Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-09-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 288056209

Έκδοση 1

BRIEFING(080910)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Τους τελευταίους 11 μήνες συντελέστηκε ένα σπουδαίο και πρωτοφανές για τη χώρα, σε ρυθμούς, έργο. Το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα ανταποκρίθηκε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, βοήθησε στο να σωθεί η χώρα από την καταστροφή και έθεσε τις βάσεις για ένα νέο ξεκίνημα με σειρά πρωτοβουλιών και δομικών αλλαγών. Δημιουργήθηκε στη λογική των τότε συνθηκών.

Σήμερα, μετά τον ανασχηματισμό, περνάμε σε μια άλλη φάση, σε έναν άλλο κύκλο πολιτικής, που θα ανταποκρίνεται στις νέες αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει σε αυτό το διάστημα. Υπάρχουν νέες δομές στην κυβέρνηση και πρόσωπα επιτυχημένα με εμπειρίες και γνώσεις που καλούνται να τις υπηρετήσουν. Οι δομικές αλλαγές είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του ανασχηματισμού, περισσότερο από τα πρόσωπα. Επήλθαν ήδη και θα επέλθουν ακόμα πολλές αλλαγές σε θεσμούς και λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, που θα αλλάξουν οριστικά το πρόσωπο της χώρας και θα αποτελέσουν τη βάση για την επόμενη ημέρα της κρίσης.

Οι ανάγκες για τη στενή παρακολούθηση υλοποίησης αυτών των θεσμικών αλλαγών και η ανάγκη εποπτείας όλων των τομέων άσκησης της πολιτικής που αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης, δημιουργούν σε αυτή τη φάση την ανάγκη ενός σχήματος που θα ικανοποιήσει αποτελεσματικά τη βούληση των πολιτών για αλλαγές, που θα έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και την καθημερινότητά τους.

Η στόχευσή μας, η στόχευση της κυβέρνησης είναι καθαρή: Ανάπτυξη, πρόνοια, οριζόντιες πολιτικές για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας, αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προτεραιοτήτων για να πετύχουμε τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω, στα πλαίσια αυτών των δομικών αλλαγών και της στενής παρακολούθησης των υπουργείων και της εποπτείας της πολιτικής, θα δημιουργηθεί ένα νέο επιτελικό όργανο, αν καταλαβαίνουμε καλά από τη σημερινή πρωινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Προεδρίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στο υπουργείο Εσωτερικών συνήλθε σήμερα, η ομάδα σχεδιασμού υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, η οποία θα συνεδριάζει τακτικά. Όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων που ήδη έχουν ανακοινωθεί και επικεντρώνεται στο βασικό στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά. Ένας σχεδιασμός που θα συνδιαμορφώνεται, εννοείται, και θα εξειδικεύεται με όλους τους υπουργούς που είναι αρμόδιοι, καθένας για τον τομέα της ευθύνης του, αλλά και τα συλλογικά όργανα, τα οποία θα λαμβάνουν εν τέλει και τις αποφάσεις.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επ` αυτού έχω δύο ερωτήσεις ακόμη: Αυτή η ομάδα σχεδιασμού θα λειτουργεί και ως ομάδα διαχείρισης κρίσεων, η μια ερώτηση και η δεύτερη είναι, εάν σε αυτή την ομάδα σχεδιασμού θα μετέχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως ανέφερα προηγουμένως είναι ομάδα σχεδιασμού και ο ρόλος της είναι εξειδικευμένος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει πολύ σοβαρό ρόλο, έχει συγκεκριμένες ευθύνες, «τρέχει», ας μου επιτραπεί η έκφραση, συγκεκριμένα προγράμματα και φυσικά θα υπάρχουν και άλλες ομάδες, όπως η αναπτυξιακή και πολλές άλλες, στις οποίες θα συμμετέχει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Η σύνθεση αυτής της επιτροπής θα αυξάνεται ή θα περιορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες και το αντικείμενο της συζήτησης.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τα σταθερά μέρη αυτής της ομάδας σχεδιασμού, είναι αυτοί που συνεδρίασαν σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μάλιστα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θεωρείτε ότι η εικόνα που εξέπεμψε η χώρα προχθές το βράδυ, ήταν εικόνα σοβαρότητας, όταν ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός 01.40 το πρωί; Προσιδιάζει αυτό σε μια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα αυτό ερωτήθηκε και εξαντλήθηκε χθες. Αλλά θα σας απαντήσω και σήμερα. Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία. Θέλαμε να τελειώνουμε με τον ανασχηματισμό. Υπήρχαν τεχνικά ζητήματα, τα λύσαμε, ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός την ίδια ημέρα και την επόμενη ημέρα ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση, η οποία άρχισε να δουλεύει αμέσως. Τον ελληνικό λαό τον ενδιαφέρει να υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία θα είναι τέτοια που θα του λύνει τα πολλά προβλήματα, που έχουν συσσωρευτεί στον τόπο. Από εκεί και πέρα, το αν πιστεύει κανείς ότι η ουσία της διακυβέρνησης είναι από μια εικόνα η οποία είναι αργοπορημένη ως προς την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος, τότε νομίζω ότι καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πώς άρχισε να δουλεύει αμέσως, αφού θα βρεθείτε πάλι αιχμάλωτοι στον δαίδαλο των προεδρικών διαταγμάτων και της ανακατανομής των αρμοδιοτήτων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς το γνωρίζετε αυτό;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα, δεν χρειάζονται προεδρικά διατάγματα για να οριστούν οι νέες αρμοδιότητες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ζούμε σε μια συντεταγμένη Πολιτεία και φυσικά τα προεδρικά διατάγματα απαιτούνται για τις αρμοδιότητες. Δεν μπορούμε να παρακάμψουμε τις νόμιμες διαδικασίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν εργάζεται.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εντάξει. Απλά, το είπα γιατί υπάρχει η μνήμη ότι κάνατε τέσσερις-πέντε μήνες την περασμένη φορά όταν κάνατε πάλι αναδόμηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών και χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν το πρώτο κυβερνητικό σχήμα, με μια δομή του κράτους η οποία κάθε άλλο παρά ικανοποιητική ήταν και μια δημόσια διοίκηση, η οποία με τις πολλές παρεμβάσεις και των δεκαετιών, αλλά ειδικότερα με την καταλυτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας, δεν λειτουργούσε όπως έπρεπε να λειτουργήσει. Είναι τελείως διαφορετικές συνθήκες. Η διοίκηση πλέον είναι οργανωμένη σε όλα τα επίπεδα -τουλάχιστον στο μέρος που μας αφορά- και φυσικά δεν θα υπάρχει καμία καθυστέρηση και καμία ανησυχία δεν θα πρέπει να έχουμε.

ΣΠΑΝΟΥ: Μπορείτε να μου ξεκαθαρίσετε σε ποιον ανήκει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, μεταξύ της κ. Μπιρμπίλη και του κ. Χρυσοχοΐδη εννοώ, και ποιος έχει την πολιτική ευθύνη για τον ΟΠΑΠ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για να μην μπαίνετε στον κόπο και κάνετε ειδικευμένες ερωτήσεις, ως προς τις αρμοδιότητες, θα σας πω το εξής: Οι μείζονες αρμοδιότητες είναι ορισμένες και προκαθορισμένες από το νόμο. Οι επιμέρους αρμοδιότητες επεξεργάζονται και θα τυποποιηθούν νομοτεχνικά, οπότε θα ανακοινωθούν κιόλας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το τελευταίο δεκάμηνο η κυβέρνηση βίωσε κάποιες μείζονες κοινωνικές κρίσεις. Να ρωτήσω κάτι και να επανέλθω στην πρώτη ερώτηση του συναδέλφου: Το όργανο αυτό θα ανταποκρίνεται και σε αυτή την ανάγκη; Δηλαδή, θα συνεδριάζει εν είδη οργάνου διαχείρισης κρίσεων ή αυτό...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως σας ανέφερα, είναι ομάδα σχεδιασμού για την πολιτική χάραξη της στρατηγικής για την επόμενη χρονιά.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή οι αρμοδιότητες και το χαρτοφυλάκιο του αντιπροέδρου, κ. Πάγκαλου, είναι ούτως ή άλλως συγκεκριμένες και επειδή το νέο υπό σύσταση κυβερνητικό, αυτό, όργανο έχει κάποιες αρμοδιότητες, όπως είπατε είναι ομάδα σχεδιασμού και φαντάζομαι και παρακολούθησης ή ενίσχυσης του κυβερνητικού έργου, υπάρχουν συναρμοδιότητες με τα όσα πράττει ο κ. Πάγκαλος; Αφαιρούνται αρμοδιότητες; Μεταφέρονται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν αφαιρείται καμία αρμοδιότητα κανενός μέλους της κυβέρνησης. Είναι μια ομάδα που είναι τελείως ξεχωριστή από αρμοδιότητες και υπουργούς. Γι` αυτό ακριβώς σας είπα ότι οι υπουργοί, φυσικά, στον τομέα της ευθύνης τους διαμορφώνουν και εκφράζουν και την πολιτική βούληση, την επεξεργάζονται, όπως ακριβώς ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι, αλλά τη χάραξη αυτής της γενικότερης πολιτικής στρατηγικής και ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, θα την έχει η ομάδα αυτή. Και φυσικά η συνδιαμόρφωση και η απόφαση από τα συλλογικά όργανα της κυβέρνησης θα γίνεται όπως επιτάσσει ο νόμος.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε δεδομένες στιγμές και συγκυρίες, με την ομάδα αυτή θα συνεργάζεται και κάποιος υπουργός του οποίου το χαρτοφυλάκιο βρίσκεται στην επικαιρότητα, να υποθέσω;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Το είπα και προηγουμένως, ως συμπλήρωμα της πρώτης μου δήλωσης, ότι ανάλογα με τις ανάγκες θα υπάρχει και η συμμετοχή αντίστοιχων υπουργών, όπου τίθεται θέμα.

ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Η σύσταση αυτού του οργάνου γίνεται στο πλαίσιο υλοποίησης προτάσεων προς τον Πρωθυπουργό από την ομάδα των ξένων εμπειρογνωμόνων ή είναι απόφαση του Πρωθυπουργού, ανεξάρτητη από τις προτάσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι στο πλαίσιο αποφάσεων του Πρωθυπουργού, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί κιόλας.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Να ρωτήσω κάτι επ` αυτού κύριε Εκπρόσωπε: Όταν λείπει ο Πρωθυπουργός, σε αυτή την επιτροπή ποιος θα προεδρεύει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι ζήτημα αυτό.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι πολύ σοβαρό ζήτημα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην επιτροπή αυτή. Η επιτροπή είναι ένα συλλογικό όργανο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτή η επιτροπή είναι αποτέλεσμα των προτάσεων που έκανε ο κ. Ραγκούσης στον Πρωθυπουργό, για την οργάνωση και λειτουργία...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του Πρωθυπουργού. Χαίρομαι, πάντως, που υπάρχει τόσο ενδιαφέρον γι` αυτή την επιτροπή.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποιος θα έχει την ευθύνη για τη χάραξη της πολιτικής σε κάθε υπουργείο, ο υπουργός ή ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος παίρνει αρμοδιότητες από τον Πρωθυπουργό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν νόμοι του κράτους. Αυτά όλα καθορίζονται επακριβώς. Αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι άλλο, εκτός απ` αυτή την ερώτηση, ρωτήστε το ευθέως.

ΜΙΧΑΗΛ: Επίσης, θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να τοποθετήσει αναπληρωτές υπουργούς στα περισσότερα υπουργεία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι στα περισσότερα υπουργεία. Σε κάποια υπουργεία.

ΜΙΧΑΗΛ: Στα περισσότερα, σε επτά. Το ερώτημά μου είναι, οι αρμοδιότητές τους, πότε θα καθοριστούν, για να ξέρουμε τι θα κάνει ο καθένας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με τα προεδρικά διατάγματα. Οι αρμοδιότητες των αναπληρωτών υπουργών δίδονται απευθείας από τον Πρωθυπουργό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα επιμείνω στην ερώτηση. Είναι απόφαση του Πρωθυπουργού η συγκρότηση της επιτροπής. Ποιος πρότεινε στον Πρωθυπουργό και αποφάσισε ο Πρωθυπουργός να γίνει αυτή η επιτροπή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι απόφαση και μόνο του Πρωθυπουργού.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Φαντάζομαι ότι δεν είναι κρατικό μυστικό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, δεν είναι κρατικό μυστικό.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Μια απορία, αν μπορείτε να μου λύσετε. Άκουσα προχθές τη Νέα Δημοκρατία να μιλάει για «μαύρα μεσάνυχτα», σχετικά με τον ανασχηματισμό. Μπορείτε, μήπως να μου αποκωδικοποιήσετε αυτή τη φράση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα «μαύρα μεσάνυχτα» είναι ένα σήριαλ που προφανώς το έχει δει πολλές φορές η Νέα Δημοκρατία. «Μαύρα μεσάνυχτα» έχει κάποιος όταν δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Μάλλον αυτό επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Οι γενικοί γραμματείς που θα απομακρυνθούν ενδεχομένως, γιατί είναι και θέμα υπουργού, να κρατήσει ή να μην κρατήσει ένα γενικό γραμματέα ή οι νέοι που θα πρέπει να προσληφθούν στα νεοσυσταθέντα υπουργεία, θα επιλεγούν μέσα από τη διαδικασία της ανοιχτής διακυβέρνησης ή θα έχουμε ένα παράδειγμα π.χ. ΙΚΑ που επελέγη μετά από 10 μήνες, από το περιβάλλον του υπουργού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γενικοί γραμματείς υπάρχουν στα υπουργεία. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας -και νομίζω ότι το έχουμε αντιληφθεί όλοι- ότι αυτή η κυβέρνηση δεν λειτουργεί στα πρότυπα των προηγούμενων κυβερνήσεων, που ο κάθε υπουργός έπαιρνε μαζί και το φίλο, τον κολλητό, το γνωστό του και τον έκανε γενικό γραμματέα. Η διαδικασία της ανοικτής διακυβέρνησης είναι μια πρωτοποριακή διαδικασία, η οποία αντανακλά και μετουσιώνει, ακριβώς, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, παρά τις όποιες ελλείψεις γιατί ήταν πρωτοφανής και πολύ καινοτόμα ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Φυσικά αυτή η διαδικασία θα συνεχίσει να υπάρχει και σε όλα τα επίπεδα. Στα υπουργεία υπάρχουν γενικοί γραμματείς και καθένας έχει δείξει τη δουλειά του.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Όχι σε όλα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε ποιο ακριβώς δεν υπάρχει;

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Στο νεοσυσταθέν, Ναυτιλίας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα δεν έχει συσταθεί υπουργείο, θα υπάρχει ακόμη γενικός γραμματέας;

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Εννοώ, ότι όταν συσταθεί, σε 10 ημέρες. Ο γραμματέας πώς θα οριστεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι η διαδικασία της ανοικτής διακυβέρνησης είναι διαδικασία την οποία πιστεύει η κυβέρνηση και θα τη θωρακίσει ακόμη περισσότερο με αποτελεσματικότητα και με ταχύτητα.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Έχει κάποιο σχόλιο να κάνει η κυβέρνηση για την ανακοίνωση υποψηφιότητας από το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Αλέξη Μητρόπουλου, με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο; Και αν υπάρχει ενδεχόμενο για εκκίνηση πειθαρχικών διαδικασιών από το ΠΑΣΟΚ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση, σαφώς, και δεν έχει να κάνει σχόλιο. Ως προς το ότι είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Να το θέσω λίγο διαφορετικά. Πώς βλέπετε υποψηφιότητες, οι οποίες στις διακηρύξεις τους τίθενται κατά του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και καλούν τον κόσμο ενάντια στο μνημόνιο με την τρόικα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθένας θα πρέπει να σέβεται την αντίληψη του ελληνικού λαού και θα πρέπει να σέβεται και το λόγο που γίνονται αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Το έχω πει και άλλες φορές, είναι και άποψη της κυβέρνησης, φυσικά, ότι όποιος προσπαθεί να εγκλωβίσει αυτές τις συγκεκριμένες επιλογές που θα προκύψουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, κάθε άλλο, παρά τιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Ασχολούμαστε με μεγάλες αλλαγές που γίνονται στο επιτελικό κράτος, στη διοίκηση και κυρίως στην αυτοδιοίκηση. Έχουμε μια πολύ μεγάλη δυνατότητα να αλλάξουμε πολλά πράγματα, απ` αυτά που ταλαιπωρούν και την καθημερινότητά μας, αλλά και το δημοσιονομικό και οικονομικό τομέα του ελληνικού κράτους. Όποιος τα βάζει αυτά σε δεύτερη μοίρα, είναι υπόλογος στους πολίτες.

ΝΕΔΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, αν στο νέο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως αυτό διαμορφώνεται, έχει κάποια θέση ο κ. Παπαδήμος, όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι. Αν είναι σύμβουλος του Πρωθυπουργού ή αν προβλέπεται να γίνει κάποια στιγμή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς είδατε νέο πρωθυπουργικό γραφείο;

ΝΕΔΟΣ: Το λέω αυτό με το δεδομένο ότι πλέον έχουμε ένα υπουργείο Εσωτερικών με αυξημένες αρμοδιότητες και με μια νέα επιτροπή. Αν υπάρχει κάτω από την επιτροπή των υπουργών και μια επιτροπή δευτερεύουσα, συμβούλων. Με αυτή την έννοια το λέω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν τοποθετούμαι σε κάτι που δεν υπάρχει. Κατά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού σας ανέφερα πως θα διαμορφωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν υπάρχει τίποτε, γιατί δεν έχει γίνει τίποτε.

ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Πέρα των δομών που προανέφερε ο συνάδελφος, ο κ. Παπαδήμος πρόκειται να αξιοποιηθεί σε κάποιο ρόλο στο πλαίσιο συμβουλών προς τον Πρωθυπουργό για το θέμα της οικονομίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ρωτάτε υποθετικά και απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις. Δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση της κυβέρνησης.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στην εισαγωγή σας κύριε Εκπρόσωπε, τονίσατε ότι το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα εξυπηρέτησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υπάρχουσες ανάγκες της περιόδου που λειτούργησε. Και το καινούργιο κυβερνητικό σχήμα θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες που έρχονται. Και θέλω να σας ρωτήσω, τι απαντάτε στην κριτική συγκεκριμένων κομμάτων, που ευθύς εξαρχής απ` όταν συστάθηκε η κυβέρνησή σας, ασκούσαν σοβαρή κριτική...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στο πρώτο μας κυβερνητικό σχήμα;

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Ασκούσαν σοβαρή κριτική για την κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο τώρα επανασυστείνεται. Δηλαδή, με λίγα λόγια. Υπήρχε ένα υπουργείο, το καταργήσατε. Τι εξυπηρέτησε αυτό; Υποστήκατε κριτική και τώρα το αναστήνετε. Είναι παραδοχή ότι έγινε λάθος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, όποιες διορθώσεις μπορούμε να κάνουμε, τις κάνουμε. Σαφώς και πέτυχε το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα. Για να βρισκόμαστε σήμερα εδώ και να έχουμε την άνεση να συζητάμε για λεπτομερέστερα ζητήματα από το βασικό διακύβευμα που αντιμετωπίσαμε, το να σωθεί η χώρα από τη χρεωκοπία ή όχι, σαφώς και πέτυχε. Όποιες διορθώσεις μπορούμε να κάνουμε, τις κάναμε. Στο συγκεκριμένο, όμως, ζήτημα θα πρέπει απλώς, να πω ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έτσι όπως λειτουργούσε- και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι γινόταν στο υπουργείο Ναυτιλίας σε διάφορες φάσεις της ύπαρξής του και τι διαμειβόταν και πώς λαμβάνονταν οι αποφάσεις εκεί- έπρεπε να καταργηθεί. Αυτή ήταν απόφαση του Πρωθυπουργού και αυτό έγινε. Από εκεί και πέρα, το εντάξαμε στο υπουργείο Οικονομίας, γιατί θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι είναι θέμα οικονομίας και ανάπτυξης. Από τη στιγμή, όμως, που χρειάζονται μια ιδιαίτερη αντιμετώπιση τα θέματα της ναυτιλίας, δημιουργήθηκε και θα δημιουργηθεί σε άλλη βάση ένα άλλο υπουργείο, που δεν θα έχει καμία σχέση με το παλιό υπουργείο Ναυτιλίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Παμπούκης θα μετέχει σε αυτό το σχήμα του στρατηγικού σχεδιασμού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Παμπούκης έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Είναι υπουργός Επικρατείας με ειδίκευση και ειδικότερη αρμοδιότητα στα θέματα των επενδύσεων. Θα παίξει σοβαρότατο ρόλο. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι επενδύσεις στην προσέλκυσή τους και στην υλοποίησή τους, είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για να υπάρχει ανάπτυξη.

ΜΙΧΑΗΛ: Εδώ, συμβαίνει, όμως, το εξής παράδοξο. Επιτρέψτε μου να σας πω το εξής: Μας περιγράφετε ποιες είναι οι αρμοδιότητες του κ. Παμπούκη και ποιος είναι ο τίτλος του. Μόνο που δεν υπάρχει διοικητική δομή να την ελέγξει. Δηλαδή, είναι ένας υπουργός που θα έχει ένα αντικείμενο χωρίς υπηρεσία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα, τώρα δημιουργήθηκε αυτή η αρμοδιότητα. Θα υπάρξει υπηρεσία, θα υπάρξει διοικητική δομή. Ο κ. Παμπούκης έχει οργανωμένο γραφείο, έχει οργανωμένη δομή στο γραφείο του και φυσικά θα υπάρχει όλη εκείνη η τεχνική υποστήριξη την οποία χρειάζεται. Είναι αυτονόητο.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν εννοώ αυτό. Εννοώ το εξής, ότι θα συγκροτηθεί, δηλαδή, μια νέα διοικητική δομή - δεν ξέρω αν θα λέγεται γενική γραμματεία, υπουργείο, οργανισμός -για τις επενδύσεις. Όπως, δηλαδή, για παράδειγμα, εσείς...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δηλαδή, τι ρωτάτε;

ΜΙΧΑΗΛ: Ρωτάω το εξής, γιατί δεν είναι σαφές σε εμένα τουλάχιστον. Κρίνατε ξανά να επανασυστήσετε το υπουργείο Ναυτιλίας, γιατί χρειάζεται τώρα, για κάποιους λόγους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι δεν επανασυστήνουμε το υπουργείο Ναυτιλίας. Δημιουργούμε ένα άλλο υπουργείο, το οποίο θα είναι διαφορετικό.

ΜΙΧΑΗΛ: Ωραία. Ρωτώ λοιπόν, ότι ο κ. Παμπούκης αφού έχει αυτή την ασαφή αρμοδιότητα, θα φτιαχτεί και μια ανάλογη δομή - όπως θέλετε πέστε την, δεν μπαίνω στον τίτλο- που θα εξυπηρετεί το αντικείμενό του. Γιατί, δεν έγινε σαφές από τον ανασχηματισμό. Στον ανασχηματισμό φαίνεται ότι παραμένει υπουργός Επικρατείας και θα ασχολείται γενικά με τις επενδύσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Χωρίς δομή;

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτό δεν έχω καταλάβει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κάποια πράγματα είναι αυτονόητα.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν είναι απολύτως.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τώρα, το πόσο ο υπουργός θα διαγνώσει τις ανάγκες, έτσι ώστε το έργο του να είναι πιο λειτουργικό και πιο αποτελεσματικό, είναι δικό του θέμα. Ακριβώς γι` αυτό υπάρχει το κράτος. Για να δημιουργεί εκείνες τις υποδομές, έτσι ώστε τα υπουργεία να δουλεύουν με τον πιο καλό και πιο αποδοτικό τρόπο.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Επειδή είπατε στην αρχή ότι οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από τα συλλογικά όργανα, με αφορμή και τη σύσταση του νέου οργάνου, σημαίνει ότι αυτό το όργανο εισηγείται προς το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο λαμβάνει τις αποφάσεις; Θα έχει δηλαδή αποφασιστικό ρόλο, συμβουλευτικό, εισηγητικό; Ποιος θα είναι ο ρόλος του; Ή διαχειριστής κρίσεων τελικά, όπως ειπώθηκε πριν από τους συναδέλφους ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα το ρόλο και επειδή έγινε και ερώτηση για το εάν θα διαχειρίζεται και τις κρίσεις, σας απάντησα ότι ο ρόλος του είναι : ο βασικός προγραμματισμός της πολιτικής, ειδικότερα έτσι όπως λειτουργεί σήμερα για την επόμενη χρονιά. Έχουμε ζητήματα των μεγάλων αλλαγών. Ζητήματα των δομών του ελληνικού κράτους, τα οποία θα πρέπει και να προγραμματιστούν και να εξειδικευτούν καλύτερα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι υπουργοί, υπάρχουν τα συλλογικά όργανα που αποφασίζουν για κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Άρα εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πείτε το όπως θέλετε. Εγώ δεν είπα ότι εισηγείται. Σας ανέφερα το συγκεκριμένο ρόλο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να χαρακτηρίσουμε για το τι ακριβώς θα κάνει, αν είναι εισήγηση ή οτιδήποτε άλλο. Σας είπα ότι οι υπουργοί και τα συλλογικά όργανα έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένους ρόλους. Και αυτοί οι ρόλοι, εννοείται, ότι υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Ό,τι αποφασίζει αυτό το όργανο θα καλούνται οι υπουργοί να το εκτελούν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα ότι είναι θέμα ρόλων του καθενός. Οι υπουργοί υλοποιούν τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τα συλλογικά όργανα αποφασίζουν. Ο ρόλος των υπουργών είναι εξαιρετικά σημαντικός και για αυτό ακριβώς υπάρχει και το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα. Και ο ρόλος αυτής της ομάδας είναι διαφορετικός. Όπως σας είπα, είναι ο προγραμματισμός.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε πρωτύτερα ότι οι επιμέρους αρμοδιότητες θα τυποποιηθούν κατόπιν επεξεργασίας. Είστε αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Υπάρχει κράτος. Υπάρχει οργανωμένη διοίκηση. Υπάρχει Γενική Γραμματεία, η οποία επεξεργάζεται τις αρμοδιότητες και θα τις τυποποιήσει με τα προεδρικά διατάγματα.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Πότε θα γίνει αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προσδοκούμε ότι θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πως θα εξηγηθεί το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή πάει στο υπουργείο Εργασίας; Με ποιο σκεπτικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει συγκεκριμένο σκεπτικό. Σας ανέφερα, όμως, ότι θα υπάρξει εξειδίκευση με τις αρμοδιότητες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή προέκυψε ένα αρκετά μεγάλο σχήμα, αυτό το σχήμα δεν χρειάζεται ένα είδος κυβερνητικής επιτροπής για να λειτουργεί συνεκτικά ή τελικά η επιτροπή αυτή που δημιουργήσατε θα παίζει αυτόν τον ρόλο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Αυτή η ομάδα που δημιουργήθηκε δεν έχει καμία σχέση με κυβερνητική επιτροπή ή άλλο κυβερνητικό όργανο. Ξεκινάμε να δουλεύουμε και θα προκριθεί η καλύτερη λειτουργία αυτού του κυβερνητικού σχήματος. Τους τρόπους θα τους βρούμε.

ΧΥΔΙΡΟΓΛΟΥ: Ακούμε συνεχώς δυσοίωνες προβλέψεις όσον αφορά τις στατιστικές της ανεργίας στη χώρα μας και πως αυτή θα διαμορφωθεί τους ερχόμενους μήνες. Δεδομένου ότι όλοι συμφωνούμε ότι η ανεργία είναι μία τεράστια κοινωνική αδικία σκοπεύει η κυβέρνηση να λάβει μια νέα δέσμη μέτρων προκειμένου να θωρακίσει την κοινωνία γιατί παρατηρείται και ένα άλλο φαινόμενο και το υπογραμμίζω εδώ, το οποίο είναι πρωτοφανές μετά από πολλές δεκαετίες. Μία μεταναστευτική τάση μεταξύ νέων Ελλήνων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, είναι λογικό το να υπάρχει κινητικότητα. Βεβαίως, το θέμα της ανεργίας είναι ένα σημαντικό ζήτημα, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Είναι ένα ζήτημα που αγγίζει όλους μας, αγγίζει την ελληνική οικογένεια και γνωρίζουμε ότι και υπήρχε και θα υπάρχει αυξημένη ανεργία, από τη στιγμή που υπήρχε και υπάρχει τέτοια οικονομική κρίση. Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε ότι η κρίση δεν πέρασε. Εάν δημιουργούνται ψευδαισθήσεις σε κάποιους ότι δεν υπάρχει πλέον κρίση, δεν υπάρχει η σωστή ανάλυση. Κρίση υπάρχει. Δεν έχει λήξει ο συναγερμός της κυβέρνησης. Το θέμα είναι ότι βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση. Έχουμε προοπτική και ελπίδα, γιατί ακριβώς υπάρχει μία πορεία στα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας μας, που δημιουργεί ελπίδα και αισιοδοξία.

Τέτοιου είδους μεγέθη, όπως είναι η ανεργία, η ύφεση, θα υπάρχουν. Και μάλιστα είναι υπολογισμένα και αυτό ακριβώς περιλαμβάνουν και οι προβλέψεις μας στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και αποτυπώνονται και στο Μνημόνιο. Φυσικά εμείς λέμε ότι από το 2011 θα αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση σε αυτούς τους δείκτες, με αποτέλεσμα το 2012 να υπάρχει μία πολύ καλύτερη και ξεκάθαρη κατάσταση. Αλλά, επειδή πιάνουμε τους στόχους μας, επειδή είμαστε μέσα στις προβλέψεις μας - και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο - ευελπιστούμε ότι θα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για τέτοιου είδους δυσάρεστες καταστάσεις πιο σύντομα.

ΚΑΛΛΑΡΥΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να θέσω δύο διευκρινιστικές ερωτήσεις: Ο κ. Παμπούκης θα έχει στην αρμοδιότητά του τις επενδύσεις και τις ξένες και τις εγχώριες, δεν λέω δημόσιες, αναφέρομαι στις ιδιωτικές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα ότι δεν θα μπω στο θέμα των αρμοδιοτήτων. Είναι λεπτά ζητήματα, είναι τεχνικά ζητήματα, νομοτεχνικά. Είναι ζητήματα λεπτών αρμοδιοτήτων. Όταν γίνει η κατάλληλη επεξεργασία και σε νομοτεχνικό επίπεδο, θα ανακοινωθούν.

ΚΑΛΛΑΡΥΤΗΣ: Επειδή είπατε ότι θα έχει τις επενδύσεις. Ζητάω μία διευκρίνιση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για αυτό σας είπα: οτιδήποτε έχει σχέση με τις αρμοδιότητες, επεξεργάζεται και θα ανακοινωθεί.

ΚΑΛΛΑΡΥΤΗΣ: Εάν έχει ο κ. Παμπούκης τις επενδύσεις και η ενέργεια παραμείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο κ. Χρυσοχοϊδης με τι ακριβώς θα κάνει ανάπτυξη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να επαναλάβω αυτό που απάντησα προηγουμένως; Αυτή είναι η απάντηση. Την είπα προηγουμένως. Εύλογη η αγωνία όλων μας, αλλά πρέπει να ακολουθηθούν και κάποιες διαδικασίες.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν είπατε το σκεπτικό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το σκεπτικό και το είπαμε και υπάρχει και το έχουμε ανακοινώσει πάρα πολλές φορές. Θα γίνει πιο σαφές, όταν θα υπάρχει εξειδίκευση. Αυτό λέω.

ΑΛΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πότε θα έχει οριστικοποιηθεί, θα βγουν τα προεδρικά διατάγματα των αρμοδιοτήτων, αν έχετε κάποια εικόνα χρονικά να μας το προσδιορίσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προσδοκούμε το συντομότερο δυνατό. Η Γραμματεία της κυβέρνησης δουλεύει από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού - και μάλιστα με μία προεργασία που είχε γίνει - έτσι ώστε να τελειώσει η τυπική διαδικασία στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

ΑΛΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε εικόνα για το πόσο κοντά είμαστε στην παρουσίαση του εκλογικού νόμου; Επειδή υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να προχωρεί στην επεξεργασία και τις λεπτομέρειες. Και επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι θα έρθει μετά την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θα είναι ένα κεφάλαιο που θα ανοίξει η κυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τον εκλογικό νόμο. Η ανάλογη επεξεργασία έχει γίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όπως αντιλαμβανόμαστε είναι μία βασική αλλαγή που επιφέρει και πολλές άλλες επάλληλες αλλαγές. Πιστεύω ότι θα υπάρχει σχετικά σύντομη παρουσίαση. Δεν μπορώ να αναφερθώ περαιτέρω. Είναι θέμα του υπουργείου Εσωτερικών, είναι ειδικό ζήτημα.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή συμμετέχετε σε αυτή την επιτροπή, πότε θα ξανασυνεδριάσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα υπάρχει τακτική συνεδρίαση.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς θα την μαθαίνουμε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι συνεδριάσεις και συνεργασίες του Πρωθυπουργού με τους επιτελείς του, τους συνεργάτες του. Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΚΑΛΛΑΡΥΤΗΣ: Επειδή είπατε ότι οι αρμοδιότητες θα ανακοινωθούν όταν τελειώσει η σχετική επεξεργασία, στα τηλεφωνήματα που έγιναν προς τους υπουργούς που ανέλαβαν τα χαρτοφυλάκια, τους ανακοινώσατε ποιες αρμοδιότητες θα έχουν ή μόνο τον τίτλο του υπουργείου τους; Ρώτησαν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γιατί τόσες πολλές λεπτομέρειες; Δεν μπορώ να αντιληφθώ.

ΚΑΛΛΑΡΥΤΗΣ: Λεπτομέρεια είναι το τι χαρτοφυλάκιο θα έχει ο κάθε υπουργός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι μία λεπτομερέστατη ερώτηση, η οποία πιστεύω ότι δεν έχει ανάγκη απάντησης. Σαφώς και οι υπουργοί γνώριζαν πολύ καλά τι αναλαμβάνουν, αλλά οι υπουργοί γνωρίζουν και πολύ καλά ότι πρέπει να υπάρχει και μία διαδικασία, να υπάρχουν λεπτομερείς ρυθμίσεις ως προς τις αρμοδιότητές τους. Και σας επαναλαμβάνω ότι οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης έρχονται για να δουλέψουν. Δεν μαλώνουν για τις αρμοδιότητές τους, όπως γινόταν στο παρελθόν.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Μήπως έχει σχέση, λοιπόν, η συμμετοχή του κ. Γερουλάνου στην ομάδα αυτή με το ότι φρόντισαν μέσω του ανασχηματισμού να του αφαιρεθούν πάρα πολλές αρμοδιότητες, δηλαδή για να μπορεί να συμμετέχει στην ομάδα. Γιατί του αφαιρέθηκαν τα ΜΜΕ, ο Αθλητισμός και αλήθεια με ποιό σκεπτικό πήγε στο υπουργείο Υγείας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα ΜΜΕ γιατί του αφαιρέθηκαν; Δεν είναι στο υπουργείο Πολιτισμού;

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Έχει συγκεκριμένο αναπληρωτή, όμως.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χυτήρης θα έχει αυτές τις αρμοδιότητες και αρμοδιότητες πολιτισμού. Από το υπουργείο Πολιτισμού δεν αφαιρέθηκαν τα ΜΜΕ.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Αρμοδιότητα του κ. .Γερουλάνου, λοιπόν, να το προσωποποιήσουμε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι για τις αρμοδιότητες ισχύει το γενικότερο. Αλλά αυτό που λέτε δεν έχει καμία σχέση με τη συμμετοχή του σήμερα. Υπάρχει θέμα ενημέρωσης των πολιτών, όχι επικοινωνίας, και ο κ. Γερουλάνος είναι και αρμόδιος υπουργός ως προς ένα μέρος των ΜΜΕ.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Το σκεπτικό ότι πήγαν οι αρμοδιότητες Αθλητισμού στο Υγείας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πάλι ρωτάτε για τις αρμοδιότητες.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Το σκεπτικό ζητάω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αφορά αρμοδιότητες. Θα τις μάθετε εξειδικευμένα και θα υπάρχει και αιτιολογική έκθεση για όλες τις αρμοδιότητες.

ΜΙΧΑΗΛ: Ακούσαμε χθες τον κ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες να αναφέρεται σε τρία πιθανά σενάρια γύρω από το τι θα γίνει για να καλυφθεί το 1 δις περίπου, που είμαστε υποχρεωμένοι να μαζέψουμε, είτε με αύξηση του ΦΠΑ είτε με άλλον τρόπο; Τελικά ποιο από τα τρία σενάρια προκρίνει η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει απόφαση, για αυτό, ακριβώς, είναι σενάρια. Δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις. Η κυβέρνηση θέλει να έχει τα έσοδα που απαιτείται να έχουμε, ώστε να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, με το λιγότερο δυνατό κοινωνικό κόστος. Να στοιχίζουν το λιγότερο δυνατό στον απλό Έλληνα πολίτη.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρώτησε η συνάδελφος πριν, αλλά είπατε ότι οι αρμοδιότητες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν ανέφερα ότι δεν έχουν καθοριστεί. Είπα ότι επεξεργάζονται...

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επεξεργάζονται. Θέλω να σας ρωτήσω αν υπάρχουν σκέψεις ή αν η κυβέρνηση προσανατολίζεται να πάει τον ΟΠΑΠ στο υπουργείο Οικονομικών. Όχι αν υπάρχουν αποφάσεις, αν το σκέπτεστε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα ότι είναι θέμα αρμοδιοτήτων και θα υπάρχει λεπτομερής αναφορά.

Καλό απόγευμα.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 8 September 2010 - 17:24:57 UTC