Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-06-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1993679176-1307088832=:26242 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 335514747

Έκδοση 1

BRIEFING(020611)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Καθημερινά δουλεύουμε μέσα σε μία πρωτοφανή κρίση να απεγκλωβίσουμε τις ιδιαίτερα υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας. Και όντως υπάρχουν πολλές τέτοιες δυνάμεις στον χώρο της νεολαίας, της εργασίας, των πνευματικών ανθρώπων.

Στον χώρο που αγωνιούν και σκέπτονται κριτικά για το μέλλον. Αυτοί που δεν υποτάσσονται σε εύκολα συνθήματα. Δεν υποτάσσονται σε συντεχνιακή νοοτροπία και λογική, όπως γινόταν κατά κόρον στο παρελθόν. Αυτοί, που αντιλαμβάνονται την έννοια της ευθύνης και την έννοια της συλλογικής δράσης, την κρισιμότητα των στιγμών και διαθέτουν τη νοοτροπία της προοδευτικής και δημιουργικής εναλλακτικής πρότασης για την κοινωνία μας.

Αυτή η κυβέρνηση τολμά. Τολμά να πει την πλήρη αλήθεια στους πολίτες για το τί συμβαίνει στη χώρα, για το πραγματικό διακύβευμα. Τολμά να έρθει σε ρήξη με παγιωμένες νοοτροπίες, με ιδιοτέλειες, μικροπολιτικές αψιμαχίες, ιδεολογικά ευφυολογήματα, αγκυλώσεις του παρελθόντος και διαχωριστικές γραμμές, όπου δεν χωρούν και δεν πρέπει να χωρούν στιγμές κρίσης, παρόμοιες με αυτές που βιώνει η χώρα μας.

Η κυβέρνηση, με ευθύνη και με συναίσθηση του καθήκοντος απέναντι στο κοινό μέλλον όλων των πολιτών, προχωρά σ' όλα τα απαραίτητα βήματα για την ανάταξη της οικονομίας και την ανασυγκρότηση της χώρας, που οδηγούν στην οριστική σωτηρία και την περιχαράκωση της δυναμικής και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε «η κυβέρνηση τολμά να πει την αλήθεια στους πολίτες». Αυτή την αλήθεια γιατί δεν τολμά να την πει στους βουλευτές της και μαζεύουν υπογραφές, προκειμένου να συγκληθούν τα όργανα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να εξηγηθεί τί δεν πήγε καλά και γιατί δεν πήγε καλά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιος το είπε ότι δεν τολμά να το κάνει αυτό; Εμείς έχουμε προγραμματίσει να κλείσει το μεσοπρόθεσμο ως διαπραγμάτευση. Να συγκληθούν τα όργανα. Δεν το λέμε σήμερα, ούτε χθες, το λέμε εδώ και καιρό. Και φυσικά οι κοινοβουλευτικές ομάδες που έχουν γίνει και που έχουν μιλήσει οι βουλευτές, είναι πραγματικότητα. Οι κοινοβουλευτικοί τομείς εργασίας του ΠΑΣΟΚ -που πάντα εσείς οι δημοσιογράφοι δείχνετε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον- έχουν αποδείξει ότι είναι οι πιο ζωντανοί, δημιουργικοί και δυναμικοί κοινοβουλευτικοί τομείς. Ποτέ δεν κρύψαμε το τί γίνεται στους κοινοβουλευτικούς τομείς. Πάντοτε είχαμε και έχουμε βουλευτές οι οποίοι τολμούν και υπουργούς οι οποίοι πηγαίνουν και αναμετρώνται με την ίδια την πολιτική τους. Εξηγούν με τον καλύτερο τρόπο τις πράξεις τους και φυσικά το πρόγραμμα της κυβέρνησης. ΄Οσα τόλμησε αυτή η κυβέρνηση μέχρι τώρα, δεν έχει τολμήσει καμία κυβέρνηση στο παρελθόν. Και τολμάμε να συνεχίζουμε να παλεύουμε για το μέλλον της χώρας. Τολμάμε και τα λάθη μας να εντοπίζουμε, καθώς και τις παραλείψεις και τις καθυστερήσεις μας. Αλλά εδώ, ξέρετε, πέρα από τις θεωρητικές συζητήσεις, υπάρχει ένα μέλλον το οποίο οφείλουμε όλοι και κυρίως η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ να το κατοχυρώσει, να το διασφαλίσει, πέρα από οποιεσδήποτε θεωρητικές αναζητήσεις. Οι βουλευτές αγωνιούν. Οι βουλευτές είναι αυτοί που δίνουν το οξυγόνο στην πολιτική ζωή και την διαφορετική αντίληψη όπου υπάρχει. Και γι' αυτό ακριβώς δεν υπάρχει ούτε φόβος ούτε ατολμία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τότε, πώς κρίνετε τη συλλογή υπογραφών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η συλλογή υπογραφών... Πρώτα απ' όλα, απ' όσο είμαι ενημερωμένος μέχρι τώρα, δεν έχει κατατεθεί κανένα κείμενο. Εάν υπάρχει κείμενο, θα το δούμε. Πάντως, αυτό που έχω να πω είναι ότι υπάρχει μια πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα λέει ότι εμείς εξηγούμε με τον καλύτερο τρόπο τί γίνεται. Οι βουλευτές συναποφασίζουν μέσα από τους κοινοβουλευτικούς τομείς εργασίας, οι οποίοι είναι πολλοί και συνεδριάζουν πολύ συχνά. ΄Αλλες κυβερνήσεις δεν τολμούσαν να το διανοηθούν αυτό. Και υπάρχει πλήρης συμμετοχή σε ό,τι γίνεται.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Μιλάτε για την προσπάθειά σας για την κατοχύρωση του μέλλοντος. Όμως, δεν φαίνεται να πείθετε την κοινωνία. Βλέπουμε συνεχώς να κλιμακώνονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Είδαμε, χθες, πάλι προβλήματα στην Κέρκυρα. Πού ακριβώς εστιάζετε εσείς το πρόβλημα; Γιατί βλέπουμε, επαναλαμβάνω, τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας να κλιμακώνονται.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα μου πείτε, λίγο, τί προβλήματα είδατε στην Κέρκυρα;

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Αποδοκιμασιών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γνωρίζεται τί ακριβώς έγινε ;

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Αν έχετε την καλοσύνη να μας πείτε...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς οι δημοσιογράφοι, με το ρεπορτάζ που κάνετε , νομίζω ότι τα γνωρίζετε καλύτερα. Το να αναφέρουμε την Κέρκυρα, ως έναν τρόπο αντίδρασης των πολιτών, νομίζω ότι αυτό είναι ατυχές. ΄Οσον αφορά στην αγωνία και στην ανησυχία των «αγανακτισμένων» - με την καινούργια έννοια πλέον του όρου- συμπολιτών μας, έχουμε εκφράσει κατά κόρον τις απόψεις μας. Αλλά, δεν θα μας υποχρεώσει κανείς να σταματήσουμε να βγαίνουμε, να σταματήσουμε να υπάρχουμε ως κοινοβουλευτικό σύστημα. Εκτός εάν κάποιοι θέλουν να αλλάξει το κοινοβουλευτικό σύστημα, αλλά να βγουν ευθαρσώς να το πουν. Και φυσικά, αυτό που έγινε στην Κέρκυρα, να συνεδριάζει μία Επιτροπή Ελλήνων βουλευτών, με Ευρωπαίους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Μετανάστευσης, που σημαίνει ανθρώπινα δικαιώματα και να πετροβολούνται Ευρωπαίοι βουλευτές, νομίζω ότι αυτό κάθε άλλο παρά απλή έκφραση της αγωνίας και της ανησυχίας των πολιτών είναι. Εδώ, να ξεκαθαρίσουμε ότι εξελίσσεται πλέον ένα άλλο «παιχνίδι». Την αγωνία αυτών των συμπολιτών μας, οι οποίοι εκφράζονται με τον ειρηνικό αυτό τρόπο, όπως εξ άλλου σε όλη την Ευρώπη, κάποιοι προσπαθούν να την στρέψουν αλλού. Και γι' αυτό, η πρώτη αντίδραση στο πολιτικό σύστημα άρχισε να εντοπίζεται και να στοχοποιείται περισσότερο η κυβέρνηση. Ξέχασαν το πολιτικό σύστημα. Γι' αυτό έχουμε και συγκεκριμένες αντιδράσεις -οι οποίες κάθε άλλο παρά ήρεμες και ήσυχες είναι- κάποιων, οι οποίοι προφανώς δεν θέλουν να υπάρχει και να λειτουργεί το κοινοβουλευτικό σύστημα, όπως είδαμε, δυστυχώς, προχθές έξω από τη Βουλή. Χθες, στην Κέρκυρα να πετροβολούνται Ευρωπαίοι βουλευτές, οι οποίοι συζητούσαν θέματα μετανάστευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με όποια εικόνα έχει κυκλοφορήσει σήμερα σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο. ΄Αρα, θα πρέπει συλλήβδην την αντιμετώπιση κάποιων ακραίων στοιχείων -που βρίσκουν ευκαιρία να παρεισφρύσουν και να «χαρούν» μέσα σ' αυτή την αγωνία και την έκφραση, που είναι όντως ακραία στοιχεία και γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι- δεν νομίζω ότι θα πρέπει να την εκλάβουμε ως αγωνία και ανησυχία, όπως έγινε χθες στην Κέρκυρα. Εδώ υπάρχουν θεσμοθετημένες μορφές. Υπάρχουν μορφές που έχουν δείξει και σ' αυτά τα κόμματα, τα οποία είχαν συνηθίσει να δημιουργούν ακραίες αντιδράσεις μέχρι τώρα, ότι υπάρχει ειρηνικός τρόπος έκφρασης της αγωνίας, της ανησυχίας, που είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από πολλά άλλα στοιχεία, τα οποία βλέπαμε μέχρι τώρα. Αλλά δεν έχουμε δικαίωμα -αντιθέτως, έχουμε υποχρέωση όλοι μας, η κυβέρνηση, οι πολίτες, να καταγγέλλουμε, όπως κάνω εγώ αυτή τη στιγμή, τέτοιου είδους αντιδράσεις- να πετροβολούμε Ευρωπαίους βουλευτές, που δεν είχαν καμία σχέση με την τρόικα, που δεν είχαν καμία σχέση με το χρέος και τα ελλείμματά μας. Οι άνθρωποι που ήρθαν για να συζητήσουν τη μεταναστευτική πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να πετροβολούνται και ουσιαστικά να γίνονται όμηροι στην Κέρκυρα, σε μία εποχή βέβαια που χρειαζόμαστε και την προβολή της χώρας μας και τον τουρισμό μας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να επανέλθω στην ερώτηση του κ. Σιδέρη, επειδή το ρεπορτάζ λέει ότι μάλλον το συγκεκριμένο κείμενο έχει φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και υπογράφεται από 15 βουλευτές της συμπολίτευσης, να ρωτήσω, πώς αξιολογεί η κυβέρνηση μια τέτοια κίνηση, σε αυτή τη χρονική συγκυρία; Δηλαδή, στις παραμονές ουσιαστικά της παρουσίασης του μεσοπρόθεσμου και της σύγκλισης των οργάνων και αν μετά από αυτό η κυβέρνηση σκέφτεται να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στη σχετική ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα προηγουμένως. Δεν γνωρίζω τι λέει το ρεπορτάζ σας. Εγώ, μέχρι πριν έρθω στην αίθουσα της ενημέρωσης, δεν υπήρχε κατατεθειμένο κανένα τέτοιο κείμενο. Εν πάση περιπτώσει, η απάντησή μου είναι η ίδια που έδωσα και στο συνάδελφό σας: Εμείς είμαστε το κόμμα που έχει θεσμοθετήσει τις ανοιχτές διαδικασίες για τους πολίτες, πόσο μάλλον για τους βουλευτές μας. Οι βουλευτές μας έχουν κατοχυρώσει την έκφραση της άποψής τους. Τα βήματα που τους έχουν δοθεί και τους δίνονται - εννοείται και θεσμοθετημένα- είναι πάρα πολλά. Μπορούν να λένε τις απόψεις τους και έχουν δικαίωμα να πληροφορούνται. Φυσικά, δεν πρόκειται να προχωρήσει κάτι, εάν δεν υπάρχει και η ψήφιση από τους βουλευτές, οι οποίοι είναι και οι τελικοί κριτές των νομοθετημάτων. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι σ` αυτή τη φάση, πέρα από τις θεωρητικές αναζητήσεις και συζητήσεις, έχουμε υποχρέωση για το μέλλον της χώρας μας, να μπορέσουμε να πάμε μπροστά, να μπορέσουμε να καταρτίσουμε και να αποφασίσουμε ένα σχέδιο, επιτέλους, για τη χώρα μας που θα μας πάει μέχρι το 2015 και όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης εντάσσονται σ` αυτό το πλαίσιο.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κομματική πειθαρχία, κύριε Πεταλωτή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα έχουμε πει πολλές φορές. Επαναλαμβάνω ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Οι βουλευτές έχουν συναίσθηση του καθήκοντός τους. Δεν κάνουμε τίποτα ερήμην των βουλευτών. Υπάρχει μια ισχυρή και πολύ δυναμική Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία συνδιαμορφώνει μαζί με την κυβέρνηση τις αποφάσεις που λαμβάνουμε για τη χώρα και η οποία πραγματικά, έχει δείξει ότι αντέχει πολλούς κραδασμούς και μπορεί να ισορροπήσει στην έκφραση της κοινωνίας και των πολιτών και στην υπευθυνότητα που πρέπει να δείχνουμε. Αυτό οι βουλευτές μας το έχουν αποδείξει κατά κόρον.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε αποφασίσει πώς θα ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο. Γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, σ` αυτό το κείμενο το οποίο όντως δεν το ξέρετε ακόμα, οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι οι βουλευτές ζητούν να μην έρθει ως μονό άρθρο το μεσοπρόθεσμο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ας δούμε πρώτα το κείμενο, ας δούμε τις υπογραφές των βουλευτών...

ΚΟΥΤΡΑΣ: Εκτός του κειμένου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ... Από εκεί και πέρα, θα μιλάμε και για πραγματικές υποθέσεις και για σενάρια. Εμείς, αυτό που έχουμε αναφέρει, είναι ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία, με την οποία θα πρέπει να ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοθέτημα και η διαδικασία αυτή προσιδιάζει με τη διαδικασία του προϋπολογισμού.

ΜΠΕΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σχολιάζετε αυτά που είπε χθες ο βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, αποκαλώντας κάποιους βουλευτές σαν πρίγκιπες και κάποιους άλλους σαν λαγούς, υπονοώντας ως πρίγκιπα τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνο και ως λαγό τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βουλευτές που να αποκαλούν τους άλλους βουλευτές «πρίγκιπες»; Εννοείται ότι δεν σχολιάζω καμία δήλωση κανενός βουλευτή. Γνωρίζουμε όλοι, πολύ καλά, την ευθύνη που έχουμε σ` αυτό που κάνουμε και οι βουλευτές και οι υπουργοί. Μακάρι όσο δούλευαν όλοι οι υπουργοί και οι βουλευτές αυτής της κυβέρνησης, να δούλευαν και οι υπουργοί του παρελθόντος.

ΜΠΕΚΑ: Αν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, κατ` άρθρον, το κάθε άρθρο προφανώς θα είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο άλλο θα μιλάει για απολύσεις, άλλο για αποκρατικοποιήσεις. Σε περίπτωση που ένα άρθρο καταψηφιστεί από τους βουλευτές, ή αν δεν περάσει από τη Βουλή, ο Πρωθυπουργός θα παραιτηθεί; Γιατί κάποια στιγμή, είχε πει ότι αν ψηφιστεί από έναν λιγότερο από τους 153, τότε ο ίδιος θα παραιτηθεί. Είναι μια παλιά υπόθεση αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που έχω αναφέρει, είναι ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ συγκεκριμένη. Ανέφερα και προηγουμένως ότι προσιδιάζει με αυτή του προϋπολογισμού. Άρα, όλα τα άλλα είναι σενάρια.

ΜΙΧΑΗΛ: Επώνυμοι πανεπιστημιακοί συνέταξαν ένα κείμενο, καλώντας την κυβέρνηση να τολμήσει για να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του προγράμματός της και να μην κωλυσιεργεί. Συμμερίζεστε αυτές τις απόψεις και ό,τι άλλες παρατηρήσεις έχουν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο κείμενο. Είναι αλήθεια ότι εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε ως κυβέρνηση - και αυτή την εντολή έχουμε από τον ελληνικό λαό, γιατί έχουμε συγκεκριμένο στόχο- είναι να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο θα μας βγάζει από την κρίση. Επαναλαμβάνω, ότι όλα τα άλλα είναι θεωρητικές κατασκευές και αναζητήσεις που κάποιοι τις σκέφτηκαν αργά. Έχουμε ένα συγκεκριμένο στόχο και αυτό το στόχο μπορούμε να τον συζητήσουμε ως προς την ταχύτητά του, ως προς την ολιγωρία, ως προς τις καθυστερήσεις ή μη καθυστερήσεις. Πάντως, ο στόχος μας είναι εκεί. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και μάλιστα με τις πλέον αντίξοες συνθήκες.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Κάτι σχετικό και επ` αυτού που λέμε. Η κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη να κάνει μια αυτοκριτική για το ότι επί ένα χρόνο, ουσιαστικά, δεν εφάρμοσε σωστά το μνημόνιο, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε νέο δάνειο, νέο μνημόνιο και προφανώς σε αδιέξοδο που δεν είχαν υπολογίσει στην αρχή η κυβέρνηση και οι υπουργοί εάν δούλευαν σωστά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επανειλημμένως έχω αναφέρει ότι κάποιοι θεωρούν πως έχουμε αποτύχει, ότι έχει αποτύχει το μνημόνιο και αυτό προσπαθούν να το περάσουν ως βάση μιας συνολικής συζήτησης. Αυτό, κατ` εμάς, δεν ισχύει. Επίσης, επανειλημμένως έχω αναφέρει γιατί δεν απέτυχε το μνημόνιο. Πρώτα απ` όλα, αν είχε αποτύχει, δεν θα φθάναμε ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου να είμαστε όρθιοι, να είμαστε εδώ και να συζητάμε για επέκταση και προέκταση της πολιτικής μας. Υπάρχουν συγκεκριμένες επιτυχίες που κοστολογούνται και μετρούνται. Έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως ότι το έλλειμμά μας μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μα ποτέ στην Ευρώπη. Να σας υπενθυμίσω τη δήλωση του κ. Βαν Ρομπάι που είπε ότι ως υπουργός Οικονομικών μέσα σε έξι χρόνια κατέβασε το έλλειμμα της χώρας του, κατά 6 μονάδες. Και εμείς οι Έλληνες κατεβάσαμε το έλλειμμά μας κατά 5 μονάδες, μέσα σε ένα μόλις χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι έγινε μια τεράστια προσπάθεια, η οποία έχει και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το ότι πλέον λέμε - μετρήσιμα όμως, όχι ως θεωρία- ότι η ύφεση άρχισε να ρηχαίνει και ότι πάμε προς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι κάτι το οποίο μετριέται και είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Έχουμε πλέον μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών, που σημαίνει ότι το ισοζύγιο εισαγωγών και εξαγωγών είναι πλέον διαφορετικό. Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας. Θα μπορούσα να σας αναφέρω και άλλα. Ακριβώς, όλα αυτά είναι που δείχνουν ότι το μνημόνιο ήταν απαραίτητο να υπάρξει -ούτως ή άλλως, και τα 110 δις ήταν άκρως απαραίτητα- και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του έχουν πετύχει. Από εκεί και πέρα, όταν ζούμε σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, τόσο σε εθνικό, όσο κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν υπάρχουν καθυστερήσεις, αν υπάρχουν ελλείμματα που πραγματικά δεν έχουμε εκπληρώσει μέχρι τώρα, υπάρχουν πολλά περιθώρια. Αλλά, πάντοτε να γνωρίζουμε και να αναγνωρίζουμε σε τι συνθήκες προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας και να ασκήσουμε τη διακυβέρνηση. Περιθώρια υπάρχουν, αποτυχία, όμως, δεν υπάρχει και αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτό κάποιοι προσπαθούν να το θέσουν ως βάση συζήτησης. Είναι, όμως, απορριπτέο από εμάς, γιατί υπάρχουν αποτελέσματα τα οποία μπορούμε να μετρήσουμε.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Ο υπουργός Οικονομικών απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι αυτονόητη η απάντηση;

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Όσον αφορά την εφαρμογή του μνημονίου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να αντιστρέψω λίγο το ερώτημά σας; Ποιος θα ήθελε να είναι υπουργός Οικονομικών αυτόν τον ενάμιση χρόνο; Να κάνει μια τέτοια δουλειά, να προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ξένων εταίρων μας, να προσπαθεί να εφαρμόσει μια πολιτική που έχει άξονα κοινωνικής δικαιοσύνης το οικονομικό πρόβλημα και να υπερασπίζεται τα δίκαιά μας σε οικονομικό επίπεδο με απανωτές διαπραγματεύσεις, που δεν είναι θεωρητικές συζητήσεις, αλλά σκληρές διαπραγματεύσεις, που γίνονται με τους δανειστές μας και να φθάνουμε σε τέτοιο σημείο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, άκουσα τον κ.Λοβέρδο στη Βουλή να εκφράζει την εκτίμηση ότι πίσω από ορισμένους «αγανακτισμένους» υπάρχει πολιτικός δάκτυλος, πολιτικοί χώροι. Εσείς τι γνώμη έχετε επ αυτού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα και προηγουμένως ότι οι «αγανακτισμένοι» πολίτες με τον νέο τώρα όρο, γιατί με την παλιά έννοια παρέπεμπε σε άλλη εποχή και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γίνεται σήμερα, έχουν τις αγωνίες τους και αυτές τις εκφράζουν. Από εκεί και πέρα, κάποιοι «χαίρονται στην αναμπουμπούλα». Αυτό είναι ξεκάθαρο και το βλέπουμε.

Το είδαμε προχθές, σ΄αυτήν την απαράδεκτη και άκρως καταδικαστέα ενέργεια, που έγινε στη Βουλή, στοχοποιώντας όχι τους βουλευτές, αλλά το ίδιο το κοινοβουλευτικό σύστημα. ΄Οσο και αν δεν μας αρέσει το πολιτικό σύστημα, όσο και αν δεν μας αρέσουν οι πράξεις πολλών εκφραστών ή εκπροσώπων του πολιτικού συστήματος, υπάρχουν θεσμοί που έχουν προστατευθεί και κατακτηθεί με αίμα και αγώνες του ελληνικού λαού, όπως είναι η Δημοκρατία και ο Κοινοβουλευτισμός . Κανείς δεν δικαιούται να τους ευτελίζει σήμερα από όποια πλευρά και αν προέρχεται.

Αλλά βλέπουμε και πολλές πρακτικές οι οποίες είναι απαράδεκτες. Και τώρα παίρνω αφορμή από αυτό που μου είπατε, να σας αναφέρω ότι προχθές ήμουν μάρτυρας σε ένα πολύ μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας, το οποίο είναι γεμάτο από ξένους τουρίστες - και μάλιστα Κινέζους - όλες αυτές τις ημέρες, όπου το ΠΑΜΕ, αυτό το μετωπικό όργανο του ΚΚΕ ήρθε για δεύτερη φορά μέσα σε τρείς ημέρες και έκανε πραγματική κατάληψη ενός ιδιωτικού χώρου, για να υπερασπιστεί - υποτίθεται- τα εργασιακά δικαιώματα ενός εργαζομένου σ΄αυτό το ξενοδοχείο. Οι εκατοντάδες τουρίστες που βρίσκονταν εκεί, φυγαδεύτηκαν με τον πιο απαράδεκτο τρόπο, προκειμένου να μην υποστούν τις συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας. Όταν σήμερα, αρχές Ιουνίου, αυτό που έχουμε να πούμε σαν θετικό σημείο είναι ότι ο τουρισμός μας, περιμένουμε να έχει πολύ θετικά αναπτυξιακά πρόσημα, να είναι θετικός και κάποιοι ελαφρά τη καρδία αποφασίζουν με τρόπο όλως παράνομο να ευτελίζουν σε τέτοιο σημείο και βαθμό τη χώρα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Πρόκειται να γίνει ανασχηματισμός, προετοιμάζεται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θυμίζω ότι για τον ανασχηματισμό συζητάμε επί ενάμιση χρόνο. Θα έπρεπε να γίνεται ανασχηματισμός κάθε ημέρα. Αυτό που έχουμε εμείς κατά νου και κατά πράξη είναι να προσπαθήσουμε να κλείσουμε το μεσοπρόθεσμο που βγάζει τη χώρα μας από την κρίση στοχευμένα μέχρι το 2015. Να δούμε την ανάπτυξη, πώς μπορούμε να την πετύχουμε, να δούμε πώς μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία, το κράτος, με συγκεκριμένες μεγάλες αλλαγές, με διαρθρωτικές αποφάσεις. Μόνον αυτό μας ενδιαφέρει. Στο πλαίσιο αυτού του ενδιαφέροντός μας και με αυτό το πνεύμα δουλεύουμε και τίποτε άλλο.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε εκπρόσωπε, έχουμε μάθει στη διάρκεια του briefing ότι τελικώς 16 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατέθεσαν αυτήν την περίφημη επιστολή και εκφράζουν την ανησυχία τους, γενικώς για τις εξελίξεις και για ένα άρθρο του μεσοπρόθεσμου και τις αποκρατικοποιήσεις. Και γενικώς ζητούν σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών υπαινισσόμενοι ενδεχομένως αυτό που είπε ο συνάδελφος προηγουμένως, ότι θα πρέπει θα ψηφιστεί κατ΄ άρθρον όλο αυτό το πρόγραμμα. Επ' αυτού έχετε να μας κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, δεν έχω δει το κείμενο . Αλλά, ούτως ή άλλως, η γενική θεώρηση που έχουμε είναι ότι: Τους βουλευτές μας, την κοινοβουλευτική μας ομάδα, αλλά και τους βουλευτές συνολικά του ελληνικού Κοινοβουλίου, αυτή η κυβέρνηση τους σέβεται όσο κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί μέχρι τώρα. Και τους σέβεται, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη. Οι δυνατότητες να εκφραστούν μέσα από τους κοινοβουλευτικούς τομείς εργασίας, οι οποίοι πραγματικά έχουν μια υποδειγματική λειτουργία για βουλευτές. Γιατί μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι βουλευτές πάνε και ψηφίζουν. Εμείς αποδείξαμε στο ΠΑΣΟΚ ότι οι βουλευτές μας δεν πάνε απλώς να ψηφίσουν, αλλά διαβουλεύονται, νομοθετούν, συναποφασίζουν για πολύ σημαντικά ζητήματα στο σχεδιασμό, με την κυβέρνηση. Και εν τέλει αποφασίζουν οι ίδιοι με την ψήφο τους στη Βουλή. Έχουμε αποδείξει ότι ούτε τέτοιους βουλευτές θέλαμε, ούτε τέτοιους βουλευτές έχουμε. Άρα, η έκφραση ανησυχίας και αγωνίας έχει απαντηθεί, ούτως ή άλλως, με τις πράξεις της ίδιας της κυβέρνησης, εδώ και ενάμιση χρόνο.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Επ` αυτού, να σας ρωτήσω: Από τη στιγμή που εσείς λέτε ότι συνεδριάζουν τα όργανα, κάτι το οποίο βλέπουμε όλοι και δίνετε η ευκαιρία στους βουλευτές να εκφραστούν, αυτό το παραπάνω, ότι θέλησαν να εκφραστούν δημοσίως με αυτή την επιστολή, πώς το σχολιάζετε πολιτικά; Και ένα δεύτερο: Έχει κλείσει ή δεν έχει κλείσει το μεσοπρόθεσμο; Και πού σκοντάφτει εάν δεν έχει κλείσει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για τους βουλευτές έχω εκφράσει τη συγκεκριμένη άποψη της κυβέρνησης, την οποία αναφέρω εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η έκφραση αγωνίας και οι εκφράσεις των βουλευτών είναι το οξυγόνο της πολιτικής ζωής. Καθένας παίρνει την ευθύνη να εκφράσει την ανησυχία και την αγωνία του με τον τρόπο που προκρίνει ως πλέον ενδεδειγμένο. Από εκεί και πέρα, είμαστε υπεύθυνοι όλοι και για τις πράξεις μας και για τη συμπεριφορά μας ως βουλευτές. Αυτό ισχύει για τον καθένα μας. Το αναφέρω, γιατί και εγώ είμαι βουλευτής.

Σε ό,τι αφορά στο μεσοπρόθεσμο, στο πολύ μεγάλο μέρος του έχει κλείσει. Υπάρχουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, γιατί πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο κείμενο. Αυτές οι τεχνικές λεπτομέρειες βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας. Δεν υπάρχει κάτι που να έχει «σκοντάψει».

KOYTΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή λέτε ότι δεν έχει «σκοντάψει» κάτι στο μεσοπρόθεσμο, θέλω να σας πω επισήμως, να χρησιμοποιήσω και το όνομα της συναδέλφου μου που καλύπτει το υπουργείο Εργασίας, η κα Ράνια Τζίμα από το ΣΚΑΪ επικοινώνησε με το υπουργείο Εργασίας και τους ρώτησε «τι γίνεται με τις επιχειρησιακές συμβάσεις;» και επισήμως το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας είπε ότι «το θέμα έχει φύγει από το υπουργείο Εργασίας και έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις ο Πρωθυπουργός». Θέλω να μου πείτε εάν ισχύει κάτι τέτοιο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αναφέρεσθε στις επιχειρησιακές συμβάσεις. Το μεσοπρόθεσμο θα κλείσει. Πριν κλείσει, δεν μπορώ να πω τίποτε αυτή τη στιγμή, αλλά θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα κλείσει με τον καλύτερο και πιο δίκαιο τρόπο για τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν κατάλαβα. ΄Εχει αναλάβει ο Πρωθυπουργός ή όχι τις διαπραγματεύσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ποιος κάνει τις διαπραγματεύσεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα, το γνωρίζουμε. Υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία και αυτή η διαδικασία ακολουθείται.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Εάν έχει αλλάξει, όμως, και έχει αναλάβει ο Πρωθυπουργός...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχει αλλάξει τίποτα.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, αύριο ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο για μία συνάντηση με τον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. ΄Ηθελα, αν έχετε την καλοσύνη, το ακριβές αντικείμενο αυτής της συνάντησης και κατά πόσο τον δυσκολεύει αυτή η διαφωνία μερίδας βουλευτών του, τη στιγμή που ζητούσε συναίνεση από την αντιπολίτευση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η αυριανή συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, τον κ. Γιούνκερ, είναι επίσκεψη εργασίας. Εννοείται ότι το αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ του Πρωθυπουργού και του κ. Γιούνκερ είναι πολύ μεγάλο: Για την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, για το μεσοπρόθεσμο έτσι όπως εξελίσσεται.

Και ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, αυτή την επιστολή την οποία δεν την έχω δει, από σας την ακούω αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει, δεν μπορεί φυσικά να εξομοιωθεί με τη μη συναίνεση στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Πριν, απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου για τον ανασχηματισμό, είπατε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, αυτό που τη νοιάζει τώρα αν κατάλαβα καλά, προσπαθεί να κλείσει το μεσοπρόθεσμο. ΄Ηθελα να ρωτήσω, αυτός είναι και ο ορίζοντας της παρούσας κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, βέβαια. Ο ορίζοντας της παρούσας κυβέρνησης είναι ορίζοντας τετραετίας, πρώτα απ' όλα. Και μέχρι το 2013 που λήγει η κυβερνητική θητεία μας, έχουμε να κάνουμε πολλά, μα πάρα πολλά πράγματα. Τόσα, που θα θέλαμε να λειτουργούμε διαφορετικά, να είμαστε πιο χαλαροί, όχι βέβαια όπως ήσαν άλλες κυβερνήσεις, αλλά να μην αναγκαζόμαστε να είμαστε υπό την πίεση της καθημερινής προσπάθειας και πρόκλησης να προσπαθούμε να επιλύουμε κρίσεις, οι οποίες θα έπρεπε να προληφθούν εδώ και 10ετίες ή εν πάση περιπτώσει να μην φθάσουν να οξύνονται σήμερα. Το μεσοπρόθεσμο είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι η περιγραφή του δημοσιονομικού και αναπτυξιακού ορίζοντα της χώρας μας μέχρι το 2015. Ωστόσο, το μεσοπρόθεσμο θα πρέπει πρώτα απ' όλα να εφαρμοστεί και εκεί έγκειται η μεγάλη πρόκληση. Συνεπώς, αυτή η κυβέρνηση έχει μπροστά της ακόμη πάρα πολλή δουλειά.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Εννοούσα για τη σύνθεση της κυβέρνησης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα προηγουμένως.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν υπάρχει περίπτωση ο Πρωθυπουργός να συμμετάσχει στις εργασίες του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών, δηλαδή να γίνει παρουσία του, και εάν το Σαββατοκύριακο υπάρχει σκέψη να γίνει κάποια κίνηση προς την πλευρά του κ. Σαμαρά για κάποιο ραντεβού ίσως, σε μια ύστατη προσπάθεια συναίνεσης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εφ' όσον κλείσει το μεσοπρόθεσμο, θα ανακοινωθούν τα βήματα της ενημέρωσης και της συζήτησης που έχουμε να κάνουμε κυρίως με τους βουλευτές, σε ποιο όργανο θα γίνουν και πώς. Δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο για τον κ. Σαμαρά. Όμως, ισχύει η πρόσκλησή μας για εθνική συνεννόηση, μία πρόσκληση που γίνεται κάθε μέρα και ισχυρότερη, για να δείξουμε ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι τη μεγάλη κρίση που περνάμε και το μεγάλο δρόμο που έχουμε για το ξεπέρασμα αυτής της κρίσης. Συγχρόνως όμως να δείξουμε ότι υπάρχει τρόπος, υπάρχει δρόμος να ξεπεράσουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Και ο τρόπος αυτός είναι ορατός, αρκεί να θέλουμε να τον δούμε όλοι.

ΜΙΧΑΗΛ: Γνωρίζετε εάν η σύζυγος του κ. Παπαγιάννη, που εκφράζεται μέσω ενός blog, εργάζεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και με τί αποδοχές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτές τις μέρες ασχολούμαστε συνέχεια με το ΑΠΕ. Η ενημέρωση που έχω είναι από τον Διευθυντή του ΑΠΕ, ότι υπήρχε σύμβαση. Τις αποδοχές, φυσικά, ούτε τις γνωρίζω ούτε μπορώ να τις γνωρίζω, υπάρχουν τα προσωπικά δεδομένα.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, προηγουμένως μου απαντήσατε ότι μία τέτοια επιστολή από βουλευτές, δεν μπορεί να εξομοιωθεί με μη συναίνεση στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Θεωρείτε ότι το να καταθέτουν, λίγο πριν τη συζήτηση στα αρμόδια όργανα, μία τέτοια επιστολή...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς, τη γνωρίζετε την επιστολή;

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Την ξέρουμε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για να μου την πείτε κι εμένα, για να σας τη σχολιάσω κιόλας.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Ωραία, να σας πω τα βασικά της σημεία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι τα βασικά σημεία, την ίδια την επιστολή. Τα βασικά, προφανώς τα γνωρίζετε, προτού υπάρξει επιστολή.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Πάντως, εκτιμάτε ότι αυτό είναι μία κίνηση εντυπωσιασμού, απ' ό,τι καταλαβαίνω και απλά μετά θα ψηφίσουν κανονικά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, είπα κάτι τέτοιο; Είπα ότι οι βουλευτές επιλέγουν τον τρόπο με τον οποίο εκφράζουν την αγωνία τους και την ανησυχία τους. Αλλά το ότι υπάρχει μία επιστολή - αν υπάρχει και όποια είναι αυτή- δεν μπορεί να θεωρήσουμε ότι δεν είναι συναίνεση στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-1993679176-1307088832=:26242--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 3 June 2011 - 8:13:30 UTC