Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-06-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1736353373-1307088546=:26242 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 335222657

Έκδοση 1

BRIEFING(010611)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 1 Ιουνίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλό μήνα σε όλους μας.

Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη», μιας πραγματικής επανάστασης στο πεδίο της αποκέντρωσης, της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και της οργάνωσης του κράτους είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με στοιχεία για τις μεγάλες τομές που έφερε στην τοπική αυτοδιοίκηση η σημαντικότατη αυτή μεταρρύθμιση, που έχει σχέση και με τη λειτουργία του επιτελικού κράτους από τούδε και στο εξής.

Ο «Καλλικράτης» ήδη από τους πρώτους μήνες της εφαρμογής του εξασφάλισε τα έσοδα και την κρατική χρηματοδότηση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που υπερκαλύπτουν τις δαπάνες για τη λειτουργία τους: 4 δις ευρώ έσοδα για τους Δήμους και 670 εκατομμύρια ευρώ για τις Περιφέρειες, με δαπάνες συνολικά 3,8 δις ευρώ για τους Δήμους και 582 εκατομμύρια ευρώ για τις Περιφέρειες. Μάλιστα οι δαπάνες αυτές συμπεριλαμβάνουν το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού τους που είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Ταυτόχρονα εξασφαλίστηκαν συνολικές εξοικονομήσεις 1 δις 200 εκατομμυρίων ευρώ, μια εξοικονόμηση της τάξης του 25% σ' έναν μόλις χρόνο εφαρμογής.

Τα αποτελέσματα αυτής της νέας αρχιτεκτονικής της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης κατέστησαν εφικτά χάρη στις μεγάλες τομές που έφερε ο «Καλλικράτης»: Τη μείωση των ΟΤΑ έτσι όπως έγινε η συγχώνευσή τους, τη διαδικασία συγχωνεύσεων και συνενώσεων των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων σε ποσοστό πάνω από 75%. Αυτά τα στοιχεία από μόνα τους δίνουν τη μεγάλη εξοικονόμηση, τη μεγάλη εξορθολογιστική προσπάθεια που έγινε και απέδωσε τελικά άμεσα στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την ίδια στιγμή ο «Καλλικράτης» εισήγαγε και εμπέδωσε ένα νέο σύστημα διαφάνειας όσον αφορά στη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, επαναθεμελιώνοντας θεσμικά με ριζικές αλλαγές τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα.

Χαρακτηριστικά, τα στοιχεία που αναφέραμε προέρχονται από την Κεντρική Βάση Δεδομένων που παρέχει τη δυνατότητα για ακριβή και έγκυρα στοιχεία, που αφήνουν στο παρελθόν τις αδιαφανείς και αναποτελεσματικές διαδικασίες με τα γνωστά αποτελέσματα που γνωρίσαμε και ζήσαμε όλοι.

Έσοδα, δαπάνες και διαδικασίες υπάγονται σε έλεγχο που εμπεδώνουν την εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στο κράτος και σε μια τοπική αυτοδιοίκηση που λειτουργεί για να προσφέρει πραγματικά υγιείς, αποτελεσματικές και χωρίς σπατάλη υπηρεσίες και όχι ως ένα πεδίο ανάπτυξης ποικίλων μορφών διαπλοκής και μικρών ή μεγάλων συμφερόντων.

Στο πλαίσιο της ίδιας μεγάλης προσπάθειας εντάσσεται και μία σειρά από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που εισάγουμε, όπως η κατάρτιση ενός «Συμφώνου Ρευστότητας» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 1 δις ευρώ, για το 2011, για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ανακοινώθηκε χθες.

Το ειδικό καθεστώς της επιχειρηματικότητας των νέων στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου, συνολικού ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα δέχεται επενδυτικά σχέδια από την 1η Ιουλίου του 2011 και για ένα δίμηνο, προκειμένου να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα των νέων. Αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν στοχευμένες δράσεις για τη δημιουργία ενισχύσεων με στόχο ένα σύγχρονο, υγιές και εξωστρεφές αναπτυξιακό μοντέλο, που θα δίνει πνοή στην ελληνική επιχειρηματικότητα και την οικονομία, μακριά από στρεβλώσεις του παρελθόντος και στρεβλές σχέσεις του κράτους με τις επιχειρήσεις με τα γνωστά αποτελέσματα.

Αυτά είναι μόνο κάποια στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται ότι η χώρα δεν εξοικονομεί μόνο, ούτε μόνο αμύνεται απέναντι στην κρίση, αλλά με γενναία, αποφασιστικά και σταθερά βήματα αλλάζει. Αλλάζει με στόχο ένα αποτελεσματικό κράτος με όρους διαφάνειας και σεβασμού προς τον πολίτη και κυρίως προς το δημόσιο χρήμα. Ένα κράτος που δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο διακυβέρνησης και οικονομικής διαχείρισης, με πολιτικές που πραγματώνουν και στοχεύουν σ' ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο στραμμένο προς την υγιή, νεανική, καινοτόμα και εξωστρεφή πραγματικότητα.

Όλα αυτά που προανέφερα είναι στοιχεία που δείχνουν ότι πάμε μπροστά, παράλληλα με τις μεγάλες προσπάθειες που κάνουμε για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, με ουσιαστικά και συστηματικά βήματα και με επιμονή για να αλλάξουμε τη χώρα μας. Και όταν θα βγούμε από την κρίση να έχουμε πλέον μία διαφορετική χώρα προς το καλύτερο.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Καρατζαφέρης, σήμερα, στη Βουλή δήλωσε ότι θα αποσύρει τους βουλευτές του και θα ενημέρωνε τον κ. Πετσάλνικο. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Eίναι θέμα του κ. Καρατζαφέρη να κάνει τα βήματα που θεωρεί ότι με αυτά αντιμετωπίζει την κρίση και τη σημερινή κατάσταση. Είναι θέμα δικό του. Γνωρίζω ότι με τον κ. Πετσάλνικο είχε μία συνάντηση για το δημογραφικό. Είναι θέμα του κ. Καρατζαφέρη.

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός ότι εάν το κάνει πράξη και αποσύρει τους βουλευτές του και τους αναπληρωματικούς, οδηγούμαστε σε εκλογές για την κάλυψη των κοινοβουλευτικών θέσεων που έχει το ΛΑΟΣ, προβληματίζει την κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμάς, αυτό που τώρα μας προβληματίζει και είναι το μοναδικό σοβαρό σημείο που μας προβληματίζει, είναι να κλείσουμε το μεσοπρόθεσμο, να μπορέσει η χώρα να εξυγιανθεί δημοσιονομικά και να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται, να γίνουν άμεσα και πολύ γρήγορα. Να αποκτήσει αναπτυξιακή τροχιά η χώρα, ξεπερνώντας και το δημοσιονομικό της πρόβλημα, έτσι ώστε τα οφέλη που θα προέλθουν από όλη αυτή την πολιτική μας, να περάσουν, το συντομότερο δυνατόν και πιο άμεσα, στον Έλληνα πολίτη. Αυτό είναι το μέτωπο που έχουμε. Αυτή είναι η σοβαρή ενασχόληση που έχουμε και με αυτό ασχολούμαστε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μετά το χθεσινοβραδινό επεισόδιο στη Βουλή και τη φυγάδευση βουλευτών, σκέπτεται η κυβέρνηση να προσφύγει στη λαϊκή εντολή, διότι βλέπουμε ότι τα πράγματα αποκτούν δυναμική εκτράχυνσης και αναστάτωσης στο κοινωνικό σύνολο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η λαϊκή εντολή, σ' αυτό το κοινοβουλευτικό σύστημα που ζούμε, προέρχεται με τους τρόπους που γνωρίζαμε και γνωρίζουμε. Να υπενθυμίσω ότι βρισκόμαστε κάτω από τον μέσο χρόνο θητείας μιας κυβέρνησης και η λαϊκή εντολή υλοποιείται με διαφορετικές διαδικασίες απ' αυτές που κάποιοι είχαν εφαρμόσει χθες το βράδυ. Από εκεί και πέρα, τέτοιου είδους πρακτικές δεν μας αφορούν. Πρακτικές που το μόνο που μπορούμε να πούμε ότι είναι καταδικαστέες και οι οποίες αμαυρώνουν την αυθόρμητη κίνηση των πολιτών, οι οποίοι εκφράζουν, με έναν συγκεκριμένο τρόπο, την απογοήτευσή τους ή ακόμη και την αγανάκτησή τους από το πολιτικό σύστημα. Όμως, είναι θέμα δικό μας, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του κράτους και την έξοδο από την κρίση.

ΜΠΕΚΑ: Κύριε Υπουργέ, το πολιτικό και το φιλικό σας δημοσιογραφικό σύστημα βρήκε την ευκαιρία να απαξιώσει με σχόλια τους «Αγανακτισμένους». Δεν έχει καταλάβει ότι όσο τους απαξιώνει, τόσο ο κόσμος θα κατεβαίνει στους δρόμους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχω απαντήσει. Έχω διατυπώσει εδώ και πολλές μέρες -και πριν ακόμη τη διαδικασία της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών- την άποψη της κυβέρνησης. Την βάση της ερώτησής σας δεν την αναγνωρίζω. Έχουμε πει πολύ ξεκάθαρα ποια είναι η άποψή μας γι' αυτή την κίνηση που γίνεται. Και φυσικά, όλες οι κινήσεις που γίνονται, σωστές ή λάθος, ανάλογα πώς τις κρίνει ο καθένας, δεν μπορεί παρά να είναι ενταγμένες στο πλαίσιο λειτουργίας της Δημοκρατίας την οποία έχουμε. Όποιος αμφισβητεί αυτή τη Δημοκρατία, με τα λάθη και τις παραλείψεις της, με τα καλά της και με τα άσχημά της, είναι δικό του θέμα, αν το κάνει. Εμείς είμαστε πιστοί σ' αυτή την κοινοβουλευτική δημοκρατία και αν έχει κάποιος να προτείνει άλλο σύστημα, ας βγει να το προτείνει.

ΜΠΕΚΑ: Μιλήσατε, πριν από λίγο, για το μεσοπρόθεσμο. Το μεσοπρόθεσμο θα ανακοινωθεί αφού περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο ή θα ανακοινωθεί χωρίς να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά την τελική μορφή που έχει πάρει, αφού έγιναν οι αλλαγές με την τρόικα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το μεσοπρόθεσμο θα ολοκληρωθεί, γιατί ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες που εξετάζονται και θα ανακοινωθεί και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι την ψήφισή του.

ΣΑΟΥΡΕ: Ήθελα να διατυπώσω δύο ερωτήσεις: Η πρώτη ερώτηση έχει σχέση με το πρόσθετο πακέτο στήριξης, το οποίο ακούσαμε ότι έχει ύψος 65 δις και ακούσαμε επίσης ότι καθιερώνεται το ποσό για να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Και ερωτώ, πώς θα αυξηθεί η ανάπτυξη, εφ' όσον το ποσό αυτό θα πάει στο να ξεχρεωθούν τα παλαιά χρέη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα αυτό που θέτετε με την ερώτησή σας. Πρώτα απ' όλα, δεν μπορώ να σας απαντήσω για το πρώτο, γιατί ακόμη δεν υπάρχει κάτι το οποίο να έχει αποφασισθεί και όλα είναι στο επίπεδο των φημών και κάποιων δημοσιευμάτων του Τύπου. Επίσημα δεν υπάρχει κάτι. Και φυσικά, γι' αυτό τον λόγο, δεν μπορώ να σας πω, μιας και δεν υπάρχει απόφαση από κανέναν, όπως και δεν υπάρχει ένας επίσημος ανακοινωμένος σχεδιασμός.

Εμείς, ξεκάθαρα, έχουμε κάποιες θέσεις, κάποιες στοχεύσεις και κάποιες αρχές. Πρώτα απ' όλα, δεν μιλάμε για στήριξη ή για βοήθεια από κανέναν. Ό,τι έχουμε πάρει μέχρι τώρα και το λέω για να γίνει έτσι αντιληπτό και κατανοητό, είναι δανεισμός. Και μάλιστα ένας δανεισμός ο οποίος ήταν άκρως αναγκαίος να γίνει. Μέχρι στιγμής έχουμε δανειστεί 110 δις ευρώ με επιτόκια τα οποία πραγματικά ωφελούν όσους μας δανείζουν. Οι χώρες-μέλη που συμμετέχουν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σ' αυτό τον δανεισμό προς εμάς, βγαίνουν ωφελημένες. Η Ελλάδα έχει όλα τα εχέγγυα ότι θα επιστρέψει αυτά τα δανεικά χρήματα και μέχρι στιγμής -επαναλαμβάνω- έχουμε έναν δανεισμό 110 δις ευρώ. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Και γι' αυτό τον λόγο, δεν μπορώ να σας δώσω και απάντηση.

Εκείνο όμως που μπορώ να σας πω για να εξηγήσω και τη σκέψη σας, η οποία είναι φυσικά εύλογη, είναι ότι όντως έχουμε μπει πολλές φορές σ' αυτή τη χώρα σ' έναν φαύλο κύκλο με νέους δανεισμούς, προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις παλαιότερων δανεισμών. Και αυτό γίνεται γιατί δανειστήκαμε με πολύ υψηλά επιτόκια, πολλές φορές παραπάνω απ' ό,τι θα έπρεπε να γίνει. Και φυσικά, με όλη αυτή την τακτική που ακολουθούμε πληρώνουμε, πράγματι, πολλές παραλείψεις και πολλές στρεβλές καταστάσεις του παρελθόντος, όπως είναι ο υψηλός δανεισμός.

Όμως, εμείς, παράλληλα με τη δημοσιονομική εξυγίανση που επιχειρούμε να κάνουμε, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε πνοές άμεσης ανάπτυξης για τη χώρα μας, που πραγματικά την χρειάζεται. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος: Μιλάμε για τις αποκρατικοποιήσεις, μιλάμε για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όλα αυτά μπορούν να αποφέρουν απ' ευθείας έσοδα και με άμεσο τρόπο στο ελληνικό κράτος, ένα μεγάλο μέρος των οποίων θα πάει στην καταβολή των οφειλών μας σε παλαιότερα χρέη. Από εκεί και πέρα όμως, όλα αυτά δημιουργούν και αναπτυξιακές πνοές, γιατί υπάρχει επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων, γιατί γίνεται αξιοποίηση πόρων του ελληνικού δημοσίου που μέχρι τώρα έμεναν αναξιοποίητοι.

Άρα, καταλήγω στην απάντησή μου ότι παράλληλα με το χρέος που αποπληρώνουμε - που δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε χρέη του παρελθόντος τα οποία έχουν συσσωρευθεί μέσα από διαδικασίες υψηλών επιτοκίων, υψηλού κόστους δανεισμού - προσπαθούμε να θέσουμε τις βάσεις για να δημιουργηθεί ανάπτυξη και κυρίως να πραγματοποιήσουμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές με τις οποίες βγαίνοντας από τη δημοσιονομική κρίση δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν να μας γυρίσει πίσω στο παρελθόν. Αυτές είναι οι εγγυήσεις και διασφαλίσεις που δίνουμε και στους πολίτες, αλλά φυσικά και προς τους εταίρους μας, ότι πλέον αλλάζουν πολλά πράγματα, έτσι ώστε να μην ξαναφθάσουμε σε αυτό το σημείο.

ΣΑΟΥΡΕ: Και μια ακόμη ερώτηση: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη συναίνεση για τα καινούργια μέτρα που έχετε αναγγείλει. Τι θεωρείτε ότι είναι το πιο κρίσιμο σημείο που δεν συμφωνείτε με τη Ν.Δ.;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς μέσα από τις αποφάσεις και τις προτάσεις μας έχουμε ορίσει μια σειρά μέτρων και αποφάσεων, όπου θα μπορούσε να συγκλίνει η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση συνολικότερα, γιατί δεν είναι μόνο η Ν.Δ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε με τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς έχουμε σημειώσει, έχουμε εντοπίσει ποια σημεία σύγκλισης θα μπορούσαν να υπάρχουν και μπορούν να υπάρχουν.

Για παράδειγμα, οι αποκρατικοποιήσεις με ένα μέρος της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να ταυτιστεί τουλάχιστον ως προς το στόχο, όπως και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, βέβαια με πολλές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα κόμματα.

Λέγοντας για εθνική συνεννόηση, δεν μιλάμε για ταύτιση, για μια κυβερνητική συνεργασία των κομμάτων. Μιλάμε για το ότι μπορεί να υπάρξει ένας κοινός τόπος όπου το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης θα μπορέσει να συνεννοηθεί με την κυβέρνηση, έτσι ώστε να δώσουμε μια ενιαία και δυνατή φωνή και στους πολίτες μας και στους εταίρους μας, ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρίση που βρισκόμαστε και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που οφείλουμε να κάνουμε, για να ξεπεραστεί αυτή. Τα σημεία που μπορούμε να συνεννοηθούμε και να έχουμε μια ταύτιση στις απόψεις και στις αποφάσεις μας, είναι πάρα πολλά. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα σημεία που δεν συγκλίνουμε, όπως είναι το φορολογικό ή κάποια άλλα, γιατί έχουμε διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων. Αυτό, όμως, δεν ακυρώνει το πολύ μεγάλο πεδίο συναίνεσης, συνεννόησης που μπορούμε να έχουμε, κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ: Σήμερα, μερίδα του ξένου Τύπου γράφει ότι το ΔΝΤ δεν θα καταβάλει την 5η δόση στην Ελλάδα. Ως κυβέρνηση, έχετε κάποια σχετική ενημέρωση από το ΔΝΤ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια ενημέρωση. Και εμείς διαβάσαμε αυτά τα δημοσιεύματα μερίδας του ξένου Τύπου. Εκείνο που εμείς προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να έχουμε την καταβολή της 5ης δόσης, όπως είχαμε και την καταβολή των προηγούμενων δόσεων. Και αυτό το λέμε, γιατί έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να πείσουμε τους εταίρους μας ότι είμαστε εντάξει στους στόχους μας και ότι μπορούμε να πάρουμε την 5η δόση.

ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ: Έχει η κυβέρνηση κάποιο σχόλιο για τη χθεσινή ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι γνωστή η προσφορά του κ. Θεοδωράκη στη μουσική και στον πολιτισμό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ταιριάζουν ή ταυτίζονται οι πολιτικές μας απόψεις. Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική. Μπροστά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια εθνική αναγκαιότητα: Να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Ο ελληνικός λαός στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 μας έδωσε την εξουσιοδότηση να κυβερνήσουμε τη χώρα. Αυτό κάνουμε και μάλιστα στις πιο αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν από την μεταπολίτευση και μετά.

ΜΠΕΚΑ: Πριν από δύο εβδομάδες σας είχα ρωτήσει για ένα δικηγορικό γραφείο στο Λονδίνο, το Allen ... Overy. Έχει αρχίσει ή όχι η σύνταξη όλων των εγγράφων που σχετίζονται με τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο 2;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είχα απαντήσει πριν από λίγο χρονικό διάστημα, στην ίδια ερώτηση, ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθούσε να βρει νομικό συνεργάτη για την επέκταση, όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου, για το μνημόνιο που διατρέχουμε και εφαρμόζουμε.

ΜΠΕΚΑ: Άρα, δεν κατατίθεται Μνημόνιο 2;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση.

ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ: Συζητήσεις για νέο δανεισμό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση. Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα και έργο μπροστά μας.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες είχαμε στη Βουλή μια «ανταρσία» από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εναντίον ενός συγκεκριμένου υπουργού που προκάλεσε, ίσως, το αίσθημά τους με δηλώσεις του. Μιλώ για τον κ. Δρούτσα. Υπήρξε μάλιστα - και είμαστε σε θέση όλοι εδώ μέσα να το γνωρίζουμε - και μια κινητοποίηση να μαζευτούν υπογραφές για να κατατεθεί μια ερώτηση σχετικά με τα δικά του έξοδα. Το ερώτημα που φεύγει από τον κ. Δρούτσα, στο βαθμό που αντιδρούν έτσι οι βουλευτές σας σε κάποιες δηλώσεις, ήθελα να σας ρωτήσω, κατά πόσον σκέφτεστε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν κάποιος δεν ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο τι σημαίνει αυτό, αν έχουμε κομματική πειθαρχία και θα διαγράφεται και πώς σκέφτεστε να αντιδράσετε σε αυτή την κοινοβουλευτική ανταρσία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς δεν βλέπουμε καμία κοινοβουλευτική «ανταρσία». Έχω αναφέρει επανειλημμένως ότι οι βουλευτές κάνουν τη δουλειά τους κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Όσο για τις δηλώσεις του κ. Δρούτσα έχω επανειλημμένως τοποθετηθεί για τη θέση της κυβέρνησης, εδώ στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει συλλήβδην απέναντι σε έναν υπουργό που εξέφρασε κάποιες προσωπικές, δικές του θέσεις, ακόμη και όσοι δεν συμφωνούν με αυτές, να βλέπουμε κάποια δημοσιεύματα που περιέχουν πρόσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Καλό θα είναι για όλους μας να κρατάμε μια σοβαρότητα. Να έχουμε τις αντιρρήσεις μας, αλλά να γνωρίζουμε και τα όρια της ευπρέπειας και να μην προσπαθούμε να δημιουργούμε άλλου είδους ρήγματα, εκεί που πραγματικά θέλουμε να χτυπήσουμε.

ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ: Μιας και το αναφέρετε, έχει ανοίξει ένα θέμα μεταξύ κάποιων blogs και του ΑΠΕ, για μια ανακοίνωση που έβγαλε σχετικά με κάποιο πρόσωπο του οικογενειακού περιβάλλοντος του κ. Μάτσικα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα έχω διαβάσει. Ο κ. Μάτσικας με ενημέρωσε σχετικά, γιατί αφορά το γιο του, ότι αυτός προσελήφθη το 2000 στο συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό, είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και ότι αυτά τα δημοσιεύματα είναι ανυπόστατα.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν απαντήσατε αν θα διαγράφεται όποιος βουλευτής δεν ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και σε περίπτωση που μείνετε με 153 βουλευτές, όπως είχε πει ο Πρωθυπουργός, θα πάτε σε εκλογές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά είναι θεωρητικά σενάρια. Εμείς έχουμε σοβαρή δουλειά μπροστά μας. Το μεσοπρόθεσμο είναι ένα πολύ κρίσιμο σημείο για τη δημοσιονομική και οικονομική πορεία της χώρας. Επαναλαμβάνω ότι οι βουλευτές έχουν γνώση της τεράστιας προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση, η οποία πάντα συζητά με τους βουλευτές της και οι αγωνίες τους, οι ανησυχίες τους περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια, έτσι ώστε όταν φθάνουμε στη στιγμή της ψηφοφορίας να ενσωματώνονται και οι δικές τους απόψεις.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-1736353373-1307088546=:26242--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 3 June 2011 - 8:08:43 UTC