Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-09-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 289159294

Έκδοση 1

BRIEFING(140910)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η κυβέρνηση, με τη χθεσινή αστραπιαία αντίδρασή της για το πλαφόν στη τιμή της βενζίνης, έδειξε την ισχυρή βούληση για την προστασία των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος, κόντρα σε συμπεριφορές λίγων που δημιουργούν αναστάτωση ή κάποιων που κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι αυτή την αναστάτωση.

Πρέπει να καταστεί σαφές σε κάθε πλευρά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την κερδοσκοπία σε βάρος του Έλληνα πολίτη. Οι εντατικοί έλεγχοι, που ακολούθησαν την κοινή υπουργική απόφαση, έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των βενζινοπωλών συμμορφώθηκε, ενώ όσοι επιχείρησαν να κερδοσκοπήσουν, θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Ο σεβασμός των συμπολιτών μας στην κάθε διεκδίκησή μας πρέπει να είναι αυτονόητος. Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην υλοποίηση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για την εκούσια κατάργηση των φορολογικών διαφορών του παρελθόντος. Πρόκειται για μία, πράγματι, γενναία ρύθμιση, που σβήνει οριστικά έναν φαύλο κύκλο αβεβαιότητας και αμοιβαίας δυσπιστίας μεταξύ του πολίτη και της Πολιτείας.

Καλούμε, λοιπόν, τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία τακτοποιώντας τις εκκρεμότητές τους. Είναι μια πράξη ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, σε μια εποχή που η χώρα προσπαθεί να ορθοποδήσει και να χτίσει ένα υγιές, ειλικρινές και δίκαιο αναπτυξιακό και επενδυτικό περιβάλλον.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τελικά τις αρμοδιότητες για την ανάπτυξη, ποιος ακριβώς τις έχει; Γιατί χθες είδαμε μία ανακοίνωση του αντιπροέδρου, που λέει ότι σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που του έχει δώσει ο Πρωθυπουργός, ανακοίνωσε την απεμπλοκή τεσσάρων μεγάλων έργων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, τις οποίες ασκεί εδώ και έντεκα μήνες. Όσον αφορά στις αρμοδιότητες για τις επενδύσεις, αυτές θα οριστούν και θα εξειδικευτούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν έχει ο κ. Πάγκαλος αρμοδιότητα για τις επενδύσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος έχει ένα γενικότερο ρόλο και σε αυτό το πλαίσιο εξέδωσε αυτή την ανακοίνωση.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Τις αρμοδιότητες για τις επενδύσεις, δεν τις έχει το υπουργείο Επικρατείας και Επενδύσεων, δηλαδή ο κ. Παμπούκης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι γνωστό ότι ο κ. Παμπούκης είναι υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τις επενδύσεις. Το είδος, όμως, των επενδύσεων, θα οριστεί και θα εξειδικευτεί εντός των ημερών με τα προεδρικά διατάγματα.

ΣΠΑΝΟΥ: Διευκρινίστε λίγο: Τι είδους, δηλαδή, μπορεί να είναι οι επενδύσεις, ώστε να υπάρξει περαιτέρω διαχωρισμός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχουν διαφορετικού είδους επενδύσεις, μικρές, μεγάλες, στρατηγικού ή μη χαρακτήρα, ξένες ή ελληνικές επενδύσεις. Και επειδή ακριβώς το θέμα των επενδύσεων είναι κάτι που μας ενδιαφέρει άμεσα, ειδικά αυτή την περίοδο, για αυτό ακριβώς θα υπάρχει και εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων, τέτοια που και να σχεδιάζονται και να προσελκύονται, αλλά και να υλοποιούνται με τάχιστους ρυθμούς αυτές οι επενδύσεις. Και εκεί υπάρχει ρόλος για πολλούς υπουργούς.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Εννοείτε ότι έτσι θα υπάρξει εξειδίκευση των ρόλων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ακριβώς.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης. Ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, στη συνέντευξη Τύπου, μας έδωσε να καταλάβουμε ότι το μέτρο αυτό δεν θα εφαρμοστεί τουλάχιστον, άμεσα. Χθες, από το Όσλο είπε ότι φορολογούμε το πετρέλαιο θέρμανσης. Μπορείτε να μας δώσετε λίγο μια πιο συγκεκριμένη εικόνα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο της εξίσωσης, εάν προωθηθούν εκείνοι οι μηχανισμοί, ώστε η αναδιανομή των βαρών να καθίσταται σαφής. Εάν δεν υπάρξει, δηλαδή, μηχανισμός που να επιστρέφει άμεσα χρήματα σε αυτούς που θα επιβαρυνθούν, ίσως, δεν θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Είναι κριτήριο για την κυβέρνηση, οποιοδήποτε μέτρο φαίνεται ότι επιβαρύνει τον Έλληνα πολίτη, ακόμη και τέτοιου είδους, όπως είναι η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, να προβλέπει την προστασία των οικονομικά αδύναμων και μεσαίων πολιτών, προκειμένου και το μέτρο να πετύχει, αλλά και ο αδύναμος οικονομικά πολίτης να μην υποστεί περαιτέρω οικονομικές συνέπειες.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Άρα, δηλαδή, η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο για τον μηχανισμό αυτό. Να βρεθεί ο μηχανισμός για να μπορέσει να εφαρμόσει την εξίσωση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε πει και παλιότερα ότι υπάρχει ένα δεδομένο. Θα πρέπει να υπάρχουν έσοδα ενός δις ευρώ. Αυτό έχει προβλεφθεί στο μνημόνιο, ότι θα πρέπει να καλυφθεί από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ. Επειδή, όμως, εμείς ακριβώς ζητούμε όλες εκείνες τις εναλλακτικές λύσεις, ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω ο Έλληνας πολίτης, ακριβώς ένα από τα εναλλακτικά σενάρια αποτελεί και η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Οποιοδήποτε λύση προκριθεί για να υπάρχουν αυτά τα έσοδα, θα έχει ως προϋπόθεση να μην επιβαρύνεται ο Έλληνας πολίτης, ειδικότερα αυτός που έχει περισσότερη ανάγκη.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ο Έλληνας πολίτης μπορεί να μην επιβαρύνεται, όπως εσείς λέτε, το κράτος, όμως, θα έχει τα αναμενόμενα έσοδα, όταν του αναγγέλλονται ουσιαστικά κάποιες διαδικασίες και έχουν το περιθώριο όλο τόσο εκείνοι που όντως έχουν πρόβλημα να προμηθευτούν το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και οι επιτήδειοι να συσσωρεύσουν τεράστιες ποσότητες, να κάνουν αποθέματα και να κερδοσκοπήσουν. Μήπως το όφελος της κυβέρνησης με πάλι την διελκυστίνδα του μηχανισμού, πάλι θα έχει μηδενικό όφελος και πάλι θα βρεθούμε και το πετρέλαιο να εξισώσετε αλλά και το ΦΠΑ να αυξήσετε, όπως αφήνει να εννοηθεί το οικονομικό επιτελείο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά είναι σενάρια. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί στο κράτος, οι οποίοι επιτέλους μπορούν και πρέπει να διενεργούν ελέγχους. Αποδεικνύεται ότι αυτή η κυβέρνηση διαθέτει τη βούληση να λειτουργούν αυτοί οι μηχανισμοί, ώστε να σταματήσει η στοχοποίηση, και να σταματήσουν οι πρακτικές που αποφέρουν πολλά κέρδη σε λίγους εις βάρος των πολλών. Και φυσικά, αυτό είναι ευθύνη του κράτους. Το μέτρο της εξίσωσης, εάν προκριθεί, θα είναι ένα μέτρο μόνιμο, ένα μέτρο που πραγματικά θα αναδιανέμει με δικαιότερο τρόπο τα βάρη.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε πότε θα εφαρμοστεί είτε η εξίσωση, είτε η αύξηση του ΦΠΑ. Εννοώ θα είναι μέσα στο 2010 ή στις αρχές του 2011; Και το άλλο που θέλω να ρωτήσω, είναι: Τον Οκτώβριο ξεκινάει να προμηθεύεται ο κόσμος το πετρέλαιο θέρμανσης. Πέρυσι προμηθεύτηκαν με 67,5 το λίτρο, φέτος...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να σας πω την τιμή του πετρελαίου;

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν ξέρω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις, όποτε προκριθούν, θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν.

ΝΕΔΟΣ: Έχουμε ήδη τρεις επιτροπές περί του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτή για το σχεδιασμό που συνεδρίασε σήμερα...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στην κυβέρνηση.

ΝΕΔΟΣ: Στην κυβέρνηση. Έχουμε τρεις επιτροπές, τέλος πάντων. Αυτή για την ανάπτυξη, αυτή για το σχεδιασμό και αυτή για τη μεταναστευτική πολιτική. Προβλέπεται η δημιουργία και άλλων τέτοιων ομάδων; Εντάσσεται αυτό στο σχεδιασμό που προβλέπει και η επιτροπή των σοφών που είχε επεξεργαστεί το νέο πρωθυπουργικό γραφείο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εντάσσεται στη λειτουργία της κυβέρνησης και αφορά τη συλλογική λειτουργία με πιο απλές, αποτελεσματικές και λειτουργικές διαδικασίες συγκεκριμένων υπουργείων, που έχουν συναρμοδιότητα ή συνάφεια για συγκεκριμένους τομείς της δημόσιας ζωής. Έχει κριθεί, προς το παρόν, ότι αυτές οι ομάδες Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, πρέπει να λειτουργούν και ήδη ξεκίνησαν να λειτουργούν οι δύο πρώτες. Και φυσικά, εάν κριθεί στο μέλλον ότι υπάρχει ανάγκη να λειτουργήσει και άλλη ομάδα, ώστε να υπάρχει μια καλύτερη συν-λειτουργία των υπουργείων, βεβαίως θα λειτουργήσει και μια ανάλογη ομάδα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ποιος θα αναλάβει τη θέση του κ. Παπουτσή; Γιατί απ` ό,τι πληροφορούμεθα ο κ. Παπαϊωάννου αρνήθηκε να πάρει αυτή τη θέση του υπεύθυνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό θα κριθεί και θα αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα. Και εγώ πληροφορήθηκα από τον Τύπο ότι ανακοίνωσα εγώ ο ίδιος το όνομα του κ. Παπαϊωάννου. Πράγμα που φυσικά δεν έγινε ποτέ.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ο ίδιος ο κ. Παπαϊωάννου είπε σήμερα ότι αισθάνεται ενοχλημένος που ανακοινώθηκε το όνομά του, πριν καν ενημερωθεί. Εγώ θα ήθελα να θέσω το ερώτημα...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ανακοινώθηκε από ποιον όμως;

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Αυτό είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή υπάρχει και περαιτέρω. Έχω διαβάσει τη δήλωση του κ. Παπαϊωάννου και σας αναφέρω για να το ξεκαθαρίσουμε, ότι δεν ανακοινώθηκε κάτι τέτοιο από κανένα κυβερνητικό όργανο.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Πώς σκέφτεται, λοιπόν, η κυβέρνηση καθώς ο Πρωθυπουργός δόμησε ολόκληρη την ομιλία του στη ΔΕΘ, πάνω σε μια φράση, το «δεν γίνεται». Μήπως αυτό το «δεν γίνεται» πρέπει να το αντιμετωπίσει στους κόλπους της κυβερνήσεώς του; Γιατί απ` ό,τι μαθαίνουμε δεν είναι μόνο ο κ. Παπαϊωάννου που έρχεται σε συνέχεια των όσων είπαν «όχι» στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά μαθαίνουμε ότι και ο κ. Τσούρας, το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού, είπε επίσης «όχι» στην ανάληψη της θέσεως του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτό το κίνημα του «δεν γίνεται».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς λέμε «ότι γίνεται». Και αυτό είναι το μήνυμα. Και αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Και « γίνεται» αυτή η χώρα να βγει από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να προχωρήσει μπροστά με προοπτική και ελπίδα.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, τέτοιου είδους θέματα είναι διαδικαστικά. Έχουμε ένα εμπειρότατο ανθρώπινο δυναμικό μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που φυσικά, μπορεί να καλύψει όχι μια, αλλά πολλές θέσεις και με τον καλύτερο τρόπο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δύο στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου και ο ένας μάλιστα είναι και βουλευτής, ο κ. Δημαράς και ο κ. Μητρόπουλος, θέτουν υποψηφιότητα για την περιφέρεια Αττικής, την ώρα που είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει την επιλογή του. Πως το σχολιάζετε αυτό το γεγονός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει την επιλογή του στο πρόσωπο του κ. Σγουρού και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει μία νικηφόρα εκλογή με πολύ καλό, ουσιαστικό, αποτέλεσμα στην περιφέρεια της Αττικής. Από εκεί και πέρα καθένας κάνει τις επιλογές του.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κάποιο νέο για τις αρμοδιότητες έχουμε; Πότε θα ξεκαθαρίσει αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ανέφερα, προηγουμένως, εντός των ημερών. Υπάρχουν νομοτεχνικές διαδικασίες που θα πρέπει να ολοκληρωθούν.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Η πρόταση του κ. Παπανδρέου, το απόγευμα, θα είναι ο κ. Καρχιμάκης για τη θέση του Γραμματέα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πιστεύω πως ναι.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Έχουμε κάτι συγκεκριμένο επί των προτάσεων που κάνει η Τρόικα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής; Γιατί βγαίνουν πολλά σενάρια στον Τύπο σήμερα, για αυτό ρωτάω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που μπορώ να σας αναφέρω είναι ότι η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική πρωτοβουλία, έτσι ώστε να αλλάξουν, επιτέλους, οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι υπήρχαν παλαιότερα, αλλά δυστυχώς κατήργησε η Νέα Δημοκρατία αφήνοντας σε μία τέλεια ασυδοσία όλους όσοι φοροδιαφεύγουν, με αποτέλεσμα τα ταμεία του κράτους να υποστούν αυτές τις εγκληματικές συνέπειες από αυτή την κυβερνητική πολιτική. Και φυσικά εμείς όχι απλώς επανασυστήνουμε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, αλλά συστήνουμε νέους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, έτσι ώστε να κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δουλειά τους, δηλαδή πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο για την κοινωνία. Γιατί όταν υπάρχει φοροδιαφυγή, τότε σαφώς αδικούνται αυτοί οι οποίοι εισφέρουν στο κράτος ανάλογα με το πραγματικό εισόδημά τους.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 14 September 2010 - 19:27:20 UTC