Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-10-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 37017402

Έκδοση 1

brf2510

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα βρίσκεται, αύριο Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραστεί στη δοξολογία για τον Πολιούχο της πόλης, τον Άγιο Δημήτριο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, προσδοκάτε εκτόνωση της κρίσης στην Παιδεία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε στη δήλωση που έκανε χθες ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Και αν τελικά αποφασίσουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γιατί να μιλάμε με υποθετικούς τόνους; Όλοι προσδοκούν να υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης στην Παιδεία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ξαναέχει έρθει στην επιφάνεια ένα θέμα που σας είχα ρωτήσει κάποτε και το υποστηρίζουν αρκετοί καθηγητές: Αν θα σταματήσει τελικά αυτό το μιλιταριστικό κατάλοιπο των παρελάσεων των μαθητών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει σε παρόμοια ερώτηση που μου έχει γίνει στο παρελθόν. Ισχύει η απάντηση που σας έδωσα τότε. Θα γνωρίζετε, βεβαίως, ότι πέρα από το νόημα που έχει για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και Ελληνίδων ο εορτασμός της εθνικής επετείου, η ημέρα αυτή είναι και μια ημέρα γιορτής για όλες τις τοπικές κοινωνίες στη χώρα μας. Μια γιορτή στην οποία οι μαθητές, αλλά και οι κοινωνίες συμμετέχουν με μεγάλη χαρά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ρώτησα μετά από τότε, μήπως είχε τελικά είχε εκσυγχρονιστεί η κυβέρνηση, μια και είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν παρατηρείται παρόμοιο φαινόμενο σε άλλες προχωρημένες χώρες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή ο Πρωθυπουργός κάλεσε χθες τους εκπαιδευτικούς να ακολουθήσουν το δρόμο της ευθύνης, ήθελα να ρωτήσω, η κυβέρνηση πότε ανέλαβε τις δικές της ευθύνες, συγκεκριμένα; Ο Πρωθυπουργός στην προ ημερησίας διάταξη ομιλία του για την Παιδεία στις 8 Νοέμβρη του 2004, είχε πει επί λέξει: Η δήθεν δωρεάν Παιδεία, κατάντησε σήμερα το πιο βαρύ οικονομικό φορτίο για κάθε ελληνική οικογένεια και ακόμη περισσότερο για τις οικονομικά ασθενέστερες. Κοστίζει σχεδόν 4.500 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί στο λύκειο. Είμαστε στις τελευταίες θέσεις των παλαιότερων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των χωρών του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία και την Έρευνα. Η κυβέρνηση, δηλαδή, στο δρόμο της ευθύνης που κάλεσε... ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις χθες ο κ. Ρουσόπουλος σε αυτή εδώ την αίθουσα σας έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία, όπως είχε κάνει άλλωστε και την περασμένη εβδομάδα, για τα αυξημένα ποσά που διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση για την Παιδεία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι οποίες, τι έχουν αλλάξει; Το πρόβλημα, δηλαδή, θέλω να πω ότι παραμένει. Και η απεργία να λυθεί, που έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα της Παιδείας, παραμένει και μετά από αυτό. Η κυβέρνηση τι έχει κάνει για να λύσει αυτά τα οξυμμένα, τα εκρηκτικά προβλήματα στην Παιδεία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλά. Δεν θα κάνω, αυτή τη στιγμή, μια αναλυτική παρουσίαση όλων των πρωτοβουλιών που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση. Άλλωστε, σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση, οι πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Η προσπάθεια, όπως γνωρίζετε, είναι διαρκής και συνεχής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε αυτή την ομιλία, ο Πρωθυπουργός είχε πει επίσης ότι «θέλω να επαναλάβω και τη δέσμευση σταδιακής αύξησης των κρατικών δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ μέσα στην τετραετία».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μίλησε, χθες, ο κ. Ρουσόπουλος γι` αυτό. Η απάντησή του είναι απολύτως σαφής.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχετε υπόψη σας μια ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, ούτως ώστε να μπορούν οι βουλευτές να θεμελιώνουν νωρίτερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πώς τη σχολιάζετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ρυθμίσεις για πολύ συγκεκριμένα και ειδικά θέματα στα οποία θα τοποθετηθούν οι αρμόδιοι υπουργοί, όταν έρθει το νομοσχέδιο προς συζήτηση στη Βουλή.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επειδή υπάρχει ένα θέμα ουσίας και αυτό το θέμα ουσίας το θέτω ως εξής: Όταν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται συζήτηση για την παράταση των ορίων ηλικίας ή την ενεργό γήρανση  για να το πω πιο πολιτικά ορθά- οι βουλευτές εμφανίζονται να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε πολύ μικρότερο χρόνο απασχόλησης. Δεν είναι ένα αντιφατικό ερώτημα αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ειδικό θέμα, όπως σας είπα, στο οποίο θα τοποθετηθούν οι συναρμόδιοι υπουργοί.

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Σήμερα, συζητείτο μια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από έναν γονέα για να κηρυχθεί η απεργία των εκπαιδευτικών παράνομη και καταχρηστική. Σε περίπτωση που συνεχίσουν οι εκπαιδευτικοί την απεργία τους, η κυβέρνηση επικροτεί τέτοιες τακτικές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης στη δήλωση που έκανε, χθες το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενο στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ. Χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «επικοινωνιακό ελιγμό με μηδενική ουσία».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν διάβασε τη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός. Μια δήλωση η οποία όπως σας είπα είναι πολύ σαφής.

ΒΛΑΧΟΣ: Προτιμάτε να έχετε απέναντι, αντίπαλό σας, στις εκλογές τον Γιώργο Παπανδρέου ή τον Ευάγγελο Βενιζέλο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα εσωτερικά θέματα ενός άλλου κόμματος δεν είναι ένα θέμα που αφορά τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση που έχει σχηματίσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν σας αφορά ποιον θα έχετε αντίπαλό σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

" Μετά από αίτημα ορισμένων από τους παρισταμένους, η ενημέρωση αύριο Πέμπτη θα γίνει στις 12.30.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 25 October 2006 - 16:54:52 UTC