Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-08-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

Αριθμός Δελτίου: 285778378

Έκδοση 1

BRIEFING(260810)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 26 Αυγούστου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι

Η κυβέρνηση δίνει καθημερινή μάχη για τον περιορισμό της τεράστιας σπατάλης των χρημάτων των Ελλήνων πολιτών, που δημιουργούν οι χρόνιες παθογένειες και οι στρεβλώσεις της Δημόσιας Διοίκησης. Δίνουμε καθημερινό αγώνα για το απολύτως αυτονόητο. Να γνωρίζουν με ακρίβεια οι πολίτες, πού, ποιος και για ποιο σκοπό ξοδεύει χρήματα που προέρχονται από την τσέπη τους. Είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι η περιστολή της σπατάλης του δημόσιου τομέα και το γενικότερο νοικοκύρεμα και η εξυγίανση που επιφέρουμε στη Δημόσια Διοίκηση, είναι η μεγαλύτερη κοινωνική παροχή και η σημαντικότερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες μας, αφού τα χρήματά τους πιάνουν τόπο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Εσωτερικών, το ανώτατο όριο εκλογικών δαπανών για τις επερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, έτσι ώστε να διασφαλίζεται και η δημιουργία ίσων ευκαιριών στους υποψήφιους στις εκλογές.

Αλλά και στον ευαίσθητο τομέα της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Καστανίδης, ανακοίνωσε χθες τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, ενός εξαιρετικά σημαντικού όσο και απαραίτητου έργου, όπως είναι το ηλεκτρονικό σύστημα στην κατάθεση και λήψη ποινικού μητρώου, στην ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων, στην παρακολούθησή τους, αλλά και στην καθιέρωση ψηφιακών υπηρεσιών στα συστήματα κράτησης. Πρόκειται για μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στη διοικητική λειτουργία των υπηρεσιών της Δικαιοσύνης.

Η δουλειά που γίνεται καθημερινά στο θέμα του νοικοκυρέματος της Δημόσιας Διοίκησης, οι διαρκείς έλεγχοι, καθώς και η πλήρης αξιοποίηση των θυσιών των πολιτών, με την προοπτική «ούτε ένα ευρώ να πηγαίνει χαμένο», αλλά και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη μεγάλη εθνική προσπάθεια που κάνουμε, μας επιτρέπουν να βλέπουμε αρκετά αισιόδοξα πλέον την επόμενη ημέρα. Μια επόμενη ημέρα, που θα βρει την Ελλάδα πιο ισχυρή. Μια επόμενη ημέρα που θα πατά πλέον σε στέρεες και σύγχρονες βάσεις, έτσι ώστε να μην έχουμε ξανά φαινόμενα - επανάληψη φαινομένων- όπως έχουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα μετά τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Δεν είναι τυχαίο και εντάσσεται μέσα σε αυτό το πλαίσιο και η ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Λοβέρδου για την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση των συνταγών, ένα σύστημα που θα ισχύει από τις 15 Οκτώβρη και θα βάλει, επιτέλους, τάξη στην τεράστια σπατάλη μέσω συνταγογράφησης. Μια κατάσταση η οποία δεν μπορούσε πλέον να είναι ανεκτή και θα επιφέρει και μια περιστολή δαπανών, κατά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, την οποία βέβαια θα επωφεληθούν εν τέλει τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΑΝΟΥ: Όταν λέτε ότι η εξυγίανση της Δημόσιας Διοίκησης είναι η μεγαλύτερη κοινωνική παροχή, εννοείτε ότι δεν θα εξαγγελθούν άλλες παροχές κοινωνικού χαρακτήρα από το βήμα της ΔΕΘ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε πει, επανειλημμένως, ότι εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε εξαγγελίες οι οποίες επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο στη ΔΕΘ. Βλέπουμε με διαφορετικό μάτι, με διαφορετική οπτική, αυτό που ονομάζουμε προστασία του Έλληνα πολίτη. Και αυτό δεν αφορά απλώς κάποιες μετρήσιμες αποφάσεις, οι οποίες στο τέλος είτε δεν υλοποιούνται, είτε δεν αποδίδουν. Έχουν να κάνουν με έναν γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης, έτσι ώστε με βαθιές και σύγχρονες βάσεις να προστατεύεται ο Έλληνας πολίτης.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επ` αυτού κύριε Εκπρόσωπε. Κατ` αρχάς, θέλω να μου πείτε αν ισχύει το πακέτο των 100 εκατομμυρίων που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση για μέτρα κοινωνικής ανακούφισης. Και σε συνέχεια του ερωτήματος της συναδέλφου που είπατε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη παροχή από το νοικοκύρεμα, σε αυτό το πλαίσιο του νοικοκυρέματος εντάσσονται και ελαφρύνσεις, έστω φορολογικές, οικονομικές, σε ανθρώπους, σε πολίτες που είτε τους κόπηκε η σύνταξη, είτε τους περικόπηκε ο μισθός. Υπ` αυτή την έννοια θα υπάρξουν κοινωνικές παροχές, όχι με την έννοια του να δώσετε χρήματα, αλλά του να μην πάρετε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, ό,τι έχουμε πει ως τώρα ισχύει. Από εκεί και πέρα υπάρχει, βέβαια, και η χρηματοδότηση συγκεκριμένων προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ, γιατί δεν έγινε η αξιοποίηση αυτών των χρημάτων. Και ίσως καλύτερα που δεν έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί κάθε άλλο παρά για αξιοποίηση θα επρόκειτο. Άρα, έχουμε και εκεί ένα περιθώριο. Μέλημά μας μέσα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε ως χώρα -και παρόλο που πήραμε και επώδυνες αποφάσεις, πολλές φορές, για τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος καθόλου ίσως δεν ευθύνεται για την οικονομική κρίση- είναι από εδώ και πέρα, να δημιουργήσουμε συνθήκες, έτσι ώστε να ελαφρύνουμε όσο μπορούμε και με συγκεκριμένες αποφάσεις μέσα στο 2011 τον Έλληνα πολίτη, κατά το μέτρο φυσικά που το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη είναι η εξής: Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών και τη ρευστότητα στην αγορά. Το προηγούμενο που είχε ανακοινώσει ο κ. Αλογοσκούφης και το οποίο κληρονομήσατε εσείς, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς δεν έφθασε ποτέ στα χέρια τους. Ποιες εγγυήσεις, λοιπόν, δίνετε ότι και τώρα, αυτό το πακέτο, δηλαδή, θα εισρεύσει στην αγορά για να ανακουφιστεί η αγορά, να κινηθεί η οικονομία και να λειτουργήσει και ένα πρώτο στάδιο ανάπτυξης που τόσο πολύ όλοι ζητάνε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να υπενθυμίσω ότι εμείς, το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, ασκήσαμε έντονη κριτική σε αυτή την απόφαση της παροχής εγγυήσεων του πακέτου 28 δισεκατομμυρίων για τις τράπεζες, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι αυτό το πακέτο θα ενίσχυε τη ρευστότητα στην αγορά, πράγμα και που έγινε. Αντί να υπάρχουν δικλείδες, έτσι ώστε αυτό το πακέτο να περάσει στην αγορά, κάτι που ήταν τόσο αναγκαίο, οι τράπεζες -επειδή ακριβώς δεν υπήρχε καμία δέσμευση από το ελληνικό Δημόσιο- το χρησιμοποίησαν προκειμένου να στηρίξουν τους ισολογισμούς τους. Εμείς πλέον μιλάμε για ένα διαφορετικό σύστημα. Η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος θα κρίνει κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για παροχή εγγυήσεων προς τις τράπεζες η οποία θα διασφαλίσει τη ρευστότητα στην αγορά. Να ξεκαθαρίσω, εμείς δεν μιλάμε για στήριξη των τραπεζών αυτή καθαυτή. Μιλάμε για μια κατάσταση όπου μέσω των τραπεζών θα περάσουν τα χρήματα στην αγορά, θα μπορέσουν να δοθούν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, γιατί η ρευστότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο. Και με αυτό το νέο πακέτο των 25 δισεκατομμυρίων, ακριβώς αυτό εγγυόμαστε: Αυτά τα 25 δισεκατομμύρια θα περάσουν στην αγορά, που τόσο ανάγκη το έχει. Αυτό, βεβαίως, έπρεπε να είχε γίνει και επί προηγούμενης κυβέρνησης με το προηγούμενο πακέτο, κάτι το οποίο όμως δεν έγινε.

ΜΙΧΑΗΛ: Να συνεχίσω με μια παρεμφερή ερώτηση. Σήμερα άκουσα την κ. Κατσέλη σε μια ραδιοφωνική της συνέντευξη, να λέει ότι και τον επόμενο ενάμιση χρόνο τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τη χώρα. Ωστόσο, άφησε να φανεί ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα αποδώσει μετά το 2011, να το πω έτσι χοντρικά. Να περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, αν όχι συγκεκριμένη ημερομηνία, τουλάχιστον να μας πει πότε θα σταματήσει όλη αυτή - ας το πούμε έτσι- η περιστολή και θα έχουμε πια μια νέα φάση ανάπτυξης της οικονομίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς γνωρίζαμε και το είχαμε αποτυπώσει, το είχαμε δηλώσει στον ελληνικό λαό, ότι θα υπάρχει ύφεση, θα υπάρχει ανεργία -δυστυχώς, ως αποτέλεσμα κυρίως, της ύφεσης- ότι θα υπάρχει πληθωρισμός. Αυτό το γνωρίζαμε και με βάση αυτήν την παραδοχή, προχωρήσαμε και στις αποφάσεις και στα μέτρα που λαμβάνουμε. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι ούτε η ανάπτυξη έρχεται αυτόματα, ούτε η ανεργία περιορίζεται σε μια μέρα. Γνωρίζαμε ότι θα βαθαίνει η ύφεση και μέσα στο 2012 θα έχουμε ανάπτυξη. Θα έχουμε ανάπτυξη, περιορισμό της ανεργίας, περιορισμό του πληθωρισμού, έτσι ώστε η χώρα μας, να ξαναβρεί τους ρυθμούς που είχε. Εμείς πάμε μπροστά. Δημιουργούμε συνθήκες, ώστε η χώρα μας να έχει τις προοπτικές που της αξίζουν. Θέλω να πω και το έχουμε πει πολλές φορές, ότι όταν ακούμε για ύφεση και για ανεργία, δεν είναι κάτι που είναι αποτέλεσμα των τελευταίων μηνών. Το γνωρίζαμε ότι θα υπάρχει, το είχαμε πει, το είχαμε δηλώσει ότι από το 2012 θα υπάρχει ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, θα υπάρχει ανάπτυξη.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κάτι επ αυτού που είπατε: Πότε είχατε πει ότι θα υπάρχει πληθωρισμός; Γιατί στο μνημόνιο μέσα και οι προβλέψεις της τρόικας μιλούσαν για έναν πληθωρισμό 1,9-2%. Και ξαφνικά ο πληθωρισμός πήγε στο 5,5%. Πότε το είχατε πει στον ελληνικό λαό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, εμείς για πρώτη φορά έχουμε στοιχεία τα οποία αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Είχαμε πει ότι θα υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις στα θέματα της ανάπτυξης, του πληθωρισμού και της ανεργίας. Δεν κρύψαμε τίποτα και φυσικά μέσα σ αυτές τις δύσκολες συνθήκες προσπαθούμε να μειωθεί ο πληθωρισμός, προσπαθούμε να περιορίσουμε την ύφεση και να περιορίσουμε και την ανεργία. Αυτά υπάρχουν αποτυπωμένα και στο μνημόνιο. Από εδώ και πέρα, ό,τι δεν υπάρχει αποτυπωμένο, το παλεύουμε ημέρα με την ημέρα έτσι ώστε να ανατάξουμε τα αρνητικά φαινόμενα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή διαβάζω ότι η Ουγγαρία κάπως τα χάλασε με το ΔΝΤ επειδή της ζήτησαν να επιβάλλει πρόσθετα μέτρα επειδή υπήρξε μόνο μια μικρή απόκλιση 0,3% από τους στόχους που είχαν τεθεί, σκέφτεται η κυβέρνηση να σπάσει τη συμφωνία με το ΔΝΤ, εάν της ζητηθούν καινούρια μέτρα σε περίπτωση που δεν πιαστεί, δεν ικανοποιηθεί εν πάση περιπτώσει, ο στόχος που έχει τεθεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, είμαστε μέσα στους στόχους μας. Δεύτερον, έχουμε δηλώσει και το δηλώνουμε ακόμα μια φορά, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα. Για μας το μεγάλο στοίχημα είναι απαρέγκλιτα να τηρούμε τους στόχους μας, τις δεσμεύσεις μας και εφόσον προχωράμε με αυτόν τον τρόπο δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, ούτε αλλάζουμε το σχεδιασμό μας.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε κύριε Εκπρόσωπε να επανέλθω στο θέμα των τραπεζών και τη μετακίνηση αυτών των ποσών που δίνονται στις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις. Το ξέρετε πως υπάρχουν καταγγελίες από επώνυμους πολίτες και έχει ενημερωθεί και το γραφείο του Πρωθυπουργού αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος, ότι κρατικές τράπεζες, πόσο δε μάλλον ιδιωτικές, αρνούνται τη χρηματοδότηση μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, θεωρώντας ότι οι εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου είναι αναξιόπιστες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αναγνωρίζουμε ότι υπήρχε ένα πρόβλημα στο ΤΕΜΠΜΕ, ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι άσχετο με την κατάσταση της οικονομίας μας. Υπάρχει αμφισβήτηση, υπάρχουν αμφιβολίες, αυτό όμως που μπορούμε να πούμε σήμερα είναι ότι επιτέλους έχει ξεκινήσει να λειτουργεί το ΤΕΜΠΜΕ. Και για να σας δώσω κι ένα στοιχείο, αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε ότι 7.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι ένας πολύ σημαντικός αριθμός έχουν επωφεληθεί από το ΤΕΜΠΜΕ. Μπορεί να υπάρχουν αρρυθμίες, να υπάρχουν αμφισβητήσεις και αμφιβολίες, αλλά εμείς προσπαθούμε να τις επιλύσουμε, γιατί μας ενδιαφέρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη διάσωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας αλλά και την προστασία των θέσεων εργασίας. Όπου υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις εμείς προσπαθούμε να τις διορθώνουμε. Και από ό,τι φαίνεται και από τα στοιχεία, αυτό ήδη έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε καλό δρόμο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πότε θα γίνει ανασχηματισμός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα συζήτησης. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές γι αυτό το θέμα κι έχουμε εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ναι. Να επανέλθω στο ερώτημα, γιατί λέτε ότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση. Εγώ ακούω ότι...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εδώ, σήμερα, στο briefing.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ναι. Μεταξύ των υπουργών υπάρχει, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, και των ΜΜΕ, διότι διαβάζω και ακούω συνεντεύξεις υπουργών οι οποίοι, ένα εικοσιτετράωρο μετά την προειδοποίηση του Πρωθυπουργού να σταματήσουν δημοσίως και ιδιωτικώς οι συζητήσεις, λένε την άποψή τους, για το αν θα είναι καλός ο ανασχηματισμός, για το αν θα μετακινηθούν ή όχι οι ίδιοι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ επανέρχομαι σε αυτό που είχα δηλώσει με εντολή του Πρωθυπουργού και φυσικά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σ΄αυτό το θέμα και στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο έχει λήξει ως θέμα συζήτησης.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Άρα, συγνώμη, αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με αυτό που λέτε και εσείς και ο Πρωθυπουργός. Τις αποδοκιμάζετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι το θέμα του ανασχηματισμού και όλη αυτή η φιλολογία έχει εξαντληθεί. Η χώρα μας έχει πραγματικά προβλήματα τα οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με ζητήματα τα οποία δεν είναι παραγωγικά.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Να θέσω κι ένα ακόμη ερώτημα: Ο Πρωθυπουργός ο ίδιος μίλησε για επικείμενες δομικές αλλαγές στο τελευταίο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο. Παράλληλα είδαμε ότι βγήκε, στο ΦΕΚ, μια προκήρυξη για προσλήψεις συμβούλων στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Συνδέονται αυτές οι προσλήψεις με τις δομικές αλλαγές που προανήγγειλε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι λογικό ότι ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να έχει μία πλήρη γνώση της όλης κατάστασης της χώρας, αλλά και για να δημιουργούνται προοπτικές, έχει ανάγκη από συμβούλους. Με διαφανείς διαδικασίες, όπως είδατε κι εσείς, προβλέπεται να προσληφθούν σύμβουλοι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τους συμβούλους του παρελθόντος.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Τι ακριβώς θα κάνουν και ποιος ακριβώς θα είναι ο αριθμός αυτών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήδη έχει δημοσιευθεί και οι σύμβουλοι αυτοί έχουν διάφορες ειδικότητες.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Το Μαξίμου δεν υπόκειται στο γενικότερο πνεύμα λιτότητας, γιατί είναι 20 σύμβουλοι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ήδη, έχει προχωρήσει σε περικοπές δαπανών και ήδη λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που δεν λειτουργούσε ποτέ στο παρελθόν. Είναι, όμως, επιβεβλημένο και ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση της χώρας μας να υπάρχει μια υποδομή που θα δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις, έτσι ώστε το γραφείο του Πρωθυπουργού να είναι άρτια στελεχωμένο, προκειμένου να προσλαμβάνει με τον καλύτερο τρόπο και την ελληνική και τη διεθνή πραγματικότητα αλλά και να βρίσκονται λύσεις με τον πιο οικονομικό τρόπο. Φυσικά, όλα θα δοθούν στη δημοσιότητα και αυτό έχει να κάνει και με την ανάρτηση όλων των αποφάσεών μας στο διαδίκτυο. Φυσικά αφορά και το γραφείο του Πρωθυπουργού.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Τότε, μπορείτε να μας πείτε πόσα παίρνει ο κ. Σιόπα, γιατί δεν γνωρίζουμε ακριβώς; Επισήμως, μπορείτε να μας το πείτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει πλήρης διαφάνεια και ό,τι αποφασίζεται- και αν βέβαια υπάρχει μισθός στην προκειμένη περίπτωση- θα αναρτάται και στο διαδίκτυο.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Επειδή δεν απαντήσατε στο συνάδελφο, συνδέονται ή όχι με τις δομικές αλλαγές που έχετε ουσιαστικά ανακοινώσει και εσείς και ο Πρωθυπουργός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι δομικές αλλαγές είναι κάτι ευρύτερο. Εδώ μιλάμε για συμβούλους στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Φυσικά, όποιες ενέργειες απαιτούνται, ειδικά σ` αυτήν την κρίσιμη φάση, θα ληφθούν, έτσι ώστε να έχουμε μια καλύτερη απόδοση, σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα σε αυτό για το οποίο συζητάμε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επ` αυτού. Επειδή φαντάζομαι θα το πείτε και εσείς εδώ σήμερα, κάνετε την αυτοκριτική σας για το γεγονός ότι αφήσατε επί τόσο καιρό την ΕΡΤ, την οποία εξαιρέσατε από τους γενικούς περιορισμούς του Δημοσίου, αλλά, προφανώς, αυτό συμβαίνει και με τους συμβούλους του Πρωθυπουργού για την αρχική σας άποψη να υπάρξουν αφιδώς περικοπές, ακόμη και σε κρίσιμους τομείς. Τώρα, φαντάζομαι ότι θέλετε να κάνετε την αυτοκριτική σας, ότι κάνατε λάθος αρχικώς και τώρα επανέρχεστε σε αυτή τη λογική, να εξαιρεθούν απ` αυτά τα πλαφόν αμοιβών με βάση τα οποία ενδεχομένως έφυγε και ο πρόεδρος της ΕΡΤ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να σας τονίσω και να σας υπενθυμίσω ότι ο νόμος Παπακωνσταντίνου για τις αμοιβές των στελεχών στο δημόσιο τομέα, ισχύει και για την ΕΡΤ. Αυτό που ονομάζουμε «κατά παρέκκλιση» γίνεται για νομοτεχνικούς και μόνο λόγους. Και φυσικά, όχι απλώς δεν κάνουμε αυτοκριτική. Εμείς κάνουμε το επιβεβλημένο. Σε ό,τι αφορά στην περιστολή των δαπανών, ήμασταν και θα είμαστε συνεπείς γιατί δεν θέλουμε ούτε ένα ευρώ του ελληνικού λαού να πηγαίνει χαμένο. Όπου υπάρχει ανάγκη, όμως, έτσι ώστε να έχουμε μια καλύτερη διοίκηση, σε όλα τα επίπεδα εκεί, επίσης, δεν κάνουμε εκπτώσεις.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Όταν λέτε «για τεχνικούς λόγους», τι ακριβώς εννοείτε; Έγινε το «κατά παρέκκλιση», εννοείτε ουσιαστικούς λόγους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για νομοτεχνικούς λόγους και μόνο. Μείνετε σε αυτή τη δήλωσή μου, ότι το πλαφόν του νόμου Παπακωνσταντίνου ισχύει και για τα στελέχη της ΕΡΤ.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Τι εννοείτε; Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε, γιατί χθες ψηφίστηκε ότι αίρεται το πλαφόν για τα στελέχη της ΕΡΤ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει πουθενά καμία δήλωση, καμία φράση ότι αίρεται το πλαφόν. Λέει «κατά παρέκκλιση των διατάξεων», αυτή είναι η φράση. Και η φράση αυτή υπάρχει για νομοτεχνικούς λόγους.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι;

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν μπορούσε να λειτουργήσει η ΕΡΤ, δεν βρίσκατε στελέχη για την ΕΡΤ, τι ακριβώς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς και στην ΕΡΤ κάνουμε μεγάλες αλλαγές.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ανανεώνετε τις ίδιες εκπομπές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, δεν είναι έτσι, ότι ανανεώνουμε τις ίδιες εκπομπές. Κάνετε λάθος ως προς αυτό. Μάλλον, δεν παρακολουθείτε ΕΡΤ.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να επανέλθω πάλι στο ζήτημα των συμβούλων. Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση έχει Πρωθυπουργό και υπουργικό συμβούλιο. Φαντάζομαι ότι θεσμικά οι υπουργοί και το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών είναι αυτοί οι οποίοι υλοποιούν, σχεδιάζουν ή προτείνουν πολιτικές. Προσπαθώ να καταλάβω, αν αυτοί οι 20 συν μερικούς ακόμη συμβούλους που ήδη έχει ο Πρωθυπουργούς θα λειτουργούν ως ένα άτυπο υπουργικό συμβούλιο, ως μια εξωθεσμική εποπτεία που θα πράττει συγκεκριμένες ενέργειες. Δηλαδή, αυτή είναι η δομική αλλαγή, ότι θα έχει 20 συμβούλους, ο καθένας θα επωμίζεται μια αρμοδιότητα και θα λειτουργούν παραπλεύρως ενός θεσμικά κατοχυρωμένου οργάνου που είναι το κυβερνητικό συμβούλιο, η κυβερνητική επιτροπή και τα στελέχη της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, εμείς περιορίσαμε τον αριθμό των υπουργών. Αυτό είναι δεδομένο. Το έργο των υπουργών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και το έργο του υπουργικού συμβουλίου είναι νομικά κατοχυρωμένο και δεν έχει να κάνει σε τίποτε με τους συμβούλους του Πρωθυπουργού. Από εκεί και πέρα, αν θέλουμε να έχουμε ένα σύγχρονο γραφείο Πρωθυπουργού, με πολύ λίγες δαπάνες - γι` αυτό λέω θα δημοσιευθούν και οι δαπάνες οι οποίες συνεπάγονται του διορισμού των συμβούλων- και αν θέλουμε να σπάσουμε αυτή τη μιζέρια και να δούμε τα πράγματα με τον καλύτερο τρόπο και επαναλαμβάνω, σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, τότε είναι λογικό και αυτονόητο ότι το γραφείο του Πρωθυπουργού πρέπει να έχει μια διαφορετική δομή απ` αυτήν που υπήρχε μέχρι τώρα. Εμείς είμαστε μακριά από τις λογικές «να βολεύουμε ημέτερους». Δεν θα κάνουμε, όμως, έκπτωση στις αξίες μας όσον αφορά στον εμπλουτισμό του γραφείου του Πρωθυπουργού και σε οποιοδήποτε άλλο γραφείο, όπου χρειάζεται, έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε μια διακυβέρνηση, η οποία να είναι αντάξια των συνθηκών στις οποίες βρίσκεται η χώρα αυτή τη στιγμή.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επ` αυτού, αν μου επιτρέπετε και συγνώμη. Δεν υπάρχουν στο γραφείο του Πρωθυπουργού συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ας πούμε, διπλωματικό γραφείο...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει συγκεκριμένη ευχέρεια να προσλάβει συμβούλους. Περιμένετε να δημοσιευθεί ο πλήρης κατάλογος με τις αποδοχές αυτών των συμβούλων.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Με ποια διαδικασία, με βιογραφικά με open gov, με ΑΣΕΠ, με τι θα προσληφθούν στο Μέγαρο Μαξίμου κύριε Εκπρόσωπε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η διαδικασία είναι διαδικασία επιλογής και στο τέλος με τη δημοσίευση θα δείτε - γι` αυτό λέω, ας περιμένουμε- και τα προσόντα των συμβούλων και τις αμοιβές τους. Και θα δείτε πόσο διαφορετικά λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω, ο κ. Αγγέλου, ο πρώην του πρώην, είπε ότι δεν αξιολογούσαν καμία επιστολή που έφθανε στο Μέγαρο Μαξίμου και απλά τις προωθούσαν. Εξακολουθεί να γίνεται το ίδιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν σας κατάλαβα.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Οποιαδήποτε επιστολή φθάνει στο γραφείο του Πρωθυπουργού προωθείται στα αρμόδια υπουργεία ή αξιολογείται από το Μαξίμου τώρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το πρωθυπουργικό γραφείο έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Εάν κάτι απευθύνεται στο γραφείο του Πρωθυπουργού αξιολογείται από εκεί. Εάν απευθύνεται στα υπουργεία, αξιολογείται από τα υπουργεία. Και επειδή μιλήσατε για τον κ. Αγγέλου, η διαφορά για το πώς λειτουργούσε το γραφείο του Πρωθυπουργού επί Νέας Δημοκρατίας είναι σαφέστατη, με το πώς λειτουργεί το πρωθυπουργικό γραφείο σήμερα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα μας είπατε ότι για την κοινωνική πολιτική υπάρχουν 100 εκατομμύρια ευρώ και αυτά θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Χθες, ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε 25 δις ευρώ στις τράπεζες. Τελικά, το προεκλογικό σύνθημα του κ. Παπανδρέου ότι υπάρχουν χρήματα σε αυτή τη χώρα, έχει αποδέκτη μόνο το τραπεζικό κεφάλαιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προηγουμένως εξήγησα τι συμβαίνει με την παροχή εγγυήσεων 25 εκατομμυρίων ευρώ για τις τράπεζες, προκειμένου με συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες να περάσει η ρευστότητα στην αγορά. Μας ενδιαφέρει σε αυτή την κρισιμότατη φάση, όπου γνωρίζουμε πολύ καλά πώς είναι η κατάσταση της αγοράς, πόσο σφιχτή είναι η κατάσταση της αγοράς, να μπορούν οι επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά να δανείζονται. Και για να δανείζονται μέσα σε αυτό το περιβάλλον το οποίο αντιμετωπίζουν και οι ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει να υπάρχει μια μορφή παροχών εγγυήσεων. Δεν μας ενδιαφέρει να ευνοήσουμε τις τράπεζες. Μας ενδιαφέρει να διασφαλίσουμε ότι μέσω του τραπεζικού συστήματος θα περάσει η ρευστότητα στην αγορά. Γι` αυτό ακριβώς, προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία που θα την εποπτεύει η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων, μέσω προτάσεων πιστωτικής λήψης που θα καταθέτει η κάθε τράπεζα, έτσι ώστε αυτά τα χρήματα να περάσουν στην αγορά. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και αυτό κάνουμε.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι ήδη υπερχρεωμένα. Δηλαδή, εσείς σπρώχνετε τα ελληνικά νοικοκυριά να προστρέξουν πάλι στις τράπεζες για να πάρουν καινούργια δάνεια; Και συν τοις άλλοις και από τα 28 δις, σύμφωνα με τις μελέτες των τραπεζών, 7 στις 10 αιτήσεις κόβονται από δάνεια για τα νοικοκυριά και 1 στους 2 για επιχειρηματίες. Και η πρότασή σας είναι τα ελληνικά νοικοκυριά, που μέχρι τώρα τους κόψατε μισθούς, συντάξεις και τα σχετικά, να πάνε πάλι να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες; Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική του ΠΑΣΟΚ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν συζητάτε για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά υπάρχει ανάγκη λήψεως επιχειρηματικών δανείων, υπάρχει ανάγκη ρευστότητας. Εκτός αν θεωρεί κάποιος ότι τα στεγαστικά δάνεια ευνοούν τους μεγάλους επιχειρηματίες και το μεγάλο κεφάλαιο. Εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη. Πιστεύουμε ότι πρέπει η ρευστότητα να περάσει στην αγορά. Οι επιχειρηματίες ζητούν δάνεια, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της επιχειρηματικότητάς τους, όπως και τα νοικοκυριά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τροφοδοτηθούν. Για εμάς το θέμα αυτό, δεν είναι θέμα συζήτησης. Το θέμα συζήτησης ήταν εάν πραγματικά υπάρχουν εκείνες οι εγγυήσεις, ώστε αυτά τα χρήματα να μην μείνουν στις τράπεζες, αλλά να περάσουν στην πραγματική οικονομία. Και εμείς αυτό το διασφαλίζουμε σε απόλυτο βαθμό.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει όρος σε αυτή τη διάθεση των 25 δισεκατομμυρίων να μην πουλάνε ακριβά το χρήμα, εάν το διαθέσουν τελικώς προς τα κάτω στην αγορά; Διότι θυμάμαι μια πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για τη μείωση των επιτοκίων και με τη λογική να συμβαδίζουν με το τι γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν, λοιπόν, οι τράπεζες δανείζονται με 1% τότε έχετε παρέμβει, έχετε προβλέψει να τους ζητήσετε να μειώσουν τα επιτόκιά τους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα υπάρχουν μια σειρά από ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την παροχή ρευστότητας και μάλιστα με όρους που θα είναι όροι της αγοράς, ώστε να είναι ανεκτοί, αυτό εννοώ, και αυτό είναι σημαντικό.

ΣΕΓΚΟΣ: Με συγχωρείτε, αλλά στο παρελθόν η δική σας κυβέρνηση έδωσε άλλα δύο πακέτα στις τράπεζες και δεν πέρασε ούτε ένα ευρώ στην αγορά, ούτε στους μικρομεσαίους, ούτε στα νοικοκυριά, ούτε στα στεγαστικά. Γιατί αυτή τη φορά, δηλαδή, να είναι διαφορετικά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε ποια χρονική περίοδο αναφέρεστε;

ΣΕΓΚΟΣ: Είχατε δώσει άλλα 10 δις. Είχε ανακοινώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Και άλλα 15 δις και απ` αυτά δεν πήγε ούτε ένα ευρώ στην αγορά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μιλάμε για εγγυήσεις σε νέο πακέτο 25 δις, όπου θα πάνε όλα στην αγορά. Εάν δεν υπάρχει αυτή η ασφαλιστική δικλείδα, δεν θα υπάρχει και παροχή εγγυήσεων προς τις τράπεζες. Αυτό είναι δεδομένο.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα μου επιτρέψετε να επανέλθω πάλι στο θέμα που ρώτησα και πριν. Ο Πρωθυπουργός και ορθώς, εκτός από το δικαίωμά του να επιλέγει τους συμβούλους του, έχει και δικαίωμα να διορίσει στο υπουργικό του συμβούλιο και εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. Και θέλω να σας ρωτήσω αν θα γίνει και θα είναι δομικός ανασχηματισμός οι δομικές και θεσμικές αλλαγές και αφού θα προσλάβει 20 συμβούλους για να τον ενημερώνουν τι γίνεται στη διεθνή πραγματικότητα, όπως είπατε και εσείς, που εν πάση περιπτώσει ως ένα βαθμό είναι και αρμοδιότητα ενός υπουργού, να ξέρει τι γίνεται στη διεθνή πραγματικότητα. Τι ισορροπία είναι αυτή, αυτό προσπαθώ να καταλάβω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα ισορροπίας. Μην μπερδεύουμε τους υπουργούς με τους συμβούλους. Αλίμονο, εάν μπερδεύουμε δύο θεσμούς οι οποίοι είναι τελείως διαφορετικοί. Νομίζω είναι αυτονόητο ότι άλλο πράγμα είναι ένας σύμβουλος και τελείως διαφορετικό είναι ο υπουργός. Οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης έχουν αποδείξει ότι επί δέκα μήνες δουλεύουν πολύ σκληρά, χωρίς να έχουν τα εφόδια και τα εργαλεία εκείνα, έτσι ώστε να μπορούν να αποδίδουν. Αλλά, αυτά τα εργαλεία, προσπαθούμε να τα διασφαλίζουμε και στον Πρωθυπουργό και στους υπουργούς, όπου χρειάζεται. Δεν είναι θέμα ισορροπίας. Μιλάμε για δύο διαφορετικές καταστάσεις. Αλίμονο εάν οι σύμβουλοι εξισώνονταν με τους υπουργούς.

MIXAHΛ: Ο Παπανδρέου εκτός από πρωθυπουργός είναι και υπουργός εξωτερικών. Θ ήθελα να ξέρω πώς προσεγγίζει, πώς βλέπει τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία γύρω από την υπόθεση των 12 μιλίων και αν πια συνιστά casus belli ή όχι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή είναι μια συζήτηση πολύ ανοιχτή και με μεγάλες διαστάσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Τη βλέπετε θετική, τη βλέπετε αξιόλογη, δεν τη βλέπετε καθόλου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα υπάρχει αξιολόγηση από την κυβέρνηση και όταν θα υπάρχει θα ανακοινωθεί κιόλας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη που πέρασαν με την κατάργηση της βάσης του 10 στα ΤΕΙ άνθρωποι που έγραψαν από ότι διάβασα 0,9, 1,2,3. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό είναι πολιτική για την παιδεία ή απλώς είναι ικανοποιημένη επειδή τα σουβλατζίδικα, τα διαμερίσματα και οι καφετέριες στην επαρχία θα γεμίσουν και πάλι με νεαρούς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έγινε χθες, μια ενδελεχής επεξήγηση και αυτού του ερωτήματος από την υπουργό παιδείας την κ. Διαμαντοπούλου. Αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν τίθεται θέμα βάσης εισαγωγής. Υπάρχει μια στρεβλή ούτως ή άλλως κατάσταση στο σύστημα εισαγωγής στα ελληνικά πανεπιστήμια την οποία η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αλλάξει . Ήδη από το φθινόπωρο θα παρουσιαστούν εκείνες οι διορθωτικές προτάσεις στο σύστημα εισαγωγής, έτσι ώστε μετά το 2013 να μιλάμε για εισαγωγή στα πανεπιστήμια από ένα διαφορετικό λύκειο. Και το λέω αυτό, γιατί εμείς προσεγγίζουμε με μια τελείως διαφορετική γενική λογική το θέμα της λειτουργίας και του σχολείου αλλά και το θέμα της εισαγωγής στο πανεπιστήμιο. Η βάση του 10 - το όριο αυτό- ήταν ένα ζήτημα, ένας όρος που έβαλε η κυβέρνηση της Ν.Δ.. Ένας όρος όμως, που έμεινε κενός περιεχομένου, κενός ουσίας από την στιγμή που δεν υπήρχαν άλλες αλλαγές. Όταν δεν έχουμε σύστημα εισαγωγής αξιολογικό υπό την έννοια ότι μπορεί να τεθεί βάση εισαγωγής, καθώς η εισαγωγή στα ελληνικά πανεπιστήμια γίνεται με διαγωνισμό, το να μένουμε στο θέμα της βάσης είναι «κενό περιεχομένου». Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα φέρουμε ένα νέο σύστημα, όμως όχι απλώς έναν νέο τρόπο διαγωνισμού και εξετάσεων αλλά από ένα διαφορετικό λύκειο, και αυτό είναι το ζητούμενο και ήδη από το φθινόπωρο θα παρουσιαστούν οι πρώτες προτάσεις. Αυτό είναι το σημαντικό για εμάς.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν είναι δηλαδή ένας φθηνός λαϊκισμός και μία κυνική εκμετάλλευση της αγωνίας διαφόρων έτσι ομάδων...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν μας εξέφραζε αυτό που έγινε και γίνεται σήμερα δεν θα το αλλάζαμε. Αλλά επειδή δεν θέλουμε να προχωρήσουμε τώρα σε επιφανειακές και αποσπασματικές ρυθμίσεις μόνο και μόνο για να φαίνεται κάτι καλό ή να φαίνεται σοβαρό, δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε άμεσα και με ένα τελείως διαφορετικό γενικό τρόπο προσέγγισης.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Πως βλέπει το ΠΑΣΟΚ και πότε θα απαντήσει στον ίδιο για την υποψηφιότητα του κ. Καμίνη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει μια επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων και φυσικά εργάζεται και εξετάζει όλες τις υποψηφιότητες.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δεν έχετε κάποια άποψη θετική ή αρνητική. Πως κρίνετε την υποψηφιότητα του κ. Καμίνη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ όλα δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω. Υπάρχει μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη για τις προτάσεις των υποψηφιοτήτων σ όλη τη χώρα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω πως περιμένετε να σταματήσει η κυβέρνηση μεταξύ υπουργών, αλλά και στα Μέσα για τον ανασχηματισμό τη στιγμή που ο πρωθυπουργός τον προανήγγειλε; Και ένα σχόλιο γι αυτό που σας κατηγορεί η Ν.Δ. . Χθες ο εκπρόσωπός της είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε ακυβερνησία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει απαντητική δήλωσή μου ότι μόνο ως ανέκδοτο ηχεί το να μιλάει η Ν.Δ. για ακυβερνησία, όταν πολύ καλά γνωρίζουμε ότι η ακυβερνησία επί Ν.Δ. ίσως θα ήταν καλύτερη από την κατάσταση που επικρατούσε. Δυστυχώς, υπήρχε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, η συζήτηση αυτή θα σταματήσει όταν θα σταματήσετε να μας ρωτάτε.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Υπάρχει άρνηση κυβερνητικών στελεχών να πάνε προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Έχει εισπράξει αρνήσεις το Μέγαρο Μαξίμου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει μια διαδικασία επιλογής υποψηφίων τους οποίους θα στηρίξουμε στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται. Υπάρχει μια θεσμοθετημένη επιτροπή - είναι γνωστή η σύνθεσή της στο ΠΑΣΟΚ - και προχωράει στην αξιολόγηση όλων των υποψηφιοτήτων.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είπατε ότι για την υποψηφιότητα του κ. Καμίνη υπάρχει ένα σύστημα αξιολόγησης να φανταστώ ότι σε επίπεδο πρωθυπουργού η αξιολόγηση προς το πρόσωπο του καμένη εμμέσως έχει γίνει , καθώς στο πρώτο του υπουργικό ήταν βασικός ομιλητής ο κ. Καμίνης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ, όμως, εμμέσως δεν θα σας απαντήσω για τον κ.Καμίνη.

Καλό απόγευμα.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 26 August 2010 - 15:36:05 UTC