Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-09-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα -θα σας διανεμηθεί στο τέλος της ενημέρωσης- στον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον, συγκλονισμένος από την τραγική απώλεια, τη δολοφονία της υπουργού Εξωτερικών Αννα Λίντ. Με τη σειρά μας, εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στη σουηδική κυβέρνηση και το σουηδικό λαό γι@ αυτό το ιδιαίτερα τραγικό γεγονός.

Θα ήθελα να κάνω τρεις εισαγωγικές παρατηρήσεις:

Η πρώτη αφορά την κατάθεση ορισμένων στοιχείων, που έχουν να κάνουν με την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει, σήμερα, η Ν.Δ., γύρω από την πορεία σύγκλισης της Ελλάδας σε ορισμένους τομείς, κατά την περίοδο 2000-2004. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. λέει -τουλάχιστον έτσι εμφανίστηκαν τα στελέχη της το πρωί σε ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς- ότι ναι μεν έχει έρθει η Χάρτα Σύγκλισης, η οποία περιέχει σημαντικά στοιχεία, αλλά μερικά από αυτά θα έπρεπε -τα έχουμε ξαναπεί δήθεν- να έχουν γίνει κατά την περίοδο 2000-2004. Επειδή ως γνωστόν η Ν.Δ., έχοντας και το γνωστό πολιτικό έλλειμμα και το έλλειμμα στρατηγικής, προσπαθεί να γαντζωθεί πίσω από διάφορους δείκτες και στοιχεία, συνήθως με ελλιπέστατη επιτυχία -γνωρίζετε άλλωστε ότι χθες αποκαλύφθηκε πως διαστρεβλώνει τα στοιχεία αυτά- μας δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουμε πέντε σημεία που αποδεικνύουν τι πραγματικά έγινε σε ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, κατά την περίοδο από το 1999 μέχρι σήμερα.

-Αρχίζοντας από την οικονομία, ας ξεκινήσουμε από το δημοσιονομικό έλλειμμα. Θέλω να θυμίσω ότι το 2000 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας ήταν στο 1,9%, ενώ το 2002 είναι στο 1,2%. Υπάρχει μια βελτίωση 0,7%. Την ίδια περίοδο, όμως, το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ε.Ε. των "15" -γιατί, πάλι, άκουσα κάποιον συνάδελφό σας να λέει, χθες, σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό για την Ευρώπη των "25", ενώ η Χάρτα Σύγκλισης είναι για την Ευρώπη των "15"- έφθασε στο 1,9%, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες. Την ώρα, λοιπόν, που το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρώπη αυξανόταν, την περίοδο 2000-2002, κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες, το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα έπεφτε κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες. Καταλαβαίνετε την τεράστια διαφορά, την πρόοδο που σημειώνει η χώρα μας.

-Δεύτερο σημείο: Δαπάνες κοινωνικής προστασίας. Το 1997 οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας ήταν στο 23,6% του ΑΕΠ. Το 2000 ήταν στο 26,4% του ΑΕΠ. Σήμερα, με τα μέτρα που εξαγγείλαμε, υπερβαίνουμε πλέον με το κοινωνικό πακέτο της περασμένης εβδομάδας, το 28%. Είμαστε, ήδη, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

-Τρίτο σημείο: Ρυθμοί ανάπτυξης. Το 1996 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έτρεχε με 3,6%. Το 2003 -για το πρώτο τρίμηνο, που υπάρχουν στοιχεία- τρέχει με 4,4% και αυτή η αλλαγή έγινε μέσα σε αυτή την τετραετία. Ενώ στην Ευρώπη, όπως γνωρίζετε, η αύξηση του ΑΕΠ τρέχει με 0,5%, στην Ελλάδα τρέχει -επαναλαμβάνω- με 4,4%.

-Τέταρτο σημείο: Απασχόληση. Είχαμε δεσμευθεί ότι θα δημιουργήσουμε 300.000 ευκαιρίες απασχόλησης. Υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας από το 2000 μέχρι το 2003, ναι ή όχι; "Ναι" απαντούν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Μέσα σε αυτά τα περίπου τριάμισι χρόνια δημιουργήθηκαν 324.367 ευκαιρίες απασχόλησης. Γι@ αυτό και η ανεργία πήγε από το 11,5% στο 8,9%, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της EUROSTAT. Και αν κάποιος με ρωτήσει για το θετικό ισοζύγιο -διότι οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι αυτές που δημιουργούνται και μπορεί κάποιος να μου πει "ναι, αλλά χάθηκαν και κάποιες"- υπογραμμίζω: Το ισοζύγιο σε αυτή την τριετία, η διαφορά των θέσεων απασχόλησης που δημιουργήθηκαν και χάθηκαν είναι θετικό. Η σύγκριση είναι θετική. Είναι "συν" στην απασχόληση, κατά 69.000 θέσεις εργασίας. Ακούω μερικές φορές που λέει η Ν.Δ. ότι μειώθηκε η απασχόληση. Δεν διαβάζουν ούτε τα στοιχεία της EUROSTAT. Η απασχόληση έχει αυξηθεί 1,7% αυτή τη χρονιά.

-Πέμπτο και τελευταίο σημείο, επειδή αναφερόμαστε, σε σχέση με το εισόδημα του ελληνικού νοικοκυριού: Η ΕUROSTAT όρισε ένα δείκτη στο 100. Το διαθέσιμο εισόδημα του ελληνικού νοικοκυριού, είναι στο 97%. Είναι κοντά, λοιπόν, στο μέσο όρο και η Ελλάδα είναι καλύτερα από άλλες πέντε χώρες της Ε.Ε.

Και αυτά έγιναν αυτή την τετραετία. Καλά θα κάνει, λοιπόν, η Ν.Δ. το έλλειμμα στρατηγικής της, το έλλειμμα της πολιτικής της, την αδυναμία πρωτοβουλιών της, που την αναγκάζουν να γίνεται υστερόγραφο της πολιτικής μας, να μην προσπαθεί να το δικαιολογήσει με ανύπαρκτα, άγνωστης προέλευσης ή και αναξιόπιστα στοιχεία. Την εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Δεν τιμούν, ούτε αυτήν, ούτε τον αρχηγό της, τέτοιες πρακτικές.

Δεύτερη εισαγωγική παρατήρηση. Σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου, είναι μια θλιβερή επέτειος. Είναι μια ιδιαίτερα τραγική επέτειος για τον αμερικανικό λαό και βεβαίως για όλη την ανθρωπότητα. Θέλω και πάλι να εκφράσω τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και να τονίσω ότι η Ελλάδα -γιατί νομίζω ότι αυτό αφορά όλο το έθνος μας- είναι ταγμένη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα, μετέχει στις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, όπως αυτές καθοδηγούνται στο πλαίσιο που καθορίζεται από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από τον ΟΗΕ. Επίσης, θέλω να τονίσω ότι, εκτός από τη διεθνή συνεργασία στην οποία μετέχουμε και θα μετέχουμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα της διεθνούς τρομοκρατίας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν -και η Ε.Ε., αλλά και άλλες μεγάλες δυνάμεις του κόσμου- ιδιαίτερα τις γενεσιουργές αιτίες της βίας, της μισαλοδοξίας, του φανατισμού, μέσα από την ανάπτυξη της αγοράς των χωρών του Τρίτου Κόσμου, μέσα από προσπάθειες που θα αποβλέπουν στην εξασφάλιση μιας ομαλής, σταθερής αναπτυξιακής πορείας των χωρών όπου παρατηρούνται αυτά τα προβλήματα, μέσα από επίλυση των διεθνών συγκρούσεων και διαφορών με ειρηνικό τρόπο, μέσα από την επιβολή του Διεθνούς Δικαίου, όπως αυτό καθορίζεται από τις αποφάσεις και το πλαίσιο του ΟΗΕ, σε όλο τον κόσμο. Διεθνής συνεργασία, προσπάθεια ειρήνης, αντιμετώπιση των διαφορών, ανάπτυξη, περισσότερο εισόδημα, πρέπει να είναι η δική μας απάντηση απέναντι στις αιτίες που γεννούν αυτά τα φαινόμενα, πέρα από την καταπολέμηση των οργανώσεων που δρουν με τρομοκρατικό τρόπο.

Τρίτη παρατήρηση: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε σήμερα ένα σχολείο. Βεβαίως, καλά έκανε. Εμαθα ότι το αποφάσισε, αφού γνώριζε ότι ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί κάποιο άλλο. Είναι η συνήθης πρακτική του υστερόγραφου. Επιλογή του. Θέλω, όμως, να παρατηρήσω κάποια πράγματα, σε σχέση με αυτά που είπε: Για μια φορά ακόμη, και ο κ. Καραμανλής, με τη γνωστή μιζέρια που διακρίνει το λόγο της Ν.Δ., επιχείρησε να εμφανίσει την κατάσταση στην Παιδεία τελείως διαφορετική από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Δεν έχει, ίσως, αντιληφθεί την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί, τη στιγμή που όλοι ομολογούν και την πρόοδο και την ιδιαίτερη ενίσχυση του δημόσιου σχολείου και τη σημαντική αναβάθμιση του επιπέδου των γνώσεων που προσφέρει. Εάν, δε, ανησυχεί για τα κτίρια, μιας και πήγε στο 8ο Λύκειο, του συνιστούμε να πάει και στη συμβολή των οδών Λευκωσίας και Πάτμου, όπου έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες για τη δημιουργία και του νέου κτιρίου του Λυκείου αυτού. Οπως και να το κάνουμε, ο κ. Καραμανλής αναζητά τι έχει απομείνει από το χθες. Εμείς, αναζητούμε πόσο πιο γρήγορα θα δημιουργήσουμε το θετικό αύριο. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Γιατί δεν κανονίζουν να πηγαίνουν μαζί, για να μην κάνουμε κι εμείς, κάθε ημέρα, διπλό κόπο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διότι ο ένας είναι υστερόγραφο του άλλου. Τι να κάνουμε; Μπορεί να κάνετε διπλό κόπο και το σέβομαι, αλλά ο κ. Καραμανλής και η επιλογή αυτή της Ν.Δ. είναι ένα υστερόγραφο.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Για τους τρεις που συνελήφθησαν στην Κύπρο, θέλω να σας ρωτήσω, οι οποίοι δικάζονται σήμερα με συνοπτικές διαδικασίες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει άμεση παρέμβαση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. @Εχετε ενημερωθεί για το θέμα από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Παπανδρέου παρενέβη και προς τον ΟΗΕ και προς κάθε αρμόδιο για το θέμα. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις και μεριμνούμε, βεβαίως, για την προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Είπατε για την 11η Σεπτεμβρίου και θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν δύο χρόνια μετά, μετά από δύο ημιτελείς πολέμους και τους υπεύθυνους, όπως είχε αναφερθεί, ασύλληπτους, σήμερα κάνοντας το ισοζύγιο, είμαστε πιο κοντά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και πιο μακριά από την καταπολέμηση των αιτίων που τη γεννούν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή η πορεία είναι και δύσκολη και απαραίτητη. @Ισως έχουν ληφθεί πολλά μέτρα για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Σίγουρα σε αυτόν τον τομέα -το γνωρίζετε- όλες οι χώρες λαμβάνουν μέτρα και η διεθνής συνεργασία δείχνει ότι έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα. Βεβαίως, δεν έχουν επιλυθεί πολλές περιφερειακές συγκρούσεις από τις οποίες προκαλούνται προβλήματα. Εγιναν και πόλεμοι που ανοίγουν τέτοια μέτωπα. Πρέπει λοιπόν, πέρα από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που είναι απαραίτητη - κι εμείς μετέχουμε σε αυτήν - να σταθούμε με ιδιαίτερη προσοχή και ευθύνη στα ζητήματα της εμπέδωσης της ειρήνης, της επίλυσης των περιφερειακών συγκρούσεων, με ειρηνικό τρόπο - και το τονίζω αυτό, γιατί είναι ένα σημείο που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα - αλλά και της ανάπτυξης της εσωτερικής αγοράς των χωρών αυτών. @Οπου υπάρχει φτώχεια, όπου υπάρχει πόλεμος, όπου υπάρχει δυστυχία, η μισαλλοδοξία και η τυφλή βία κάνουν την εμφάνισή τους.

ΜΟΥΡΤΗΣ: @Εχουμε σήμερα και μία άλλη επέτειο, είναι η επέτειος των 30 χρόνων από την ανατροπή του Αλιέντε στη Χιλή, με τη συνέργια και των Αμερικανών. @Εχετε κάτι να πείτε και γι' αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: @Εχουμε καταδικάσει, όπως γνωρίζετε, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ως ΠΑΣΟΚ, το πραξικόπημα Πινοσέτ. Παραπέμπω και στις τότε ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτά που επισήμανε τότε, ισχύουν πάντα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Λόγω ημέρας, υπάρχει κάποια ανησυχία από την αμερικανική Πρεσβεία, έχετε ενημερωθεί ως κυβέρνηση για κάποια έκτακτα μέτρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Πάντοτε λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Τονίζω ότι στην Ελλάδα τα μέτρα που έχουμε λάβει και οι κινήσεις που κάνουμε, μπορεί να μας βοηθήσουν και να μας πείσουν ότι είμαστε μια ασφαλής χώρα. Θα συνεχίσουμε έτσι.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μία διευκρίνιση θέλω, αναφορικά με κάποια στοιχεία που παραθέσατε για το θέμα της απασχόλησης. Μιλήσατε για τη δημιουργία 324.367 θέσεων εργασίας. Θέλω να ρωτήσω, αν αυτές είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης ή αν σε αυτές συνυπολογίζετε την εποχική απασχόληση ή την απασχόληση μέσω Προγραμμάτων Κατάρτισης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μιλώ για εποχική απασχόληση ή για Προγράμματα Κατάρτισης. Θέλω να σας θυμίσω ότι η δέσμευση του Πρωθυπουργού ήταν 300.000 ευκαιρίες απασχόλησης, 300.000 ευκαιρίες κατάρτισης ανέργων και 300.000 ευκαιρίες κατάρτισης ήδη απασχολούμενων. Λοιπόν, οι μεν 300.000 ευκαιρίες κατάρτισης ανέργων είναι ένα κεφάλαιο, το οποίο πρέπει να έχει κλείσει. Θα δώσουμε τα σχετικά στοιχεία. Οι 300.000 ευκαιρίες ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης είναι ένα άλλο κεφάλαιο, για το οποίο θα δοθούν επίσης στοιχεία. Σήμερα, έδωσα τα στοιχεία για τις ευκαιρίες απασχόλησης, στα οποία δεν περιλαμβάνεται η κατάρτιση, ούτε έχει σχέση με το Υπουργείο Εργασίας, με εποχική εργασία. Δεν πριμοδοτεί, δεν έχει προγράμματα και πολιτικές εποχικής εργασίας. @Αρα, ούτε κατάρτιση είναι, ούτε εποχική. Είναι θέσεις εργασίας, με ό,τι αυτό σημαίνει σε μια οικονομία. Είναι 324.367 ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας, οι οποίες δόθηκαν και αξιοποιήθηκαν. Φυσικά, θα είναι και πλήρης και μερική απασχόληση. Αλλά, σας θυμίζω, ότι το ποσοστό μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλό, είναι 4-5%.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Από τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τη Χάρτα Σύγκλισης, καταγράψαμε 75 υποσχέσεις @

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεσμεύσεις λέγονται. Αυτό έχει μία διαφορετική ποιότητα για τον Κώστα Σημίτη.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μία, λοιπόν, από τις 75 αυτές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, αφορά, όπως λέει, την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Θα ήθελα να μου δώσετε διευκρινίσεις: Θα ζούμε περισσότερα χρόνια και πώς δεσμεύεται ο Πρωθυπουργός γι' αυτό; Εχω το κείμενο μπροστά μου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας ξεκαθαρίσω το εξής: Οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού ακούστηκαν χθες, από τον ίδιο. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε 7 στόχους για τη νέα 4ετία. Αυτά είναι τα σημεία, που ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε στη συνέντευξη Τύπου. Η λέξη "δεσμεύομαι" έχει σχέση με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους και με συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία προωθούμε. Η λέξη "δεσμεύομαι" αφορούσε αυτό, που σας είπα. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει και αφορούν συγκεκριμένα ζητήματα και συγκεκριμένους στόχους. Μέσα στη Χάρτα, η οποία είναι ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο κείμενο, υπάρχει και μία σειρά από επιμέρους στόχους - και δεν αφορούν τις προσωπικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού - που αποτελούν γενικότερα ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής και της πορείας μας, της πορείας ανόδου της ελληνικής κοινωνίας και της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών για τα επόμενα χρόνια. Μία απ' αυτές τις δεσμεύσεις αφορά και τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και τη γενικότερη πορεία για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στους χώρους αυτούς. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ και τις διεθνείς στατιστικές της βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας και γενικότερα της φροντίδας, της πρόνοιας, όλου αυτού του πλέγματος, που έχουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχουμε και μία αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, η οποία έχει καταγραφεί -και το γνωρίζετε- σε όλες τις διεθνείς στατιστικές. Είναι λοιπόν, λογικό από τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο, υπάρχει αυτή η προσδοκία, μέσω της βελτίωσης των υπηρεσιών, να αυξάνεται και το προσδόκιμο επιβίωσης, να γράφεται ότι ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών και της βελτίωσης των υπηρεσιών, θα επέλθει σταδιακά - και δεν καθορίζεται όπως είδατε - μία γενικότερη αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης στην Ελλάδα. Αν αυτό το σημείο ενοχλεί κάποιον, δεν έχει παρά να το θέσει στο διάλογο, ο οποίος γίνεται για τη Χάρτα. Αυτό το κείμενο δεν είναι το τελικό, είναι ένα κείμενο διαλόγου, όπως ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός. Αν κάποιος πιστεύει ότι χρειάζεται αλλαγή σε αυτό το σημείο, θα δεχθούμε τις παρατηρήσεις του και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν δεσμεύεται@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα. Δεν είναι μεταξύ των δεσμεύσεων που ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός. Είπε συγκεκριμένα πράγματα και σας παραπέμπω στη συνέντευξή του.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ενοχλεί κανέναν, αλλά ήθελα να θυμίσω κάτι άλλο: Παλαιότερα, όταν συζητούσαμε το Ασφαλιστικό, ο Πρωθυπουργός ήταν εκείνος που είχε πει, αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν, τι να κάνουμε, ζούμε και περισσότερα χρόνια. Τώρα, μήπως δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στο Ασφαλιστικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάτε πολύ μακριά. Κατ` αρχάς, το Ασφαλιστικό έχει κλείσει. Ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε άνοιγμα του Ασφαλιστικού. Αναφέρθηκε σε ένα πράγμα, που αφορά το Ασφαλιστικό. Στην εθελοντική παράταση -και το έχω αναλύσει, πολλές φορές, εδώ- του ασφαλιστικού βίου. Δεν σας δημιούργησε προβληματισμό γιατί ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε μόνο σε ένα σημείο του Ασφαλιστικού; Γιατί έχει κλείσει. Γιατί η λύση που δώσαμε στο Ασφαλιστικό είναι λύση με ορίζοντα πάνω από 15 χρόνια. Και πριμοδοτούμε σημαντικά αυτή τη λύση από τον κρατικό Προϋπολογισμό, αυξάνοντας τις κοινωνικές δαπάνες. Γι@ αυτό δεν μιλούμε για μεγάλη αλλαγή στο Ασφαλιστικό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι ισχύουν μόνο οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στο Ζάππειο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε προσωπικά ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του ήταν σαφείς. Ολη η Χάρτα Σύγκλισης έχει μια συγκροτημένη συνολική λογική πορεία της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. Αυτό έχει τεθεί και σε διάλογο με τον ελληνικό λαό. Εμείς θεωρούμε ότι με αυτή τη Χάρτα φτάνουμε στη σύγκλιση, σε οικονομία και κοινωνία, με την Ε.Ε. Αν σε κάποια σημεία υπάρχουν θετικές παρατηρήσεις και βελτιώσεις είμαστε ανοικτοί. Τονίσαμε και χθες ότι είναι πλαίσιο διαλόγου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου δεν είναι οι δεσμεύσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι δεσμεύσεις έχουν και ένα ειδικό βάρος. Πέραν του γενικότερου πλαισίου διαλόγου, οι προσωπικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού είναι τα ελάχιστα που θα γίνουν. Εχει μια διαφορετική ποιότητα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα υπόλοιπα τα συζητάμε και ας μην γίνουν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα υπόλοιπα είναι ένα συνολικό πλαίσιο, το οποίο συζητάμε. Κάποια στιγμή θα αφαιρεθεί και η λέξη "πλαίσιο διαλόγου", θα έρθει η τελική Χάρτα. Και αυτή η Χάρτα θα είμαστε δεσμευμένοι ότι θα υλοποιηθεί στο ακέραιο. Προς το παρόν και για κάποιους μήνες είναι σε διάλογο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για 300.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, τότε. Εχω την ομιλία του, όπως το είχε πει, ενώ τώρα εσείς μας λέτε για 300.000 ευκαιρίες απασχόλησης. Αλλο θέσεις και άλλο ευκαιρίες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στην ομιλία του Πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για 300.000 ευκαιρίες απασχόλησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπε "ευκαιρίες απασχόλησης". Είπε θα δημιουργήσει "300.000 θέσεις εργασίας".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι και θέσεις εργασίας. Τι σημαίνει "ευκαιρίες απασχόλησης"; Ο Πρωθυπουργός είπε "θα δώσουμε 300.000 νέες ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους ανθρώπους". Ζητάτε να σας ερμηνεύσω ότι ευκαιρία απασχόλησης σημαίνει και θέση εργασίας. Να διευκρινίσω ότι δόθηκαν 324.000 ευκαιρίες απασχόλησης μέσα από τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας. Αν τώρα με ρωτάτε για το ισοζύγιο των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν, σε σχέση με αυτές που χάθηκαν από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήσαμε, υπήρχαν και κάποιες από καταστήματα και επιχειρήσεις που έκλεισαν. Είχαμε δεσμευθεί ότι θα δημιουργήσουμε 300.000 καινούργιες. Αυτό κάναμε. Οσον αφορά αυτές που χάθηκαν, απαντώ ότι αυτές που δημιουργήθηκαν, συγκρινόμενες με αυτές που χάθηκαν στην τριετία, δίνουν ένα θετικό ισοζύγιο απασχόλησης 69.000 θέσεων εργασίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού φαίνεται ότι έγιναν αυτές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ. Δεν χρησιμοποιώ στοιχεία εταιριών που χρησιμοποιεί ο κ. Ρουσόπουλος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Της Στατιστικής Υπηρεσίας, είναι σαν αυτά της ανεργίας, δηλαδή. Γιατί, άλλα λέει η EUROSTAT και άλλα λέει η ΕΣΥΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κανένα σχόλιο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η βασική κριτική που υπάρχει σήμερα στις εφημερίδες για την κοινωνική Χάρτα είναι ότι όλα αυτά, στα οποία δεσμεύτηκε χθες ο Πρωθυπουργός πρέπει να γίνουν μέχρι το 2008, είναι τα αυτονόητα, ώστε να υπάρχει σύγκλιση. Δηλαδή, κάθε κυβέρνηση έπρεπε να τα κάνει αυτά. Τι απαντάτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία να απαντήσω. Κατ` αρχάς, δεν υπάρχουν αυτόματοι πιλότοι. Από τα στοιχεία που παρέθεσα, οι εξελίξεις στην Ευρώπη, την τελευταία τριετία, δεν ήταν όπως στην Ελλάδα. Διότι, στην Ενωμένη Ευρώπη (των "15" πάντα) το δημοσιονομικό έλλειμμα ανέβηκε κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες και η ανάπτυξη είναι στο 0,5%. Δεν υπάρχουν τα ίδια αποτελέσματα παντού. Υποχρέωση της χώρας μας, μέσα από την απόφαση της Λισαβόνας, είναι να συγκλίνουμε σε μια σειρά θέματα, τομείς, δείκτες. Αλλά, και υποχρέωση της χώρας μας, για παράδειγμα στις δαπάνες κοινωνικής προστασίας, είναι να φτάσουμε το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Στη Χάρτα Σύγκλισης δεν μιλάμε για το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Μιλάμε για δαπάνες κοινωνικής προστασίας 30%. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι γύρω στο 28%. Οσον αφορά την ανεργία, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος δεν είναι στο 6%, είναι παραπάνω, γύρω στο 8%. Εμείς, λοιπόν, δεν αρκούμαστε μόνο στην υποχρέωση της Λισαβόνας να φτάσουμε στο μέσο όρο απασχόλησης και ανεργίας στην Ευρώπη. Δεσμευόμαστε ότι με αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης θα μετουσιώσουμε την ανάπτυξη σε απασχόληση και θα μειώσουμε την ανεργία στο 6%. Αυτό είναι πολύ πέρα από τη Λισαβόνα. Θα μπορούσα να δώσω και άλλο παράδειγμα για τις συντάξεις, όπως και για άλλους τομείς. Αυτό σημαίνει ότι υπερβαίνουμε την πολιτική της Λισαβόνας. Δεν είμαστε μόνο στην πολιτική των μέσων όρων. Σε ορισμένους τομείς που μπορούμε, όπως είναι η ανεργία, η κοινωνική προστασία ή άλλοι τομείς, προσπαθούμε να πάμε καλύτερα. Και αυτό, γιατί δεν θέλουμε απλά και μόνο μια πολιτική, η οποία θα μας δώσει την ευκαιρία να πούμε ότι είμαστε σε μια μέση κατάσταση και το έχουμε κατακτήσει. Αναμφίβολα είναι μια μεγάλη κατάκτηση που κανείς δεν μπορεί να την υποβαθμίσει. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε την ευημερία του Ελληνα πολίτη. Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή στην καρδιά της Ευρώπης. Να είναι μια χώρα ανταγωνιστική, δυνατή, με κοινωνική συνοχή. Αν νομίζει κανείς ότι αυτά ικανοποιούνται με αυτόματους πιλότους, δεν έχει παρά να θυμηθεί τι έπαθε ο αυτόματος πιλότος στα χέρια των ίδιων στελεχών, που κάνουν σήμερα κριτική, την περίοδο 1990-93. Διότι, αν δεν κάνω λάθος, υπουργός Εθνικής Οικονομίας ήταν τότε ο κ. Σουφλιάς και ηγετική θέση στο Οικονομικό Επιτελείο της τότε κυβέρνησης είχε ο κ. Αλογοσκούφης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, τώρα, ο κ. Καραμανλής πρέπει να σας υποβάλει το πρόγραμμά του για έγκριση, κάθε μέρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας το υποβάλει στον ελληνικό λαό να το δούμε και θα συζητήσουμε για τα υπόλοιπα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς είπατε ότι ενοχλήστε που πηγαίνει....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ενοχλούμαι καθόλου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε ημέρα, τα ίδια λέτε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διαπιστώσεις κάνω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν είχατε ενοχληθεί, δεν θα μιλούσατε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μιλάς, γιατί πρέπει να ενημερώσεις τους πολίτες.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Με αφορμή τη σύσκεψη για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν την ασφάλεια των αθλητικών αποστολών θα αναλάβουν και αστυνομικές δυνάμεις από τις χώρες προέλευσης των αθλητικών αποστολών ή μόνο η ΕΛ.ΑΣ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν κάποιος θέλει να φέρει κόσμο μαζί του για να επισκεφθεί τη χώρα μας ή για να συμμετάσχει στους αγώνες, είτε είναι άτομα για την ασφάλειά του, είτε άλλα άτομα, δικαίωμά του να τους πληρώσει και να το κάνει. Είμαστε μια ελεύθερη χώρα. Αν κάποια αποστολή, αυτοβούλως, θέλει να φέρει και ανθρώπους ασφαλείας μαζί της, γιατί έτσι επέλεξε, δικαίωμά της. Δεν μπορούμε να της το απαγορεύσουμε.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Και θα έχουν ρόλο ασφάλειας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τι θα κάνουν αυτοί μεταξύ τους, είναι δικαίωμά τους. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε, σε μια ελεύθερη χώρα, να έρθει κάποιος εδώ. Από εκεί και πέρα, αν κάποιος θέλει να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, θα κυκλοφορήσει, σύμφωνα με τους κανόνες, τους νόμους, τις διατάξεις που υπάρχουν και τα ιδιαίτερα μέτρα που θα έχουν ληφθεί από μας, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αρα, την ευθύνη την έχουν μόνο οι ελληνικές δυνάμεις και όποιος θέλει να προσαρμοστεί σε όλα αυτά, δικαίωμά του. Η ασφάλεια, πάντως, είναι πλήρως εγγυημένη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 11 September 2003 - 14:05:12 UTC