Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-01-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Οπως γνωρίζετε, υπάρχει η παραίτηση του κ. Γιάννη Ζαφειρόπουλου από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών. Θα έχετε στη διάθεσή σας το κείμενο της παραίτησής του, η οποία οφείλεται, όπως λέει ο ίδιος, σε συγκεκριμένες διαφωνίες που υπήρξαν στον τομέα του.

Ο Πρωθυπουργός, απαντώντας στον κ. Γιάννη Ζαφειρόπουλος, του απέστειλε την εξής επιστολή: "Αγαπητέ Γιάννη, λυπούμαι γιατί δεν μπόρεσε να βρεθεί τρόπος συνεργασίας σου στο υπουργείο Εξωτερικών. Αποδέχομαι την παραίτησή σου. Σε ευχαριστώ για τη δουλειά που προσέφερες. Βοήθησες σημαντικά για τη δράση μας στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της χώρας. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσεις να προσφέρεις για την επιτυχία του έργου της κυβέρνησης και του κόμματος".

Ο κ. Γ. Ζαφειρόπουλος τονίζει ότι συνεχίζει πάντα και ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος να συμβάλει ενεργά και μαχητικά στην υλοποίηση των κυβερνητικών και κομματικών στόχων.

Στη θέση του κ. Ζαφειρόπουλου αναλαμβάνει ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής της Β' εκλογικής περιφέρειας Αθηνών. Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο νέο έργο του. Θα ορκιστεί την Τετάρτη το πρωί.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία με το Γραμματέα της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ Θάνο Μωραϊτη, με αντικείμενο το επικείμενο Συνέδριο της Νεολαίας του Κινήματος, που θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου. Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει το νέο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας και βεβαίως, θα υπάρξει και ομιλία του, η οποία και θα σας διανεμηθεί. Το βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί, όπως κάθε χρόνο, στην ετήσια δεξίωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και θα κάνει σχετική δήλωση.

Αύριο, υπάρχει η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, τον οποίο θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, στη Βουλγαρία, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας αυτής. Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις μας με τη Βουλγαρία είναι ιδιαίτερα θετικές και θέλουμε μια μόνιμη, σταθερή επαφή και συνεργασία. Αυτά τα θέματα, όπως επίσης και μια σειρά επιμέρους ζητήματα που έχουν να κάνουν και με την κοινή πορεία μας στην περιοχή, αλλά και με τις προοπτικές για την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και τη μελλοντική πορεία της στην Ε.Ε., θα συζητηθούν μεταξύ του Πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Την Τετάρτη, στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με την Γιάννα Αγγελοπούλου. Οπως γνωρίζετε, αυτές τις ημέρες επισκέπτεται τη χώρα μας το κλιμάκιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Στις 14.30, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο. Στις 19.00, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην εκδήλωση του Ομίλου Προβληματισμού για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας (ΟΠΕΚ) -ο οποίος συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής και λειτουργίας- με θέμα το σημερινό νόημα του εκσυγχρονισμού.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την πολιτική μας στον τομέα των επικοινωνιών. Εισηγητής θα είναι ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Βερελής. Στις 14.00, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση. Θα συζητήσουν για την παρουσία του στις Βρυξέλλες, στο τέλος του μήνα. Στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του λεγόμενου "Κολεγίου των Επιτρόπων" και θα έχει συνεργασία με τον κ. Πρόντι. Αυτό είναι ένα έθιμο που γίνεται κατά καιρούς με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ε.Ε. Επίσης, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη βελγική πρωτεύουσα, θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κολέγιο στο Μπριζ για το μέλλον της Ευρώπης και την πολιτική συνοχής σ` αυτήν.

Την Παρασκευή, το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή. Στις 12.00, θα έχει συνεργασία με τον Αλβανό Πρωθυπουργό κ. Μέτα, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ελλάδα. Οπως βλέπετε, υπάρχει μια ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων για την ανάπτυξη σχέσεων και τη δυνατότητα ομαλών εξελίξεων ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας στην περιοχή. Στις 19.30, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το διπλωματικό σώμα.

Το Σάββατο, θα επισκεφθεί τον Αλμυρό Βόλου, όπου θα έχει την ευκαιρία να εγκαινιάσει το νέο εργοστάσιο της εταιρίας SOVEL, ενδιαφέροντος του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Είναι μια μεγάλη παραγωγική επένδυση πνοής που πραγματοποιείται στην πόλη του Αλμυρού. Η παρουσία του Πρωθυπουργού εκεί έρχεται να τονίσει ακριβώς αυτό: Να χαιρετίσει και να στηρίξει παραγωγικές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, που βοηθούν την οικονομία και τη βιομηχανία της χώρας και δημιουργούν πολλές εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, βοηθώντας έτσι την πολιτική της απασχόλησης.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι ο κ. Λοβέρδος θα πάρει τις ίδιες αρμοδιότητες με τον κ. Ζαφειρόπουλο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα αυτό. Είπα ότι οι αρμοδιότητες καθορίζονται με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού και ότι υπάρχει ένα κενό σε αυτές τις αρμοδιότητες, αυτή τη στιγμή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον κ. Ζαφειρόπουλο από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τον έφερε στο υπουργείο Εξωτερικών με αυτές τις αρμοδιότητες, τις οποίες δεν μπόρεσε να ασκήσει. Γιατί τον έφερε τότε, αφού δεν μπόρεσε να ασκήσει εκεί αρμοδιότητες; Κάποιος στο υπουργείο Εξωτερικών δεν τον άφησε, δεν του τις έδωσε τις αρμοδιότητες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Ζαφειρόπουλος στην επιστολή του, η οποία θα σας μοιραστεί -εξάλλου, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε- επικαλείται διαφωνίες στον τρόπο οργάνωσης και άσκησης της πολιτικής στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και στις διαδικασίες υλοποίησης των σχεδίων για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Αυτό ήταν το πρόβλημα και εκεί υπήρξε η διαφωνία μεταξύ του υπουργού και του υφυπουργού. Η διαφορετική αντίληψη που είχε ο κ. Ζαφειρόπουλος τον οδήγησε στην πράξη παραίτησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτές τις αρμοδιότητες του υπουργείου Εξωτερικών τις έχει ο κ. Ρόντος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάντα υπάρχει σε όλα εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας. Οι σχετικές αρμοδιότητες ανήκουν στην εποπτεία του υφυπουργού Εξωτερικών. Βεβαίως, όπως καταλαβαίνετε, την κεντρική ευθύνη λειτουργίας ενός υπουργείου και τη χάραξη της στρατηγικής του την έχει πάντα ο υπουργός. Οταν υπάρχει διαφωνία στην κεντρική πολιτική ενός υπουργείου από ένα μέλος της πολιτικής ηγεσίας, η διαφωνία αυτή πρέπει να επιλύεται με κάποιο τρόπο. Η παραίτηση είναι ένας από αυτούς τους τρόπους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, με αυτό που μου λέτε τώρα, υπήρξε διαφωνία του κ. Ζαφειρόπουλου με τον κ. Παπανδρέου ή του κ. Παπανδρέου με τον κ. Ζαφειρόπουλο για την πολιτική που ασκούσε ο κ. Ζαφειρόπουλος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Ζαφειρόπουλος στην επιστολή του, την οποία θα πάρετε, επικαλείται διαφωνία του με τον κ. Παπανδρέου, στον τρόπο οργάνωσης και άσκησης της πολιτικής στο δικό του τομέα. Είναι φυσικό να υπάρχουν, κάποιες στιγμές, διαφωνίες. Πολιτικά πρόσωπα είμαστε όλοι και έχουμε τις απόψεις μας. Οταν βρισκόμαστε δύο πολιτικοί στον ίδιο χώρο, ο ένας που έχει την κεντρική ευθύνη και τη χάραξη της πολιτικής και στρατηγικής και ο άλλος έχει ένα μέρος αυτής της ευθύνης και υπάρχει διαφωνία, η διαφωνία αυτή είναι λογικό ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η δουλειά πρέπει να προχωρήσει. Και βεβαίως ο ίδιος ο κ. Ζαφειρόπουλος ξεκαθαρίζει -και αυτό είναι ιδιαίτερα προς τιμήν του- ότι παραμένει ενεργό στέλεχος στην υπεράσπιση του κυβερνητικού και κομματικού έργου και πάντοτε στρατευμένος στην πορεία και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν και σε άλλα υπουργεία διαφωνίες; Μήπως έχουμε παραιτήσεις και σε άλλα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην ανησυχείτε κ. Σταματόπουλε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ανησυχώ, είμαι πολύ ήρεμος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το βλέπω.

ΤΑΚΗΣ: Αυτές οι διαφωνίες από πότε είναι σε γνώση του Πρωθυπουργού; Θέλω να μας πείτε, αν υπήρξε κάποια συνάντηση των δύο μέσα στο Σαββατοκύριακο ή ο Πρωθυπουργός σήμερα το πρωί έμαθε περί της παραιτήσεως και πότε έστειλε την επιστολή στον κ. Ζαφειρόπουλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν υπάρξει επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τον κ. Ζαφειρόπουλο, διότι ο κ. Ζαφειρόπουλος ήταν μέλος της κυβέρνησης. Και είναι λογικό ότι οι όποιες απόψεις του έχουν τεθεί και από τον ίδιο, υπόψη του Πρωθυπουργού. Οταν κρίθηκε από τον κ. Ζαφειρόπουλο ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετικός τρόπος, επέλεξε την οδό της αποστολής αυτής της επιστολής. Βεβαίως, απάντησε ο Πρωθυπουργός με ημερομηνία 21.1.2002.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ποιές ήταν οι παραινέσεις του Πρωθυπουργού προς τον κ. Ζαφειρόπουλο, όταν του έθεσε το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι σε αυτά τα ζητήματα υπάρχουν μια σειρά εξελίξεις, στις οποίες δεν είναι πάντα εύκολο να αναφερθούμε. Πάντως, όλη αυτή η τοποθέτηση ετέθη υπόψη του Πρωθυπουργού. Εγιναν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και τελικώς, υπήρξε η επιστολή που γνωρίζετε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτή η διαφωνία μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του κ. Ζαφειρόπουλου ήταν διαφωνία επί της ουσίας της ασκήσεως της εξωτερικής πολιτικής από τον υπουργό Εξωτερικών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Δεν υπάρχει διαφωνία στην εξωτερική πολιτική.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μπορεί να υπάρξει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τι, κατά καιρούς, έχει ειπωθεί και δεν είναι δυνατό να το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε τι επικαλείται ο κ. Ζαφειρόπουλος στην επιστολή του. Και πάντοτε σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και να ενημερώνεται ο κόσμος. Ο ίδιος ο κ. Ζαφειρόπουλος επικαλείται διαφωνίες στον τρόπο οργάνωσης και άσκησης της πολιτικής στον τομέα του, στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Εκεί υπήρξε η διαφωνία και ο κ. Ζαφειρόπουλος επέλεξε την οδό της παραίτησης.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή, εξ όσων καταλαβαίνουμε, το κρίσιμο θέμα της διαφωνίας μεταξύ των κυρίων Παπανδρέου και Ζαφειρόπουλου ήταν το σχέδιο ανασυγκρότησης στα Βαλκάνια...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, το λέει και στην επιστολή του.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή, επίσης, είναι γνωστό ότι ο κ. Ζαφειρόπουλος ήταν ο υπεύθυνος της κατάρτισης αυτού του σχεδίου, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, θέλω να ρωτήσω, εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο μέχρι σήμερα καταρτισθέν σχέδιο και πότε η κυβέρνηση σκοπεύει να το καταθέσει στη Βουλή, διότι υπάρχει μια καθυστέρηση περίπου ενός έτους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το σχέδιο αυτό, υπό τη μορφή σχεδίου νόμου, είναι στο στάδιο συλλογής υπογραφών από τους αρμόδιους υπουργούς. Δηλαδή, πολύ σύντομα θα έρθει στη Βουλή.

ΤΑΚΗΣ: Γνωρίζετε, εάν ο Πρωθυπουργός πίεσε, εκτός από τον κ. Ζαφειρόπουλο και τον κ. Παπανδρέου να βρει μια συμβιβαστική λύση, ώστε να μη φθάσουμε στην παραίτηση; Υπήρξαν, δηλαδή, παραινέσεις προς τον κ. Παπανδρέου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν πιέζει κανέναν. Ο Πρωθυπουργός έχει την κεντρική ευθύνη της πολιτικής της κυβέρνησης και είναι λογικό να δίνει τις κατευθύνσεις για όλα τα θέματα. Από κει και πέρα, υπήρχαν οι κεντρικές κατευθύνσεις, οι οποίες έχουν δοθεί και για την κατάρτιση του νομοσχεδίου. Λίγο πριν σας είπα ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι στο στάδιο της συλλογής των υπογραφών. Από κει και πέρα, όταν υπάρχει διαφωνία ενός μέλους της κυβέρνησης, η πιο έντιμη οδός είναι η οδός της παραίτησης.

ΤΑΚΗΣ: Αυτό που ρωτώ είναι, εάν η άποψη του Πρωθυπουργού ήταν πιο κοντά σε αυτή του Γιώργου Παπανδρέου ή πιο κοντά σε αυτή του κ. Ζαφειρόπουλου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε γι αυτά τα θέματα. Εχουν δοθεί οι σχετικές κατευθύνσεις, υπάρχει ένα σχέδιο νόμου που είναι στο στάδιο της συλλογής υπογραφών των συναρμόδιων υπουργών. Από κει και πέρα, ο κ. Ζαφειρόπουλος εκτίμησε ότι υπάρχει μια σημαντική διαφωνία με τον υπουργό του και επέλεξε την οδό της παραίτησης.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποιές εγγυήσεις υπάρχουν ότι δεν θα υπάρξουν καινούργιες διαφωνίες και με τον καινούργιο υφυπουργό...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κύριε Μιχαήλ, δεν έχω κάνει μάντης μέχρι τώρα !

ΜΙΧΑΗΛ: Θα σας πω γιατί το λέω. Γιατί βεβαίως την πολιτική ευθύνη της στρατηγικής την έχει ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός, εν προκειμένω ο κ. Παπανδρέου. Ομως, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και σωστή η πολιτική πολλές φορές. Θέλω να μάθω, εάν ένας υφυπουργός που κρίνει ότι δεν είναι σωστή και παραιτείται, ποιος μας λέει ότι και κάποιος άλλος δεν θα το κάνει που τον διαδέχεται.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πραγματικά δεν κατανοώ την ερώτησή σας. Πρόθεσή μας είναι όλα τα ζητήματα να λύνονται και να γνωρίζει ο κόσμος ποιες είναι οι απόψεις της κυβέρνησης. Κάποια στιγμή η κυβέρνηση καταλήγει στις απόψεις της. Κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός δίνει τις σχετικές κατευθύνσεις, κάποια στιγμή λαμβάνονται οι αποφάσεις. Και όταν λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις, υπάρχει η οδός της συμφωνίας και βεβαίως και η οδός να πεις ότι «εγώ δεν θεωρώ πως μπορώ να υλοποιήσω τη σχετική απόφαση». Είναι και τα δύο μια έντιμη στάση.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Η επιστολή παραίτησης είχε αποσταλεί από την Παρασκευή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα, 21 Ιανουαρίου 2002.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Υπήρξε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ζαφειρόπουλο, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, την περασμένη Πέμπτη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν γίνει πολλές συναντήσεις του Πρωθυπουργού και με τον κ. Ζαφειρόπουλο, όπως έχουν γίνει και με όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς. Οταν υπάρχουν προβλήματα, όταν υπάρχουν εισηγήσεις, όταν υπάρχουν θέματα, ο Πρωθυπουργός συναντάται με τα μέλη της κυβέρνησής του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Ζαφειρόπουλους, λέει, μεταξύ των άλλων, τα εξής: «Λόγω της απόλυτης διαφωνίας μου με τον κ. Παπανδρέου, ως προς τον τρόπο οργάνωσης και άσκησης της πολιτικής μας στον άκρως ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας μας και της διαδικασίας υλοποίησης του ελληνικού σχεδίου για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων...». Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σοβαρό το ζήτημα που θέτει και παραιτείται. Δεν συμφωνείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν κάποιος παραιτείται και ειδικά ένας άνθρωπος που έχει μια πορεία μέσα στα πολιτικά πράγματα, σημαίνει ότι έχει μια σοβαρή διαφωνία. Από κει και πέρα, θέλω να σας τονίσω ότι αυτά τα πράγματα στην πολιτική είναι απολύτως φυσιολογικά. Υπάρχει ένα υπουργείο, υπάρχει ο έχων τη γενική πολιτική ευθύνη του υπουργείου. Υπάρχει, βεβαίως πάντοτε και ο Πρωθυπουργός. Για όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχουν κάποιες αποφάσεις. Θεμιτό απολύτως είναι ένα θέμα, όταν ένας πολιτικός έχει κάποια διαφωνία με τις αποφάσεις αυτές και θεωρεί ότι το θέμα είναι σοβαρό και γνωρίζει ότι το θέμα είναι αρμοδιότητας του υπουργού και αυτός έχει την ευθύνη της υλοποίησης και πιθανά έχει μια διαφορετική άποψη, μπορεί να επιλέξει και αυτή την οδό.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο κ. Ζαφειρόπουλος υλοποιούσε ένα σχέδιο από τότε που ήταν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Επελέγη από τον Πρωθυπουργό για τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών για να συνεχίσει το ίδιο σχέδιο. Στις αρμοδιότητες και στο σχέδιο αυτό που υλοποιούσε ο κ. Ζαφειρόπουλος, υπάρχει κεντρική διαφωνία ανάμεσα στον κ. Σημίτη και στον κ. Παπανδρέου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν υπήρχε κεντρική διαφωνία θα την ξέρατε. Αυτά τα πράγματα είναι πολύ γνωστά. Οταν κάποιος έχει μια κεντρική ευθύνη για ένα συγκεκριμένο θέμα και όταν κάποιος έχει την ευθύνη ενός τομέα της κυβερνητικής πολιτικής, στα σοβαρά ζητήματα, γνωρίζετε καλά ότι πρέπει να πιστεύει και στην ακολουθούμενη πολιτική. Την κεντρική ευθύνη της κυβέρνησης την έχει ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί έχουν τους επιμέρους τομείς. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όλο το κυβερνητικό έργο εξελίσσεται ομαλά, με βάση τις κεντρικές κατευθύνσεις που δίνει ο Πρωθυπουργός. Παρουσιάζονται κάποιες δηλώσεις, κάποια σημεία διαφωνίας, σε κάποια υπουργεία. Και δεν είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο. Κάθε πολιτικός έχει την άποψή του. Και ιδιαίτερα όταν είναι αρμόδιος σε ένα τομέα, είναι λογικό να θέλει να υπηρετήσει και την άποψή του. Εάν η άποψή του δεν έχει γίνει δεκτή από την κυβέρνηση και έχει διαφορετική άποψη με τον έχοντα την ευθύνη, υπάρχει και η οδός της παραίτησης. Γιατί το σχολιάζετε αλλιώς;

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Πάγκαλος, χθες, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τις εκλογές, γιατί έχει χάσει τα λαϊκά στρώματα που έχουν πια αποστασιοποιηθεί, μερικά από αυτά έχουν προσχωρήσει στο χώρο της λαϊκής Δεξιάς. Εχετε κάποιο σχόλιο γι` αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε, έχουμε άλλες προτεραιότητες και νομίζω ότι δεν πρέπει να κρίνουμε δηλώσεις των στελεχών μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Σε κάποια άλλη στιγμή θα σχολιάσετε τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν κατέχω την τέχνη της μαντικής!

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν είναι θέμα μάντη, είναι θέμα δικών σας διαθέσεων. Λέτε ότι τώρα έχετε άλλες προτεραιότητες και δεν θα ασχοληθείτε με το να σχολιάζετε τον κ. Πάγκαλο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα "τον κ. Πάγκαλο". Είπα ότι δεν είναι σωστό, ότι θα ήταν σε βάρος του κυβερνητικού έργου, να ασχοληθούμε με το σχολιασμό δηλώσεων των στελεχών του Κινήματος. Μας ενδιαφέρει, όχι κατά προτεραιότητα να σχολιάζουμε τις δηλώσεις των στελεχών μας, αλλά να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και να προωθήσουμε σωστά το κυβερνητικό έργο. Αυτό ζητά ο λαός από εμάς. Αυτή είναι η επιλογή μας. Και αυτό κάνουμε.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος έκανε λόγο για ένα θαύμα. Εσείς κάνετε λόγο για μαντική. Τελικώς θα έχουμε ένα νέο κύκλο θαυματολογίας ή μαντικής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, απαντήσει επί της ουσίας.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αποδέχεστε ότι χρειάζεται ένα θαύμα για να κερδίσετε τις εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας έχω, ήδη, απαντήσει επί της ουσίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά το "φιάσκο" της συγχώνευσης, ο κ. Καρατζάς παραμένει διοικητής της Εθνικής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χρησιμοποιείτε μια λέξη την οποία άκουσα πολλές φορές αυτές τις ημέρες από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι μια αρκετά σκληρή λέξη. Οι συγχωνεύσεις είναι επιχειρηματικές αποφάσεις που λαμβάνονται μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Γνωρίζετε, για παράδειγμα, ότι πρόσφατα δύο πολύ μεγάλες και παγκοσμίου κύρους γερμανικές τράπεζες, η Deautshe Bank και η Dresdner Bank, είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση. Ακολούθως, μεταξύ των διοικήσεων των δύο Τραπεζών, προέκυψε μια σειρά από διαφωνίες, όσον αφορά τα λειτουργικά τους ζητήματα και οι Τράπεζες με ανακοίνωσή τους ενημέρωσαν το γερμανικό λαό, και κατ` επέκταση όλους τους ενδιαφερόμενους των χωρών-μελών της Ε.Ε., ότι δεν επιμένουν στην απόφασή τους και πως διακόπτουν τις διαδικασίες της συγχώνευσης. Ουδείς βγήκε στη Γερμανία να αποκαλέσει αυτή την ανακοίνωση "φιάσκο".

Στην Ελλάδα, ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, έσπευσαν για μια ακόμη φορά να εκφράσουν τη χαρά τους γιατί δεν πέτυχε η συγχώνευση. Αυτά δεν είναι λογικά πράγματα. Το είπα και χθες, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Αυτό είναι θέατρο του παραλόγου. Είναι θέατρο του παραλόγου για μια πολιτική δύναμη να λέει ότι ξέρετε "δυστυχώς, πάει να γίνει μια συγχώνευση που θα είναι καλή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τον καταναλωτή και ευτυχώς, που η συγχώνευση αυτή δεν πέτυχε". Αυτό είναι θέατρο του παραλόγου. Αυτό δείχνει μικροψυχία και μιζέρια στην πολιτική.

Θέλω να θυμίσω ότι από την πρώτη ώρα που ανακοινώθηκε αυτή η συγχώνευση, όλοι μας σε δηλώσεις τονίσαμε ότι η συγχώνευση αυτή θα έχει θετικά αποτελέσματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τον καταναλωτή, τον απλό πολίτη. Οι διοικήσεις των δύο Τραπεζών ανεπηρέαστα προχώρησαν στις διαπραγματεύσεις τους. Δεν ευοδώθηκαν αυτές οι διαπραγματεύσεις. Λέω ότι δυστυχώς δεν ευοδώθηκαν αυτές οι διαπραγματεύσεις. Γιατί, λοιπόν, επιχαίρει η Νέα Δημοκρατία; Νομίζει ότι θα έχει πολιτικά οφέλη; Μα, ποια πολιτική δύναμη ονειρεύεται για τον εαυτόν της το ρόλο του Ιερεμία, κλαίοντας στα ερείπια της Ιερουσαλήμ; Αυτή δεν είναι σοβαρή πολιτική. Αυτή δεν είναι πολιτική που μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές για την οικονομία και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Βεβαίως, εμείς έχουμε φροντίσει με τη δουλειά μας και έχουμε δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο στην οικονομία, μέσα στο οποίο είμαστε βέβαιοι ότι οι δύο Τράπεζες θα βρουν το δικό τους δρόμο και θα προχωρήσουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όταν στη Γερμανία πήγε να γίνει αυτή η συγχώνευση δεν βγήκε ο Σρέντερ να κάνει δηλώσεις, ούτε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας να θριαμβολογούν, όπως έγινε εδώ, από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Δεν υπάρχουν δηλώσεις. Και το χειρότερο είναι ότι παρασύρατε κόσμο στο Χρηματιστήριο που πήγε και αγόρασε μετοχές των δύο Τραπεζών και στο τέλος την "πάτησε". Γιατί ψέματα είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κανείς δεν θριαμβολόγησε. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι όταν ανακοινώνεται μια επιχειρηματική απόφαση, με βαρύτητα μέσα σε μια οικονομία, είθισται -και αυτό έχει γίνει σε όλες τις χώρες- ο αρμόδιος υπουργός να κάνει πάντα κάποια δήλωση. Όπως σας ανέφερα, ο Πρωθυπουργός, για παράδειγμα, θα πάει το Σάββατο να εγκαινιάσει ένα μεγάλο εργοστάσιο που προκύπτει από μια ιδιωτική επένδυση μεγάλου ύψους που γίνεται από ιδιώτες μέσα στο πλαίσιο μιας οικονομίας που αναπτύσσεται. Τι θα πούμε, δηλαδή, αν μετά από πολλά χρόνια, ο μη γένοιτο, παρουσιαστεί ένα πρόβλημα; Οτι φταίει ο Πρωθυπουργός; Όχι, βεβαίως. Αυτό πάντα γίνεται. Όταν δύο μεγάλες ελληνικές Τράπεζες βγαίνουν και ανακοινώνουν μια θετική πρόθεση, είναι καθήκον του αρμόδιου υπουργού να τονίσει ότι αυτό θα δημιουργήσει ένα θετικό πλαίσιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η μία είναι κρατική, όμως. Το εργοστάσιο δεν είναι κρατικό, είναι ιδιωτικό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι έχει παρέλθει ο καιρός που η κυβέρνηση "σήκωνε" το τηλέφωνο και έδινε εντολές στην Εθνική Τράπεζα για το τι θα κάνει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος διορίζει τον Πρόεδρο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ:Τον Πρόεδρο τον διορίζει η Γενική Συνέλευση των μετόχων.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να ρωτήσω, μετά τη μη συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha, η κυβέρνηση θα κληθεί να προκρίνει για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, συνενώσεις, συγχωνεύσεις, γάμους, αρραβώνες, μεταξύ κατά κύριο λόγο ελληνικών εταιρειών ή θα πρέπει η προτιμητέα λύση να είναι η εξεύρεση στρατηγικών συμμαχιών από άλλες χώρες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι στρατηγικές συμμαχίες, ιδιαίτερα με τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν σύνορα. Δεν μπορούμε να είμαστε εμείς εκείνοι που θα πούμε: Προτιμήστε να κάνετε στρατηγικές συμμαχίες και συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών Τραπεζών ή επιχειρήσεων και όχι με μια ιταλική, αγγλική ή γερμανική. Είμαστε σε μια κοινή ευρωπαϊκή αγορά και επιτέλους πρέπει να το αντιληφθούμε αυτό. Μέσα σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή αγορά που δεν έχει σύνορα, που υπάρχουν επενδύσεις από όλους, συμμετοχές από όλους και στρατηγικές συμμαχίες από όλους δεν υπάρχουν και όρια. Η κάθε επιχείρηση κάνει αυτό που εκτιμά καλύτερο για την ανταγωνιστικότητά της και τη μελλοντική πορεία της. Και η κάθε επιχείρηση θα συνεχίσει να κάνει το καλύτερο γι αυτήν. Εμάς, όμως, το ενδιαφέρον μας, δεν είναι να πούμε σε κάθε επιχείρηση τι θα κάνει. Αλίμονο! Το δικό μας ενδιαφέρον είναι να δημιουργήσουμε το πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι επιχειρήσεις που δουλεύουν και είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα, να εξασφαλίζουν υψηλή ανταγωνιστικότητα και σημαντική θέση μέσα στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Αυτό είναι το ζητούμενο.

ΠΙΤΑΡΑΣ: Σήμερα, πάντως, ο Μιλτιάδης Εβερτ ζητάει επισήμως να δοθεί στη δημοσιότητα και να έρθει στη Βουλή η μελέτη που είχαν παραγγείλει η Εθνική και η Alpha από την εταιρεία Μckinsey, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει ότι για να προχωρήσει αυτή η συγχώνευση θα έπρεπε να απολυθούν περίπου 8.500 εργαζόμενοι. Γνωρίζετε αυτά τα στοιχεία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε ανακατευθεί σε επιχειρηματικές αποφάσεις. Δεν θα σταματήσω να το τονίζω αυτό. Αλίμονο, αν η κυβέρνηση εξετάζει τις επιχειρηματικές αποφάσεις στις Τράπεζες.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε, αν το γνωρίζετε βεβαίως, γιατί ο κ. Παπαντωνίου τηρούσε από την πρώτη στιγμή επιφυλακτική στάση για το όλο εγχείρημα. Θέλω να μας πείτε εάν στο Υπουργικό Συμβούλιο ή σε άλλα όργανα εξέφρασε αυτές τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ήταν δυνατόν το θέμα της συγχώνευσης να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Διότι αν ερχόταν για συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, αυτό θα σήμαινε ευθεία ανάμιξη της κυβέρνησης σε μια διαδικασία, για την οποία δεν έπρεπε να της πέφτει λόγος. Επομένως, δεν είχε την ευκαιρία ο κάθε υπουργός και κανένας υπουργός να κάνει αναλυτικές ενημερώσεις και αναφορές, γιατί αυτό δεν ήταν αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Είχε ενημερώσει τον κ. Σημίτη για τις επιφυλάξεις του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αιφνιδιαστήκατε από τη συγχώνευση@;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και οι δύο διοικητές των Τραπεζών είναι γνωστό ότι ανακοίνωσαν προς την κυβέρνηση τις προθέσεις τους και όταν τελικώς η συγχώνευση δεν πραγματοποιήθηκε και την τελική διακοπή των συζητήσεων. Δεν σας έκανε εντύπωση ότι και ο κ. Κωστόπουλος, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας μεγάλης ιδιωτικής Τράπεζας είχε επαφή με την κυβέρνηση για να ανακοινώσει και τις προθέσεις του και την τελική διακοπή των διαπραγματεύσεων; Όταν ένα μεγάλο γεγονός γίνεται μέσα στην οικονομία είναι λογικό να ενδιαφέρεται η κυβέρνηση. Ούτε, όμως, η κυβέρνηση το έκανε, ούτε η κυβέρνηση το χάλασε. Εχει διαφορά το ένα από το άλλο. Και ένα πολιτικό κόμμα αν θέλει να στέκεται στα πόδια του σωστά και να δίνει εγγυήσεις στον ελληνικό λαό για το μέλλον -και αναφέρομαι στην τακτική της Ν.Δ.- δεν μπορεί να εξαρτά τη στάση του απέναντι σε αυτά τα κεντρικά οικονομικά γεγονότα με βάση την απαράδεκτη λογική "αν με συμφέρει ή όχι". Δεν πρέπει να θέλει ένα πολιτικό κόμμα η Ελλάδα να αρχίσει να μοιάζει με χώρα που πάει προς τα πίσω. Ένα πολιτικό κόμμα πρέπει να δουλεύει προς το συμφέρον του ελληνικού λαού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου απαντήσατε αν ο κ. Καρατζάς παραμένει διοικητής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Καρατζάς δεν τελεί υπό παραίτηση. Και χρησιμοποιώ τη φράση "εξ όσων γνωρίζω", διότι αυτό το θέμα δεν λύνεται θεσμικά ποτέ από την κυβέρνηση. Αυτό το θέμα απασχολεί τα όργανα της Τράπεζας και τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της. Δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 21 January 2002 - 14:05:09 UTC