Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-09-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Σήμερα, στις 10 το πρωί, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, Μεταφορών Χρ. Βερελή και τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Πάχτα, με θέμα την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το κλείσιμο του Β@ Κ.Π.Σ. Αυτή την ώρα, ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται το υπουργείο Μεταφορών, όπου θα παραβρεθεί στην παρουσίαση του δορυφόρου HΕLLASSAT. Στις 7 το απόγευμα, θα έχει συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, Παιδείας Π. Ευθυμίου, τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Φαρμάκη. Θα συζητηθούν τα θέματα των κινητοποιήσεων στο χώρο της Παιδείας, με τη συμμετοχή και του Γραμματέα του Κόμματος Μ. Χρυσοχοϊδη.

Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο. Μετά τη συνάντηση θα γίνουν δηλώσεις.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα παραβρεθεί στη Βουλή των Εφήβων. Στις 11.30, θα έχει συνάντηση, για το Γ@ Κ.Π.Σ., με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, Εργασίας Δ. Ρέππα, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδη, Γεωργίας Γ. Δρυ, Υγείας Κ. Στεφανή και τον υφυπουργό Οικονομικών Χρ. Πάχτα. Στις 7 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, με αντικείμενο συζήτησης την προετοιμασία της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο πολεοδομικά θέματα. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή σύσκεψη για την προετοιμασία της επίσκεψης του Πρωθυπουργό στο Νομό Θεσπρωτίας.

Την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσπρωτία. Μεταξύ άλλων, θα επισκεφθεί το νέο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και το νέο δικαστικό Μέγαρο.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΡΟΜΑΝ: Θα ήθελα ένα σχόλιο, όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το "όχι" της Σουηδίας στην εξέλιξη του ευρώ στην Ευρώπη. Επίσης, άλλο ένα σχόλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και την απόφαση του Ισραήλ να βγάλει τον Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, θα θέλαμε να υπάρχει μια θετική πορεία της Σουηδίας και συμμετοχή της στο ευρώ. Δεν μπορούμε να κρίνουμε, όμως, το λαό της Σουηδίας, ο οποίος έχει την άποψή του και αυτήν εξέφρασε στο χθεσινό δημοψήφισμα. Παρόλα αυτά, η πορεία του ευρώ συνεχίζεται. Εχει αναδειχθεί, ήδη, σε όλη την Ευρώπη η σημασία του ενιαίου νομίσματος για τις συναλλαγές και την οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα των επιχειρήσεων. Αυτή η σημασία του ευρώ καθίσταται όλο και πιο πολύ σαφής. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον και για τις χώρες που μέχρι στιγμής δεν συμμετέχουν, τα αποτελέσματα θα είναι σαφώς διαφορετικά. Αυτό, όμως, προϋποθέτει και την αποδοχή των ίδιων των λαών.

Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, υπάρχουν οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Θεωρούμε την απόφαση του Ισραήλ ως λανθασμένη πολιτική απόφαση. Δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε τη σαφή διαφωνία μας με αυτήν. Είναι γνωστό ότι ο κ. Αραφάτ για μας πάντα είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού λαού και τέτοιες αποφάσεις μπορεί θεωρητικά και πρακτικά να θέσουν σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία -κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα- η οποία φαινόταν να έχει ξεκινήσει στον ευαίσθητο αυτό χώρο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι οποιεσδήποτε βιαστικές κινήσεις, που μπορεί να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα, θα αποσυρθούν. Θέλουμε να υπάρχει δέσμευση όλων -και τη ζητούμε- στον οδικό χάρτη, όπως αυτός είχε αναπτυχθεί από τη διεθνή κοινότητα και στον οποίο φαινόταν να υπάρχει μια συμφωνία. Βεβαίως, όλες οι πλευρές πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Και το Ισραήλ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποφύγει κινήσεις, που μπορεί να δημιουργήσουν περαιτέρω ένταση, αλλά και η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να πάρει επιτέλους αποφασιστικά μέτρα και να ελέγξει τις οργανώσεις εκείνες που προβαίνουν στις απαράδεκτες τρομοκρατικές ενέργειες. Θεωρούμε ότι αποφάσεις, σαν αυτές που ελήφθησαν, δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά δημιουργούν περαιτέρω κινδύνους. Επιμένουμε στο λεγόμενο "οδικό χάρτη" και τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας και καλούμε όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Σήμερα, είναι η τελευταία ημέρα κατάθεσης του "πόθεν έσχες" των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός. Είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των βουλευτών και αυτών που δεν ανταποκρίθηκαν; Και πώς θα αντιδράσει σε αυτούς που δεν ανταποκρίθηκαν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω την εντύπωση ότι βιάζεστε, διότι δεν έχει λήξει η προθεσμία. Γνωρίζετε ότι λήγει το βράδυ. Επομένως, ας είμαστε υπομονετικοί και να περιμένουμε την εκπνοή της προθεσμίας. Αυτή είναι μια πολιτική πράξη, είναι μια επίθεση διαφάνειας, είναι μια κίνηση που θα συμβάλει ιδιαίτερα στο να πειστούν οι πολίτες ότι αυτά που ορισμένοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν σε βάρος του πολιτικού κόσμου δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Σε τελική ανάλυση, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα να φοβηθούμε. Εκφράζω, λοιπόν, την αισιοδοξία μου για την τελική έκβαση αυτής της προσπάθειας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα υπάρχει αντιμετώπιση για τους βουλευτές που δεν θα καταθέσουν τελικά το «πόθεν έσχες», σε σχέση με τους υπόλοιπους που θα ακολουθήσουν την εντολή του Πρωθυπουργού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ακολουθούμε μια μόνιμη πολιτική, να μην προκαλούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Από τη στιγμή, λοιπόν, που δεν έχει διαπιστωθεί, μέχρι αυτή τη στιγμή, η ύπαρξη προβλήματος, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να το προκαλέσουμε εμείς. Ας περιμένουμε μέχρι το βράδυ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δοθούν αυτά τα «πόθεν έσχες» στη δημοσιότητα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα δοθούν για έλεγχο στην αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που είναι η μόνη η οποία μπορεί να τα ελέγξει σοβαρά και στη συνέχεια θα παραδοθούν στην Επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δοθούν στη δημοσιότητα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι θα δοθούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η Επιτροπή της Βουλής, όπως γνωρίζετε, δεν είναι κομματικό όργανο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δώσουν και τα «πόθεν έσχες» της ίδιας περιόδου που είχαν υποβάλλει τότε οι βουλευτές, γιατί η Βουλή δεν τα δίνει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι κάποια στιγμή, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή, θα τα δώσει. Αυτό αφορά τη Βουλή. Εκτιμώ ότι η Βουλή κάνει πάντοτε σωστά τη δουλειά της. Στην Επιτροπή συμμετέχουν όλα τα κόμματα. Το ενδιαφέρον γι αυτή την κίνηση έχει εστιαστεί μέχρι τώρα, στο τί θα κάνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ας περιμένουμε μέχρι αργά το βράδυ. Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Θέλω, όμως, να επισημάνω ότι οι βουλευτές των άλλων κομμάτων δεν έχουν κινηθεί μέχρι σήμερα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Υπάρχουν, πάντως, βουλευτές, οι οποίοι μέχρι τώρα δηλώνουν ότι δεν θα υποβάλουν το σχετικό φάκελο και αρκούνται σε μια επιστολή, στην οποία δηλώνουν ότι απλώς δεν έχουν «παίξει»μετοχές στο Χρηματιστήριο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν κάποιος δεν έχει επενδύσει στο Χρηματιστήριο και δεν έχει κινήσει λογαριασμούς, γιατί θα πρέπει να καταθέσει τη φόρμα; Η φόρμα αφορά αυτούς, οι οποίοι έχουν επενδύσει. Οταν κάποιος δεν έχει επενδύσει, αρκεί μια απλή επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι δεν έχει επενδύσει.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Οσοι, πάντως, επιμείνουν και δεν υποβάλουν το σχετικό φάκελο, κινδυνεύουν να μην συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην προκαλούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν το ΠΑΣΟΚ, όπως λένε σήμερα κάποια δημοσιεύματα, μέσω του κ. Βρεττού, θέσει θέμα στην αρμόδια Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής, να ελεγχθούν οι βουλευτές όλων των κομμάτων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε αυτό αύριο. Εμείς δίνουμε το καλό παράδειγμα. Λογικό είναι, από κει και πέρα, ο ελληνικός λαός να απαιτεί από όλους τους βουλευτές, όλων των κομμάτων, να τοποθετηθούν σε αυτό το θέμα. Εχει κανείς να κρύψει ή να φοβηθεί κάτι;

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σε άλλο θέμα. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχουν περιθώρια νέας κυβερνητικής πρότασης, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές διεκδικήσεις κοινωνικών ομάδων και δη των εκπαιδευτικών, που είναι ένα θέμα πολύ επίκαιρο και εάν όχι, τί αντικείμενο έχει η κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε ευαίσθητο θέμα εξετάζεται από την κυβέρνηση. Σε κάθε ευαίσθητο θέμα, με μεγάλες κοινωνικές διαστάσεις, υπάρχει η άμεση παρουσία του Πρωθυπουργού. Αυτό είναι το νόημα της σύσκεψης. Οι κινητοποιήσεις γύρω από την παιδεία είναι ένα θέμα με ιδιαίτερη κοινωνική σημασία και ευαισθησία. Και φυσικά θα ασχοληθεί ο Πρωθυπουργός. Επιτρέψτε μου, όμως, με την ευκαιρία αυτή να πω το εξής:

Πράγματι, η κυβέρνηση, όταν καταρτίστηκε το μισθολόγιο της ΑΔΕΔΥ, είχε τονίσει ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τους δασκάλους και τους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης. Αυτό, μάλιστα, το είχε αποδεχθεί και η ΑΔΕΔΥ, όταν είχαν συζητηθεί οι βασικές αρχές του μισθολογίου με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Ηταν γνωστό από τότε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα, πέραν του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, για τους δασκάλους και τους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης. Θα υπάρξει, λοιπόν, μια τέτοια ειδική μέριμνα. Το τί μορφή θα έχει, είναι θέμα που μελετάται αυτή τη στιγμή και θα υπάρξουν οι σχετικές διεργασίες και συζητήσεις.

Το δεύτερο θέμα, έχει σχέση με τους Πανεπιστημιακούς και γενικότερα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εκεί, όντως, συγκροτήθηκε μια επιτροπή, η οποία μελέτησε το θέμα και υπέβαλε εισηγήσεις. Είχε τονιστεί από τότε ότι οι εισηγήσεις αυτές τις επιτροπής δεν είχαν δεσμευτικό χαρακτήρα και κυρίως δεν μπορούσαν να δεσμεύσουν το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είχε τονίσει, ότι σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις που θα γίνουν θα είναι στο πλαίσιο που επιτρέπει η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στο χώρο της οικονομίας. Γίνονται σχετικές διεργασίες, αυτή τη στιγμή, και συζητήσεις. Εχουν κατατεθεί οι πρώτες προτάσεις μας. Αντιμετωπίζουμε όσο μπορούμε με θετική διάθεση, στο πλαίσιο της οικονομίας, το σχετικό θέμα. Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτό το ζήτημα θα βρούμε την κατανόηση που πρέπει και από τους ενδιαφερόμενους στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με όλο το σεβασμό στα προβλήματά και τις διεκδικήσεις τους. Θέλω να τονίσω ότι δίνουμε προσοχή στις διεκδικήσεις τους, εξαντλώντας τα περιθώριά μας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας, πρέπει, όμως, σε κάθε περίπτωση, όλοι να σκεφτόμαστε και την ελληνική οικογένεια και τα παιδιά που φοιτούν και με στάση ευθύνης να τα διευκολύνουμε, ώστε να προχωρούν και να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα στις σπουδές τους.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνηση στο θέμα του «πόθεν έσχες». Αν κατάλαβα καλά από αυτά που μας είπατε, η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα πάρει μέτρα για όσους βουλευτές δεν θα καταθέσουν τελικά δήλωση ή θα εξαρτηθεί από το ποιοί θα είναι οι βουλευτές αργά το βράδυ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη δημιουργούμε πρόβλημα εκεί που δεν φαίνεται να υπάρχει.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε πάρει κάποια απόφαση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα. Εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως ξέρετε πόσοι έχουν καταθέσει δήλωση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν θα μετρήσουμε τώρα τις δηλώσεις. Η προθεσμία λήγει το βράδυ.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή είπατε για όσους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν συναλλαγές με το Χρηματιστήριο, αρκεί μια επιστολή...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα το αυτονόητο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν η επιστολή που δημοσιοποίησε στη συνέχεια ο κ. Πάγκαλος, απαντά στον έλεγχο που θέλετε να διενεργήσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά θα γνωστοποιηθούν από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Θα τοποθετηθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μπορείτε να ρωτήσετε τον κ. Λεβογιάννη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θεωρώ ότι κάποια πράγματα είναι αυτονόητα. Οταν κάποιος συνάδελφος δεν έχει χρηματιστηριακές συναλλαγές και το δηλώνει, γιατί αυτό δεν ικανοποιεί; Δεν καταλαβαίνω. Μην παραβιάζουμε το αυτονόητο.

Επειδή μερικοί από εσάς με ρωτάτε, εάν υπάρχει επιστολή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Πρωθυπουργό, απαντώ ότι δεν έχει παραληφθεί τέτοια επιστολή, τουλάχιστον μέχρι σήμερα το πρωί. Η θέση μας, βεβαίως, είναι γνωστή. Οτι όλα αυτά τα ζητήματα, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι λεπτά εκκλησιαστικά θέματα. Δεν έχουμε καμία πρόθεση παρέμβασης. Συνεργαζόμαστε πλήρως με την Εκκλησία της Ελλάδας, με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 15 September 2003 - 13:05:13 UTC