Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-02-18

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 18 Φεβρουαρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΓΚΑΛΟΥ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [02] ΣΥΝΤΟΜΟΤΑΤΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [03] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
  • [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΣΑΛΑΝ
  • [05] ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΕΧΩ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΟΥ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΘΑΡΗ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
  • [07] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [08] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΖΗΤΑ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
  • [09] ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑ ΤΟ ΚΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [10] ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ: "ΔΕΝ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ"
  • [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΤΣΑΛΑΝ
  • [12] ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [13] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [14] Η ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΟΤΖΑΛΑΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • [16] ΤΖΕΜ: Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ
  • [17] ΝΕΑ ΕΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ Β.ΙΡΑΚ
  • [18] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ
  • [19] ΙΣΜΑΗΛ ΤΖΕΜ:ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
  • [20] ΤΟ ΡΚΚ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [21] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ
  • [22] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΤΟ ΝΑΤΟ ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΕΑΝ ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΛΑΝΑ - ΚΛΑΡΚ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [24] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΕ ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΤΖΑΛΑΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΓΚΑΛΟΥ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Τις παραιτήσεις των υπουργών Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, Εσωτερικών Αλέκου Παπαδόπουλου και Δημόσιας Τάξης Φίλιππου Πετσάλνικου, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στην κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, που γίνεται σε κλίμα έντασης λόγω των κακών χειρισμών στην υπόθεση Οτσαλάν.

    Λίγο νωρίτερα παραιτήσεις των υπευθύνων είχε ζητήσει με δήλωση του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο κ. Πάγκαλος έχει προαναγγείλει ότι θα κάνει δηλώσεις στη 1.30' το μεσημέρι.

    [02] ΣΥΝΤΟΜΟΤΑΤΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, μετά την αποπομπή των κ. Πάγκαλου, Παπαδόπουλου και Πετσάλνικου, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Δίνοντας το πλαίσιο της πολιτικής απόφασης που έλαβε ο πρωθυπουργός ο κ. Ρέππας έκανε την ακόλουθη δήλωση:"Ο πρωθυπουργός ζήτησε τις παραιτήσεις του υπουργού Εσωτερικών Α. Παπαδόπουλου, Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου και Δημόσιας Τάξης Φ. Πετσάλνικου, οι οποίες και υποβλήθηκαν. Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους τρεις υπουργούς και αναφέρθηκε στην πολύχρονη θετική συμβολή τους στο έργο του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Επίσης ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να αναζητηθούν ευθύνες όλων εκείνων οι οποίοι έξω από κάθε αίσθηση της πραγματικότητας και πέρα από κάθε όριο εθνικής ευθύνης, με παράνομες πρωτοβουλίες και πράξεις οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του προβλήματος".

    Ερωτηθείς για τις τυχόν ευθύνες του πρωθυπουργού, στην υπόθεση Οτσαλάν, επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει οποιαδήποτε ευθύνη γιατί δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη και δεν χειρίστηκε το θέμα. "Η κυβέρνηση έχει στελέχη με συγκεκριμένες ευθύνες και αρμοδιότητες", είπε και πρόσθεσε ότι με τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν, η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της απέναντι σε αυτή την εικόνα που δημιουργήθηκε, ώστε να συνεχίσει έπειτα το έργο της.

    "Η κυβέρνηση και η παράταξη συμπαραστάθηκαν στον αγώνα του κουρδικού λαού. Δυστυχώς δημιουργήθηκε μια στρεβλή εικόνα", σημείωσε και υπογράμμισε ότι υπάρχουν ευθύνες πολιτών για τη δημιουργία αυτού του προβλήματος, ευθύνες που θα αναζητηθούν από τα αρμόδια όργανα. "Η έρευνα αφορά όλους εκείνους που έχουν άμεση ή έμμεση εμπλοκή στη δημιουργία του προβλήματος", τόνισε ο κ. Ρέππας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν παράνομες πράξεις, παραπλάνηση υπηρεσιών και αμέλεια υπηρεσιών όσον αφορά στην επιτέλεση των καθηκόντων τους.

    Ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι αυτή την ώρα ο Οτσαλάν είναι κρατούμενος στην Τουρκία. "Οι συνθήκες κράτησής του και οι apaito}lemer εγγυήσεις για τη ζωή του αποτελούν θέμα πρώτης σημασίας. Η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν την εφαρμογή των αρχών και των κανόνων του δικαίου και στην περίπτωση αυτή. Αυτό άλλωστε απαιτούν οι αρχές του ανθρωπισμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει παρατηρητής πρέπει να είναι ο εγγυητής για τη δίκαιη αντιμετώπιση του Οτσαλάν", είπε ο κ. Ρέππας.

    Σε ερώτηση για τις εικόνες που έδειξε η τουρκική τηλεόραση, με εντολή της Αγκυρας, από τις συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν, επισήμανε ότι δίνουν αποσπασματικά την πραγματικότητα και δεν συνάδουν με μια χώρα που θέλει να ανήκει στον προηγμένο κόσμο και να ενταχθεί στην Ευρωπαική Ενωση.

    Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές απάντησε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση δεν το εξετάζει.

    [03] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ

    H υπόθεση Οτσαλάν ήταν μία πολύ δύσκολη υπόθεση την οποία χειρίστηκα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ότι με αφορούσε. Είχε αντικειμενικές παραμέτρους οι οποίες δεν ήταν υπό τον έλεγχο μου και αφορούσαν τις διεθνείς αντιδράσεις που υπήρχαν και τις ίδιες τις επιλογές του Οτσαλάν.

    Αυτό δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας κ. Κούνκαρ και πριν από την αποχώρηση του από το υπουργείο Εξωτερικών.

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος των χειρισμών, απάντησε ότι "βεβαίως ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού". Για τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι δεν ήταν ενήμερος γιατί έλειπε στο εξωτερικό και παρατήρησε πως "θα ήταν προτιμότερο να μην μιλάει για θέματα που δεν γνωρίζει".

    Σχετικά με όσα υποστήριξε ο Α. Παπαδόπουλος ότι είχε κάνει διαφορετική εισήγηση, επισήμανε ότι κανείς τότε δεν μπορούσε να χειριστεί, κανείς και τίποτε, και διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε διάσταση απόψεων. Αναφέρθηκε σε όσους έφεραν στην Ελλάδα τον Οτσαλάν λέγοντας ότι εγκλημάτισαν εναντίον του έθνους και είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Κούρδος ηγέτης και στο νέο υπουργό Εξωτερικών ευχήθηκε "να φυλάει καλύτερα τα νώτα του".

    [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΣΑΛΑΝ

    Τα γεγονότα που έχουν σχέση με το θέμα Οτσαλάν παρουσίασε το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αποχωρών υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν καλύπτεται πίσω από τη λογική των συλλογικών και συγκεχυμένων ευθυνών και υπογράμμισε ότι χειρίστηκε το θέμα στο μέτρο που του αναλογούσε με ευθύνη και με ήσυχη τη συνείδησή του.

    "Οι υπηρεσίες της ΕΥΠ είχαν εμπλακεί μόνο μέχρι τη διαδικασία έναρξης μεταφοράς του Οτσαλάν στην Κένυα", είπε και πρόσθεσε ότι η ΕΥΠ είναι μια αυτόνομη υπηρεσία που διοικητικά υπάγεται στο υπουργείο Esyteqij~m. Ο κ. Παπαδόπουλος γνωστοποίησε ότι μετά την Κυριακή το βράδυ δεν είχε καμία ανάμειξη στην υπόθεση όμως από τη Δευτέρα αποφάσισε να υποβάλλει την παραίτησή του όχι επειδή είχε ευθύνη για το ζήτημα αλλά για λόγους ευθιξίας.

    "Καλώ όλους σε αυστηρή περισυλλογή και ευθύνη και για να αποφεύγονται τα εύκολα σενάρια και οι ρητορικές. Όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το θέμα όχι μόνο δεν κλείνει αλλά θα έχει περίπλοκη συνέχεια καθώς κρύβει κινδύνους και παγίδες και για τα ελληνικά συμφέροντα και για τον ίδιο τον κουρδικό λαό", είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Αναφερόμενος στα γεγονότα είπε ότι στις 29 Ιανουαρίου, ημέρα Παρασκευή, και ενώ βρισκόταν σε επίσημο ταξίδι στο Μαρόκο, τον ενημέρωσε τηλεφωνικά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ότι υπάρχουν πληροφορίες πως ο Οτσαλάν ήρθε στην Ελλάδα με ένα Λήαρ Τζετ συνοδευόμενος από τον κ. Ναξάκη και δύο άλλους, οι οποίοι είχαν παραπλανήσει τις υπηρεσίες ότι δήθεν μετέφεραν έναν ρώσο υφυπουργό. Οι υπηρεσίες ελέγχου του αεροδρομίου και οι αστυνομικοί δεν επεσήμαναν το γεγονός αυτό όπως επίσης και ο πύργος ελέγχου δεν ενημέρωσε το κλιμάκιο της ΕΥΠ που ήταν εκεί ότι επρόκειτο να αφιχθεί αεροπλάνο από τη Ρωσία. Το κλιμάκιο της ΕΥΠ αντιλήφθηκε ότι τέταρτο άτομο που παρέμεινε στο αεροπλάνο για λίγα λεπτά βγήκε έξω και με αυτοκίνητο έφυγε και υπέθεσαν ότι είναι ο Οτσαλάν χωρίς να προλάβουν να αντιδράσουν.

    Επιστρέφοντας στην Αθήνα ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους χειριστές του θέματος, δηλαδή τους κ. Πάγκαλο, Πετσάλνικο και Κοσμίδη. "Τους είπα ότι κατά την άποψή μου πρέπει να συλληφθεί ο κ. Ναξάκης, να κατασχεθεί το αεροπλάνο, να συλληφθεί με τις διαδικασίες του αυτοφώρου το πλήρωμα που μετέφερε τον Οτσαλάν, να ξηλωθεί η υπηρεσία της αστυνομίας του αεροπλάνου, να αποπεμφθεί ο προϊστάμενους της αίθουσας των VIPS που του άνοιξε χωρίς να ελέγξει, να αποπεμφθεί το κλιμάκιο της ΕΥΠ που ολιγώρησε, να δημοσιοποιηθεί ότι ο Οτσαλάν μπήκε στην Ελλάδα και να αρχίσουν εκτεταμένες έρευνες για τη σύλληψή του", είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε αλλά επελέγη η διαδικασία της συνεννόησης με τον Οτσαλάν.

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των γεγονότων ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αποφασίστηκε από τον ίδιο τον Οτσαλάν να μεταφερθεί στο Μίνσκ της Λευκορωσίας όπου θα ερχόταν άλλο αεροπλάνο που ήδη είχαν βρει οι Κούρδοι να τον πάει στη Ριέκα και από εκεί στην Ολλανδία. Οι αρχές του Μινσκ δεν έδωσαν άδεια με αποτέλεσμα να επιστρέψει το αεροπλάνο στο ελληνικό και από εκεί να πάει στην Κέρκυρα όπου ο Οτσαλάν πήγε σε οίκημα και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στην Κένυα με διαδικασίες του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να εγκατασταθεί στην οικία του πρέσβη και να κινηθούν οι διαδικασίες μεταφοράς του σε άλλη χώρα της Αφρικής. Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, τα πράγματα enek_whgjam όπως τα γνωρίζετε. Κάποια στιγμή φάνηκε την προηγούμενη Παρασκευή ότι υπάρχει άμεση ανάγκη μεταφοράς του εκτός πρεσβείας, είτε σε τρίτη χώρα γειτονική της Κένυας. Παράλληλα ολοκληρωνόταν οι διαδικασίες με άλλη γειτονική χώρα για να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Από τις πληροφορίες που μας δίνανε στο υπουργείο εξωτερικών υπήρχε πρόβλημα συνεργασίας. Την Κυριακή ήταν πλέον φανερό ότι τόσο η πρεσβεία όσο και η πρεσβευτική κατοικία είχαν περικυκλωθεί από δυνάμεις της ασφάλειας της Κένυας αλλά και από κάποιους λευκούς. Ήταν προφανές πλέον ότι η ζωή του Οτσαλάν ήταν σε κίνδυνο και δεν υπήρχε κανένα περιθώριο απεμπλοκής.

    Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι εισηγήθηκε στους κυρίους Πετσάλνικο, Κοσμίδη και τον Πάγκαλο, μέσω του διευθυντή του γραφείου του, και στον κ. Σημίτη την εξής λύση αφού η απεμπλοκή πλέον δεν μπορούσε να γίνει: Θα έπρεπε, για να αποφευχθεί πιθανή σύλληψη και απαγωγή του Οτσαλάν, να δημοσιοποιηθεί το θέμα, να υπάρχει σε ανώτατο επίπεδο επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών της Κένυας και να υπάρχει κινητοποίηση και σε παραπάνω επίπεδο ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τις αρχές της Κένυας για να μεταφερθεί ο Οτσαλάν στην τρίτη χώρα ή να γίνει αυτό δεν ήθελε η Ελλάδα και προσπαθούσε να αποφύγει, δηλαδή να έρθει ο Οτσαλάν πάλι στην Ελλάδα και από εκεί και πέρα να βλέπαμε πως θα αντιμετωπίζαμε το θέμα. "Εκτοτε δεν είχα απολύτως καμία συμμετοχή και καμία ενημέρωση των εξελίξεων της Δευτέρας και έμαθα για τη σύλληψη και μετακίνηση Οτσαλάν στην Τουρκία όπως το έμαθαν όλοι", κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

    [05] ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΕΧΩ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΟΥ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΘΑΡΗ

    "Τη συνείδησή μου την έχω απόλυτα καθαρή", υπογράμμισε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο αποχωρών υπουργός Δημόσιας Τάξης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μέχρι τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλλάχ Οτζαλάν. Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει ότι υπέβαλλε την παραίτησή του, αφού του το ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αλλά "δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση είτε η κοινή γνώμη στη χώρα μας, είτε οποιοσδήποτε άλλος εντός ή εκτός της χώρας μας να μείνει με την εντύπωση στην προσπάθεια επίλυσης ενός πολιτικού προβλήματος ότι έχω κάποια ευθύνη. Και του είπα χαρακτηριστικά ότι δεν θέλω ούτε τα παιδιά μου να μείνουν με αυτήν την εντύπωση, αν κάπου έκανα κάποιο λάθος".

    Όπως ανέφερε ο αποχωρών υπουργός Δημόσιας Τάξης "την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου γύρω στις 9:15 με ενημέρωσε ο υποδιοικητής της ΕΥΠ κ. Λουκόπουλος ότι υπάρχει μια πιθανότητα ο Οτζαλάν να έχει εισέλθει στην Ελλάδα. Και όπως ίσως θα γνωρίζετε την αρμοδιότητα για την επιτήρηση σε ότι αφορά το θέμα των αεροδρομίων, στις εισόδους της χώρας κατά κύριο λόγο την είχε η ΕΥΠ και είχε συμφωνηθεί να υπάρξει και η συμπαράσταση της Αστυνομίας εάν αυτή χρειάζεται. Ο κ. Λουκόπουλος λοιπόν μου είπε ότι από τις pkgqovoq_er που είχε από τους άνδρες του στο αεροδρόμιο υπήρχε η πιθανότητα να έχει εισέλθει στην Ελλάδα με αεροπλάνο που είχε φθάσει νωρίτερα και στο οποίο επέβαιναν επίσης ο κ. Ναξάκης δύο άλλα άτομα και ένα τέταρτο άτομο που πιθανά να ήταν ο Οτζαλάν. Αναζήτησα τηλεφωνικά αμέσως τους αρμοδίους υπουργούς.

    Τον κ. Παπαδόπουλο τον βρήκα τηλεφωνικά στο Μαρόκο αναζήτησα τον κ. Πάγκαλο και επίσης αναζήτησα και ενημέρωσα τον κ. Κοσμίδη". "Συναντηθήκαμε λίγο αργότερα", συνέχισε ο κ. Πετσάλνικος, το βράδυ της Παρασκευής στο γραφείο του κ. Κοσμίδη. Και βέβαια το πρώτο που θα έπρεπε να κάνουμε ήταν να διαπιστώσουμε αν όντως είχε εισέλθει ο Οτζαλάν, αν τον είχαν φέρει στη χώρα. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα επιβεβαιώθηκαν αυτές οι πληροφορίες. Δώσαμε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας να ετοιμάσουν και τη διαδικασία για συλλήψεις εφόσον χρειαζόταν.

    "Πρέπει να πω ότι κινήθηκαν οι αστυνομικές αρχές άψογα εκείνες τις κρίσιμες ώρες και λίγο αργότερα βέβαια ο κ. Πάγκαλος μας ενημέρωσε ότι είχε κλειστεί ένα ραντεβού για το βράδυ της ιδίας ημέρας του Σαββάτου σε διεύθυνση που έδωσε για την συνάντηση με τον Οτζαλάν.

    Και όπως διαπιστώσαμε αυτό το σπίτι ήταν το σπίτι του κ. Ναξάκη στο οποίο θα πήγαινε ο Οτζαλάν. Ταυτόχρονα πρέπει να σας πω ότι το προηγούμενο βράδυ ενημέρωσα και ο ίδιος τον αρχηγό της ΕΥΠ κ. Σταυρακάκη ο οποίος εβρίσκετο στη Ρουμανία. Του ζητήσαμε να επιστρέψει πάραυτα" υπογράμμισε ο αποχωρών υπουργός. Πρόσθεσε δε, ότι το βράδυ του Σαββάτου έγινε ο χειρισμός του θέματος, κυρίως από πλευράς του αρχηγού της ΕΥΠ "και από ότι γνωρίζω επείσθη ο κ. Οτζαλάν ότι δεν ήταν λύση να είναι στην Ελλάδα και συμφώνησε να εγκαταλείψει τη χώρα. Εφυγε, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω, την Κυριακή με αεροσκάφος για το Μινσκ, συνοδευόμενος από κάποιους συνεργάτες του, γιατί όπως είχε πει, από εκεί οι συνεργάτες του θα του είχαν οργανώσει τη μετάβασή του σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα". Δυστυχώς, όπως είπε ο κ. Πετσάλνικος, "η προσπάθεια αυτή, η αν θέλετε αυτό που οι συνεργάτες ίσως του κ. Οτζαλάν είχαν πει ότι είχαν οργανώσει δεν τελεσφόρησε και το αεροσκάφος αναγκαστικά και πάλι επέστρεψε στην Ελλάδα τη Δευτέρα, τις πρώτες πρωινές ώρες. Και από εκεί βέβαια επείσθη ο κ. Οτζαλάν από όσους χειρίζονταν το θέμα και ήρθαν σε επαφή μαζί του να πάει σε άλλη χώρα. Και η χώρα που ανευρέθη από το υπουργείο Εξωτερικών ήταν η Κένυα. Από τη στιγμή που έφυγε προς Κένυα δηλαδή από το βράδυ της Δευτέρας περίπου προς Τρίτη δεν υπήρχε καμία άλλη συμμετοχή σε οποιαδήποτε επιχείρηση, σε οποιαδήποτε διαδικασία εκ μέρους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης". Ο αποχωρών υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: "Από εκείνη λοιπόν τη στιγμή που αναχώρησε για Κένυα δεν είχαμε καμία επαφή ούτε εγώ ως υπουργός, ούτε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ούτε καμία υπηρεσία με το θέμα αυτό. Μέχρι την περασμένη Παρασκευή στις 12 Φεβρουαρίου που με ειδοποίησαν να κατέβω στο γραφείο του υπουργού του κ. Παπαδόπουλου και εκεί μου είπαν ότι υπάρχει κάποια εμπλοκή με τον Οτζαλάν που βρίσκεται σε κτίριο της πρεσβείας μας στην Κένυα, υπάρχει φόβος εντοπισμού αποκάλυψής του και με ενημέρωσαν ότι βρίσκονται se εξέλιξη προχωρημένες μάλιστα διαδικασίες για να μεταφερθεί σε άλλη χώρα. Την επόμενη μέρα μετά το μεσημέρι με ειδοποίησαν πάλι να κατεβώ για να έχουμε μια επαφή με τον κ. Παπαδόπουλο, τον κ. Κοσμίδη, τον κ. Παπαϊωάννου εκ μέρους του ΥΠΕΞ και η ενημέρωση που είχα ήταν επειδή υπάρχουν αυτά τα προβλήματα και επειδή η πρεσβεία κάτω και ο πρέσβης δεν έχει και ασφάλεια τότε από πλευράς ΕΥΠ θα αποστέλλονταν τέσσερις άνδρες για να φροντίσουν αυτά τα θέματα της ασφαλείας. Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου ειδοποιήθηκα και πάλι να επιστρέψω στην Αθήνα. Γύρισα γύρω στις 8 το βράδυ, και συναντήθηκα με τον κ. Παπαδόπουλο, τον κ. Κοσμίδη, τον κ. Παπαϊωάννου, το διευθυντή δηλαδή του πολιτικού γραφείου του κ. Πάγκαλου και το διοικητή της ΕΥΠ και η ενημέρωση που είχα ήταν ότι υπάρχει εμπλοκή διότι οι τέσσερις που πήγαν κάτω παρακολουθούνται στενά πλέον και ότι υπάρχει κίνδυνος αποκάλυψης του Οτζαλάν". "Ο κ. Παπαδόπουλος, ειπε προς τον κ. Παπαϊωάννου να μεταφέρει στον υπουργό Εξωτερικών κ. Πάγκαλο την άποψη ότι πλέον χρειάζεται να αναληφθούν διάφορες επιπρόσθετες πρωτοβουλίες σε υψηλό διπλωματικό επίπεδο και ότι αυτήν ακριβώς την εισήγηση θα έκανε και προς την πλευρά του πρωθυπουργού. Από τη στιγμή εκείνη δηλαδή από το βράδυ της Κυριακής γύρω στις 9 και πέρα δεν είχα ούτε καμία ενημέρωση, ούτε καμία επαφή, μάλλον γιατί το θέμα το χειρίζεται το ΥΠΕΞ και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά", τόνισε ο κ. Πετσάλνικος.

    Καταλήγοντας, σημείωσε: "Θέλω να κάνω μια μικρή αναδρομή και να πω ότι σε ότι αφορά τη συμβολή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η συμβολή αυτή υπήρξε στην πρώτη φάση, δηλαδή της εδώ έλευσης του Οτζαλάν και στην προσπάθεια που κατεβλήθη σύμφωνα με τις σαφείς εντολές που υπήρχαν, να μην παραμείνει στην Ελλάδα αλλά να του εξασφαλιστεί μετάβαση και χορήγηση ασύλου σε άλλη χώρα και να γίνουν οι προσπάθειες από πλευράς διπλωματικών και άλλων υπηρεσιών για την εξασφάλιση διαβατηρίου".

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

    Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά τις παραιτήσεις των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης - Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης, ανακοίνωσε ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης αναλαμβάνει η Βάσω Παπανδρέου ενώ υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο αναλαμβάνει ο Λεωνίδας Τζανής. Νέος υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης και υφυπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Γρηγόρης Νιώτης.

    Στο υπουργείο Ανάπτυξης "μετακομίζει" ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού και καθήκοντα υφυπουργού στο ίδιο υπουργείο αναλαμβάνει ο Ιωάννης Χαραλάμπους. Στο υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει καθήκοντα η μέχρι τώρα υπουργός Αιγαίου Ekis\bet Παπαζώη.

    Υπουργός Δημόσιας Τάξης αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, υπουργός Αιγαίου ο Σταύρος Μπένος, ενώ οι υπόλοιποι υπουργοί και υφυπουργοί παραμένουν στις θέσεις τους. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αύριο στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

    [07] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις στην κυβέρνηση και μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Οι σημερινές εξελίξεις, οι παραιτήσεις Υπουργών - οι οποίοι κατά τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης δεν είχαν ευθύνη- αλλά και οι αποκαλύψεις του πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ στοιχειοθετούν την απόλυτη και καθοριστική ευθύνη του Πρωθυπουργού.

    Ο κ.Σημίτης φέρει ακέραια την ευθύνη για το σύνολο των επιλογών και χειρισμών στην υπόθεση Οτζαλάν. Το πρόβλημα επομένως δεν επιλύεται με την απομάκρυνση υπουργών ή με το θέατρο σκιών του υποτιθέμενου ανασχηματισμού. Το πρόβλημα παραμένει όσο παραμένει στη θέση του ο μεγάλος και κύριος υπεύθυνος για το διασυρμό, για την εθνική ντροπή, για το ότι εξετέθη η χώρα σε κινδύνους. Εάν κάποιος έπρεπε να παραιτηθεί είναι ο κ. Σημίτης.

    Ο οποίος όμως, αποφάσισε να συνεχίσει να διαιωνίζει το πρόβλημα με την απόφασή του να κυβερνά υπό επιτροπεία. Επαφίεται λοιπόν σε όλους μας να δώσουμε τη λύση που δεν κατανοεί ο Πρωθυπουργός. Να εξασφαλίσουμε οποτεδήποτε και αν γίνουν εκλογές αξιόπιστη Κυβέρνηση για να ανατείλει μια καινούργια εποχή για την Πατρίδα μας". (Χ.Σ.)

    [08] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΖΗΤΑ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    "Εκείνο που χρειάζεται είναι η παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του και όχι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, ο οποίος περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Με αφορμή τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ υποστήριξε ότι αυτός αποτελεί μία μάταιη προσπάθεια του κύρια υπεύθυνου για όλες τις πρόσφατες εξελίξεις, πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη να καλύψει τα ακάλυπτα και να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό.

    Ο κ. Τσοβόλας εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει τίποτα θετικό με τον ανασχηματισμό και ότι αντίθετα η νέα σύνθεση της κυβέρνησης δείχνει ότι η διαπλοκή των μεγάλων οικονομικών παραγόντων και των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης είναι μεγαλύτερη απ' ότι ήταν στην προηγούμενη κυβερνητική σύνθεση.

    [09] ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑ ΤΟ ΚΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Την ανάγκη διεξαγωγής εθνικών εκλογών μετά τις εξελίξεις στο θέμα Οτζαλάν και τον αντίκυπο που είχε στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας τόνισε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ανακοινώνοντας τις θέσεις του κόμματος όπως αυτές διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του πολιτικού γραφείου του κόμματος.

    "Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει την ευκαιρία άμεσης παρέμβασης στις εξελίξεις, όχι μόνο με τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, αλλά και με την ψήφο του σε εθνικές εκλογές, τις οποίες πρέπει τώρα να απαιτήσει και να τις αξιοποιήσει ενεργητικά παράλληλα με την ψήφο του στις ευρωεκλογές", τόνισε σε συνέντευξη τύπου η ΓΓ του ΚΚΕ.

    Πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να θεωρήσει ότι η κυβέρνηση και ειδικότερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με την εντολή να παραιτηθούν οι τρεις υπουργοί ξέπλυναν τις εγκληματικές τους ευθύνες στο μείζον ζήτημα της παράδοσης του Οτζαλάν στις τουρκικές αρχές γνωρίζοντας εκ των προτέρων ποια θα είναι τη τύχη του.

    Η κ. Παπαρήγα εκτιμά ότι ο Οτσαλάν ήταν στην ευθύνη και στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και επομένως υπήρχαν τρόποι να προστατευθεί και να βρει καταφύγιο, ενώ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός όφειλε να υποβάλλει τη δική του παραίτηση και το ότι δεν το έκανε δείχνει ότι είναι, εκτός των άλλων και επικίνδυνος, όπως επικίνδυνη για το λαό και τα δικαιώματα του είναι η πολιτική της κυβέρνησης.

    [10] ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ: "ΔΕΝ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ"

    "Είμαι βέβαιος ότι δεν κινδυνεύει κανείς. Η ελληνική σημαία μας προστατεύει". Με τα λόγια αυτά ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κένυα Γιώργος Κωστούλας απάντησε στις ερωτήσεις δημοσιογράφου του τηλεοπτικού σταθμού "Μέγκα", για το αν διατρέχει κίνδυνο ο ίδιος, οι συνεργάτες του, αλλά και οι γυναίκες που συνόδευαν τον Κούρδο gc]tg Alpmtoukk\w Οτζαλάν και βρίσκονται στο κτίριο της πρεσβείας στο Ναϊρόμπι.

    "Πρέπει να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους Ελληνες οι οποίοι μας συμπαραστέκονται και κυρίως όλο τον πολιτικό κόσμο και την ηγεσία του υπουργείου μου, οι οποίοι κάνουν τεράστιες, συντονισμένες προσπάθειες για να δοθεί μια λύση" επεσήμανε ο κ. Κωστούλας.

    [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΤΣΑΛΑΝ

    Στη Γερμανία, όπου πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη, βρήκαν οι εσωκυβερνητικές δραματικές εξελίξεις, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου.

    Νωρίς το πρωί, πριν από τη συνάντησή του στη Βόννη με τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, και χωρίς να έχουν γίνει γνωστές ακόμα οι παραιτήσεις των τριών υπουργών στην Αθήνα, ο κ. Παπανδρέου προέβη σε μια σκληρή δήλωση, ως προς την υπόθεση Οτζαλάν.

    Ειδικότερα, έκανε λόγο για "θέμα πολιτικής ευθύνης", ζήτησε τη διαλεύκανση των επιμέρους ευθυνών πυο έχουν σχέση με τις μυστικές υπηρεσίες, και τη λειτουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου για τα εξωτερικά ζητήματα και τη συλλογική λειτουργία μέσα στην κυβέρνηση και το κόμμα, ώστε -όπως επεσήμανε- "να ενημερωθούμε πλήρως για όλες αυτές τις διαδικασίες".

    Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον κ.Κολ και σε νεώτερη ερώτηση για την υπόθεση Οτζαλάν, ο ΑΝΥΠΕΞ δήλωσε: "Εγώ ζήτησα να υπάρξει πλήρης δημόσια διαλεύκανση της υπόθεσης, διότι υπάρχουν ερωτηματικά, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να διαλευκανθούν, να απαντηθούν. Αυτό, και ως μία ηθική, αν θέλετε, υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι στον κουρδικό λαό, απέναντι στους εταίρους μας στην Ευρώπη, αλλά και, βεβαίως, για να αποκαταστήσουμε τη σωστή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας, που σαφώς έχουν τρωθεί απ' όλη αυτή την υπόθεση. Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που καθορίζει και παίρνει τις απαραίτητες αποφάσεις για τη λειτουργία της κυβέρνησης και τα πρόσωπα τα οποία την απαρτίζουν".

    Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φον Πλετς, με τον οποίο είχε συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις διεθνείς εξελίξεις και τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο ΑΝΥΠΕΞ είχε επαφές, επίσης, με εκπροσώπους της Ομογένειας, και χθες το βράδυ μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στη Βόννη. Αύριο Παρασκευή, θα έχει συνομιλίες με τον έταιρο Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών, Γκιούντερ Φερχόιγκεν, και το απόγευμα θα αναχωρήσει οδικώς για την Ιένα, όπου το Σάββατο, στις 1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, θα μιλήσει σε εκδήλωση της Γερμανικής Εταιρίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης για το Λουξεμβούργο. (Χ.Σ.)

    [12] ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Αποχώρησαν το απόγευμα ειρηνικά από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, οι Κούρδοι που την είχαν καταλάβει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξελίξεις στο θέμα Οτσαλάν. Σώος βγήκε από το κτίριο ο φροντιστής της πρεσβείας, Χαράλαμπος Πατσούρης.

    Το πλήθος των Κούρδων που είχε συγκεντρωθεί έξω από την πρεσβεία υποδέχτηκε με πανηγυρισμούς τους Κούρδους καταληψίες, φωνάζοντας συνθήματα νίκης υπέρ του Οτσαλάν. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρισκόταν παραταγμένες έξω από την ελληνική πρεσβεία μετέφεραν με λεωφορεία τους Κούρδους στην αστυνομία για καταγραφή των στοιχείων τους, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία υποσχέθηκε να μην τους απαγγελθούν κατηγορίες προκειμένου να λήξει η κατάληψη.

    [13] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια η πορεία που διοργάνωσαν κουρδικές οργανώσεις. Στην πορεία που ξεκίνησε από την Καμάρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων. Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα όπως "αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό - όχι υποταγή στον ιμπεριαλισμό" και υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, έκαψαν μια τουρκική σημαία ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη σύλληψη του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλλάχ Οτζαλάν.

    Εξάλλου, ευθύνες στην κυβέρνηση και στον παραιτηθέντα υπουργό Εξωτερικών για τους χειρισμούς της υπόθεσης Οτζαλάν καταλογίζουν εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οργανώσεων, συλλόγων και άλλων φορέων στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα, μικροεπεισόδια δημιουργήθηκαν κατά την ογκώδη διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του Οτζαλάν, ενώ οι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες μπροστά στην τουρκική Πρεσβεία.

    [14] Η ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ του Σπύρου Κουζινόπουλου

    Οι ψηφίδες, που πρόσθεσαν με τις αφηγήσεις τους στο παζλ της υπόθεσης Οτζαλάν, λίγο πριν την αποχώρησή τους από τα υπουργεία στα οποία υπηρετούσαν οι τρεις παραιτηθέντες υπουργοί, δίνουν μεν απάντηση σε πολλά από τα ερωτήματα που εξαρχής είχαν δημιουργηθεί για την σκοτεινή αυτή ιστορία. Αφήνουν όμως στον απλό πολίτη τη δικαιολογημένη απορία: Γιατί από την πρώτη στιγμή, το πρωί της Τρίτης, μόλις ο Κούρδος ηγέτης απήχθη από την ΜΙΤ, δεν μίλησαν καθαρά και τίμια στο λαό, λέγοντας με ειλικρίνεια όλα όσα συνέβησαν και δεν παραδέχθηκαν τα λάθη τους, παρά οχυρώθηκαν πίσω από μισόλογα, μασημένες κουβέντες και ανακρίβειες; Διότι, όπως πιστεύει και ο τελευταίος έλληνας σήμερα, εάν από την αρχή μιλούσαμε με τη γλώσσα της αλήθειας, περιγράφοντας ρεαλιστικά τις συνθήκες υπό τις οποίες Sφορτωθήκαμε" στην κυριολεξία την υπόθεση Οτζαλάν, τότε η χώρα μας δεν θα ήταν "στριμωγμένη", όπως είναι σήμερα, οι φίλοι μας οι Κούρδοι δεν θα είχαν άδικα την αίσθηση ότι "πουλήσαμε" τον ηγέτη τους στην Τουρκία, η Κύπρος δεν θα εμπλέκονταν και για τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν δεν θα άρχιζε το "Εξπρές του μεσονυκτίου".

    Με τους λαθεμένους χειρισμούς και την ανεξήγητη και ακατανόητη απόφαση να μεταφερθεί ο Οτζαλάν στην Κένυα, εμφανίστηκε η χώρα μας να οργανώνει μία συνομωσία, χωρίς να έχει να αποκομίσει το παραμικρό κέρδος. Οχι μόνο όφελος δεν είχαμε με τους χειρισμούς αυτούς, αλλά αντίθετα υποθηκεύσαμε τα εθνικά μας συμφέροντα και μείναμε γυμνοί στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Δίνοντας τη δυνατότητα στην ηγεσία της ΄Αγκυρας, με την άγρια από δω και πέρα εκμετάλλευση της υπόθεσης Οτζαλάν και τις "αποκαλύψεις", πραγματικές και φανταστικές που θα προσπαθήσει να αποσπάσει από τα χείλη του Κούρδου ηγέτη, να ασκεί μια μακρά και σκληρή πίεση κατά της Ελλάδας.

    Αφήσαμε τελευταία την "πέτρα του σκανδάλου" αυτής της υπόθεσης, που είναι η ανάμειξη διάφορων εξωθεσμικών παραγόντων, όπως του ναύαρχου ε.α. Αντώνη Ναξάκη και κάποιων άλλων απόστρατων. Οι οποίοι φέρνοντας παράνομα στην Ελλάδα τον Οτζαλάν, εν αγνοία της κυβέρνησης, δημιούργησαν το θέμα και φόρτωσαν ένα τεράστιο πρόβλημα στη χώρα, με συνέπεια, εξαιτίας λαθεμένων χειρισμών, να υπάρξουν οι γνωστές δυσάρεστες εξελίξεις.

    Η ζωή έδειξε ότι όταν τέτοια εξωθεσμικά στοιχεία, αναλαμβάνουν να ασκήσουν εξωτερική πολιτική, τότε μόνο δεινά περιμένουν τη χώρα. Η περίπτωση ενός άλλου απόστρατου, του στρατηγού Νίκου Γρυλάκη, οι δραστηριότητές του στα Βαλκάνια και η βλάβη που τότε είχε προκαλέσει στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, θα έπρεπε πολλά να μας είχαν διδάξει.....

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΟΤΖΑΛΑΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Προσφυγή, κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για τη σύλληψη και τις συνθήκες κράτησης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτζαλάν απ' την τουρκική κυβέρνηση.

    Η προσφυγή, κατατέθηκε από ομάδα δικηγόρων, επικεφαλής της οποίας βρίσκεται η Γερμανίδα Μπρίγκιτα Μπέλερ, που εδρεύει στο 'μστερνταμ, και καταγγέλει κυρίως σαν παράνομη τη σύλληψη του Οτζαλάν, ζητώντας την απελευθέρωσή του. Σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί, ζητά να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την προσωπική του ασφάλεια, η οποία βρίσκεται, όπως υποστηρίζει, σε κίνδυνο από άποψη ζωής, βασανιστηρίων και άλλων απάνθρωπων μεταχειρίσεων ένεκα των γνωστών παραβιάσεων στην Τουρκία, που είναι "μια χώρα όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται". ΄Όπως σημειώνει η κυρία Μπέλερ, "υπάρχουν άμεσοι λόγοι για φόβους κακομεταχείρισης και ίσως και κίνδυνος της ζωής του φυλακισμένου ηγέτη μας, και γι' αυτό ζητάμε απ' το Ευρωδικαστήριο να επέμβει επειγόντως".

    Στο μεταξύ, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Βρετανός φιλελεύθερος Σερ Ράσελ Τζόνστον, εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η σύλληψη του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, και αγωνία για να εξασφαλισθεί ότι η μεταχείρισή του από τις τουρκικές αρχές θα είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    "Το αίτημά μας είναι πρωταρχικά να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξει σωστή μεταχείριση και ότι μέριμνα για την κατάσταση της υγείας του, και γι' αυτό ζήτησαν να στείλει επειγόντως το Συμβούλιο της Ευρώπης μια αντιπροσωπεία στην Τουρκία για να διαπιστώσει την κατάσταση", είπε ο Σερ Ράσελ Τζόνστον. Για να προσθέσει ότι άρχισαν επαφές με τις τουρκικές αρχές για να μεταβούν επιτόπου οι δύο εισηγητές του Συμβουλίου της Ευρώπης, 'ντρας Μπάρσονι και Βάλτερ Σβίμερ (Ούγγρος σοσιαλιστής και Αυστριακός συντηρητικός αντίστοιχα), που είναι αρμόδιοι από τον Απρίλιο του 1996 για τον έλεγχο της τήρησης απ' την 'γκυρα των υποχρεώσεών της σε θέματα εκδημοκρατισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου ανταποκριτή, γιατί κρίνει σκόπιμο να πάει αντιπροσωπεία πριν από τη δίκη, ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ παρατήρησε: "Ας είμαστε ρεαλιστές: η Τουρκία θέλει να διεξάγει δίκη, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αμέσως αύριο, διότι χρειάζεται χρόνο". Κατά συνέπεια η αντιπροσωπεία θα πρέπει να βρεθεί σύντομα επιτόπου για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες σχετικά με την υγεία του, και να καταστήσει σαφές πως η Τουρκία, σαν μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, οφείλει να σέβεται τις Συμβάσεις του πανευρωπαϊκού οργανισμού, κάνοντας εμμέσως αναφορά όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και στη Σύμβαση πρόληψης βασανιστηρίων και απάνθρωπων ή ταπεινωτικών μεταχειρίσεων. Τέλος ο σερ Ράσελ Τζόνστον απέφυγε να χαρακτηρίσει και την άρνηση της 'γκυρας να παρευρεθούν διεθνείς ανεξάρτητοι παρατηρητές στη δίκη του Οτζαλάν, λέγοντας ότι δεν είχε υπόψη του ακόμα κάτι τέτοιο. Όσον αφορά την άρνηση των τουρκικών αρχών να δεχθούν την ομάδα Γερμανών και άλλων δικηγόρων που υπερασπίζει τον Οτζαλάν, τους οποίους αποφάσισαν να απωθήσουν απ' το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ παρατήρησε πως η γενική κατάσταση βρίσκεται "σε εξέλιξη" και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να συμβάλει το Συμβούλιο της Ευρώπης στη βελτίωσή της.

    [16] ΤΖΕΜ: Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισμαήλ Τζεμ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτζαλάν θα έχει αμερόληπτη δίκη και για αυτό δεν υπάρχει ανάγκη να παραστούν ξένοι παρατηρητές.

    Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια επίσημη επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Πράγα, υποστήριξε ότι ο Οτζαλάν δε θα δικαστεί από στρατιωτικό δικαστήριο και συμπλήρωσε ότι "δεν τίθεται θέμα δικαιοσύνης στη δίκη", αφού θα κριθεί βάση του τουρκικού νόμου και των διεθνών συνθηκών.

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι στην Τουρκία ισχύει νομικό σύστημα, το οποίο κατά το μεγαλύτερο τμήμα του είναι περισσότερο dglojqatij| από αυτά των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ επιτέθηκε σε αυτούς που ζητούν διεθνή επίβλεψη της δίκης, λέγοντας ότι "ο καιρός που οι κυβερνήτες αποικιών επέβλεπαν τις αποικίες τους έχει πια περάσει. Εάν μερικοί άνθρωποι θεωρούν τους εαυτούς τους ως τέτοιους κυβερνήτες θα πρέπει να ψάξουν για άλλα μέρη και όχι την Τουρκία".

    Σχολιάζοντας τις παραιτήσεις των τριών Ελλήνων υπουργών για την υπόθεση Οτζαλάν, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να διακόψει "τη γνωστή υποστήριξή της στις τρομοκρατικές οργανώσεις". Ε.Ρ.

    [17] ΝΕΑ ΕΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ Β.ΙΡΑΚ

    Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός διεξάγει εκκαθαριστική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ εναντίον των ανταρτών του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος, ΡΚΚ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP.

    Ο κ. Ετσεβίτ είπε ότι οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού επαναλαμβάνονται συχνά γιατί οι αντάρτες του ΡΚΚ εισβάλλουν στη Τουρκία παραβιάζοντας τα σύνορα. Η τουρκική καθημερινή εφημερίδα "Χουριέτ" ανέφερε ότι στην επιχείρηση του στρατού συμμετέχουν 10.000 άνδρες, ελικόπτερα κόμπρα και μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-4 και διεξάγεται μετά την σύλληψη του κούρδου ηγέτη Οτσαλάν.

    Ο κ. Ετσεβίτ αρνήθηκε ότι η επιχείρηση αυτή σχετίζεται με τη σύλληψη του αυτονομιστή ηγέτη και πρόσθεσε ότι δεν θα κρατήσει πολύ.

    Το Ιράκ από τη πλευρά του διαμαρτυρήθηκε για την επιχείρηση των τούρκων και ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν για να αποχωρήσουν τα στρατεύματα των τούρκων από την επικράτεια του Ιράκ.

    Η Τουρκία έχει εισβάλλει πολλές φορές στο βόρειο Ιράκ με τις επιχειρήσεις κατά των μαχητών του ΡΚΚ. O.K.

    [18] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ

    Eκκληση προς την τουρκική κυβέρνηση να μην υποβληθεί σε βασανιστήρια ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν απηύθυνε ο ειδικός επιθεωρητής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων σερ Νάιτζελ Ρόντλεϊ.

    Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της επιτροπής ο Οτσαλάν δια της βίας μεταφέρθηκε από το Ναϊρόμπι στην Τουρκία, ενώ έχουν εκφραστεί φόβοι, ότι πιθανόν υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή άλλης μορφής κακομεταχείριση. Ο ειδικός επιθεωρητής καλεί την τουρκική κυβέρνηση να παράσχει άμεσα στον ηγέτη του ΡΚΚ νομική υποστήριξη και ζητά την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου συστήματος παρακολούθησης, που θα είναι σε θέση να διαπιστώσει, ότι δεν παρατηρείται οποιαδήποτε προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας του Οτσαλάν.

    [19] ΙΣΜΑΗΛ ΤΖΕΜ:ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ TQIYM ΥΠΟΥΡΓΩΝ

    Θετική εξέλιξη για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ την παραίτηση των Ελλήνων υπουργών Εξωτερικών , Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης ,Θεόδωρου Πάγκαλου, Αλέκου Παπαδόπουλου και Φίλιππου Πετσάλνικου. "Όποτε ο Ετζεβίτ γινόταν πρωθυπουργός της Τουρκίας οι εξελίξεις για την γείτονά μας την Ελλάδα ήταν καλές" δήλωσε από την Πράγα ο κ Τζεμ στο ιδιωτικό τουρκικό κανάλι NTV

    "Όταν ο Ετζεβίτ ήταν πρωθυπουργός το 1974 κατέρρευσε η ελληνική φασιστική χούντα και η Ελλάδα μπήκε σε δημοκρατική φάση. Σήμερα ο Ετζεβίτ είναι πάλι πρωθυπουργός και υπάρχει μία εξέλιξη την οποία θεωρώ καλή για τον ελληνικό λαό. Μετά από αυτές τις παραιτήσεις ελπίζω ότι η υποστήριξη των Ελλήνων πολιτικών προς τους τρομοκράτες θα τερματιστεί" συνέχισε ο κ Τζεμ.

    Στο μεταξύ Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η θύελλα με αυτές τις παραιτήσεις . Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας , Μουράτ Καραγιαλτσίν δήλωσε αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας στην υπόθεση Οτζαλάν ότι "δεν είναι προσωπική η ευθύνη, είναι μια ευθύνη συνολική της κυβέρνησης ".

    [20] ΤΟ ΡΚΚ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) απείλησε σήμερα ότι θα "εντείνει και θα διευρύνει τον πόλεμο" κατά της Τουρκίας, όπου ο ηγέτης τους Αμπντουλάχ Οτζαλάν κρατείται για να δικαστεί με τις κατηγορίες τρομοκρατίας.

    Η απειλή έγινε γνωστή μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν, τρεις μέρες μετά τη σύλληψη του Οτζαλάν στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

    "Από 'δω και στο εξής, κανένας Τούρκος αξιωματούχος δεν θα κοιμάται ειρηνικά στο κρεβάτι του. Πολύ σύντομα θα δείτε μήνυμα από την κεντρική επιτροπή του ΡΚΚ και τον επικεφαλής του Λαϊκού Στρατού για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν να ανακοινώνεται από τον Οσμάν Οτζαλάν" αδελφό του συλληφθέντα Κούρδου ηγέτη, τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει, υποστηρίζοντας ότι "η υποστήριξη για τον πρόεδρό μας σηματοδοτεί την ενίσχυση του πολέμου και του αγώνα μας". Ε.Ρ.

    [21] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

    Συνεχίσθηκαν και σήμερα οι επιθέσεις Κούρδων εναντίον τουρκικών στόχων στη Γερμανία, ενώ στη διάρκεια της ημέρας σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία και καταλήψεις των γραφείων γερμανικών κομμάτων. Επιθέσεις με διάφορες μορφές, κυρίως με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, έγιναν στο Χάιλιμπρον, όπου τραυματίσθηκαν τρεις Τούρκοι, στη Βόρειο Ρηνανία-Βεστφαλία, τη Βρέμη, τη Βάδη Βυρτεμβέργη και το Βερολίνο.

    Στη Γερμανική πρωτεύουσα χαροπαλεύει ένας Κούρδος από τους 16 τραυματίες, κατά τη χθεσινή αιματοχυσία έξω από το Γενικό Pqoneme_o του Ισραήλ, όπου Ισραηλινοί φρουροί του κτιρίου άνοιξαν πυρ εναντίον Κούρδων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα τρεις από αυτούς να βρουν τον θάνατο.

    Σχετικά με το μακελειό στο Βερολίνο, η τοπική εισαγγελία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον 28 Κούρδων, οι οποίοι πρόκειται να οδηγηθούν στην ανάκριση για απολογία. Παράλληλα προετοιμάζονται από τους Κούρδους και διάφορες εκδηλώσεις για τις προσεχείς ημέρες, μεταξύ άλλων και πορεία στο κέντρο του Βερολίνου, στη μνήμη των τριών θυμάτων.

    Σήμερα, εξάλλου, έγιναν συγκρούσεις Κούρδων διαδηλωτών με αστυνομικούς σε περιοχές της Έσσης, ενώ στο Κάσσελ Κούρδοι κατέλαβαν τα τοπικά γραφεία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και στη Στουτγάρδη τα γραφεία των Πρασίνων.

    Την ίδια στιγμή, και με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, στελέχη του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών βεβαίωσαν ότι θα ληφθεί μέριμνα να απλουστευθούν οι διαδικασίες απέλασης, για όσους υποπίπτουν σε αξιόποινες πράξεις, αλλά από την άλλη πλευρά διατυπώθηκαν καταγγελίες από ανθρωπιστικές οργανώσεις και κόμματα ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα κινδυνεύσει η ζωή των Κούρδων, αν κάποιοι από αυτούς εκδοθούν στην Τουρκία.

    Δηλώσεις σχετικές με τις ραγδαίες εξελίξεις στο κουρδικό έκανε και ο πνευματικός πατέρας των Κούρδων στο Μόναχο, συγγραφέας Χαϊντάρ Ισίκ, ο οποίος τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση ο αγώνας και η αντίσταση των Κούρδων θα συνεχισθεί. Ο Ισίκ προειδοποίησε ταυτόχρονα τους Γερμανοόυς τουρίστες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία.

    "Δεν είναι ασφαλείς σε αυτό το μέρος (σ.σ. Τουρκία). Δεν θα επιτρέψουμε να κάνουν τα μπάνια τους οι Γερμανοί τουρίστες, και την ίδια στιγμή, πολύ κοντά τους, να βασανίζονται και να σκοτώνονται Κούρδοι", είπε ο Ισίκ. (Χ.Σ.)

    [22] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΤΟ ΝΑΤΟ ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΕΑΝ ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα τόνισε ότι εάν οι συνομιλίες για τη διευθέτηση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου αποτύχουν, το ΝΑΤΟ θα καταφύγει πολύ σύντομα στη χρήση βίας κατά της επαρχίας.

    Ο κ. Σολάνα υπογράμμισε την ανάγκη για την υπογραφή πολιτικής συμφωνίας και για την εγκατάσταση ειρηνευτικών δυνάμεων οι οποίες θα εξασφαλίσουν την εφαρμογή των συμφωνιών.

    Κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Λιούπσκο Γκεοργκιέφσκι ο κ. Σολάνα τον ενημέρωσε για τα σχέδια του ΝΑΤΟ απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο κ. Γκεοργκιέφσκι διέψευσε δημοσιεύματα που φέρουν την κυβέρνηση του να επιτρέπει την εγκατάσταση δυνάμεων του ΝΑΤΟ εάν παραστεί ανάγκη. Λ.Μ.

    [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΛΑΝΑ - ΚΛΑΡΚ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολανα και ο ανώτατος dioijgt^r της συμμαχίας στην Ευρώπη, στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ, πραγματοποίησαν σήμερα επίσκεψη στα Σκόπια. Ο κ. Σολάνα έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ και μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι είχε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην περιοχή και ειδικότερα για το Κοσσυφοπέδιο.

    Οι απόψεις ΝΑΤΟ - ΠΓΔΜ για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου - είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ - είναι ταυτόσημες. Ο κ. Σολάνα ευχαρίστησε την ΠΓΔΜ για τη συνεργασία και δήλωσε ότι οι συνομιλίες Σέρβων και Αλβανών στο Ραμπουϊγιέ της Γαλλίας περνούν κρίση, αλλά παρόλα αυτά εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από τις συνομιλίες.

    "Η παράταξη των στρατιωτικών δυνάμεων στο Κόσοβο μετά την υπογραφή συμφωνίας πρέπει να εγγυηθεί αυτό που έχει υπογραφεί. Εάν δεν υπογραφεί συμφωνία, τότε το ΝΑΤΟ γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει", ανέφερε ο κ. Σολάνα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι Σέρβοι και Αλβανοί θα καταλήξουν σε συμφωνία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που απειληθεί η ΠΓΔΜ τότε το ΝΑΤΟ με όλη την υπευθυνότητα θα εξετάσει την κατάσταση, καθώς και ότι "όλοι γνωρίζουν εδώ στα Σκόπια ότι οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ είναι φίλοι σας". Το απόγευμα ο κ. Σολάνα ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στις δυνάμεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που σταθμεύουν στην ΠΓΔΜ.

    [24] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΕ ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συνεχάρη τους Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, Μπουλέντ Ετζεβίτ για την επιτυχία της Τουρκίας να συλλάβει τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτζαλάν.

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απεστάλη στον Τούρκο πρωθυπουργό και από τον λεγόμενο Πρόεδρο της Ψευδοβουλής Χασιπόγλου.

    Ο Πρόεδρος του Εθνικιστικού Κόμματος των κατεχομένων, Ζορλού Τορλέ, δήλωσε ότι με τη σύλληψη του Οτζαλάν, "απεδείχθη η ισχύς του τουρκικού κράτους", γράφει σήμερα ο τουρκοκυπριακός Τύπος. Ικανοποίηση για τη σύλληψη εξέφρασε και ο Οκιά Σαντίκογλου, Πρόεδρος του Ισλαμικού Κόμματος των κατεχομένων.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 18 February 1999 - 21:34:44 UTC