Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-01-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1784986045-1294689048=:29793 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 310171367

Έκδοση 1

BRIEFING(100111)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι, καλή χρονιά σε όλους μας και καλή εβδομάδα.

Αφήσαμε πίσω μας μια δύσκολη χρονιά, ίσως, την πιο δύσκολη μεταπολιτευτικά. Το 2010 ήταν ένα έτος που είδαμε την αλήθεια κατάματα, όταν όλοι διαπιστώσαμε την πραγματικότητα που βιώναμε και όλοι αντιληφθήκαμε πόσο κοντά βρισκόμασταν στη χρεωκοπία, όχι μόνο οικονομική, αλλά σε πολιτικό και σε κοινωνικό κατ` επέκταση επίπεδο. Λάβαμε δύσκολες αποφάσεις, ως κυβέρνηση, ως χώρα, με υψηλή συναίσθηση ευθύνης. Απόλυτα αναγκαίες για τη βιωσιμότητα της χώρας και για να αποκτήσουμε εκ νέου το δικαίωμα, να ελπίζουμε για το μέλλον.

Οι αποφάσεις αυτές μας έφεραν σε θέση να μπορούμε να κερδίσουμε τον απαραίτητο χρόνο για να αλλάξουμε οριστικά το πρόσωπο της χώρας μας και σε αυτό είμαστε αποφασισμένοι και αταλάντευτοι. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Οι δυσκολίες, σαφώς, δεν έχουν ξεπεραστεί. Αλλά, έχουμε πλέον αποτελέσματα τα οποία είναι μετρήσιμα.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2010, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από τα προβλεπόμενα. Πιο συγκεκριμένα, το έλλειμμα μειώθηκε κατά 36,5%, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για μείωση 33,2%, δηλαδή 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Τα έσοδα, επίσης, αυξήθηκαν κατά 7%.

Το 2011, από εδώ και πέρα, θα είναι σίγουρα μια διαφορετική χρονιά, εξίσου δύσκολη και προκλητική, αλλά με άλλες στοχεύσεις και διαφορετικές προτεραιότητες. Είναι η χρονιά των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών για τη χώρα. Των αλλαγών που θα απελευθερώσουν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και θα θέσουν τις βάσεις της υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που ήταν αδύνατο να έρθει στη βάση ενός αντιπαραγωγικού και δυσκίνητου μοντέλου ανάπτυξης σε όλους τους τομείς.

Μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχει ψηφιστεί ο νέος επενδυτικός νόμος, ο οποίος δεν βασίζεται πλέον σε μια λογική επιδοτήσεων, με τα γνωστά αποτελέσματα, αλλά που ευνοεί την καινοτομία και την υγιή επιχειρηματικότητα, με θέσπιση νέων παραγωγικών κινήτρων.

Σήμερα, από το υπουργείο Εσωτερικών τέθηκε σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ένα πρωτοποριακό σχέδιο που χτυπά τη διαφθορά στη ρίζα της, ενώ παράλληλα διευκολύνει τη συναλλαγή των πολιτών με το δημόσιο, εισάγοντας πλήθος ηλεκτρονικών καινοτομιών, που θα κάνει την καθημερινότητα του πολίτη πιο εύκολη και πιο ποιοτική.

Παράλληλα, προχωράμε στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με σοβαρή και εκτεταμένη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να πάψει πλέον να υφίσταται μια κατάσταση έντονων περιορισμών, μοναδική στην Ευρώπη. Να απελευθερωθούν επιπλέον δυνατότητες εργασίας σε συμπολίτες μας και να φθάνουν οι υπηρεσίες αυτών των επαγγελμάτων με πιο εύκολο τρόπο, πιο προσιτά και με καλύτερες τιμές.

Τέλος, ο «Καλλικράτης» έχει ήδη ξεκινήσει την πορεία του και αναδιοργανώνει το διοικητικό χάρτη της χώρας, σε μια πρωτοφανή μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία στην περιφέρεια. Μια μετάβαση με ομαλό τρόπο και με άμεση επίπτωση και στο επιτελικό κράτος.

Το 2011 είναι μια χρονιά ριζικών αλλαγών, μεγάλων τομών στη δημόσια διοίκηση που θα μας οδηγήσουν στη βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη. Εκεί στρέφεται πλέον η προσπάθεια. Εκεί θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της πατρίδας μας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε όλο αυτό το διάστημα που δεν κάναμε briefing βεβαίως, έχουν προηγηθεί κάποιες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου που έχουν ενοχλήσει και αρκετά κυβερνητικά στελέχη τα οποία διαφωνούν έντονα με αυτά που έχει δηλώσει ο κ. Πάγκαλος. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και αν έχει ενοχληθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μπορεί να μη γινόταν briefing, λόγω των εορτών, αλλά το συγκεκριμένο ζήτημα έχει απαντηθεί και έχει εξαντληθεί εν πολλοίς. Επανειλημμένως έχω δηλώσει ότι ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε με το δικό του τρόπο κάποιες απόψεις. Υπάρχουν, όμως, θεσμικά εκφρασμένες, όχι μόνο οι απόψεις, αλλά και η πρακτική της κυβέρνησης για το πώς βλέπει το δημόσιο τομέα, πώς βλέπει τις σχέσεις εμπιστοσύνης του κράτους με τον πολίτη. Όλοι οι πολίτες, πλέον, βλέπουν τα άλματα που γίνονται στο δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να είναι παραγωγικός και προσιτός στην υπηρεσία του πολίτη, με πλήρη σεβασμό και των εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά κυρίως με αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Συγνώμη, ο κ. Πάγκαλος δεν είναι ο οποιοσδήποτε τυχαίος πολιτικός. Είναι το νούμερο δύο της κυβέρνησης. Είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Αποδοκιμάζει η κυβέρνηση αυτές τις δηλώσεις, ναι ή όχι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κατ` αρχάς, δεν ήταν δηλώσεις πάνω σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Φυσικά, ούτε ο κ. Πάγκαλος επιχείρησε να εκφράσει απόψεις της κυβέρνησης. Έχει έναν δικό του τρόπο να εκφράζεται και είπε κάποιες δικές του απόψεις. Η κυβέρνηση έχει θεσμοθετημένο τρόπο να εκφράζει τις απόψεις της και δεν είναι μόνο θεωρητική η έκφραση των απόψεων της κυβέρνησης. Στη δημόσια διοίκηση έχουν γίνει τεράστιες τομές, έχουν γίνει μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και εξακολουθούν να γίνονται.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Με συγχωρείτε κύριε Εκπρόσωπε, οι δηλώσεις και τοποθετήσεις των υπουργών και στη συγκεκριμένη περίπτωση του αντιπροέδρου μάλιστα, δεν εκφράζουν, δεν χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Χαρακτηρίζουν αυτόν που κάνει τις δηλώσεις. Επαναλαμβάνω ότι είναι απόψεις αυτού που τις λέει. Η κυβέρνηση έχει θεσμικό ρόλο να εκφράζει τις απόψεις της και κυρίως έχει δοκιμαστεί σε αυτούς τους 15 μήνες, πώς εννοεί και πόσο σέβεται το δημόσιο τομέα και τον πολίτη.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Διακρίνω μια έμμεση αποδοκιμασία, μια έμμεση απόσταση εν πάση περιπτώσει, όπως συνηθίζουμε να λέμε, από τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου. Τι φοβάστε και δεν αποδοκιμάζετε ευθέως; Να πείτε ότι δεν εκφράζουν, είναι μακριά από την κουλτούρα της κυβέρνησης και πάει λέγοντας. Τι φοβάστε; Φοβάστε τον κ. Πάγκαλο και τις αντιδράσεις του, μήπως ο κ. Πάγκαλος με τον ωραίο τρόπο που τα λέει εναντίον άλλων, τα πει και εναντίον του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν φοβάται τίποτε. Δεν έχει φοβηθεί δυσκολίες, οι οποίες ήταν και είναι πρωτόγνωρες για όλους μας. Σαφώς, αυτή η ερμηνεία δεν αγγίζει την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση με τις πράξεις της έχει αποδείξει πώς εννοεί το δημόσιο τομέα και πώς εννοεί τη σχέση εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα. Από εκεί και πέρα, όμως, θα μου επιτρέψετε να πω ότι η χώρα μας έχει πολύ μεγάλα προβλήματα, το ίδιο και ο απλός πολίτης. Το γνωρίζουμε, τα ζούμε. Το να ερχόμαστε και να συζητάμε για τέτοιου είδους θέματα, τελικά αποκρύπτοντας τα μεγάλα προβλήματα, νομίζω ότι αδικεί τη δημόσια συζήτηση και για το πολιτικό σύστημα και για την πορεία της χώρας μας από εδώ και πέρα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ο απλός πολίτης δεν περνάει πάντως το ρεβεγιόν του σε πολυτελή ξενοδοχεία κύριε Πεταλωτή, φιλοξενούμενος επιχειρηματιών που μάλιστα έχουν χρέη προς το δημόσιο. Τι λέει η κυβέρνηση, για τον πολυτελή τρόπο με τον οποίο διαβιεί ο κ. Πάγκαλος, την ώρα που ο κ. Πάγκαλος εκφράζεται με αυτό τον τρόπο που εκφράζεται για τους απλούς πολίτες. Υπάρχει θέμα και γιατί δεν υπήρξε απάντηση μέχρι τώρα από τον κ. Πάγκαλο ή την κυβέρνηση γι` αυτό το θέμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να απαντήσει. Απ` όσο έχω δει, έχει απαντήσει με αναλυτικές ανακοινώσεις στον Τύπο, το ξενοδοχείο στο οποίο αναφέρεστε και το οποίο φυσικά έχει διαφορετικούς ισχυρισμούς απ` αυτούς που αναφέρονται στο σχετικό ρεπορτάζ.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Εκπροσωπείστε από το ξενοδοχείο εσείς, ως κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα, ούτε να απολογείται, ούτε να δηλώνει κάτι επ` αυτού η κυβέρνηση.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Σας εκπροσωπεί το ξενοδοχείο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν τίθεται θέμα εκπροσώπησης. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση ασχολείται με σοβαρά ζητήματα. Από εκεί και πέρα, συζητούνται τα πάντα, αλλά στο θεσμικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να συζητούνται.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Θέμα απομάκρυνσης του κ. Πάγκαλου από την κυβέρνηση υπάρχει κύριε Πεταλωτή, μετά τα όσα έχουν προηγηθεί με δηλώσεις του κ. Πάγκαλου εναντίον διαφόρων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων και μετά την αποκάλυψη ότι περνάει τόσο ωραία ο κ. Πάγκαλος τελικά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη πώς εννοεί το δημόσιο βίο και πώς εννοεί το πολιτικό σύστημα και όλα τα εργαλεία του πολιτικού συστήματος που είναι και το Δημόσιο.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν καταφέρατε να πείσετε, ούτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σας λέω λοιπόν μια τελευταία ερώτηση...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ευχαριστώ για τη συμβουλή σας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ... σας επισημαίνω λοιπόν το εξής: Στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με σημερινή τους ανακοίνωση, αυτά τουλάχιστον που εκφράζονται και μετέχουν στην αριστερή πρωτοβουλία, θεωρούν τον κ. Πάγκαλο συκοφάντη, ότι δεν διαθέτει το δημοκρατικό φρόνημα και ήθος που απαιτούν οι περιστάσεις, οι εποχές και ο ελληνικός λαός. Τι έχετε να πείτε επ` αυτού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ένα ανοιχτό κόμμα. Ουσιαστικά έχει θεσμοθετήσει τη διαφορετικότητα στην έκφραση των απόψεων. Συνεπώς, οι συζητήσεις που γίνονται μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και με ανακοινώσεις, είναι θέμα δημοκρατικότητας του κόμματος, το οποίο κυβερνά τη χώρα. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει πολύ καλά και το αποδεικνύουμε κάθε μέρα, ποια είναι η σχέση της με το πολιτικό σύστημα, ποια είναι η άποψη και η νοοτροπία που έχει για την πολιτική και φυσικά για το δημόσιο βίο.

ΠΑΠΠΑ: Επ` αυτού κύριε Εκπρόσωπε, θεωρείτε δηλαδή ότι δεν υπάρχει πολιτικό, ηθικό και αισθητικό θέμα για την κυβέρνηση, με όσα λέει και πράττει ο κ. Πάγκαλος που προφανέστατα και εξόφθαλμα προκαλούν τους πολίτες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα προηγουμένως. Εάν η απάντησή μου δεν σας εκφράζει, είναι δικό σας θέμα. Απάντησα και εν πολλοίς όλες αυτές τις ημέρες, αλλά και προηγουμένως σε ερωτήσεις συναδέλφων σας.

ΠΑΠΠΑ: Με συγχωρείτε, λέτε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει συγκεκριμένα πράγματα για τους πολίτες κλπ. Ο κ. Πάγκαλος δεν είναι απλώς μέλος της κυβέρνησης, είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το είπε προηγουμένως και συνάδελφός σας.

ΠΑΠΠΑ: Θα ήθελα να επανέλθω, πειράζει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχω απαντήσει επ' αυτού.

ΠΑΠΠΑ: Δηλαδή, δεν υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχω απαντήσει.

ΠΑΠΠΑ: Η κυβέρνηση εκφράζει δυσφορία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα πριν από λίγα λεπτά.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Οι πολίτες κινητοποιούνται δυναμικά εναντίον της επιβολής διοδίων. Και μάλιστα, για υπηρεσίες αμφιβόλου ποιότητας. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και πώς σχολιάζει τις κινητοποιήσεις των πολιτών, οι οποίοι πλήττονται.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ένα πραγματικό ζήτημα. Ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνούν οι πολίτες και κυρίως αυτοί οι οποίοι διαμένουν στις περιοχές όπου υπάρχουν διόδια. Να υπενθυμίσω, όμως, ότι υπάρχει μια σύμβαση του 2007. Η αύξηση του κομίστρου των διοδίων δεν έγινε από αυτή την κυβέρνηση, από τότε έχουν αποφασιστεί οι τιμές και οι αυξήσεις των διοδίων. Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα επανεξετάσουμε το ζήτημα και δεσμευόμαστε και σήμερα να κάνουμε έναν διαφορετικό σχεδιασμό. Έχουμε ξεκινήσει τη συζήτηση για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν αυτά τα έργα, όπως είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, περιβαλλοντικά, χρηματοδοτικά, διόδια κλπ. Γίνεται συζήτηση και υπάρχει απόφαση να προτείνουμε στους παραχωρησιούχους σε εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα διόδια, την αντικατάσταση των συμβατικών διοδίων με ηλεκτρονικά, έτσι ώστε οι χρήστες να πληρώνουν ανάλογα με τα χιλιόμετρα της οδού που χρησιμοποιούν. Αυτή είναι η διαφορά μας με τη Ν.Δ. Δεν βλέπουμε τα πράγματα ισοπεδωτικά και δηλώνουμε ότι μέχρι το Μάρτιο θα είμαστε έτοιμοι ώστε να φέρουμε τις τροπολογίες στη Βουλή. Εμείς λειτουργούμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Φυσικά και οι ιδιώτες που εμπλέκονται σε αυτά τα έργα και στην εκμετάλλευση των διοδίων, θα πρέπει να επιδείξουν και την ανάλογη ευθύνη. Είναι ένα ζήτημα, όμως, το οποίο σαφώς το αναγνωρίζουμε.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Τις τελευταίες μέρες είτε από δηλώσεις του κ. Καπελέρη είτε από δημοσιεύματα, υπάρχουν πληροφορίες ότι οι έρευνες του ΣΔΟΕ έχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα, των οποίων η περιουσιακή κατάσταση δεν δικαιολογείται από το «πόθεν έσχες». Εάν, όντως, υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, τί προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση με δεδομένο ότι και ο Πρωθυπουργός φέρεται να έχει δηλώσει σε σύσκεψη για το θέμα της διαφθοράς των πολιτικών προσώπων ότι θέλει απάντηση, γιατί κανένας δεν πάει φυλακή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτές οι δηλώσεις, πρώτα απ' όλα, είναι δηλώσεις ενός ρεπορτάζ. Εκείνο όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχει πάγια, ισχυρή εντολή του Πρωθυπουργού προς την κυβέρνηση και προς όλα τα διοικητικά όργανα να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Αυτή η απόφαση είναι απόφαση την οποία υλοποιούν τα κυβερνητικά όργανα, αλλά και εντολή που περνά και προς τα κάτω. Χαιρόμαστε που το ΣΔΟΕ, το οποίο κάνει ανεξάρτητα τη δουλειά του και δεν υπάρχει πολιτική παρέμβαση και κυβερνητική εννοείται, έχει επιτέλους στοιχεία, γιατί υπάρχει η βούληση από την πλευρά της Πολιτείας με αυτή την κυβέρνηση να διερευνηθούν όλα εκείνα τα σκοτεινά σημεία, όπου υπάρχουν ακόμη και σκιές κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Εκεί είμαστε αταλάντευτοι, είμαστε ανυποχώρητοι. Και φυσικά αυτό δεν έχει και σχέση με τη συγκυρία. Εάν είχε σχέση με την παρούσα συγκυρία, θα αδικούσαμε πραγματικά την ουσία αυτής της ρύθμισης. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε εκείνους τους θεσμούς, οι οποίοι πραγματικά θα συνεχίσουν να εξιχνιάζουν και να διερευνούν τα πάντα. Γι' αυτό ακριβώς ο υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Ραγκούσης, μίλησε προχθές για το «πόθεν έσχες» των βουλευτών και των πολιτικών. Έχει δε συσταθεί αρμόδια επιστημονική επιτροπή που θα φέρει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μία ολοκληρωμένη πρόταση για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, για το πραγματικό «πόθεν έσχες», έτσι ώστε η ροή του πολιτικού χρήματος να είναι διαφανής και να μην έχουμε αυτά που είχαμε μέχρι τώρα. Το ίδιο γίνεται και με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή και θα αναφέρεται στην ανασύσταση πολλών φοροεισπρακτικών μηχανισμών, καθώς και στις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχουν όσοι αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους. Αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης, θεσμικά, παρεμβαίνει έτσι ώστε να δημιουργηθούν δικαιϊκοί και δικονομικοί θεσμοί που θα εκδικάζουν γρήγορα, σύντομα και ουσιαστικά τέτοιου είδους υποθέσεις. Θέλω να πω, εν κατακλείδι, ότι είναι μια σειρά από πρωτοβουλίες που είναι αντικείμενο επεξεργασίας από την κυβέρνηση, έτσι ώστε η διαφάνεια στο δημόσιο βίο και στο δημόσιο χρήμα να είναι ξεκάθαρη. Επιτρέψτε μου επίσης να συμπληρώσω ότι αυτό που έγινε με τη «Διαύγεια», όπου καμία πράξη υπουργού αλλά και άλλου οργάνου της Διοίκησης δεν ισχύει εάν δεν αναρτάται στο διαδίκτυο, εφ` όσον κυρίως έχει να κάνει με διαχείριση του δημοσίου χρήματος, ακόμη και ενός ευρώ, είναι ένα σημαντικό βήμα, τέτοιο που κόβει και θα κόβει στο μέλλον τις ορέξεις διαφόρων πολιτικών ή μη, οι οποίοι θα έμπαιναν στη λογική της προηγούμενης, κυρίως, κυβέρνησης να κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα κατά το δοκούν.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Να μου επιτρέψετε να σας πω, βέβαια, ότι αυτά που λέτε μάλλον είναι ευχές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθόλου.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Και θα σας το πω με ένα παράδειγμα και μάλιστα πολύ νωπό, χθεσινό και αναφέρομαι στα στοιχεία για τον ΕΟΤ που βγήκαν στη δημοσιότητα. Και πάλι εκεί βλέπουμε προφανώς ένα «πάρτι», αλλά φαίνεται ότι την «πληρώνουν» και πάλι κάποιοι υπάλληλοι, 14 τον αριθμό. Και αναφέρεσθε σε μια συγκεκριμένη διετία, τη διετία 2008-2009, που υπήρχαν δύο συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που ήσαν υπουργοί. Γιατί δεν ακουμπάτε τα του οίκου σας και πάντα ρίχνετε τις ευθύνες σε κάποιους υπαλλήλους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, υπεύθυνοι είναι όλοι και όσοι έχουν πολιτικό ρόλο και όσοι έχουν εκτελεστικό και διοικητικό ρόλο. Κανείς δεν είναι ανεύθυνος όταν έχει ορκισθεί και όταν έχει ταχθεί από την Πολιτεία να διαφυλάσσει το δημόσιο συμφέρον, είτε πολιτικός είναι αυτός είτε διοικητικός υπάλληλος. Άρα, δεν μπορούμε να ξεχωρίζουμε κανέναν.

Όσον αφορά στον ΕΟΤ, το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, πράγματι, έχει εκδώσει μία έκθεση, ένα πόρισμα που είναι κόλαφος για τις προηγούμενες διοικήσεις του ΕΟΤ και για το «πάρτι» που γινόταν. Το πόρισμα αυτό έχει ήδη διαβιβασθεί στον Εισαγγελέα. Εάν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων, υφίσταται θεσμοθετημένη διαδικασία βάσει της οποίας ο Εισαγγελέας θα το στείλει στη Βουλή. Σαφώς και δεν μιλάμε μόνον για διοικητικούς υπαλλήλους. Υπάρχει ανεξάρτητη Αρχή που κάνει τη δουλειά της. Εμείς θέλουμε να ρίξουμε φως παντού, όπου υπάρχουν σκιές. Αυτό είναι δεδομένο. Και φυσικά δεν είναι ευχές, γιατί το φορολογικό νομοσχέδιο, όπως σας είπα, ήδη κατατίθεται στη Βουλή τον επόμενο μήνα. Ήδη, το «πόθεν έσχες» για τους βουλευτές και τους πολιτικούς τυγχάνει, αυτή τη στιγμή, συγκεκριμένης επεξεργασίας και φυσικά θα περάσει από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Αλλά και στη Δικαιοσύνη γίνονται τομές. Είναι, ακριβώς, αυτή η κυβέρνηση που δεν μένει σε ευχές, αλλά κάνει πράξη τις μεγάλες και διαρθρωτικές αλλαγές.

ΚΑΛΛΑΡΥΤΗΣ: Ο κ. Βενιζέλος, με συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο, αμφισβήτησε την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία. Ποιά η άποψη της κυβέρνησης; Επιμένει στην αναγκαιότητα αυτής της επιτροπής ή όχι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς επιμένουμε στη διερεύνηση σε όλα τα πρόσφορα επίπεδα. Να υπενθυμίσω ότι ήδη υπάρχει κατατεθειμένο αίτημα στη Βουλή υπογεγραμμένο από όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από τον Φεβρουάριο του 2010 για τα παραποιημένα στοιχεία για την οικονομία. Από εκεί και πέρα, το πιο πρόσφορο μέσον το οποίο θα ακολουθήσουμε, είναι αυτό το οποίο, πραγματικά, θα εξιχνιάσει οτιδήποτε και όπου υπάρχουν σκιές.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Συγνώμη, τί εννοείτε; Έτσι όπως το είπατε, τί εννοείτε; Υπάρχει πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή. Μπορεί να υπάρξει κάποια άλλη ενέργεια αντί της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα θεωρηθεί πιο πρόσφορο μέσον;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που έχουμε είναι αυτή η πρόταση, αυτή η αίτηση για την Εξεταστική Επιτροπή. Δεν υπάρχει κάτι άλλο προς το παρόν. Και φυσικά, ο κ. Βενιζέλος ο οποίος έχει και άποψη επί πολιτικών και συνταγματικών θεμάτων, εξέφρασε την άποψή του.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Η συγκεκριμένη εξεταστική θα είναι μέσα στο 2011 ή όχι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι Εξεταστικές οι οποίες συγκροτήθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη είναι αρκετές. Κάποιες ολοκληρώνουν το έργο τους. Ήδη, περιμένουμε το πόρισμα από την Εξεταστική Επιτροπή της Siemens. Όταν κριθεί ότι υπάρχει χρόνος και τεχνικά τρόπος, θα ενεργοποιηθούν και όσες δεν ενεργοποιήθηκαν μέχρι τώρα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή είπατε νωρίτερα για «διαφάνεια» και για τη «Διαύγεια», θα αναρτηθεί στη «Διαύγεια» ή κάπου αλλού εν πάση περιπτώσει, σε κάποιο πιο πρόσφορο μέσο όπως λέτε κι εσείς για άλλα θέματα, η λίστα αυτών που χρεωστούν τα 24 δις; Γιατί έχει περάσει ένας μήνας και, και τη λίστα δεν την έχουμε δει ακόμα για την παραγραφή, τη διαγραφή των χρεών των 24 δις που είχε φέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το σχετικό άρθρο έχει αποσυρθεί.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι, αποσύρθηκε, ωστόσο υπάρχει δέσμευση από πλευράς κυβέρνησης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και δεν ήταν «διαγραφή», ήταν ανεπίδεκτα εκτέλεσης χρέη. Από εκεί και πέρα, αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται ζήτημα, υπό την έννοια ότι εφ' όσον υπάρξει τεχνική δυνατότητα, εννοείται ότι θα ισχύσει η διαφάνεια και εκεί. Φυσικά, ανάλογα και με τα προσωπικά δεδομένα, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα να ανακοινωθεί η λίστα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Τί εννοείτε «προσωπικά δεδομένα»; Δηλαδή, δεν θα δώσετε το όνομα κάποιου στη δημοσιότητα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν σας είπα αυτό.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Αλλά τί είπατε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι υπάρχει μια νομοθεσία, την οποία θα ακολουθήσουμε.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Σας ερωτώ και πάλι: Τί εννοείτε όταν λέτε «προσωπικά δεδομένα»; Δηλαδή, δεν θα δώσετε στη δημοσιότητα κάποια ονόματα ανθρώπων που χρωστάνε, ενώ θα τους διαγράψετε τα χρέη ή επειδή θεωρείτε εν πάση περιπτώσει ότι δεν μπορούσατε να τα εισπράξετε; Επομένως, δεν θα δώσετε ονόματα στη δημοσιότητα για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κύριε Μακρυγιάννη, υπάρχει νομοθεσία σ' αυτή τη χώρα. Υπάρχει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Και φυσικά, υπάρχει, επίσης, η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για πλήρη διαφάνεια. Αυτοί είναι οι γνώμονές μας και έτσι λειτουργούμε. Κανείς δεν είπε ότι δεν θα δώσουμε στη δημοσιότητα ονόματα για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, άκουσα με ενδιαφέρον την αναφορά σας στη «Διαύγεια». Είναι η πολλοστή φορά που αναφέρεσθε στο συγκεκριμένο θέμα. ΄Ακουσα και μια συνέντευξή σας που δώσατε την περασμένη Πέμπτη στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και θα αναφέρομαι στο συγκεκριμένο θέμα, διότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό θεσμό.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Ωραία. Είπατε, επίσης, ότι καμία πράξη υπουργού δεν θα ισχύει εάν δεν αναρτηθεί. Το προηγούμενο Σάββατο, η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ» στην οποία εργάζομαι αποκάλυψε ένα έγγραφο το οποίο υπεγράφη από τον υπουργό Εθνικής ΄Αμυνας στις 15 Δεκεμβρίου και το οποίο επαναφέρει από την αποστρατεία στην ενεργό υπηρεσία 18 αξιωματικούς εξ υπαξιωματικών. Αυτό δεν θα ήταν πολύ περίεργο, εάν δεν αναγραφόταν στην τρίτη σελίδα η επισήμανση «να μην δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Εγώ ήθελα να ρωτήσω το εξής: Επειδή βλέπω μια συνεχή αναφορά και μάλιστα εκ μέρους της κυβέρνησης στη «Διαύγεια», κατά πόσο συνάδουν τέτοιες ενέργειες με τη «Διαύγεια» την οποία ευαγγελίζεσθε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: H «Διαύγεια» δεν είναι μία θεωρητική έννοια. «Διαύγεια» είναι ο νόμος της διαφάνειας, ο νόμος ο οποίος επιβάλλει στα διοικητικά όργανα να αναρτούν στο διαδίκτυο συγκεκριμένες πράξεις. ΄Ο,τι αναφέρεται σ' αυτό τον νόμο, αναρτάται. Δεν αναρτώνται όλες οι διοικητικές πράξεις. Δεν γνωρίζω το ζήτημα. Εάν δεν χρήζει δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εννοείται ότι δεν δημοσιεύεται σ' αυτήν. Και φυσικά, εάν δεν χρήζει ανάρτησης στο διαδίκτυο, δεν αναρτάται.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Τότε, ό,τι είναι νόμιμο, αυτό μου λέτε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Δεν υπάρχει θέμα όταν μια διοικητική πράξη για την επαναφορά στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από την αποστρατεία, δεν ανακοινώνεται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα ζητήματα περί αποστρατείας δεν τα γνωρίζω. Όμως, είμαι σίγουρος ότι το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν θα έκανε κάτι το οποίο είναι παράνομο. Γιατί εάν είναι παράνομο, δεν θα ισχύει και η επαναφορά τους στο στράτευμα. Πιστεύω ότι κανείς δεν θα τολμούσε να το κάνει και είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να γίνονται εν κρυπτώ τέτοιου είδους ενέργειες.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει κάποια απόφαση της κυβέρνησης, σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει απόφαση. Εάν υπήρχε, θα το γνωρίζατε.

ΠΑΠΠΑ: Ωστόσο, υπήρξε κάποια κινητικότητα...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επρόκειτο για μια σύσκεψη για τα ενεργειακά, που είναι ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας μας, στο πλαίσιο των εσωτερικών συσκέψεων που γίνονται στην κυβέρνηση.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Τί στάση έχετε αποφασίσει να κρατήσετε στην δικογραφία που διαβιβάσθηκε πριν από λίγη ώρα από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στη Βουλή για τα περίφημα swaps επί κυβερνήσεων Σημίτη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πριν πόση ώρα διαβιβάσθηκε;

ΚΟΥΤΡΑΣ: Πριν από λίγο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ΄Αρα, είναι νωρίς. Δεν έχω πληροφόρηση και ενημέρωση. Αλλά το «όλα στο φως» ισχύει.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Σας κατηγόρησε η αντιπολίτευση, κύριε Εκπρόσωπε, ότι κάνετε μυστικές συζητήσεις και μυστική διπλωματία, αναφερόμενη βέβαια στις συζητήσεις που είχε με κλειστές πόρτες ο ΄Ελληνας Πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του. Υπάρχει κάτι που πρέπει να μας ανακοινώσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, να σας υπενθυμίσω ότι αύριο θα συνέλθει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον υπουργό Εξωτερικών. Και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σ' αυτό τον μήνα, θα διεξαχθεί και μία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τα εθνικά θέματα, όπου ο Πρωθυπουργός θα προβεί, με τον εκτενέστερο και αναλυτικότερο τρόπο, σε ενημέρωση για τα εθνικά μας θέματα. Από εκεί και πέρα, οι κατηγορίες περί «μυστικής διπλωματίας» είναι η πρόφαση για να καλυφθεί προφανώς το μεγάλο κενό, το οποίο αισθάνθηκε η Ν.Δ. με την εξαιρετικά σημαντική στάση και συμπεριφορά του Έλληνα Πρωθυπουργού ενώπιον του συγκεκριμένου ακροατηρίου. Εμείς αποδείξαμε και αποδεικνύουμε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο μυστικής διπλωματίας. Δεν χρειάζεται, άλλωστε, μυστική διπλωματία. Γιατί αυτά που λέμε και στο εσωτερικό, τολμάμε να τα λέμε και μέσα στην Τουρκία και μάλιστα ενώπιον συγκεκριμένου ακροατηρίου. Θέλουμε ξεκάθαρες θέσεις με τη γείτονα χώρα. Έχουμε τις απόψεις μας. Έχουμε πλήρη βεβαιότητα ότι τα εθνικά μας συμφέροντα τα υπερασπιζόμαστε και είναι δίκαια. Και γι' αυτό ακριβώς, δεν έχουμε και κανένα φοβικό σύνδρομο. Τα περί «μυστικής διπλωματίας» η Ν.Δ., ίσως, τα γνωρίζει καλύτερα. Γι' αυτό είχαμε αυτή την τεράστια υποχώρηση στη διεθνή μας παρουσία, όσο ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ. Και αυτό το γνωρίζουμε όλοι όσοι επισκεπτόμασταν το εξωτερικό. Όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, η αξιοπιστία της Ελλάδος βρισκόταν στο χειρότερο επίπεδο που θα μπορούσε να υπάρχει. Και αυτό ήταν το αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής της Ν.Δ.

ΠΑΠΠΑ: Θα δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο ο Πρωθυπουργός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αύριο στις 13.00΄ .

ΠΑΠΠΑ: Θα τον ενημερώσει...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα τον ενημερώσει για όλα τα τρέχοντα θέματα.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Η «ατζέντα» της επίσκεψης του κ. Λίμπερμαν, όταν θα έλθει την Τετάρτη στην Ελλάδα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα σας γνωστοποιηθεί.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-1784986045-1294689048=:29793--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 10 January 2011 - 19:50:31 UTC