Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-02-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, συνεχίζοντας τον κύκλο των επαφών του με βουλευτές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, θα συναντηθεί διαδοχικά, αύριο το μεσημέρι, με την κ. Ζέτα Μακρή και τους κυρίους Ανέστη Αγγελή, Κώστα Γκιουλέκα, Σταύρο Κελέτση, Νίκο Λέγκα, Φίλιππο Τσαλίδη, Βασίλη Πάππα και Γιώργο Καλαντζή.

Την Παρασκευή (18/2), ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Αλέκο Αλαβάνο, αμέσως μετά το πέρας της εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για αγροτικά θέματα. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται, κατόπιν αιτήματος του κ. Αλαβάνου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Είχε συγκεκριμένο αίτημα ο κ. Αλαβάνος στην κουβέντα αυτή ή είναι εφ` όλης της ύλης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο σε όσα είπα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση ως προς την τοποθέτησή του, ζητώντας την τιμωρία των υπαιτίων και την εξυγίανση της κοινωνίας. Σας το λέω, όπως ακριβώς το είπε. Η κυβέρνηση ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει τέτοιους χαρακτηρισμούς. Δεν θέλω να μου σχολιάσετε τις δηλώσεις του κ. Στεφανόπουλου. Με ενδιαφέρει, όμως, το εξής: Αν εκτός από την αυτοκάθαρση της Εκκλησίας, που λέτε ότι τη ζητάτε εσείς ως κυβέρνηση, σας ενδιαφέρει και η τιμωρία των υπαιτίων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί. Οσα είπε ο Πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Αρα, δεν ζητάτε την τιμωρία των υπαιτίων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπε ο Πρωθυπουργός.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Για λιτότητα, εκτός από την αντιπολίτευση, μιλούν και τα στελέχη της ΔΑΚΕ. Συγκεκριμένα, έχω υπόψη μου κάποιες δηλώσεις, οι οποίες λένε ότι συνεχίζεται η πολιτική λιτότητας των προηγούμενων χρόνων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπα και χθες, σημασία έχει ότι για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια -με εξαίρεση τις καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα ανακοινώσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ το Δεκέμβριο του 2003 και οι οποίες, επαναλαμβάνω, δεν είχαν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό- οι αυξήσεις φέτος είναι ουσιαστικές και σαφώς πάνω από τον πληθωρισμό. Από αυτές τις αυξήσεις ωφελούνται κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με χαμηλό εισόδημα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σας προβληματίζει το γεγονός ότι δεν πείθονται, όμως, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Χώρα» η κ. Μπακογιάννη υποστηρίζει το διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας. Όταν πυκνώνουν αυτές οι φωνές και υπάρχουν αρκετές το τελευταίο διάστημα, για την κυβέρνηση εξακολουθεί να ισχύει ότι δεν μπαίνει τέτοιο θέμα επί του παρόντος ή επ` αόριστον;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χρονοδιάγραμμα επί του παρόντος ή επ` αόριστον;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χρόνια ακούμε από πολλές κυβερνήσεις, πριν, και τη δική σας για δωρεάν παιδεία. Διαβάζουμε ότι 1 δις ευρώ ξοδεύονται για την παραπαιδεία, για ξένες γλώσσες και ενισχυτικά μαθήματα. Υπάρχει πρόγραμμα ή πρωτοβουλία της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση, για να σταματήσει αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες χρόνια τώρα, για να σπουδάσουν τα παιδιά τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό σε όλους μας. Θα ήθελα, όμως, στο ποσό που αναφέρατε, να κάνω μία διαφοροποίηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας, λίγο παραπάνω από το μισό του ποσού που είπατε, αναφέρεται στα έξοδα που βαρύνουν τις ελληνικές οικογένειες για δίδακτρα που καταβάλλονται στα φροντιστήρια και το υπόλοιπο για την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Πρόκειται για δύο διαφορετικά μεγέθη, δύο διαφορετικά θέματα. Το ένα είναι να μάθουν οι Ελληνες μαθητές και μαθήτριες μία και δύο ή και παραπάνω ξένες γλώσσες, κάτι που μόνο να χαιρετίσει κανείς μπορεί. Το άλλο, βεβαίως, είναι ένα θέμα που αφορά στην ανεπάρκεια ίσως του συστήματος να προετοιμάσει τους μαθητές και τις μαθήτριες για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε την πρωτοβουλία να διεξαχθεί ένας μεγάλος διάλογος για την παιδεία, ώστε να εντοπιστούν και στην πρόοδο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Ο διάλογος ξεκίνησε, είναι σε εξέλιξη και είμαι βέβαιος ότι όλοι που συμμετέχουν, θα συνεισφέρουν ώστε να έχει θετική κατάληξη αυτός ο διάλογος και να αντιμετωπίσει μεταξύ των άλλων και το συγκεκριμένο θέμα το οποίο θίξατε.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Διαβάζω σήμερα στο «ΒΗΜΑ» ένα ρεπορτάζ του συναδέλφου κ. Χιώτη, ότι είναι στο τελικό στάδιο οι συνομιλίες για την εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης για το όνομα των Σκοπίων. Εχουν πέσει πολλές ιδέες στο τραπέζι και ανάμεσά τους η πρόταση να ονομαστεί «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας». Κατά πόσον ισχύουν όλα αυτά και σε τι στάδιο είναι οι συζητήσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία τέτοια πληροφόρηση. Παρακαλώ, αύριο το πρωί, στην ενημέρωση που θα κάνει ο κ. Κουμουτσάκος να του απευθύνετε τα σχετικά ερωτήματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μια και για πρώτη φορά καλύπτετε τον πληθωρισμό με τις αυξήσεις, είναι απορίας άξιον που δεν σας έστειλαν ευχαριστήρια τηλεγραφήματα οι ομοσπονδίες εργαζομένων και συνταξιούχων. Το ερώτημα είναι: Αυτό το 3,6% θα επεκταθεί και στις αυξήσεις των ΔΕΚΟ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στην ενημέρωσή σας, παρακαλώ να διευκρινίσετε αν θα είναι και αυτές που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο όρος «ΔΕΚΟ» είναι εν πολλοίς ξεπερασμένος, διότι πολλές από τις εταιρίες που αναφέραμε παλαιότερα ως ΔΕΚΟ, δεν ανήκουν πλέον σ` αυτή την κατηγορία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εξ αυτού ήταν και η ερώτηση, επειδή ακριβώς λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα ήταν απορία άξιον να παρέμβει η κυβέρνηση, οι αρμόδιοι Υπουργοί για να καθορίσουν το ύψος των αμοιβών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μάλιστα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι παρόλο που επίσημα η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν έχει ανοίξει το ασφαλιστικό, ωστόσο στο τραπέζι πέφτουν σωρηδόν οι προτάσεις που έχουν στόχο την αύξηση των ορίων ηλικίας, των περικοπών των πρόωρων και αναπηρικών συντάξεων κ.λπ.; Μήπως αυτό είναι μια προετοιμασία εδάφους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα έχουμε πει. Δεν υπάρχει καμία άλλη εξέλιξη στο ασφαλιστικό θέμα.

ΧΙΩΤΗΣ: Για τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης περί μη αναπροσαρμογής τους ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για να είμαι απόλυτα ακριβής δεν έχω υπόψη μου καμία απόφαση σχετικά με τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση, όπως έχετε δηλώσει, δεν αναμειγνύεται, δεν εμπλέκεται στο διάλογο για το εργασιακό, που έχει ανοίξει. Ωστόσο, ο κ. Γιακουμάτος σε σημερινή συνέντευξή του σε οικονομική εφημερίδα ζητά παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και ουσιαστικά κατάργηση του 8ωρου. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή, με συγχωρείτε, πώς δεν αναμειγνύεται η κυβέρνηση@;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου τη συγκεκριμένη συνέντευξη στην οποία αναφέρεστε.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή διάβασα κι εγώ το ρεπορτάζ του συναδέλφου Β. Χιώτη και ξέρω ότι κατά τεκμήριο έχει πολύ καλό ρεπορτάζ, θα ήθελα να ρωτήσω: Εάν εσείς δεν έχετε μια τέτοια πληροφόρηση, μπορείτε να μας πείτε σε ποιο σημείο, σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση της κυβέρνησης, έχουν φθάσει οι συνομιλίες με τα Σκόπια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν έχω πληροφόρηση και σας παραπέμπω, γι` αυτό, το θέμα στον κ. Κουμουτσάκο, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 16 February 2005 - 14:05:10 UTC