Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-09-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 287558974

Έκδοση 1

BRIEFING(060910)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

Χθες, όπως γνωρίζετε, ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των προσώπων που θα κληθούν να υπηρετήσουν τις τοπικές διευρυμένες κοινωνίες, υπό το νέο θεσμό του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και στη μεγάλη τους πλειοψηφία προέρχονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουν προσφέρει έργο και έχουν αφήσει το στίγμα τους στις κοινωνίες όπου υπηρέτησαν. Οι αναβαθμισμένες, πλέον, περιφέρειες και μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν κινητήριους μοχλούς της ανάπτυξης της χώρας μας.

Καλούμε, λοιπόν, και τους υποψηφίους των άλλων κομμάτων να αντιληφθούν και να ενστερνιστούν τις μεγάλες αλλαγές του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και να ταχθούν στον κοινό σκοπό, τις ανάγκες και τη δίψα των πολιτών για κάτι, επιτέλους, διαφορετικό που γεννιέται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ευρύτερα.

Γιατί αυτό είναι ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»: Ένα μεγάλο βήμα για την αναμόρφωση των περιφερειών, την ενεργό συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δημοσίου, στην ανάταξή του και την επαναφορά του πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής. Δυστυχώς, αυτό κάποιοι αρνούνται να το αντιληφθούν λειτουργώντας με όρους παρελθόντος, πελατειακούς και παλαιοκομματικούς, προσπαθώντας να μεταφέρουν τις έριδες της κεντρικής πολιτικής σκηνής στις σημαντικές, για το μέλλον της περιφέρειας, εκλογές επιδιώκοντας πανικόβλητοι μία δήθεν αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής.

Έτσι αντιλαμβάνονται το μέλλον: με πολιτική βγαλμένη από το παρελθόν. Το μόνο που καταφέρνουν με αυτό τον τρόπο, είναι να αψηφούν τη βούληση των πολιτών για αλλαγή στο επιτελικό κράτος, την αυτοδιοίκηση και τη διοίκηση γενικότερα, για αλλαγή στους θεσμούς και τις δομές της κοινωνίας και εν τέλει για αλλαγή νοοτροπίας όλων μας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε πότε θα γίνει ανασχηματισμός και τι εύρος θα έχει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν υπάρχουν ανακοινώσεις για ανασχηματισμό ή για οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές, θα ενημερωθείτε.

ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ: Εντός της ημέρας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα. Εάν υπάρχουν θα ενημερωθείτε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Είπατε πριν ότι κάποιοι με όρους παλαιοκομματικούς αντιμετωπίζουν τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Φαντάζομαι ότι αναφέρεστε και σε αυτούς από το ΠΑΣΟΚ που είπαν όχι, υπουργούς και βουλευτές. Ή όχι ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αναφέρομαι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, στον τρόπο που αντιλαμβάνονται αυτές τις εκλογές, προκειμένου να βγουν από την ανασφάλεια και την ανυπαρξία τους.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Για τους υποψήφιους που προτάθηκαν από την επιτροπή ανάδειξης και τον κ. Παπανδρέου και είπαν όχι, δηλαδή στους βουλευτές και τους υπουργούς που είπαν όχι στην υποψηφιότητά τους, τι σχόλιο έχει σήμερα η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπήρχε μία διαδικασία επιλογής η οποίο ετίθετο μέσα σε γενικότερα πλαίσια, με συγκεκριμένα κριτήρια. Και τα κριτήρια αυτά, με τις επιλογές που έγιναν, υπηρετήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Άλλο σας ρώτησα εγώ. Κάλεσε ο Πρωθυπουργός κάποιους και τους είπε να πάνε σε κάποιες περιφέρειες ή δήμους και του απάντησαν όχι. Υπουργοί, βουλευτές, στελέχη. Είναι ικανοποιημένο το Μέγαρο Μαξίμου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό το λέτε εσείς. Η προσέγγιση που έγινε και από την επιτροπή που ήταν αρμόδια και από τον Πρωθυπουργό, ήταν προσέγγιση με συγκεκριμένα κριτήρια. Το έχω πει και θα το επαναλάβω: Εάν τα πρόσωπα είναι ικανά, εάν θέλουν να υπηρετήσουν μέσα από τον συγκεκριμένο θεσμό την πολιτική, ειδικότερα την περιφερειακή και την τοπική αυτοδιοίκηση και φυσικά να υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις έτσι ώστε στο πρόσωπό τους να συγκλίνουν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Αλλά, σαφώς και προϋπόθεση είναι να θέλει κάποιος να υπηρετήσει τον συγκεκριμένο θεσμό. Εμείς είμαστε αυτοί που παρ όλες τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας, κάναμε την πραγματική επανάσταση, φέρνοντας ένα νέο αυτοδιοικητικό χάρτη στη χώρα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Να επιμείνω λίγο σε αυτό, επειδή είπατε «αν θέλουν». Δεν το ήξερε ο Πρωθυπουργός, η επιτροπή ότι δεν ήθελαν; Αφού είχαν εκδηλώσει τις αντιδράσεις, τις αντιρρήσεις τους σε προγενέστερο χρόνο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κίνημα, με πρόσωπα που έχουν δική τους βούληση. Γίνεται συζήτηση, δεν έχουμε στρατευμένα ψηφοδέλτια όπως έχουν άλλα κόμματα και φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να τοποθετηθούν άνθρωποι, οι οποίοι πιστεύουν ότι σε άλλο πόστο ή από άλλη θέση θα μπορούσαν να προσφέρουν καλύτερα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Όσον αφορά τους υπουργούς που είπαν όχι, να περιμένουμε να είναι στο κυβερνητικό σχήμα ή όχι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Σας είπα ότι αν υπάρχουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, θα ενημερωθείτε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα είναι μέσα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Όχι, εάν θα είναι μέσα, δεν μου απαντήσατε. Εάν θα γίνει ανασχηματισμός...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι εάν υπάρξουν αλλαγές, θα ενημερωθείτε.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι αρνήσεις τόσων κυβερνητικών στελεχών δεν υποβαθμίζουν τον θεσμό, καταρχάς, που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σήκωσε πολύ ψηλά τον πήχη, μιλώντας για περιφερειάρχες που είναι ισότιμοι υπουργών; Και δεύτερον, δεν δημιουργούν παράλληλα και ένα κλίμα ηττοπάθειας, όταν μία σειρά από κυβερνητικά στελέχη λένε ότι εμείς δεν στρατευόμαστε σε αυτή την μάχη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το να δηλώσει κάποιος ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει από μία συγκεκριμένη αυτοδιοικητική θέση, δεν δηλώνει ούτε ηττοπάθεια, ούτε σημαίνει άρνηση να αναλάβει κάποιους ρόλους εφόσον υπάρχει τέτοια απόφαση από τον Πρωθυπουργό ή από το Κίνημα. Αλλά στα πλαίσια μίας ευρύτερης προσέγγισης, καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψή του, να εκφράσει τη βούλησή του. Και φυσικά εμείς δεν βλέπουμε αυτόν το νέο θεσμό της αυτοδιοίκησης σε σχέση μόνο με τα πρόσωπα, τον βλέπουμε πολύ ευρύτερα. Και αλίμονο εάν, πιστεύοντας σε μία τέτοια επανάσταση στην αυτοδιοίκηση, όπως είναι ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», την ταυτίζαμε αποκλειστικά με πρόσωπα. Εμείς είχαμε χρέος να δημιουργήσουμε τους θεσμούς. Τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται. Υπάρχουν πολλά πρόσωπα και το ΠΑΣΟΚ ευτυχώς, διαθέτει πάρα πολλά πρόσωπα και ιδιαίτερα σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, που μπορούν να υπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο και με τις καλύτερες προοπτικές αυτόν το νέο θεσμό.

ΠΑΠΠΑ: Η διαδικασία που επιλέχθηκε δεν θεωρείτε ότι τραυματίζει την κυβέρνηση; Δηλαδή επαφές θα μπορούσαν να γίνουν και στο παρασκήνιο χωρίς να βγαίνει μία σειρά από στελέχη σας να απορρίπτουν την πρόταση του Πρωθυπουργού, η διαδικασία αυτή δεν βγάζει τον Πρωθυπουργό αποδυναμωμένο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι είμαστε Κίνημα το οποίο συζητάει, είμαστε Κίνημα που δεν πιστεύει σε στρατευμένους πολιτικούς, οι οποίοι απλώς πηγαίνουν όπου τους τοποθετεί ο αρχηγός τους. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν αυτές οι διαδικασίες. Το συμπέρασμα για εμάς είναι ότι έγιναν με τον καλύτερο τρόπο.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας κάνω μία ερώτηση και την απάντησή σας θα την κρατήσω για το βράδυ των τοπικών εκλογών. Εάν «πρασινίσει» ο χάρτης το βράδυ των εκλογών για τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», θα βγείτε να πείτε ότι είναι ψήφος εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ή όχι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς θέτουμε συγκεκριμένα ζητήματα. Και επειδή το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι οι μεγάλες αλλαγές που γίνονται, ειδικά στην αυτοδιοίκηση με άμεσες προεκτάσεις και στο επιτελικό κράτος, για αυτό ακριβώς κατηγορούμε και κατακρίνουμε τη Νέα Δημοκρατία που μέσα από την επιλογή και μέσα από αυτές τις αυτοδιοικητικές - και φυσικά άκρως πολιτικές - εκλογές προσπαθεί να ξεπεράσει την ανυπαρξία της και τις εσωτερικές της έριδες, θέτοντας ζήτημα «Μνημόνιο ή αντι-Μνημόνιο». Εμείς θέτουμε συγκεκριμένα ζητήματα και λέμε ότι το διακύβευμα είναι: Αλλαγή στην αυτοδιοίκηση, αλλαγή στο επιτελικό κράτος, αλλαγή στη διοίκηση γενικότερα. Αυτό κρίνεται από αυτές τις εκλογές, από τα πρόσωπα που θα επιλεγούν. Το είχα πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνουμε: είναι σημαντικό για εμάς το ποια πρόσωπα θα επιλεγούν στις εκλογές του Νοεμβρίου για να τραβήξουν μπροστά αυτόν τον θεσμό. Και φυσικά η ικανότητά τους θα αποδειχθεί και στο μέλλον.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκροτήσει στις τοπικές εκλογές μία συμμαχία των κομμάτων που στηρίζουν το Μνημόνιο, όπως επιβεβαιώνει η κοινή σας στήριξη στον Πέτρο Τατούλη μαζί με τον ΛΑΟΣ, που επίσης ψήφισε το Μνημόνιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η λογική του στηρίζουμε ή δεν στηρίζουμε το Μνημόνιο, είναι πλασματική. Είναι μία λογική που είναι πλαστή, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Για αυτό ακριβώς είμαστε μακριά από οποιαδήποτε τέτοια λογική. Αυτό είπα προηγουμένως. Για εμάς και η λογική αυτών των εκλογών είναι διαφορετική και το διακύβευμα είναι τελείως διαφορετικό. Αυτό το δίλλημα, το οποίο είναι δίλλημα εξαπάτησης του ελληνικού λαού από δυνάμεις που δεν διαθέτουν πολιτική τέτοια ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν τις πραγματικές ανάγκες του λαού και οι οποίες δεν πιστεύουν στην αυτοδιοίκηση, για μας είναι ξένο. Όποιος βάζει αυτό το δίλλημα, δείχνει ότι δεν πιστεύει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εμείς πιστεύουμε.

ΚΑΛΛΑΡΙΤΗΣ: Για έναν θεσμό στον οποίο δίνετε τόση σημασία, πιστεύετε ότι στην Πελοπόννησο πχ από όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχατε στη διάθεσή σας, αυτός ο οποίος μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα και να δώσει τον αγώνα για τον θεσμό, είναι ένα πρόσωπο άλλου κόμματος, ο κ. Τατούλης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα, ότι επιλέξαμε με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Τα πρόσωπα που στηρίζουμε πρέπει να πιστεύουν σε αυτόν τον νέο θεσμό και φυσικά να μπορούν στο πρόσωπό τους να συγκλίνουν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Με αυτά τα κριτήρια αποφασίσαμε να στηρίξουμε τον συνδυασμό «Νέα Πελοπόννησος».

ΜΙΧΑΗΛ :Κύριε Εκπρόσωπε, έχουμε ορισμένα δεδομένα: τρία μέλη της κυβέρνησης ορίστηκαν υποψήφιοι για τις περιφερειακές εκλογές. Το ερώτημά μου είναι: Θα αντικατασταθούν αυτά τα μέλη, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα; Και δεύτερον: Ισχύει η θέση σας ότι θα γίνει μεν αντικατάσταση και όχι ανασχεδιασμός όλης της μορφής του κυβερνητικού σχήματος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα προηγουμένως ότι εάν γίνουν αλλαγές, θα ενημερωθείτε.

ΜΙΧΑΗΛ: Λέτε «εάν γίνουν αλλαγές». Οι τρείς δηλαδή μπορούν να μην αναπληρωθούν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν και όταν γίνουν αλλαγές, θα ενημερωθείτε. Προσθέτω και το «όταν» που είναι χρονικοϋποθετικό για να σας καλύπτει.

ΣΠΑΝΟΥ: Το παρασκήνιο που προκάλεσε και την πολύωρη καθυστέρηση της ανακοίνωσης των ονομάτων, πιστεύετε ότι τιμά το Κίνημά σας ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η πολύωρη καθυστέρηση ποια ήταν ακριβώς;

ΣΠΑΝΟΥ: Επρόκειτο να ανακοινωθούν στις 10:30 - 11:00 το πρωί και ανακοινώθηκαν το μεσημέρι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπήρξε πολύωρη καθυστέρηση, όπως αναφέρετε. Οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Υπάρχει θεσμοθετημένο όργανο στο ΠΑΣΟΚ - το γνωρίζουμε όλοι - το οποίο θα έπρεπε στις επιλογές του να έχει και τη σφραγίδα του Προέδρου του Κινήματος και Πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου. Όπως είπα και προηγουμένως, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ανοιχτό κόμμα, ανοιχτό στη συζήτηση, ανοιχτό στις ιδέες, τις απόψεις και δεν υπήρχε περίπτωση να επιβάλουμε, να στρατεύσουμε με τη στενή έννοια του όρου, ανθρώπους που πίστευαν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν από τη θέση αυτή στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Από τις διεργασίες που έγιναν αντιληφθήκαμε το εξής: Κάνατε κάποια γκάλοπ και μετά καλούσε η αρμόδια επιτροπή και ο κ. Παπανδρέου κάποια στελέχη στην Ιπποκράτους και τους έλεγε ότι σύμφωνα με τα γκάλοπ κερδίζουν τις περιφέρειες αυτές, άρα γι` αυτό το λόγο πρέπει να είναι υποψήφιοι. Γιατί στην Αθήνα δεν ελήφθη αυτό το δεδομένο, αυτό το στοιχείο εν πάση περιπτώσει υπόψη και επιλέχθηκε ένας υποψήφιος ο οποίος υπολείπεται σαφώς, τουλάχιστον σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις μετρήσεις κάποιων άλλων υποψηφίων, όπως της Φώφης Γεννηματά. Γιατί επιλέχθηκε ο κ. Καμίνης με εντελώς διαφορετικό κριτήριο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το εάν υπολείπεται θα το γνωρίζουμε την ημέρα των εκλογών. Ο κ. Καμίνης υπηρέτησε ως Συνήγορος του Πολίτη και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πόσο σημαντικός είναι αυτός ο θεσμός. Υπηρέτησε αυτό το θεσμό, ειδικά στις εποχές που ζούμε και όπου μιλάμε για κακοδιοίκηση, μιλάμε για διαφθορά, μιλάμε για ένα κράτος που δεν σέβεται τον πολίτη. Και όλα αυτά εμείς καλούμαστε σήμερα και η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και οι πολίτες να τα αλλάξουμε. Συνεπώς, ούτως ή άλλως είναι πολύ σημαντική η προσφορά του. Από εκεί και πέρα, ποιος σας έχει πει ότι σύμφωνα με τα γκάλοπ ορίζουμε και τους υποψηφίους; Τα όποια γκάλοπ υπήρχαν, μέτρησαν κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα.

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει αναγνωρισιμότητα. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή να φαίνεται κάποιος ότι υπερτερεί ή όχι. Και φυσικά τέτοιο κριτήριο δεν υπήρξε. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι και εγώ ήμουν μέσα σε μια δημοσκόπηση και κανείς δεν με κάλεσε στην Ιπποκράτους να με προτείνει ως υποψήφιο περιφερειάρχη.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Η Ιπποκράτους κάλεσε άλλους, όπως την κ. Μπατζελή, τον κ. Κουκουλόπουλο, τον κ. Μαγκριώτη. Με αυτό έγινε η πρόσκληση προς αυτούς τους ανθρώπους και άλλους και γι` αυτό ακριβώς τους προτάθηκε να είναι υποψήφιοι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αλίμονο, εάν μοναδικό κριτήριο ήταν τα γκάλοπ, τότε θα κυβερνούσαμε όπως κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία που, ανάλογα με το τι έλεγαν τα γκάλοπ, προσάρμοζε τα μέτρα και τις αποφάσεις της στην κυβερνητική της πολιτική. Εμείς δεν λειτουργούμε έτσι. Χρησιμοποιούμε τα γκάλοπ απλώς ως εργαλεία. Από εκεί και πέρα, υπήρχε μια σειρά παραμέτρων οι οποίες ελήφθησαν και υπόψη.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Φοβάστε μήπως με τον κ. Καμίνη δούμε φαινόμενα όπως με την κ. Δαμανάκη το 1998, να πάθει τέτοιο στραπάτσο δηλαδή το ΠΑΣΟΚ στο Δήμο της Αθήνας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν σχολιάζω εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος. Είναι τιμή να είναι ο κ. Καμίνης υποψήφιος δήμαρχος.

ΒΛΑΧΟΣ: Συνδυάσατε τον κ. Καμίνη με την κακοδιοίκηση και τη διαφθορά. Έτσι δεν είναι; Δηλαδή, λέτε ότι είναι τιμητικό να είναι ο κ. Καμίνης υποψήφιος για την Αθήνα διότι...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ανέφερα την ιδιότητά του ως Συνηγόρου του Πολίτη.

ΒΛΑΧΟΣ: Που πολέμησε για την κακοδιοίκηση και τη διαφθορά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ανέφερα την ιδιότητά του ως Συνηγόρου του Πολίτη και όχι ότι πολέμησε την κακοδιοίκηση και τη διαφθορά. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει Συνήγορος του Πολίτη. Σας ανέφερα ότι σε αυτή τη συγκυρία που περνάμε ως χώρα, ο θεσμός που υπηρέτησε ο κ. Καμίνης είναι πολύ σημαντικός.

ΒΛΑΧΟΣ: Για τον υποψήφιο κ. Μίχα, για πράγματα και καταγγελίες που ασχολούνται εισαγγελείς στη Νομαρχία Πειραιά, πώς συνδυάζεται να είναι και αυτός υποψήφιος μαζί με τον κ. Καμίνη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Μίχας έχει αποδείξει ότι υπηρετεί την αυτοδιοίκηση με τον καλύτερο τρόπο. Όσον αφορά για τις καταγγελίες, τις οποίες δεν γνωρίζω, αλλά επειδή γνωρίζω πολύ καλά και από την επαγγελματική μου ιδιότητα, αλλά και την προηγούμενη ενασχόλησή μου με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, όταν κάποιος ασχολείται με τα κοινά, ιδιαίτερα σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, μπορεί να έχει και τέτοιου είδους εμπλοκές οι οποίες πολλές φορές, όμως, είναι τυπικές και στο τέλος αποδεικνύεται αν ευθύνεται κανείς ή όχι. Ο κ. Μίχας έχει αποδείξει τι αξίζει και θα το αποδείξει για άλλη μια φορά.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Πάτε να μας πείσετε σχεδόν όλα έγιναν καλώς και ότι είστε περίπου και ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν σας έπεισα;

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Όχι, βέβαια... ότι είστε ικανοποιημένοι από τα αποτέλεσματα...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα ότι είμαστε ικανοποιημένοι.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Από το αποτέλεσμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι, από το αποτέλεσμα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Και από τη διαδικασία επιχειρήσατε να μας πείτε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και από τη διαδικασία.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μάλιστα. Ερώτημα. Είχε τουλάχιστον πέντε, αν τα μετράω σωστά υπουργικά «όχι», δημοσίως ο Πρωθυπουργός. Αυτό δεν μπορούσε να το αποφύγει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δημοσίως, πώς δηλαδή;

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Έβγαιναν οι υπουργοί και έλεγαν ότι δεν ενδιαφερόμαστε, δεν είναι στους σχεδιασμούς μια θέση στην αυτοδιοίκηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μάλιστα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θέλετε να σας πω και ονόματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που αναφέρατε πάντως δεν είναι δημοσίως «όχι» στον Πρωθυπουργό.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αυτό τι είναι σε μια υποψηφιότητα; Υπήρχαν και ιδιωτικά «όχι» τα οποία βγήκαν στη δημοσιότητα. Γιατί δεν προστατεύτηκε ο Πρωθυπουργός από τα «όχι» των υποψηφίων, που εσείς ως ΠΑΣΟΚ εννοώ, θεωρούσατε ότι θα θέλατε να είναι υποψήφιοι. Γιατί, δηλαδή, έπρεπε να φθάσουμε στο σημείο να πάει ο κ. Μαγκριώτης, η κ. Μπατζελή και όποιοι άλλοι γράφτηκαν να πουν όχι στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και δεν έφθασε ένα επίπεδο νωρίτερα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι έγινε μια συγκεκριμένη προσέγγιση. Με βάση αυτή την προσέγγιση είχαμε και τα αποτελέσματα των υποψηφίων. Αυτό εξήγησα προηγουμένως: Ακολουθούμε διαδικασίες οι οποίες ίσως είναι τόσο ανοιχτές που ξενίζουν από προηγούμενες διαδικασίες.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Είπατε προηγουμένως και θα ήθελα να το διευκρινίσετε, ότι τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται, μιλώντας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και για όλους μας, όσοι κατέχουν δημόσιες θέσεις, αυτό εννοώ.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Άρα, ισχύει και για την πολιτική σκηνή με τη στενότερη έννοια του όρου, όπως είπατε πριν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και με τη στενότερη και με την ευρύτερη. Όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα έρχονται και παρέρχονται. Το θέμα είναι ότι δεν το αντιλαμβανόμαστε όλοι μας. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σήμερα είχαμε μια συνάντηση του κ. Σγουρού με τον κ. Μίχα, όλο χαμόγελα, απ` ό,τι πληροφορούμαι και επακολούθησε και μια τριμερής συνάντηση μετά και με τον κ. Φασούλα. Πώς εξηγείτε αυτή την εξέλιξη, την ώρα που υπήρχαν πληροφορίες ότι ανάμεσά τους υπήρχε έχθρα και βέτο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι αυτό είναι έμπρακτη απόδειξη πως όσοι πιστεύουν στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν έναν κοινό τόπο να το αποδεικνύουν. Και αποδεικνύεται πάρα πολύ εύκολα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Όπου έχετε δώσε χρίσμα ή πολιτική στήριξη όπως το λέτε, και εμφανιστούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ να κατέβουν με «αντάρτικο ψηφοδέλτιο» γιατί υπάρχουν ήδη, από χθες γνωρίζω, εκεί θα λάβετε μέτρα, θα πάτε σε διαγραφή, θα πάρετε κάποιο άλλο μέτρο; Τι θα κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, είναι θέμα ΠΑΣΟΚ και δεν είναι δικό μου θέμα να το εξηγήσω αυτή τη στιγμή. Η κάθε περίπτωση έχει τη βαρύτητά της, έχει την αξία της. Εμείς πιστεύουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κεντρική επιλογή μας είναι όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να έχουν τη συμβολή τους στη μεγάλη αυτή μάχη, όσο μπορεί καθένας και όσο το πιστεύει, φυσικά.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Συμμερίζονται και άλλοι μέσα στο κυβερνών κόμμα ή στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού την κριτική που άσκησε ο Νίκος Παπανδρέου στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την πολιτική των φόρων; Και αν μετά από αυτή την κριτική ο κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να νιώθει ήσυχος για τον επερχόμενο ανασχηματισμό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Νίκος Παπανδρέου είχε μια προσωπική άποψη και την εξέφρασε. Ο κ. Παπακωνσταντίνου κάνει τη δουλειά του και μάλιστα υπάρχει μια συγκεκριμένη αποστολή: Να προσελκύσει σημαντικότατες επενδύσεις για τη χώρα μας, που τόσο τις χρειάζεται.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, ο κ. Παπακωνσταντίνου αποφασίζει την πολιτική; Την τελική απόφαση δεν την παίρνει ο Πρωθυπουργός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για ποιο πράγμα;

ΒΛΑΧΟΣ: Γι` αυτό που επικρίνει ο κ. Νίκος Παπανδρέου τον κ. Παπακωνσταντίνου. Ο αδελφός του Πρωθυπουργού κ. Νίκος Παπανδρέου επικρίνει με άρθρο του τον κ. Παπακωνσταντίνου. Και εγώ ρωτώ. Την τελική απόφαση για το τι θα εφαρμοστεί, για το ποιο ύψος φόρων θα τεθεί, την απόφαση την παίρνει ο κ. Παπακωνσταντίνου ή ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι γνωστό το Σύνταγμα, οι νόμοι και η διαδικασία με την οποία αποφασίζει η κυβέρνηση και ακολουθούν και οι υπουργοί. Σας είπα ότι πρόκειται για προσωπική άποψη.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου επικρίνει τον αδελφό του.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτές είναι προσωπικές σας απόψεις και φυσικά δεν τις σχολιάζω.

ΒΛΑΧΟΣ: Με το πετρέλαιο θέρμανσης τι θα κάνετε, θα το αυξήσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε εξαντλήσει το θέμα.

ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Με συγχωρείτε, επ` αυτού. Σε ποιον αναφερθήκατε ότι έχει αποστολή να προσελκύσει επενδύσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στον κ. Παπακωνσταντίνου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για τον ανασχηματισμό. Με την ίδια αποτελεσματική δεινότητα θα γίνει και ο ανασχηματισμός, ανάλογα με αυτή που έγιναν οι ανακηρύξεις των υποψηφίων περιφερειαρχών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ρητορική η ερώτησή σας. Θα ενημερωθείτε.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Αντιλαμβάνομαι ότι κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όλα τα φώτα έπεσαν γύρω από τις υποψηφιότητες. Ωστόσο, περιμέναμε την ανακοίνωση και ενός κοινωνικού πακέτου από τον Πρωθυπουργό. Έχει αλλάξει ο σχεδιασμός, θα ανακοινωθεί κάποια άλλη στιγμή, ή δεν πρέπει να το περιμένουμε καθόλου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η πολιτική μας και σχεδιάζεται αλλά και ανακοινώνεται σε συγκεκριμένες φάσεις. Πρώτα απ` όλα, ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και μέσα από την ομιλία του ξεδιπλώθηκε η πολιτική την οποία σχεδιάζει και υλοποιεί η κυβέρνηση. Φυσικά, ένα πολύ μεγάλο μέρος θα ανακοινωθεί και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που παραδοσιακά αναφέρεται ο Πρωθυπουργός και στα θέματα ανάπτυξης, τα οποία έχουν άμεση σχέση, όμως, και με την αντίληψη της κυβέρνησης για το κοινωνικό κράτος.

ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Γνωρίζοντας την ευαισθησία του Πρωθυπουργού για την εκπροσώπηση γυναικών στα διάφορα όργανα και στα ψηφοδέλτια, πώς εξηγείτε το γεγονός ότι στους 12 από τους 13 περιφερειάρχες που έχετε ανακοινώσει δεν υπάρχει ούτε μια γυναίκα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι μπήκαν συγκεκριμένα κριτήρια και δεν υπήρχε κριτήριο φύλου.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν αποτελεί μια υπαναχώρηση του Πρωθυπουργού σε σχέση με τόσες εξαγγελίες που έχει κάνει και προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθένας προσφέρει όπου μπορεί.

ΠΑΠΠΑ: Στους αντιπεριφερειάρχες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα φανεί και από τους αντιπεριφερειάρχες και τα κριτήρια.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Οι εξελίξεις, σε σχέση με τις υποψηφιότητες, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές επηρέασαν κατά τι τις σκέψεις και τους σχεδιασμούς για τον ανασχηματισμό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς τι δηλαδή;

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εσείς θα μου πείτε αν επηρέασαν. Ως προς τα πρόσωπα, ως προς τη δομή. Αν θα υπάρξουν δηλαδή ριζικές αλλαγές, ριζικότερες από απλές αντικαταστάσεις ή όχι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα, όταν θα γίνουν ανακοινώσεις θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Γνωρίζετε το πρόγραμμα της Τετάρτης για τον Πρωθυπουργό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα ανακοινωθεί.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Θα σχολιάσετε την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, που μεταξύ άλλων λέει ότι επειδή προέβλεπαν ήττα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, γι` αυτό και δεν δέχθηκαν τις θέσεις που τους έδιναν από το κόμμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μου κάνει εντύπωση γιατί νομίζω ότι η ίδια ανακοίνωση υπήρξε και χθες και ίσως και προχθές και ίσως θα υπάρχει και αύριο. Είναι αλήθεια ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο. Είναι αλήθεια ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να πει τις απόψεις της. Είναι αλήθεια ότι η Νέα Δημοκρατία έχει εγκλωβιστεί στη λογική μνημονίου- αντιμνημονίου. Ακόμη και τους οικονομικούς συμβούλους του ο κ. Σαμαράς άρχισε να τους αρνείται. Όταν ο κ. Βάρδας, που μέχρι τώρα παρουσιαζόταν ως οικονομικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, έχει τοποθετηθεί δημόσια υπέρ του μνημονίου ή εν πάση περιπτώσει ότι θα ψήφιζε η Νέα Δημοκρατία και θα «έβαζε πλάτη» εάν χρειαζόταν 180 βουλευτές για να ψηφιστεί το μνημόνιο, γιατί αλλιώς η χώρα θα πτώχευε. Σε μια εφημερίδα ο κ. Βάρδας φέρεται να δηλώνει ότι δεν ήταν οικονομικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά. Ή εκτός αν μας πει ότι και οι βουλευτές του που τα λένε, δεν ήταν βουλευτές.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα των Ιταλών βιομηχάνων ο νέος σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Σιόπα, δήλωσε ότι κάθε άλλο, παρά αποκλείει να ανακυκλωθεί η κρίση της περασμένης άνοιξης το αμέσως προσεχές διάστημα στην Ευρώπη και να δημιουργήσει και προβλήματα οικονομίας και προβλήματα κοινωνικών εντάσεων. Έχει αναφερθεί σχετικά στον Πρωθυπουργό, μιλώντας για τα ζητήματα της αρμοδιότητάς του;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Σιόπα είναι ένας οικονομολόγος ο οποίος αποδεικνύει και με αυτή τη συνέντευξή του ότι έχει συγκεκριμένες απόψεις, ότι κάνει σοβαρές αναλύσεις που είναι απαραίτητες και στην ελληνική κυβέρνηση. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το οικονομικό τοπίο και σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ρευστό. Γι` αυτό ακριβώς εμείς προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε και να βελτιώσουμε φυσικά, όσο μπορούμε την κατάσταση στην ελληνική οικονομία.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει ένα άρθρο που λέει ένας καθηγητής, δεν θυμάμαι σε ποια εφημερίδα, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φτιάξει ένα σώμα καταπολέμησης της διαφθοράς, στο οποίο να είναι ξένοι για να μπορούν να έχουν μια καλύτερη και πιο αντικειμενική λειτουργία, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη διαφθορά που υπάρχει στην Ελλάδα. Σκέφτεται ο Πρωθυπουργός να φτιάξει ένα τέτοιο σώμα με ανθρώπους που θα προέρχονται από το εξωτερικό ή θα έχουν οριστεί από τις Βρυξέλλες, στα πρότυπα του Χονγκ-Κονγκ που είχε γίνει παλαιότερα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω σε ποιο άρθρο καθηγητή αναφέρεστε. Είναι αλήθεια ότι όλο αυτό το διάσημα ακούμε πολλές απόψεις από καθηγητές, από ξένους υπουργούς και από πολλούς, οι οποίες όμως πολλές φορές φυσικά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη στην κυβέρνηση. Εμάς μας ενδιαφέρει να έχουμε μια επισταμένη, σφαιρική και άμεση άποψη για το τι συμβαίνει στη διεθνή, ευρωπαϊκή και σαφέστατα και στην ελληνική οικονομία, την οποία ορίζουμε ούτως ή άλλως πολιτικά. Από εκεί και πέρα, χρησιμοποιούμε αυτές τις αναλύσεις για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Τέτοια σκέψη ούτε υπήρχε ούτε θα υπάρχει. Μηχανισμοί υπάρχουν. Το θέμα είναι αυτούς τους μηχανισμούς να τους χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο ώστε να μην εστιάζεται η διαφθορά μέσα στους ίδιους τους κόλπους αυτών των μηχανισμών. Και γι` αυτό, φυσικά, θα περάσει και ένα καινούργιο νομοσχέδιο το υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε οι φοροεισπρακτικοί, οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί να έχουν την καλύτερη απόδοση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 6 September 2010 - 18:38:18 UTC