Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-02-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Αύριο, στις 11 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Eπίσης από αύριο -και μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων- ο Πρωθυπουργός ξεκινά μια σειρά επαφών με τους βουλευτές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο το μεσημέρι, θα συναντηθεί διαδοχικά με τους: Πάνο Καμμένο, Πέτρο Αλιβιζάτο, Σοφία Καλατζάκου, Γιάννη Μπουγά, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Ελενα Κουντουρά. Οι επαφές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις. Η μία αφορά αυτές τις συναντήσεις που μας είπατε πριν από λίγο. Ξεκινά νέος κύκλος επαφών με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος; Και το δεύτερο που θα ήθελα να ρωτήσω, είναι κατά πόσο αληθεύουν τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας ή τα δημοσιεύματα διαφορετικά, σχετικά με το ενδεχόμενο της αναθεωρητικής Βουλής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε, λέγοντας «αναθεωρητικής Βουλής»;

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Διαβάσατε την Κυριακή ότι μέσα στη σκέψη της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στις αλλαγές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πρώτο, ναι, το είπα ότι είναι επαφές με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Δεν έχω κάτι περισσότερο να πω. Στο δεύτερο, δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνησή σας δείχνει μια αξιοσημείωτη σταθερότητα. Αμα τη αναλήψει σας, τα έσοδα κατέρρευσαν. Ισως έφταιγε το «πράσινο ΣΔΟΕ» τότε, αλλά η κατάσταση συνεχίστηκε και τα έσοδα κατέρρευσαν και τον προηγούμενο μήνα. Αντί για αύξηση 7,5% που περιμένατε τον Ιανουάριο, είχαμε 3,35%. Υπάρχει ακόμα σαμποτάζ από το «πράσινο ΣΔΟΕ» ή δεν μπόρεσε η κυβέρνηση να συγκροτήσει εκείνο το μηχανισμό, ο οποίος θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και να συγκροτήσει ένα μηχανισμό είσπραξης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επίσης, θέλω να σας πω ότι αυξήθηκαν τα έσοδα των συνταξιούχων, των μισθωτών κ.τ.λ. Σήμερα, ανακοινώνεται η νέα εισοδηματική πολιτική από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία θα τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό στους μισθωτούς, για αυξήσεις μεγαλύτερες από τους μισθωτούς στους συνταξιούχους, για αυξήσεις διπλάσιες από τον πληθωρισμό στο ΕΚΑΣ και τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ. Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα που αναφέρετε, θα σας πω ότι οι μηχανισμοί του κράτους λειτουργούν. Υπήρξε μια αναδιάρθρωση στο ΣΔΟΕ. Θα συνεχίσει η λειτουργία ομαλά, τα έσοδα θα αυξηθούν και θα επιτευχθούν οι στόχοι μας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε πόσο θα είναι το έλλειμμα για το 2004;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τα οποία έχουμε ανακοινώσει μέχρι τώρα. Δεν έχει αλλάξει κάτι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, ρωτώ μήπως έχουμε καταλήξει στο πού θα είναι το έλλειμμα και αν αυτό σχετίζεται με τη μείωση των εσόδων συνολικά για το 2004.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάτι διαφορετικό από αυτά που έχουν ανακοινωθεί.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σχετικά με την Εκκλησία: Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος, χθες, απάντησε στον κ. Αντώναρο, σε αυτά που είχε πει την Παρασκευή, σχετικά με το ότι η κυβέρνηση περιμένει να δει το αν και το πότε θα προχωρήσει η Εκκλησία στην αυτοκάθαρση. Θα ήθελα να ξέρω, κατ` αρχάς, πως εξέλαβε η κυβέρνηση τη δήλωση του κ. Καλλίνικου και δεύτερον, εάν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποιες πρωτοβουλίες ή αν θα περιμένει ακόμη το αν και το πότε θα προχωρήσει στην αυτοκάθαρση η Εκκλησία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω τη δήλωση που μου αναφέρατε. Είναι σαφής η θέση της κυβέρνησης, η οποία έχει αναφερθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, την περασμένη Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και παραμένει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε πόσο αυξήθηκαν τα έσοδα των συνταξιούχων που λέτε; Υπάρχει ποσοστό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, αλλά θα τα ανακοινώσει σε λίγη ώρα ο κ. Αλογοσκούφης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε πραγματικές τιμές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Η αύξηση θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό για τους μισθωτούς, ότι η αύξηση θα είναι πάνω από τις αυξήσεις των μισθών για τους συνταξιούχους και διπλάσιες από το πληθωρισμό για τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ και για όσους παίρνουν ΕΚΑΣ.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Δεν σχολιάσατε τη δήλωση, όμως ο κ. Καλλίνικος, ο οποίος όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ο πνευματικός πατέρας του Αρχιεπισκόπου, χαρακτήρισε άτοπες και πρόχειρες τις σκέψεις που εκφράστηκαν από την κυβέρνηση, εδώ στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Δεν υπάρχει κάποια απάντηση ως προς αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, απάντησα προηγουμένως.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Δεν είπατε, κ. Εκπρόσωπε. Είναι άτοπες και πρόχειρες οι σκέψεις της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα προηγουμένως.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορούμε να ερμηνεύσουμε αυτό τον κύκλο συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους βουλευτές ως μια προσπάθεια να δει ποιους θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιήσει σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε ερμηνεία είναι αυθαίρετη. Ο Πρωθυπουργός συναντάται με τους βουλευτές του. Εχει συναντηθεί και στο παρελθόν. Τώρα, οι συναντήσεις γίνονται πιο οργανωμένα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει τους θεσμούς. Τι απαντάτε; Πώς το σχολιάζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου, κατ` αρχάς, έχει πει τόσα πολλά και αντιφατικά που θα πρέπει να ξεκινήσει από τα βασικά. Ας απαντήσει πρώτα, εάν για την οικονομική πολιτική, την οποία παρέδωσε η κυβέρνησή του, είχε ο ίδιος συμφωνήσει ή διαφωνήσει και τι έχει να πει γι` αυτό. Ας συνεχίσει με συγκεκριμένες προτάσεις, εάν διαφωνεί με τις προτάσεις που έχουν γίνει και ας καταλήξει, απαντώντας μας εάν η πρόταση που έγινε μόλις πριν από λίγες ημέρες από τον εκλεγμένο με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ βουλευτή κ. Στέφανο Μάνο για απόλυση 400.000 δημόσιων υπαλλήλων, τον βρίσκει σύμφωνο. Συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ ότι θα πρέπει να γίνουν απολύσεις 400.000 δημόσιων υπαλλήλων; Διότι, το ΠΑΣΟΚ μας έχει συνηθίσει να είναι σαν εκκρεμές. Από τη μία άκρη ως την άλλη. Ας αποφασίσει μια συγκεκριμένη στρατηγική, μια πορεία, μια πολιτική, για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του στον κόσμο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς τηρεί η κυβέρνηση τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για το ΕΚΑΣ και τον ΟΓΑ, αφού η αύξηση που δίνει με βάση τον πληθωρισμό δεν ξεπερνά τα 8 με 10 ευρώ, όταν οι προεκλογικές δεσμεύσεις δεν έλεγαν αυτό. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις ήταν από 140 σε 230, που μεταφράζεται, εάν δεν κάνω λάθος, γύρω στα 25 με 30 ευρώ το χρόνο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουμε πει ότι θα φθάσουμε έως τα 230 ευρώ ως το τέλος της τετραετίας. Δεν έχει κλείσει ακόμη ο πρώτος χρόνος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά για φέτος, όμως, δεν τηρούνται οι προεκλογικές υποσχέσεις, τουλάχιστον.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι προεκλογικές υποσχέσεις τηρούνται και σας το είπα με πολύ συγκεκριμένα ποσοστά. Πάνω από τον πληθωρισμό για τους μισθωτούς, διπλάσιες από τον πληθωρισμό για τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ και για όσους παίρνουν ΕΚΑΣ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για την υπόθεση Βαβύλη: Αλήθεια, πιστεύει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει πολιτικό ζήτημα με τη δράση αυτών των μηχανισμών, οι οποίοι δικάζουν και απαλλάσσουν εμπόρους ναρκωτικών που έχουν στενές σχέσεις με την Αστυνομία, με τις διωκτικές Αρχές γενικότερα; Δεν υπάρχει, δηλαδή, ζήτημα πολιτικών ευθυνών σε αυτό το ζήτημα; Αν όντως το πιστεύει η κυβέρνηση, σημαίνει ότι θα επαναλάβει και θα συνεχίσει η ίδια κατάσταση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε βγάλει ένα συμπέρασμα δικό σας και επί τη βάσει αυτού του συμπεράσματος λέτε ότι αν συμβαίνει αυτό και το πιστεύει η κυβέρνηση, τότε ... Μα, ήδη η κυβέρνηση, όπως θυμάστε, σε ζητήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη έχει πάρει δημόσια θέση, όχι μόνο με πολιτική δήλωση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά και με συγκεκριμένα μέτρα που ανακοίνωσε την ίδια εκείνη ημέρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κατόπιν επαφών που είχε με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Αρα, λοιπόν, η κυβέρνηση, η Πολιτεία, έχουν ήδη δώσει δείγμα γραφής για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν προβλήματα σαν αυτά που αναφύησαν τον τελευταίο καιρό και τα οποία πλήττουν το κύρος της Δικαιοσύνης, παρότι αναφέρονται σε μικρό αριθμό σε σχέση με το συνολικό αριθμό των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με αυτά τα 12 μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση @

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε στη ζωή χρειάζεται διαρκής βελτίωση των πραγμάτων.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Γιατί σας ξάφνιασε η άποψη του κ. Μάνου; Και ο κ. Βουρλούμης, απ` ό,τι θυμάμαι, έχει πολλές φορές εισηγηθεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ΟΤΕ, απολύσεις των υπαλλήλων και ο κ. Αράπογλου είχε πει την άλλη φορά ότι οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να κλείσουν. Άρα στο δημόσιο διάλογο υπάρχουν τέτοιες απόψεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλλον δεν θυμάστε πολύ καλά, γιατί ο κ. Βουρλούμης δεν μίλησε ποτέ για απολύσεις 400.000 δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Βουρλούμης μίλησε για εθελουσία έξοδο. Είναι τελείως διαφορετικό το ένα από το άλλο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κατ` αρχάς, δεν έχει τόσους υπαλλήλους ο ΟΤΕ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μίλησε όμως για απολύσεις, ενώ ο κ. Μάνος μίλησε σαφώς για απολύσεις 400.000 δημοσίων υπαλλήλων. Εγώ ξανακαλώ το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου: υιοθετεί αυτές τις απόψεις;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Έχουν κλονιστεί οι σχέσεις κυβέρνησης-Εκκλησίας; Έχει πάρει σαφείς αποστάσεις η κυβέρνηση από τον Αρχιεπίσκοπο και τις εξελίξεις στην Εκκλησία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έχουν κλονιστεί οι σχέσεις. Η κυβέρνηση έχει πάρει σαφείς θέσεις για τα ζητήματα της κάθαρσης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εναποθέτετε την υλοποίηση όλων των αποφάσεών σας στο τέλος της τετραετίας. Αν οι εκλογές γίνουν στην τριετία, αυτές παραμένουν υπόσχεση για την επόμενη τετραετία. Η άλλη ερώτηση είναι: πήρατε μέτρα για τυχόν περαιτέρω αναζωπύρωση του πληθωρισμού μετά από αυτές τις υπέρογκες αυξήσεις του ΕΚΑΣ και των συντάξεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η βούληση της κυβέρνησης είναι αποτυπωμένη, με σαφήνεια, στον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός αυτός θα εκτελεστεί και θα έχει τα αποτελέσματα, τα οποία η κυβέρνηση έχει καταγράψει στον προϋπολογισμό. Στο πρώτο ερώτημα που θέσατε, δεν θυμάμαι να το είπα ποτέ αυτό που λέτε. Ούτε εγώ το είπα, ούτε κανείς άλλος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι λογικό συμπέρασμα. Συνάγεται από τα πράγματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν νομίζω ότι συνάγεται κάτι τέτοιο από τα πράγματα. Εκείνο που λέμε είναι ότι ήδη έχουμε αρχίσει να αναπτύσσουμε την πολιτική μας. Ότι η πολιτική μας σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις @ αυτό το είπα δύο φορές, να μην το επαναλάβω και τρίτη @ είναι αυτή που είχαμε προαναγγείλει και είχαμε δεσμευτεί. Έχουμε δεσμευτεί για μια πολιτική η οποία θα έχει κατάληξη στο τέλος της τετραετίας. Κανείς δεν είπε ποτέ ότι θα γίνουν όλα στο τέλος της τετραετίας. Ήδη έχουν αρχίσει και γίνονται πολλά πράγματα, σε πάρα πολλούς τομείς.

ΑΛΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αντώναρος μας είχε πει από το ίδιο βήμα ότι η κυβέρνηση περιμένει να γίνουν γενναία βήματα από την πλευρά της Εκκλησίας στο θέμα της αυτοκάθαρσής της. Θεωρείτε ότι η δέσμη μέτρων, όπως την περιέγραψε ο κ. Χριστόδουλος, είναι ικανοποιητικά βήματα; Επίσης, θέλω να ρωτήσω, αν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου ή επίκειται κάποια συνάντησή τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα, ούτε υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία. Εάν όμως συμβεί, θα σας ενημερώσω εγκαίρως. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, η θέση μας είναι σαφής. Δεν θα σχολιάσω τα βήματα αυτά. Προς Θεού! Όταν κάτι είναι προς την κατεύθυνση της κάθαρσης, θα μας βρει σύμφωνους και θα στηρίξουμε αυτή την υπόθεση.

ΑΛΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ειπώθηκε ότι περιμένετε να δείτε αυτά τα βήματα, είναι αυτά που περιμένατε να δείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει αυτό που είπα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στις δηλώσεις του χθες ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Καλλίνικος αμφισβήτησε περίπου τη δυνατότητα ή και τη δικαιοδοσία της κυβέρνησης@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι το έκανε. Είναι αρκετά έμπειρος.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μα ήταν σαφέστατη η δήλωσή του. Είπε ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση;

ΧΙΩΤΗΣ: Με δεδομένο ότι συνεδριάζει αύριο η Κυβερνητική Επιτροπή για το Ευρωσύνταγμα, έχει καταλήξει η κυβέρνηση πότε θα έρθει προς κύρωση από τη Βουλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ σύντομα. Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί από την Πρόεδρο της Βουλής.

ΧΙΩΤΗΣ: Επειδή υπήρξε σήμερα μια συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Βουλής, πότε θα συζητηθεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τους εξοπλισμούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι θα κάνει ανακοίνωση η Πρόεδρος της Βουλής. Δεν έχω ακριβή ημερομηνία να σας πω. Θα περιμένουμε να ανακοινωθεί από τη Βουλή.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο αναθεώρησης του προϋπολογισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Υπάρχουν εισηγήσεις από κυβερνητικά στελέχη για να υπάρξει κάποια παρέμβαση της δικαιοσύνης με όλα αυτά που έχουν αποκαλυφθεί για τα σκάνδαλα της Εκκλησίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρεμβάσεις της δικαιοσύνης ήδη υπάρχουν. Και προανακριτικές έρευνες, απ` ό,τι γνωρίζω, έχουν ξεκινήσει από τον αρμόδιο εισαγγελέα για κάποια θέματα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Στην απάντησή σας στο ερώτημά μου, τι ορίζοντα δίνετε για να μην το επαναφέρω συχνά - πυκνά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έτους.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Οι δημόσιοι παράγοντες με έγγραφά τους προετοιμάζουν τα έξοδά τους για αναθεώρηση του Προϋπολογισμού. Ένα τέτοιο έγγραφο παρουσίασε ο «Επενδυτής» το Σάββατο. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για να λέει ο Μητροπολίτης Καλλίνικος ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαιοδοσία να παρέμβει, ή όπως αλλιώς ερμηνεύεται η δήλωσή του, πρέπει να έχει κάποια «μυρωδιά» πολιτικής παρέμβασης. Εχω την απορία αν θα υπάρξει αυτή η πολιτική παρέμβαση και όχι η παρέμβαση της Δικαιοσύνης πια, ώστε να ανοίξει αυτές (δεν ακούγεται) στην Εκκλησία και αν δίνετε κάποιον ορίζοντα σε αυτήν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα ερώτημα που μάλλον πρέπει να απευθύνετε στον ίδιο.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είδαμε κάποια σχόλια του Αρχιεπισκόπου, το τελευταίο διήμερο, που μπήκαν σε εισαγωγικά, ότι η κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της απέναντι στην Εκκλησία, για τις ταυτότητες και για μια σειρά θεμάτων. Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω δει να υπάρχει κάποια επίσημη δήλωση από την Εκκλησία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να το ρωτήσω κάπως διαφορετικά: Είχε η κυβέρνηση αυτό το χρόνο από τότε που κέρδισε τις εκλογές οποιαδήποτε συζήτηση με την ηγεσία της Εκκλησίας για το θέμα των ταυτοτήτων; Και να περιμένουμε κάποια πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, είχε υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. Μετά τη συνάντηση είχαν γίνει δηλώσεις και από τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και από τον υποφαινόμενο. Δεν ετίθετο τέτοιο θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εχει η κυβέρνηση κάποιο σχόλιο για το γεγονός ότι σήμερα έκλεισαν επ` αόριστον δύο Πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και της Θεσσαλίας, εξαιτίας περικοπών στις δαπάνες κατά 30% το 2005, σε σχέση με το 2004;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχει μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν και με τον τρόπο δουλειάς που γίνεται στα Πανεπιστήμια. Κάποια αιτήματα τα οποία, εξ όσων γνωρίζω, είχαν ήδη ικανοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομίας, στο χρονικό διάστημα μεταξύ της ανακοίνωσης και της πραγματοποίησης της απεργίας, για προσλήψεις οι οποίες, άλλωστε, είναι πολύ μικρές στον αριθμό αυτές που υπολείπονται από αυτές που είχαν ανάγκη τα Πανεπιστήμια . Υπάρχει, όμως, αναλυτική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε πολιτική παρέμβαση στην περίπτωση που η Εκκλησία δεν προχωρήσει στην αυτοκάθαρση, που μείνει δηλαδή σε αυτά τα μέτρα που έχει αναγγείλει η Ιερά Σύνοδος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τι εννοείτε όταν αναφέρεστε σε «πολιτική παρέμβαση». Το αν, όμως, που βάζετε στην ερώτησή σας είναι απαγορευτικό για να απαντήσω σε οτιδήποτε. Δεν απαντώ ποτέ με αν. Υπάρχει μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, η οποία και ευελπιστούμε όλοι να έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για την κοινωνία στο σύνολό της. Δεν υπάρχει εδώ αντιπαράθεση δυνάμεων. Υπάρχει ένας προβληματισμός, ο οποίος απλώνεται συνολικά στην κοινωνία.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Το λέω, γιατί η Εκκλησία έχει ανακοινώσει μέτρα. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε τι προτίθεται να κάνει. Θα ήθελα να ρωτήσω αν η κυβέρνηση προτίθεται να μείνει σε αυτά τα μέτρα μόνον, να δει να υλοποιούνται αυτά τα μέτρα ή αν περιμένει κάποια περισσότερα βήματα από την πλευρά της Εκκλησίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο. Κάθε τι που ξεκινάει θα πρέπει να έχει αρχή, μέση, τέλος. Να δοθεί, δηλαδή, η ευκαιρία και η δυνατότητα να αποτυπωθούν αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάποιος χρονικός ορίζοντας σε αυτή την αναμονή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην αλλαγή της κοινωνίας;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην αναμονή από την πλευρά της κυβέρνησης στο να δει αποτελέσματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας. Είναι η βούληση που έχει πολύ μεγάλη σημασία και αυτή η βούληση καταδεικνύεται.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Σας είχα ρωτήσει και πριν από λίγες ημέρες για τους υποτρόφους του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, τους μεταπτυχιακούς. Μαθαίνω ότι ακόμη και τώρα, σήμερα, δεν έχουν πληρωθεί ούτε τον Ιανουάριο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Παιδείας.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με τα ζητήματα που έχουν ανοίξει, όπως στο Εκκλησιαστικό, στη Δικαιοσύνη και όλα όσα ακούγονται, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει και ένα συγκεκριμένο πολιτικό κόστος και ότι αυτό αποτυπώνεται και σε δημοσκοπήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μετρήσαμε ποτέ το πολιτικό κόστος, γι` αυτά που προτείναμε στον ελληνικό λαό ότι θέλουμε να κάνουμε. Αλλωστε, αυτά είναι εκείνα για τα οποία ο ελληνικός λαός μας εξέλεξε στην κυβέρνηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν μετά από όσα έχουν περιέλθει σε γνώση της κυβέρνησης για την υπόθεση Βαβύλη, αν θεωρεί ότι υπήρχε κάποιος παρακρατικός μηχανισμός που λειτουργούσε σε συνεργασία με κρατικές υπηρεσίες, μυστικές υπηρεσίες, εκκλησιαστικούς παράγοντες κ.τλ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σχετικά με το πρωτοσέλιδο του «Επενδυτή», το Σάββατο, για τα αίτια της πτώσης του ΣΙΝΟΥΚ, το στρατιωτικό έγγραφο που παρουσιάζει και το ότι δεν είχε παρουσιαστεί μέχρι στιγμής αυτό το έγγραφο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα έγγραφο που εστάλη στις 20 Ιανουαρίου να παρουσιαστεί πού; Δεν έχει παρουσιαστεί κανένα έγγραφο της επιτροπής που διεξάγει έρευνα. Η επιτροπή έρευνα του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπως δηλώνει και στο ίδιο το έγγραφο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ψάχνει να βρει κάθε πιθανή αιτία γι` αυτό το δυστύχημα που μας συγκλόνισε όλους. Υπήρξε μια απάντηση από το ΓΕΣ και μια απάντηση από την ΥΠΑ, οι οποίοι θεωρούν αδύνατον, απίθανο να έχει συμβεί αυτού του είδους η πρόσκρουση με ένα αεροσκάφος το οποίο πετούσε περίπου 11 χιλιόμετρα πιο ψηλά από ό,τι το ελικόπτερο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε ότι δεν είναι «παρακρατικός μηχανισμός». Πώς θα ορίζατε αυτή την ομάδα, αυτούς τους ανθρώπους Βαβύλη και σία. Υπάρχει μια λέξη με την οποία θα τους προσδιορίζατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν με προσέξατε. Δεν θα κάνω προσδιορισμούς για το τι είναι ο Βαβύλης ή όχι. Είπα ότι δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, στο ερώτημα που μου έθεσε ο κ. Γκουτζάνης αν προκύπτει ότι υπάρχει σχέση με @«παρακρατικούς μηχανισμούς», με άλλες υπηρεσίες «ύποπτες» ή «ανύποπτες» ή «καχύποπτες».

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Επικαλεστήκατε την απάντηση που εξέδωσε η υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία λέει ότι στα 3.000 πόδια που πετούσε το ελικόπτερο δεν υπήρχε κάποιο ελικόπτερο ή αεροπλάνο. Υπάρχει και ο δικηγόρος, όμως, της οικογένειας του Πατριάρχη, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχει μια νεκρή ζώνη που φθάνει σε ύψος 7.000 ποδών και βεβαίως ερωτά πώς είναι δυνατό να γνωρίζει η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ότι δεν πετούσε κάποιο άλλο αεροσκάφος εκεί από τη στιγμή που δεν μπορεί να το δει από τα ραντάρ της.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που συνέβη με την πτώση του ΣΙΝΟΥΚ είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Η έρευνα συνεχίζεται και ελπίζουμε να τελειώσει γρήγορα για να έχουμε όλοι απαντήσεις. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο από αυτά που έχει ανακοινώσει ήδη το ΓΕΣ και η ΥΠΑ.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα τα δώσετε στη δημοσιότητα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα αποτελέσματα θα δοθούν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 14 February 2005 - 16:05:14 UTC