Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-06-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1982346374-1307654924=:28266 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 336626656

Έκδοση 1

BRIEFING (080611)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 8 Ιουνίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Το μεγάλο και σημαντικό ζητούμενο για την κυβέρνηση, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης, είναι η ταυτόχρονη εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής κοινωνικής δικαιοσύνης και δίκαιης κατανομής των βαρών στην κοινωνία.

Στόχος μας είναι, όχι μόνο να βγούμε από την κρίση, αλλά να καταστήσουμε το πολιτικό και οικονομικό μας σύστημα πιο δίκαιο και πιο διαφανές.

Στην προσπάθεια αυτή, εξαντλούμε όλα τα περιθώρια για να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη κατανομή των βαρών, αλλά και του κοινωνικού πλούτου, την ανατροπή των μικρών και μεγάλων συμφερόντων που κρατούν προς τα κάτω την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αγωνιζόμαστε για την ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση. Όμως, καμιά προσπάθεια δεν θα έχει σημασία, εάν η χώρα δεν υπερβεί τα σοβαρά οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Μόνο με την επιτυχή αντιμετώπιση αυτών των χρόνιων και διαρθρωτικών προβλημάτων μας, μπορεί η χώρα να αποτινάξει τα δημοσιονομικά βάρη του παρελθόντος και να προχωρήσει με ασφάλεια στο μέλλον.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη, που βασανίζεται όχι μόνο από τα συμπτώματα της κρίσης, αλλά και από αισθήματα ανασφάλειας για το μέλλον της χώρας.

Επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε στον Έλληνα πολίτη, στην ελληνική οικογένεια, στον Έλληνα επιχειρηματία το αίσθημα σιγουριάς για την πορεία της χώρας.

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση, αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Αυτό, όμως, θα προέλθει μόνο από σοβαρή και συγκεντρωμένη προσπάθεια από την προσήλωση σε συγκεκριμένους στόχους.

Όμως, βάση για κάθε τέτοια προσπάθεια είναι η υπεύθυνη στάση, μια στάση που αναγνωρίζει τη σοβαρότητα και το χρόνιο χαρακτήρα των προβλημάτων της χώρας, την ανάγκη για προσήλωση στους δημοσιονομικούς και άλλους στόχους, την ανάγκη για μια πραγματική αλλαγή της χώρας.

Έχουμε πλήρη συνείδηση της σοβαρότητας της κατάστασης και την αναγκαία ωριμότητα να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και τα προβλήματά της.

Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι η χώρα πρέπει να ανακτήσει πλήρως την αξιοπιστία της. Αυτό γίνεται μόνο με πρόγραμμα, σχέδιο, αφοσίωση και επίτευξη στόχων.

Ο λαϊκισμός, η σύγχυση, το χάιδεμα αυτιών μπορεί να είναι ελκυστικά, αλλά δεν προσφέρουν καμιά υπηρεσία ούτε στη χώρα, ούτε στους πολίτες.

Αυτό πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη τους όλες οι πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν με το λαϊκισμό και τη σύγχυση να βρουν πρόσκαιρα ευήκοα ώτα σε κομματικά ή κοινωνικά ακροατήρια. Θα ανακαλύπτουν ότι το ψάρεμα σε θολά νερά έχει βραχύ βίο. Δεν μπορεί να σταθεί, πέραν του ότι εκθέτει τη χώρα και στο διεθνές περιβάλλον.

Η ανάγκη για υπευθυνότητα και ωριμότητα αφορά όλους μας, είναι ευθύνη όλων μας και πρέπει να την πάρουμε στα σοβαρά.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς αξιολογεί η κυβέρνηση τις χθεσινές αναφορές του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην ελληνική οικονομία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όλες οι αναφορές των ξένων ηγετών ή των ξένων αξιωματούχων έχουν την αξία τους. Εμείς, όμως, αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να είμαστε προσηλωμένοι στους στόχους μας, να παίρνουμε γενναίες και τολμηρές αποφάσεις για να ξεπεράσουμε την κρίση, προσπαθώντας παράλληλα να αναστρέψουμε το μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας που είχε η χώρα μας και εξακολουθεί να έχει στο εξωτερικό, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να αναδείξουμε και να καταδείξουμε και στους εταίρους μας ότι έχουμε πρόγραμμα, ότι κάνουμε μεγάλες προσπάθειες ως χώρα, ως λαός. Θα πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι μας και στο εξωτερικό, αλλά κυρίως στο εσωτερικό.

ΜΠΕΚΑ: Κύριε Υπουργέ, αν κάποιος σας μιλάει για Γουδή, σας λέει δεν φοράτε παντελόνια ή φοράτε παντελόνια αλλά χωρίς περιεχόμενο και σας αναφέρει τη λέξη «ούφο» και μιλάμε για ιστορικά πρόσωπα της παράταξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως ο κ. Κακλαμάνης και η Βάσω Παπανδρέου. Εσείς, για λόγους αξιοπρέπειας και μόνο πιστεύετε ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να μείνει ή να παραιτηθεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αναφέροντας συλλήβδην και ατάκτως εριμμένες κάποιες φράσεις, που από κάποιους αμφισβητείται για το αν ακούστηκαν, αλλά έστω και αν ακούστηκαν σε μια υπερδεκάωρη συζήτηση, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αντανάκλαση στον Πρωθυπουργό. Εκείνο που πραγματικά μας απασχολεί, είναι να κάνουμε τη δουλειά μας με τον καλύτερο τρόπο. Να ανοίξουμε συζητήσεις και αυτό έγινε χθες στο διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομικών, ώστε να ακουστούν όλες οι σοβαρές προτάσεις με υπευθυνότητα και να βελτιώσουμε στο μεγαλύτερο βαθμό τους όρους και τις προϋποθέσεις που υπάρχουν στο Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο για τη χώρα. Αυτό μας απασχολεί. Αυτή είναι η αποστολή μιας κυβέρνησης που κυβερνά τον τόπο σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες και κρίσιμες συνθήκες. Και αυτό κάνουμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα συμφωνήσω ότι δεν αντανακλά στον Πρωθυπουργό. Όμως, όταν βγαίνει η κ. Παπανδρέου και λέει ότι το Νοέμβριο ειδοποίησε τον κ. Παπακωνσταντίνου να πάρει μέτρα και την κοιτούσε σαν «ούφο», εξακολουθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού; Γιατί προηγουμένως είπατε «έχουμε πλήρη κατανόηση της σοβαρότητας της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα». Πότε την απέκλεισε ο κ. Παπακωνσταντίνου την επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης; Γιατί το Νοέμβριο του 2009, άλλοι την είχαν αποκτήσει, ο κ. Παπακωνσταντίνου όχι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά: Οι συνθήκες που βρήκαμε στη χώρα, ήταν τελείως διαφορετικές από αυτές που προδιέγραφε η σοβαρή και υπεύθυνη πολιτεία της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή. Μέσα σε αυτές τις διαφορετικές συνθήκες τις οποίες ακόμη ανακαλύπτουμε -ας μην ξεχνάμε ότι η τελευταία θεώρηση του ελλείμματος για το 2009 έγινε πριν από μερικούς μήνες και αποκαλύφθηκε ότι το έλλειμμα ήταν πάνω από 15%- την αβεβαιότητα που υπήρχε, την έλλειψη στοιχειωδών στοιχείων, τόσο για την οικονομία όσο και για το δημόσιο - γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τα στοιχειώδη- ο υπουργός Οικονομικών έκανε όσα δεν έκαναν πολλοί υπουργοί Οικονομικών τα τελευταία χρόνια. Με τέτοιες αντιξοότητες ελάχιστες κυβερνήσεις μπορούμε να πούμε ότι δούλεψαν στη συνολική ιστορία της χώρας μας και κυρίως σίγουρα όχι μετά την μεταπολίτευση.

Όταν είχαμε ένα ελληνικό δημόσιο το οποίο δεν γνώριζε τον ακριβή αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων του και έπρεπε να έρθουμε εμείς το 2010 για να κάνουμε την καταγραφή, όταν δεν γνωρίζαμε πραγματικά ποιο είναι το έλλειμμα, πόση είναι η ανεργία και όλα αυτά τα στοιχεία αποκρύπτονταν από τη Ν.Δ. - και αποκρύπτονταν και από τους πολίτες, όχι μόνο από τους εταίρους- τότε πραγματικά για ποια ακριβώς δεδομένα θα μπορούσαμε να μιλήσουμε; Παρόλα αυτά, αυτή η κυβέρνηση έκανε όσα έπρεπε να κάνει. Και αν σήμερα κάποιοι μας κατηγορούν ότι λαμβάνουμε επώδυνα μέτρα, κάποτε μας κατηγορούσαν ότι δεν λαμβάνουμε μέτρα.

Εμείς λαμβάνουμε σοβαρές αποφάσεις. Λάβαμε σοβαρές αποφάσεις για να μπορούμε να στεκόμαστε σήμερα ως χώρα και να μην έχουμε χρεοκοπήσει. Πήραμε αποφάσεις που μείωσαν το έλλειμμα κατά 5 μονάδες, δηλαδή μείωση πάνω από 30%. Κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ σε όλη την Ευρώπη. Πετύχαμε και μια σειρά από άλλα ζητήματα τα οποία σήμερα συλλήβδην τείνουν να θεωρηθούν ότι είναι αποτυχημένα. Ε, όχι!

Ας αντιληφθούμε όλοι ότι έχουμε μια βάση επιτυχίας, ας αντιληφθούμε όλοι το τι παραλάβαμε και πού βρισκόμαστε τώρα και ποια η στάση και η θέση εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που μας έφεραν έως εδώ. Εάν συμπεριλάβει κάποιος στη σκέψη του όλα αυτά, τότε πραγματικά πιστεύω ότι θα ξέρουμε και σε ποια βάση θα πρέπει να συζητάμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτά βέβαια ίσχυαν και για την κ. Παπανδρέου, αλλά είχε καταλάβει σε ποια κατάσταση είμαστε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αναφέρομαι γενικώς, δεν αναφέρομαι στην κ. Παπανδρέου. Επαναλαμβάνω, ότι το να λέμε εύκολα λόγια και να χαϊδεύουμε αυτιά είναι πολύ εύκολο. Αλλά, το να ερχόμαστε να κάνουμε πράξεις ζητήματα που δεν είχαν τεθεί ποτέ στην ελληνική Πολιτεία, οικονομία, αλλά και στην κοινωνία, τότε πραγματικά πιστεύω ότι αδικούμε την ίδια την προσπάθεια που κάνουν η Κ.Ο. και το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κάποτε σας είχα ρωτήσει γιατί επιτρέπεται στις Ανεξάρτητες Αρχές να είναι κράτος εν κράτει. Η Επιτροπή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων απαγόρευσε την ανάρτηση στο διαδίκτυο των ονομάτων των φοροφυγάδων. Γιατί επιτρέπεται σε αυτές τις Αρχές να λειτουργούν τόσο ανορθολογικά, με τέτοια ανεξαρτησία και να τάσσονται τελικά εκ του αποτελέσματος υπέρ των φοροφυγάδων, απαγορεύοντας την ανάρτηση των ονομάτων τους στο διαδίκτυο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι Ανεξάρτητες Αρχές έχουν ένα συγκεκριμένο status, ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν και γι` αυτό είναι και ανεξάρτητες. Για να μην παρεμβαίνει και να μην μπορεί να παρεμβαίνει κάθε κυβέρνηση. Όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, έχουμε ψηφίσει νόμο που σε πολλές περιπτώσεις η ανακοίνωση των ονομάτων των φοροφυγάδων είναι επιτρεπτή. Όλες οι Αρχές, ακόμη και οι ανεξάρτητες, πρέπει να βασίζουν και βασίζουν τις ενέργειές τους πάνω σε νόμους. Αυτοί οι νόμοι προσπαθούν να ισορροπήσουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά και το δημόσιο συμφέρον που ειδικά στην περίπτωση των φοροφυγάδων, προβλέπει και την αποκάλυψη ονομάτων. Άρα, η σύγκριση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων μιας τέτοιας πράξης, αλλά και η ισορροπία είναι βάσει νόμου. Και ό,τι είναι βάσει νόμου, είναι και ελεγκτέο. Εμείς, όμως, ως κυβέρνηση προσπαθήσαμε και φέραμε τέτοια νομοθεσία, να ανακοινώνονται σε ειδικές περιπτώσεις τα ονόματα φοροφυγάδων, όχι βέβαια κάποιων που οφείλουν πέντε χιλιάδες ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε ότι υπάρχει ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων και δεν πρόκειται να καταργήσουμε αυτή την Αρχή.

ΜΠΕΚΑ: Επανέρχομαι στην ερώτηση που σας έκανα. Την κυβέρνηση δεν την απασχολεί το γεγονός ότι ιστορικά πρόσωπα μιλούν με τόσο σκληρό τρόπο για την πολιτική της; Ακόμα και αν κάποια λόγια, όπως είπατε και εσείς είναι δυσφορούμενα, δεν είναι σωστά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση έχει μπροστά της συγκεκριμένο έργο. Η κυβέρνηση είναι αυτή που προτρέπει να ανοίγουν μεγάλες συζητήσεις. Επαναλαμβάνω ότι οι συνεδριάσεις των ΚΤΕ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι πολλές και τόσο πυκνές που δεν είχαν γίνει ποτέ από καμία κυβέρνηση. Είναι επιλογή της κυβέρνησης, η Κ.Ο. όχι μόνο να ενημερώνεται, αλλά να συζητά και να προτείνει. Εκείνο που απομένει, είναι να μπορούμε να ασκούμε σωστή και σοβαρή πολιτική και να βελτιώνουμε τους όρους της πολιτικής μας. Αυτά πραγματικά παίρνουμε και πήραμε -και θα φανεί στο τελικό Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο- από τις προτάσεις των βουλευτών. Αυτό μας απασχολεί και αυτό μας επιβάλλει η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα που επιβάλλουν οι καιροί.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πέρα από τις συγκεκριμένες φράσεις που ακούστηκαν χθες στη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ, είχαμε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μιλάνε για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, άλλοι να κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές, άλλοι να αμφισβητούν το έργο που έχει παράγει η κυβέρνηση. Αυτό δείχνει ένα ασύνδετο, ένα ασκέρι - τέλος πάντων- και όχι μια συντεταγμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα, που είναι απαραίτητη στις σημερινές συνθήκες, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει μία πρωτοφανή κρίση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως ειδήσεις προς τα έξω βγήκαν, προφανώς, αυτά που είναι πολύ ευχάριστα, που είναι πολύ «πιπεράτα». Γιατί, για παράδειγμα, δεν βγήκε προς τα έξω και δεν το είδαμε πουθενά ότι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία και καμία αμφισβήτηση για το μεσοπρόθεσμο και για την ψήφισή του. Αυτό, δεν το είδαμε σήμερα να αναδεικνύεται, όταν κάποιοι μας έλεγαν ότι οι βουλευτές θα πάνε και θα πουν ότι δεν θα ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο. Είναι σαφέστατο δικαίωμα των βουλευτών να ψηφίσουν, γιατί ψηφίζουν με τη συνείδησή τους ως βουλευτές. Θέλω όμως στο σημείο αυτό να συμπληρώσω και αυτό θέλω να καταδείξω ότι οι βουλευτές έχουν μία πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Ειδικά για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σήμερα, όπου υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα ισοπεδωτική και απορριπτική των πάντων, είναι πολύ σημαντικό και δύσκολο, αλλά και εξίσου σοβαρό ότι στέκονται με μία υπεύθυνη στάση απέναντι στον ρόλο τους, διότι θα μπορούσαμε να είχαμε άλλα φαινόμενα που φυσικά δεν τα έχουμε. Συνεπώς, θέλω να πω ότι εκτός από τις αιτιάσεις, κάποιες από τις οποίες έχουμε υιοθετήσει κι εμείς ως κυβέρνηση, δηλαδή το ότι υπήρξαν λάθη, παραλείψεις, ίσως υπήρχε μία ταχύτητα που θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη, όλα αυτά προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Αυτό άλλωστε ζητάμε να μας υποδεικνύουν και οι βουλευτές, αλλά και τα στελέχη μας γενικότερα, καθώς και οι πολίτες, ισοδύναμες πολιτικές, έτσι ώστε να είμαστε μέσα στους στόχους μας. Αλλά εκτός από αυτά τα πολύ ωραία και «πιπεράτα» που βγήκαν προς τα έξω, οι βουλευτές είπαν και άλλα πολύ σημαντικά πράγματα, τα οποία πραγματικά είναι αντάξια της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας της κοινοβουλευτικής ομάδας σήμερα.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι δύο διαφορετικά πράγματα, αν μου επιτρέπετε, η αμφισβήτηση στο μεσοπρόθεσμο και η αμφισβήτηση της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου. ΄Οντως, χθες, κανείς δεν είπε ευθέως ότι θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο. Αλλά έχω ένα ερώτημα το οποίο απηύθυνε βουλευτής και δεν απαντήθηκε ποτέ: Τι είναι αυτό που εγγυάται στους βουλευτές ότι δεδομένου ότι απέτυχε το μνημόνιο-1 και πάμε σε ένα μνημόνιο-2, ότι δεν θα χρειαστεί ένα μνημόνιο-3.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, δεν θα απαντήσω εγώ, από το βήμα της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σ' αυτό το ερώτημα, εάν τέθηκε από κάποιον βουλευτή. Αλλά εγώ, αυτό που έχω να πω, είναι ότι επιτέλους ας σταματήσουμε να θεωρούμε ότι απέτυχε το μνημόνιο. Γιατί όσοι μας λέγουν ότι απέτυχε - και δυστυχώς κάποιοι το θεωρούν, επαναλαμβάνω, ως βάση συζήτησης- ας μας πουν γιατί δεν πτωχεύσαμε, γιατί δεν χρεοκοπήσαμε εδώ κι ένα χρόνο που είναι σε ισχύ αυτό το μνημόνιο. Όσοι λέγουν ότι το μνημόνιο απέτυχε, ας μας πουν γιατί καταφέραμε να μειώσουμε κατά πέντε μονάδες το έλλειμμα, που δεν το εντάσσουν καθόλου στις επιτυχίες αυτής της κυβέρνησης και αυτού του μνημονίου. ΄Οσοι λέγουν ότι το μνημόνιο απέτυχε, ας μας πουν και για μια σειρά άλλων ζητημάτων, τα οποία ετίθεντο μέσα στο μνημόνιο το οποίο ήδη «τρέχουμε» ως πρόγραμμα και το οποίο μας έφερε σ' αυτή τη βάση έτσι ώστε να μπορούμε να συζητάμε για περαιτέρω.

Επιτέλους, ας αντιληφθούμε όλοι ότι αν δεν υπήρχε αυτό το μνημόνιο, εάν δεν υπήρχαν τα 110 δις ευρώ, θα είχαμε χρεοκοπήσει. Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούμε. Και εάν φθάσαμε ένα χρόνο μετά να λέμε πως δημιουργούμε προοπτικές για έξοδο από την κρίση, είναι γιατί ακριβώς πολλοί στόχοι από αυτό το μνημόνιο έχουν πετύχει. Επομένως, δεν μπορούμε να μιλάμε με βάση τη θεωρία ότι απέτυχε το μνημόνιο. Αυτά για να μπορούμε να αποκαθιστούμε και κάποια πράγματα, μέσα σε όλη αυτή τη σύγχυση που δημιουργείται, μέσα σε αυτά τα ωραία και πολύ ευήκοα τα οποία ακούγονται, υπάρχει και μία πραγματικότητα: Και η πραγματικότητα είναι αυτή, την οποία δεν μπορούμε να αφήσουμε κατά μέρος και δεν μπορούμε να την ξεπεράσουμε μέσα από διάφορα σχήματα, προσχήματα και εγγυήσεις. Ποιος θα μπορούσε δηλαδή να εγγυηθεί την πορεία της χώρας, πέρα από αυτό που κάνουμε; Υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε από το εξωτερικό ή από το εσωτερικό να εγγυηθεί σε μας, σε μία χώρα που βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας ότι θα φθάσουμε σε ένα σημείο, έτσι όπως το θέλουμε προδιαγεγραμμένο; Η μόνη εγγύηση είναι η δουλειά και η σοβαρότητα που πρέπει να επιδεικνύουμε, η δουλειά που γίνεται από την κυβέρνηση με υπευθυνότητα, έχοντας απέναντί της πολιτικές δυνάμεις οι οποίες, για προφανείς-ιδιοτελείς λόγους, δεν συναινούν και δεν έρχονται να συνεννοηθούμε σε ένα εθνικό επίπεδο, πιστεύοντας ότι ας βγάλει αυτή η κυβέρνηση τα «κάστανα από τη φωτιά» και εμείς μετά είμαστε εδώ. Γιατί δεν μπορεί κανείς να παρακάμψει το γεγονός - και αυτό δεν το ακούω γενικώς να προβάλλεται- ότι ο κ. Σαμαράς που μιλά για επαναδιαπραγμάτευση, λες και η επαναδιαπραγμάτευση είναι το άπαν, λες κι εμείς δεν διαπραγματευόμαστε καλύτερους όρους σ' αυτό το μνημόνιο - και όχι μόνο τους διαπραγματευθήκαμε, αλλά τους πετύχαμε κιόλας- να έρχεται και να λέει ότι «θα επαναδιαπραγματευθούμε» και συγχρόνως να διακηρύττει ότι «εμείς θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις της χώρας». ΄Αραγε, τι σημαίνει αυτό; Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της σε πολύ σωστή βάση. Ασφαλώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και είναι πάρα πολλά. Αλλά μέσα σ' αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν πώς λειτουργεί η κυβέρνηση και τί αποτελέσματα υπάρχουν. Συνεπώς, αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα έρθουν να βρουν ένα έτοιμο πρόγραμμα για να πουν «ευχαριστούμε», συγκρίνοντάς μας μάλιστα με την Πορτογαλία, όταν στην Πορτογαλία η αξιωματική αντιπολίτευση είχε συνυπογράψει το μνημόνιο πριν καν γίνει κυβέρνηση, τότε πραγματικά νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση τη λέει την αλήθεια. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αρκεί όμως να πουν όλοι - όλο το πολιτικό σύστημα- την αλήθεια. Και να σταματήσουμε να νομίζουμε ότι «χαϊδεύοντας αυτιά» ή με έναν άκρατο λαϊκισμό πως θα μπορέσουμε να γίνουμε πιο αρεστοί και να ξεφύγουμε από τη δυσκολία στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πάντως, αυτό που ζητά η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο από τους βουλευτές και το ζήτησε και χθες και στους υπουργούς προχθές, είναι ένα πράγμα: Να τους πουν ισοδύναμες προτάσεις, ισοδύναμα μέτρα. Και αυτό που δεν έχουμε ακούσει από το οικονομικό επιτελείο και από την κυβέρνηση είναι ποια είναι τα ισοδύναμα μέτρα για να στηρίξετε εσείς την απασχόληση, η οποία αυτή τη στιγμή είναι στο επίκεντρο του προβλήματος. Και είδαμε και σήμερα να βγαίνουν και άλλα στοιχεία, νέα στοιχεία στατιστικά, όπου την ανεργία την ανεβάζουν στο 16,2%. Ποια είναι τα ισοδύναμα μέτρα τα οποία εσείς προτείνετε; Γιατί ζητάτε ισοδύναμα μέτρα μόνο για να εισπράξετε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, δεν ζητάμε ισοδύναμα μέτρα για να εισπράξουμε. Ζητάμε ισοδύναμα μέτρα για να βγούμε από την κρίση, για να υπάρχει ένα μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα έχει και έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα. Και φυσικά, δεν μπορούμε να υποβαθμίζουμε την ανάγκη να μειώσουμε το χρέος της χώρας μας. Εάν δεν εξυγιάνουμε τη χώρα μας δημοσιονομικά, δεν βγαίνουμε από την κρίση. Αυτό, πρέπει όλοι να το αντιληφθούμε. Διότι αυτό ακούμε, ότι παίρνουμε μέτρα για να μειώσουμε το χρέος και το έλλειμμα. Μα, αυτή είναι η βάση. Από εκεί και πέρα, φυσικά, υπάρχει μέσα στο μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο μία ολόκληρη θεώρηση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας. Και γι' αυτό ακριβώς λέμε ότι όποιος μπορεί να προτείνει ισοδύναμα μέτρα και για τις εισπράξεις - διότι εκεί είναι το πρόβλημα που καίει τον κόσμο- ευχαρίστως να τα ακούσουμε. Και συγχρόνως είμαστε έτοιμοι για να ενσωματώσουμε στο μεσοπρόθεσμο κάθε επιπλέον πρόταση, όχι μόνο από τους βουλευτές μας και τους υπουργούς μας, οι υπουργοί αποφασίζουν ούτως ή άλλως στο Υπουργικό Συμβούλιο και φυσικά οι βουλευτές αποφασίζουν εν τέλει με την ψήφο τους. ΄Αρα, δεν ζητάμε να μας κάνει κανείς κάποια χάρη. Οι βουλευτές ψηφίζουν. Των βουλευτών απόφαση θα είναι το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο. Αλλά και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που λένε διάφορα, ας έρθουν να μας κάνουν τις προτάσεις τους, για να μπορέσουμε να τις ενσωματώσουμε.

Να σας υπενθυμίσω ότι όταν ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους πολιτικούς αρχηγούς, έδωσε σε όλους μία λίστα από μέτρα και αποφάσεις που εμείς προτείνουμε και παραπλεύρως ήταν μία άλλη λίστα με μέτρα και αποφάσεις που προτείνει το κάθε κόμμα χωριστά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε πού μπορούμε να συγκλίνουμε. Και υπήρχε πρόταση της κυβέρνησης σε σημεία σύγκλισης. ΄Αρα, είμαστε ανοικτοί και πρέπει να επιμείνουμε. Γι' αυτό κι εμείς επιμένουμε στην εθνική συνεννόηση, οι πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προτείνουν μέτρα και αποφάσεις, που μπορούν να ενταχθούν στο μεσοπρόθεσμο, έτσι ώστε να υπάρχει ένας συγκλίνων στόχος.

΄Ηδη, που εσείς εξ επαγγέλματος παρακολουθείτε την συζήτηση - γιατί μέχρι τώρα περί συζήτησης πρόκειται, στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έρθει αύριο το μεσοπρόθεσμο για να εγκριθεί- μέτρα τα οποία πρότεινε η Ν.Δ. θα περιέχονται στο μεσοπρόθεσμο, ως μέτρα τα οποία μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη σύγκλιση ενός συγκεκριμένου στόχου.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή εσείς ανοίξατε το θέμα, θέλω να μας πείτε αν ισχύει ότι αναμένεται νέα πρόσκληση του κ. Παπανδρέου στους πολιτικούς αρχηγούς για νέα συνάντηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση με τέτοιο περιεχόμενο, προς το παρόν. Αλλά φυσικά η πρόσκληση για εθνική συνεννόηση είναι ανοικτή σε όλα τα επίπεδα. Εμείς επιμένουμε στην εθνική συνεννόηση, σ' αυτή την πρόσκληση. Πιστεύουμε ότι είναι άμεση αναγκαιότητα, εθνική αναγκαιότητα, να συνεννοηθούν επιτέλους οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, προκειμένου να έχουμε ένα πρόγραμμα που θα προτείνουμε και θα αποφασίσουμε προς τον ελληνικό λαό, για να βγούμε από αυτή την κρίση, η οποία είναι πρωτοφανής για τη χώρα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Προχθές, στο Υπουργικό Συμβούλιο, υπήρχαν υπουργοί οι οποίοι έχουν προτείνει να απευθύνετε πρόσκληση προς την αντιπολίτευση και να πάτε να διαπραγματευθείτε μαζί με την τρόικα. Αυτό πρακτικά πώς μπορεί να γίνει; Μάθαμε ότι το δέχθηκε και ο Πρωθυπουργός και γενικώς το Υπουργικό Συμβούλιο δέχθηκε μια τέτοια πρόταση. Πρακτικά, πώς το βλέπετε να γίνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός το είχε πει και στον κ. Σαμαρά, στη συνάντηση που είχε γίνει, αλλά και στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, να πάμε να συζητήσουμε με την τρόικα. Ούτως ή άλλως η τρόικα συζητά και με τα άλλα κόμματα και κυρίως με τη Ν.Δ. Και υπήρχε μία προϋπόθεση που είχε τεθεί από τον κ. Σαμαρά, να συμφωνήσουμε πρώτα οι πολιτικές δυνάμεις σε συγκεκριμένα πράγματα και μετά να πάμε να τα διαπραγματευθούμε στην τρόικα. Και μάλιστα σε συγκεκριμένα ζητήματα στα οποία προφανώς δεν υπήρχε και πεδίο συμφωνίας. Αυτό που ειπώθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι αυτό που σας είπα, ότι επιβάλλεται κι εμείς θα επιμείνουμε, γιατί υπάρχει εθνικός λόγος να επιμείνουμε στη σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων, στην εθνική συνεννόηση. Επιτέλους όλοι θα πρέπει να αντιληφθούμε την πολύ μεγάλη ευθύνη που έχουμε απέναντι σ' αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, «επιβάλλεται» και «θα επιμείνετε», πρακτικά σας ρωτάω: Δηλαδή, στα λόγια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς θα γίνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείται ότι δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν να έρθει και να συνεννοηθεί εθνικά μαζί μας, δηλαδή, στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης. Αλλά εμείς ακριβώς δείξαμε ότι αυτό που λέμε το εννοούμε. Σας είπα ότι εντάσσουμε στο μεσοπρόθεσμο κάποιες προτάσεις της Ν.Δ., τις οποίες θεωρούμε ότι ενισχύουν το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο για να φθάσει καλύτερα στον στόχο που έχουμε θέσει. Αυτό, από μόνο του, δείχνει ότι πραγματικά και ουσιαστικά είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και αποφάσεις. Και αυτό δεν είναι κάτι που ανακαλύψαμε τις τελευταίες μέρες, το είχαμε πει από την αρχή. Και πιστεύουμε, ακόμη και σήμερα, ότι υπάρχουν περιθώρια εθνικής συνεννόησης. Είναι επιβεβλημένο, όχι από εμάς, ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε από την κυβέρνηση. Είναι επιβεβλημένο από τις συνθήκες που ζούμε, από την εθνική αναγκαιότητα που βρίσκεται πίσω από αυτές τις συνθήκες που ζούμε, επιτέλους οι πολιτικές δυνάμεις να συγκλίνουν σε συγκεκριμένα ζητήματα. Ούτε να συγκυβερνήσουμε καλέσαμε, ούτε να καταργήσουμε τα κόμματα και να ενωθούμε όλοι σε ένα κόμμα. Αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα, στα οποία μπορούμε κάλλιστα να συγκλίνουμε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, στο τελείωμα και δεν θα επιμείνω άλλο, συγγνώμη κιόλας, στο τελείωμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αφού περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και αφού πρέπει να οριστικοποιηθεί αυτό το πράγμα, θα καλέσετε τα στελέχη της Ν.Δ. να κάνετε μία κοινή συνάντηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό θα μπορούσε να γίνει και σε τεχνικό επίπεδο με εμπειρογνώμονες που θα μπορούσε να προτείνει η Ν.Δ., με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ή άλλων υπουργείων που έχουν σχέση με το μεσοπρόθεσμο. Θα μπορούσαν να υπάρχουν τρόποι που πραγματικά να είναι αποδοτικοί και παραγωγικοί για την ελληνική οικονομία και για την ανάπτυξη της χώρας μας. Υπάρχουν τρόποι. Αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση, ώστε πραγματικά όλες οι πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουμε σ' αυτή τη δύσκολη κατάσταση, προκειμένου να βγούμε από την κρίση. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εφόσον λέτε εντάσσουμε στο μεσοπρόθεσμο και προτάσεις της Ν.Δ., εφόσον, αν θυμάμαι καλά, ο κ. Παπακωνσταντίνου βγαίνοντας προχθές το βράδυ από το μέγαρο Μαξίμου είπε ότι έρχεται φορολογικό στο οποίο παίρνουμε σοβαρά υπόψη μας και τις προτάσεις της Ν.Δ., εφόσον λέτε ότι είμαστε ανοιχτοί να προχωρήσουμε, τι απομένει λοιπόν από μια τυπική πρόσκληση, μια τυπική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού είτε για μια νέα συνάντηση με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ή και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, είτε και μια πρόσκληση εμπειρογνωμόνων. Δηλαδή πρακτικά τι απομένει όταν έχουν γίνει όλα αυτά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι η πρόσκληση είναι διαρκής , αλλά οι πολιτικοί αρχηγοί συναντώνται όταν υπάρχει λόγος. Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν είναι ούτε υπουργικό συμβούλιο, ούτε μια απλή σύσκεψη. Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών γίνεται είτε κατ ιδίαν με τον Πρωθυπουργό, είτε συνολικά μετά από πρωτοβουλία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , όταν υπάρχει λόγος να γίνει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εκτός αυτών των κορυφαίων διαδικασιών δεν μπορεί να υπάρχουν και άλλες διαδικασίες . Και σας είπα προηγουμένως κάτι συγκεκριμένο πάνω σε αυτό το ζήτημα: Εμπειρογνώμονες που θα προτείνει η Ν.Δ. να συναντηθούν με εμπειρογνώμονες του υπ. Οικονομικών, οι οποίοι να μπορούν όμως πραγματικά να προσφέρουν ένα συνολικό και συλλογικό καλό αποτέλεσμα.

ΜΠΕΚΑ: Κύριε υπουργέ, μας είχατε από την 25η Μαρτίου, τότε που η κοινοβουλευτική ομάδα και η κυβέρνηση με θριαμβευτικές ιαχές είχε υποδεχτεί τις σχετικές αποφάσεις και μας είχαν από τότε στην «πρίζα» για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και την εκποίηση των 50 δις, ότι το πολύ μέχρι 15 Μαΐου, μετά 17 Μαΐου, ύστερα αρχές Ιουνίου, στη συνέχεια 22 Ιουνίου να έχει κλείσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής τελικά της Ε.Ε. Τι έγινε και λέτε ξαφνικά πάλι όχι και το προορίζετε για μετά τις 28 Ιουνίου. Φοβηθήκατε τους «Αγανακτισμένους» ή κρύβετε κάτι άλλο; Με δεδομένο τη δήλωση Μπαρόζο «πείτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό», τελικά θα το φέρετε το μεσοπρόθεσμο ή θα το καθυστερήσετε κι άλλο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η δήλωση του κ. Μπαρόζο, τι σχέση έχει με την ερώτησή σας;

ΜΠΕΚΑ: Απλά έγινε χθες και νομίζω κολλάει σε όλα αυτά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το μεσοπρόθεσμο δεν είναι ένας απλός νόμος, τον οποίο τον ετοιμάζουμε, μένει σε κάποια υπουργικά συρτάρια , βγαίνει όταν θέλουμε και τον φέρνουμε προς ψήφιση στην Βουλή.

Το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο είναι ουσιαστικά ένας προϋπολογισμός, ένα σχέδιο που περιλαμβάνει και την έξοδο της κρίσης από την χώρα μας, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας μέχρι το 2015. Είναι πάρα πολύ σοβαρό και μάλιστα όταν περιλαμβάνει σοβαρότατες αποφάσεις , πέρα από τις δημοσιονομικές , για μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, για αποκρατικοποιήσεις, για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας . Για ένα διαφορετικό δημόσιο πιο παραγωγικό και πιο αποδοτικό προς τον Έλληνα πολίτη και προς το δημόσιο συμφέρον. Και φυσικά για εμάς όταν έχουμε να διαχειριστούμε τέτοιου είδους ζητήματα, δεν τίθεται θέμα μιας εβδομάδας νωρίτερα ή δύο εβδομάδων αργότερα. Αυτό είναι επουσιώδες και φυσικά όσοι συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα γνωρίζουν τι σημαίνει διαπραγματεύσεις και με τους εταίρους μας, αλλά κυρίως τέτοιου είδους σκέψεις και δράσεις που να περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο το οποίο, επαναλαμβάνω, είναι άκρως σημαντικό για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση , για μια καλύτερη Ελλάδα. ΄Αρα το να λέμε ήρθε λίγο πριν ή λίγο μετά αυτό αδικεί αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια και δεν είναι θέμα μιας ή δυο ή τριών εβδομάδων . Εδώ μιλάμε για το μέλλον της χώρας μας, το οποίο σε αυτήν την φάση τουλάχιστον πιστεύουμε ότι διασφαλίζεται μέσα από το μεσοπρόθεσμο και με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη χώρα. Να μπορέσουμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, ανακουφισμένοι από τις δανειακές μας ανάγκες.

ΜΠΕΚΑ: Δεδομένου όμως ότι αρχές Ιουλίου πάμε για την 5η δόση, δεν θα πρέπει μέχρι αρχές Ιουλίου να έχετε καταθέσει το μεσοπρόθεσμο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς και αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις των εταίρων μας, έχουμε κάνει τα πάντα ώστε να πείσουμε ότι η Ελλάδα προχωράει μπροστά για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την 5η δόση. Δεν θα διακινδυνεύαμε ποτέ - και αυτή ήταν και η αγωνία που βγάζαμε ότι αν δεν κάνουμε αυτά που πρέπει, θα υπάρχει πρόβλημα με την δόση , αλλά όλα αυτά που γίνονται τα οποία είναι και άκρως παραγωγικά και με τις συζητήσεις και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και με το υπουργικό συμβούλιο και με τον ΚΤΕ, πραγματικά θα φέρουμε μεσοπρόθεσμο το οποίο θα εγγυάται, ακριβώς, το στόχο για τον οποίο θεσπίζεται.

ΜΠΕΚΑ: Σχετικά με τη δήλωση Μπαρόζο, που είπε ότι πείτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, τι έχετε να σχολιάσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Μπαρόζο απευθύνθηκε περισσότερο σε άλλους και όχι στην κυβέρνηση. Εμείς λέμε την αλήθεια. Ο κ. Μπαρόζο απευθύνθηκε σε άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα πρέπει να αποκτήσουν υπευθυνότητα - αυτό είπε. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι οι δηλώσεις και οι αποφάσεις των εταίρων μας έχουν τη σημασία τους και την αξία τους. Αυτό, όμως, που αφορά εμάς και μας ενδιαφέρει, είναι να αντιληφθούμε όλοι το μέγεθος της ευθύνης που έχουμε αναλάβει. Η κυβέρνηση το κάνει. Θα πρέπει να το κάνουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, όχι επειδή το λέει κάποιος απ` έξω, αλλά επειδή είναι άμεση εθνική επιτακτική ανάγκη.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, στην κριτική που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών και οι υπόλοιποι υπουργοί στο ΚΤΕ Οικονομικών, εκτιμά η κυβέρνηση ότι προέρχονται από μια συγκεκριμένη πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., από μια συγκεκριμένη τάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή γενικότερα αυτή είναι μια κοινή αντίληψη, αυτό το κλίμα μέσα στην Κ.Ο.;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κάθε βουλευτής εκφράζεται για τον εαυτό του. Δεν μπορούμε να ομαδοποιούμε και μάλιστα σε ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έχει δείξει ότι ξέρει να δουλεύει, ξέρει να παλεύει στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Σας ευχαριστώ

Καλό απόγευμα --1427249692-1982346374-1307654924=:28266--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 9 June 2011 - 21:28:58 UTC