Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-07-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 280665504

Έκδοση 1

brf2807

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 28 Ιουλίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Σήμερα βλέπουμε σιγά- σιγά τους καρπούς της συλλογικής προσπάθειας της κυβέρνησης και των πολιτών για μια καλύτερη Ελλάδα. Οι δομικές αλλαγές του σήμερα θα μας απαλλάξουν από την πελατειακή λογική, τις παρωχημένες τακτικές αλλά και τις στρεβλώσεις και τα κακώς εννοούμενα κεκτημένα που λειτουργούσαν εις βάρος των πολιτών και επιβάρυναν για χρόνια το ελληνικό δημόσιο και φυσικά το δημόσιο συμφέρον.

Είναι αυτές οι αλλαγές, που θεμελιώνουν σταδιακά ένα νέο επιτελικό κράτος που ανταμείβει τον Έλληνα πολίτη που σέβεται τα χρήματά του, που δημιουργεί τις απαραίτητες υποδομές, που παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες, αλλά συγχρόνως προστατεύει και τους οικονομικά αδύνατους συμπολίτες μας.

Η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την ελληνική οικογένεια. Με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προβλέπεται μία δεύτερη ευκαιρία στους συμπολίτες μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχρέωσης να ανταπεξέλθουν και να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Αλλά και στον τομέα της παιδείας, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, γίνεται σοβαρή προσπάθεια από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τη θεσμοθέτηση καθαρών και αξιοκρατικών κανόνων στη μεταλυκειακή εκπαίδευση. Ένα ζήτημα που έχει ταλανίσει πολύ, ιδιαίτερα τους νέους και την ελληνική οικογένεια. Σε αυτό το πλαίσιο με απόφαση της αρμόδιας υπουργού κ. Διαμαντοπούλου, μπαίνει τάξη στα λεγόμενα, κάποτε, Κολέγια που σήμερα μετονομάζονται σε Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, ώστε να αποδίδεται η ακριβής τους λειτουργία, ενώ από τις σαράντα συνολικές αιτήσεις που υπεβλήθησαν, δόθηκε άδεια σε τριάντα κέντρα που πληρούσαν ακριβώς τις προϋποθέσεις του νόμου.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός έχει στο αυτοκίνητό του καύσιμα να κυκλοφορεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Περαιτέρω.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχει καύσιμα στο αυτοκίνητό του να κυκλοφορεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Την προέκταση της ερώτησης, να την υποθέσω εγώ;

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί αν έχει, είναι προφανές γιατί δεν ενδιαφέρεται για να έχουν και οι υπόλοιποι Έλληνες καύσιμα. Υπάρχει ενδιαφέρον της κυβέρνησης για να λύσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα, από τη μία άκρη στην άλλη, με τους φορτηγατζήδες; Και δεύτερον, αφού δεν δώσατε περίοδο χάρητος στους συνταξιούχους και στους άλλους εργαζόμενους, γιατί δίνετε στους φορτηγατζήδες τρία χρόνια περίοδο χάρητος; Ή κάνετε τώρα απελευθέρωση αγοράς ή δεν κάνετε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, γνωρίζουμε ότι σήμερα υπήρχε μία συνάντηση του γενικού γραμματέα του αρμόδιου υπουργείου κ. Τσιόκα με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση από τη δική της πλευρά έδειξε τη βούλησή της για επίτευξη συμφωνίας, παρέχοντας μία επιπλέον άδεια για κάθε υφιστάμενη και δίνοντας φορολογικά κίνητρα για κάθε νέο ιδιοκτήτη. Εμείς σεβόμαστε το μόχθο αυτών των επαγγελματιών. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει το δημόσιο συμφέρον, το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετήσουμε. Δεν είναι απλώς μία επιλογή και μία επιταγή της τρόικας για να εξασφαλίσουμε τον επιθυμητό δανεισμό. Είναι δική μας πολιτική επιλογή. Είναι πολιτική επιλογή αυτής της κυβέρνησης να απελευθερωθεί η αγορά, έτσι ώστε να υπάρχει εξοικονόμηση, την οποία θα καρπωθεί η ελληνική οικογένεια, ο μέσος Έλληνας πολίτης. Και υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ένα μεγάλο όφελος για τον κάθε Έλληνα πολίτη από αυτήν ακριβώς την απελευθέρωση. Και φυσικά καταβάλλεται ακόμη προσπάθεια για διάλογο και υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου να υπάρχει και δημόσιος και συγκεκριμένος διάλογος με τους ενδιαφερόμενους. Από κει και πέρα, όμως, αν συνεχίσουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης να απορρίπτουν τις προτάσεις της κυβέρνησης, η κυβέρνηση με πράξεις, πλέον, θα αναλάβει την κοινωνική ευθύνη, την ευθύνη που έχει απέναντι στους πολίτες και στην κοινωνία.

ΒΛΑΧΟΣ: Επίταξη, δηλαδή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον. Το συμφέρον του Έλληνα πολίτη και αυτό δεν μπορεί να εμποδιστεί από κανέναν και με τίποτα. Εμείς συνεχίζουμε, ενδιαφερόμαστε για το διάλογο, αλλά δεν θα αφήσουμε τη χώρα να ταλανίζεται από τέτοιου είδους συμπεριφορές.

ΒΛΑΧΟΣ: Επίταξη ή απελευθέρωση εδώ και τώρα;

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι δύο. Ή επίταξη ή απελευθέρωση εδώ και τώρα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας εξήγησα ξεκάθαρα τι κάνουμε. Βρισκόμαστε σε μία ημέρα που γίνονται ακόμη διαπραγματεύσεις και ας μείνουμε εκεί. Η απελευθέρωση έχει αποφασιστεί, επαναλαμβάνω, και δεν είναι μόνο επιταγή της τρόικας. Είναι καθαρή επιλογή αυτής της κυβέρνησης. Επειδή, όμως, είμαστε μία κυβέρνηση, η οποία μετρά τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις . Γι` αυτό ακριβώς είχε αποφασιστεί μία μεταβατική περίοδος πέντε ετών που περιορίστηκε στη μεταβατική περίοδο τριών ετών, γιατί αφορά στη περιουσία πολλών ανθρώπων. Και ακριβώς αυτή την απελευθέρωση υπερασπιζόμαστε και υποστηρίζουμε και με τα νομοθετήματα και με τις πράξεις μας.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, πάμε σε επίταξη. Αυτό μας λέτε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ απάντησα με τον τρόπο που απάντησα.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι εάν συνεχίσουν να απορρίπτουν τις προτάσεις της κυβέρνησης, θα αναλάβετε με πράξη την κοινωνική ευθύνη που σας αναλογεί και ότι γίνονται ακόμη κάποιες διαπραγματεύσεις. Να συμπεράνω ότι περιμένετε την απόφαση, σαν κυβέρνηση, της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιείται τώρα για να καθορίσετε την τελική σας στάση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις και δεν τις κάναμε σήμερα. Τις κάνουμε όλο αυτό το διάστημα που έχει ανοίξει αυτό το ζήτημα, το οποίο έπρεπε να έχει ανοίξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι γνωστό ότι το σύστημα των μεταφορών, μέσα από τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, δεν εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον από πολλές απόψεις. Είναι ένα κατάλοιπο του παρελθόντος και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να θεραπεύσουμε. Από τη στιγμή, όμως, που εμείς το ανοίγουμε το θέμα, το χειριζόμαστε και με ευαισθησία, αλλά και με πλήρη υπευθυνότητα. Και σήμερα, αυτή τη στιγμή της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, απ όσο γνωρίζουμε, γίνεται και η γενική συνέλευση των ιδιοκτητών. Οι εκπρόσωποί τους, στη συνάντηση που έγινε με τον κ. Τσιόκα, αρνήθηκαν τις προτάσεις της κυβέρνησης. Είναι, πλέον, θέμα των ίδιων των συνελεύσεων να αποφασίσουν για τη στάση τους. Είναι δικό τους θέμα.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο είναι το χρονικό περιθώριο που έχει βάλει η κυβέρνηση ώστε να εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου ή υποδομής;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια. Μιλάμε με συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτές τις προτάσεις που είχαμε τις επαναλάβαμε και σήμερα σε μία συνάντηση που έγινε και από εκεί και πέρα, ο καθένας είναι υπεύθυνος για το σύνολο, για την κοινωνία και ενεργεί αναλόγως.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Υποθέτω, λοιπόν, ότι αν η γενική συνέλευση των απεργών πάρει απόφαση να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, τότε θα υπάρξουν και οι πράξεις της κυβέρνησης. Έτσι, δεν υπάρχει κανένα νόημα να περιμένει περαιτέρω η κυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ σας ανέφερα την πολιτική μας και την τακτική μας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Για το ίδιο θέμα κ. Εκπρόσωπε. Νομίζω ότι γνωρίζετε πάρα πολύ καλά και εσείς και ολόκληρη η κυβέρνηση ότι από Παρασκευή, Σάββατο, ο μεγαλύτερος όγκος των Ελλήνων θα φύγει να ξεκουραστεί, να κάνει τις διακοπές του. Θα αφήσετε αυτόν τον κόσμο να ταλαιπωρηθεί ή να μην φύγει από την Αθήνα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ σας ανέφερα ότι η κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχεδιασμό πάνω σε αυτό το μεγάλο ζήτημα και αναλαμβάνει και με πράξεις την ευθύνη που έχει απέναντι στο δημόσιο συμφέρον ή στον Έλληνα πολίτη. Είναι ξεκάθαρο.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Γιατί δεν λέτε την πρόθεση της κυβέρνησης για την επιστράτευση, γιατί δεν χρησιμοποιείτε, γιατί...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φράσεις...

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μήπως φοβάστε το πολιτικό κόστος, επειδή παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ είχε αντιταχθεί σε τέτοιες πρακτικές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν φοβόμασταν το πολιτικό κόστος, δεν θα κάναμε καμία μεγάλη αλλαγή από αυτές που κάνουμε εδώ και τόσους μήνες, μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Και αποδεικνύουμε ότι δεν φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του Έλληνα πολίτη.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Άρα, σήμερα, μετά την πιθανόν και διαφαινόμενη, εν πάση περιπτώσει, αρνητική εξέλιξη των πραγμάτων, θα προχωρήσετε σε επιστράτευση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά είναι δικά σας συμπεράσματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν λέτε, κ. Εκπρόσωπε, ότι σας ενδιαφέρει το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του πολίτη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί στην επαρχία, δεν μπορούν να μετακινηθούν ενώ πρέπει να μετακινηθούν. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν παράγει στα χωράφια τους προϊόντα και δεν μπορούν να πάνε να τα πουλήσουν και σαπίζουν, υπάρχουν...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή, την απεργία την κάνουν οι ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά εσείς λέτε ότι ενδιαφέρεστε για το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του Έλληνα πολίτη. Πώς ενδιαφέρεστε, όταν έξω δεν μπορεί να κυκλοφορήσει κανείς και σαπίζουν τα προϊόντα, όταν καταστρέφονται επιχειρήσεις και άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να γυρίσουν σπίτι τους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε κάθε απεργία που γίνεται, υπάρχουν και συνέπειες. Όταν αυτές οι συνέπειες αποκτούν διαστάσεις που είναι όπως αυτές που αναφέρατε, το Δημόσιο, η κυβέρνηση αναλαμβάνει και την ευθύνη ώστε να λυθούν αυτές οι καταστάσεις. Και αυτό το κάνουμε με τον πλέον σοβαρό και ενδεδειγμένο τρόπο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποια είναι η ώρα που θα αναλάβετε την ευθύνη, κ. Εκπρόσωπε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Την ευθύνη εμείς την έχουμε αναλάβει και με το διάλογο, γιατί αν νομίζετε ότι η ευθύνη είναι αυτό που είπε ο συνάδελφός σας προηγουμένως, να καταλήξουμε κάπου δηλαδή, δεν συμφωνούμε. Εμείς, αυτή την ευθύνη την αναλάβαμε και με το που ανοίξαμε το μεγάλο ζήτημα της απελευθέρωσης των μεταφορών και με το διάλογο που διεξάγουμε μέχρι τώρα και με τις προτάσεις που καταθέτουμε ως υπεύθυνη κυβέρνηση. Αλλά, ακόμη και αυτή τη στιγμή, όταν καλούμε τους ιδιοκτήτες των φορτηγών να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συναισθανθούν το νέο πλαίσιο στο οποίο θα κινείται πλέον η μεταφορά αγαθών στην Ελλάδα. Αυτή είναι πράξη ευθύνης διαρκείας και τέτοια που μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν έλαβε.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο ελληνικός λαός κ. Εκπρόσωπε, ψήφισε μια κυβέρνηση για να φροντίζει για το συμφέρον του...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και αυτό κάνει με τον καλύτερο τρόπο.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτή τη στιγμή εσείς, μια ολόκληρη κυβέρνηση περιμένει τη γενική συνέλευση των βυτιοφορέων. Μα, είναι δυνατόν να υπάρχει μια κυβέρνηση που περιμένει τι θα κάνει η γενική συνέλευση ενός συνδικαλιστικού οργάνου για να αποφασίσετε εάν κάποιος πατέρας που έχει αρρωστήσει το παιδί του και πρέπει να το πάει στο νοσοκομείο και δεν έχει βενζίνη να το πάει; ΄Η κάποιος που έχει εγκλωβιστεί εκτός Αθηνών και πρέπει να γυρίσει στη δουλειά του ή στην οικογένειά του, δεν μπορεί γιατί δεν έχει βενζίνη; Και περιμένουμε τη γενική συνέλευση των βυτιοφορέων; Τους φορτηγατζήδες ψήφισε ο ελληνικός λαός ή εσάς, για να ξέρουμε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν βλέπατε τα πράγματα λίγο πιο ρεαλιστικά και χωρίς υπερβολές θα διαπιστώνατε ότι ακριβώς βήμα προς βήμα και με τον καλύτερο και πιο υπεύθυνο τρόπο αυτή η κυβέρνηση συμπεριφέρεται στον ελληνικό λαό. Δεν μπορούμε να εκβιάζουμε τίποτα. Σας είπα και προηγουμένως ότι υπάρχει συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο και υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική απόφαση. Και οι μεταφορές θα απελευθερωθούν με βάση το σχέδιο που έχει η κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Εδώ εκβιάζεται μια ολόκληρη χώρα κ. Εκπρόσωπε από μια μερίδα συνδικαλιστών και η κυβέρνηση άδει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζετε ότι άδει.

ΒΛΑΧΟΣ: Τραγουδά κανονικά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζετε ότι άδει. Άλλες κυβερνήσεις συμπεριφέρονταν με αυτό τον τρόπο. Εάν όλη αυτή την υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης εσείς την ερμηνεύετε ότι «σφυρίζει αδιάφορα», τότε, λοιπόν, όποιος παρακολουθεί την καθημερινή εξέλιξη και την καθημερινή ειδησεογραφία, μάλλον έχει αντίθετη γνώμη από εσάς.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ο κ. Τσιόκας, χθες, μιλώντας σε δελτίο τηλεοπτικού σταθμού μαζί με τον εκπρόσωπο των φορτηγατζήδων, είπε ότι σήμερα είναι το deadline για την κυβέρνηση, ότι δεν μπορεί να πάει άλλο αυτή η κατάσταση, πέραν της σημερινής ημέρας. Ισχύει αυτό; Δηλαδή, η απάντηση, που είπατε, της κυβέρνησης θα είναι σήμερα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας έθεσα το συγκεκριμένο πλαίσιο βάσει του οποίου λειτουργεί η κυβέρνηση ως προς αυτό το θέμα. Προσεγγίζουμε το θέμα με σοβαρότητα, χωρίς λαϊκισμό, με υπευθυνότητα και σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ρωτάω αν ισχύει αυτό που είπε ο κ. Τσιόκας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Τσιόκας, ο οποίος έχει επεξεργαστεί πολύ σωστά όλο αυτό το σχέδιο, φυσικά μαζί με όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και διενεργεί και τις διαπραγματεύσεις, εννοείται πως ό,τι έχει πει, ισχύει. Και το λέει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Επειδή κάθε ώρα που περνάει με την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών είναι κρίσιμη, μέχρι την Παρασκευή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα έχει δοθεί λύση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα προηγουμένως πώς ενεργεί η κυβέρνηση. Σας το περιέγραψα λεπτομερώς.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή έχετε μετέχει και στην Εξεταστική Επιτροπή παλαιότερα για το Βατοπέδι, θέλω να σας ρωτήσω, εάν αισθάνεστε ότι μετέχετε κάποιας σκευωρίας. Διότι έχετε καταγγελθεί, χθες, με πολύ σκληρό τρόπο από την ηγεσία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, από τον γραμματέα της και από ένα διακεκριμένο στέλεχός της, ότι έχετε οργανώσει μια σκευωρία κατά της Νέας Δημοκρατίας, ότι έχετε αποκρύψει στοιχεία που αφορούν γνωμοδοτήσεις που δεν προκύπτει ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο και μια σειρά άλλα πράγματα. Υπάρχει κάποια πολιτική απάντηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι αλήθεια ότι η Νέα Δημοκρατία μας εκπλήσσει, προσπαθώντας να βρει τρόπους να καλύψει την πραγματικότητα. Κανείς δεν θα μπορούσε, μετά από τόσα χρόνια διερεύνησης γι` αυτό το τεράστιο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, να διανοηθεί ότι η Νέα Δημοκρατία, με τους δύο εκλεκτούς συναδέλφους βουλευτές και πρώην υπουργούς, θα κατέθετε στη Δικαιοσύνη υποτιθέμενα στοιχεία που δήθεν αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει βλάβη του δημοσίου συμφέροντος. Κανείς Έλληνας πολίτης δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει με αυτό τον τρόπο να καλύψει τις ευθύνες πρώην υπουργών της και όλων εκείνων των στελεχών της, που πραγματικά όχι απλώς βοήθησαν και συνέδραμαν, αλλά που σχεδίασαν με κεντρικό σχεδιασμό στο Μέγαρο Μαξίμου επί κυβέρνησης Καραμανλή, να λεηλατηθεί η δημόσια περιουσία. Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω θράσος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά νομίζω ότι αυτές οι φράσεις είναι τόσο τετριμμένες που αδικούν πραγματικά αυτή τη συμπεριφορά. Έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση επ` αυτού ο συνάδελφος βουλευτής, κ. Μπετενιώτης, που ήταν και πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, με την οποία στοιχειοθετεί ότι αυτά τα στοιχεία που υποτίθεται ότι απέκρυψε το ΠΑΣΟΚ ήταν στη διάθεση της Εξεταστικής Επιτροπής. Αν τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας έκαναν τον κόπο να ανοίξουν και να διαβάσουν την ογκωδέστατη δικογραφία, θα το είχαν διαπιστώσει. Αλλά, πραγματικά όλοι εκπλησσόμαστε σήμερα, όταν η Νέα Δημοκρατία, η οποία ξεκάθαρα μέσα από κεντρικό σχεδιασμό, σχεδίασε, οργάνωσε και υλοποίησε αυτό το τεράστιο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, έρχεται να μας πει ότι δεν υπάρχει - καινούργιο εφεύρημα αυτό- βλάβη του δημόσιου συμφέροντος. Να υπενθυμίσω, δε, ότι πρώτον, οι αξίες των ανταλλασσόμενων ακινήτων είναι σαφείς, δεν έχουν αποκρυφθεί από κανέναν, αλλά να υπενθυμίσω, επίσης, περαιτέρω στη Νέα Δημοκρατία και στους συναδέλφους που κατέθεσαν τα στοιχεία εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ότι αυτές οι ανταλλαγές είναι ανταλλαγές «φιλέτων» του ελληνικού Δημοσίου με χιλιοστά της λίμνης Βιστωνίδας, μιας λίμνης που είναι κοινόχρηστος τόπος. Από μόνο του και χωρίς καν κάποιος να υπολόγιζε αξίες και υπεραξίες, αυτό είναι σκάνδαλο. Δεν υπάρχουν, πλέον, τρόποι να κρυφθεί η Νέα Δημοκρατία. Και με κάθε πράξη της, όπως η χθεσινή, πράξη ανευθυνότητας, νομίζει ότι μπορεί να εξαπατήσει για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Και ένα άλλο θέμα που επίσης σας αφορά. Διάβασα σε ένα παραπολιτικό σχόλιο στο «ΕΘΝΟΣ», αν δεν κάνω λάθος, για δεύτερη φορά, για τις μεταθέσεις υπαλλήλων στα γραφεία Τύπου Εξωτερικού. Μάλιστα, χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχόλιο ότι αυτές οι μεταθέσεις γίνονται αυθαίρετα και στοιχίζουν εκατομμύρια στο ελληνικό κράτος. Είναι πραγματικά έτσι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή ακριβώς γίνεται η τελική επεξεργασία των μεταθέσεων για τη λειτουργία των γραφείων Τύπου Εξωτερικού και αυτή τη στιγμή υπάρχει εν εξελίξει υπηρεσιακό συμβούλιο στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Ενημέρωσης, αυτό που έχω μόνο να πω είναι: Αυτό το «πανηγύρι» που γινόταν, ειδικά από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, πλέον σταματά. Εμείς βρήκαμε μια κατάσταση στα γραφεία Τύπου Εξωτερικού, τα οποία θεωρητικά έχουν μια εξαιρετική λειτουργία και στόχευση και απαρτίζονται από στελέχη της διοίκησης με εξαιρετικά προσόντα, να είναι κέντρα ρουσφετολογικής κάλυψης. Κάναμε συγκεκριμένα βήματα που θα ανακοινώσουμε σε πολύ λίγες ημέρες. Πρώτα απ` όλα, καταργήσαμε δια νόμου τους επί θητεία δημοσιογράφους, οι οποίοι υποτίθεται ότι προέρχονται από το χώρο ως προσωπικότητες και τοποθετούνταν με καθαρά πελατειακή λογική και με υπουργική απόφαση ως προϊστάμενοι στα γραφεία Τύπου Εξωτερικού. Και μάλιστα με θητεία, η οποία ήταν τουλάχιστον τριετής και με δυνατότητα ανανέωσης. Αυτός ο θεσμός ήδη καταργήθηκε με τροπολογία. Από κει και πέρα, προχωράμε σε αναστολή λειτουργίας ενός αριθμού γραφείων Τύπου Εξωτερικού, όπου με βάση συγκεκριμένους κανόνες διαπιστώσαμε ότι οι ανάγκες που κάλυπταν μπορούσαν να καλυφθούν από άλλα πλησίον γραφεία Τύπου. Καλούμε να επιστρέψει στην κεντρική υπηρεσία ένας μεγάλος αριθμός στελεχών των γραφείων Τύπου εξωτερικού, με βάση τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους. Και φυσικά, σταματάμε όλο το πελατειακό πάρτι που είχε στήσει η Νέα Δημοκρατία. Από αυτές τις κινήσεις, που γίνονται από μένα ως αρμόδιο υπουργό και σε συνεργασία με το Γενικό Γραμματέα, προσπαθούμε να καλύψουμε και να υλοποιήσουμε τη δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού για ενσωμάτωση των γραφείων Τύπου στις πρεσβείες. Ήδη, ένας πολύ μεγάλος αριθμός έχει ενταχθεί στις πρεσβείες, συστεγάζεται, ενσωματώνεται και συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτά που επικαλείται το δημοσίευμα. Όχι απλώς «νοικοκυρεύουμε», εξορθολογίζουμε τα γραφεία Τύπου Εξωτερικού, δίνουμε τη δυνατότητα στα στελέχη που αποτελούν το δυναμικό τους να αναπτύξουν το πολύ μεγάλο έργο τους, που είναι η προώθηση της σωστής εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό. Και φυσικά, κάνουμε μια πολύ μεγάλη οικονομία με περιστολή δαπανών. Αυτό, βεβαίως, γνωρίζουμε ότι χαλάει τη διασκέδαση, το πάρτι κάποιων, οι οποίοι και διοχετεύουν τέτοιου είδους δημοσιεύματα.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Αυτοί λέτε να ευθύνονται για το τηλεφώνημα για τη βόμβα που ζήσαμε πριν από λίγο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Άγνωστο. Δεν νομίζω ότι θα έφθανε κανείς σε αυτό το σημείο. Κάποιος, όμως, νόμιζε ότι θα μπορούσε να σταματήσει την ενημέρωση, τα υπηρεσιακά συμβούλια, τη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας-Ενημέρωσης, κάτι που εμείς ακυρώσαμε στην πράξη.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Αξιωματούχος της Κομισιόν, μιλώντας χθες στο Reuters, αποκάλυψε ότι η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση την πώληση του 40% μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Πώς το σχολιάζει η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση αυτό που προσπαθεί να κάνει γενικώς στο χώρο της ενέργειας είναι να ασκήσει μια συγκεκριμένη πολιτική. Πολιτική που έχει να κάνει με την παροχή κάθε είδους ενέργειας και με φθηνά τιμολόγια στον ελληνικό λαό. Και δεν υπάρχει σκέψη για πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

ΜΙΧΑΗΛ: Μια τέτοια εξέλιξη, συμπεριλαμβάνεται στο μνημόνιο; Γιατί είχατε μια πάγια θέση, ό,τι κάνετε το κάνετε γιατί ήταν το μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικα. Θέλω να ρωτήσω, λοιπόν, πώς θα αντιμετωπίσετε, αφού δεν περιλαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, τέτοιες προτάσεις, όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται ακόμα (δεν ακούγεται) και για ιδιοτελείς λόγους από κάποιους παράγοντες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βρισκόμαστε στην Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, λαμβάνει τις αποφάσεις της. Το μνημόνιο θα πρέπει να το έχουμε στις σωστές διαστάσεις, αποτελεί μια σύμβαση με την τρόικα, με αυτούς που μας δανείζουν. Μέσα από αυτή τη σύμβαση, όμως, θέσαμε και πάρα πολλά στοιχεία που είναι στοιχεία αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και θετικής λειτουργίας της ελληνικής Πολιτείας. Από κει και πέρα, εμείς αποφασίζουμε, ειδικά για τον τομέα της ενέργειας, που είναι πολύ σημαντικός. Και αυτό θα κάνουμε και φυσικά κάνουμε.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα θέλαμε να μας μεταφέρετε ποια είναι η διάθεση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοίδη, σήμερα. Είναι ευχαριστημένος με αυτά που συμβαίνουν, με αυτά που γράφονται, είναι ανήσυχος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για ποιο θέμα;

ΒΛΑΧΟΣ: Για την ανακοίνωση της Σέχτας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στη Σέχτα αναφέρεστε.

ΒΛΑΧΟΣ: Αναφέρομαι στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη εάν είναι αισιόδοξος, ευδιάθετος, υπερφίαλος, τι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γενικώς, δηλαδή;

ΒΛΑΧΟΣ: Μετά από αυτό που δημοσιεύεται σήμερα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα κάνω το ψυχογράφημα, ούτε θα αναφέρω τη διάθεση του κάθε υπουργού. Το μόνο που μπορώ να σας αναφέρω είναι ότι όλοι οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα που βρισκόμαστε στη διακυβέρνηση της χώρας, αγωνιούμε για το μέλλον της χώρας, καθένας στον τομέα ευθύνης του. Όσον αφορά αυτή την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε, εννοείται ότι τέτοιου είδους κείμενα δεν τα σχολιάζουμε.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή αναφερθήκατε νωρίτερα στο μνημόνιο, άκουσα χθες βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για τακτικισμούς, της Νέας Δημοκρατίας, κατά την ψήφισή του και να εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι αν ζητούσατε αυξημένη πλειοψηφία, θα αναγκάζεται τη Νέα Δημοκρατία να το ψηφίσει. Θα ήθελα το σχόλιό σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία, για να το λέει ο βουλευτής της, μάλλον ασκείται και εξασκείται σε τακτικισμούς. Εμείς ασκούμε υπεύθυνη πολιτική, σοβαρή πολιτική και ειδικά σε μεγάλα ζητήματα, όπως είναι το θέμα της ψήφισης του μνημονίου.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Επειδή ήρθε το παραπεμπτικό χθες για τα περίφημα Greek statistics στη Βουλή και σταματά και στο όνομα του πρώην Πρωθυπουργού, αυτό σημαίνει επιτάχυνση της διαδικασίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και μάλλον βίαιη (δεν ακούγεται) του πρώην Πρωθυπουργού να εμφανιστεί και να μιλήσει για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα των λεγόμενων Greek statistics, δηλαδή των παραποιημένων στοιχείων που έδινε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένα θέμα πάρα πολύ μεγάλο και εν πολλοίς σε αυτή την αναξιοπιστία της Νέας Δημοκρατίας οφείλουμε και την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Άρα, έχουμε δεσμευθεί, ούτως ή άλλως, ότι όσοι είναι υπεύθυνοι για την παραποίηση αυτών των στοιχείων, για την ευτελισμό που υπέστη η χώρα μας και το διασυρμό, με αποτέλεσμα να φθάσουμε να βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, θα πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες αυτές. Και φυσικά, εμείς έχουμε ζητήσει ως ΠΑΣΟΚ, τη σύσταση αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής, έτσι ώστε να αποφασιστεί εάν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πού θα καταλογιστούν. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα με πολλές διαστάσεις και τραγικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό και τη χώρα γενικότερα.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, μπορούμε να δούμε Ειδικό Δικαστήριο για τον κ. Καραμανλή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ μένω σε αυτά που σας είπα.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν το αποκλείετε, πάντως;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Θα θέσω αλλιώς την ερώτηση. Κατά την εκτίμησή σας υπάρχει ευθύνη και του πρώην πρωθυπουργού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτές τις ευθύνες τις καταλογίζει η Εξεταστική Επιτροπή, που όταν συγκληθεί θα εξετάσει με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, χωρίς λαϊκισμούς, με υπευθυνότητα, όπως κάνουν οι Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής τυχόν ευθύνες.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή ο κ. Καραμανλής είναι πρώην πρωθυπουργός, θα τον αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο η πλειοψηφία σήμερα; Το ΠΑΣΟΚ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πολιτικά ή νομικά και τυπικά;

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, πολιτικά εν πάση περιπτώσει. Θα τον αντιμετωπίσει διαφορετικά; Και αν προκύψει και νομικό θέμα αργότερο και νομικά. Αλλά θα τον αντιμετωπίσει διαφορετικά επειδή είναι πρώην πρωθυπουργός ή θα είναι άτεγκτη, να το πούμε έτσι και αν...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτές οι Εξεταστικές Επιτροπές, όταν συστήνονται, συστήνονται μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και έχουν ένα συγκεκριμένο έργο. Έχουν συγκεκριμένη εντολή από το Κοινοβούλιο. Αυτή την εντολή την εξειδικεύουν μέσα από πρόσωπα και ευθύνες. Και φυσικά κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και αυτών των Επιτροπών.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν ισχύει μία παλιά ρήση ότι πρώην πρωθυπουργοί, για παράδειγμα, δεν πάνε φυλακή ή πάει λέγοντας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω - είπατε ότι δεν θέλετε να σχολιάσετε την προκήρυξη της Σέχτας- ωστόσο βλέπουμε ότι σε αυτό το κείμενο απειλούνται πάρα πολλοί άνθρωποι και φωτογραφίζονται ουσιαστικά ως στόχοι. Πως σκοπεύετε να τους προστατεύσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, τέτοιου είδους κείμενα το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να σκορπίσουν το φόβο. Εμείς ως ελληνική κοινωνία, ως δημοκρατική κοινωνία δε φοβόμαστε και δεν τρομοκρατούμαστε. Η απάντηση σε τέτοιου είδους ενέργειες είναι απάντηση της κοινωνίας συνολικά και αυτό που μπορεί και έχει υποχρέωση να διασφαλίσει η Πολιτεία, είναι εκείνες τις συνθήκες, έτσι ώστε να μην φοβάται κανείς. Και σήμερα δεν πρέπει να φοβάται κανείς.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Με αυτοκίνητα συμβατικά που κυκλοφορούν οι υπουργοί ή άλλα ανώτατα κρατικά στελέχη, είναι δυνατόν να μην υπάρχει φόβος, κ. Εκπρόσωπε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Δημοκρατία προστατεύεται με άλλους τρόπους και όχι με θωρακισμένα αυτοκίνητα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 28 July 2010 - 21:22:24 UTC