Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-11-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Εισαγωγικά να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Σήμερα, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό και τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και Χρήστο Πάχτα, για θέματα του Γ@ Κ.Π.Σ.

*Από τις 12 το μεσημέρι, είναι σε εξέλιξη συνεργασία του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, τον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση και την Επίτροπο Αννα Διαμαντοπούλου, για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, σε σχέση με την υλοποίηση των αποφάσεων της Λισσαβόνας.

*Στις 2.30 το μεσημέρι, θα δει το Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας κ. Γκαργκάνα.

*Στις 7 το βράδυ, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

*Στη 1 το μεσημέρι, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση, για τις γενικότερες προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει, εφ` όλης της ύλης, για τις πολιτικές εξελίξεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

*Στη συνέχεια, θα έχει κάποιες συναντήσεις -μια από αυτές θα είναι με τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη- για τις οποίες θα αναφερθώ αναλυτικά την Πέμπτη.

Το Σάββατο (30/11), δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Αθνάρ, ο οποίος θα πάει απευθείας στην Κέρκυρα για κάποια πολιτική υποχρέωσή του. Αναζητείται νέα ημερομηνία για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον κ. Αθνάρ, αυτή τη στιγμή, όμως, δεν έχω τίποτα να σας ανακοινώσω.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Γνωρίζετε εάν είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο αυτών των επαφών του, να συναντήσει, ανάλογα με τις συνθήκες, τους κυρίους Πάγκαλο, Αρσένη και Καψή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο.

ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, οι κύριοι Σπ. Σπηλιωτόπουλος και Γ. Βαρβιτσιώτης κατέθεσαν δύο ερωτήσεις σήμερα το πρωί στη Βουλή. Ο μεν, κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ, και ρωτά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, πόσα πλήρως εξοπλισμένα ελικόπτερα θα αγοραστούν με τα χρήματα που θα δαπανηθούν και κάνει λόγο για παράβαση του νόμου περί προμηθειών. Ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης μιλά για ανταλλακτικά κάποιων ελικοπτέρων που είχαν παραγγελθεί κατά το παρελθόν, τα οποία δεν έχουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας κ.τ.λ..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας μην υποκαθιστούμε την κοινοβουλευτική διαδικασία.

ΤΑΚΗΣ: Κάποιο σχόλιο δεν έχετε να κάνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα απαντήσουμε πλήρως, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Από χθες έχουμε αναφερθεί στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων και νομίζω ότι διαπιστώσατε ότι κανείς δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει διαφορετική άποψη. Αποκαλύφθηκε χθες ότι η Ν.Δ. ούτε μπόρεσε να τεκμηριώσει, όσα διακήρυσσε τις προηγούμενες ημέρες, ούτε να αρθρώσει υπεύθυνο λόγο, σε σχέση με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. Και γι αυτά, αλλά και για τυχόν άλλα ζητήματα, για τα οποία θα ζητηθούν διευκρινίσεις στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, θα απαντήσουμε και πάλι πλήρως. Από κει και πέρα, θέλω να τονίσω, ότι χθες έγινε απόλυτα κατανοητό, ότι υπήρξε από τη μια πλευρά πλήρως τεκμηριωμένη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, που και αιτιολογεί τις προμήθειες που αποφασίστηκαν για τις απαραίτητες ανάγκες της εθνικής άμυνας και δείχνει ότι οι κινήσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο της νομοθεσίας, περί προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτές οι διαδικασίες τηρήθηκαν απαρέγκλιτα. Από την άλλη, όπως είδατε η Ν.Δ. δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει τις απόψεις της και να αρθρώσει έναν υπεύθυνο πολιτικό λόγο. Αυτό το κατάλαβε ο ελληνικός λαός. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο. Για τα υπόλοιπα ζητήματα και τις διευκρινίσεις που πιθανόν να ζητηθούν θα απαντήσουμε στη Βουλή.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Χθες, ο ομόλογός σας στην Κύπρο κ. Παπαπέτρου διευκρίνισε ότι προτεραιότητα είναι η ένταξη και ότι αυτή τη στιγμή, λόγω της κωλυσιεργίας της Τουρκίας, δεν επαρκεί ο χρόνος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πάνω στο Σχέδιο Ανάν. Υπάρχει, επίσης, ένα σχετικό δημοσίευμα σήμερα, που φέρει τον κ. Κληρίδη να έχει ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα. Θα ήθελα να ρωτήσω, με αφορμή και την απάντηση που αναμένεται να δώσει ο κ. Ντενκτάς τις επόμενες ημέρες -και όπως είπατε θα είναι θετική- αν πιστεύετε ότι οι μέρες που απομένουν μέχρι την Κοπεγχάγη είναι ικανός χρόνος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάντως, είναι ικανός χρόνος για να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Από εκεί και πέρα, θα εκτιμηθεί αν θα προλάβουν ή όχι να ολοκληρωθούν μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Εδώ και αρκετές ημέρες -και αυτό σε πλήρη συμφωνία με τα όσα είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας- έχω τονίσει ότι εάν δεν επαρκέσει ο χρόνος -και όπως γνωρίζετε για την καθυστέρηση έναρξης των διαπραγματεύσεων φταιει η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά- αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Πριν μερικές εβδομάδες συζητήσαμε διεξοδικά αυτό το θέμα, σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Επομένως, εάν κριθεί ότι ο χρόνος δεν επαρκεί, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Θέλω να τονίσω ότι είναι η ώρα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και ότι η ευθύνη της καθυστέρησης οφείλεται αποκλειστικά στην τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Οπως γνωρίζετε, υπάρχουν και οι σημερινές δηλώσεις μετά την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Παπανδρέου με τον κ. Γιακίς, οι οποίες είναι πιο αισιόδοξες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να υπάρχει τελική απάντηση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ο Πρωθυπουργός, στη χθεσινή εισήγησή του στο Ε.Γ., διατύπωνε βεβαιότητα ότι το 2004 το κράτος της Κύπρου θα είναι μέλος της Ε.Ε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρόκειται περί θετικής εκτίμησης.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εγώ το εξέλαβα ως βεβαιότητα. Αν είναι βεβαιότητα, θα ήθελα να μου πείτε από πού αντλείτε αυτή τη βεβαιότητα και αν είναι εκτίμηση πού τη στηρίζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι θετική εκτίμηση και στηρίζεται σε αυτό που έχουμε πει πολλές φορές: Οτι δεν υπάρχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα, μετά τη Σύνοδο των Βρυξελλών, να εγείρει κάποιος αμφισβητήσεις για την ένταξη της Κύπρου. Γι` αυτό γίνεται αυτή η θετική εκτίμηση ότι τα πράγματα θα πάνε καλά στην Κοπεγχάγη.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εγώ κατάλαβα, επειδή λέει ο Πρωθυπουργός "το κράτος της Κύπρου" ότι μέχρι το 2004 θα έχουμε, εν πολλοίς, και τη λήξη του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η πρόβλεψη είναι να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία ως ενιαία οντότητα. Με αυτή την έννοια αναφέρεται ο Πρωθυπουργός. Η ένταξη θα έχει πρόβλεψη για την περίπτωση που λυθεί το πρόβλημα, όπως ευχόμαστε. Το ευχόμαστε, το ελπίζουμε και συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά, αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις δικές μας προσπάθειες. Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη θα έχει πρόβλεψη για το σύνολο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Κληρίδης -και συμφώνησε και ο κ. Σημίτης- είχε πει, πριν ακόμα πάρουμε το Σχέδιο, ότι δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την Κύπρο για την Ε.Ε. Διερωτώμαι το εξής: Μήπως φθάσαμε σε ένα σημείο τώρα να επιχειρούμε μόνο να μπούμε στην Ε.Ε., θυσιάζοντας ενδεχομένως την πολιτική λύση του Κυπριακού; Γιατί τα μηνύματα που έρχονται είναι τέτοια, γιατί το χρονοδιάγραμμα πλησιάζει τόσο πολύ, ώστε την 12η πιθανόν να τεθούν θέματα στο τραπέζι τα οποία θα είναι επικίνδυνα για τη λύση του Κυπριακού, διότι ο κ. Ανάν θα επιβάλει ενδεχομένως, στο τέλος, το Σχέδιο αυτό όπως έχει. Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, θέλω να σας θυμίσω ότι υπάρχουν σαφείς δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη γύρω από το θέμα των διαπραγματεύσεων και ορισμένων προβλημάτων, τις οποίες στηρίζουμε απόλυτα. Υπάρχουν συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Κληρίδη για ορισμένα προβλήματα, τα οποία, ως γνωστόν, η κυπριακή πλευρά επιθυμεί απόλυτα να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεύτερον, υπάρχουν και οι σημερινές δηλώσεις του ομολόγου μου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Παπαπέτρου, σύμφωνα με τις οποίες η κυπριακή πλευρά έχει αποδεχθεί να διαπραγματευθεί την πρόταση του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Αλλά, αν αυτή θα αποτελέσει τη βάση ή όχι της λύσης, θα φανεί από τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις. Αρα, λοιπόν, είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες, σύμφωνα και με την πρόβλεψη που έχει κάνει ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα είναι σκληρές και εποικοδομητικές. Επομένως, να μείνουμε εκεί. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία της ένταξης είναι ένα άλλο ζήτημα. Υπάρχει η απόφαση των Βρυξελλών, η οποία είναι ομόφωνη. Εμείς ζητούμε να επικυρωθεί στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

ΓΚΡΟΜΑΝ: Αναφερθήκατε στην ανάγκη να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μέχρι την Κοπεγχάγη. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτό είναι δυνατόν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτό είναι δυνατόν, αρκεί να το πιστεύει και η Τουρκία. Θέλω να επισημάνω ότι η ευθύνη της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, αυτή τη στιγμή, είναι ιδιαίτερα αυξημένη και οφείλουν να δώσουν μια καθαρή απάντηση και στο Γ.Γ. του ΟΗΕ, αλλά και σε όλη τη Διεθνή Κοινότητα, αν αποδέχονται ή όχι τις διαπραγματεύσεις με βάση το Σχέδιο Ανάν. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει και μια σημερινή δήλωση του κ. Γιακίς, η οποία είναι πιο θετική από τις προηγούμενες, χωρίς να σημαίνει ότι αποτελεί δήλωση αποδοχής.

Πριν κλείσουμε, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι είναι έτοιμα τα προσχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων με τα οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών ελεύθερης λήψης. Το σχέδιο αυτό αποστέλλεται, αυτή τη στιγμή, για την έκφραση γνώμης -το διευκρινίζω αυτό- στο ΕΣΡ, με δική μου πρωτοβουλία. Δεν προβλέπεται από το νόμο. Για την ενημέρωσή σας, θα σας δώσω το προσχέδιο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα το στείλετε στο ΣτΕ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το έχω στείλει ακόμη. Οταν πάρω την γνώμη του ΕΣΡ, θα κάνω κάποιες προσαρμογές και στη συνέχεια θα το στείλω στο ΣτΕ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 26 November 2002 - 14:05:13 UTC