Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-01-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1599750985-1294961065=:16008 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 310732800

Έκδοση 1

BRIEFING(130111)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για την υπόθεση των αποζημιώσεων του Διστόμου. Είναι μια σημαντική απόφαση ουσίας, αλλά και προάσπισης του εθνικού συμφέροντος σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Είναι, όμως, προφανής ο ισχυρός συμβολισμός αυτής της απόφασης και δείχνει ακόμη και πώς αντιλαμβανόμαστε το εθνικό συμφέρον, καθώς και την αποφασιστικότητά μας να το υπηρετούμε.

Επίσης, μια δεύτερη σημαντική ανακοίνωση από το χθεσινό Υπουργικό αφορά την εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη και ειδικότερα του συνταξιούχου με την επιτάχυνση απονομής σύνταξης. Ήταν μια σαφέστατη κοινωνική αδικία, μια συστημική παθογένεια την οποία αποκαθιστούμε, στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ήταν προεκλογική μας δέσμευση. Είχαμε πει ότι μέσα σε ένα χρόνο, το είχαμε πει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα βρούμε λύση για το σημαντικό αυτό ζήτημα και ήδη το υλοποιούμε.

Έτσι, βάζουμε τέλος σε μια λογική που ήθελε τον απόμαχο της εργασίας να περιμένει ακόμη και δύο χρόνια, απλήρωτος, για να βγει στη σύνταξη. Με αυτή την προσωρινή σύνταξη, η οποία το πολύ μέσα σε δυόμιση μήνες από την υποβολή της αίτησης, μπορεί να φθάνει μέχρι το 95% του ύψους της συντάξεως, υλοποιούμε την υπόσχεσή μας.

Είναι γνωστό ότι αναζητούμε και υλοποιούμε καθημερινά τρόπους που θα διευκολύνουν όσο το δυνατό την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, από την ταχύτερη απονομή σύνταξης, μέχρι την πολιτική για το φάρμακο, τις ηλεκτρονικές ευκολίες στη Δημόσια Διοίκηση. Όλες μας οι ενέργειες αποσκοπούν στην αλλαγή της καθημερινότητας των πολιτών και στη βελτίωση των όρων διαβίωσής τους.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, στο θέμα που αφορά τα όσα είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης για την ΕΥΠ, σε συζήτηση που φαίνεται να είχε με τον Αμερικανό πρέσβη, προ ετών. Θα ήθελα να μου πείτε αν στην κυβέρνηση πιστεύετε ότι επί των ημερών σας, άλλαξε η εικόνα της ΕΥΠ, σε σχέση πάντα με αυτά που υποστήριζε ο κ. Χρυσοχοΐδης τότε και θα ήθελα να μου πείτε και τη γνώμη σας, για το αν τελικά επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία μιας «ιδιόρρυθμης» υπηρεσίας, όπως είναι η ΕΥΠ, η άσκηση συνδικαλισμού.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, ο συνδικαλισμός είναι νόμιμος. Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα είναι θέμα απόψεων και προτάσεων. Φυσικά, καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του και τις προτάσεις του. Εκείνο το οποίο, βέβαια, θα ήθελα να τονίσω και εδώ, είναι ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει έναν ιδιαίτερο και ευαίσθητο ρόλο για την ασφάλεια της χώρας μας, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα πάντα είναι ανεξέλεγκτα. Το λέω αυτό γιατί γνωρίζουμε και έχει δοθεί στη δημοσιότητα μια σειρά από έρευνες γύρω από συγκεκριμένα γεγονότα που συνέβησαν. Έχουν ασκηθεί ακόμη και ποινικές διώξεις. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε εμείς και ήδη το κάνουμε, είναι να υπάρχει μια εύρυθμη λειτουργία με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση της εθνικής μας ασφάλειας, όπως εξάλλου είναι κατοχυρωμένος και ο ρόλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Γιατί πρέπει η κυβέρνηση, κύριε Εκπρόσωπε, να δίνει αναφορά στον Αμερικανό πρέσβη για την κατάσταση που επικρατεί στην ΕΥΠ; Και καλά, ο κ. Χρυσοχοΐδης απευθύνθηκε δημόσια στον ελληνικό λαό και είπε ότι η κατάσταση δεν τον ικανοποιεί. Αλλά, γιατί θα πρέπει να δίνουμε αναφορά στον πρέσβη μιας ξένης χώρας για το τι συμβαίνει στην ΕΥΠ; Είμαστε εθνικά κυρίαρχοι ή δεν είμαστε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, σαφώς και δεν ήταν αναφορά στον πρέσβη μιας ξένης χώρας. Αντίθετα, μπορώ να πω, ειδικά για τον κ. Χρυσοχοΐδη, ότι έχει αποδείξει πόσο δραστικός και πόσο σημαντικός ήταν στην υπηρέτηση της δημόσιας ασφάλειας. Φυσικά, όταν λέγεται κάτι στο πλαίσιο μιας συζήτησης, δεν είναι αναφορά προς ξένους πρέσβεις. Αυτά είναι τελείως διαφορετικά πράγματα.

ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Αν κατάλαβα καλά, αυτό που είπατε πριν ότι είναι θέμα απόψεων και προτάσεων, η κυβέρνηση συμφωνεί τελικά ή δεν συμφωνεί ότι η ΕΥΠ στην εποχή που έκανε τη σχετική αναφορά ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια και ένα τίποτα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, απόψεων και προτάσεων είπα, όσον αφορά το συνδικαλισμό. Η κυβέρνηση έχει την ισχυρή άποψη ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο, πολύ ιδιαίτερο, πολύ ευαίσθητο και θα πρέπει αυτόν να τον προασπίζει και να τον υπερασπίζεται, ανεξάρτητα ποια πολιτική περίοδο διανύουμε και ποια είναι η κυβέρνηση της χώρας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και όπου διαπιστώσαμε ότι υπήρχε παρέκκλιση, ως προς αυτό, ζητήσαμε ως κυβέρνηση να διερευνηθεί αν έχει γίνει κάτι. Γι` αυτό ανέφερα ότι γνωρίζουμε πως υπάρχουν μια σειρά από έρευνες, οι οποίες φυσικά έχουν και μια κατάληξη.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Εδώ, όμως, τίθεται και ένα άλλο θέμα. Βλέπουμε πολύ συχνές επαφές του Αμερικανού πρέσβη με παράγοντες της κυβέρνησης και μια σχέση, τουλάχιστον όσον αφορά στη δική μου εκτίμηση, αγγίζει το όριο του ανάρμοστου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε τι αναφέρεστε;

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Αναφέρομαι στις αναφορές για τις συζητήσεις του κ. Χρυσοχοΐδη με τον Αμερικανό πρέσβη, αλλά και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Κατά πόσον αυτό, δηλαδή αυτές οι τόσο στενές επαφές και οι αναφορές, επιτρέψτε μου ξανά την έκφραση, είναι μέσα στο ισχύον πλαίσιο των διπλωματικών σχέσεών μας με τις Η.Π.Α.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υποθέτω ότι αναφέρεστε στις διαρροές του Wikileaks.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Ακριβώς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, η αξιοπιστία αυτών των διαρροών ελέγχεται. Όχι ότι έχουμε διάθεση να τις ελέγξουμε, αλλά μιλάμε για μια πηγή η οποία, σαφώς, δεν είναι αξιόπιστη. Εμείς έχουμε να κάνουμε με τη βούληση μιας κυβέρνησης, η οποία έχει δείξει και αποδεικνύει πόσο ανεξάρτητη είναι, πόσο εθνικά υπερήφανη πολιτική ασκεί και πώς βλέπει το ρόλο της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Δεν υπήρχαν αναφορές σε κανέναν ξένο πρέσβη, ούτε του κ. Χρυσοχοΐδη, ούτε του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κάποιες συζητήσεις δεν είναι αναφορές. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι εννοούμε «αναφορές», όταν αναφερόμαστε σε παρελθόντα χρόνο και σε χρόνια που δεν θέλουμε να θυμόμαστε. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει πώς εννοεί το εθνικό συμφέρον και πώς το προασπίζεται.

ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Είπατε ότι ελέγχεται η αξιοπιστία των πηγών. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, πάντως, επιβεβαίωσε ότι είχε αυτή τη συζήτηση και είπε, μάλιστα, ότι τα ίδια τα έχει πει και δημόσια.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό το λέω γενικώς. Δεν θα μπορούμε να συρόμαστε πίσω από διαρροές οι οποίες δεν είναι ελεγμένες. Αυτό θέλω να πω. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ειλικρινέστατα ότι αυτά δεν ήταν αναφορές σε κάποιον ξένο πρέσβη, ήταν αυτά που έλεγε και στις δημόσιες συζητήσεις. Άρα, δεν υπήρχε θέμα μυστικότητας και φυσικά δεν υπήρχε θέμα αναφοράς σε κανέναν ξένο. Αυτό είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

ΠΑΠΠΑ: Ήθελα να σας ρωτήσω, ποιο ήταν το αντικείμενο της επίσκεψης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Πάγκαλου, στο Κατάρ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος πραγματοποίησε επίσκεψη σύσφιξης των σχέσεων με το Κατάρ, μιας πολύ σημαντικής χώρας. Αν δει κανείς και τη διεθνή ειδησεογραφία, βλέπει ότι αυτές τις ημέρες ήταν εκεί και η κ. Κλίντον, αλλά και ο κ. Ερντογάν με πλήθος επιχειρηματιών στην αποστολή του. Φυσικά, το ενδιαφέρον της Ελλάδας για συνεργασία με το Κατάρ, παραμένει εμφανές και ενεργό, όπως βέβαια υπάρχει και αντίστροφο ενδιαφέρον της κυβέρνησης του Κατάρ με την Ελλάδα, σε θέματα τουρισμού και σε θέματα επενδύσεων. Φυσικά, αυτό το ταξίδι του κ. Πάγκαλου, εντάσσεται στην προετοιμασία και σύσφιξη αυτών των σχέσεων. Ο κ. Πάγκαλος συνοδευόταν από τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κουβέλη. Επίσης, όπως γνωρίζετε, ο αρμόδιος υπουργός κ. Χάρης Παμπούκης έχει την ευθύνη υλοποίησης όσων επενδύσεων προκύψουν.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, πέρα από αυτό που μας λέτε, κάτι πιο χειροπιαστό υπάρχει, με την έννοια έχουν γίνει συζητήσεις για συγκεκριμένα θέματα, όπως για παράδειγμα το Ελληνικό, όπως ο Αστακός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ανέφερα ότι ο κ. Πάγκαλος βρισκόταν εκεί ακριβώς για την γενικότερη σύσφιξη αυτών των σχέσεων. Πάντοτε γίνονται προετοιμασίες για πιο συγκεκριμένες επενδύσεις. Βέβαια, αυτές οι επενδύσεις που είναι να γίνουν, θα συζητηθούν και αρμοδίως.

ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Χθες, ο κ. Πάγκαλος σε συνομιλία με δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε εάν θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, έδωσε μία απάντηση που ερμηνεύθηκε ως εξής: Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει και πολύ διάθεση να τον δει, γιατί εξ άλλου, δεν τον έχει δει εδώ και καιρό. Θα υπάρξει κάποια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: O κ. Πάγκαλος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτή δεν είναι συνάντηση;

KAΛΑΡΡΥΤΗΣ: Εννοώ κατ' ιδίαν συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν συγκεκριμένα θέματα αρμοδιότητας του αντιπροέδρου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποια δηλαδή;

ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Δεν έχει αρμοδιότητες ο αντιπρόεδρος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο αντιπρόεδρος έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και φυσικά όταν χρειάζεται ιδιαίτερη συνάντηση, εκτός από τις συναντήσεις που γίνονται στο πλαίσιο των οργάνων, αυτή γίνεται.

ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Υπάρχει στον προγραμματισμό κάποια συνάντηση του κ. Πάγκαλου με τον Πρωθυπουργό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απ' όσο γνωρίζω, αυτές τις μέρες όχι. Αλλά, ανά πάσα στιγμή, εφ' όσον υπάρχει αντικείμενο συνεργασίας οι συναντήσεις αυτές γίνονται. Όπως γνωρίζετε, έχουμε μία κυβέρνηση η οποία εργάζεται και μάλιστα έντονα.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Ο κ. Παπουτσής, χθες, μιλώντας στη Βουλή τάχθηκε κατά της πολυπολιτισμικότητας υιοθετώντας στην ουσία τους τις απόψεις της Ν.Δ. για το θέμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτές είναι δικές σας κρίσεις.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Μπορείτε να το πείτε κι έτσι. Υιοθετεί η κυβέρνηση την ιδεολογική ατζέντα της κεντροδεξιάς, κύριε Εκπρόσωπε στο θέμα της μετανάστευσης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι είναι δικές σας κρίσεις. Εννοείται πως έχουμε ξεκάθαρη θέση και για τη μετανάστευση και για την ασφάλεια στη χώρα μας και για την πολυπολιτισμικότητα που είναι απαραίτητη. Αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι τολμά να τα βάλει με τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Έλληνας πολίτης με την ασφάλεια του κράτους μας και με την κατοχύρωση των συνόρων της χώρας μας. Η τόλμη και η αποφασιστικότητα είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης, μιας και τολμάμε να αποφασίζουμε πράγματα που επί χρόνια, το μόνο που έκαναν ήταν να συσσωρεύουν προβλήματα στη χώρα μας.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Τελικά, συγγνώμη που θα επιμείνω σ΄αυτό, γιατί είναι σημαντικό, είστε υπέρ ή κατά της πολυπολιτισμικότητας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα μου εξηγήσετε τί εννοείτε λέγοντας πολυπολιτισμικότητα;

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Συγγνώμη, επειδή έθεσε το θέμα ο κ. Παπουτσής και επειδή η μετανάστευση είναι πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα, θα ήθελα μια διευκρίνιση γι' αυτό το θέμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η πολυπολιτισμικότητα έχει πολλές έννοιες. Εσείς, εάν αντιλαμβάνομαι την έννοια στην οποία αναφέρεσθε, πολυπολιτισμικότητα σημαίνει να συνυπάρχουν πολλοί πολιτισμοί σε μία χώρα. Έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτό είναι πλούτος, αλλά είναι διαφορετικό από την μη κατοχύρωση της νομιμότητας. Η νομιμότητα και η ασφάλεια σε μία χώρα είναι σημαντικά και η πολυπολιτισμικότητα, στο επίπεδο του πολιτισμού και της συνύπαρξης πολιτισμών, σαφώς και είναι πλούτος για μία χώρα.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Θα ήθελα να μας ενημερώσετε για το στάδιο που βρίσκονται οι συνομιλίες με την ισραηλινή πλευρά για μία ενδεχόμενη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Λίμπερμαν βρίσκεται στη χώρα μας, είχε συναντήσεις με πολλούς υπουργούς και πριν από λίγη ώρα συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου. Τα θέματα που τίθενται στην ατζέντα συνεργασίας, είναι οικονομικού, ενεργειακού ενδιαφέροντος, αγροτικής παραγωγής - μιας και το Ισραήλ έχει συγκεκριμένη αγροτική παραγωγή που ενδιαφέρει και τη χώρα μας- και θέματα καινοτομίας όπου το Ισραήλ σημειώνει μεγάλη πρόοδο. Για όλα αυτά τα θέματα υπάρχει μια ατζέντα συνεργασίας, η οποία φυσικά εξειδικεύεται κατά διαστήματα. Επίσης, υπάρχει συνεργασία σε επίπεδο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και αυτό αποδείχθηκε πριν από λίγους μήνες με τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στη Χάιφα.

ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Πριν από λίγο η ΠΑΣΚΕ εξέδωσε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση κατά της κυβερνητικής πολιτικής λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι αυτή η πολιτική δεν είναι αυτή για την οποία αγωνίστηκε η ΠΑΣΚΕ, δεν έχει καμία σχέση με το πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο του ΠΑΣΟΚ και ούτε με τις προεκλογικές εξαγγελίες του. Ποια είναι η απάντησή σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ΠΑΣΚΕ είναι μια συνδικαλιστική παράταξη εργαζομένων και ως τέτοια έχει δικαίωμα και να κρίνει και να έχει τις απόψεις της. Εμείς, ως κυβέρνηση, έχουμε εξηγήσει στον ελληνικό λαό εδώ και 14 μήνες, ότι κάνουμε μία σημαντικότατη δουλειά και υπηρετούμε το εθνικό μας χρέος, το οποίο είναι να σώσουμε τη χώρα. Το να σώσουμε τη χώρα είναι πάνω απ' όλα. Είναι άμεση προτεραιότητα και συγχρόνως προσπαθούμε και επιφέρουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές, έτσι ώστε να εξαλείψουμε πολλές παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας. Από εκεί και πέρα, καθένας το αντιλαμβάνεται όπως νομίζει. Από την πλευρά μας, εμείς υπηρετούμε το εθνικό μας χρέος για τη σωτηρία της χώρας.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρ' όλα αυτά, δεν απασχολούν την κυβέρνηση ότι οι αντιδράσεις που έχει από τις μεταρρυθμίσεις προέρχονται από έναν χώρο που για πολλά χρόνια ήταν η ραχοκοκαλιά της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείτε από τον συνδικαλιστικό χώρο;

ΠΑΠΠΑ: Ακριβώς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές. Να σώσουμε τη χώρα και να πραγματοποιήσουμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι επόμενο ότι θα υπάρχουν κραδασμοί. Είναι επόμενο ότι θα υπάρχουν ενστάσεις και αντιρρήσεις για πολλούς λόγους. Καθένας για τους δικούς του λόγους μπορεί να έχει τις ενστάσεις του. Εμείς, όμως, έχουμε πλήρη πεποίθηση ότι επιτελούμε το χρέος μας. Δεν πέρασε ούτε μια μέρα που να μην παλεύουμε με τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μας και αυτός είναι ο σκοπός μας. Είμαστε ταγμένοι σ' έναν εθνικό στόχο και αυτόν υπηρετούμε.

ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας, της κυβέρνησης, είναι να αλλάξει ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος και να επιβληθεί ένας φόρος στα καταστήματα, τα οποία θα επιτρέπουν το κάπνισμα στους πελάτες. Αυτή η ιστορία δεν ξεκίνησε ως μία πρωτοβουλία...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς, αυτό από πού το εκλαμβάνετε;

ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Από τα σημερινά δημοσιεύματα. Ισχύει κατ' αρχήν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην σχολιάσω δημοσιεύματα, γιατί πολλές φορές διαβάζουμε κάποια που ισχύουν ή κάποια άλλα που δεν ισχύουν. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος νόμος για το κάπνισμα. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένας προβληματισμός στην κυβέρνηση, έτσι ώστε αυτός ο νόμος να εφαρμοσθεί ή να βελτιωθεί όπου βλέπουμε ότι έχει ατέλειες. Εξ άλλου, οι νόμοι είναι γι' αυτό και φυσικά βελτιώνονται όταν παρουσιάζονται προβλήματα ή ελλείψεις με γνώμονα, φυσικά, το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία, γιατί εδώ πρόκειται για τη δημόσια υγεία.

ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Είπατε για τη δημόσια υγεία. Επειδή τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να επιβληθεί φόρος στα καταστήματα που θα επιτρέπουν το κάπνισμα, σας ρωτώ γιατί ξεκίνησε ως μία πρωτοβουλία για να διαφυλαχθεί η υγεία των Ελλήνων και εξελίσσεται σε ένα εισπρακτικό μέτρο. Ανταλλάσσετε την υγεία του κόσμου με μερικά εκατομμύρια παραπάνω; Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε αποδείξει ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η δημόσια υγεία. Εάν θέλαμε να εισπράττουμε φόρους, θα προτρέπαμε τον κόσμο να καπνίζει για να παίρνουμε τους έμμεσους φόρους. Είμαστε ξεκάθαροι ως προς αυτό. Η δημόσια υγεία είναι το άπαν. Εξ άλλου, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο φέραμε αυτόν τον νόμο. Επαναλαμβάνω, όμως, επειδή λαμβάνουμε υπ' όψιν όλες τις παραμέτρους, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ατέλειες, αυτές οι ατέλειες θα βελτιωθούν.

ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Γιατί δεν εφαρμόζετε απλά τον νόμο; Ποιά είναι η ατέλεια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι θέμα του υπουργείου Υγείας. Εάν υπάρξουν αποφάσεις, θα ανακοινωθούν.

ΤΖΑΝΝΕΤΑΤΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Ποιό ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μέχρι την ώρα που ήρθα στο briefing η συνάντηση ήταν σε εξέλιξη. Είναι σε όλους γνωστό ότι οι Έλληνες εφοπλιστές αποτελούν, σε όλα τα επίπεδα, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομίας μας. Και στο επίπεδο της απασχόλησης με την δημιουργία θέσεων εργασίας και στο επίπεδο του επιχειρείν με άμεσο οικονομικό αντίκτυπο από τη δραστηριότητά τους. Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Διαμαντίδης που συμμετείχε στη συνάντηση, θα προβεί σε ανακοινώσεις.

ΤΖΑΝΝΕΤΑΤΟΣ: Θα υπάρξουν ανακοινώσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρέπει να έχουν ήδη γίνει.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Για ένα θέμα της τρέχουσας επικαιρότητας και συγκεκριμένα για τις αστικές συγκοινωνίες θα ήθελα να ρωτήσω: Ποιό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης σ' αυτό το μέτωπο; Γιατί βλέπουμε τους εργαζόμενους να μην υποχωρούν. Διαβάζουμε και μία δήλωση του κ. Ρέππα για πρόσκληση σε διάλογο. Πώς θα απαντήσει η κυβέρνηση; Τί θα κάνει από εδώ και πέρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, να υπενθυμίσω ότι το θέμα των αστικών συγκοινωνιών στην Αττική ήταν ένα θέμα με πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία φαίνονται, αν δει κανείς τα τεράστια ελλείμματα αυτών των επιχειρήσεων. Επιχειρήσεις οι οποίες ήταν πέντε στον αριθμό και οι οποίες έπρεπε, σαφώς, να συμμαζευτούν, να νοικοκυρευτούν, να μπει μία τάξη. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Βάζουμε τάξη στις συγκοινωνίες προς όφελος του πολίτη της Αττικής, ο οποίος δεν είχε και τις καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες. Επιπροσθέτως, υπήρχε και το υπέρογκο έλλειμμα το οποίο επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό. Απέναντι σ' όλα αυτά, καταστρώσαμε σχέδιο. Ένα σχέδιο εξυγίανσης, μιας νέας αρχής στις αστικές συγκοινωνίες. Και αυτό το σχέδιο είμαστε αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε. Ήδη έγιναν οι δύο από τον νόμο επιβαλλόμενες αναγνώσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο για το σχέδιο αυτό και από σήμερα βρίσκεται σε διαβούλευση. Γι' αυτό ακριβώς και ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, ο κ. Ρέππας, έχει καλέσει τα σωματεία των εργαζομένων σε συζήτηση και διαβούλευση. Και εξ όσων γνωρίζω, ήδη, ένα σωματείο έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να συναντηθεί με τον κ. Ρέππα και να υπάρξει μία μεγάλη συζήτηση. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα ευθύνης όλων μας, κυρίως του κράτους, το οποίο ασκεί μια συγκεκριμένη πολιτική, αλλά και των εργαζομένων να αντιληφθούμε το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν συγκοινωνίες, προς όφελος του Έλληνα πολίτη. Και φυσικά, πόσο σημαντικό είναι να περιορισθούν τα ελλείμματα μέσα από μία τελείως διαφορετική, εκσυγχρονισμένη και ορθολογιστική προοπτική και λογική των συγκοινωνιών, έτσι ώστε να έχουμε και το ποθητό αποτέλεσμα.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Συγγνώμη, κύριε Εκπρόσωπε, αλλά θα ήθελα την πρόθεση της κυβέρνησης μέχρι το πέρας αυτής της διαβούλευσης, επειδή και σήμερα είχε κριθεί παράνομη η απεργία, αλλά γίνεται «χαμός» στους δρόμους. Αυτό θα συνεχισθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση ή θα πάρετε κάποια άλλα μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Παράλληλα με την πρόσκληση σε διαβούλευση που ούτως ή άλλως είναι ένα τυπικό μέρος της ψήφισης των νομοσχεδίων, έχω πει ότι καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πέρα από τα δικαιώματα που έχουμε ως εργαζόμενοι και τα προασπιζόμαστε, υπάρχει και ο νόμος. Όταν υπάρχει δικαστική απόφαση η οποία κρίνει ως παράνομη και καταχρηστική μια απεργία, θα πρέπει σαφώς και να την εφαρμόζουμε. Από εκεί και πέρα, προσκαλούμε τους εργαζόμενους να συναισθανθούν τις ευθύνες τους. Να σταματήσουν την απεργία, να σταματήσει η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού στην πρωτεύουσα και να προσέλθουν σε διάλογο, σε συζήτηση, έτσι ώστε να υπάρξει στο τέλος ένα νομοσχέδιο που θα είναι το καλύτερο δυνατό.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Δηλαδή, εάν δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους, όπως τους τις καταλογίζετε, θα πάτε σε εφαρμογή του νόμου, ο οποίος, αν δεν κάνω λάθος, φθάνει μέχρι την απόλυση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι νόμοι υπάρχουν, ισχύουν και εφαρμόζονται έναντι όλων ανεξαιρέτως. Συνεπώς, δεν τίθεται κάν θέμα μη εφαρμογής του νόμου. Επειδή, όμως, αυτό είναι ένα τρομερά ακραίο μέτρο και δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε, υπάρχει πολύς χρόνος, ενδιάμεσος χρόνος, έτσι ώστε και τα δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι να τα υπερασπισθούν και να βελτιωθεί το παρόν σχέδιο νόμου, εάν πιστεύουν ότι έχει ελλείψεις ή πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό. Και φυσικά ας σκεφτόμαστε όλοι, ειδικά όσοι υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον μέσα από συγκεκριμένες θέσεις, ότι έχουμε αυξημένη ευθύνη. Άρα, ας μην προτρέχουμε και ας μην λαμβάνουμε τις ακραίες περιπτώσεις αντιμετώπισης.

ΠΑΠΠΑ: Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα επίταξης για τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα ότι προτού φθάσουμε σ' αυτά τα μέτρα, και η επίταξη είναι ένα μέτρο εκτέλεσης κάποιας απόφασης, προτού λοιπόν φθάσουμε σ' αυτά, έχουμε διάλογο. Καλούμε τους εργαζόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καλούμε τους εργαζόμενους να προσέλθουν σε διάλογο, να σταματήσουν την απεργία και μάλιστα όταν αυτές οι απεργίες πλήττουν τα μεσαία και κυρίως τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας μας. Αυτό θα μπορούσαμε να το δεχθούμε πρώτον, εάν δεν υπήρχε η απόφαση του δικαστηρίου και φυσικά εάν δεν υπήρχε και η πρόσκληση σε διάλογο.

ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να συνδράμει τους κατοίκους του Διστόμου στην προσφυγή τους κατά του γερμανικού κράτους για τις αποζημιώσεις, ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο να διερευνήσει τα περιθώρια για την διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων έναντι της Γερμανίας προς το ελληνικό κράτος. Αναφέρομαι όχι στις αποζημιώσεις των περιοχών όπου έγιναν οι θηριωδίες των Γερμανών, αλλά στις πολεμικές αποζημιώσεις, 160 δις, αν δεν κάνω λάθος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι ένα μεγάλο και σύνθετο θέμα και εννοείται ότι δεν θα μπορούσα να σας το απαντήσω σήμερα εγώ.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-1599750985-1294961065=:16008--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 13 January 2011 - 23:24:07 UTC