχρονα την εξέθεσε σε σοβαρούς κινδύνους που την οδήγησε σε πρωτοφανή σε απίστευτο διασυρμό διεθνώς με την υπόθεση Οτζαλάν" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Οπως είπε οι εξελίξεις στο θέμα Οτζαλάν δημιουργούν αμείλικτα ερωτήματα που απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις. "Πρώτον για περισσότερο από 15 μέρες η κυβέρνηση αποκρύπτει το γεγονός της διέλευσης του Οτζαλάν από την Ελλάδα και της φιλοξενίας του στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση ψεύδεται. Ψεύδεται προς κάθε κατεύθυνση, διαψεύδοντας με αγανάκτηση όλες τις φήμες και τις πληροφορίες που κυκλοφορούν που όμως αποκαλύφθηκαν ότι ήταν ακριβείς. Συνειδητά η κυβέρνηση εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, το κοινοβούλιο τους αρχηγούς των κομμάτων, ακόμα και το κυβερνητικό κόμμα", τόνισε ο κ. Καραμανλής, τονίζοντας ταυτόχρονα: "Η κυβέρνηση Σημίτη αναλαμβάνει με δική της ευθύνη από μόνη της να διευκολύνει τον Οτζαλάν να βρει μόνιμη λύση. Εάν μεν το έκανε σε συνεννόηση με άλλους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας πρέπει να μας πει τι εγγυήσεις και τι δεσμεύσεις εξασφάλισε για την επιτυχία του εγχειρήματος ή τουλάχιστον για τη στήριξη της πολιτικής της και τη στήριξη της Ελλάδας σε περίπτωση αποτυχίας. Εάν δεν εξασφάλισε τίποτα είναι υπόλογη ασυγχώρητης επιπολαιότητας. Αν από την άλλη ανέλαβε μια τέτοια πρωτοβουλία από μόνη της, τότε βαρύνεται με εγκληματική αμέλεια σε ότι αφορά την προστασία των εθνικών συμφερόντων".

    "Πως βρέθηκε ο Οτζαλάν στα χέρια της Τουρκίας; Εμείς πιστεύουμε ότι το ξεκαθαρίζουμε. Οτι ήταν βαρύ λάθος να εμπλακούμε σε αυτήν την ιστορία. Πιστεύω ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει jimgtopoighe_ διεθνώς και κυρίως να θέσει την ΕΕ μπροστά στις ευθύνες της. Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είχε ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικής Συνεργασίας αντί να αυτοπαγιδευθεί με τον πιο αδέξιο τρόπο σε μια τόσο κρίσιμη, πολύπλοκη και επικίνδυνη υπόθεση.

    Αλλά εν πάση περιπτώσει ενεπλάκη. Από τη στιγμή που ενεπλάκη πως φθάσαμε στο απόλυτο ναυάγιο; γιατί περί απολύτου ναυαγίου πρόκειται" είπε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Δύο εκδοχές υπάρχουν - όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. "Η από κακούς, εσφαλμένους χειρισμούς εκτροχιάστηκε η όλη επιχείρηση ή μήπως έστω και εμμέσως η κυβέρνηση Σημίτη συνέπραξε στην παράδοση του Οτζαλάν στις τουρκικές αρχές; Για την μεν πρώτη εκδοχή των κακών χειρισμών η απόδειξη της κυβερνητικής ανικανότητας αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο, σε όλη τη διάσταση. Για τη δεύτερη εκδοχή, αν ισχύει, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Γιατί αν ισχύει τότε πρόκειται περί εθνικής ντροπής".

    "Μπορεί να μην συμφωνούμε με τις μεθόδους αγώνα του Οτζαλάν", συνέχισε ο κ. Καραμανλής, "αλλά μας είναι όμως αδιανόητο να συνέπραξε η Ελλάδα μια χώρα τιμής και ευθύνης σε μια ατιμία τέτοιου μεγέθους. Σε κάθε περίπτωση οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαρύτατες. Οδήγησε την εξωτερική πολιτική της χώρας σε ένα πρωτοφανές, απίστευτο φιάσκο. Αφησε να δημιουργηθούν παγκοσμίως εικόνες διασυρμού. Προκάλεσε την απομόνωση της χώρας αφού κατάφερε να στρέψει τους πάντες εναντίον της ακόμα και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι είναι άμεση ανάγκη να απολογηθεί, να εξηγηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ακούω ότι ασθενεί. Εν τοιαύτη περιπτώσει πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν. Είναι τρομακτικές οι διαστάσεις, το βάρος του θέματος και οι πιθανές επιπτώσεις του, για να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια της τρέχουσας επικαιρότητας".

    Καταλήγοντας ο κ. Καραμανλής σημείωσε: "Εμείς πιστεύουμε ότι η υπόθεση αυτή έβλαψε τη χώρα σε ανυπολόγιστο βαθμό. Και επιβεβαίωσε την άποψή μας ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας γίνεται στο πόδι με τρόπο ερασιτεχνικό, επιπόλαιο, συχνά παιδαριώδη. Και μάλιστα δυστυχώς εκ συστήματος και κατά συρροή. Απόδειξη: Πήγαμε από την ταπείνωση στα Ιμια, στον κατευνασμό της Μαδρίτης, στο φιάσκο των S-300 και τώρα στο διασυρμό, στο ναυάγιο με την υπόθεση Οτζαλάν. Θέλω να κάνω μια δήλωση. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων να διακυβεύει τις τύχες του ελληνικού λαού και την τιμή του Εθνους μας".

    [09] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΓΓΥΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των 35 Κούρδων που έχουν καταλάβει την ελληνική πρεσβεία στη Βιέννη και της αυστριακής αστυνομίας για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο στην επίσκεψή του στη Βιέννη κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αν οι Ευρωπαίοι δηλώσουν δημόσια την ανάγκη προστασίας του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν κατά τη γνώμη του οι Κούρδοι θα φύγουν από τις πρεσβείες.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΜΠΕ για το ποιες εντολές έχει από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: "πρώτα την ανάγκη συντονισμού από πλευράς ΕΕ για κοινή πολιτική όσον αφορά πρώτον τον Οτζαλάν και δεύτερον το Κουρδικό ζήτημα".

    "Δεύτερον ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να υπάρξει μία σαφέστατη πολιτική της ΕΕ και ενέργειες προς την Τουρκία για επίλυση του Κουρδικού. Στην περίπτωση που γίνει δίκη του Οτζαλάν θα πρέπει να δοθούν εγγυήσεις στους Κούρδους ότι μέσω ενεργειών της ΕΕ δεν θα κινδυνεύσει η ζωή του Οτζαλάν. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έμαθε στις 1 μετά τα μεσάνυχτα ότι "κάτι έγινε στο Ναϊρόμπι και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν εκείνος ξύπνησε στις 6 το πρωί.

    Από το πρωί και καθόλη τη διάρκεια της μέρας ο Αυστριακός καγκελάριος Βίκτορ Κλίμα και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Σιούσελ ασχολούνται με αυτό το πρόβλημα, γεγονός για το οποίο και ο κ. Παπανδρέου αισθάνθηκε, όπως δήλωσε, την ανάγκη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνήσεως να ευχαριστήσει την αυστριακή πολιτική ηγεσία για τις προσπάθειες που καταβάλουν μέχρι αυτή την ώρα για την επίλυση του προβλήματος των ομήρων και του συντονισμού για μία ευρωπαϊκή πολιτική.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα το απόγευμα ότι από το πρωί έγινε μία διπλή προσπάθεια προς τις εξής κατευθύνσεις: "Για συντονισμό με όλες τις κυβερνήσεις στις οποίες υπάρχουν πρεσβείες ή προξενεία υπό κατάληψη για μία κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των χωρών στις βρίσκονται οι πρεσβείες και τα προξενεία μας για την αποχώρηση των Κούρδων Προσπάθεια συντονισμού με την Αυστριακή κυβέρνηση, την Γερμανική κυβέρνηση, και την Ολλανδία και άλλες χώρες της ΕΕ για τη διαμόρφωση μίας κοινής θέσης της ΕΕ για το θέμα του Οτζαλάν και για το Κουρδικό πρόβλημα γενικότερα.

    Αλλωστε, όπως πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου η ελληνική πλευρά επρόκειτο να θέσει το Κουρδικό θέμα την προσεχή Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. "Είμασταν έτοιμοι να εγείρουμε το θέμα για μία ευρωπαϊκή πολιτική για το Κουρδικό, συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Κατά την άποψη του η Γερμανική προεδρία πρέπει να προχωρήσει για μία ευρωπαϊκή κοινή στάση που θα διασφαλίζει τη σωματική ακεραιότητα του Οτζαλάν, την παρουσία διεθνών παρατηρητών σε ενδεχόμενη δίκη και τη μη χρήση της θανατικής ποινής.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις εξελίξεις στις πρεσβείες που έχουν καταλάβει Κούρδοι. Στη Χάγη όμηροι είναι η σύζυγος και ο γιος του πρέσβη, στο Λονδίνο ο θυρωρός της πρεσβείας, στη Βιέννη είναι κλεισμένοι στην πρεσβεία και δεν μπορούν να βγουν έξω από το κτίριο, όχι όμηροι, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου, ο πρέσβης, η σύζυγός του και άλλα πέντε άτομα, στις Βρυξέλλες η κατάληψη έληξε, στη Βέρνη δεν υπάρχει κανείς πια μέσα στην πρεσβεία, στο Ερεβάν η κατάληψη έληξε στη Δαμασκό η κατάληψη διήρκεσε 15 λεπτά, στην Κοπεγχάγη έγινε μία ανεπιτυχής προσπάθεια των Κούρδων, οι οποίοι προσπάθησαν με πυροβολισμούς και βόμβες μολότοφ να καταλάβουν το πολυόροφο κτίριο της πρεσβείας, στη Μόσχα έγινε προσπάθεια κατάληψης και στη Βυρρητό έγινε διαδήλωση. Τα Προξενεία Σχετικά με την κατάσταση στα Ελληνικά Προξενεία ο κ. Παπανδρέου δήλωσε τα εξής: Στο Προξενείο Αννόβερου η κατάληψη έληξε, στα Προξενεία Βερολίνου Φραγκφούρτης, Ντίσελντοφ δεν υπάρχουν όμηροι , Προξενείο Στουτγκάρδης η κατάληψη έληξε , στο Προξενείο Ληψείας όμηροι κρατούνται τρεις Γερμανοί που εργάζονται σε εταιρία που συσστεγάζεται με το Προξενείο, Προξενείο Μασσαλίας η κατάληψη έληξε, Προξενείο Παρισίου η κατάληψη έληξε, Προξενείο Μιλάνου κρατούνται όμηροι όλοι οι εργαζόμενοι, Προξενικό Γραφείο πρεσβείας Στοκχόλμη η κατάληψη έληξε, αμισθο Προξενείο Στρασβούργου η κατάληψη έληξε, αμισθο Προξενείο Ζυρίχης όμηρος ουδείς. Στο Μονάχο έχουν συγκεντρωθεί διαδηλωτές έξω από Προξενείο υπό την επιτήρηση της αστυνομίας. Σημειώνεται ότι έγινε κατάληψη, η οποία έληξε στην αντιπροσωπεία μας στη ΜΑΔΕΕ η οποία στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με την πρεσβεία των Βρυξελλών.

    [10] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΚΤΩ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου ζητούν σε κοινή δήλωσή τους οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι η εξέλιξη και κατάληξη του ζητήματος που αφορά τον ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλλάχ Οτζαλάν γεννάει συγκεκριμένες και βαρύτατες ευθύνες Οι χειρισμοί του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρουν σε άλλο σημείο, αλλά και όσων συνεργάστηκαν, καθώς και οι δηλώσεις, με τις οποίες επιχειρήθηκε η συγκάληψη της αλήθειας και η παραπληροφόρηση προσβάλλουν βάναυσα τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και έρχοτναι σε ευθεία αντίθεση με τις δημοκρατικές μας παραδόσεις. Πρόκειται για τους βουλευτές Σήφη Βαλυράκη, Στέλιο Παπαθεμελή, Γιάννη Καψή, Χρήστο Κηπουρό, Αλέκο Χρυσανθακόπουλο, Κώστα Μπαντουβά, Αθανάσιο Πεπονή και Λευτέρη Βερυβάκη.

    [11] ΑΙΧΜΕΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Σε υψηλούς τόνους απάντησε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος στις κατηγορίες που είχε εκτοξεύσει νωρίτερα κατά της κυβέρνησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο τελευταίος έκανε λόγο για λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης, για απόκρυψη, ανικανότητα και ανευθυνότητα στο θέμα Otfak\m που διέσυρε τη χώρα διεθνώς.

    Ο κ. Πάγκαλος υπεραμύνθηκε όλων των χειρισμών που έκανε η κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, παρέσχε στοιχειωδώς ανθρωπιστική βοήθεια στον Οτζαλάν, ο οποίος μετά από οκτώ ώρες πτήση και χωρίς κανείς να του δίνει άσυλο ήταν στα όρια των δυνατοτήτων του.

    Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών άφησε σαφέστατα αιχμές τόσο για το ρόλο που έπαιξε η Ιταλία στην οποία είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν όσο και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία στην οποία προοριζόταν να πάει τονίζοντας χαρακτηριστικά "εμείς είχαμε σχέδιο με το οποίο μπορούσαμε να τον διασφαλίσουμε μέχρι να του χορηγηθεί άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα. Ο ίδιος ο Οτζαλάν επέλεξε να επανέλθει στην Ευρώπη εμπιστευόμενος δικούς του ανθρώπους. Είχε την εντύπωση ότι έφευγε στην Ολλανδία. Εμείς του είπαμε ότι ήταν πολύ καλοί για να είναι είναι αληθινοί. Μας φάνηκε ύποπτη και η προθυμία των Κενυατικών Αρχών".

    Και ο κ. Πάγκαλος συνέχισε: "Εγώ δεν είμαι ούτε Τζέιμς Μποντ, ούτε μπορώ να διεισδύω σε μυστικές υπηρεσίες. Μόλις μάθαμε το γεγονός της εξαφάνισης του το ανακοινώσαμε πρώτοι για να διασφαλίσουμε τη ζωή του". Ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα έστειλε αίτηση στην ΕΕ προ των ευθυνών της ζητώντας την και ασκώντας πιέσεις για να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση του Κουρδικού.

    Απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Καραμανλή ότι η κυβέρνηση ανέλαβε μόνο της πρωτοβουλία χωρίς να συνεννοηθεί με τους εταίρους της, ο κ. Πάγκαλος σημείωσε "ότι οι εταίροι μας είχαν ήδη δείξει τα χαρτιά τους. 'λλοι, είπε, είχαν ένταλμα σύλληψης, όπως η Γερμανία και δεν τον δέχτηκαν, άλλοι τάσσοντα με τη Γερμανία όπως η Βρετανία". Τεράστιο, είπε ακόμα ο κ. Πάγκαλος, είναι το ερωτηματικό γιατί ο Οτζαλάν έφυγε από την Ιταλία στην οποία υπέβαλε αίτηση για πολιτικό άσυλο, το οποίο μελετάται και η απάντηση θα δοθεί σε μία εβδομάδα. Ερωτωμένος ο κ. Πάγκαλος από βουλευτές της Ν.Δ. σχετικά με την ανάκληση του πρεσβευτή μας στην Κένυα κ. Κωστούλα είπε ότι ζητήθηκε από τις Κενυατικές Αρχές μερισματική διακοίνωση, ενώ τους κατηγόρησε ότι είναι Κενυάτες του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

    [12] "ΚΟΝΤΡΑ" ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Ανέβηκαν οι τόνοι απόψε στη Βουλή όταν την οργή του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου προκάλεσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας και η τοποθέτησή του για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα του Κούρδου ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλλάχ Οτζαλάν.

    Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο κ. Τσοβόλας παραποιεί τα γεγονότα και τις δηλώσεις του και διευκρίνισε ότι το πρωί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε είπε ότι είχε επικοινωνία με την αμερικανική κυβέρνηση, "την οποία παρακάλεσα να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της για να μάθει τι ακριβώς έχει συμβεί ή εν πάση περιπτώσει εάν τα γνωρίζει να μας ενημερώσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινή γνώμη το συντομότερο δυνατό".

    "Λέτε ότι είναι ντροπή", συνέχισε ο κ. Πάγκαλος, "να qyt^soule την αμερικανική κυβέρνηση η οποία έχει και μια σημαίνουσα παρουσία σε όλα τις χώρες του κόσμου, αν γνωρίζει κάτι για αυτό το περιστατικό. Λέτε ότι αυτό είναι ντροπή. Και δεν θα ήταν ντροπή να αρθούμε εις το ύψος της υπερηφάνειας μας της εθνικής και να αδιαφορήσουμε για το τι συνέβαινε εκείνη τη στιγμή στον συγκεκριμένο άνθρωπο και βεβαίως οι πρώτες σκέψεις μας εκείνη την ώρα ήταν να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να μην δολοφονηθεί. Και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ήταν ίσως το όνειρο κάποιων: Η εξαφάνισή του". Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι "αλλά το θέμα είναι το εξής: Οτι έχετε την εντύπωση ότι κάνοντας συστηματική καπηλεία του πατριωτισμού τον οποίο επιφυλάσσεται μόνο εις τον εαυτόν σας και αρνείστε εις τους άλλους κερδίζετε συνεχώς σε ότι αφορά στην επιρροή σας στην κοινωνία γενικότερα και έχετε την εντύπωση ότι ασκείτε μια διευρυμένη επιρροή στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ".

    Οσον αφορά την αναφορά του προέδρου του ΔΗΚΚΙ στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τον κ. Τσοβόλα: "Και θέλω να σας παρακαλέσω αφού είσαστε τόσο υπερήφανος για τον Ανδρέα Παπανδρέου τον οποίο και εμείς υπηρετήσαμε, αφού μαζί εργαστήκαμε και τον ακολουθήσαμε παντού και πάντα μέχρι τέλους, γιατί τον εγκαταλείψατε και δημιουργήσατε κόμμα εναντίον του; Γιατί αν δεν κάνω λάθος όταν δημιουργήσατε το κόμμα και όταν εγκαταλείψατε το ΠΑΣΟΚ, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και όχι ο κ. Σημίτης ή οποιοσδήποτε άλλος".

    Απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών ο Δημήτρης Τσοβόλας τόνισε: "Η απάντηση που έδωσε ο κύριος υπουργός αποδεικνύει τη μεγάλη σύγχυση στην οποία βρίσκονται, που φθάνουν μέχρι το σημείο να διαστρέφουν πλήρως την αλήθεια την οποία γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός, ο οποίος έχει και μνήμη και κρίση. Και ασφαλώς μπορεί να διαπιστώνει καθημερινά από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση που στηρίζει ο κ. Πάγκαλος, να λέει κάτι που δεν το τόλμησε καμία κυβέρνηση ούτε συντηρητική από αυτήν εδώ τη Βουλή: Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ για εκείνο το βράδυ με τα Ιμια και ασφαλώς ξέρει πολύ καλά ότι τρίζουν τα κόκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου με αυτά που κάνετε και με τη συνθήκη της Μαδρίτης και με τη ματαίωση των S-300, αλλά και με αυτήν την συμπεριφορά σας απέναντι στον κουρδικό λαό". "Σας αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού, τον οποίο μπορεί να θεωρείτε ότι δεν καταλαβαίνει, αλλά καταλαβαίνει περισσότερα από εσάς.Απλά εσείς είστε φίλοι τώρα πλέον με εκείνους εναντίον των οποίων πάλεψε το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου από το 1974. Αυτή είναι η αλήθεια και προσπαθείτε με τέτοια λογοπαίγνια να αντιστρέψετε δηλώσεις, ομιλίες μου, πέρα του ότι αυτό που είπατε σήμερα το πρωί επιβεβαίωσε την αλήθεια των όσων είπα προηγουμένως. Σας παραδίδω στη κρίση του λαού. Μετατρέπεστε κάθε μέρα σε θλιβερούς υπαλλήλους της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού Εθνους".

    Ομως, στην έκφραση του κ. Τσοβόλα "υπάλληλοι" αντέδρασε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ να μην χρησιμοποιεί την έκφραση αυτή στην αίθουσα του κοινοβουλίου, λέγοντας ότι "υπάλληλος γνωρίζετε πολύ καλά τι σημαίνει και τουλάχιστον σε αυτή την αίθουσα σε ένα σοβαρό ep_pedo συζήτησης δεν επιτρέπετε και δεν τιμά κανέναν. Ούτε εκείνους στους οποίους απευθύνετε, αλλά ούτε εκείνους που τη χρησιμοποιούν".

    [13] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το βράδυ Κούρδοι διαδηλωτές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τη σύλληψη και τη μεταφορά του ηγέτη τους Οτζαλάν στην Τουρκία. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και στη συνέχεια κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, των ΗΠΑ και της Τουρκίας πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

    Στο μεταξύ χθες οι Κούρδοι διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν απεργία πείνας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης διέκοψαν την απεργία πείνας δήλωσαν όμως ότι θα προχωρήσουν σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του ηγέτη τους Α. Οτζαλάν.

    Οι περίπου είκοσι απεργοί πείνας έφυγαν από το χώρο μπροστά από την είσοδο του υπουργείου αφού - όπως ανακοίνωσαν - η απεργία πείνας ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας με αίτημα τη χορήγηση ασύλου στον Οτζαλάν, αλλά μετά τα γεγονότα της Κένυας δεν είχε πλέον νόημα η συνέχιση της απεργίας πείνας.

    [14] ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Οτζαλάν, αργά το βράδυ προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Όλοι οι Έλληνες, αλλά και η διεθνής κοινή γνώμη πρέπει να γνωρίζουν όλη την αλήθεια για το ζήτημα του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Ειδικότερα, την αλήθεια αυτή οφείλει να γνωρίζει ο κουρδικός λαός, καθώς, σήμερα, ένα τμήμα του ΡΚΚ έχει επιτεθεί εναντίον ελληνικών διπλωματικών στόχων και απειλεί τη σωματική ακεραιότητα, ακόμα και τη ζωή αθώων γυναικών και παιδιών. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το κουρδικό ζήτημα ήταν πάντοτε κρυστάλλινα διαυγής. Έχουμε ως αρχή, αλλά και γιατί έτσι απαιτεί το εθνικό μας συμφέρον, να είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους αποσχιστικά κινήματα. Είμαστε κατά των ενόπλων ανταρσιών και των πράξεων τρομοκρατίας και βίας. Είμαστε, όμως, σταθερά υπέρ της προστασίας και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών σε κάθε χώρα. Αυτές τις αρχές εφαρμόσαμε με συνέπεια και ευαισθησία, περισσότερο από κάθε άλλον στο κουρδικό ζήτημα. Θέσαμε το ζήτημα στη Διεθνή Κοινότητα, χωρίς, δυστυχώς, οι συνομιλητές μας να αναλαμβάνουν κάθε φορά τις ευθύνες τους. Επίσης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολλά επίπεδα. Το θέσαμα ακόμη και σε συνομιλίες που είχαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά και στο πλαίσιο άλλων διεθνών οργανισμών. Επαναλαμβάνω ότι δεν γνωρίζω άλλη χώρα, η οποία με τόση επιμονή και συνέπεια έθετε σταθερά σε διεθνές επίπεδο την πολιτική όψη του jouqdijo} προβλήματος. Την ίδια, όμως, στιγμή είχαμε εξηγήσει με καθαρότητα, με σαφήνεια και συνέπεια ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται, σε καμιά περίπτωση, να μετατρέψει το κουρδικό ζήτημα σε ένα επιπλέον πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας δεν επιτρέπουν να "κουρδοποιήσουμε" την ελληνική εξωτερική πολιτική. Η μετατροπή του κουρδικού ζητήματος, που είναι ένα διεθνές πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας, σε ελληνο-τουρκική διένεξη θα ήταν στρατηγικό σφάλμαα για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, αλλά και την ίδια την υπόθεση του κουρδικού λαού. Σ' αυτό το πλαίσιο είχαμε καταστήσει εξ αρχής και σε απολύτως ανύποπτο χρόνο σαφές ότι η Ελλάδα δεν έκρινε ούτε σκόπιμο, ούτε χρήσιμο να ζητήσει ο Οτζαλάν άσυλο στη χώρα μας. Πιστεύω πως κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση θα είχε την ίδια θέση. Και είμαι βέβαιος ότι το σύνολο του ελληνικού λαού κατανοεί πως το ελληνικό εθνικό συμφέρον, αλλά και το συμφέρον της κουρδικής υπόθεσης δεν θα το εξυπηρετούσε η εγκατάσταση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πολιτική θέση μας. Θέση αρχής, θέση σύμφωνη με το εθνικό συμφέρον. Ωστόσο, πριν 15 μέρες, ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν χρειάστηκε την ανθρωπιστική μας συνδρομή. Δώσαμε, λοιπόν, τη συνδρομή μας και προστατεύσαμε αποτελεσματικά τη ζωή του, όλο το διάστημα που ο Οτζαλάν εμπιστεύθηκε τον εαυτό του στην ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικέςς υπηρεσίες. Θέλω να τονίσω κατηγορηματικά ότι είχαμε διασφαλίσει τη σίγουρη μετάβαση του Οτζαλάν σε χώρες, όπου εξασφαλιζόταν η προστασία του και η παροχή ασύλου. Αλλά ο Οτζαλάν επέλεξε, σε συνεννόηση με τρίτους παράγοντες, να προχωρήσει σε μονομερείς συνομιλίες με την Κυβέρνηση της Κένυα και να προχωρήσει σε δικές του επιλογές κινήσεων. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης της Κένυα και όσως εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή να εξηγήσουν και να λογοδοτήσουν πώς ο Οτζαλάν -αντί από το αεροδρόμιο όπου κατευθυνόταν, για να καταλήξει, όπως σκόπευε, στην Ολλανδία- παγιδεύτηκε και μεταφέρθηκε στην Τουρκία. Αλλά, τονίζω και επαναλαμβάνω κατηγορηματικά πως ο Οτζαλάν ούτε μας ενημέρωσε, ούτε μας ανέφερε τη φύση των συνεννοήσεών του με τους Κενυάτες ή όσους μεσολάβησαν, ώστε να αποφασίσει με απόλυτα δική του ευθύνη τη μετακίνησή του. Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Πάγκαλος εξήγησε αναλυτικά γιατί, την ίδια στιγμή που προστατεύαμε τον Οτζαλάν, δεν μεταβάλαμε τη θέση μας ότι δηλαδή η εγκατάστασή του στην Ελλάδα δεν ήταν ούτε χρήσιμη, ούτε σκόπιμη. Θεωρούμε, όμως, στάσση τιμής και αξιοπρέπειας για μας ότι παρείχαμε κάθε ανθρωπιστική αρωγή και πλήρη προστασία στον Οτζαλάν για όσο διάστημα ζήτησε από εμάς να έχουμε την ευθύνη των κινήσεών του. Αυτή είναι η μόνη και πλήρης αλήθεια για την υπόθεση Οτζαλάν, όσον αφορά τη δική μας πλευρά. Πιστεύω ότι χρειάζεται από όλους, πολιτικούς, κόμματα, αλλά και από τον κάθε Έλληνα πολίτη, στάση ευθύνης και περισυλλογής. Δεν διστάζω να πω ότι αυτή η ιστορία έχει μεγάλα κενά και πιθανόν κρύβει πολλές παγίδες, τόσο για τους ίδιους τους Κούρδους, όσο και για την Ελλάδα. Ας αποφύγουμε όλοι σενάρια και εύκολες καταγγελίες. Από όσα ήδη είπα, είναι νομίζω φανερό ότι η Ελλάδα έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της: Από τη μια μεριά, διαφυλάξαμε τα καίρια και ουσιώδη ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα. Από την άλλη μεριά, δείξαμε έμπρακτα την ανθρωπιστική μας αλληλεγγύη, ευθύνη και ευαισθησία, την ώρα που όλοι ακολουθούσααν την τακτική της αποστασιοποίησης. Τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποχρέωση να διαφυλάξει την τύχη του Οτζαλάν, ο οποίος βρίσκεται πλέον στα χέρια της Τουρκίας. Οι θέσεις της Ελλάδας στο κουρδικό ζήτημα παραμένουν σταθερές. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι εάν η Τουρκία θέλει να γίνει κομμάτι της Ευρώπης, πρέπει να υιοθετήσει τις αρχές και τους κανόνες του Δικαίου, που διασφαλίζουν τα δημοκρατικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και σε κάθε διεθνές "φόρουμ", οι θέσεις της Ελλάδας για μια πολιτική λύση του Κουρδικού θα είναι αταλάντευτες, επίμονες, σταθερές. Από την άλλη μεριά, όμως, θέλω να τονίσω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει ούτε πολιτικός λόγος, ούτε οποιοδήποτε άλλοθι για τις απαράδεκτες ενέργειες του ΡΚΚ εναντίον ελληνικών διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό. Πρέπει το τμήμα εκείνο του ΡΚΚ , που αυτή τη στιγμή παράνομα και τρομοκρατικά κρατά όμηρους γυναίκες και παιδιά, να αντιληφθεί ότι θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, οποιαδήποτε χρειαστούν, προκειμένου να προστατεύσουμε όσους απειλούνται από τρομοκρατικές ενέργειες. Η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε με σύνεση και σωφροσύνη. Προασπίσαμε το εθνικό συμφέρον και κινηθήκαμε με γνώμονα την αξιοπρέπεια και την τιμή που επιβάλλει η ανθρωπιστική αρωγή. Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο της πιο ευαίσθητης περιοχής της Ευρώπης. Στο Βορρά έχουμε τη ρευστότητα στο Κοσσυφοπέδιο. Στα Ανατολικά και την Κύπρο έχουμε την τουρκική επιβουλή. Η Ελλάδα δίνει τη μάχη της σε όλα τα μέτωπα. Είμαστε δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή μας. Είμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή της επιτυχούς πορείας μας για την ισχυρή Ελλάδα, μια χώρα ισότιμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πορεία αυτή της ειρήνης και της σταθερότητας αντιδρά η Τουρκία. Η Τουρκία επιδιώκει την ένταση, είναι παράγοντας όξυνσης και αποσταθεροποίησης. Η Τουρκία χρησιμοποιεί το Κουρδικό στο πλαίσιο της στρατηγικής της έντασης που ακολουθεί. Όμως, το Κουρδικό είναι εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας, το οποίο έχει καταστεί ένα διεθνές ζήτημα. Δεν είναι ελληνο-τουρκικό πρόβλημα. Θα το πληρώσει η Τουρκία, όχι η Ελλάδα. Καλώ, λοιπόν, όλους, κόμματα και πολίτες, σε υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση και περισυλλογή. Ας αφήσουμε τους Τούρκους να θερίσουν όσα έσπειραν. Εμείς είμαστε καθαροί στις θέσεις μας και τις πράξεις μας. Κάναμε το χρέος μας με τον καλύτερο τρόπο, απέναντι στην Ελλάδα jai τα συμφέροντά της, απέναντι στο κουρδικό ζήτημα και τον ίδιο τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν. 'λλοι έχουν το πρόβλημα και πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Όχι εμείς". (Χ.Σ.)

    [15] ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

    Συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών.

    Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης απέχουν από τις εφημερίες, ενώ οι συνάδελφοί τους στην Αθήνα πραγματοποιούν από χθες εξάωρες στάσεις εργασίας. Απεργία από χθες πραγματοποιούν οι γιατροί του ΙΚΑ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [16] ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ

    Την σύλληψη του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλλάχ Οτσαλάν, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ αποφεύγοντας, να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το που και πως συνελήφθηι. Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως επιτυχία της ΜΙΤ τη σύλληψη του Οτσαλάν τονίζοντας ότι η επιχείρηση έγινε με πλήρη μυστικότητα με συντονισμένεςκινήσεις των μυστικών υπηρεσιών. Ο κ Ετζεβίτ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα σχετικά με την χώρα στην οποία συνελήφθη ο Κούρδος ηγέτης επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Τουρκία χωρίς όμως να πει σε ποιο μέρος της χώρας. Λεπτομέρειες σχετικά τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στην υπόθεση της σύλληψης του Οτσαλάν θα ανακοινωθούν από τις τουρκικές δικαστικές αρχές.

    [17] ΜΥΣΤΗΡΙΟ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ

    Μυστήριο παραμένει ο τρόπος σύλληψης του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλλάχ Οτσαλάν. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθη από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην Κένυα και μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στην πόλη Μπαντίρμα, νότια της Κωνσταντινούπολης.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας , Μπουλέντ Ετζεβίτ, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, ανακοίνωσε ότι ο Οτσαλάν συνελήφθη στις 3 τα ξημερώματα αποφεύγοντας όμως να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για τον τόπο και τον τρόπο της σύλληψης καθώς και για το σημείο της Τουρκίας όπου βρίσκεται. Ο Οτσαλάν αντιμετωπίζει την εσχάτη των ποινών καθώς οι τουρκικές αρχές τον θεωρούν υπαίτιο για τον θάνατο 30.000 ατόμων στη διάρκεια του 15ετούς ανταρτοπολέμου.

    [18] ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙ Ο ΓΙΛΜΑΖ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ

    Επιτυχία του τουρκικού κράτους και όχι μόνο της κυβέρνησης χαρακτήρισε τη σύλληψη του Οτσαλάν από τις τουρκικές αρχές ο aqwgc|r του κόμματος Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό , Μπουλέντ Ετζεβίτ. Παράλληλα επισήμανε ότι μετά τις εκλογές του Απριλίου θα γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση του οριστικού τερματισμού της "τρομοκρατίας", όπως χαρακτήρισε τον ένοπλο αγώνα των Κούρδων.

    Ο Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε ακόμη ότι συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της σύλληψης του Οτσαλάν αλλά απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες περιοριζόμενος μόνο στα όσα ανακοίνωσε ο Ετζεβίτ. Ο αρχηγός του κόμματος Μητέρας Πατρίδας δήλωσε ακόμη πως το μεγαλύτερο καθήκον του τουρκικού κράτους είναι η απόδοση της δικαιοσύνης ενώ παράλληλα κατηγόρησε ορισμένες φίλες της Τουρκίας χώρες ότι δεν έδειξαν το θάρρος που έπρεπε για την διασφάλιση της δικαιοσύνης.

    Ο Μεσούτ Γιλμάζ υπενθύμισε ότι στη διάρκεια της δικής του κυβέρνησης επιτεύχθηκε η εκδίωξη του Οτσαλάν από την Συρία τονίζοντας ότι συνεχίζεται η εφαρμογή της ίδιας αποφασιστικής πολιτικής από τη σημερινή κυβέρνηση η οποία κατάφερε τη σύλληψη του ηγέτη του ΡΚΚ σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες. Τα επόμενα βήματα, πρόσθεσε Μεσούτ Γιλμάζ θα είναι η παράδοση των όπλων από τους Κούρδους αντάρτες για να μπορέσουν να επωφεληθούν από το νομοσχέδιο της μετάνοιας .

    [19] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Το Ισραήλ διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες ότι η μυστική υπηρεσία της χώρας Mossad βοήθησε την Τουρκία να συλλάβει τον ηγέτη των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

    Ο Ντέιβιντ Μπαρ-Ιλάν, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι "μετά από εξονυχιστική έρευνα μπορώ να σας πως με τον ποιο επίσημο τρόπο ότι το Ισραήλ δεν ήταν με κανένα τρόπο αναμεμειγμένο στη σύλληψη του Οτζαλάν".

    Σημείωνεται ότι νωρίτερα, οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για το συγκεκριμένο ζήτημα, συμπεριλαμβανομένου και του κ.Ιλάν. Ε.Ρ.

    [20] ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΛΑΟ ΤΟ ΡΚΚ

    Εκκληση προς τον κουρδικό λαό να παραμείνει σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για το "ζωτικό και ευαίσθητο" θέμα που προέκυψε μετά τη σύλληψη στο Ναϊρόμπι του Κούρδου ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν απευθύνει με ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή του Κουρδικού Εργαστικού Κόμματος (PKK).

    Στην ανακοίνωση ζητείται εξάλλου όπως "κανένας να μην προβεί σε ενέργειες με προσωπική του πρωτοβουλία και να περιμένουν όλοι την ενημέρωση και το κάλεσμα που θα ακολουθήσουν".

    Υπογραμμίζεται ότι "η κατάσταση είναι αρκετά ασαφής και είναι επικίνδυνη και ακριβώς γι' αυτό οι κυβερνήσεις της Κένυας και της Ελλάδας οφείλουν να δώσουν τις απαιτούμενες εξηγήσεις".

    Οπως σημειώνεται χθες το απόγευμα Κενυάτες αστυνομικοί πήραν τον Οτσαλάν, που βρισκόταν στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα, ζητώντας του να τους ακολουθήσει μόνος του και δεν επέτρεψαν σε κανέναν από τους συντρόφους του να είναι μαζί του. Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση δόθηκε στην δημοσιότητα από την SΕπιτροπή του Κουρδιστάν", η οποία ενημερώνει στη βελγική πρωτεύουσα, τα διάφορα μέσα ενημέρωσης για τις θέσεις του "Κόμματος Εργαζομένων του Κουρδιστάν".

    [21] ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ: ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

    Ομάδα Κούρδων ανταρτών απέκλεισε την ελληνική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη, ενώ μια γυναίκα αυτοπυρπολύθηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της πόλης.

    Η αστυνομία συνέλαβε 48 Κούρδους, που είχαν συγκεντρωθεί και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι μερικοί από τους συλληφθέντες ήταν εφοδιασμένοι με εκρητικές ύλες. Ν.Χ.

    [22] ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΏΝ ΤΗΣ Ε.Ε

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίοι επρόκειτο να συναντηθούν στις Βρυξέλλες στο τέλος της εβδομάδας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τη συνάντηση τους στο Λουξεμβούργο για να αποφύγουν τις διαδηλώσεις των αγροτών οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στην πρωτεύουσα του Βελγίου, όπως υποστήριξαν πηγές από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών θα αποτελέσει η Αντζέντα 2000 όσον αφορά την ενταξη νέων μελών στην Ε.Ε και θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Τη Δευτέρα θα συζητήσουν αποκλειστικά θέματα εξωτερικής πολιτικής. Λ.Μ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 17 February 1999 - 8:23:17 UTC