Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-11-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΤΗ

Γεια σας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Για τη συνάντηση Σημίτη-Μπους δεν θα μας πείτε τίποτα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι οι συνάδελφοί σας στην Πράγα, όπου ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 3 ώρα Ελλάδας (τοπική 2 μ.μ.). Ο Πρωθυπουργός -όπως γνωρίζετε- δεν θα επιστρέψει με την αποστολή που έρχεται σήμερα το βράδυ στην Ελλάδα, αλλά θα συνεχίσει το ταξίδι του στη Χάγη, όπου αύριο θα συναντήσει τον Ολλανδό ομόλογό του. Θα επιστρέψει την Κυριακή.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Επειδή στη Χάγη βρίσκεται ο κ. Ντε Σότο , εάν δεν κάνω λάθος, υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στη Χάγη;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα πάει μόνο ο Πρωθυπουργός.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα σήμερα από ένα απόρρητο έγγραφο της Διεύθυνσης, η οποία είναι υπεύθυνη για την ευρωπαϊκή διεύρυνση, που λέει ότι η ελληνική κυβέρνηση ήξερε, ήδη, από τις 16 Οκτωβρίου το Σχέδιο Ανάν και τα χρονοδιαγράμματα. Αληθεύει αυτό; Οντως, η κυβέρνηση ήξερε πριν από την κατάθεση για τα χρονοδιαγράμματα για το Σχέδιο που κατατέθηκε τελικά;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι. Το Σχέδιο Ανάν δεν το ήξερε κανείς, μέχρι τη στιγμή που παραδόθηκε. Εκ των υστέρων, προβαίνει κανείς σε αναγωγές, διότι το Σχέδιο Ανάν στηρίζεται στις πάρα πολλές συναντήσεις, που είχαν γίνει μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Αλλά, το Σχέδιο Ανάν δεν το γνώριζε κανείς.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Το έγγραφο αυτό της Commission το γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση; Είχε λάβει γνώση το «έγγραφο η ελληνική κυβέρνηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες καλέσατε την Τουρκία να πει, εδώ και τώρα, το «ναι» στο λεγόμενο ευρωστρατό, όπως επίσης, και το αρχικό «ναι» στο Σχέδιο Ανάν. Είδαμε μια άρνηση της Τουρκίας να εκφράσει τη θέση της σε σχέση με τον ευρωστρατό. Πώς αξιολογεί αυτή την άρνηση η ελληνική κυβέρνηση και τι περιμένει από εδώ και πέρα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Χωρίς, η Τουρκία να επικεντρώσει την άρνησή της σε κάποια σημεία του Κειμένου των Βρυξελλών, που έχει συμφωνηθεί από τους «15», απλώς δεν το δέχθηκε. Η υπόθεση, η οποία γίνεται, είναι ότι η Τουρκία, θέλει να οδηγήσει μαζί, τόσο το θέμα του ευρωστρατού, όσο και το θέμα του Σχεδίου Ανάν, μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Εκεί να λάβει τις αποφάσεις της, ανάλογα με αυτό, το οποίο θα της δώσει η Ε.Ε., σχετικά με τη δική της πορεία ένταξης.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Αμερικανό Πρόεδρο, γνωρίζουμε κάποια θέματα που έθεσε τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και για τις ευρωτουρκικές. Εχουμε από την πλευρά των Αμερικανών κάποια αντίδραση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αντίδραση από την πλευρά των Αμερικανών, όχι. Καμία. Στη συνάντηση που έγινε μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου Μπους, τα θέματα που τέθηκαν είναι τα γνωστά, να μην τα επαναλαμβάνω. Είναι τα ίδια που θέτει η ελληνική πλευρά, όσον αφορά την πίεση και προς τα πού πρέπει να ασκηθεί η πίεση αυτή μέχρι την Κοπεγχάγη.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι θα βοηθήσει πάνω σε αυτόν τον τομέα που ζήτησε ο Πρωθυπουργός;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ακριβώς. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι αυτό κάνει και ότι αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Να επανέλθω στην ερώτηση του συναδέλφου για το σημερινό δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου". Είπατε ότι δεν γνωρίζετε συγκεκριμένα γι` αυτό το έγγραφο, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε να μας πείτε αν η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική διπλωματία γνώριζε όλες τις προδιαδικασίες που είχαν γίνει, προτού βέβαια συνταχθεί το τελικό κείμενο Ανάν. Δηλαδή, αν υπήρχαν όλα αυτά τα έγγραφα, οι συνομιλίες κ.τλ., αν ήξερε το πνεύμα του Σχεδίου και αν μετείχε σε αυτή την προδιαδικασία, γιατί ουσιαστικά αυτό αναφέρει το δημοσίευμα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Όχι. Η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμετείχε σε καμία προδιαδικασία για το έγγραφο Ανάν. Η κυβέρνηση ήταν πάντα σε στενή επαφή και συνεργασία με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Σήμερα ο κ. Πετσάλνικος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη της δίκης των μελών της "17Ν". Θα ήθελα το σχόλιό σας, δεδομένου ότι υπάρχουν αντιδράσεις.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο. Είναι κυβερνητική απόφαση. Ασφαλώς θα περάσει από τη Βουλή. Θα ψηφιστεί. Και θα καθορίζει -για όλες τις δίκες και όχι μόνο για τη συγκεκριμένη- πότε θα επιτρέπεται να υπάρχει τηλεόραση στην αίθουσα.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Προσωπικά πιστεύετε ότι είναι σωστό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πιστεύω ότι αυτό είναι, πράγματι, σωστό διότι η συμπεριφορά των διαδίκων αλλάζει με την παρουσία της τηλεόρασης. Και δεν είναι τυχαίο ότι σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ούτε στην Αμερική συμβαίνει αυτό. Η τηλεόραση δεν είναι στην αίθουσα του δικαστηρίου.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, με το αγροτικό, τι γίνεται; Διότι έχουμε από χθες καταλήψεις δημοσίων οργανισμών και κτιρίων. Υπάρχει τεράστια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, αλλά εδώ δεν έχουν δίκιο οι αγρότες, οι οποίοι για ένα χρόνο δεν έχουν πάρει αυτές τις αποζημιώσεις, ενώ η κυβέρνηση λέει ότι έχουν τηρηθεί τα χρονοδιαγράμματα; Ποιος έχει δίκιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Για το αγροτικό υπάρχει σχετική ανακοίνωση. Υπάρχει διακανονισμός για το πώς θα αποζημιωθούν οι αγρότες, ο οποίος έγινε και δεκτός. Αυτά όλα έγιναν χθες και σας παραπέμπω σε αυτά.

Ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 22 November 2002 - 14:05:11 UTC