Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-10-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 36970870

Έκδοση 1

brf2410

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Όπως γνωρίζετε, ολοκληρώθηκε, πριν από λίγη ώρα, η συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, παρουσία της υπουργού Παιδείας και του υφυπουργού Παιδείας, με την ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ. Ο Πρωθυπουργός έχει κάνει ήδη δήλωση, οπότε δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο, εκτός και εάν υπάρχει κάποια διευκρινιστική ερώτηση, την οποία θα μπορούσα να απαντήσω.

" Οφείλω μια απάντηση σε χθεσινή ερώτηση του κ. Κωνσταντινίδη για τη μελέτη της εταιρείας Στρατηγικών Αναλύσεων και Μελετών. Θα ήθελα να δηλώσω ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα του περιεχομένου της συγκεκριμένης έκθεσης. Ταυτοχρόνως, πάντως, κάθε στοιχείο, κάθε έκθεση, αξιολογείται με τη δέουσα προσοχή και φυσικά πάντα σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να θέσω δύο ερωτήματα ταυτόχρονα. Πρώτον, εάν θα αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες διδασκαλίας των σχολείων, μετά την έκβαση της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό. Και το δεύτερο είναι -γιατί και αυτό νομίζω ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα- εάν θα καταβληθούν στους δασκάλους και τους καθηγητές τα ημερομίσθια των ημερών της απεργίας, κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλουμε και εμείς -και από ό,τι κατάλαβα από τη συζήτηση και οι δάσκαλοι- να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες. Φυσικά εννοείται ότι εάν αναπληρωθούν, αυτό δεν θα γίνει δωρεάν. Οι τεχνικές λεπτομέρειες, γιατί υπάρχουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες κυρίως νομικής υφής, θα ρυθμιστούν από το υπουργείο Παιδείας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Άκουγα τον κ. Μπράτη να κάνει δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση και είπε ότι ουσιαστικά δεν υπήρξε τίποτε το καινούργιο στη συνάντηση και ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά είπε αυτά τα οποία είχαν ακούσει και οι καθηγητές, οι δάσκαλοι μάλλον, από την κ. Γιαννάκου. Θα ήθελα ένα σχόλιο κατ` αρχήν γι` αυτή την άμεση αντίδραση του εκπροσώπου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην σχολιάσω. Ο Πρωθυπουργός έχει κάνει μια δήλωση και θα μείνω σε αυτή.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και ένα δεύτερο ερώτημα: Τώρα που τελείωσε η συνάντηση, εάν οι εκπαιδευτικοί συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για λόγους που θεωρούν εκείνοι, υπάρχει το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση με πάσα ειλικρίνεια, όπως είχα την ευκαιρία να σας πω χθες -και όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το κάθε μέλος, σήμερα, της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ- στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, δια στόματος Πρωθυπουργού, δήλωσε και τις προθέσεις της και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Ελπίζουμε ότι έχουν γίνει κατανοητά και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα ανταποκριθούν στο αίτημα ευθύνης.

ΜΑΝΗ: Γιατί αυτή η συνάντηση δεν έγινε νωρίτερα και έγινε στην έκτη εβδομάδα της απεργίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα και χθες. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο από αυτά που σας είπα χθες.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επειδή, από όσο μπορέσαμε να πληροφορηθούμε από το εσωτερικό της συνάντησης, υπάρχει πρόταση να καταβληθεί το επίδομα σε τέσσερις αντί έξι δόσεις, στο ίδιο βάθος χρόνου, θέλω να ρωτήσω: Αυτή η κίνηση, από ό,τι βγαίνουν και οι αριθμοί δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό ούτε των επόμενων ετών, γιατί δεν έγινε εξαρχής; Θεωρείτε ως ύστατη ή υπάρχει περιθώριο βελτίωσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως και ο Πρωθυπουργός ανέφερε στη δήλωσή του, η κίνηση αυτή δεν αλλάζει, σε καμία περίπτωση, το χρονοδιάγραμμα. Θυμάστε πολύ καλά ότι το χρονοδιάγραμμα φτάνει έως το 2009. Έως το 2009 φτάνει και το χρονοδιάγραμμα αυτής της πρότασης. Είναι ξεκάθαρο -το είπε και ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του- ότι το 2007 δεν μπορεί να γίνει κανενός είδους αλλαγή. Δηλαδή, το επίδομα το 2007 θα δοθεί, όπως αρχικά είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, σε δύο εξαμηνιαίες δόσεις. Θυμίζω -φαντάζομαι ότι το γνωρίζουν όλοι, καλόν όμως είναι να γίνει μια επανάληψη- ότι το επίδομα αρχίζει να καταβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου και την 1η Ιουλίου, δηλαδή μετά τον έκτο μήνα και κάθε μήνα εννοούμε, καταβάλλεται σχεδόν στο διπλάσιο ποσό από αυτό της 1ης Ιανουαρίου. Τώρα, το 2008 και το 2009 η αλλαγή την οποία προσεγγίζει η κυβέρνηση, επί τη βάσει θετικότερων δεδομένων για την οικονομία, είναι: Αντί για δύο εξαμηνιαίες δόσεις, μία ετήσια το 2008 και μία ετήσια το 2009. Στο χρονοδιάγραμμα παραμένουμε ακριβώς στα ίδια, διότι δεν μπορούν να υπάρξουν -όπως σας έχω πει πάρα πολλές φορές- τεράστιες αλλαγές με βάση την οικονομική κατάσταση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όταν θα τελειώσουν οι καταλήψεις στα σχολεία, πολλά σχολεία δεν θα μπορούν να κάνουν μάθημα, γιατί θα έχουν καεί, θα έχουν καταστραφεί πίνακες, θρανία, καρέκλες. Η κυβέρνηση θα ζητήσει λογαριασμό, θα ζητήσει να πληρωθούν αυτές οι καταστροφές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα θέμα πολιτισμού, συνολικά. Αντιλαμβάνομαι το ορθόν της παρατήρησης, ότι δηλαδή έχουμε καταστροφές σε κάποια σχολεία. Η λογική ενός μαθητή που διεκδικεί, ενός ανθρώπου που διεκδικεί, δεν είναι λογική καταστροφής, αλλά λογική οικοδόμησης καλύτερων σχέσεων απέναντι σε αυτούς, εν προκειμένω στην Πολιτεία, από την οποία διεκδικούν. Θέλω να πιστεύω ότι οι όποιες καταστροφές δεν έχουν γίνει από μαθητές, αλλά -φοβούμαι- από κάποια εξωσχολικά στοιχεία. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω λεπτομέρειες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πιστεύω ότι ο καθένας θα πρέπει να στηλιτεύσει τέτοιου είδους πρακτικές, οι οποίες υποβαθμίζουν την ποιότητα του πολιτισμού μας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Από τις πληροφορίες που έφθασαν σε εμάς για τη συνάντηση που έληξε πριν από λίγο, αναφέρουν ότι έγινε συζήτηση για τη δέσμευση της κυβέρνησης για το 5% του ΑΕΠ των δαπανών για την Παιδεία. Ο κ. Καραμανλής πράγματι είπε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να φθάσει αυτό το στόχο μέχρι το τέλος της τετραετίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο στόχος του 5%, είναι ένας στόχος που παραμένει. Ένας στόχος, δύσκολο να επιτευχθεί έως το τέλος της τετραετίας, αλλά είναι ένας στόχος που παραμένει. Αυτό φαίνεται από το ότι -όπως είχα την ευκαιρία να σας πω σε πολλές συζητήσεις μας σε αυτή την αίθουσα- η κυβέρνηση αυτή έχει αυξήσει κατά πολύ, σε απόλυτους αριθμούς, τα ποσά για την Παιδεία. Και είναι πολύ σημαντικό, επίσης, ότι από το Δ΄ Κ.Π.Σ., το ποσό για την Παιδεία είναι σε πολύ μεγάλα ποσοστά, σε πολύ μεγάλα ποσά, σε σχέση με το παρελθόν.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς κλείστηκε μέσω του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού απευθείας, ή σε συνεννόηση με την Υπουργό Παιδείας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε συνεννόηση με την Υπουργό Παιδείας. Πάντα ο Πρωθυπουργός είναι σε συνεννόηση με τους υπουργούς του. Το τυπικό, δηλαδή το πώς έγινε το τηλεφώνημα, δεν μπορώ να το γνωρίζω αλλά δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Για το βασικό οικονομικό αίτημα των δασκάλων, το μισθό των 1.400 ευρώ, ο Πρωθυπουργός τι τους είπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που περιγράφεται στη δήλωσή του. Αυτό το οποίο έχουμε πει και άλλες φορές -άλλωστε είναι ένα αίτημα της ΑΔΕΔΥ, όπως γνωρίζετε- ότι είναι μια συζήτηση η οποία δεν γίνεται μεμονωμένα. Είναι μια συζήτηση -με όλο το σεβασμό και στους δασκάλους και τους καθηγητές- που αφορά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, γιατί ούτως ή άλλως η οποιαδήποτε μισθολογική αλλαγή σε δασκάλους ή καθηγητές επηρεάζει το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 24 October 2006 - 14:45:30 UTC