Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-09-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο σε όλους σας και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, αν και δεν πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλό, από τις παρεμβάσεις που είδα. Θέλω να πω, κάτι που το βλέπουμε όλοι, ότι στα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, η Ν.Δ. έχει ουσιαστικά τρεις γραμμές και επομένως, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος πρέπει να είναι τρισυπόστατος για να απαντήσει στη Ν.Δ. Υπάρχει μια γραμμή που λέει ότι «τα μέτρα είναι λίγα», μια άλλη που λέει ότι «τα μέτρα είναι πολλά και πού θα βρείτε τα χρήματα» και μια τρίτη γραμμή, η οποία υποστηρίζει ότι «είναι ανέφικτες υποσχέσεις». Ο κ. Καραμανλής, από τις τρεις αυτές γραμμές, προτίμησε την τρίτη. Οτι είναι ανέφικτες υποσχέσεις του Πρωθυπουργού. Κάνει λάθος σε αυτό, διότι τα μέτρα είναι συγκεκριμένα και θα εφαρμοστούν. Οσα αφορούν τα φορολογικά, (π.χ. πετρέλαιο για τους αγρότες, για τους μικρομεσαίους, θα εφαρμοστούν εντός του Οκτωβρίου) και όλα τα άλλα μέτρα, (τα οποία έχουν σχέση με αύξηση στις συντάξεις των αγροτών κ.λπ.), θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2004. Η κοινή λογική λέει ότι αφού πάμε για εκλογές την άνοιξη, δεν μπορεί η κυβέρνηση να εξαγγέλλει μέτρα, που δεν θα τα εφαρμόσει τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο. Πώς είναι ανέφικτα και πώς το λέει ο κ. Καραμανλής; Δεν γίνεται πιστευτός και δεν θα γίνει πιστευτός την κρίσιμη στιγμή της εφαρμογής των μέτρων.

Σήμερα, εξάλλου, ο κ. Καραμανλής υπερασπίστηκε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέλω να θυμόμαστε, γιατί πρέπει να θυμόμαστε σε αυτόν τον τόπο, ότι ο Α` και ο Β` βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», είναι έργο του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο αντιτάχθηκε με φανατισμό η Ν.Δ. Εφυγε από τη Βουλή, για να μην ψηφιστούν οι σχετικοί νόμοι. Σήμερα έρχεται ως υποστηρικτής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτά που κατέκρινε, δηλαδή, τώρα τα αναιρεί. Σε κάθε περίπτωση, θα μου δοθεί η ευκαιρία να απαντήσω στον κ. Καραμανλή στις διάφορες ομιλίες που έχει προγραμματίσει το τριήμερο στη Θεσσαλονίκη.

Ενα άλλο σχόλιο που θέλω να κάνω αφορά την Παιδεία. Γνωρίζουμε όλοι ότι άρχισε χθες το νέο σχολικό έτος. Δόθηκε αφορμή, λοιπόν, να γίνουν διάφορες δηλώσεις, από διάφορους. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο και θα έλεγα ότι δεν είναι σωστό, στην έναρξη του σχολικού έτους να γίνεται πεδίο αντιπαραθέσεων η Παιδεία. Διότι αυτό δεν είναι σωστό, ούτε για τους δασκάλους, σε όλο το σύστημα, ούτε για τις οικογένειες, ούτε πολύ περισσότερο για τα παιδιά. Νομίζω ότι αντιπαραθέσεις κομματικές, για θέματα που αφορούν στην Παιδεία, με την έναρξη του σχολικού έτους, δεν πρέπει να γίνονται. Και αυτό το λέω διότι ακούσαμε τον κ. Καραμανλή να λέει ότι το ολοήμερο σχολείο είναι «parking». Πώς μπορεί να σχολιάσει κανείς μια τέτοια δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Προφανώς, δεν γνωρίζει επακριβώς τί σημαίνει ο θεσμός αυτός και πόσο χρήσιμος είναι για τα παιδιά και για τους γονείς.

Σήμερα το μεσημέρι έγινε μια συνάντηση με Καθηγητές Πανεπιστημίου, οι οποίοι ζητούν αύξηση των μισθών, περίπου κατά 20%. Ερχόμενος εδώ, άκουσα ότι η συνάντηση αυτή δεν πήγε καλά. Γνωρίζετε ότι αυξήσεις που αφορούν το 2004 θα γίνουν τον Ιανουάριο του 2004. Νομίζω ότι οι απαιτήσεις των καθηγητών των Πανεπιστημίων που ζητούν αύξηση 20% για την επόμενη διετία είναι εκτός πλαισίου. Δεν μιλώ μόνο για το ποσοστό, αλλά και για το αίτημα αυτό καθαυτό, όσον αφορά το 2004. Εχουν γίνει σχετικές δηλώσεις από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Φαρμάκη.

Ενα θέμα που θέλω να καυτηριάσω αφορά τις εικόνες που βλέπουμε να επαναλαμβάνoνται κάθε χρόνο στις τηλεοράσεις, όταν αρχίζει το σχολικό έτος, εικόνες για κάποιο σχολείο με σπασμένα τζάμια ή που δεν είναι σε καλή κατάσταση. Αυτό πολλές φορές μας κάνει να γενικεύουμε και να αδικούμε την αλήθεια για την κατάσταση στο χώρο της παιδείας, για την κατάσταση των σχολείων στη χώρα μας. Δεν είναι καθόλου έτσι, όπως γνωρίζετε. Στα περίπου 11.000 σχολεία που υπάρχουν στη χώρα, το μέγιστο ποσοστό τους, είναι καινούργια, σύγχρονα σχολεία. Αυτό δεν το δείχνουμε, δεν το λέμε, αρκούμαστε πάντα σε κάποιο το οποίο, όντως, μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα. Δεν λέω, καλό είναι να παρουσιαστεί αυτό -είμαι υπέρ- προκειμένου να μην υπάρχει και αυτό το πρόβλημα. Αλλά, να μην αποσιωπούμε και την πρόοδο που έχει γίνει στα σχολικά κτίρια.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε όσα συμβαίνουν στη Μ. Ανατολή. Πριν από λίγο, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, έκανε και σχετική δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό. Η ελληνική κυβέρνηση και ως μέλος της Ε.Ε., εκφράζει την ανησυχία της για την ενδεχόμενη απέλαση του κ. Αραφάτ. Αυτό δεν θα βοηθούσε καθόλου στο δρόμο της ειρήνης που έχει χαραχτεί και στις προσπάθειες που γίνονται. Το αντίθετο. Θα δυσκόλευε τα πράγματα πάρα πολύ. Σκοπός είναι να συμβάλλουν όλοι για να βρεθεί επιτέλους μια λύση στο θέμα του Παλαιστινιακού. Εκτός από τη δύναμη που χρησιμοποιείται μέχρι τώρα, πρέπει να χρησιμοποιηθεί από όλους η σοφία, η σύνεση και το μέτρο.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Εξετάζετε το ενδεχόμενο ο κ. Αραφάτ να επιλέξει την Ελλάδα ως τόπο εξορίας του;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Αραφάτ έχει κάνει σχετικές δηλώσεις, στις οποίες αναφέρει ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί από εκεί που βρίσκεται. Και όπως έχει πει ο ίδιος "μέχρι θανάτου".

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καραμανλής, για τον "Καποδίστρια" μίλησε σήμερα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Καραμανλής μίλησε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι στον αέρα. Υπάρχει ένας θεσμός, ο οποίος τη στηρίζει και την έχει εκσυγχρονίσει. Αυτός ο θεσμός είναι ο νόμος "Καποδίστρια".

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τους πόρους μίλησε. Πόρους θα δώσετε στους Δήμους;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γνωρίζετε ότι έχουν γίνει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις από τους Δημάρχους. Εχουν γίνει σχετικές συμφωνίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε συμφωνήθηκε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχουν γίνει σχετικές συμφωνίες και δεν μπορεί να έρχεται ο κ. Καραμανλής, ο οποίος δεν έχει να επιδείξει κάτι αυτός και η παράταξή του και να αναφέρεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διότι, το 1992, υπενθυμίζω -πηγαίνω πολύ παλιά, αλλά τι να κάνουμε, κυβερνάμε αρκετά χρόνια και δεν είναι τυχαίο αυτό, συνήθως κυβερνούν οι καλύτεροι- είχαν κάνει οικονομικές περικοπές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκτοτε, έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα, προς το καλύτερο. Οι Δήμαρχοι το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το 1992 έγιναν περικοπές, τώρα δεν δίνετε φράγκο. Αυτό είπε, ότι έχετε να τους δώσετε λεφτά χρόνια.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό δεν είναι αλήθεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε για τρεις γραμμές. Ηθελα να ρωτήσω, αν έρθουν με τις ξένες αποστολές άτομα ασφάλειας δικά τους, τι θα γίνει; Γιατί, άλλα είπατε εσείς, άλλα ο κ. Βενιζέλος και άλλα ο κ. Πρωτόπαπας. Ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι μόνον ως τουρίστες μπορεί να έρθουν. Εσείς είπατε ότι υπάρχει συμφωνία και μπορούν να έρθουν. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα έρθουν οπωσδήποτε, είναι πάγια τακτική. Τι ισχύει από όλα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ισχύει ότι το 2004, όταν θα έρθουν οι αθλητικές ομάδες εδώ, μπορούν να συνοδεύονται από όποια μέλη θέλουν, όπως και να τα ονομάζουν αυτά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ως τουρίστες;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μπορεί να συνοδεύονται από όποια στελέχη δηλωθούν ότι θα συνοδεύονται. Από εκεί και πέρα, θα υπακούουν όλοι στους ελληνικούς νόμους και στη συμφωνία που θα γίνει με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι ξεκαθαρισμένο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είναι ένοπλοι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οταν θα έρθουν, θα σας πούμε. Τα θέματα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πολλά και σημαντικά και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα προσοχή. Και αυτό κάνουμε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δηλαδή, μπορεί να γίνει κάποια συμφωνία, που ακόμα δεν έχει γίνει; Δεν έχει κλείσει το θέμα για το καθεστώς που θα έρθουν οι συνοδείες;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πρέπει να σας πω ότι όταν ταξιδεύει ο Πρωθυπουργός μιας χώρας σε μια άλλη χώρα, συνοδεύεται από τη φρουρά του, η οποία άλλοτε έχει οπλισμό και άλλοτε δεν έχει. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα την οποία επισκέπτεται κάποιος, έχει την αρμοδιότητα όλων των πραγμάτων και της ασφάλειας. Στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων υπάρχει εμπειρία από τους προηγούμενους. Θα γίνει, λοιπόν και σε μας ό,τι έχει γίνει σε άλλους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τη δέουσα προσοχή. Βεβαίως, τον πρώτο λόγο τον έχει η ελληνική κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 12 September 2003 - 13:05:10 UTC