Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-08-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010

Αριθμός Δελτίου: 285242108

Έκδοση 1

BRIEFING (230810)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 23 Αυγούστου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Τους δέκα τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση με συστηματική, σκληρή και μεθοδική δουλειά, προώθησε δομικές αλλαγές που δεν είχαν γίνει επί πολλές δεκαετίες στη χώρα μας και επέφερε σημαντικές τομές στο κράτος και τη λειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σε χρόνο ρεκόρ και υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες προχωρήσαμε σε ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς.

Καταθέσαμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα και με πλήθος ελέγχων, επιτέλους διώκονται οι παραβάτες. Δημιουργήσαμε ένα βιώσιμο και μακρόπνοο ασφαλιστικό σύστημα, που εγγυάται τη βιωσιμότητα των Ταμείων και τελικά τη σύνταξη των ίδιων των παιδιών μας. Προωθήσαμε το νόμο για το ΑΣΕΠ στις προσλήψεις του Δημοσίου, βάζοντας τέλος στο πελατειακό καθεστώς που επικράτησε τα τελευταία χρόνια. Εφαρμόζουμε τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», τη μεγαλύτερη διοικητική παρέμβαση και μεταρρύθμιση που φρενάρει τις αλόγιστες δαπάνες στην τοπική αυτοδιοίκηση και νοικοκυρεύει τα οικονομικά της περιφέρειας, αποδεσμεύοντας πόρους για τους πολίτες.

Το γενικότερο συμμάζεμα που επιφέρουμε σε ένα σπάταλο, γραφειοκρατικό και δυσκίνητο δημόσιο τομέα, η δραστική μείωση των δαπανών, αποτελούν παρακαταθήκη αλλά και τη μεγαλύτερη κοινωνική παροχή προς τους πολίτες.

Η ασφάλεια που μας προσφέρει ο μηχανισμός στήριξης, τον οποίο εμείς προκαλέσαμε με σκληρή και επίμονη προσπάθεια, μας επιτρέπει, απαλλαγμένους πλέον από το δανειακό άγχος και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των διεθνών αγορών, να προχωρήσουμε σε επόμενα βήματα που είναι σήμερα το κυρίαρχο ζητούμενο, δηλαδή, τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν μπορούμε, όμως, να πετύχουμε την ανάπτυξη με ένα κράτος αδηφάγο και σπάταλο, ούτε με δομές απηρχαιωμένες που πάσχουν από χρόνιες παθογένειες.

Οι ενέργειές μας για τη βελτίωση του κράτους, ενέργειες που όλοι συζητούσαμε, όλοι ψιθυρίζαμε, αλλά κανείς ποτέ δεν είχε τολμήσει να τις επιχειρήσει, θα δημιουργήσουν σύντομα τις προϋποθέσεις εκείνες αλλά και το κατάλληλο περιβάλλον για τη βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος του πολίτη.

Ξεκινάμε, λοιπόν, ένα νέο κύκλο πολιτικών και μεγάλων αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί και θα εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα με μοναδικό επίκεντρο τον Έλληνα πολίτη και στόχο την ανάπτυξη με κοινωνική συνείδηση. Αυτές οι πολιτικές θα αποτελέσουν και το κοινωνικό μας στήριγμα για την επόμενη ημέρα και θα οδηγήσουν τη χώρα μας στο δρόμο της διαφάνειας, της προόδου και της ορθής ανάπτυξης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Έχω δύο ερωτήσεις κύριε Εκπρόσωπε: Πρώτον, εάν αυτές όλες οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν με το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα, ή με κάποιο άλλο κυβερνητικό σχήμα, όπως διαβάζουμε και ακούμε τον τελευταίο καιρό και με νέα υπερυπουργεία και υπερσυντονιστικά όργανα.

Και το δεύτερο ερώτημά μου είναι, εάν όλα αυτά που λέτε περί παρακαταθήκης και παροχής προς τους πολίτες, συμπεριλαμβάνονται στο λεγόμενο «δεύτερο μνημόνιο», το οποίο, δεν ξέρω, υπάρχει, δεν υπάρχει; Εσείς θα μας πείτε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, όσον αφορά στο κυβερνητικό σχήμα, αν θα είναι το παρόν που θα εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές, θα απαντήσω ότι υπάρχει κυβερνητικό σχήμα. Ένα κυβερνητικό σχήμα, το οποίο δούλεψε σκληρότατα υπό αντίξοες συνθήκες, το οποίο κλήθηκε να συμβάλει στην αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας και νομίζω ότι αυτή είναι η πολύ μεγάλη προσφορά αυτής της κυβέρνησης από το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα. Για τις αλλαγές, και εμείς διαβάζουμε τα πολλά σενάρια που κυκλοφορούν κάθε μέρα και κάθε ώρα. Αυτό που προέχει για εμάς, είναι οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα που τις υλοποιούν. Τα πρόσωπα δοκιμάστηκαν, δοκιμάζονται. Το έχω πει πολλές φορές, εδώ και πάρα πολλούς μήνες, κάθε φορά που ερωτώμαι, εάν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού, ότι μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές. Εάν υπάρξουν κενά από επιλογές που ίσως να γίνουν - ακόμη δεν γνωρίζουμε- για τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, για δημάρχους και περιφερειάρχες που θα είναι μέλη του κυβερνητικού σχήματος, τότε θα γίνουν οι αντικαταστάσεις. Σε αυτή την κυβέρνηση μας αφορούν οι αλλαγές οι οποίες είναι βαθύτερες. Μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε τη δομή του κράτους και δεν αλλάζει η δομή του κράτους εάν δεν υπάρχει και μια διαφορετική δομή σε ένα υπουργικό συμβούλιο, εάν δεν υπάρχει διαφορετική δομή σε όλα τα σχήματα που κατατείνουν στη σωστή διακυβέρνηση της χώρας. Άρα, δε μένουμε σε πρόσωπα. Μιλάμε για δομές. Αυτές εξετάζουμε. Ούτως ή άλλως, να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει ανάθεση, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, σε ένα σχήμα, εδώ και μερικούς μήνες, για τη μελέτη και την πρόταση για την ορθότερη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου, ως σχήμα, αλλά και του πρωθυπουργικού γραφείου, έτσι ώστε να πάμε μπροστά από τα πράγματα, έτσι ώστε τα υπουργεία να είναι πολύ πιο παραγωγικά, να έχουν αρμοδιότητες πιο συναφείς μεταξύ τους, έτσι ώστε να μπορούμε να πάμε στις μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να πετύχουμε από εδώ και πέρα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δηλαδή, μας επιβεβαιώνετε ότι θα αλλάξει το επόμενο χρονικό διάστημα η δομή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργικού γραφείου, ανεξαρτήτως προσώπων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν σας επιβεβαίωσα τίποτα. Εγώ σας είπα αυτό που ήδη γνωρίζουμε. Αυτό που σας επιβεβαιώνω - και είναι κοινή λογική- ότι εάν υπάρχουν υπουργοί ή υφυπουργοί οι οποίοι θα μετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, επόμενο είναι να αντικατασταθούν. Από εκεί πέρα, γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι μελετάται σε βάθος η δομή και η λειτουργία ενός υπουργικού σχήματος, το οποίο θα είναι πιο παραγωγικό, πιο αποδοτικό και πιο σύγχρονο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Σε τι επίπεδο έχει φθάσει αυτή η μελέτη, αυτή τη στιγμή; Έχουν δοθεί οι τελικές εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι υπό μελέτη.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Εσείς ο ίδιος μιλήσατε και για ένα νέο κύκλο μεγάλων αλλαγών και δομικών στο κράτος και μόλις πριν από λίγο, μας μιλήσατε για το πρωθυπουργικό γραφείο και για το υπουργικό συμβούλιο. Αυτές τις δομικές αλλαγές θα κληθούν να τις υπηρετήσουν στελέχη, φαντάζομαι και άνθρωποι. Άρα, ουσιαστικά μας επιβεβαιώνετε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα τέτοιο σενάριο, του ανασχηματισμού.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν σας επιβεβαιώνω τίποτε. Οι πολιτικές δεν έχουν να κάνουν με τα πρόσωπα. Τις πολιτικές αυτές τις σχεδιάζουμε. Είναι πολιτικές οι οποίες είναι δομικές, είναι πολιτικές που αλλάζουν την εικόνα του κράτους, της οικονομίας, με άμεσες επιπτώσεις και στην κοινωνία και δεν έχει να κάνει με πρόσωπα. Είναι ένα διαφορετικό θέμα το ποιες πολιτικές ασκούνται, αλλά το υπουργικό συμβούλιο, ως συμβούλιο, ως δομή, σαφώς, και πρέπει να έχει εκείνες τις δομές που να μπορεί να προχωρήσει τα πράγματα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Αν κατάλαβα καλά, οι προτάσεις της επιτροπής που προβλέπουν διάφορες αλλαγές στις δομές, της επιτροπής αυτής των σοφών, των συμβούλων που έχει ο Πρωθυπουργός γι` αυτή τη δουλειά. Είναι στο πρωθυπουργικό γραφείο, είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού ήδη και τις μελετά; Αυτό μας λέτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι προς επεξεργασία από την ίδια την επιτροπή.

ΠΑΠΠΑ: Στο πλαίσιο των αλλαγών στη δομή της κυβέρνησης, να περιμένουμε και δεύτερο αντιπρόεδρο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τώρα με καλείτε να γίνω μάντης. Σας είπα ότι με αυτό που ασχολείται η κυβέρνηση, είναι οι πολιτικές της, πρώτον και δεύτερον, οι μεγάλες αλλαγές που θα έχουν δομική αντανάκλαση, τέτοια που να αλλάζει και η λειτουργία του ίδιου του υπουργικού σχήματος ως σχήμα. Όλα τα υπόλοιπα, είναι λεπτομέρειες. Όταν και αν υπάρξουν, θα τις δούμε.

ΖΟΥΛΑΣ: Επειδή μας είπατε κύριε Εκπρόσωπε, ότι τα σενάρια τα διαβάζετε από εμάς, αλλά όλως τυχαίως σήμερα, εμφανίζεστε να επιβεβαιώνετε αυτά τα σενάρια εσείς...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν θεωρείτε ότι επιβεβαίωσα κάτι, να μου πείτε τι ακριβώς επιβεβαίωσα απ` τα δεκάδες σενάρια που έχουμε διαβάσει.

ΖΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με όλο το σεβασμό, σήμερα επιβεβαιώνετε ένα ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», εσείς ο ίδιος. Το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» αυτά γράφει σήμερα πάνω-κάτω που μας είπατε. Εγώ ρωτώ το εξής...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν με αφορά αν τα γράφει το ρεπορτάζ, αλλά νομίζω ότι αυτά που ανέφερα δεν τα γράφει κανένα ρεπορτάζ.

ΖΟΥΛΑΣ: Είναι ένα πολύ καλό ρεπορτάζ. Εγώ ρωτάω, ποιο είναι το βάθος χρόνου, γιατί μέχρι σήμερα μας μιλούσατε για αντικαταστάσεις προσώπων. Θέλω να μας πείτε ποιο είναι το βάθος χρόνου για τις αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι όταν υπάρξουν οι ανάλογες προτάσεις αυτής της επιτροπής θα επεξεργαστούν. Η απόφαση είναι πολιτική, είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και θα γίνει μια συστηματική δουλειά, έτσι ώστε να υπάρχει μια τέτοια επεξεργασία, που να αποδώσει και σχηματικά ένα υπουργικό συμβούλιο όχι σε επίπεδο προσώπων, αλλά σε επίπεδο δομών, που θα είναι αντάξιο των σημερινών εντάσεων.

ΖΟΥΛΑΣ: Μέχρι πότε; Αυτό λέω. Θα το περιμένουμε εντός του έτους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα.

ΖΟΥΛΑΣ: Να το θέσω διαφορετικά, τότε. Εφόσον μιλάτε και προαναγγέλλετε σήμερα, μια αλλαγή στη δομή της κυβέρνησης, πιστεύετε ότι μέχρι να εξαγγελθεί αυτή η νέα δομή της κυβέρνησης, μπορεί να λειτουργεί ομαλώς το σημερινό υπουργικό σχήμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Εμείς, πρώτα απ` όλα με το που αναλάβαμε την κυβέρνηση λειτουργήσαμε με ένα υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ήταν διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα, και αναφέρομαι στη δομή του. Προσπαθήσαμε να προχωρήσουμε σε έναν εξορθολογισμό, να έχουμε ένα μικρό υπουργικό συμβούλιο με αρμοδιότητες που θα είναι συναφείς μεταξύ τους. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Ακριβώς αυτό κάνουμε, μέσα από τη λειτουργία αυτού του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο έβγαλε τη χώρα μας από μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη δομή του υπουργικού συμβουλίου.

ΖΟΥΛΑΣ: Τελευταία ερώτηση. Υπάρχει περίπτωση αυτές τις κάποιες αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης να τις δούμε επ` αφορμής των αντικαταστάσεων που θα προκύψουν για τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

ΠΑΠΠΑ: Δεν συνδέονται;

ΖΟΥΛΑΣ: Αποκλείεται να συνδεθούν σήμερα από εσάς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ μένω σε αυτά που είπα.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Διευκρινιστικά κύριε Εκπρόσωπε. Επειδή, ούτως ή άλλως μας είπατε ότι θα υπάρξουν αντικαταστάσεις εάν και εφόσον...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με τη στοιχειώδη λογική...

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με τη στοιχειώδη λογική, ορθώς. Αλλά, επειδή οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν μπορούν να γίνονται ανά μήνα, ή ανά εικοσαήμερο, στην ουσία αφού θα υπάρξουν ή αν προκύψει ότι πρέπει να υπάρξουν, όπως είπατε, δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, δεν συνδέεται και με τις αντικαταστάσεις; Με απλά λόγια: Εάν υπάρξουν αντικαταστάσεις δεν θα γίνουν και διορθωτικές αλλαγές στο υπόλοιπο κυβερνητικό σχήμα, με βάση πάντα τις εισηγήσεις και τις προσωπικές επιλογές του Πρωθυπουργού; Αυτό ρωτάμε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η αναπλήρωση υπουργών που πιθανόν να πάνε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν έχει να κάνει με τις μεγάλες δομικές αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε και στο υπουργικό σχήμα, επαναλαμβάνω, για να διαχωρίζουμε κάποια πράγματα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί βάζετε σε δεύτερη μοίρα τα πρόσωπα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθόλου.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Είπατε, πρώτο οι δομές, δεν μας απασχολούν οι πολιτικές. Και το λέω αυτό διότι ότι δυσλειτουργίες έχουν εμφανιστεί στην κυβέρνηση τους 10 μήνες προέρχονται ίσως από διαφορετικές προσεγγίσεις προσώπων. Τη νέα φιλόδοξη δομή δεν θα κληθούν να την υπηρετήσουν πρόσωπα κατάλληλα; Τα παρόντα κυβερνητικά πρόσωπα, προφανώς δεν είναι κατάλληλα, μέχρι στιγμής, για να υπηρετήσουν τις επόμενες δομές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό το λέτε εσείς. Εμείς λέμε -και εγώ το είπα σήμερα- ακριβώς το αντίθετο. Όλα τα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου έχουν υπηρετήσει συγκεκριμένες πολιτικές με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που αμφιβάλλω αν οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα μπορούσε να τις υπηρετήσει με τόση συνέπεια και με τέτοια αποτελέσματα. Γι` αυτό δεν θα πρέπει να αδικούμε τα πρόσωπα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου. Γι` αυτό και το αποσυνδέω με τη δομή του υπουργικού συμβουλίου. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Στην περίπτωση αυτή, μέσα στο σχέδιο αυτής της δομικής αλλαγής περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση ενός συντονιστή του κυβερνητικού έργου; Ενός, δηλαδή, προσώπου το οποίο θα βρίσκεται, κατά κάποιο τρόπο, μεταξύ του Πρωθυπουργού και των υπουργών και θα συντονίζει τους υπουργούς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν σας έλεγα κάτι τέτοιο, θα ήταν τελείως αυθαίρετο. Δεν υπάρχει τίποτε τέτοιο αποφασισμένο. Η επεξεργασία θα είναι συνολική, άρα και η δομή ενδεχομένως ενός νέου υπουργικού συμβουλίου θα περιλαμβάνει την ικανοποίηση όλων των απαραίτητων αναγκών.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Οι δομικές αυτές αλλαγές που εσείς προαναγγέλλετε κύριε Εκπρόσωπε σήμερα, συμβάλουν ουσιαστικά στην περαιτέρω ευελιξία του σχήματος; Γιατί έχουμε ακούσει πολλά σενάρια που προβλέπουν, μεταξύ άλλων και την προσθήκη υφυπουργών. Αυτά τα δύο παντρεύονται μεταξύ τους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και μέσα από τις μεγάλες ανάγκες και αλλαγές οι οποίες δημιουργήθηκαν όλο αυτό το διάστημα. Αυτός είναι ο γνώμονάς μας και γι` αυτό ακριβώς κάνουμε και αυτή τη συζήτηση της ενδεχόμενης αλλαγής της δομής ενός υπουργικού συμβουλίου.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Πριν από 10-11 μήνες, όταν αναλάβατε, κάνατε πολύ μεγάλες δομικές αλλαγές, σε σχέση με αυτό που παραλάβατε, δηλαδή, το υπουργικό σχήμα, το κυβερνητικό σχήμα. Κάνατε συγχωνεύσεις υπουργείων, καταργήσεις υπουργείων κλπ. Όταν έρχεστε μετά από 10 μήνες και συζητάτε τέτοιου είδους πράγματα, τι ακριβώς έχει αποτύχει; Εκείνο το σχέδιο του περυσινού Οκτωβρίου, σε σχέση με τις δομές ή τα πρόσωπα τα οποία κλήθηκαν να υπηρετήσουν εκείνες τις δομές; Και εν πάση περιπτώσει αν κάνετε κάθε 10 μήνες δομικές αλλαγές, να περιμένουμε και του χρόνου κατά τον Ιούνιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχει αποτύχει τίποτε. Αυτό εξηγώ εδώ και πάρα πολύ ώρα: Η κυβέρνηση αυτή είναι μια κυβέρνηση που δούλεψε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Πραγματικά έκτακτης ανάγκης. Απέδωσε και αποδίδει έργο. Αλλά ενόψει του να μην κατηγορηθούμε ότι έχουμε αποτύχει σε κάτι, δεν θα κάνουμε πίσω από την απόφασή μας, να κάνουμε όποιες αλλαγές χρειάζεται το κράτος, η διοίκηση, σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Και όλα αυτά που συζητάμε, σε αυτό το πλαίσιο τα θέτουμε.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Παρατηρώ ότι χρησιμοποιείτε συνέχεια αόριστο χρόνο, ότι η κυβέρνηση δούλεψε...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είπα «και αυτή τη στιγμή ακόμα».

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Και δουλεύει αυτή τη στιγμή. Τη στιγμή της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης θα δουλεύει η ίδια κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα.

ΠΑΠΠΑ: Με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα ήθελα να ρωτήσω αν τίθεται θέμα αλλαγής δομών και προσώπων στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχω απαντήσει ήδη σ αυτό το ερώτημα. Δεν μπορούμε να αποκόψουμε έναν τομέα της κυβερνητικής δράσης και να πούμε αν θα γίνουν ή όχι αλλαγές.

ΠΑΠΠΑ: Είναι ο βασικότερος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι γενικότερη η απάντηση, την οποία έδωσα.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Σε αυτό το αποτυχημένο, λοιπόν, σύστημα με τους πετυχημένους υπουργούς, θα ήθελα να ρωτήσω εάν προβλέπεται στις προτάσεις που επεξεργάζεται η επιτροπή, όπως και αν την ονομάσουμε, αν το υπουργικό συμβούλιο θα αποτελείται από εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς κάνατε ένα βήμα παραπάνω από αυτά που λέγαμε...

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι στο πλαίσιο των δομών, μπορεί να συζητηθεί και από πού μπορεί να προέρχονται και οι υπουργοί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αναφέρεστε σε πρόσωπα. Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα αλλαγής προσώπων στην κυβέρνηση.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Χρονικά θα ήθελα να προσδιορίσετε αυτές τις δομικές αλλαγές. Να τις περιμένουμε πριν από τις ενδεχόμενες αντικαταστάσεις των προσώπων που μπορεί να μεταπηδήσουν στην Αυτοδιοίκηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι είναι κάτι διαφορετικό, είναι κάτι βαθύτερο οι δομικές αλλαγές τις οποίες αποφασίσαμε ότι πρέπει να γίνουν και ήδη υπάρχει επεξεργασία ως προς αυτό. Άρα, δεν μπορούμε να το συνδέσουμε.

ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ: Θα ήθελα να αλλάξουμε κλίμα. Είναι μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Επειδή απαντάτε σε ερωτήσεις σε όλους τους τομείς, σας χρεώνονται ερωτήσεις - ιδιαίτερα από τους ομογενείς- ακόμα και αναπτυξιακές αγκυλώσεις συναδέλφων σας, που δεν πάνε καλά οι τομείς τους. Εν πάση περιπτώσει, το έχω τονίσει επανειλημμένα, αυτά είναι καυτά κάστανα που σας πασάρουν άλλο, και τι να κάνετε, πώς να τα βγάλετε πέρα. Λέτε μια γενική κατάσταση. Θα μπορούσατε να μας πείτε, αν υπάρχει άμεσο σχέδιο αντιμετώπισης του αναπτυξιακού ελλείμματος, που και το ίδιο το ΔΝΤ έχει διαπιστώσει και που οφείλεται στη μη χρηματοδότηση των τραπεζών κλπ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα της ανάπτυξης μας αφορά άμεσα. Είναι μια από τις προτεραιότητες και είναι το μεγάλο ζητούμενο. Όμως, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει συνταγή για να υπάρξει άμεση ανάπτυξη, αυτό είναι δεδομένο. Προσπαθούμε με μια σειρά από πολιτικές, με μια σειρά αποφάσεων που δημιουργούν ένα περιβάλλον, το οποίο να ευνοεί αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, να αλλάξουμε το κλίμα, να το αντιστρέψουμε. Αυτό όμως είναι αυτονόητο και ευνόητο ότι δεν είναι εύκολο. Όλες οι προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση - ειδικά στο θέμα των οικονομικών και αναπτυξιακών μας πολιτικών - κατατείνουν ώστε να υπάρχει προοπτική ανάπτυξης. Και ήδη, θα μπορούσα και να σας αναφέρω μια σειρά από αποφάσεις και νόμους αναπτυξιακής προοπτικής που έφερε η κυβέρνηση. Μιλάμε όμως, πιο επίκαιρα και σε λίγο θα έχουμε νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος θα βοηθήσει την ανάπτυξη την οποία πραγματικά έχει ανάγκη ο τόπος.

ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ: Τα λέω αυτά γιατί είμαι από το ευρωδίκτυο της ενημέρωσης και για τους ομογενείς που λένε διάφορα... και νομίζουν ότι ο Πεταλωτής φταίει για όλα... και λένε «δεν μας τα λέει καλά». Νομίζω θα έπρεπε να το αντιμετωπίσετε και αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο πολίτης κατανοεί τι γίνεται και πραγματικά κατανοεί και το πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει η ποθητή ανάπτυξη. Αλλά, να σας αναφέρω ότι στις επαφές που έχουμε κάνει με τους ομογενείς, τους καλούμε να επενδύσουν στην πατρίδα και σαφώς από την πλευρά τους υπάρχει βούληση και διάθεση. Υπάρχουν όμως τα γνωστά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δηλαδή η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η μη στόχευση σε αναπτυξιακές πολιτικές. Εμείς προσπαθούμε να τα αντιστρέψουμε όλα αυτά. Να τα καταπολεμήσουμε και θα ήθελα να σας θυμίσω ότι υπάρχει νομοσχέδιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά με συγκεκριμένες πρακτικές και φυσικά όλα αυτά βοηθούν στο να υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, διαβάζουμε και διαχέονται πληροφορίες ότι θα αυξηθούν, θα δούμε προϊόντα να ανεβαίνουν στον υψηλότερο συντελεστή, θα πάμε για «μνημόνιο νούμερο 2» . Δηλαδή διαβάζουμε διάφορα δημοσιεύματα που δεν ξέρω αν είναι υπό μορφή πληροφοριών ή σεναρίων, αλλά θα θέλαμε μια επίσημη είτε διάψευση είτε επιβεβαίωση για αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα σας αναφέρω αυτό που έχω πει κατηγορηματικά: Δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων για το 2010. Δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων και νέου μνημονίου. Υπάρχει ένα μνημόνιο το οποίο επικαιροποιείται. Υπάρχουν μέτρα και αποφάσεις οι οποίες είναι δρομολογημένες. Νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν τον έλληνα πολίτη δεν υπάρχουν ούτε ως σκέψη. Εμείς δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις. Γνωρίζουμε ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί αλλά δεν μπορούμε να αφεθούμε σε μία λογική η οποία καλλιεργείται. Είναι μία λογική καταστροφής και άρνησης των πάντων γιατί κάτι τέτοιο δεν βοηθάει τον μεγάλο εθνικό αγώνα που δίνουμε ως λαός και ως κυβέρνηση. Είμαστε ακόμη στα δύσκολα. Αυτό το γνωρίζουμε και με βάση αυτό προχωρούμε.

Το να αναπαράγουμε μία καταστροφολογία η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα κάθε άλλο παρά ως παροχή υπηρεσίας προς τους Έλληνες πολίτες μπορεί να εκληφθεί. Εμείς διαψεύδουμε και θα συνεχίσουμε να διαψεύδουμε αυτά τα σενάρια καταστροφολογίας με το έργο που παράγουμε ως κυβέρνηση και με τα αποτελέσματα που κάποτε θα πρέπει να τα δούμε πιο ξεκάθαρα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Το επικαιροποιημένο μνημόνιο, απαιτείται να περάσει για ψήφιση από τη Βουλή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το μνημόνιο είναι ένα. Το μνημόνιο επικαιροποιείται ώστε να διαγράφονται τα στοιχεία τα οποία ήδη έχουν υλοποιηθεί και να εξειδικεύονται αυτά που περιέχονται στο μνημόνιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή υπάρχει μια υστέρηση εσόδων, μικρότερη ή μεγαλύτερη, πρόσκαιρη ή μη, πάντως υπάρχει και εντοπίζεται απ` όλους, μήπως αυτή θα αντιμετωπιστεί κύριε Εκπρόσωπε, από τη μετακύλιση προϊόντων από το μεσαίο στο μεγαλύτερο συντελεστή, σχετικά άμεσα, που δεν είναι ένα νέο μέτρο, ούτε...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για αύξηση του ΦΠΑ λέτε;

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι, τη μετακύλιση προϊόντων, που υπάρχει ήδη σαν πλαίσιο δηλαδή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει στο πλαίσιο, αλλά υπάρχει δρομολογημένο για το 2011. Μέσα στο 2010 δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ. Αυτό είναι δεδομένο. Όσον αφορά στην υστέρηση των εσόδων γίνεται μια μεγάλη συζήτηση, αρνητική ή θετική. Αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι σε αυτή την υστέρηση των εσόδων έτσι όπως φαίνεται, δεν έχει υπολογιστεί η είσπραξη του ΕΤΑΚ για το 2009, δεν έχει υπολογιστεί η είσπραξη του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και φυσικά δεν έχει υπολογιστεί και ένα μεγάλο μέρος των προστίμων τα οποία επιβάλλονται για φορολογικούς λόγους -που είναι μεγάλο το συνολικό ύψος αυτών των προστίμων- σε τέτοιο βαθμό ώστε υπολογίζουμε ως κυβέρνηση ότι εάν στο τέλος μιλάμε για υστέρηση των εσόδων αυτή θα είναι τόσο μικρή η οποία θα αντικατασταθεί στο οικονομικό και αναπτυξιακό της ισοζύγιο με άλλου είδους αναπτυξιακά έργα , έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Αυτή είναι μια βεβαιότητα την οποία εκφράζουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε εκπρόσωπε, θα ζητήσει η κυβέρνηση με επίσημο διάβημα από την κυβέρνηση της Σλοβακίας, εταίρο στην Ε.Ε. εξηγήσεις για τα όσα είπε ο υπουργός εξωτερικών της χώρας δικαιολογώντας την απόφαση να μην συμπλεύσει με τις υπόλοιπες χώρες στο μηχανισμό στήριξης λόγω του ότι υπάρχουν διεφθαρμένοι πολιτικοί οι οποίοι και τα ελλείμματα μεγαλώνουν αλλά και το χρέος της χώρας διογκώνουν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς κάνουμε μια συστηματική δουλειά. Μια δουλειά την οποία βλέπουν και διαπιστώνουν όλοι οι εταίροι μας και μάλιστα ακόμη και διεθνείς προσωπικότητες οι οποίοι ίσως και δικαιολογημένα να ήταν πολύ καχύποπτοι με την ελληνική πραγματικότητα. Αυτό που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να διαψεύδουμε καθημερινά με τις πολιτικές μας, με τη σοβαρότητα και τη σταθερότητά μας, όλους αυτούς οι οποίοι αμφισβητούν από εδώ και πέρα την αξιοπιστία μας, αμφισβητούν το ότι εργαζόμαστε σκληρά. Και εάν δει κανείς το τι λέγεται σε αντίθεση με αυτά που είπατε γενικότερα από τους εταίρους μας, αλλά και διεθνώς, διαπιστώνει ότι χαίρουμε της εκτίμησης όλων των υπολοίπων εταίρων μας, αλλά και πολλών διεθνών προσωπικοτήτων, οι οποίοι, πραγματικά, μπορούν και βλέπουν την αλήθεια. Από εκεί και πέρα, καθένας, όταν είναι εταίρος έχει και την ευθύνη του τι πράττει και του τι λέει. Ας αναλογιστούμε ότι αυτόν τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης τον στήσαμε ως Ευρώπη, με τη δική μας συμβολή. Και μόνο το ότι υπάρχει αυτός ο μηχανισμός για να ενισχύει εκείνα τα κράτη που πιθανόν να έχουν προβλήματα σαν της Ελλάδας είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα. Ειδικά, όσο βλέπει κανείς και το πώς πηγαίνουν οι αριθμοί, στατιστικά πλέον - και μάλιστα στατιστικά που έχουν σχέση με την πραγματικότητα και όχι με την εξαπάτηση που γινόταν επί Νέας Δημοκρατίας- τότε νομίζω ότι περιττεύει η απάντηση.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, επειδή και ο Πρωθυπουργός προ μηνός σε συνέντευξή του σε διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο είχε πει ότι οι αριθμοί πάνε καλά, ότι το πρόγραμμα τηρείται και ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μετά το 2011 να βγούμε και εκτός μνημονίου στις αγορές. Δηλαδή, να μπορέσουμε να ανακάμψουμε. Ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω με αυτή την παράμετρο, εάν η επικαιροποίηση, όπως είπατε, του μνημονίου, ειδικά στους τομείς οι οποίοι πρέπει να ενισχυθούν, να τηρηθούν, ή να γίνουν αλλαγές, εάν υπάρχει μια δεύτερη σκέψη στην κυβέρνηση, να σας το θέσω έτσι, να επικαιροποιείται το μνημόνιο με στόχο, ακόμη και αν υπάρξουν κάποια μέτρα και πιεστεί ακόμη περισσότερο η αγορά ή ο Έλληνας πολίτης, ο στόχος να είναι να βγούμε πιο νωρίς από το μνημόνιο. Υπάρχει τέτοια σκέψη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το μνημόνιο είναι μια ενδιάμεση κατάσταση και δημιουργήθηκε έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις δανειακές μας ανάγκες. Εννοείται ότι απώτερος στόχος μας είναι να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές, να μπορέσουμε να δανειστούμε ελεύθερα, με συνθήκες όμως, που θα είναι συμβατές με τη διεθνή οικονομική πραγματικότητα και με την πραγματικότητα της χώρας μας. Γι` αυτό έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι όσοι δηλώνουν κατά του μνημονίου το λιγότερο που κάνουν είναι να εξαπατούν τον ελληνικό λαό. Εμάς στόχος μας είναι αυτός: Να μπορέσουμε να βγούμε από το μνημόνιο με τον καλύτερο τρόπο. Και ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε είναι να τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους που βάζουμε. Να ανατάξουμε την ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουμε ένα κλίμα και ένα περιβάλλον σε οικονομικό επίπεδο, στο οποίο θα κυριαρχεί η αξιοπιστία μας, έτσι ώστε και οι αγορές να είναι αξιόπιστες απέναντί μας και να βάλουμε φρένο σε αυτούς, οι οποίοι - και είναι πολλοί αυτοί- που ποντάρουν στη χρεοκοπία της χώρας μας. Γι` αυτό ακριβώς το λόγο, δουλεύουμε σκληρά και απαντάμε έμπρακτα πλέον με την πολιτική μας, την οποία υλοποιούμε απαρέγκλιτα, σε αυτούς που καταστροφολογούν, σε αυτούς που ουσιαστικά βοηθούν τους κερδοσκόπους οι οποίοι προσπάθησαν και προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν ακόμη σε βάρος της χώρας μας.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, λέτε όσοι τάσσονται κατά του μνημονίου εξαπατούν τον ελληνικό λαό. Θα ήθελα να ρωτήσω, αυτό ισχύει και για στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο κ. Μητρόπουλος και κάποιοι άλλοι, που έχουν ταχθεί κατά του μνημονίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ το λέω ως μια γενική θεώρηση και εγώ φυσικά το εξηγώ, υπό την έννοια ότι το μνημόνιο δεν ήταν μια προγραμματική κυβερνητική επιλογή. Το μνημόνιο είναι ένα κείμενο το οποίο αναφέρεται στις συμβατικές μας υποχρεώσεις από τη μια μεριά, ενώ από την άλλη πλευρά ενσωματώσαμε και πολύ μεγάλες αλλαγές που είναι στο πρόγραμμά μας και είναι φυσικά συμβατές, όμως, με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Άρα, το να μιλάμε κατά του μνημονίου, όταν μέσα στο μνημόνιο υπάρχουν και πολύ μεγάλες αλλαγές που προωθούμε και δεύτερον όταν αποκρύπτεται απ` αυτούς που αναφέρονται κατά του μνημονίου, ότι ήταν αναγκαίο για να διασωθεί η χώρα μας. Και μπορεί να ακούγεται πολύ ωραία και να είναι πολύ ελκυστικό και ρομαντικό και φιλολογικά ωραία να είμαστε κατά του μνημονίου, αλλά ας έρθουν να μας πουν, πώς θα σώζαμε τη χώρα μας από τη χρεοκοπία και πώς θα πορευόμασταν από εδώ και πέρα, αλλά τελικά πιστεύω ότι είναι θέμα ειλικρίνειας του καθενός μας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχω δύο ερωτήσεις: Η πρώτη, είπατε ότι επιτέλους, στο φορολογικό θέμα οι παραβάτες διώκονται. Πόσοι εκδιώχθησαν, πόσοι μπήκαν φυλακή και τι έχετε κάνει σε νομικό επίπεδο ούτως ώστε να εξασφαλίσετε εκείνες τις ταχύρρυθμες διαδικασίες προκειμένου να δούμε κάποιον στη φυλακή και να ικανοποιηθεί και το κοινό αίσθημα και να λειτουργήσει παραδειγματικά; Γιατί στις προθέσεις είστε εξαίρετος όπως τις εκφράζετε. Αποτελέσματα δεν έχουμε δει. Η δεύτερη ερώτηση. Αυτές τις ημέρες σκοτώθηκε ένας ομογενής μας στην Αλβανία. Μέσα στο διεθνισμό της η κυβέρνηση τι έχει κάνει προκειμένου και την αξιοπρέπεια της χώρας να διαφυλάξει, αλλά και την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, για την οποία το γεγονός της δολοφονίας δεν ήταν ένα τυχαίο, καθώς είχαμε αλλεπάλληλα κύματα πυροβολισμών έξω από το σπίτι του φονευθέντος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να σας απαντήσω ότι κάθε ημέρα υπάρχει ενημέρωση σχετικά με το τι κάνουν οι οικονομικές Αρχές έτσι ώστε να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή. Και πραγματικά κάθε ημέρα υπάρχει μια ολόκληρη λίστα από ενέργειες οι οποίες δείχνουν τι έχει αλλάξει. Κάθε ημέρα γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι και έχουν καταληφθεί πολύ μεγάλα εισοδήματα τα οποία αποκρύπτονταν. Γίνονται διασταυρώσεις στοιχείων συμπολιτών μας οι οποίοι δηλώνουν ελάχιστα στην εφορία -κάποιοι δεν έκαναν και φορολογικές δηλώσεις- και είχαν πολυτελείς κατοικίες, σκάφη και πολύ μεγάλα περιουσιακά στοιχεία. Για όλους αυτούς υπάρχει μια διαδικασία που είναι εν εξελίξει και φυσικά θα έχουν και τις απαραίτητες συνέπειες. Αυτή είναι υποχρέωση του κράτους, που έπρεπε να υλοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δυστυχώς, όμως, φθάσαμε σε ένα σημείο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, όπου είχαν καταλυθεί οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και οι μηχανισμοί οι οποίοι θα έπρεπε να καταλαμβάνουν τη φορολογητέα ύλη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτά τα ξέρουμε. Ρώτησα, σε επίπεδο ταχύρρυθμης απόδοσης αντιμετώπισης εκ μέρους της Δικαιοσύνης, δεν έχει γίνει τίποτε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα σας απαντήσω και σε αυτό. Επειδή το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δεσμευτεί και ήδη ετοιμάζει νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες ακριβώς επιταχύνουν εκείνες τις διαδικασίες σε δικαστικό επίπεδο, έτσι ώστε να διεκπεραιώνονται όσες αμφιβολίες υπάρχουν για το εάν πρέπει να καταβάλλονται και σε τι ύψος τα πρόστιμα, με σκοπό στο τέλος να υπάρχουν έσοδα για το κράτος και φυσικά να υπάρχει και αποτροπή προς τους συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους. Αυτό είναι μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης και το έχει ήδη εξαγγείλει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Θα σταματήσει πλέον αυτό που γίνεται και αυτό που βλέπουμε εδώ και χρόνια, να λιμνάζουν, ειδικά στα διοικητικά πρωτοδικεία, υποθέσεις προσφυγών κατά αυτών των προστίμων και να μην πληρώνονται αυτά τα πρόστιμα. Και ένα πρώτο μέτρο το οποίο ήδη έχει εξαγγελθεί, είναι ότι θα μπορεί κανείς να προσφεύγει, γιατί έχει δικαίωμα -και πρέπει να υπάρχει αυτό το δικαίωμα- κατά πράξεων βεβαίωσης και επιβολής προστίμων, αφού όμως προκαταβάλλει ένα πολύ μεγάλο ποσόν, που σημαίνει ότι το κέρδος για το κράτος είναι μεγάλο και βελτιώνεται σημαντικά η κατάσταση στην οποία αναφερθήκατε.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, για την Αλβανία, ήδη από τις πρώτες ώρες που συνέβη αυτό το εγκληματικό γεγονός, το υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε σχετική δήλωση και φυσικά γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

ΣΕΓΚΟΣ: Η κυβέρνηση φοβάται τόσο πολύ το «μαύρισμα» στις τοπικές εκλογές που αναζητά δεκανίκια σε κόμματα όπως η «Δημοκρατική Αριστερά», ή οι «Οικολόγοι» για να κατεβάσουν κοινό υποψήφιο στην Αθήνα ή σε άλλους μεγάλους δήμους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεκανίκια δεν ζητάμε από κανέναν. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, εφόσον υπάρχουν κοινά προγράμματα και εφόσον υπάρχει κοινή αντίληψη, ειδικά σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Εμείς, έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι μετά την επανάσταση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» -γιατί είναι επαναστατικό αυτό το σχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση- θα συμβάλουμε έτσι ώστε τα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν τις τύχες των νέων δήμων, με τις νέες δομές και τις νέες μορφές αλλά και των αιρετών περιφερειακών αυτοδιοικήσεων, να είναι πρόσωπα που πιστεύουν στην αυτοδιοίκηση, που πιστεύουν σε αυτή την πολύ μεγάλη αλλαγή την οποία κάναμε και που θα πάνε όλο αυτό το θεσμό της νέας τοπικής αυτοδιοίκησης, ακόμη πιο πέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, όποιες συνεργασίες μπορεί να υπάρχουν είναι επιθυμητές, γιατί αλίμονο, αν πηγαίναμε μονομερώς με καθαρά κομματικά κριτήρια.

ΖΟΥΛΑΣ: Ο Γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος κ. Ξυνίδης είχε πει κάτι παρεμφερές ότι δεν θα στηρίξετε υποψηφίους που έχουν από πίσω τους κόμματα που αντιμάχονται τις μείζονες πολιτικές σας εσείς πριν από λίγο είπατε ότι είναι ωραίο κάποιος , εν πάση περιπτώσει να αντιτάσσεται το μνημόνιο, είναι ρομαντικό όμως και εκτός πραγματικότητας. Ο κ. Κουβέλης το πρωί έδωσε μια συνέντευξη όπου χαρακτήρισε το μνημόνιο ένα πλαίσιο με απαράδεκτες ρυθμίσεις που εξειδικεύονται με ένα φορολογικό σύστημα, το δικό σας που είναι άδικο και αντισυνταγματικό. Διερωτώμαι λοιπόν καθώς στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κουβέλης πρότεινε και δημοσίως στο ΠΑΣΟΚ να εκπροσωπηθεί από κοινού μια υποψηφιότητα του κ. Καμίνη του Συνηγόρου του Πολίτη για την Περιφέρεια της Αττικής. Προτίθεται το κόμμα σας να στηρίξει αυτή την πρόταση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν έχω αντιληφθεί πού είναι η αντίφαση σε αυτά που είπε ο κ. Ξυνίδης και σε αυτά που είπα εγώ...

ΖΟΥΛΑΣ: Όχι, όχι δεν είπα για καμία αντίφαση, αντιθέτως είπα ότι λέτε κάτι παρεμφερές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα ήθελα να μπω σε θέμα υποψηφιοτήτων, γιατί θα μιλούσα αυθαίρετα. Το θέμα των υποψηφιοτήτων που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ είναι θέμα του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει θεσμοθετημένη επιτροπή, η οποία θα ανακοινώσει τις αποφάσεις με τον πλέον επίσημο τρόπο. Αυτό που επαναλαμβάνω είναι ότι μας ενδιαφέρει ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προχωρήσει, με πρόσωπα που θα πιστεύουν σε αυτό το θεσμό.

ΖΟΥΛΑΣ: Από τους 13 υποψηφίους στις Περιφέρειες, να υποθέσουμε ότι επειδή πάντοτε ο Πρωθυπουργός επιδεικνύει μια ευαισθησία στην αυξημένη γυναικεία ποσόστωση, θα έχουμε το λεγόμενο 40%, θα έχουμε τουλάχιστον 5 γυναίκες υποψήφιες στις Περιφέρειες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα αυθαιρετούσα αν σας απαντούσα. Δεν το γνωρίζω. Δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις. Γίνονται συζητήσεις και οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, επειδή ενδεχομένως να έχετε μεγαλύτερη πληροφόρηση, βρίσκεται σε εξέλιξη μια ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στον Πειραιά με ομηρία. Την απασχολεί την κυβέρνηση το γεγονός ότι ειδικά τον μήνα Αύγουστο η ανασφάλεια των πολιτών αυξήθηκε, καθώς αυξήθηκαν δραματικά και οι περιπτώσεις ληστειών κλπ. κλπ. και με αφορμή και αυτό το γεγονός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχω περαιτέρω πληροφόρηση από αυτήν που έχετε. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσπαθεί και μάλιστα με πολύ γρήγορους και σκληρούς ρυθμούς να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα η οποία όμως όπως γνωρίζουμε δεν αντιμετωπίζεται εύκολα.

Υπάρχουν σκέψεις, υπάρχουν πρωτοβουλίες, υπάρχει η «ομάδα ΔΙΑΣ» που προσπαθεί για την ασφάλεια των πολιτών, ειδικότερα στις γειτονιές όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και άλλων πόλεων της χώρας. Από εκεί και πέρα, το θέμα της εγκληματικότητας είναι σύνθετο ζήτημα που το αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Σε ότι αφορά στο θέμα της ιδιωτικοποίησης και ειδικότερα στο θέμα ιδιωτικοποίησης των λιμένων, σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτό και τι σχεδιάζει η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

Καλό απόγευμα.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 23 August 2010 - 18:20:21 UTC