Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-06-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-981107921-1307478984=:29957 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 336452121

Έκδοση 1

BRIEFING(070611)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση, εδώ και 20 μήνες κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση πολλών δεκαετιών στη χώρα μας. Μια κρίση που σαφώς και δεν δημιούργησε η ίδια, αλλά κλήθηκε να την αντιμετωπίσει. Είναι μια κρίση που κληρονόμησε και οφείλει να τη διαχειρίζεται μέσα σε πρωτοφανείς δύσκολες συνθήκες.

Ο πρώτος άμεσος στόχος ήταν και είναι η αποφυγή της χρεοκοπίας και η εξασφάλιση της πορείας της χώρας μας για το μέλλον και κυρίως η ασφάλεια και η σιγουριά του Έλληνα πολίτη, που σήμερα λείπει.

Οι στόχοι αυτοί όμως της κυβέρνησης δεν περιορίζονται στη συγκυριακή αντιμετώπιση της κρίσης. Στόχος μας είναι να ανατρέψουμε τις αδυναμίες που βρίσκονται στη ρίζα της κρίσης που τη δημιούργησαν.

Να αλλάξουμε το ευρύτερο πολιτικό σύστημα, το κράτος, τη διοίκηση, το οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας, για να μην ξαναβρεθούμε ποτέ πλέον σε αυτή τη θέση.

Στην επίτευξη αυτού του στόχου μένουμε πάντα προσηλωμένοι. Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι προείχε και προέχει η σωτηρία της χώρας από τη χρεοκοπία.

Σε αυτή την προσπάθεια αφιερώσαμε χρόνο για διαπραγματεύσεις πρωτόγνωρης δυσκολίας. Αυτή, όμως, η προσπάθεια προείχε, γιατί εάν αποτυγχάναμε σε αυτή την προσπάθεια δεν θα υπήρχε το έδαφος και η φάση για να μπορούμε να παλέψουμε και να δουλέψουμε για τη διασφάλιση του μέλλοντος της χώρας μας.

Πετύχαμε πολλά, τα οποία δυστυχώς, θεωρούνται αυτονόητα, όμως δεν ήταν καθόλου αυτονόητα, ούτε ως προς την έκβασή τους, ούτε ως προς τη σημερινή δημιουργία αυτής της βάσης. Η χώρα στάθηκε όρθια και προχωρά. Και αυτό δεν ήταν αυτονόητο. Είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα το οποίο πετύχαμε όλοι μαζί, πρώτα απ' όλα οι Έλληνες πολίτες, αλλά και η κυβέρνηση.

Το ότι σήμερα βρισκόμαστε εδώ και μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω, ακριβώς σε αυτό το οφείλουμε. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και όσοι σπεύδουν δίχως καμία περίσκεψη να μιλήσουν για αποτυχία, τη στιγμή που προηγουμένως δεν μίλησαν για τις αδυναμίες που μας οδήγησαν στην κρίση.

Δεν είναι αποτυχία το γεγονός, ότι είμαστε εδώ, ως χώρα, εννοείται, μη χρεοκοπημένη.

Δεν είναι αποτυχία το γεγονός, ότι παρά τις αυστηρές κρίσεις των δανειστών μας και τα επανειλημμένα τεστ που έχουμε περάσει κάθε φορά που ήταν να καταβληθεί μία δόση του μεγάλου δανείου που πετύχαμε. Και όμως περνάμε αυτά τα τεστ.

Δεν είναι αποτυχία ότι έγιναν πολλά πράγματα, έγιναν πολλές μικρές επαναστάσεις εδώ και 18 μήνες.

Δεν είναι αποτυχία ότι έχουμε μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές και στον τουρισμό και πλέον μιλάμε για μία μικρή, αλλά πραγματική ανάπτυξη, το πρώτο τρίμηνο του 2011 που προοιωνίζει την οριστική ανάπτυξη και τη διαφυγή από την ύφεση μέσα στο 2012.

Ακόμη και οι διεθνείς παράγοντες, οι οποίοι είναι αυστηροί και ασκούν πιέσεις, μιλάνε για μεγάλη επιτυχία. Από εκεί και πέρα, βέβαια, υπάρχουν και οι αστερίσκοι και οι παράμετροι για το πώς μπορούμε να βελτιωθούμε και πώς μπορούμε να πάμε πιο γρήγορα.

Δεν λύσαμε, φυσικά, όλα τα προβλήματά μας. Εννοείται ότι κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Γνωρίζουμε όμως ότι κάτω από συνθήκες διεθνούς κρίσης και μιας μεγάλης ύφεσης προσπαθήσαμε και ανατάξαμε αυτή τη μεγάλη αναξιοπιστία που κληρονομήσαμε και βήμα προς βήμα την ανατρέπουμε.

Η προσπάθεια για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας είναι αυτή που διασφαλίζει και το μέλλον μας ως χώρα. Είναι αυτή που διασφαλίζει και τη δουλειά που κάνουμε γι' αυτό το παρωχημένο σύστημα το οποίο πρέπει επιτέλους να το αλλάξουμε.

Γι' αυτό, χθες, ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο έθεσε ένα τρίπτυχο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και να ολοκληρωθούν μάλιστα γρήγορα. Αλλαγές στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα. Αλλαγές στο κράτος, όπως και αλλαγές στο οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο.

Διαθέτουμε την τόλμη και την αποφασιστικότητα να αλλάξουμε τη χώρα, χτυπώντας τις αιτίες και όχι τα συμπτώματα που δημιούργησαν την κρίση. Προσπαθούμε να καθιερώσουμε και να επιβάλουμε δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών μεταξύ των εισοδημάτων, αλλά και των γενεών. Κάτι που σαφώς και δεν είναι εύκολο, κάτι που σαφώς όμως δημιουργεί και πολλά περιθώρια βελτίωσης από εδώ και πέρα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΑΝΟΥ: Σε σχέση με το δημοψήφισμα που προανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, μπορείτε να μας πείτε πότε θα γίνει και με ποιο ερώτημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός και στο παρελθόν έχει μιλήσει για δημοψηφίσματα, για τον θεσμό των δημοψηφισμάτων. Αυτή είναι γνωστή και πάγια άποψή του. Όμως, από εκεί και πέρα, σε μία εποχή όπου πραγματικά χρειάζονται και απαιτούνται μεγάλες συναινέσεις - και η μεγαλύτερη συναίνεση, εννοείται, ποια άλλη θα μπορούσε να είναι από ένα δημοψήφισμα απευθείας από τον ελληνικό λαό - εάν όντως τεθούν ζητήματα μεγάλης σημασίας, εννοείται ότι ο θεσμός του δημοψηφίσματος είναι αυτός που μπορεί να συμβάλει ακριβώς στην επίτευξη της μεγαλύτερης συναίνεσης, που είναι η συναίνεση του ελληνικού λαού. Ως προς τα ζητήματα και τα αιτήματα, αυτά - εννοείται - θα εξειδικευθούν, εάν αποφασισθεί κάτι τέτοιο. Και ασφαλώς θα είναι ζητήματα που θα αφορούν μεγάλες αλλαγές, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν στο πολιτικό σύστημα. Συνεπώς, θα εξειδικευθούν και θα προσδιοριστούν επαρκώς και επακριβώς, εάν τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Για το μεσοπρόθεσμο που ο κόσμος συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή στις πλατείες, απαιτεί να φύγει, να μην υπάρχει μνημόνιο, να μην υπάρχει μεσοπρόθεσμο, θα γίνει δημοψήφισμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το μεσοπρόθεσμο είναι μόνο ένα στάδιο, προκειμένου να περάσουμε στις μεγάλες αλλαγές. Φυσικά και δεν τίθεται ζήτημα, ούτε υπάρχει περίπτωση να γίνει δημοψήφισμα για το μεσοπρόθεσμο. Ήδη, υπάρχει διαδικασία. Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει ο διευρυμένος Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας Οικονομικών στη Βουλή, παρουσία πολλών Υπουργών που συμμετέχουν στις εργασίες του, προκειμένου να συζητηθεί με τους βουλευτές μας όλο το μεσοπρόθεσμο και να ληφθούν φυσικά υπ' όψη όλες οι προτάσεις που υπάρχουν εκ μέρους των βουλευτών, έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο το μεσοπρόθεσμο.

Το μεσοπρόθεσμο δεν είναι το άπαν. Μακάρι να μπορούσαμε μέσα από ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο μέχρι το 2015, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για την πορεία της χώρας, να πούμε ότι αλλάζουμε. Είναι απλώς ένα σκαλοπάτι, προκειμένου να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε ως χώρα, για να μπορούμε στη συνέχεια να πάμε σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Εκείνα που απαιτούνται είναι πολύ ευρύτερα και ο Πρωθυπουργός τα έθεσε χθες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση θεωρεί ότι με μια στοιχειώδη αυτοκριτική, την οποία την ακούσαμε χθες από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θεωρείτε αυτή την αυτοκριτική επαρκή για να καταλαγιάσουν οι κοινωνικές αντιδράσεις που βλέπουμε κάθε μέρα στην πλατεία Συντάγματος και σε άλλες πλατείες της χώρας ή για να καταλαγιάσουν οι εσωκομματικές αντιδράσεις οι οποίες είναι πολύ έντονες το τελευταίο χρονικό διάστημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να σας αναφέρω κάτι που είναι δική μας γενική αρχή και βάση. Εμείς εδώ και 20 μήνες, προσπαθούμε να αναμετρηθούμε με τις εξαιρετικά μεγάλες, πολλαπλές και πολύ σύνθετες αιτίες, μιας πρωτοφανούς κρίσης για τη χώρα μας. Αυτό είναι το καθήκον μας και με αυτό ακριβώς παλεύουμε. Εκεί είναι το δικό μας μέτωπο. Και φυσικά τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης προσπαθούμε να τα θεραπεύσουμε, όχι ως αποτελέσματα, αλλά προσπαθούμε να θεραπεύσουμε, να απαλείψουμε τις αιτίες αυτής της μεγάλης κρίσης. Εάν βλέπαμε μόνο πολύ στενόμυαλα, όπως προσπαθούν κάποιοι να μας πουν ότι πρέπει να κάνουμε, τι είναι αυτό που κατεβάζει τον κόσμο στις πλατείες, τι είναι αυτό που δημιουργεί ανησυχία στους βουλευτές μας και να προσπαθήσουμε με κάποια επίπλαστα ημίμετρα, όπως γινόταν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, εδώ και πολλές δεκαετίες, τότε σαφώς και θα είχαμε αποτύχει. Εμείς έχουμε εντοπίσει τις αιτίες αυτής της κρίσης και προσπαθούμε να τις απαλείψουμε. Κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια για να μη φθάσουμε έως εδώ. Άρα, δουλεύουμε πολύ πιο βαθιά, δουλεύουμε με πολύ μεγαλύτερη ευρύτητα στις προσδοκίες μας και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Δεν προσπαθούμε να καταλαγιάσουμε κάποια πάθη ή να φιμώσουμε πολύ περισσότερο κάποιες φωνές ή να χαϊδέψουμε αυτιά, κάτι που γινόταν εδώ και πάρα πολλά χρόνια και που δυστυχώς, κάποιοι συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να το κάνουν ή μας προτρέπουν να συνεχίζουμε να το κάνουμε. Εμείς έχουμε να ανταγωνιστούμε, έχουμε να αναμετρηθούμε με τις αιτίες μιας πολύ μεγάλης κρίσης και με τα κακώς κείμενα ενός πολιτικού συστήματος που είναι ριζωμένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όσοι λένε πολύ εύκολα λόγια ή όσοι εύκολα αναθεματίζουν και είναι ισοπεδωτικοί τότε ακριβώς τις αντίθετες υπηρεσίες προσφέρουν στη χώρα μας. Εμείς τις υπηρεσίες μας τις προσφέρουμε, την αυτοκριτική μας την κάνουμε και δεν χρειάζεται να την κάνουμε για να εξευμενίσουμε ούτε τον κόσμο, ούτε κάποιους βουλευτές. Την κάνουμε, ακριβώς, για να μπορέσουμε να πετύχουμε μια βελτίωση και μια ταχύτητα στις αποφάσεις μας, οι οποίες σαφώς χρειάζονται βελτίωση, μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγαλύτερη τόλμη. Αλλά, δεν πρόκειται να σταθούμε σε τίποτα εφήμερο και σε τίποτα που χαϊδεύει αυτιά. Εμείς είμαστε αυτοί που δεν κάναμε πίσω, όταν άλλοι ήδη είχαν κάνει και θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς. Είμαστε εμείς που τα βγάλαμε πέρα και τα βάλαμε με μια πολύ μεγάλη κρίση. Και φυσικά, δεν θα κάνουμε τώρα πίσω, που ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι πλέον ορατός. Βάλαμε, ήδη, τις βάσεις και προσπαθούμε να τις βάλουμε ακόμη περισσότερο, για μια διαφορετική ανάπτυξη στη χώρα μας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αντιληφθήκαμε ότι χθες αυτή η συζήτηση περί αυτοκριτικής πυροδότησε και μια άλλη συζήτηση για μείζονες πολιτικές πρωτοβουλίες που επίκεινται και τις αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Μπορείτε να μας πείτε, αν θα έχουμε νέο εκλογικό νόμο εντός του θέρους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εξ όσων γνωρίζω ο εκλογικός νόμος είναι έτοιμος, στο υπουργείο Εσωτερικών. Όχι τώρα, εννοείται, εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά, ο εκλογικός νόμος είναι μια μεγάλη διαδικασία, και εννοείται ότι θα υπάρχει επιδίωξη να υπάρχουν συνθέσεις απόψεων. Θα πρέπει να γίνει μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Και φυσικά, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει εκλογές. Ο Πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα και στη συζήτηση κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, το είπε ξεκάθαρα και στο χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι σαφώς και δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών. Εάν θέλαμε να «δραπετεύσουμε», ίσως μπορούσαμε να το σκεφθούμε. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να μείνουμε, να παλέψουμε με την κρίση, με τα αίτιά της, αλλά και με τα συμπτώματά της. Αυτό κάνουμε εδώ και 19 περίπου μήνες και θα το κάνουμε πολύ πιο εντατικά από εδώ και πέρα.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Χρονικά, κύριε Εκπρόσωπε, πότε να περιμένουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία; Για τον εκλογικό νόμο λέω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει σκέψη να έρθει ο εκλογικός νόμος. Αλλά, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσο ενδιαφέρον, γιατί τόση σπουδή. Έχουμε να αναμετρηθούμε με πολύ σημαντικότερα πράγματα. Και επαναλαμβάνω, επειδή κάθε αναφορά στον εκλογικό νόμο φέρνει συνειρμούς με εκλογές, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

ΜΙΧΑΗΛ: Πληροφορηθήκαμε χθες, ότι μετά τις αποφάσεις που πήρατε για όλο το οικονομικό πακέτο, για το οποίο συνεχίζεται και η συζήτηση με τους βουλευτές σας, ότι στους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού είναι να αναλάβει και ορισμένες ευρύτερες πολιτικές πρωτοβουλίες, πέραν αυτού που σας ανέφερε ο συνάδελφος. Μάλιστα, μας παρέπεμψαν και οι υπουργοί σε εσάς. Μπορείτε να μας πείτε ποιες μπορεί να είναι αυτές και πότε ο Πρωθυπουργός θα τις αναλάβει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τι δηλαδή; Για να καταλάβω και εγώ, για να μπορώ να αντιληφθώ τι εννοείτε. Για ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες;

ΜΙΧΑΗΛ: Πολιτικές πρωτοβουλίες μπορεί να είναι πολλών ειδών. Εσείς θα μας πείτε ποιες κρίνετε ή η κυβέρνηση έχει στα σχέδιά της. Γιατί αυτό πληροφορηθήκαμε χθες το βράδυ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ ξεκαθαρίζω, για άλλη μια φορά, ότι τα σχέδια της κυβέρνησης είναι μακροπρόθεσμα, όπως βεβαίως και βραχυπρόθεσμα.

Τα μακροπρόθεσμα είναι το τρίπτυχο που σας έχω πει, ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μεγάλες τομές και αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Ήδη, ο Πρωθυπουργός χθες, μίλησε για «θέσμιση ξανά της Ελληνικής Δημοκρατίας» - η «θέσμιση» είναι ένας πολιτικός όρος - και φυσικά, όχι για κατάλυσή της, όπως προσπαθούν κάποιοι να επιδιώξουν. Που σημαίνει ότι το πολιτικό σύστημα, έτσι όπως το γνωρίζουμε, έχει πολλά περιθώρια για να αλλάξει βελτιωτικά. Αλλά πρέπει να γίνει και μια πολύ μεγάλη συζήτηση με τη λήψη πολλών αποφάσεων. Από εκεί και πέρα, βραχυπρόθεσμα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε και πρέπει να κάνουμε, είναι να προσπαθήσουμε να περάσουμε τη θέσπιση του βραχυπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου, που βάζει τους στόχους για την πορεία εξόδου της χώρας μας από την κρίση, μέχρι το 2015.

MΠΕΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, δηλώσατε σήμερα στο  ΒΗΜΑ FM ότι η διαφωνία των βουλευτών δεν σημαίνει καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου. Εάν από τους βουλευτές βρεθούν 3-4 και δηλώσουν-ψηφίσουν «παρών», όπως έγινε με το μνημόνιο 1, η κυβέρνηση θα σταθεί ή θα πάει σε εκλογές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για τις εκλογές έχω τοποθετηθεί. Από εδώ και πέρα, αυτό που έχω να πω είναι ότι όλες αυτές οι διαδικασίες που γίνονται, γίνονται ακριβώς για να υιοθετήσουν και να ενσωματώσουν απόψεις και προτάσεις των βουλευτών, μιας και το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο είναι ουσιαστικά ένας προϋπολογισμένος δρόμος για έξοδο από την κρίση, αλλά και ανάπτυξη, καθώς και για μεγάλες αλλαγές μέχρι το 2015. Και όσες προτάσεις και απόψεις συγκλίνουν σε συγκεκριμένους στόχους, από τους οποίους δεν μπορούμε να αποστούμε, εννοείται ότι θα ενσωματωθούν στο μεσοπρόθεσμο. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη - και αυτό το έχει δείξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ - ότι οι βουλευτές έχουν πλήρη συναίσθηση της πολύ μεγάλης αποστολής που έχουμε, να αποφασίζουμε μέσα σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες. Και αυτή την επίγνωση οι βουλευτές την έχουν. Και γι' αυτό ακριβώς συγκλίνουν όλοι στο να έχουμε ένα μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα είναι το καλύτερο για να βγούμε από την κρίση, αλλά και για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές.

ΜΠΕΚΑ: Αν ψηφίσουν «παρών» θα έχουν την ίδια τύχη με το μνημόνιο 1, δηλαδή θα έχουν τη διαγραφή τους από το κόμμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μιλάμε θεωρητικά τώρα. Δεν μας ενδιαφέρουν τα θεωρητικά σενάρια. Εμείς έχουμε να προβληματιστούμε - και αυτό κάνουμε - με τις δύσκολες και μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε στο πολιτικό σύστημα και στο κράτος.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες, ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του, είπε ότι δεν έχουν γίνει όλα στην εντέλεια, κάνοντας και αυτοκριτική. Είπε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, έχουν γίνει λάθη, υπάρχουν παραλείψεις. Αυτό σημαίνει ότι θα περιμένουμε στο άμεσο διάστημα και αλλαγές στην κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε και γνωρίζουμε και τα λάθη μας και τις ευστοχίες και τις αστοχίες, χωρίς να δεχόμαστε καμία ισοπέδωση. Το γιατί δεν αποτύχαμε, το έχουμε αναλύσει πάρα πολλές φορές και στο οποίο δεν παίρνουμε συγκεκριμένες απαντήσεις απ' αυτούς, οι οποίοι συλλήβδην μας κατηγορούν ότι αποτύχαμε, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να ρίξουν στα βράχια ένα ολόκληρο κράτος μέσα απ' αυτή την παραφιλολογία περί «αποτυχίας». Όμως, τις αστοχίες, τις παραλείψεις ή τις καθυστερήσεις που έχουν γίνει, σαφώς τις γνωρίζουμε και τις αναγνωρίζουμε. Και όχι για κανέναν άλλο λόγο, ούτε αναλισκόμεθα σε αυτοκριτική απλώς για να φανεί ότι κάνουμε αυτοκριτική, αλλά η αυτοκριτική χρειάζεται ακριβώς για να μην επαναληφθούν όλα αυτά στο μέλλον.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Άρα, δεν έχουμε ανασχηματισμό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα του ανασχηματισμού είναι κάτι που έρχεται και επανέρχεται. Νομίζω ότι αυτό που ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό σήμερα, είναι να γίνεται έργο. Και φυσικά αυτό δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

ΣΠΑΝΟΥ: Την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ δημοσίευσε λίστες με τους υπό συγχώνευση ή κατάργηση φορέων του δημοσίου. Σε μία από αυτές τις λίστες αναφέρονται σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια, σχεδόν όλα τα ΤΕΙ και το ΑΠΕ, ότι θα πάρουν σειρά μέχρι τέλος του χρόνου. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης επ' αυτού και ειδικά ως προς το ΑΠΕ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά τα σενάρια που ακούμε και διαβάζουμε είναι πολύ ελκυστικά αλλά είναι σενάρια και μόνο. Όσον αφορά το ΑΠΕ δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Όλο αυτό το διάστημα ακούμε, διαβάζουμε, ότι θα καταργηθεί η ΕΡΤ, το ΑΠΕ και ότι θα υπάρχουν συγχωνεύσεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η λειτουργία αυτών των «εθνικών» εργαλείων για την ενημέρωση , και για την προβολή της χώρας μας και αυτό γίνεται εδώ και πολύ καιρό με μεγάλη προσπάθεια. Έχουμε βάλει μια τάξη. Υπάρχει μεγάλη περιστολή δαπανών και προσπαθούμε μέχρι και σήμερα να βρούμε εκείνους τους τρόπους λειτουργίας με τους οποίους τα δημόσια Μέσα να έχουν την καλύτερη αποδοτικότητα, να έχουν εγκυρότητα, να είναι αντικειμενικά και φυσικά να υπηρετούν τον Έλληνα πολίτη. Όλα τα άλλα δεν ευσταθούν και αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές.

ΜΠΕΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, τόσο καιρό μας λέγατε ότι η Ε.Ε. εκβιάζει να τηρηθούν κάποιοι όροι της συμφωνίας προκειμένου να πάρετε την 5η δόση. Για να καταλάβουμε. Η 5η δόση δεν εμπλέκεται με το μεσοπρόθεσμο. Το μεσοπρόθεσμο εμπλέκεται με την δανειακή σύμβαση; Σωστά το αντιλαμβανόμαστε; Γιατί μάθαμε σήμερα ότι θα ψηφιστεί μετά τη Σύνοδο της Ε.Ε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είπαμε ότι μας εκβιάζει η Ε.Ε. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι κάποιοι που μας δάνεισαν 110 δις ευρώ όταν τα είχαμε απόλυτη ανάγκη και όταν δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός για να στηρίξει τη χώρα μας και πετύχαμε την δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού που σήμερα κάνουν χρήση και άλλες χώρες της Ευρώπης και μακάρι να είναι και οι τελευταίες, θα πρέπει να δείχνουμε και να αποδεικνύουμε ότι κάνουμε τέτοιο έργο που πραγματικά δεν θα χαθούν τα χρήματά τους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δίνουμε τη συνολική εικόνα, ότι η χώρα μας προχωράει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ότι η χώρα μας μπορεί να δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης και όλα όσα κάνουμε μέχρι στιγμής - εννοείται και το Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο - είναι μέρος αυτής της εικόνας που οφείλουμε να καταδεικνύουμε στους εταίρους που μας δάνεισαν. Από εκεί πέρα, φυσικά, αυτά δεν γίνονται μόνο εξ ανάγκης προς τους εταίρους. Γίνονται γιατί υπάρχει η αναγκαιότητα να γίνονται. Είναι και δικές μας επιλογές, πολλές απ` τις οποίες δεν είναι επιβεβλημένες από την Ε.Ε. και από τους πιστωτές μας. Είναι αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αλλαγές γίνονται και θα γίνονται ακόμη πιο έντονα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ακούσαμε ότι η ανάδοχος εταιρία που έχει την επιμέλεια κατασκευής της σήραγγας Τεμπών διέκοψε τις εργασίες, διώχνει το προσωπικό, 250 εργαζόμενους, και επειδή η εταιρία αυτή, όπως και άλλες, έχουν εισπράξει πολλά λεφτά από το δημόσιο και από τους Έλληνες φορολογούμενους, πώς σχολιάζει αυτή την κίνηση η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που έχουμε να πούμε, είναι ότι το κράτος είναι συνεπέστατο στις πληρωμές του. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα των τραπεζών οι οποίες είναι χρηματοδότες αυτού του έργου. Φυσικά, εμείς θέλουμε να γίνει αυτό το έργο, με τον καλύτερο τρόπο και όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ως κράτος, υπάρχει απόλυτη συνέπεια.

Σας ευχαριστώ

Καλό απόγευμα --1427249692-981107921-1307478984=:29957--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 7 June 2011 - 20:35:51 UTC