Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-11-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, για την οποία έκανε αναλυτικές δηλώσεις ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, θα σας ενημερώσω για μια εισαγωγική παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα.

Ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι η Σύνοδος αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γιατί σηματοδότησε μια βασική αλλαγή. Το ΝΑΤΟ παλιά ήταν μια συμμαχία, η οποία είχε συγκροτηθεί για να αντιμετωπίσει την τότε Σοβιετική Ενωση. Ηταν τοπικά περιορισμένη και όσο για τις στρατιωτικές της πρωτοβουλίες, αφορούσε την αντιμετώπιση του κινδύνου από τη Σοβιετική Ενωση και κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ΝΑΤΟ μέσα από διαδικασίες, που ξεκίνησαν και επικυρώθηκαν με τις αποφάσεις των Βρυξελλών, τώρα πια θέλει να αντιμετωπίσει κινδύνους από ασύμμετρες απειλές και από μαζικά όπλα καταστροφής. Αυτό σημαίνει ότι ο τοπικός περιορισμός δεν ισχύει πια. Σημαίνει ότι εάν κρίνει ότι υπάρχει, για παράδειγμα, μια χώρα στην Ασία, ένας κίνδυνος για τη χρησιμοποίηση όπλων μαζικής καταστροφής από ένα άλλο σημείο του πλανήτη, θα μπορεί κι εκεί να επέμβει. Σύμφωνα με αυτή τη στρατηγική είναι και η απόφαση να υπάρχει μια δύναμη ταχείας επέμβασης. Πριν -θα απορήσει κανείς- δεν υπήρχε τέτοια δύναμη, με την έννοια ότι οι δυνάμεις, όπως είχαν διαμορφωθεί, θα αντιμετώπιζαν μια επίθεση της Σοβιετικής Ενωσης. Δεν χρειάζονταν να πάνε αλλού στο κόσμο, ενώ τώρα χρειάζεται και γι αυτό χρειάζεται μια δύναμη ταχείας επέμβασης. Η δύναμη αυτή για την οποία υπήρξε απόφαση, είναι παράλληλη προς αυτή της Ε.Ε. που θέλει κι αυτή να κάνει μια δύναμη, όμως για παρεμβάσεις ειρηνευτικές. Η δύναμη του ΝΑΤΟ έχει, βεβαίως, και αυτή ως αποστολή την εξασφάλιση της ειρήνης, αλλά δεν έχει έναν τέτοιο περιορισμό, όπως εκείνη που θα συγκροτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό, όμως, δεν παύει, παρά τον περιορισμό, να δείχνει ότι η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ έχουν δύο διαφορετικούς παράλληλους προσανατολισμούς. Καλύπτουν διαφορετικές απειλές, αλλά και ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα συμφωνίας και να υπάρχει η ανάγκη στενότερης συνεργασίας. Και γι αυτό υπάρχουν τα θέματα του λεγόμενου ευρωστρατού, που είναι σημαντικά.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, και η ένταξη σε αυτό τριών χωρών, οι οποίες ανήκαν πριν στην Σοβιετική Ενωση, δείχνει ότι το ΝΑΤΟ αποκτά μια πολύ μεγαλύτερη έκταση και οι ισορροπίες δυνάμεων πια διαφέρουν. Ενώ παλιά η ιδέα ήταν να είναι μια ευρω-ατλαντική Συμμαχία, Δυτική Ευρώπη και ΗΠΑ, τώρα είναι μια Συμμαχία ευρύτερη, στην οποία οι ΗΠΑ, λόγω της ανταλλαγής των τεχνολογιών, παίζουν καθοριστικό ρόλο. Ιδιαίτερα εάν υπάρχουν αποστολές εκτός Ευρώπης, οι ΗΠΑ είναι οι μόνες που μπορούν να τις πραγματοποιήσουν. Εχουν, λοιπόν, μια πολύ δυνατή θέση, την οποία ενισχύουν και οι θέσεις των νέων κρατών-μελών, που προσβλέπουν πολύ περισσότερο στο ΝΑΤΟ για την επίτευξη των εθνικών τους επιδιώξεων, παρά στην Ε.Ε. Δηλαδή, η Σύνοδος της Πράγας επικύρωσε μια εξέλιξη των δύο, τριών τελευταίων ετών, με την οποία η Συμμαχία αποκτά και διαφορετική μορφή από το παρελθόν και διαφορετική αποστολή και βασίζεται σε έναν διαφορετικό συσχετισμό δυνάμεων.

Όλα αυτά καλό είναι να τα γνωρίζουμε. Δεν αναιρούν σε τίποτα τη σημασία του ΝΑΤΟ για μας, τόνισε ο Πρωθυπουργός. Δεν αναιρούν σε τίποτα την υποχρέωση συνεργασίας. Αλλά, ταυτόχρονα, επιβάλουν να φροντίζουμε πολύ περισσότερο από ότι πριν, για μια ευρωπαϊκή κοινή εξωτερική πολιτική ασφάλειας και άμυνας (ΚΕΠΑΑ).

Ο Πρωθυπουργός, κλείνοντας τη συνεδρίαση, τόνισε ότι και από το ΚΥΣΕΑ, αλλά και από τις παρεμβάσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας και των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ, εκτέθηκε η ανάγκη προμήθειας εξοπλισμών για την ευέλικτη αντίδρασή μας, σε περίπτωση μιας οποιασδήποτε κρίσης στο Αιγαίο, αλλά και την προστασία του Αιγαίου και των νησιών μας. Είπε ότι δεν θα αγοράσουμε τίποτα που δεν μας είναι απόλυτα αναγκαίο. Τόνισε ότι σήμερα ολοκληρώνουμε με αυτές τις παρεμβάσεις τον προγραμματισμό μας για την περίοδο 2001-2005, με εξαίρεση αυτό που τόνισε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, την περίπτωση αρμάτων μεταφοράς, τύπου ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, κόστους 220-250 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, επισήμανε ότι θα γίνει χρήση των "option", μόνο σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και εάν αυτές είναι σημαντικού ύψους θα χρειαστεί νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και πως οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι κλειστοί. Υπάρχει ανώτατο όριο που θα τηρηθεί και τα συμφωνημένα όρια δεν επιδέχονται καμίας αύξησης. Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έληξε με ομόφωνη απόφαση.

Σχετικά με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι:

Σήμερα στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ για την προετοιμασία της Συνόδου της Κ.Ε., η οποία θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Η Σύνοδος θα ανοίξει στις 10 το πρωί, με ομιλία του Πρωθυπουργού.

Στις 27 Νοεμβρίου, θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στις 30 Νοεμβρίου, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Ισπανού Πρωθυπουργού κ. Αθνάρ, ο οποίος θα συζητήσει με τον Πρωθυπουργό το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν, αυτή τη στιγμή, την Ε.Ε. αλλά και την ελληνική Προεδρία.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού, λοιπόν, στο ΚΥΣΕΑ αποφασίσατε ομόφωνα τι όπλα θα πάρουμε και μέχρι ποίου σημείου θα πληρώνουμε, ας πάμε τώρα στα τετριμμένα@.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επί του πρώτου θέματος, επειδή δεν χωρούν αστεία σε αυτά, πρέπει να σας πω ότι έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό. Τα προγράμματα αυτά είναι απαραίτητα και αυτό μας εισηγήθηκαν και οι Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες -πρέπει να σας πω- ότι εισηγήθηκαν μεγαλύτερο αριθμό ελικοπτέρων και άλλων παρεμβάσεων, αλλά τελικώς, για να είμαστε μέσα σε ένα συγκεκριμένο οικονομικό μέγεθος, επιλέξαμε αυτή την οδό. Επαναλαμβάνω ότι αυτά τα προγράμματα είναι απαραίτητα, εάν θέλουμε να μιλάμε για μια ευέλικτη αντίδραση στο Αιγαίο και για την υπεράσπιση του Αιγαίου και των νησιών μας από οποιαδήποτε απειλή. Γι` αυτό και δεν προσφέρονται για εύκολες "αναφορές".

ΜΙΧΑΗΛ: Στο Κυπριακό φαίνονται τα πράγματα να είναι λίγο συγκεχυμένα με την εξής έννοια: Ότι από την πλευρά της Τουρκίας ακούμε αντιφατικές δηλώσεις. Χθες, για παράδειγμα, ακούσαμε τον κ. Ερντογάν να λέει ότι θέλουμε δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Τον κ. Γιανκίς αρχικά να λέει ότι θα δεχθούμε το Σχέδιο Ανάν, αλλά μετά δεν μπορούμε να το διαπραγματευθούμε και θα δούμε πώς θα γίνει. Μαθαίνουμε ότι πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι μας, όπως οι Ολλανδοί, συνδέουν την επίλυση με την ένταξη. Τελικά η ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, τι προσδοκά για το επόμενο διάστημα μέχρι να φθάσουμε στην Κοπεγχάγη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επισημαίνω ότι ουδείς μέχρι τώρα έχει συνδέσει την επίλυση του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και ελπίζω μέχρι τέλους να μην το κάνει κανένας. Διότι δεν έχει ούτε το πολιτικό, ούτε το ηθικό δικαίωμα. Υπάρχουν οι ομόφωνες αποφάσεις των Βρυξελλών για τις οποίες ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα. Θέλω να επαναλάβω ότι διεύρυνση της Ε.Ε. εάν στο πρώτο κύμα -και μάλιστα πρώτη σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει η Ε.Ε.- δεν ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν είναι νοητή. Αυτό είναι, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, μια καθαρή λύση για την ένταξη της Κύπρου, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους.

ΜΙΧΑΗΛ: Η δήλωση του Ολλανδού Πρωθυπουργού ήταν απολύτως σαφής κατά την εκτίμησή μου. Είπε ότι, εάν υπάρχει επίλυση του προβλήματος, μέχρι την Κοπεγχάγη, θα είναι πολύ ευκολότερα τα πράγματα. Εάν αυτό δεν υποδηλώνει σύνδεση της λύσης με την ένταξη...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορούμε να διαβάζουμε πίσω από τις γραμμές. Υπάρχουν οι ευθείες δηλώσεις. Και ευθείες δηλώσεις και ψηφοφορίες έχουν γίνει, πριν από ένα-ενάμισι μήνα, στις Βρυξέλλες. Εκεί ήταν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, όπως ήταν και όλοι οι πρωθυπουργοί, οι οποίοι συμφώνησαν ομόφωνα για την ένταξη της Κύπρου, όπως και των άλλων υπό ένταξη χωρών που υπάγονται στο πρώτο κύμα της διεύρυνσης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία απόφαση, για να μην τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στις Βρυξέλλες, τα οποία έχουν ψηφιστεί ομόφωνα. Και είναι σαφές, ότι η Ελλάδα, σε καμία περίπτωση, δεν θα δεχθεί οιανδήποτε άλλη λύση. Θέλουμε καθαρή ένταξη της Κύπρου από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Διεύρυνση της Ε.Ε., χωρίς να ενταχθεί η Κύπρος στο πρώτο κύμα και μάλιστα πρώτη, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν είναι νοητή. Από κει και πέρα, βεβαίως, υπάρχει μία γενικότερη στάση της Τουρκίας, την οποία παρακολουθούμε αυτές τις μέρες, που δημιουργεί ιδιαίτερα εμπόδια. Είναι πραγματικά μία στάση, από αμφίσημη έως αρνητική, με αντικρουόμενες δηλώσεις και συνεχή αλλαγή στάσης από διάφορους παράγοντες. Δεν ξέρω, πού τελικά θα ισορροπήσει η Τουρκία και για ποιους λόγους γίνονται αυτά. Είναι σαφές, όμως, ότι με τη στάση της δημιουργεί προβλήματα στην ίδια την ευρωπαϊκή πορεία της. Η άρνησή της να δώσει τελικές απαντήσεις σε δύο ζητήματα που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως είναι ο ευρωστρατός και η επίλυση του Κυπριακού, δημιουργεί, εν τέλει, πρόβλημα στην ευρωπαϊκή πορεία της. Και θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει διαφορά μόνο Ελλάδας-Τουρκίας σε αυτά τα ζητήματα. Η διαφορά είναι μεταξύ Ε.Ε.- Τουρκίας. Θέλω να θυμίσω ότι και στον ευρωστρατό υπάρχει απόφαση των «15» στις Βρυξέλλες και πρόσφατα η δήλωση της δανικής Προεδρίας που εκφράζει το σύνολο των «15» για την ανάγκη έναρξης των διαπραγματεύσεων με βάση το Σχέδιο Ανάν και μάλιστα άμεσα. Δεν μπορεί, λοιπόν, η Τουρκία να εμφανίζεται να πιέζει για την ευρωπαϊκή πορεία της. Αφού είναι γνωστή η θετική στάση και συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης σ@ αυτό @την οποία επαναλαμβάνω- την ίδια ώρα η Τουρκία να μη δίνει ένα θετικό μήνυμα, με το να αποδεχθεί, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τις θέσεις της Ε.Ε. για τον ευρωστρατό και την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με βάση το Σχέδιο Ανάν.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν λέτε, δεν νοείται διεύρυνση, αν δεν είναι στο πρώτο κύμα η Κύπρος, τί θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό έχει προδιαγραφεί από την απάντησή μου. Δεν θα γίνει διεύρυνση, αν δεν είναι στο πρώτο κύμα η Κύπρος. Είναι πολύ σαφές.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πριν από μία εβδομάδα ήταν εδώ ο κ. Ερντογάν. Συζητήσατε, ως κυβέρνηση, εννοώ ο Πρωθυπουργός, όλα αυτά τα θέματα που είπατε προηγουμένως. Ο αρχηγός του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη μου ζητάτε να απαντήσω, γιατί δεν είναι σωστό. Πραγματικά δεν μπορώ να παρακολουθήσω, τις τελευταίες μέρες, τις πολλαπλές και συχνά αντιφατικές δηλώσεις αρκετών και ιδιαίτερα σημαντικών παραγόντων της Τουρκίας. Κρίνω ότι θα ήταν λάθος να ασχοληθούμε με αυτό. Αντίθετα, εκείνο για το οποίο πρέπει να ασχοληθούμε, είναι η επίσημη θέση της Τουρκίας, η οποία μέχρι αυτή τη στιγμή, παραμένει ζητούμενο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος, ο οποίος να μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Και αυτό είναι αρνητικό. Και είναι αρνητικό και για την ίδια την Τουρκία. Και φυσικά, για τα γενικότερα προβλήματα που υπάρχουν στη διεθνή Κοινότητα και στη διεθνή σκηνή.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Σήμερα, αν δεν κάνω λάθος ή τις τελευταίες μέρες, βρίσκεται στην Κύπρο ο κ. Ντε Σότο..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πήγε απ@ ό,τι ξέρω και στη Χάγη να συνομιλήσει με τον κ. Ανάν.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Ακριβώς. Αυτή η διαβούλευση που γίνεται στο τρίγωνο Αθήνα- Λευκωσία-Αγκυρα είναι προς την κατεύθυνση της επαναδιατύπωσης του Σχεδίου; Της κατ@ αρχήν αποδοχής του; Της αλλαγής συγκεκριμένων στοιχείων; Γιατί υπάρχει μία ασάφεια σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων σε σχέση με την εμπλοκή...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι διαβουλεύσεις που γίνονται είναι για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις επί του Σχεδίου Ανάν. Ο Πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για την οποία σας ενημέρωσα την προηγούμενη Παρασκευή το μεσημέρι, στην Πράγα, είπε ότι η Ελλάδα συμφωνεί ότι αυτό το Σχέδιο αποτελεί αφετηρία διαπραγμάτευσης. Βεβαίως, οι κύριες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξαχθούν μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς ή του εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη και για το κομμάτι εκείνο, το οποίο αναλογεί στις εγγυήτριες δυνάμεις. Αλλά, μιλάμε για διαπραγμάτευση. Δεν ανέφερε φυσικά τηλεφωνικά στον κ. Ανάν τα συγκεκριμένα σημεία, αλλά σας πληροφορώ ότι αυτά είναι τα ίδια, τα οποία προβάλλει και η Κυπριακή Δημοκρατία. Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την Κύπρο και τον Πρόεδρο Κληρίδη.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Το Σάββατο, με αφορμή της συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κατήγγειλε την κυβέρνηση για ανάθεση προμηθειών σε ημετέρους, συστηματική υπερτιμολόγηση και παράνομες επεμβάσεις στον τομέα των προμηθειών. Ηθελα το σχόλιό σας και μια διευκρίνιση. Τελικά οι προμήθειες του εξοπλισμού έγιναν με διαγωνισμό ή με απευθείας αναθέσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο ερώτημα, έχω απαντήσει από το Σάββατο. Βεβαίως, υπάρχει στο κομμάτι αυτό, ως απάντηση στη Ν.Δ., και μια νεότερη ανακοίνωση που έγινε από εμένα χθες, αλλά και σημερινή, στις οποίες σας παραπέμπω, καθώς και στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, στη Βουλή, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, θέλω να σας πω ότι ο όλος χειρισμός της διαδικασίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων έγινε στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Θέλω να σας θυμίσω ότι πρόσφατα, με απόφαση του ΥΠΕΘΑ Γιάννου Παπαντωνίου αναβαθμίστηκαν ιδιαίτερα οι υπηρεσίες που απασχολούνται με τα εξοπλιστικά προγράμματα, ακριβώς για να αναβαθμιστεί και η έννοια της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στις επιλογές μας. Διευκρινιστικά πρέπει να σας πω ότι σε όλες τις περιπτώσεις διεξήχθησαν με διαγωνιστικές διαδικασίες και σε μια από αυτές έγινε με την επιλογή της απευθείας ανάθεσης.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ακουσα πριν τον κ. Παπαντωνίου να λέει ότι παίρνουμε αυτά τα ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού, για να έχουμε μια ευελιξία πάνω από το Αιγαίο και μπορούν να μεταφέρουν εύκολα στρατιώτες και δυνάμεις πάνω από νησιά και βραχονησίδες. Φοβάται η κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέω, επειδή αυτή η περίοδος είναι μια περίοδος που όλοι βλέπουμε μια εξομάλυνση στις σχέσεις μας με την Τουρκία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μακάρι, να επιτευχθεί πλήρως αυτή η εξομάλυνση. Και μακάρι να συμφωνήσουμε, ώστε να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και στο μείζον θέμα του Κυπριακού. Μακάρι να ενισχυθεί και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και να ανοίξει ο δρόμος για μια γενικότερη πορεία συνεργασίας ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή. Αλλά, αυτό δεν είναι δεδομένο, όπως ξέρετε πολύ καλά και όπως βλέπετε καθημερινά. Είναι λογικό, λοιπόν, ότι έπρεπε να ολοκληρωθούν τα εξοπλιστικά προγράμματά μας. Ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη σύνεση και προσοχή. Δεν εξαντλήθηκαν τα ποσά που είχαν προϋπολογιστεί. Πήγαμε πολύ πιο συγκρατημένα για ευνόητους λόγους. Από την άλλη, έπρεπε να ολοκληρωθεί εκείνο το πρόγραμμα, να έχουμε εκείνα τα μέσα, τα οποία θα καθιστούν δυνατή μια ευέλικτη αντίδρασή μας στο Αιγαίο και μια προάσπιση του Αιγαίου και των νησιών μας. Δεν περιμένουμε κάτι συγκεκριμένο, αλλά οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Οφείλουμε ενώπιον του ελληνικού λαού με αίσθημα ευθύνης να βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό που έχει γίνει για τις Ενοπλες Δυνάμεις, που θα προασπίζει τα εθνικά συμφέροντά μας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Τα αμυντικά προγράμματα τι ύψος έχουν, και σε τι ποσό ανέρχονται οι προμήθειες για τους μεσάζοντες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν δεν κάνω λάθος, σύμφωνα με τις σημερινές αποφάσεις ανέρχονται στο ποσό περίπου των 2 δις ευρώ. Υπάρχουν αναλυτικές αναφορές από το κ. Παπαντωνίου. Η ελληνική κυβέρνηση και οι Ενοπλες Δυνάμεις μας έχουν διαπραγματευθεί απευθείας με τις κατασκευάστριες εταιρείες. Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση και καμία προμήθεια από μας για κανένα μεσάζοντα. Το τονίζω αυτό. Υπογραμμίστηκε εξάλλου και στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ από το κ. Παπαντωνίου, ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει απευθείας με τις κατασκευάστριες εταιρείες. Και σε αυτές θα πληρωθούν τα χρήματα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θα υπάρξει, το οποίο θα έχει και μια μετακύλιση προς τα πίσω, ώστε να μην επηρεαστούν @.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Και στο παρελθόν έτσι συνέβαινε. Διαπραγματευόταν το Δημόσιο με τις εταιρείες και ο μεσάζοντας τα έπαιρνε από τις εταιρείες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχετε στοιχεία να μας βοηθήσετε;

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Συνέβαινε διαφορετικά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω. Δεν είμαι ειδικός επί αυτών των θεμάτων, ούτε μπορώ να απολογηθώ για το παρελθόν. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι πως όποια στοιχεία έχετε στη διάθεσή σας, σας παρακαλώ να τα καταθέσετε. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα να φοβηθούμε. Μας ενδιαφέρει να εξυπηρετήσουμε μόνο την εθνική ασφάλεια και τίποτα άλλο.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Διαβάζοντας την ομιλία του κ. Καραμανλή, παρατήρησα ότι ανέφερε ένα παράδειγμα για να τεκμηριώσει τα όσα υποστήριξε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το Κουβέιτ θα μου πείτε.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ναι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει αναφερθεί σε αυτά σήμερα ο κ. Παπαντωνίου, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Απαντά συγκεκριμένα σε όλα τα ζητήματα που έθεσε ο κ. Καραμανλής.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 25 November 2002 - 15:06:01 UTC