Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-01-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-595574515-1294785844=:6017 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 310387042

Έκδοση 1

BRIEFING(110111)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Είχαμε σήμερα τη δημοπρασία έντοκων γραμματίων του Δημοσίου, την πρώτη του νέου έτους και πολυαναμενόμενη από πολλούς, για πολλούς λόγους. Όπως ίσως γνωρίζετε, το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,9%, ενώ είχαμε κάλυψη 3,4 φορές και τελικά αντλήσαμε 1,950 δις ευρώ. Η δημοπρασία κρίνεται επιτυχημένη, μιας και διεξήχθη σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον διεθνώς, σε μια άσχημη συγκυρία. Διαψεύδονται, για άλλη μια φορά, όσοι μιλούσαν για επιτόκια τα οποία ήταν υπέρογκα και υπερβολικά και που θα υπερέβαιναν σαφέστατα το 5% και 6%. Επίσης, να σας ενημερώσω ότι είχαμε αύξηση της συμμετοχής των ξένων στη συγκεκριμένη δημοπρασία, καθώς το ποσοστό τους ανέρχεται στο 37% του συνολικού ποσού. Είναι προφανές ότι αυτό μαρτυρά εμπιστοσύνη των ξένων στη χώρα μας, αλλά και τη διαρκώς ανακτώμενη αξιοπιστία μας διεθνώς.

Όπως τόνισα και χθες, προτεραιότητα της κυβέρνησης για το 2011 είναι η αναπτυξιακή τροχιά, η στοχευμένη, βιώσιμη και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, με σχέδιο, καινοτομία, όραμα, υγιή επιχειρηματικότητα, μακριά από επιδοματικές πρακτικές του παρελθόντος, που όλοι γνωρίζουμε πού μας οδήγησαν. Μέχρι το τέλος του μήνα θα τεθεί προς ψήφιση ο νέος επενδυτικός νόμος που διασφαλίζει τα απαραίτητα εφόδια για τη δημιουργία ενός νέου υγιούς αναπτυξιακού πλαισίου, με ξεκάθαρους κανόνες, ικανώς κοινούς και για όλους.

Πρώτο μας μέλημα είναι η εμπέδωση, επίσης, της κοινωνικής δικαιοσύνης στη χώρα μας. Είναι μεγάλο στοίχημα και γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει. Τα βήματά μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι σαφή. Προχωράμε το σχέδιο για τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και γενικώς στο «πολιτικό χρήμα». Αναμορφώνουμε τους ελεγκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς, για να φέρουμε καίριο πλήγμα στη φοροδιαφυγή, ώστε ο κάθε πολίτης να γνωρίζει ότι όλοι φορολογούνται και πληρώνουν αυτοί, επιτέλους, που τους αναλογεί, είναι άλλωστε πρόσφατη η απόφαση για κάποιους καταστηματάρχες, βάζοντας παράλληλα τέλος στην ατιμωρησία. Είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι σε αυτό.

Εγκαθιδρύουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, διευκολύνοντας την επαφή του πολίτη με το κράτος, με τη διοίκηση, πατάσσοντας συγχρόνως φαινόμενα διαφθοράς και ύποπτων συναλλαγών, που ενδεχομένως να προκύπτουν εκεί.

Είμαστε αποφασισμένοι και αυτή είναι η βούληση των πολιτών να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις, όπου ο πολίτης με διαφάνεια θα μπορεί να συναλλάσσεται με το κράτος, με όρους ξεκάθαρους, με δίκαιη, ίση και ισόνομη αντιμετώπιση όλων.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΑΝΟΥ: Μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι το αντικείμενο της επίσκεψης του κ. Πάγκαλου στο Κατάρ και γιατί δεν ανακοινώθηκε αυτό το ταξίδι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα πληροφορηθώ και θα σας ενημερώσω.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Ο κ. Πάγκαλος στο Κατάρ συνοδεύει τον κ. Κουβέλη ή είναι εκεί και ο κ. Παμπούκης για επενδύσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα σας ενημερώσω σχετικά. Δεν το γνωρίζω, είμαι υπόλογος.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Είναι καλό για τη λειτουργία της κυβέρνησης όλη αυτή η εικόνα που διαμορφώνεται καθημερινά, που έχει προέλθει από τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, όπου βουλευτές, υπουργοί, στελέχη είναι απέναντι από τον κ. Πάγκαλο και καλούν τον Πρωθυπουργό - όπως ο κ. Παναγιωτακόπουλος- να λάβει μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που είναι καλό, είναι να ασχολούμαστε με τα μεγάλα και πολύ δύσκολα προβλήματα της χώρας. Και αυτό κάνει η κυβέρνηση. Έχει πολλές προκλήσεις μπροστά της. Αυτό κάνει εδώ και 14 μήνες, αυτό συνεχίζει να κάνει. Ο ελληνικός λαός περιμένει λύσεις, λύσεις οι οποίες δεν έρχονται από μόνες τους, λύσεις σε μεγάλα προβλήματα της χώρας μας, αλλά και λύσεις στην καθημερινότητά του. Αυτό κάνουμε και γι` αυτό δουλεύουμε κάθε ημέρα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Συγνώμη, επειδή διέκρινα μια μομφή. Το είπατε και χθες...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προς εσάς;

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ναι. Προς το περιεχόμενο της ερώτησης. Το είπατε και χθες αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα τις προτεραιότητές μας και προς ποια κατεύθυνση δουλεύουμε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μια από τις κουβέντες στο δημόσιο διάλογο είναι τι γίνεται με τον κ. Πάγκαλο. Απασχολεί όλα τα Μέσα και κυρίως απασχολεί τα ίδια τα στελέχη σας. Είναι ωραία εικόνα αυτή και για την Κοινοβουλευτική Ομάδα και για την κυβέρνηση, να ασχολούνται όλοι καθημερινά με τον κ. Πάγκαλο και τις δηλώσεις του; Αυτό λέω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν απαντάμε συνέχεια σε ερωτήσεις για τον κ. Πάγκαλο, δεν θα ασχολούμαστε με την ουσία. Εμείς ξεκάθαρα ασχολούμαστε με την ουσία των μεγάλων προβλημάτων της χώρας μας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πάντως, θέλω να σας πω ότι ο κ. Πάγκαλος ασχολείται και αυτός με τα μεγάλα προβλήματα ή με τις επενδύσεις και γι` αυτό προφανώς βρίσκεται στο Κατάρ. Τώρα, από την άλλη, αυτό ενδεχομένως σας διευκολύνει γιατί δεν είναι εδώ, οπότε δεν μπορεί να προκαλέσει με νέες του δηλώσεις και να κάνει αυτό που τον κατηγορούν στελέχη σας, ότι διχάζει την κοινωνία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είπαμε ότι ασχολούμαστε θεσμικά. Επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση έχει πολλές προκλήσεις μπροστά της και πραγματικά ακόμη και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ο Πρωθυπουργός έχει έναν σημαντικό ρόλο, βρίσκεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ενημερώνει. Υπάρχει πολιτική συνεργασία και τα θέματα με τα οποία ασχολείται αυτή η κυβέρνηση, είναι θέματα πραγματικά, υπαρκτά και θέματα ουσίας. Και το κάνουμε γιατί αυτή είναι η απαίτηση των πολιτών, γιατί αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουμε βάλει εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος ασχολείται με θέματα ουσίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Άλλη ερώτηση. Άλλη ερώτηση, όχι γιατί δεν υπάρχει απάντηση ή επειδή δεν ασχολείται ο κ. Πάγκαλος με θέματα ουσίας, γιατί αυτό θα βγάλετε σήμερα εάν δεν απαντήσω. Άλλη ερώτηση, γιατί ο ρόλος του κ. Πάγκαλου είναι θεσμικός. Είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και όλο αυτό το διάστημα ασχολείται με σημαντικότατο έργο, το οποίο δημοσιοποιεί κιόλας.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Ένα θέμα ουσίας. Η  Financial Times επανήλθε με δημοσίευμά της και θεωρεί δεδομένη σε βάθος πενταετίας την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Έχετε κάποιο σχόλιο σ` αυτό, γιατί με βάση αυτά που γράφει η  Financial Times δεν ισχύουν ή τουλάχιστον έρχονται σε αντίθεση με αυτά που μας είπατε πριν από λίγο, εσείς, για το σημερινό δανεισμό μας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε συνηθίσει ειδικά τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, να αδικούν την κατάσταση στη χώρα μας. Είναι σαφές ότι η κατάσταση δεν είναι όπως έπρεπε να είναι. Αυτό, όμως, που μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα, είναι ότι εμείς αποκλείουμε την αναδιάρθρωση του χρέους. Εμείς τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι όσο τηρούμε τους στόχους μας, ό,τι και να δημοσιεύεται, όποια δημόσια συζήτηση γίνεται για την κρίση στην Ελλάδα, φαίνεται ότι αυτή η τήρηση των στόχων μας είναι αυτή που αποδίδει κιόλας.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, γνωρίζατε χθες ότι ο κ. Πάγκαλος είναι στο Κατάρ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Συγνώμη, μπορούμε να ασχοληθούμε και με διαφορετικά θέματα, με αυτά που απασχολούν τον ελληνικό λαό;

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Θα το συνεχίσω. Το ρωτάω αυτό γιατί στην περίπτωση που γνωρίζατε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν στο Κατάρ, κάποιοι εντός της κυβέρνησης λένε ότι οι χθεσινές σας δηλώσεις ήταν άκομψες απέναντι στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, την ώρα που βρισκόταν σε ένα σημαντικό ταξίδι, ίσως για επενδυτικούς λόγους με σκοπό την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή και σ` αυτή την αίθουσα μεταφέρονται ψίθυροι, δεν με αφορούν προσωπικά και δεν αφορούν και την κυβέρνηση.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Μπορείτε, κύριε Εκπρόσωπε, να μας ενημερώσετε για το πλάνο της κυβέρνησης στο μέτωπο των αστικών συγκοινωνιών; Οι εργαζόμενοι δείχνουν ανυποχώρητοι. Από την άλλη, η κυβέρνηση λέει ότι δεν σκέφτεται την επιστράτευση. Τι θα γίνει τελικά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα των αστικών συγκοινωνιών είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Αφορά στην εξυγίανση, ουσιαστικά, των αστικών συγκοινωνιών. Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσουμε το σχετικό νομοσχέδιο και θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση με όλους τους φορείς και τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Από εκεί και πέρα, το νομοθετικό πλαίσιο θα κατατεθεί στη Βουλή. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ποια ήταν η κατάσταση στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών και αυτή την κατάσταση είμαστε αποφασισμένοι να την ανατρέψουμε. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να υπάρχει εξυγίανση σε όλους τους τομείς του Δημοσίου και φυσικά να παρέχονται στο τέλος, οι καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη, με το πιο φθηνό κόστος και στον ελληνικό λαό, αλλά κυρίως και προς το δημόσιο συμφέρον.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Η επίταξη είναι μέσα στις λύσεις που ενδεχομένως εξετάζει η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε πει και άλλη φορά ότι η επίταξη είναι μια λύση που θα μπορούσε να είναι εύκολη. Εμείς δεν τη συζητάμε. Προσπαθούμε με διαβούλευση και διάλογο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κυρίως με τους εργαζομένους, να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο νόμου, που θα γίνει νόμος του κράτους, έτσι ώστε πραγματικά να έχουμε αστικές συγκοινωνίες, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις αστικές συγκοινωνίες μιας μεγάλης σύγχρονης πόλης, όπου θα εξυπηρετούνται οι ανάγκες του πολίτη. Έχουμε δουλειά μπροστά μας για να μιλάμε για επίταξη. Όπως είπα προηγουμένως, το νομοσχέδιο, μετά το υπουργικό συμβούλιο, θα τεθεί σε διαβούλευση και αυτό είναι που έχουμε μπροστά μας. Εμείς διασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών. Διασφαλίζουμε κυρίως την ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών από τις αστικές συγκοινωνίες.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δύο ερωτήσεις: Η μία είναι συμπληρωματική στην προ-προηγούμενη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στους ψιθύρους;

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ναι. Υποθέτω ότι το θέμα συζητήθηκε χθες και στη σύσκεψη που είχατε για την Επιτροπή Στρατηγικής και Σχεδιασμού. Στην Επιτροπή αυτή δεν συζητήθηκε το θέμα Πάγκαλου; Δεν είναι μια απόφαση που εκφράζει την κυβέρνηση, αυτήν που εκφράσατε χθες στο briefing;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχει σημασία πού συζητήθηκε ή τί συζητείται. Σημασία έχει ότι η κυβέρνηση θεσμικά εκφράζει τις απόψεις της μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Τώρα μου προκαλείτε και μία ακόμη ερώτηση: Αν ήσασταν στη θέση του κ. Πάγκαλου, θα είχατε υποβάλει την παραίτησή σας, μετά απ' αυτό που θα σας έλεγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, γνωρίζω πολύ καλά τί ανέφερα και γνωρίζω πολύ καλά τί λέω αυτές τις ημέρες. Ο κ. Πάγκαλος, επαναλαμβάνω, όσο κι αν θέλετε να ξαναγυρίσετε στο θέμα του κ. Πάγκαλου, έχει κάνει εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και με πολύ μεγάλη βαρύτητα μια εξαιρετική δουλειά ως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και αυτό εξακολουθεί να κάνει. Όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού. Επαναλαμβάνω δε ότι δεν ασχολούμαστε με ψιθύρους.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Όταν όμως λέτε ότι εκφράζουν αυτόν που τις λέει τις εκφράσεις αυτές, μίλησε με συγκεκριμένες εκφράσεις, μίλησε για «κοπρίτες», μίλησε για «ζώα», δεν είναι και το πιο τιμητικό, θα έλεγε κανείς. Άλλο η άποψη της κυβέρνησης να λέτε ότι εκφράζουν αυτές οι εκφράσεις αυτόν που τις χρησιμοποιεί. Δεν είναι τιμητικό. Υποθέτω ότι εάν ήσασταν στη θέση του, ρωτάω μάλλον, δεν υποθέτω, δεν θα είχατε αισθανθεί την ανάγκη να παραιτηθείτε, εάν σας έλεγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι αυτές οι εκφράσεις εκφράζουν εσάς τον ίδιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή δεν σκοπεύω να επανέλθω ξανά και ξανά για να έχουμε τα ίδια και τον ίδιο κύκλο ερωτήσεων και ψιθύρων και μεταφοράς ψιθύρων ακόμη και σ' αυτήν εδώ την αίθουσα, επαναλαμβάνω ότι έχει εκφρασθεί η κυβέρνηση και για τον κ. Πάγκαλο ότι είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με μεγάλη βαρύτητα και με ένα σημαντικό έργο το οποίο έχει μπροστά του και το οποίο επιτελεί.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Το «μαζεύετε» λίγο ή μου φαίνεται, σήμερα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ούτε «μαζεύω», ούτε «απλώνω» τίποτα. Είναι ξεκάθαρο. Και επιτέλους, ας σεβαστούμε τα πραγματικά προβλήματα που έχει ο ελληνικός λαός για να σταματήσουμε να γινόμαστε, δεν το λέω για σας, μεταφορείς ψιθύρων, παίζοντας διάφορους ρόλους.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εγώ δεν μεταφέρω ψιθύρους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το γνωρίζω. Γι' αυτό είπα «δεν το λέω για σας».

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ερωτώ, κάνω ερώτηση: Αν ήσασταν στη θέση του κ. Πάγκαλου, θα αισθανόσασταν την ανάγκη να παραιτηθείτε; Αυτή είναι μια απλή ερώτηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Άλλη ερώτηση.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Σε σχέση με το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens: Οσονούπω η Επιτροπή καταθέτει το πόρισμά της. Δεν ξέρω εάν έχετε να μας πείτε κάτι, εάν έχετε κάποια πληροφόρηση από τους βουλευτές σας ή εάν είναι άποψη να την πείτε, αλλά εν πάση περιπτώσει υπάρχει - εδώ θα μεταφέρω φήμες, πληροφορίες, ρεπορτάζ δηλαδή- μία αίσθηση ότι τα δύο μεγάλα κόμματα επιχειρούν να βγάλουν ένα ενιαίο πόρισμα και να πάνε σε παραπομπή, σε προανακριτική Επιτροπή. Είναι κάπως έτσι τα πράγματα ή όχι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ΄Ο,τι και να πω θα προδικάσω το πόρισμα μιας Εξεταστικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου, το οποίο διαμορφώνεται. Νομίζω ότι γύρω στις 20 του μηνός θα εκδοθεί το πόρισμα και φυσικά μέχρι να εκδοθεί, περιμένουμε να δούμε τί αποφάσισαν και τί προτείνουν οι βουλευτές οι οποίοι συμμετέχουν στην πολύ σημαντική αυτή Επιτροπή. Όμως, εκείνο που έχω να πω είναι η γενικότερη αρχή της κυβέρνησης «όλα στο φως», έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια, να υπάρχει η αίσθηση του δικαίου, να υπάρχει η κοινωνική δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι δεδομένο και είναι αταλάντευτη η απόφαση της κυβέρνησης.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα μου επιτρέψετε με δεδομένο το «φιάσκο» της υπόθεσης Βατοπεδίου, όπου πολλά είχαμε ακούσει προεκλογικά και μετεκλογικά και λίγα, ελάχιστα έγιναν, μετά την ψήφο και των δικών σας των βουλευτών ακόμη, η κυβέρνηση φοβάται ότι θα περάσει και αυτό το χαρακτηρισθέν ως σκάνδαλο της Siemens, χωρίς κανένας να δώσει λόγο γι' αυτά τα οποία έγιναν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, δεν συμμερίζομαι αυτό που λέτε «φιάσκο». Η προανακριτική για το Βατοπέδι κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Υπήρχε η υπεύθυνη στάση των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου και εξ όσων γνωρίζω, υπάρχουν και παραπομπές πολιτικών προσώπων για το Βατοπέδι. Πέρα από το ότι η υπόθεση αυτή έχει ένα πολύ μεγαλύτερο βάθος, πέρα από τον καταλογισμό ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα για τα οποία αποφάσισε ήδη η Βουλή και έχει και πολύ δρόμο ακόμη το Βατοπέδι. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω ότι είναι γενικότερη αρχή αυτής της κυβέρνησης να βγουν όλα στο φως, για να υπάρχει πλήρης και απόλυτη διαφάνεια σε ό,τι αφορά το δημόσιο βίο.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή είχατε αφήσει μία εκκρεμότητα χθες σε ερώτηση συναδέλφου σχετικά με τη δικογραφία για την υπόθεση των swaps του 2001, υπάρχει κάποια στρατηγική εντός της κυβέρνησης για το πώς θα το αντιμετωπίσετε στην περίπτωση που ζητηθεί σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, εννοώ εάν θα γίνει μία κοινή για το 2007 έως 2009 και το 2001;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει εκφρασθεί πολλές φορές γι' αυτό το ζήτημα. Το να προσπαθήσουν κάποιοι να συμψηφίσουν τα δικά τους εγκλήματα κατά της ελληνικής οικονομίας με την είσοδο της χώρας μας στην ΟΝΕ, είναι τουλάχιστον, για άλλη μια φορά, εγκληματικό για τη χώρα. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η νομιμότητα της εισόδου της χώρας μας στην ΟΝΕ, έχει κριθεί από τα ίδια τα κοινοτικά όργανα, από τα ίδια τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκεί και πέρα, βέβαια, εάν τεθεί θέμα να διερευνηθεί ο ρόλος άλλων παραμέτρων, όπως είναι ο ρόλος της Goldman Sachs, εμείς είμαστε ανοιχτοί. Και με την υπευθυνότητα που διακρίνει αυτή την κυβέρνηση, δεν θα υποχωρήσουμε στο να εξετασθούν τα πάντα. Το να προσπαθούμε, όμως, να δημιουργούμε συμψηφισμούς και λάθος εντυπώσεις, καλύπτει την αλήθεια για την ελληνική οικονομία κι εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεργασθούμε σ' αυτό. Αλλά από εδώ και πέρα, σαφώς και θέλουμε το «όλα στο φως». Είναι αρχή μας για όλους και για όλα.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Μιλάμε, δηλαδή, για δύο διαφορετικές Εξεταστικές, εφ' όσον ζητηθεί αυτή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι δεν έχει τεθεί ακόμη θέμα Εξεταστικής. Υπάρχει μία δικογραφία η οποία διαβιβάσθηκε χθες στη Βουλή, την ώρα που γινόταν το briefing. Και η Βουλή αποφασίζει με τις δικές της διαδικασίες, με τα δικά της όργανα για το πώς θα συμπεριφερθεί απέναντι σ' αυτήν την δικογραφία, τι στάση θα κρατήσει. Από εκεί και πέρα, εγώ σας ανέφερα τη θέση της κυβέρνησης, η οποία είναι ξεκάθαρη. Και είναι ξεκάθαρη για όλα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μία διευκρινιστική ερώτηση, κύριε Εκπρόσωπε: Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του σε ξένο μέσο, είπε ότι αναμένει το επόμενο δίμηνο μια σημαντική απόφαση. Αναφέρεται στο ευρωομόλογο ή στην επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους μας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ευρωομόλογο είναι μία σημαντικότατη απόφαση η οποία, βέβαια, είναι πολύ σύνθετη και με πολλές παραμέτρους. Είναι μία υπόθεση, την οποία ξεκίνησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και έχει λάβει ευρωπαϊκή διάσταση. Και όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι το θέμα αυτό είναι ένα θέμα που αφορά όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα και ότι είναι ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει όχι μόνο με την αποπληρωμή του χρέους, γιατί κάτι τέτοιο θα αδικούσε την τεράστια προσπάθεια, αλλά κυρίως με την αναπτυξιακή διάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει, βέβαια, περίπτωση στο Eurogroup να υπάρχει θέμα επιμήκυνσης, οπότε εκεί θα δούμε και τη θέση της Ελλάδας και το πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από οποιαδήποτε απόφαση αυτού του σημαντικού κοινοτικού οργάνου.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Πού ακριβώς αναφερόταν ο κ. Παπακωνσταντίνου; Στο ευρωομόλογο ή στην επιμήκυνση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω πού ακριβώς αναφερόταν ο κ. Παπακωνσταντίνου, γιατί δεν έχω στα χέρια μου το ακριβές κείμενο. Αλλά σας είπα τα δύο δεδομένα. Η επιμήκυνση πιθανόν να συζητηθεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-595574515-1294785844=:6017--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 11 January 2011 - 22:43:46 UTC