Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Special Bulletin in Greek II, 99-02-16

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 16 Φεβρουαρίου 1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
  • [02] ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [03] ΑΓΚΥΡΑ:ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΟΤΣΑΛΑΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΕΤΣΕΒΙΤ
  • [04] Η ΙΝΤΕΡΠΟΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ
  • [05] ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΚΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [06] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [07] MOΣΧΑ: ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
  • [08] ΜΟΣΧΑ: H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ
  • [09] ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ: ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
  • [10] ΛΟΝΔΙΝΟ:ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ
  • [11] ΗΡΕΜΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [12] ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΞΕΝΕΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ ΑΠΟ ΚΟΥΡΔΟΥΣ
  • [13] ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ:ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ
  • [14] ΚΟΥΡΔΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
  • [15] ΓΕΝΕΥΗ: ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ, ΑΠΟ ΚΟΥΡΔΟΥΣ
  • [16] ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ Η ΠΡΕΣΒΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ
  • [17] ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ:ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ
  • [18] ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΕ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ
  • [19] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΝΑ ΠΡΥΤΑΝΕΥΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ PKK
  • [20] MΠΙΣΤΗΣ:ΔΕ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ

    Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ανέφερε όλες τις πληροφορίες για την υπόθεση Οτσαλάν από την ώρα της απομάκρυνσής του από τη Συρία, αναφέροντας ότι η Ελλάδα του παρείχε επί 12 ημέρες για ανθρωπιστικούς λόγους φιλοξενία στην Κένυα, από την οποία θέλησε να φύγει ο Κούρδος ηγέτης για να μεταβεί στην Ολλανδία, όμως κάτω από ανεξακρίβωτες συνθήκες το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Κούρδο ηγέτη στο αεροδρόμιο, άλλαξε πορεία προς άγνωστη κατεύθυνση. Επίσης ο κ. Πάγκαλος μίλησε με σκληρή γλώσσα για τις καταλήψεις ελληνικών πρεσβειών και προξενείων, απευθύνοντας τελεσίγραφο προς τους Κούρδους ηγέτες να αποχωρήσουν, ενώ τόνισε με έμφαση ότι για κανένα λόγο δ εν έπρεπε η Ελλάδα να γίνει μέρος του κουρδικού pqobk^lator. Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών έχει ως εξής:

    "Μετά από συνεννόηση του ιδίου απευθείας με τις αρχές της Δημοκρατίας της Κένυας ο Αμπτουλάχ Οτσαλάν αποχώρησε σήμερα το απόγευμα, χθες δηλαδή το απόγευμα, ώρα 4, από το χώρο διαμονής του. Από την ώρα εκείνη οι ελληνικές αρχές δεν έχουν καμία πληροφορία από τις αρχές της Κένυας για το που βρίσκεται ο Οτσαλάν.

    Η ελληνική κυβέρνηση δια των διπλωματικών αρχών ζητά από την κυβέρνηση της Κένυα να της παρασχεθούν οι σχετικές πληροφορίες. Παράλληλα όπως είναι γνωστό έχουν γίνει ενέργειες για την ουσιαστική συζήτηση του κουρδικού ζητήματος σε διεθνές επίπεδο.

    Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι για μας η αντιμετώπιση του κουρδικού προβλήματος ήταν πάντα σύμφωνοι με τις αρχές μας. Είμαστε κατά των χωριστικών ποιημάτων , είμαστε κατά των ενόπλων ανταρσιών και κατά των πράξεων βίας και τρομοκρατίας. Είμαστε όμως υπέρ της προστασίας των μειονοτήτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών. Αυτές τις αρχές εφαρμόσαμε πάντα και για την αντιμετώπιση του κουρδικού προβλήματος το οποίο με εξέχουσα ευαισθησία ακόμα περισσότερο από κάθε άλλο θέσαμε στη διεθνή κοινότητα χωρίς δυστυχώς οι συνομιλητές μας να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Το θέσαμε επανειλημμένα στη Ευρωπαϊκή ένωση, στις ΗΠΑ και σε διεθνείς οργανισμούς.

    Σε ότι αφορά την κίνηση του Αμπτουλάχ Οτσαλάν μετά την έξοδό τους από τη Συρία: Η θέση μας ήταν πάντα ότι η παρουσία του στο ελληνικό έδαφος δεν θα ήταν ωφέλιμη κατ' αρχήν για τον αγώνα του κουρδικού λαού και την αναγνώριση των δικαιωμάτων του κατά δεύτερο Δε λόγο για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Η μετατροπή του Κουρδικού ζητήματος που είναι ένα διεθνές πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας, σε ελληνοτουρκική διένεξη μόνο τους εχθρούς του Κουρδικού λαού και της δημοκρατίας θα εξυπηρετούσε και αυτή ήταν η πάγια θέση μας από την οποία δεν αφιστάμεθα και σήμερα.

    Διεξήχθη μία συζήτηση αυτές τις μέρες για το αν ο κ. Οτσαλάν μπορούσε και έπρεπε να έρθει ή είχε κάνει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα. Παραγνωρίζονται ουσιώδεις έννοιες τις οποίες θα έπρεπε να γνωρίζουν αυτοί οι οποίοι κατά καιρούς επαναφέρουν το θέμα: το γεγονός δηλαδή ότι ο κ. Οτσαλάν έχει κάνει αίτηση χορήγησης ασύλου στην Ιταλία. Η αίτηση αυτή είναι υπό εξέταση και η κρίση της οποίας αναμένεται για το τέλος του μηνός.

    Με βάση τα άρθρα 7, 8 και 11 του νόμου 1996 του 1991 που ρυθμίζει την ελεύθερη κυκλοφορία στον χώρο της Ε.Ε κάθε αίτηση ασύλου που γίνεται αφού έχει ήδη υποβληθεί ήδη αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα, αναπέμπεται στην πρώτη χώρα.

    Παρά την άποψή μας επί της ουσίας του θέματος και αν ακόμα έκανε τέτοια αίτηση ο κ. Οτσαλάν, η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης με βάση τον ελληνικό νόμο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχουμε υπογράψει θα ήταν να στείλει την αίτηση αυτή στην Ιταλία για να κριθεί μαζί με την αρχική του αίτηση που είχε υποβληθεί στην Ιταλία. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο Αμπτουλάχ Οτσαλάν έκανε μία επιλογή για το που θα κάνει την αίτηση χορηγήσεως ασύλου. Την έκανε στην Ιταλία και όχι στην Ελλάδα, προφανώς γνωρίζοντας αυτό που παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν leqijo_ που προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα γύρω απ' αυτό το ζήτημα. Δηλαδή ότι μία μόνο αίτηση χορήγησης ασύλου δικαιούται κανείς στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιλογή του κ. Οτσαλάν ήταν η Ιταλία, δεν ήταν η Ελλάδα.

    Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να μεταβεί στην Ολλανδία, η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά στην ανθρωπιστική υποχρέωση να του επιτρέψει να προσγειωθεί στο ελληνικό έδαφος για ανεφοδιασμό καθώς το αεροπλάνο του δεν είχε καθόλου καύσιμα. Είπαμε όμως στον Α. Οτσαλάν ότι δεν επιθυμούμε την παραμονή του εδώ και επιτρέψαμε την αποχώρησή του για την Κένυα. Στη λογική αυτού του προορισμού ήταν ότι υπάρχουν συζητήσεις και είναι ακόμα εν εξελίξει με γειτονικές χώρες οι οποίες θα μπορούσαν να του χορηγήσουν πολιτικό άσυλο και οι οποίες περιεπλάκησαν όχι εξαιτίας όχι εξαιτίας των χωρών που εδέχθησαν αυτές τις προσεγγίσεις. Έτσι παρέμεινε ο κ. Οτσαλάν 12 μέρες στην Κένυα και του χορηγήσαμε χώρο διαμονής, όπως είπα για ανθρωπιστικούς λόγους. Δεν ήταν υποχρέωσή μας αλλά το κάναμε.

    Με δική του ευθύνη και πρωτοβουλία και μετά από συμβουλές παραγόντων εξωελλαδικών (Ολλανδών δικηγόρων και παραγόντων της διεθνούς ζωής) ο Οτσαλάν επέλεξε να αποχωρήσει από το χώρο που του είχαμε παραχωρήσει και σε συνεννόηση , με τις αρχές τις Κένυα να μεταβεί στο αεροδρόμιο για να μεταφερθεί όπως μας ανακοίνωσε στην Ολλανδία. Η επιχείρηση παρακολουθήθηκε από το προσωπικό της Πρεσβείας μας και διαπιστώσαμε ότι στη διάρκεια της διαδρομής το αυτοκίνητο που τον μετέφερε απομακρύνθηκε από την πομπή, ήταν Δε αδύνατο για μας να παρακολουθήσουμε την περαιτέρω εξέλιξη της πομπής.

    Βεβαίως εμείς δεν εγκαταλείψαμε τις προσπάθειές μας να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Έχουμε θέσει το αίτημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κένυα, είχα σήμερα πολύ νωρίς το πρωί επαφές με το συνάδελφό μου πρόεδρο της Ε.Ε. Γιόσκα Φίσερ και ζήτησα να παρέμβει και αυτός και είχα μία επαφή και με την αμερικανική κυβέρνηση, την οποία παρακάλεσα να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της για να μάθει τι ακριβώς έχει συμβεί ή εν πάσει περιπτώσει εάν το γνωρίζει να μας ενημερώσει και να ενημερώσει και την ελληνική κοινή γνώμη το συντομότερο δυνατό.

    Εν τω μεταξύ έχουν συμβεί διάφορα δυσάρεστα και τραγικά γεγονότα, για λόγους τους οποίους δεν μπορούμε να αντιληφθούμε, υποκινούμενοι προφανώς από διάφορους κύκλους, Κούρδοι διαδηλωτές σε μικρούς αριθμούς κατέλαβαν τις Πρεσβείες μας στη Βόννη, στο Λονδίνο, στη Βιέννη και στις Βρυξέλλες και στη Χάγη. Επίσης τα Προξενεία στης Ελλάδας στο Ανόβερο, το Βερολίνο, το Ντίσελντορφ, τη Φραγκφούρτη και τη Στουτγάρδη. Θέλω να καλέσω με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο την ηγεσία του ΠΚΚ, η οποία οργάνωσε και εξετέλεσε αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον ελληνικών στόχων να διατάξει αμέσως τα μέλη της οργάνωσής της να αποχωρήσουνε από το ελληνικό έδαφος το οποίο κατέχουν. Θέλω να καταγγείλω και να καυτηριάσω ιδιαίτερα τραγικές πλευρές αυτής της συμπεριφοράς στη Χάγη κρατούνται ως όμηροι η γυναίκα και το παιδί 8 ετών του Πρέσβη κ. Αγγελάκη, το οποίο οι καταληψίες απειλούν με χειροβομβίδες και φωτογραφίζονται μαζί του και με τις χειροβομβίδες. Αυτές είναι πράξεις εσχάτης κτηνωδίας.

    Επίσης στη Βιέννη κρατείται ο Πρέσβης κ. Γεννηματάς ως όμηρος στην Πρεσβεία, ενώ είναι σε εξέλιξη η επίσημη του Προέδρου της Ekkgmij^r Δημοκρατίας. Εμείς σεβαστήκαμε πάντα όλες τις οργανώσεις και όλες τις εκδηλώσεις του Κουρδικού λαού. Αυτοί όμως που οργανώνουν αυτά τα έκτροπα και αυτές τις εγκληματικές πράξεις θα έχουν βαρύτατες ευθύνες. Η συμπεριφορά μας απέναντί τους θα είναι αμείλικτη. Εάν μέχρι τις 12, που είναι η τελευταία προθεσμία που τους δίνουμε, δεν έχουν εγκαταλείψει όλα τα ελληνικά προξενεία και όλες τις ελληνικές πρεσβείες καταστρώνεται ήδη από την ελληνική κυβέρνηση έργο αντιμετώπισης της οργάνωσης αυτής και της ηγεσίας της σε όλη της την έκταση και θα τεθεί σε εφαρμογή και στην Ελλάδα και αλλού αυτά θέλω να σας πω.

    Πιστεύω ότι οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν τη συνετή και σύμφωνη με αρχές συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και αποτελούν ένα κραυγαλέο μάθημα για όσους καπηλεύονται τον πατριωτισμό συστηματικά για ίδια οφέλη και προσπάθησαν συστηματικά εδώ και μήνες να κάνουν την Ελλάδα μέρος του Κουρδικού προβλήματος. Τα γεγονότα τους δίνουν συντριπτική απάντηση όπου και αν βρίσκονται αυτοί, μέσα στο λαό, στον Τύπο ή στην Βουλή. Αποδεικνύεται σαφώς ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να αποτελέσει ένα μέρος αυτής της διένεξης που μας αφορά γενικότερα ως ανθρώπους και ως μέλη της παγκόσμιας κοινωνίας αλλά που δεν ήταν και δεν έπρεπε να γίνει δική μας υπόθεση.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τον ξένο παράγοντα, την αμερικανική κυβέρνηση τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το θέμα και για τις αντιδράσεις των Κούρδων, ο κ. Πάγκαλος ανέφερε:

    "Ως προς τη δεύτερη ερώτηση θα επαναλάβω ήδη ότι εγώ δεν θα γίνω τμήμα του Κουρδικού προβλήματος και πιστεύω ότι εκφράζω αυτή τη στιγμή τη θέληση συμπαγώς του ελληνικού λαού. Έχουμε αρκετά προβλήματα, δεν θα προσθέσουμε αυτό το πρόβλημα στον εαυτό μας. Δεύτερο, η παρουσία του κ. Οτσαλάν στην ελληνική οικία, τον ελληνικό χώρο στον οποίο βρισκότανε ήταν γνωστή αποκλειστικά στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και στον ίδιο και κατέστη δυνατό -και πιστεύω ότι αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία- να παραμείνει απόλυτα μυστική επί 12 μέρες. Η παρουσία του εκεί έγινε γνωστή από τον ίδιο και από αυτούς που μεσολάβησαν και για το σχέδιο το οποίο τελικά επέλεξε παρά τις συμβουλές μας, δηλαδή της μεταφοράς του από την Κενυατική κυβέρνηση στην Ολλανδία. Αυτό δεν ήταν δική μας πρόταση και όταν μας το εξέφρασε του δώσαμε τη γνώμη ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, την οποία εξάλλου είχε ήδη δοκιμάσει χωρίς επιτυχία.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν για την επιλογή του τόπου εγκατάστασής του είχε συνεννοηθεί με την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Πάγκαλος απάντησε: "Για την επιλογή του τόπου στον οποίο ήθελε να προωθηθεί υπήρχαν συνεννοήσεις με τρεις τουλάχιστον χώρες της Αφρικής, οι οποίες είναι πολύ προχωρημένες. Και αν δεν έχουν ολοκληρωθεί μερικές από τις συνεννοήσεις αυτές δεν φταίνε οι χώρες αυτές, και εγώ δεν μπορώ να πω ονόματα". Πρόσθεσε Δε ότι "τις συνομιλίες αυτές εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τις διευκολύνουμε". Ο κ. Πάγκαλος είπε ακόμη ότι πρόκειται να μιλήσει για το θέμα Οτσαλάν με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών και ότι περιμένει να του τηλεφωνήσουν οι συνάδελφοί του κ. Ντίνι και Κουκ.

    Τέλος σε ερώτηση εάν θα έχει συνομιλίες με εκπροσώπους του ΡΚΚ, ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ΡΚΚ στην Ελλάδα, paq\ μόνο ERNK.

    [02] ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ

    Την σύλληψη του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλλάχ Οτσαλάν, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ αποφεύγοντας, να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το που και πως συνελήφθηι. Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως επιτυχία της ΜΙΤ τη σύλληψη του Οτσαλάν τονίζοντας ότι η επιχείρηση έγινε με πλήρη μυστικότητα με συντονισμένεςκινήσεις των μυστικών υπηρεσιών. Ο κ Ετζεβίτ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα σχετικά με την χώρα στην οποία συνελήφθη ο Κούρδος ηγέτης επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Τουρκία χωρίς όμως να πει σε ποιο μέρος της χώρας. Λεπτομέρειες σχετικά τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στην υπόθεση της σύλληψης του Οτσαλάν θα ανακοινωθούν από τις τουρκικές δικαστικές αρχές.

    [03] ΑΓΚΥΡΑ:ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΟΤΣΑΛΑΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΕΤΣΕΒΙΤ

    Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass το οποίο επικαλείται τον τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχει μεταφερθεί στην Τουρκία.

    [04] Η ΙΝΤΕΡΠΟΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ

    Το γραφείο της Ιντερπολ στην Τουρκία ζήτησε από τις αρχές της Κένυα τη σύλληψη του ηγέτη των Κούρδων Αμπτουλαχ Οτσαλάν, μετέδωσε πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού. Η Ιντερπολ, σύμφωνα με το Αναντολού, χαρακτήρισε τον Οτσαλάν ως "καταζητούμενο τρομοκράτη", ενώ ζητήθηκε άμεσα η σύλληψη του, τόσο από τις αρχές της Τανζανίας, όσο και της Ουγκάντα. Καμία από τις αναφερόμενες αφρικανικές χώρες μέχρι στιγμής, δε φαίνεται να έχει ανταποκριθεί στο αίτημα παράδοσης του Κούρδου ηγέτη, ενώ οι αρχές της Κένυα δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για την όλη υπόθεση. Ν.Χ.

    [05] ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΚΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Στην Ελλάδα δε λειτουργούν οργανώσεις του ΡΚΚ δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αζατ Μπουζέλ, στέλεχος της επιτροπής αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν ο οποίος διέψευσε ότι ο ίδιος είναι μέλος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος.

    Ο κ.Μπουζέλ εξέφρασε τη δυσφορία των Κούρδων για την ελληνική στάση απέναντι στον κ.Οτσαλάν ενώ σε ότι αφορά στις καταλήψεις των ελληνικών πρεσβειών στο εξωτερικό επικαλέστηκε ανακοίνωση της κεντρικής καθοδήγησης του κουρδικού Εργατικού Κόμματος στην οποία καλούνται τα μέλη του κόμματος να μην αναλάβουν αυτοσχέδιες πρωτοβουλίες.

    [06] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Δυνάμεις της αστυνομίας περιφρουρούν από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές σ' ολόκληρη την πόλη μετά τις εξελίξεις που σημειώνονται γύρω απ' την υπόθεση Οτσαλάν.

    Όπως δήλωσε πριν από λίγο στο ΜΠΕ ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, Κώστας Οικονόμου γύρω από το κτίριο, αλλά και μέσα στους χώρους του υπουργείου υπάρχει διακριτική περιφρούρηση, χωρίς όμως να ληφθούν έκτακτα μέτρα ασφαλείας.

    Στο μεταξύ, έξω από το κτίριο του υπουργείου παραμένουν από χθες το μεσημέρι είκοσι περίπου Κούρδοι -στην πλειοψηφία τους φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης- οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία πείνας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις των αστυνομικών αρχών είναι να ενισχυθεί μέσα στις επόμενες ώρες -εφόσον χρειαστεί- η περιφρούρηση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών για να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο κατάληψης από Κούρδους διαδηλωτές. Πάντως, όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί στην πόλη της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχουν υπηρεσίες και κτίρια που ενδεχομένως να αποτελέσουν στόχο για τους Κούρδους, ενώ θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να πραγματοποιούν δυναμικές ενέργειες και στη Θεσσαλονίκη μετά τις εξελίξεις στις ελληνικές πρεσβείες και στα προξενεία χωρών της Ευρώπης.

    [07] MOΣΧΑ: ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

    Oι τριάντα κούρδοι διαδηλωτές που εισέβαλαν στον περίβολο της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα απομακρύνθηκαν μετά απο επέμβαση της ρωσικής αστυνομίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο εισήσεων Itar- Tass.

    Οι τράντα κούρδοι ενώθηκαν με συμπατριώτες τους που διαμαρτύρονται μπροστά στη πρεσβεία. Ο.Κ.

    [08] ΜΟΣΧΑ: H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ

    Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Βαντιμ Καστοφ, χαρακτήρισε ως "τελείως απαράδεκτες" τις ενέργειες των Κούρδων για την κατάληψη της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα.

    "Δε μπορούμε ν' αφήσουμε τον καθένα να κάνει ότι θέλει στη χώρα μας. Αυτό θα ήταν γελοίο. Οι ρωσικές αρχές θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων κατάστασεων στο μέλλον", παρατήρησε ο Ρώσος αξιωματούχος. Οι δηλώσεις αυτές, έγιναν πριν τη διάσκεψη της αντιτρομοκρατικής επιτροπής, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη ρωσική πρωτεύουσα σήμερα, ενώ ο Καστοφ, δήλωσε ότι το θέμα δε συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα θεμάτων της συνάντησης. Ν.Χ.

    [09] ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ: ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

    Ομάδα Κούρδων ανταρτών απέκλεισε την ελληνική πρεσβεία στην Jopecw\cg, ενώ μια γυναίκα αυτοπυρπολύθηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της πόλης.

    Η αστυνομία συνέλαβε 48 Κούρδους, που είχαν συγκεντρωθεί και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι μερικοί από τους συλληφθέντες ήταν εφοδιασμένοι με εκρητικές ύλες. Ν.Χ.

    [10] ΛΟΝΔΙΝΟ:ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ

    Αποκλεισμένη από βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις και την πυροσβεστική είναι η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο η οποία κατελήφθη στις 3 το πρωί τοπική ώρα (5 ώρα Ελλάδος)

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη βρετανική πρωτεύουσα, το Κουρδικό Κοινοτικό Συμβούλιο του Λονδίνου, με ανακοίνωση του προειδοποιεί ότι θα αντισταθούν σε περίπτωση που γίνει προσπάθεια για την απομάκρυνση τους από την πρεσβεία.

    Σε ανακοίνωση τους οι καταληψίες κατηγορούν την Ελλάδα αλλά και τις άλλες χώρες- μέλη της ΕΕ για τη μη παροχή ασύλου στον ηγέτη του ΡΚΚ

    Την ώρα της κατάληψης δεν υπήρχαν έλληνες υπάλληλοι στην πρεσβεία πλην του φύλακα.

    [11] ΗΡΕΜΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Ηρεμη ήταν η κατάσταση λίγο πριν το μεσημέρι στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο όπου παραμένουν μέσα οι 30 περίπου Κούρδοι που την κατέλαβαν τα ξημερώματα, ενώ ο αριθμός των Κούρδων διαδηλωτών έξω από την πρεσβεία μειώνεται συνεχώς και από 300 άτομα που ήταν έφτασε τους 70.

    Μέσα στην πρεσβεία παραμένει ο προξενικός υπάλληλος, Χαράλαμπος Πατσούρης, όπως όμως ανέφεραν βρετανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί δεν βρίσκεται υπό καθεστώς ομηρίας αλλά "φιλοξενείται" από τους Κούρδους καταληψίες.

    Ο πρέσβης της Ελλάδος στη Βρετανία, Βασίλης Ζαφειρόπουλος και ο γενικός πρόξενος Ε.Καρύκης είχαν διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των ισχυρών βρετανικών δυνάμεων που βρίσκονται έξω από το κτίριο της πρεσβείας.

    [12] ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΞΕΝΕΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ ΑΠΟ ΚΟΥΡΔΟΥΣ

    Yπό κατάληψη τελούν από το πρωί, από Κούρδους πρόσφυγες, όλες οι Ελληνικές διπλωματικές αντιπροσωπείες στη Γερμανία.

    Ενεργώντας συντονισμένα, και με σχέδιο, Κούρδοι μετανάστες κατέλαβαν την πρεσβεία μας στη Βόννη και όλα τα Ελληνικά προξενεία, διαμαρτυρόμενοι, όπως λένε οι ίδιοι, για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν παραχώρησε πολιτικό άσυλο στον ηγέτη τους Απτουλάχ Οτσαλάν.

    Η Γερμανική αστυνομία έλαβε μέτρα φρούρησης στους χώρους όπου στεγάζονται ελληνικές υπηρεσίες, και μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν επίσημα επεισόδια ή συλλήψεις.

    [13] ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ:ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ TOU ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ

    Σκληρή γλώσσα κατά της Ελλάδας χρησιμοποιούν οι Κούρδοι διαδηλωτές οι οποίοι έχουν καταλάβει το ελληνικό προξενείο στην Στουτγαρδη.

    Σε δήλωση ενός από αυτούς που έγινε στα γερμανικά σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας, ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα πρόδωσε τον ηγέτη του ΡΚΚ αλλα δεν διευκρινίζουν τις προθέσεις τους.

    [14] ΚΟΥΡΔΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

    Ομάδα 100 Κούρδων διαδηλωτών κατέλαβαν το ελληνικό προξενείο στην πόλη της Μασσαλίας, ενώ αναφέρθηκαν δύο τραυματισμοί στα επεισόδια που ακολούθησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα Κούρδων διαδηλωτών κατέλαβε και το ελληνικό προξενείο στο Στρασβούργο, ενώ πολλοί από τους διαδηλωτές απειλούν να αυτοπυρποληθούν. Ν.Χ.

    [15] ΓΕΝΕΥΗ: ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ, ΑΠΟ ΚΟΥΡΔΟΥΣ

    Ομάδα περίπου 40 Κούρδων διαδηλωτών κατέλαβε το κτίριο του ΟΗΕ στη Γενεύη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ηγέτη τους Αμπντουλαχ Οτσαλάν.

    Οι Κούρδοι θεωρούν υπεύθυνη την Αθήνα για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ καταγράφονται συνεχώς και νέες καταλήψεις στα κτίρια των ελληνικών διπλωματικών αντιπροσωπειών, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ν.Χ.

    [16] ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ Η ΠΡΕΣΒΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

    Στην πρεσβευτική κατοικία, δίπλα στο προξενείο, βρίσκονται ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βιέννη, κ.Γεννηματάς, η σύζυγός του, ο κ.Ριζόπουλος και η ιδιαιτέρα γραμματέας του πρέσβη.

    Να σημειωθεί ότι χθες το βράδυ, ο φύλακας της πρεσβείας δεν είχε κοιμηθεί, διότι υπήρχε η μεγάλη δεξίωση για την ομογένεια στην οποία παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και η οποία έληξε αργά το βράδυ.

    Λίγες ώρες αργότερα, στις 5 τα ξημερώματα, οι Κούρδοι έσπασαν την κεντρική ξύλινη πόρτα της πρεσβείας, εισέβαλαν στην πρεσβεία και την κατέλαβαν.

    [17] ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ:ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ

    Ελλειψη στρατηγικής για το Κουρδικό πρόβλημα καταλόγισε στην ελληνική κυβέρνηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός κ.Στέλιος Παπαθεμελής ο οποίος εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ότι αφορά στις εξηγήσεις του υπουργού εξωτερικών για την υπόθεση Οτσαλάν.

    Ο κ.Παπαθεμελής χαρακτήρισε υποχρέωση και ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης την παροχή προστασίας στον ηγέτη του ΡΚΚ.

    [18] ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΕ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ

    H Ελλάδα δεν ήταν η μόνη χώρα που δεν παραχώρησε άσυλο στον κ.Οτσαλάν καθώς το ίδιο έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην υπουργός εξωτερικών κ.Μιχάλης Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την άποψη ότι η Αθήνα δεν είχε τη δυαντότητα να παράσχει άσυλο στον ηγέτη του ΡΚΚ αλλά προτίμησε να μην πάρει θέση για τις συνθήκες και τους λόγους για τους οποίουςς παραχωρήθηκαν διευκολύνσεις στον κ.Οτσαλάν.

    [19] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΝΑ ΠΡΥΤΑΝΕΥΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ PKK

    Nα τεθεί το κουρδικό πρόβλημα στην Ευρωπαική Ενωση, προτείνει ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Ορφανός, ο οποίος μίλησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και υπογράμμισε μεταξύ των άλλων:"Μετά από τις αποκαλύψεις της κυβέρνησης και τα γεγονότα των καταλήψεων των πρεσβειών και των προξενείων της Ελλάδας στην Ευρώπη, νομίζω ότι θα πρέπει κατ αρχήν από την πλευρά του PKKνα πρυτανεύσει η λογική και να απελευθερώσουν όλους όσους κρατούν και να αφήσουν τα ελληνικά εδάφη, τις πρεσβείες και τα προξενεία. Νομίζω ότι είναι η ευκαιρία να τεθεί το θέμα πλέον στην Ευρωπαική Ενωση, ως ένα διεθνές θέμα το οποίο απασχολεί όλη την Ευρώπη και αν σήμερα οι στόχοι είναι ελληνικοί, αύριο μπορεί να είναι ευρωπαικοί. Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια του και να κωφεύει σε τέτοιες καταστάσεις".

    [20] MΠΙΣΤΗΣ:ΔΕ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

    Tην άποψη ότι η υπόθεση Οτσαλάν δεν συνδυάζεται με την απομάκρυνση των Κούρδων από τον καταυλισμό της πλατείας Κουμουνδούρου εξέφρασε ο Νίκος Μπίστης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, τα γραφεία του οποίου στεγάζονται σε παρακείμενο κτίριο.

    Ο κ.Μπίστης, υπέυθυνος των διεθνών σχέσεων του κόμματος, επεσήμανε ότι η Ελλάδα προσέφερε στον ηγέτη του ΡΚΚ διευκολύνσεις που δεν προσέφερε καμία άλλη χώρα της ΕΕ αλλά επιφυλάχθηκε να εκφράσει την άποψη του κόμματος αφού γίνουν γνωστές οι θέσεις όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση Οτσαλάν μερών.

    Ο κ.Μπίστης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει μέτρα για να διευκολύνει την διαβίωση των Κούρδων σε ανθρώπινους χώρους στην Αθήνα θεωρώντας δικαιολογημένη τη δυσφορία των κατοίκων της περιοχής περί την πλατεία αλλά προσέθεσε ότι δικαιολογημένη είναι και η αντίδραση των κατοίκων των περιοχών της Αθήνας όπου προτάθηκε η μεταφορά τους διότι πρόκειται για ιδιαίτερα υποβαθμισμένες περιοχές.

    Σημείωσε επίσης ότι οι Κούρδοι της πλατείας Κουμουνδούρου κατάγονται από τις περιοχές του Ιράκ και δεν σχετίζονται με το ΡΚΚ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 16 February 1999 - 11:27:41 UTC