Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-10-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 36459788

Έκδοση 1

brf2310

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

" Ολοκληρώθηκαν χθες, όπως γνωρίζουμε όλοι, οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Θα ήθελα, εκ μέρους της κυβέρνησης, να συγχαρώ όσους επελέγησαν από τις τοπικές κοινωνίες. Οι εκλογές διεξήχθηκαν με υποδειγματικό τρόπο και όλα κύλησαν ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Θα σας δώσω μερικά χρήσιμα στοιχεία: Τα εκλογικά τμήματα στον πρώτο γύρο ήταν 24.744 και στο δεύτερο γύρο 9.740. Το ποσοστό συμμετοχής στις νομαρχιακές εκλογές, στον πρώτο γύρο, κινήθηκε στο 72,4% (το 2002 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 72,7%) και στο δεύτερο γύρο στο 56,8% (το αντίστοιχο του 2002, ήταν 66,48%). Για τις δημοτικές εκλογές, στον πρώτο γύρο το ποσοστό κινήθηκε στο 72,4% (69,4% ήταν το 2002) και στο δεύτερο γύρο 64,6% (72,6% ήταν το 2002). Συνολικά και στους δύο γύρους κρίθηκαν 54 νομαρχίες και 1.034 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού, δηλαδή 914 δήμοι και 120 κοινότητες. Η εκλογή ολοκληρώθηκε από τον πρώτο γύρο σε 43 νομαρχίες και 787 δήμους και κοινότητες, ενώ επαναληπτικές εκλογές διεξήχθηκαν σε επτά νομαρχίες και 247 δήμους.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο στις 11.00, έχει καλέσει να συναντηθεί με εκπροσώπους της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, παρουσία της Υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η Εταιρεία Στρατηγικών Αναλύσεων και Μελετών, που εδρεύει στην Πολιτεία της Βιρτζίνια, κυκλοφόρησε μια μελέτη την περασμένη Πέμπτη, στην οποία, μεταξύ των άλλων, το κείμενο αναφέρει ότι Ελληνοκύπριοι και Έλληνες στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν κατά την εισβολή του Αττίλα το 1974, κατέληξαν στα μυστικά εργαστήρια του τουρκικού στρατού, όπου χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα. Τα βιοχημικά εργαστήρια ελέγχονται, όπως λέει η ανακοίνωση, από την ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και υπάγονται στη Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία. Θα ήθελα ένα σχολιασμό. Είναι φοβερή η είδηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να ενημερωθώ περαιτέρω και από το Υπουργείο Εξωτερικών -το οποίο φαντάζομαι είναι σε συνεργασία και γι` αυτό το θέμα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου- και να σας κάνω μια δήλωση αύριο.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο ερωτήσεις έχω: Η μια αφορά την αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία, κάποια πρόταση, κάποια νέα πρόταση θα μπει στο τραπέζι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να προκαταλάβω τη συζήτηση. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οι θέσεις της κυβέρνησης είναι δεδομένες και τις έχετε ακούσει πολλές φορές από εμένα σε αυτή την αίθουσα. Δεν έχει αλλάξει τίποτε.

ΚΟΡΑΗ: Το δεύτερο ερώτημά μου: Έχει πάρει η κυβέρνηση το μήνυμα που έστειλε ο θεσσαλικός κάμπος; Πού αποδίδετε εσείς την απώλεια και του νομού Μαγνησίας και την αποτυχία της κοινωνικής συνεργασίας, πολιτικής, που είχε εκεί η Νέα Δημοκρατία με το ΚΚΕ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω τοποθετηθεί ξεκάθαρα από την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές όπως άλλωστε και ο Πρωθυπουργός. Δεν προτίθεμαι να πω τίποτε περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι προφανές, ότι ο κ. Καραμανλής στην αυριανή συνάντηση θα έχει κάποια πρόταση να κάνει. Μήπως έχετε την ευγενή καλοσύνη να μας προϊδεάσετε για την πρόταση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι προφανές. Εκείνο το οποίο θα ήθελα να σας πω, είναι ότι με πολύ σεβασμό στο λειτούργημα του δασκάλου και του καθηγητή, η κυβέρνηση εξαντλώντας κάθε περιθώριο διαλόγου, στο ανώτερο δυνατό επίπεδο: Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα εξηγήσει στους δασκάλους και τους καθηγητές γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτές τις αποφάσεις σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Θα τους ζητήσει να επιστρέψουν στα σχολεία και αυτό θα γίνει -επαναλαμβάνω- στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, ακριβώς διότι πιστεύουμε στο διάλογο και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο προς όλους ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος στην οικονομία, δεν είναι προβλήματα που μπορούν να λυθούν δια μιας και δεν είναι βεβαίως προβλήματα τα οποία μπορεί κανείς να παραβλέψει, προκειμένου να γίνει πρόσκαιρα ευχάριστος. Θέλουμε λοιπόν, ξεκάθαρα, κοιτώντας στα μάτια τους δασκάλους και τους καθηγητές, να τους πούμε ότι αυτές οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί -και τις οποίες γνωρίζουν- είναι αποφάσεις που δεν ελήφθησαν για να ταλαιπωρηθούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, αλλά διότι αυτές είναι οι αντοχές της οικονομίας. Και αυτό θα γίνει, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

ΒΛΑΧΟΣ: Διευκρινιστικού χαρακτήρα, δηλαδή, η συνάντηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα χαρακτηρίσω τη συνάντηση. Αυτό είπα προηγουμένως: Δεν θα προκαταλάβω τη συζήτηση, αλλά ξεκαθάρισα ταυτοχρόνως ότι οι θέσεις της κυβέρνησης είναι δεδομένες, έχουν δηλαδή ανακοινωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.

ΒΛΑΧΟΣ: Εννοώ, ότι δεν θα ζητήσει ο κ. Καραμανλής, δεν θα συζητήσει να βρουν «χρυσή τομή», ένα βήμα πίσω...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ποιες είναι οι σκέψεις της κυβέρνησης. Και σας είπα ότι στο ανώτατο δυνατό επίπεδο θα κληθούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, αναλογιζόμενοι αυτά τα οποία θα τους πει ο Πρωθυπουργός, όπως τα έχει πει και η Υπουργός Παιδείας, σκεπτόμενοι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια απόφαση με το «έτσι θέλω», αλλά με μια απόφαση την οποία επιβάλλουν οι οικονομικές συνθήκες. Να γνωρίζουν από «πρώτο χέρι», από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, πώς έχει το πρόβλημα. Να γνωρίζουν ή εν πάση περιπτώσει, να ακούσουν από τον Πρωθυπουργό, την παράκληση της κυβέρνησης να επιστρέψουν.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα ζητήσετε και τη συνδρομή σε αυτή την προσπάθειά σας του κ. Γιώργου Παπανδρέου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση αυτή, μετά από δυόμισι χρόνια, σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, έχει τεράστια αποδοχή ακόμη στον κόσμο. Και την έχει διότι έχει προτιμήσει να πει την αλήθεια και έχει προτιμήσει τις ξεκάθαρες πολιτικές. Δεν έχει ανάγκη από κανέναν ενδιάμεσο για να συνομιλήσει είτε με παραγωγικές τάξεις είτε με συνδικαλιστές είτε με τους ίδιους τους πολίτες. Η κυβέρνηση αυτή συζητά, διαλέγεται, απευθείας με τους πολίτες.

ΧΙΩΤΗΣ: Μα, μόλις την περασμένη Τρίτη, κύριε Υπουργέ, η Υπουργός Παιδείας εξήγησε ακριβώς αυτά τα επιχειρήματα στους δασκάλους και στους καθηγητές. Θα έχει κάποιο άλλο τρόπο ο Πρωθυπουργός να το εξηγήσει ή θεωρείτε ότι η πειθώς του Πρωθυπουργού είναι μεγαλύτερη από της Υπουργού Παιδείας και μόνο με αυτό ελπίζετε σε τερματισμό των κινητοποιήσεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι ίσως και τον αιφνιδιασμό σας, ότι μπορεί να σας ξαφνιάζει μια τέτοια πολιτική. Θα σας πω όμως ότι είναι μια πολιτική που έχει ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία. Ο Κώστας Καραμανλής όσα χρόνια είναι αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και όσα χρόνια είναι Πρωθυπουργός την έχει ακολουθήσει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Σας θυμίζω, για παράδειγμα, ότι πέρυσι συναντήθηκε με τους συνταξιούχους. Έγινε μια μακρά συζήτηση στην οποία τους εξηγήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία και οι δυνατότητες που έχει η κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτών των προβλημάτων. Οι συνταξιούχοι από τη μια δεν ικανοποιήθηκαν σε σχέση με την επίλυση κάποιων προβλημάτων, τα οποία είχαν υποβάλει ως αιτήματα εκείνη τη στιγμή. Από την άλλη όμως, γνωρίζετε ότι δήλωσαν ικανοποιημένοι από το γεγονός και μόνο ότι ο Πρωθυπουργός συζήτησε μαζί τους, τους άκουσε, τους είπε τα προβλήματα. Δεν περιμένουμε ότι θα δηλώσουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές ικανοποιημένοι και θα τελειώσει εκεί η υπόθεση. Εμείς θέλουμε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο να ξεκαθαριστεί προς τους δασκάλους και τους καθηγητές ότι είναι τα πράγματα της οικονομίας, τέτοια που αυτές τις κινήσεις επιβάλλουν και θα επέβαλαν στην οποιαδήποτε κυβέρνηση να κάνει. Δεν είναι δηλαδή μια αντιπαράθεση πολιτικού ή προσωπικού χαρακτήρα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Απ` αυτό το βήμα δεν θα δώσετε ευχαριστήριο και στο ΠΑΣΟΚ που σας έβγαλε από τη δύσκολη θέση της συζήτησης του άρθρου 16 την Τετάρτη και το συλλαλητήριο που ετοιμαζόταν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνω στη δήλωση την οποία έκανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής ο κ. Τραγάκης, ότι δηλαδή υπήρξε ένα αίτημα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση, που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, δεν είχε κανένα λόγο να διευκολύνει ή να μην διευκολύνει την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η κυβέρνηση δεν διευκολύνθηκε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο το λέτε αυτό. Η κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία, όπως γνωρίζετε, έχει ξεκάθαρη θέση για το άρθρο 16, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και σε αυτό, είναι και ευτυχής συγκυρία ότι συμπίπτει και η άποψη του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σήμερα, του κ. Παπανδρέου, επίσης εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Τραγάκης στη δήλωσή του δεν διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση διευκόλυνε το ΠΑΣΟΚ. Μήπως θα θέλατε εσείς να μας πείτε τους λόγους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω: Υπήρξε ένα αίτημα  αυτό λέει και ο κ. Τραγάκης- και η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είχε λόγο να απορρίψει το αίτημα αυτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μίλησε για διευκόλυνση ο κ. Τραγάκης: «Δεν είχαμε κανένα λόγο να μην διευκολύνουμε... ». Για ποιους λόγους το κάνατε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απευθυνθείτε στο ΠΑΣΟΚ. Κάποιους λόγους θα είχαν που ζήτησαν την αναβολή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τη στάση της κυβέρνησης αφορά, όχι το ΠΑΣΟΚ. Γιατί διευκολύνατε το ΠΑΣΟΚ στην αναβολή της συζήτησης για το άρθρο 16;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί θεωρούμε ότι το θέμα της Παιδείας είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μη γίνει η συζήτηση έτσι όπως πρέπει, στο χρόνο τον οποίο πρέπει. Αν κάποιο κόμμα έχει ζήτημα, πρόβλημα, αίτημα, όπως προβλήθηκε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μη γίνει συζήτηση σ` αυτή τη χρονική στιγμή, δεν έχουμε κανένα λόγο να μη το κάνουμε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Περιμένετε κάτι από την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου στο συγκεκριμένο θέμα, αυτή που προανήγγειλε ο ίδιος χθες το βράδυ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν ξέρω αν έχει να κάνει με το άρθρο 16 αυτό το οποίο μου λέτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: ... (Δεν ακούγεται) για την Παιδεία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω, σε αυτό το ερώτημα που μου ετέθη, νομίζω, από τον κ. Χιώτη: Η κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη από κανέναν ενδιάμεσο για να συνομιλήσει με τους Έλληνες πολίτες.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να επιστρέψω στο θέμα της αυριανής συνάντησης. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, ενώ ρωτούσαμε και εσάς και τον αναπληρωτή σας, αλλά και η κ. Γιαννάκου νομίζω έχει τοποθετηθεί, είχατε πει ότι δεν τίθεται θέμα ή δεν έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους των δασκάλων και των καθηγητών. Τι άλλαξε και προγραμματίστηκε αυτή η συνάντηση; Είδατε ότι συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις; Περιμένατε να τελειώσουν οι εκλογές και το κλίμα να επανέλθει πάλι σε κανονικούς ρυθμούς; Τι ακριβώς άλλαξε και επελέγη η συγκεκριμένη χρονική στιγμή και όχι ας πούμε, πριν από καιρό, ώστε εάν ελπίζετε πράγματι ότι θα λυθεί το θέμα να ελύνετο πριν από λίγες εβδομάδες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι το ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί και μια εβδομάδα μετά την έναρξη της απεργίας και δύο και τρεις και ούτω καθεξής. Διότι είναι διαχρονικό αυτό το τι άλλαξε. Θα μπορούσε να τεθεί και την τρίτη ημέρα κιόλας της απεργίας. Το αντιλαμβάνομαι ως ερώτημα δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, αλλά θα σας πω ότι πρέπει να σας καλύψει η απάντηση ότι η κυβέρνηση έχει πραγματικό ενδιαφέρον να κατανοήσουν στο διάλογο και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην οικονομία.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό το ενδιαφέρον, γιατί εκδηλώθηκε δυο μέρες μετά τη λήξη των εκλογών και δεν εκδηλώθηκε νωρίτερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μια ημέρα. Χθες έληξαν οι εκλογές.

ΒΛΑΧΟΣ: Μου δημιουργείτε την εντύπωση ότι δεν το κάνατε προεκλογικά, γιατί προφανώς θεωρούσατε ότι έχει πολιτική σκοπιμότητα αυτή η απεργία. Αυτή την εντύπωση μου δίνετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμπλέκετε τελείως διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους. Θα σας παραπέμψω στη δήλωση του Πρωθυπουργού για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και θα σας παραπέμψω στις απαντήσεις που έδωσα πριν από λίγη ώρα, σε σχέση με το διάλογο, τον οποίο η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη μέρα που έγινε κυβέρνηση με τις παραγωγικές τάξεις, με τους φορείς και φυσικά με τους δασκάλους και τους καθηγητές, όχι απλώς τον λέει, αλλά τον εννοεί στην πράξη. Άλλωστε, μην ξεχνάτε, ότι είναι ένας διάλογος διαρκής, ο οποίος γίνεται σε επίπεδο της αρμόδιας υπουργού.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν μου δώσατε απάντηση στο ερώτημά μου. Γιατί δεν το έκανε αυτό ο Πρωθυπουργός τόσο καιρό και το κάνει τώρα που έληξαν οι εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σας δώσω καμία απάντηση, διότι είναι βέβαιο ότι μιλάμε για ερώτηση κρίσεως. Στην κρίση σας εγώ δεν θα κάνω άλλη κρίση.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, είναι ερώτηση κρίσεως για τον Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός έκρινε να κάνει αυτή τη συνάντηση τώρα και δεν την έκανε νωρίτερα. Άρα διερευνούμε την κρίση του Πρωθυπουργού, γιατί δεν το έκανε νωρίτερα και το άφησε να γίνει τώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε ελεύθερος να το κάνετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, εσείς να μας πείτε γιατί δεν το έκανε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο διάλογος προϋποθέτει ότι οι δύο πλευρές πάνε χωρίς προκατοχυρωμένες θέσεις για να βρουν μια κοινή συνισταμένη. Εδώ πρόκειται περί ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού ότι «δεν πρόκειται να πάρετε μια». Το ονομάζετε διάλογο αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν στην οικιακή σας οικονομία έχετε «Α» δυνατότητες, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορείτε να πηγαίνετε να κάνετε έξοδα για «δέκα Α». Νομίζω ότι αυτό το οποίο αντιλαμβάνεται κάθε Έλληνας πολίτης, κάθε πολίτης αυτού του κόσμου, δεν μπορεί να διαστρεβλώνεται. Πρέπει λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι αυτό που λέτε εσείς για διάλογο από μηδενική βάση, σε ό,τι αφορά την οικονομία, δεν μπορεί να γίνει από μηδενική βάση. Γιατί η οικονομία έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και συγκεκριμένα προβλήματα. Εκτός και αν ζούμε σε μια άλλη χώρα, η οποία έχει άλλες δυνατότητες και λιγότερα προβλήματα και τότε θα μπορούσε κανείς να πει ότι συζητάει από άλλη βάση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σύμφωνοι, αλλά και εσείς διαστρεβλώνετε την έννοια του διαλόγου, την έννοια της λέξης. Αυτό σας λέω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι με αδικείτε για μια ακόμη φορά. Και με αδικείτε για μια ακόμη φορά, διότι ενώπιόν σας, τουλάχιστον τρεις, τέσσερις φορές προηγουμένως, επανέλαβα ότι στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, αυτή η κυβέρνηση κάνει αυτό, το οποίο ίσως φαινόταν παράξενο -και σας φαίνεται και εσάς παράξενο, απ` ό,τι αντιλαμβάνομαι και δέχομαι ως εκ τούτου αυτό το ερώτημα- και δεν έκανε καμία άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Υποψιάζομαι ότι στην αυριανή συνάντηση, εκτός από το οικονομικό ζήτημα, το οποίο είναι και μείζον για τους εκπαιδευτικούς, η συζήτηση θα είναι -θα λέγαμε- εφ` όλης της ύλης, εφ` όλων των θεμάτων που απασχολούν και τη μια και την άλλη πλευρά. Άρα, αναρωτιέμαι εάν θα τεθεί και το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, μια που θα παρίσταται και η κ. Γιαννάκου. Γιατί, εάν δεν κάνω λάθος, η κυβέρνηση έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό και δεν φαίνεται να έχει προβληθεί ιδιαίτερα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι είναι ελεύθεροι να τοποθετηθούν επί όλων των θεμάτων που αφορούν την Παιδεία. Η κυβέρνηση έχει ήδη τοποθετηθεί και γνωρίζετε ότι είναι ένας διάλογος γι` αυτά τα θέματα ο οποίος «τρέχει» σχεδόν 24 μήνες. Ένας διάλογος ο οποίος «τρέχει» -επαναλαμβάνω- γιατί πρέπει και η χώρα μας να «τρέξει» και να προφτάσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε μείζονα ζητήματα και ιδιαίτερα στο θέμα της αξιολόγησης, στο οποίο έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ήθελα να ρωτήσω, εάν έχετε κάνει ως κυβέρνηση πολιτική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει γίνει. Την έχει κάνει, χθες, στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός. Την έκανε και την περασμένη Κυριακή.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Τι προσδοκά η κυβέρνηση από την αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπαιδευτικούς; Πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει άρση του αδιεξόδου να λυθεί η απεργία και έχει κάτι συγκεκριμένο να προτείνει στη βάση των αιτημάτων των εκπαιδευτικών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήδη σας είπα πάρα πολλά για το θέμα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Τι περιμένετε, όμως, από αυτή τη συνάντηση; Δεν μας είπατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι δυνατόν να προκαταλάβω την άποψη των δασκάλων και των καθηγητών.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι προφανές ότι με τη συνάντηση αυτή φτάνει στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο η διαμάχη για την Παιδεία. Έχετε αναλογιστεί τι θα γίνει εάν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δεν δεχθούν τα όσα τους πει ο Πρωθυπουργός και απαντήσουν ότι ναι, καλά μας τα λέτε, αλλά εμείς θεωρούμε ότι τα προβλήματά μας είναι μεγάλα, τα αιτήματά μας είναι δίκαια και συνεχίζουμε. Από εκεί και πέρα, τι είναι; Από εκεί και πέρα τη σκυτάλη την παίρνει ο λαός να κρίνει εάν η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε αυτή τη μεταρρύθμιση; Δηλαδή, εννοώ μπορεί να είναι μέσα στην ατζέντα το θέμα των πρόωρων εκλογών ή ενός δημοψηφίσματος για το θέμα της Παιδείας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, ούτως ή άλλως όλα τα κρίνει ο λαός, γιατί ο λαός παρακολουθεί ενεργά το πολιτικό γίγνεσθαι. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος, θα μου επιτρέψετε να πω ότι όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει επαναλάβει στη δήλωσή του την περασμένη Κυριακή για εκλογές το 2008, παρέλκει να πω οτιδήποτε περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Δημοψήφισμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το είπατε και προηγουμένως ότι ο Πρωθυπουργός κάνει συναντήσεις με κοινωνικές ομάδες. Τι θα πείτε εάν σε λίγο καιρό μια άλλη κοινωνική ομάδα, ναυτεργάτες, οδηγοί λεωφορείων επιμείνουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και πάλι θα φτάσει ο διάλογος στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, προσπερνώντας τον αρμόδιο υπουργό; Δηλαδή, δημιουργεί και ένα προηγούμενο αυτή η συνάντηση που θα γίνει αύριο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, θα κριθεί. Δεύτερον, δεν προσπερνά καθόλου τον αρμόδιο υπουργό, διότι σας είπα ότι ο αρμόδιος υπουργός  εν προκειμένω η κ. Γιαννάκου- έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί στο διάλογο. Η κυβέρνηση, δια του ομιλούντος εκπροσώπου της ή του αναπληρωτή, επίσης έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Άρα, δεν υπάρχει κανενός είδους αντίληψη περί δύο διαφορετικών συμπεριφορών.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θέλω να πω, όμως, ότι η κ. Γιαννάκου δεν έλυσε το πρόβλημα και αυτό είναι μια αλήθεια. Γι` αυτό πάτε και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο του διαλόγου. Γι` αυτό το εννοώ. Δηλαδή, εάν αύριο ο κ. Κεφαλογιάννης δεν μπορέσει να λύσει το πρόβλημα, ενδεχομένως με τους ναυτεργάτες, θα φτάσει πάλι στο ανώτατο δυνατό επίπεδο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμπίπτει στο πρώτο που είπα: Θα κριθεί.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Από το αποτέλεσμα της αυριανής συνάντησης, προφανώς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, θα κριθεί. Καθετί κρίνεται. Δεν σημαίνει ότι όλα φτάνουν στον Πρωθυπουργό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η οικονομία, όπως είπατε, έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, αλλά και η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες. Πρώτη προτεραιότητα, όπως έλεγε ο Πρωθυπουργός, ήταν η Παιδεία και ο Πολιτισμός. Αύριο τι θα πείτε στους δασκάλους για τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία (δεν ακούγεται) η οποία θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα και από τα αιτήματα που προβάλλουν οι δάσκαλοι με την απεργιακή τους κινητοποίηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας παραπέμψω σε αυτά που έχω δώσει ως στοιχεία ατράνταχτα και αδιάψευστα για αύξηση των δαπανών στην Παιδεία. Όπως θυμάστε, τα έχω πει και στην αίθουσα του press-room, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, δίνοντάς σας συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία για τα ποσά που έχουν αυξηθεί στη διετία, σε απόλυτους αριθμούς, ποσά που ισούνται με αυτά που δόθηκαν στην τελευταία εξαετία του ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για σταδιακή αύξηση των δαπανών για την Παιδεία σε ποσοστό 5% ως προς το ΑΕΠ. Αυτή ήταν η δέσμευση. Εδώ έχουμε μια αντίστροφη τάση από το 3,6% πήγαμε στο 3,09% επί του ΑΕΠ. Άρα, πώς αυξήθηκε επί του ΑΕΠ; Πώς τηρείται, δηλαδή, αυτή η δέσμευση του Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, τα απλά μαθηματικά λένε ότι οι δείκτες είναι αλληλένδετοι. Δεύτερον, επαναλαμβάνω ότι σε απόλυτους αριθμούς -τους οποίους είχα την ευκαιρία να επαναλάβω δύο φορές ενώπιόν σας- η κυβέρνηση αύξησε τα ποσά για την Παιδεία σε τέτοιο αριθμό που ισούνται στα δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, περίπου με αυτά των τελευταίων έξι χρόνων διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

ΒΛΑΧΟΣ: Σε τέτοια θέματα που δημιουργείται μεγάλη κοινωνική ένταση, ο εκάστοτε Πρωθυπουργός έχει ένα χαρτί στα χέρια του. Δηλαδή, όταν φτάσει στην κορύφωση της κρίσης το πιθανότερο είναι να αντικαταστήσει τον υπουργό. Παίρνοντας, όμως, ο κ. Καραμανλής ο ίδιος την ευθύνη για το χειρισμό αυτής της υπόθεσης με την αυριανή συνάντηση, μειώνει -όπως καταλαβαίνετε- τους χειρισμούς. Εάν, λοιπόν, συνεχιστεί αυτή η κρίση και ενταθεί, ποιος θα είναι ο επόμενος χειρισμός του κ. Καραμανλή για να την εκτονώσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η εντιμότητα με την οποία η κυβέρνηση έχει μιλήσει σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, σε όλες τις παραγωγικές τάξεις, είναι αυτή με την οποία θα απευθυνθεί αύριο ο Πρωθυπουργός στους δασκάλους και τους καθηγητές. Για μια ακόμη φορά θα τους θέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία και θα τους ζητήσει, θα τους παρακαλέσει να επιστρέψουν στις αίθουσες των σχολείων. Διότι -επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά- δεν είναι θέμα που αφορά την κυβέρνηση, τους δασκάλους και τους καθηγητές. Είναι θέμα που αφορά συνολικά την ελληνική οικονομία. Στα πλαίσια των αντοχών της ελληνικής οικονομίας, έχουν γίνει τα καλύτερα δυνατά.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή αύριο η συνάντηση θα περιστραφεί στο οικονομικό, η κυβέρνηση θα παραμείνει άκαμπτη; Να την κάνω αλλιώς την ερώτηση. Δεν προτίθεται να ρίξει λίγο νερό στο κρασί της σε σχέση με τη μείωση των δόσεων για το επίπεδο των 105 ευρώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω τοποθετηθεί ήδη, πολλές φορές, στο θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή αύριο, όμως, έχει συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω τοποθετηθεί πολλές φορές. Αντιλαμβάνομαι ότι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους μπορεί να γίνουν πάρα πολλές ερωτήσεις επί του ιδίου θέματος. Δεν νομίζω ότι θα προσφέρει τίποτε περισσότερο. Θέλω να είναι ξεκάθαρο ότι αύριο ο Πρωθυπουργός, δηλαδή η κυβέρνηση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, θα συναντηθεί με δασκάλους και καθηγητές. Θα τους κοιτάξει στα μάτια και θα τους πει ποια είναι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ζητώντας τους παραλλήλως να σεβαστούν ότι αυτά τα προβλήματα έχουν να κάνουν με όλους τους Έλληνες πολίτες και να επιστρέψουν, προκειμένου οι μαθητές να μην χάνουν άλλα μαθήματα. Σεβόμαστε τον αγώνα τους, σεβόμαστε τα αιτήματά τους, σεβόμαστε το διάλογο πάνω από όλα. Αυτό το αποδεικνύουμε στην πράξη.

ΧΙΩΤΗΣ: Σας ζητήθηκε και προηγουμένως μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος του β΄ γύρου των εκλογών. Κατά τη γνώμη μου, δεν την κάνατε. Γι` αυτό θέλω λίγο να το εξειδικεύσω. Θέλω να μου πείτε, πώς σχολιάζει η κυβέρνηση το γεγονός ότι νομαρχίες όπου υπάρχει αδιαμφισβήτητη υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, όπως στις Σέρρες ή τη Μαγνησία ή την Καρδίτσα, χάθηκαν παρότι συμμετείχε υποψήφιος και νυν νομάρχης. Θεωρείτε ότι υπήρξαν κακές επιλογές στους συγκεκριμένους νομούς ή θεωρείτε ότι συγκροτήθηκε σε αυτούς τους νομούς ένα άλλο κυβερνητικό μέτωπο από όλους τους φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ανέφερα προηγουμένως ότι στη δήλωσή του της περασμένης Κυριακής, αλλά και χθες, ο Πρωθυπουργός τα έχει πει όλα ή σχεδόν όλα σε σχέση με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Σας θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα κριτήρια με τα οποία ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες, κριτήρια που όλοι μας αντιλαμβανόμαστε. Είναι σίγουρα και προσωπικά κριτήρια, αν όχι κυρίως προσωπικά κριτήρια, σε πολλές περιπτώσεις.

ΧΙΩΤΗΣ: Διακρίνω μια αντίφαση σε αυτά που μας λέτε. Δεν το έκανε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά άκουσα κορυφαίους υπουργούς να θριαμβολογούν για το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία διατήρησε περίπου 30 νομαρχίες. Πώς είναι δυνατόν από τη μία να λέτε...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το «περίπου» πάει στο «διατήρησε» ή στο «30» για να καταλάβω τι ακριβώς συζητάμε.

ΧΙΩΤΗΣ: Αναφερόμαστε σε σχόλια της προηγούμενης Κυριακής όπου δεν είχε ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ας πάμε στο σήμερα που ξεκαθάρισε το τοπίο.

ΧΙΩΤΗΣ: Σήμερα έχουμε 30 νομαρχίες για τη Νέα Δημοκρατία και 24 για το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να δέχεστε ως επιτυχία τη διατήρηση των 30 νομαρχιών, αλλά να αγνοείτε το επίσης γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε 24 νομαρχίες. Δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά και επιπλέον πήρε νομαρχίες σε περιοχές που η Νέα Δημοκρατία έχει αδιαμφισβήτητη υπεροχή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να μου πείτε τι περίπου θέλετε να αποδείξετε για να δω εάν συμφωνούμε ή διαφωνούμε;

ΧΙΩΤΗΣ: Είμαι βέβαιος ότι θα διαφωνήσουμε. Αλλά η δική μου άποψη δεν έχει καμία αξία. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι, εάν θεωρείτε το εκλογικό αποτέλεσμα απολύτως επιτυχές ή εάν θεωρείτε ότι τουλάχιστον τα αποτελέσματα του δευτέρου γύρου περιέχουν μηνύματα δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση και για τις επιλογές της.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε εκλογικό αποτέλεσμα κρύβει μια λαϊκή σοφία.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θεωρείτε ότι στη διαμόρφωση του αποτελέσματος στο δήμο της Πάτρας έπαιξε ρόλο και η εμφάνιση του κ. Νικολόπουλου σε τηλεοπτικό κανάλι με τις γνωστές χειρονομίες κατά του κ. Φούρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα υπεισέλθω σε επιμέρους συζήτηση. Όπως είδατε, για τις εκλογές δεν κάνω ούτε γενικές τοποθετήσεις.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επειδή η Πάτρα είναι μεγάλος δήμος, γι` αυτό και αναφέρομαι σε αυτή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το σέβομαι. Εν γένει, η Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη, αλλά δεν πρόκειται να μπω σε καμία συζήτηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για το εκλογικό αποτέλεσμα. Θα επαναφέρω και πάλι τον όρο περί ευχαρίστησης ή ικανοποίησης ή δυσαρέσκειας του Πρωθυπουργού. Έμεινε, χθες, ικανοποιημένος και ευχαριστημένος ο Πρωθυπουργός από το αποτέλεσμα που αποτυπώθηκε στο νομό Σερρών, μιας που ως γνωστό ήταν «Καραμανλικό κάστρο»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σέβομαι το δικαίωμά σας να επαναφέρετε όποιους όρους θέλετε, παρότι γνωρίζετε ότι θα επιμείνω σε αυτά που σας έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν.

ΒΛΑΧΟΣ: Από την περιγραφή που κάνατε για το τι θα γίνει αύριο στη συνάντηση, ουσιαστικά από ό,τι κατάλαβα, ελπίζετε στο φιλότιμο των καθηγητών και των δασκάλων. Έτσι δεν είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι έχω πει πάρα πολλά, σήμερα, γι` αυτή την υπόθεση. Ας αφήσουμε τη συζήτηση να εξελιχθεί αύριο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 24 October 2006 - 14:44:33 UTC