Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-02-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, συνεχίζοντας τον κύκλο των επαφών του με βουλευτές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, θα συναντηθεί διαδοχικά, αύριο το μεσημέρι, με τους κυρίους Τάσο Σπηλιόπουλο, Δημήτρη Κωνσταντάρα, Πέτρο Μαντούβαλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιώργο Βλάχο και Λευτέρη Ζαγορίτη.

Την Πέμπτη (17/2), στις 10.30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Πολιτισμού θα έχει συνεργασία, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε την πρόσφατη επίσκεψη Αμερικανών επιχειρηματιών στα κατεχόμενα, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου. Ετσι, στην ουσία οι Αμερικάνοι αναγνωρίζουν έμμεσα τα κατεχόμενα. Και, επίσης, θα ήθελα να σχολιάσετε την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Τουρκία, όπου είχε και συνομιλίες με τον κ. Ερντογάν. Ένα γεγονός που έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια, θα έλεγα, στην κυπριακή κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οσον αφορά στο πρώτο θέμα, εξ όσων γνωρίζω, πρόκειται για προγραμματιζόμενη επίσκεψη. Σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι οποιαδήποτε ενέργεια συντελεί στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου είναι καλοδεχούμενη με τις εξής, όμως, προϋποθέσεις:

Πρώτον, οποιαδήποτε πρωτοβουλία πρέπει να είναι σύννομη. Να κινείται, δηλαδή, στο πλαίσιο του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος αναγνωρίζει ως μοναδική νόμιμη κυβέρνηση την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και,

Δεύτερον, οποιεσδήποτε τέτοιες πρωτοβουλίες ή ενέργειες πρέπει να ενθαρρύνουν και όχι να αποθαρρύνουν τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας μόνιμης, δίκαιης και κοινά αποδεκτής λύσης στην Κύπρο.

Οσον αφορά, στην επίσκεψη του κ. Αναστασιάδη: Ολες οι επαφές που συντελούν στην ανταλλαγή απόψεων είναι θετικές. Ούτε, όμως, πρέπει να υποκαταστήσουν, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι υποκαθιστούν την ανάγκη για συνομιλίες μεταξύ των κυβερνήσεων, στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Με την απάντηση που μου δώσατε, κ. Εκπρόσωπε, σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη με αυτή την κίνηση των Αμερικανών στην Κύπρο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η θέση της κυβέρνησης είναι αυτή που μόλις σας ανέφερα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να ρωτήσω κάτι σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του κ. Εβερτ και του κ. Μητσοτάκη. Σας προβληματίζει το γεγονός @επειδή γνωρίζω ότι δεν σχολιάζετε τις δηλώσεις, τουλάχιστον, του επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας- ότι όλο και περισσότεροι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τάσσονται στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Ο Πρωθυπουργός την εξέφρασε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο την περασμένη εβδομάδα. Αυτή η τοποθέτηση ισχύει στο ακέραιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα αναλάβει η κυβέρνηση κάποια πρωτοβουλία να τελειώνει αυτή η φαρσοκωμωδία με το «πόθεν έσχες»; Ξέρουμε το «έσχες», δεν ξέρουμε το «πόθεν» των βουλευτών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η συλλογή των συγκεκριμένων στοιχείων, καθώς και όλη η διαδικασία έχει ανατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων. Εκείνη είναι αρμόδια για τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώνονται, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς και για τη δημοσίευσή τους. Παρακαλώ, λοιπόν, οποιαδήποτε ερώτηση έχετε, σχετικά με το θέμα, να την απευθύνετε στη Βουλή.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα επανέλθω στις τοποθετήσεις των κυρίων Εβερτ και Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί ότι χρειάζεται αυτοκάθαρση, ωστόσο δύο παράγοντες, θα λέγαμε, δύο πρώην Πρόεδροι του κόμματος, ζητούν τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου. Και θα ήθελα να ρωτήσω αν η κυβέρνηση στηρίζει τον Αρχιεπίσκοπο σε αυτήν την προσπάθεια της κάθαρσης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για την κάθαρση και την αντιμετώπιση δυσάρεστων φαινομένων στην Εκκλησία έχει την στήριξη της κυβέρνησης. Επίσης, έχει την υποστήριξη @πιστεύω- όλων των Ελλήνων πολιτών. Αυτό είναι σαφές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ` αυτού: Πιστεύει η κυβέρνηση ότι με την αυτοκάθαρση που προωθεί η Εκκλησία αντιμετωπίζονται οι αιτίες που γεννούν τους «Γιοσάκηδες» και τους «Βαβύληδες»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε φιλοσοφική ανάλυση του φαινομένου αυτού. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι όλες οι προσπάθειες που γίνονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη, πρέπει να τυγχάνουν της υποστήριξης όλων.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τις επαφές που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τα στελέχη που εκφράζουν άποψη πάνω στο Εκκλησιαστικό, είτε στηρίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο, όπως οι κύριοι Μητσοτάκης, Εβερτ, Γιακουμάτος, στη Βουλή, πιο συγκαλυμμένα ο κ. Παυλόπουλος, είναι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση ή εκφράζονται μόνοι τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μπορεί κανείς να υπαγορεύσει σε προβεβλημένα στελέχη, πρώην αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας, πώς θα τοποθετηθούν σε ένα σημαντικό θέμα;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ανέφερα και υπουργούς όχι μόνον πρώην Προέδρους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί δημόσια. Αυτή η τοποθέτηση εξακολουθεί να ισχύει.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στη διαδικασία αυτοκάθαρσης της Εκκλησίας συμπεριλαμβάνονται και αυτές οι ιστορίες που έχουμε μάθει, σχετικά με τα Ιεροσόλυμα και όλο αυτό το πολυπρακτόρικο σκηνικό που έχει στηθεί και το οποίο επηρεάζει την εξωτερική πολιτική; Θεωρείτε ότι αυτό είναι αντικείμενο ενός ιερωμένου ανακριτή να το λύσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπα την περασμένη εβδομάδα -και το επαναλαμβάνω και σήμερα- σε θέματα για τα οποία οι Αρχές της πολιτείας κρίνουν ότι πρέπει να επέμβουν, είναι φυσικό να επεμβαίνουν. Είναι θέματα που ξεφεύγουν της αρμοδιότητας της Εκκλησίας και αφορούν στη λειτουργία Αρχών της πολιτείας.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Εν προκειμένω κρίνετε ότι πρέπει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να κρίνω πότε θα επέμβουν, ενδεχομένως, οι δικαστικές Αρχές. Δεν είναι της αρμοδιότητάς μου. Όπως γνωρίζετε, σε μια ευνομούμενη πολιτεία υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Το Υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να δώσει την αλληλογραφία του πρώην Προξένου στην Ιερουσαλήμ με την αρμόδια Διεύθυνση για τα Εκκλησιαστικά θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών, στον εισαγγελέα για το θέμα του Βαβύλη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει ανακοίνωση-τοποθέτηση του Υπουργείου Εξωτερικών στο θέμα από την περασμένη εβδομάδα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν λέει τίποτε, κ. Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο κ. Παπαληγούρας το ξέρει ότι υπάρχει διαχωρισμός εξουσιών; Γιατί κάποτε είχε καλέσει τον κ. Λινό και του είχε ζητήσει να παρέμβει στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως και υπάρχει διαχωρισμός. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές εξουσίες. Παρόλα ταύτα, η κείμενη νομοθεσία δίνει ορισμένες συγκεκριμένες, εξ όσων γνωρίζω, δυνατότητες @εγώ δεν θα έλεγα επέμβασης- λήψης πρωτοβουλιών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΔΕΜΕΣΟΥΚΑΣ: Αν υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις και στην απίθανη περίπτωση που τεθεί ακόμα και θέμα απομάκρυνσης του Αρχιεπισκόπου, κατά τη σύγκλιση της ιεραρχίας είτε της Παρασκευής είτε αργότερα, η θέση της κυβέρνησης ποια θα είναι στο συγκεκριμένο θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είπατε πριν ότι έχει τη δυνατότητα λήψης ορισμένων πρωτοβουλιών η κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αναφέρθηκα σε συγκεκριμένο θέμα. Μίλησα γενικά ότι εξ όσων γνωρίζω βάσει της κείμενης νομοθεσίας, έχει αυτή τη δυνατότητα. Χωρίς να είμαι βέβαιος για την απόλυτη ορθότητα των νομικών μου γνώσεων, είμαι σίγουρος ότι ο κ. Παπαληγούρας κινείται απολύτως σύννομα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα υπάρξει παρέμβαση από την πλευρά του κ. Παπαληγούρα ή από την πλευρά της κυβέρνησης, γιατί απ` όσο ξέρουμε βρίσκεται κάποια έρευνα σε εξέλιξη. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, θα υπάρξει λοιπόν κάποια παρέμβαση προκειμένου να ερευνηθούν όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δεν έχουν να κάνουν με την Εκκλησία αλλά έχουν να κάνουν με τη δράση κρατικών υπηρεσιών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να απαντήσω σε υποθετική ερώτηση. Παρ` όλα ταύτα, από δημοσιογραφικές πληροφορίες, γνωρίζω ότι βρίσκεται έρευνα σε εξέλιξη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να αναφερθείτε στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης μετά τις χθεσινές δηλώσεις που έκανε ο κ. Αλογοσκούφης και τις αυξήσεις που έδωσε στον υπαλληλικό κόσμο, όπου υπάρχει μια δυσαρέσκεια και λέγεται ότι άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά, άλλα κάνει σήμερα και μάλιστα ότι αυτές οι αυξήσεις που δίνει σήμερα είναι σαφώς μικρότερες από εκείνες τις οποίες έδινε το ΠΑΣΟΚ. Πως απαντάτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αρχίζοντας από το τελευταίο σας ερώτημα, θα ήθελα να σας πω ότι με μοναδική εξαίρεση την εισοδηματική πολιτική για το 2004 -η οποία ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο του 2003 με σαφή προεκλογικό χαρακτήρα- οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έδιναν αυξήσεις και στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους οι οποίες, όπως φαίνεται από αναλυτικό πίνακα τον οποίον ευχαρίστως θα σας διανείμω, υπολείπονταν σημαντικά από τον πληθωρισμό. Και κάτι χειρότερο. Οι αυξήσεις οι οποίες ανακοινώθηκαν το Δεκέμβριο του 2003 δεν ενεγράφησαν ποτέ στον προϋπολογισμό. Να το πω πιο απλά για να γίνει ευκολότερα αντιληπτό: Πάει κάποιος και τρώει πλουσιοπάροχα σε ένα εστιατόριο, του φέρνουν το λογαριασμό, εκείνος τον αφήνει και φεύγει. Και καλείται να πληρώσει το λογαριασμό ο επόμενος πελάτης που χρησιμοποιεί το τραπέζι. Ο επόμενος πελάτης, εν προκειμένω, είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τήρησε στο ακέραιο τις υπερβολικά πλουσιοπάροχες και σαφώς προεκλογικές αυξήσεις, τις οποίες είχε ανακοινώσει η τότε απερχόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τήρησε φέτος στο ακέραιο αυτά τα οποία είχε πει προεκλογικά αλλά και στο κυβερνητικό της πρόγραμμα, τόσο για τις αυξήσεις στους μισθωτούς, όσο και για τις αυξήσεις στους συνταξιούχους, οι οποίοι παίρνουν σαφώς μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με τους μισθωτούς. Τονίζω για μια ακόμη φορά κάτι το οποίο δεν θα κουραζόμαστε ποτέ να λέμε: Όλες οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος της τετραετίας, σε βάθος χρόνου. Ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, πρόθεσή μας είναι με επιταχυνόμενο ρυθμό να συγκλίνουν οι απολαβές τους προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό θα υλοποιηθεί.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως είπατε, βρήκε χειρότερη εικόνα απ` ότι περίμενε στα οικονομικά δεδομένα, μήπως αυτή η χειρότερη εικόνα που βρήκατε τροποποιεί κατά τι είτε το χρονοδιάγραμμα είτε τους αριθμούς με βάση τους οποίους έγιναν οι προεκλογικές δεσμεύσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξακολουθούν, όπως σας είπα και προηγουμένως, να ισχύουν οι δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Το έχει πει κατ` επανάληψη ο Πρωθυπουργός. Το είπε και χθες ο κ. Αλογοσκούφης. Επαναλαμβάνω κι εγώ ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης αυτό που είπε και χθες, από εδώ κι ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Θα ήθελα να επισημάνω μια αντίφαση. Κάνατε λόγο για πλουσιοπάροχες αυξήσεις το 2003. Αυτές τις αυξήσεις όμως ως αντιπολίτευση τις είπατε «ψίχουλα». Γιατί δεν είχατε πει ότι κάνει τις αυξήσεις για προεκλογικούς λόγους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Αυτό σημείωσα από την προηγούμενη απάντησή σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο που είχαμε πει είναι ότι το ποσό για το ΕΚΑΣ θα φτάσει σε ένα συγκεκριμένο ύψος στο τέλος της τετραετίας. Η δέσμευση αυτή εξακολουθεί να ισχύει. Προεκλογικές αντίθετα ήταν οι αυξήσεις που ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ για το 2004. Παρότι δεν είχαν εγγραφεί όπως έπρεπε στον Προϋπολογισμό -κάτι που είναι αδιαμφισβήτητο -και δεν είχαν υλοποιηθεί όταν έγινε η κυβερνητική αλλαγή, η νέα κυβέρνηση τις κατέβαλε κανονικά, παρά την κακή οικονομική κατάσταση που παρέλαβε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν απαντήσατε κύριε Εκπρόσωπε. Δεν τις είχατε καταγγείλει μόνο ως προεκλογικές. Είχατε πει για «ψίχουλα». Αυτό σας αναφέρει και ο συνάδελφος, ότι υπάρχει μια αντίφαση. Τώρα να τις θεωρείτε πλουσιοπάροχες και τότε να τις λέτε ψίχουλα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα μόλις ότι οι εν λόγω αυξήσεις είχαν υπερβολικά προεκλογικό χαρακτήρα. Οσο για τα «ψίχουλα» στα οποία αναφέρεστε, ψάξτε να δείτε τι ακριβώς είχε αποκαλέσει τότε «ψίχουλα» η Νέα Δημοκρατία.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Χθες, είχε πει ο κ. Ρουσόπουλος ότι οι αυξήσεις είναι πάνω από τον πληθωρισμό. Όπως λένε, όμως, οι οικονομικοί συντάκτες σήμερα, οι αυξήσεις είναι πάνω από τον πληθωρισμό στους βασικούς μισθούς και επικρίνουν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί ένα τρικ. Διότι, ο μισθός που παίρνει ο μισθωτός, στην πράξη, η αύξηση την οποία δέχεται, είναι κάτω από τον πληθωρισμό. Τι απαντάτε σε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απαντώ, λοιπόν: Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2004, ο πληθωρισμός ήταν στα επίπεδα του 2,9%. Αυτός ο πληθωρισμός λαμβάνεται κάθε χρονιά ως βάση για τον υπολογισμό των αυξήσεων. Οι αυξήσεις, λοιπόν, που δόθηκαν για το βασικό μισθό, είναι φέτος της τάξεως του 3,6%, δηλαδή 0,7% πάνω από τον πληθωρισμό, οι αυξήσεις δε των συνολικών αποδοχών είναι στο 3%, επίσης ελαφρά πάνω από τον πληθωρισμό. Το έτος 2002, σε έτος δηλαδή μη εκλογικό, ο πληθωρισμός έτρεχε με 3,6%, δόθηκαν αυξήσεις βασικών μισθών στο 4,3%, αλλά οι αυξήσεις των συνολικών αποδοχών ήταν στο 2,5%, υπολείπονταν δηλαδή κατά 1,1% του πληθωρισμού. Αυτή η κυβέρνηση, λοιπόν, υλοποιεί όσα έχει προαναγγείλει ότι θα κάνει, ότι, δηλαδή, οι αυξήσεις θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μέμφεστε, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ ότι έδωσε αυξήσεις; Δηλαδή, δεν θα έπρεπε να δοθούν ή υποστηρίζετε ότι γνώριζε το ΠΑΣΟΚ πως θα χάσει τις εκλογές και έδωσε τις αυξήσεις για να τις πληρώσετε εσείς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ σε μία απέλπιδα προσπάθεια, που έκανε μήπως και κερδίσει λίγο από το χαμένο έδαφος, έδωσε υποσχέσεις, οι οποίες υπερέβαιναν τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Παρόλα ταύτα, η νέα κυβέρνηση αυτές τις δεσμεύσεις -διότι υπάρχει και συνέχεια του κράτους- τις υλοποίησε. Αυτό θέλω να πω. Και αυτό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι τα προηγούμενα έτη οι πραγματικές αυξήσεις ήταν πολύ χαμηλότερες από τον πληθωρισμό. Αρα, οι ανακοινώσεις το Δεκέμβριο του 2003 είχαν σαφώς προεκλογικό χαρακτήρα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, δεν κατάλαβα αυτό που είπατε πριν. Λέτε ότι ανακοίνωσαν αυξήσεις για προεκλογικούς λόγους, τις οποίες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποίησε, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν λεφτά στο ταμείο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι παρά το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση, λόγω των φοβερών ελλειμμάτων, ήταν κακή. Όπως αντιλαμβάνεστε, η υλοποίηση αυτών των προεκλογικών εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ για αυξήσεις, επιβάρυναν ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή το «δεν υπήρχαν λεφτά στο ταμείο» είναι βαρύ σαν έκφραση, από πού τις υλοποιήσατε; Δεν είμαι οικονομικός νους, απλά αναρωτιέμαι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η κεντρική κυβέρνηση κάθε χώρας καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες που υπάρχουν, σε τακτά χρονικά διαστήματα, με δανεισμό.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Θέλω να επιμείνω, επειδή εδώ σημειώνω στη δήλωσή σας ότι «δόθηκαν αυξήσεις σε μια προσπάθεια απέλπιδα να καλυφθεί το χαμένο έδαφος@»

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να καλυφθεί λίγο από το χαμένο έδαφος.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Ναι, «@πέρα από τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας». Οταν, όμως, η αντιπολίτευση λέει «ψίχουλα» το κεντρικό πλέγμα των αυξήσεων που δόθηκαν, αυτό σημαίνει ότι @

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παρακαλέσω για μια ακόμη φορά, να διαβάσετε τι απεκλήθη τότε «ψίχουλα».

ΧΟΝΔΡΟΣ: Αλλά δεν διάβασα τίποτα, επειδή το έχω παρακολουθήσει, δεν έχω δει καμία δήλωση που να λέει ότι ήταν αυξήσεις «πέραν των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας». Αν υπάρχει μια τέτοια δήλωση, ευχαρίστως να τη δούμε. Δεν υπήρχε όμως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμμένω σε αυτά που σας λέω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είχε πει τότε ο κ. Αλογοσκούφης «με δανεικά».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: «Με δανεικά»! Αυτό τι σημαίνει;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αλλά παρότι ήταν «δανεικά» λέγατε ότι ήταν και «ψίχουλα».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας διορθώσω και μου είναι πολύ δυσάρεστο που το κάνω: Αναφέρεστε σε δήλωση που είχε κάνει τότε η κυβέρνηση για το ΕΚΑΣ. Μην τα ρίχνουμε όλα σε ένα τσουβάλι.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και ο κ. Ρουσόπουλος, χθες, για το ΕΚΑΣ είπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με την ανακατανομή των κλιμάκων ωφελούνται φέτος και από το ΕΚΑΣ 30.000 Ελληνες πολίτες επιπλέον. Σας καλώ, λοιπόν, να κάνετε τους υπολογισμούς σας. Υποστηρίζετε ότι αυτοί οι Ελληνες πολίτες πρέπει να μην ωφεληθούν;

ΠΕΠΟΝΗΣ: Την περασμένη εβδομάδα είχατε απαντήσει εδώ σε μια ερώτηση, ότι το Σεπτέμβριο, στη ΔΕΘ, που εξαγγέλθηκε η οικονομική πολιτική, η κυβέρνηση δεν είχε μια πλήρη εικόνα της οικονομίας και είπε κάποια πράγματα περισσότερα ο Πρωθυπουργός. Θέλω να ρωτήσω, το Δεκέμβριο, που ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός, η εικόνα αυτή είχε ξεκαθαρίσει; Ο Προϋπολογισμός στηρίζεται σε πραγματική βάση και επομένως εάν δεν υλοποιηθεί θα φέρνετε κάποια ευθύνη και δεν θα τα αποδίδετε στην κακή κατάσταση της οικονομίας που παραλάβατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, δεν αποδίδετε με ακρίβεια όσα έχω πει και με τον τρόπο που τα έχω πει. Δεύτερον, ο Προϋπολογισμός, όπως σας ανέφερα όλες τις προηγούμενες ημέρες @το είπε και ο κ. Ρουσόπουλος χθες- θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. Η εφαρμογή του Προϋπολογισμού θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθεροποίηση της οικονομίας και την καταπολέμηση των ελλειμμάτων.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Λέτε ότι για την αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να εφαρμόσει το φιλολαϊκό της πρόγραμμα, ευθύνεται η «καμένη γη» που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα εγώ τέτοιο πράγμα;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, αυτό κατάλαβα εγώ. Για την αύξηση του ελλείμματος περίπου κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες που οφείλεται στη διαχείριση που έκανε η Νέα Δημοκρατία, από πέρσι το Μάρτιο μέχρι τώρα, υπάρχει κάτι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πώς το υπολογίζετε εσείς;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πόσο ήταν το έλλειμμα που παραλάβατε τον Μάρτιο, με τα δικά σας δεδομένα και πόσο είναι αυτή τη στιγμή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το έλλειμμα είναι αυτό που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θυμάστε πόσο είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες, ο κ. Αλογοσκούφης στη συνέντευξη που έδωσε, είπε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα όσα έχει υποσχεθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας, θέτοντας, όμως, την προϋπόθεση να διορθωθεί η κακή δημοσιονομική κατάσταση που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και πάλι, δεν αποδίδετε ακριβώς τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη. Αντιγράφετε δημοσιεύματα@

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Έχω μπροστά μου τη δήλωση και μπορούμε να την διαβάσουμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρόλα ταύτα, επειδή είμαστε σίγουροι ότι θα βελτιωθεί η δημοσιονομική κατάσταση, μην έχετε καμία ανησυχία ότι το πρόγραμμα και οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Επί του παρόντος, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ αυτού που μπορώ να δώσω και αυτού που θα ήμουν ικανοποιημένος εάν έδινα. Σε τι φάση είναι ακριβώς; Δίνει αυτά που μπορεί να δώσει, αλλά δεν είναι ικανοποιημένη; Άρα, θα ήταν ικανοποιημένη εάν έδινε κάτι παραπάνω, αλλά δεν μπορεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή αναφερθήκατε επανειλημμένα στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη, παρακαλώ να τις διαβάσετε. Περιέχουν όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την κατανόηση του θέματος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή τα περιθώρια για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου στενεύουν και πάει για παραγραφή, μήπως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει; @Η ο κ. Παπαληγούρας να ζητήσει από τις δικαστικές Αρχές να επισπεύσουν διότι θα παραγραφούν και αυτοί όλοι που έφαγαν τα λεφτά του κοσμάκη θα μείνουν έτσι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το ίδιο θέμα χθες η κ. Μπουρμπούλια δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «ΧΩΡΑ» ότι ο κ. Λινός της είπε καλύτερα να μην μιλήσει. Δεν θα πρέπει να επέμβει ο υπουργός Δικαιοσύνης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω δημοσιεύματα εφημερίδων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, παραγράφεται το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, κύριε Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο σε αυτό το θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με τις ονομαστικές αυξήσεις αυτού του εξωπραγματικού και εικονικού πληθωρισμού, η κυβέρνηση πιστεύει ότι έπαψε να υπάρχει η πολιτική λιτότητας που κατήγγειλε προεκλογικά, πολύ περισσότερο που δεν προχώρησε ούτε στην τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας των μισθωτών, ενώ η ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καλπάζει αχαλίνωτη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει καμία πολιτική λιτότητας. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση αύξησε το εισόδημα για διάφορες κατηγορίες πολιτών σε ποσοστό σαφώς πάνω από τον πληθωρισμό. Μένει δε πιστή στο πρόγραμμα που έχει αναγγείλει και το οποίο θα υλοποιηθεί.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 15 February 2005 - 17:05:11 UTC