Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-01-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Όπως γνωρίζετε η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχε μεγαλύτερη διάρκεια, τόσο εξαιτίας της σοβαρότητας του θέματος, όσο και εξ αιτίας της διακοπής της για τη συμμετοχή των υπουργών και υφυπουργών στην ονομαστική ψηφοφορία, που έγινε στη Βουλή.

Υπάρχει, ήδη, δήλωση του Πρωθυπουργού για τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής μας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Υπενθυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα, όταν εκτιμηθεί από τους δύο ηγέτες ότι είναι ο καταλληλότερος χρόνος, όταν αρχίσει να διαμορφώνεται μέσα από τις συνομιλίες η εικόνα των εξελίξεων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Επίσης, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει θέμα παραίτησης του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Καρατζά; Θα ήθελα να σας ρωτήσω και μια λεπτομέρεια: Αν υπέβαλε την παραίτησή του ο κ. Καρατζάς και ο Πρωθυπουργός δεν την έκανε δεκτή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας δεν τελεί υπό παραίτηση. Θέλω, όμως, σε κάθε περίπτωση να υπενθυμίσω ότι αυτά τα θέματα αφορούν μόνον τα όργανα των Τραπεζών. Ο κ. Καρατζάς, εξ όσων γνωρίζω, παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις που αφορούν το θέμα της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καρατζάς είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατά καιρούς, σε όλη της διάρκεια της κρίσης σχετικά με τη συγχώνευση, ο κ. Καρατζάς ενημέρωνε τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι ο κ. Καρατζάς δεν "τελεί υπό παραίτηση". Μήπως υπέβαλε παραίτηση, δεν έγινε δεκτή και έπαψε να τελεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, να σας τονίσω κάτι που δεν έχει σχέση μόνο με την υπόθεση της συγχώνευσης, αλλά είναι γενικότερος κανόνας που αφορά τις σύγχρονες εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο οποίος δεν πρέπει να λησμονείται. Όλα αυτά τα θέματα των διοικήσεων αφορούν τα Διοικητικά Συμβούλια και τις Γενικές Συνελεύσεις των Τραπεζών και μόνον αυτές. Τόνισα -και ήμουν σαφέστατος- ότι η κυβέρνηση βεβαίως ενημερώνεται και παρακολουθεί τις εξελίξεις για τη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Alpha, αλλά δεν παρεμβαίνει. Και δεν παρεμβαίνει γιατί τα θέματα αυτά έχουν να κάνουν με αποφάσεις που λαμβάνονται από τις ίδιες τις Τράπεζες, μέσα από τη λειτουργία των ίδιων των Ανώνυμων Εταιρειών.

Β1

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είχαμε κάποιες δηλώσεις από τον κ. Ετζεβίτ στην Ουάσιγκτον. Μεταξύ άλλων, ακούστηκε ότι έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, ώστε μπορεί να υπάρξει ένας συμβιβασμός στα θέματα Αιγαίου. Πώς σχολιάζει η Αθήνα αυτή τη νέα δήλωση του Ετζεβίτ και τι σημαίνουν αυτά για την Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Αν ο κ. Ετζεβίτ θέλει να εγείρει κάποιο θέμα γύρω από το Αιγαίο και θεωρεί ότι έχει δίκιο, έχει όλη τη δυνατότητα να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Για μας δεν υπάρχει κανένα θέμα, πέρα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σε κάποιο σημείο, ο Πρωθυπουργός σήμερα στη δήλωσή του είπε ότι έχουμε ύφεση στα θέματα και ήρθε η στιγμή να έχουμε απαντήσεις. Επειδή αυτή η διατύπωση δημιουργεί ένα κλίμα ότι αναμένονται κινήσεις από την απέναντι πλευρά, δηλαδή την Τουρκία, έχετε υπόψη σας κάποια εξέλιξη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις επόμενες κινήσεις της τουρκικής πλευράς. Είναι σαφές ότι πήραμε μια σειρά πρωτοβουλίες που οδήγησαν, ήδη, σε σημαντικές εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό. Η έναρξη του διαλόγου, που χαιρετίζουμε όλοι ως ένα πολύ σημαντικό γεγονός και ελπίζουμε πραγματικά να οδηγήσει σε βιώσιμη και δίκαιη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, δεν ήρθε τυχαία. Ηρθε ως αποτέλεσμα δικών μας πρωτοβουλιών που είχαν να κάνουν και με την Ε.Ε. και τη γενικότερη αξιοποίηση της ισχυρής διεθνούς θέσης και παρουσίας της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα.

Τώρα, είναι φανερό ότι μπαίνουμε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση. Είμαστε έτοιμοι να παίρνουμε συνεχείς πρωτοβουλίες. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ή φόβος πιέσεων. Είμαστε σε θέση να παίρνουμε συνεχείς πρωτοβουλίες, να αναδεικνύουμε την ισχυρή θέση της χώρας, να οδηγούμαστε σε θετικά αποτελέσματα, εκμεταλλευόμενοι τη σημαντική διεθνή και ισχυρή θέση μας, αξιοποιώντας τη δυνατότητά μας να αναδεικνυόμαστε ως δύναμη που μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στη λύση των ιδιαίτερων προβλημάτων της ευαίσθητης περιοχής των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αυτό περιμένουμε και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Πολλοί εκτιμούν ότι η Τουρκία θα σκληρύνει τη στάση της ή ότι θα χρησιμοποιήσει διάφορες διαπραγματευτικές θέσεις και θα κάνει διάφορες παρεμβάσεις.

Αυτό που έχουμε να κάνουμε εμείς, είναι να καθορίζουμε οι ίδιοι, να επηρεάζουμε τους όρους του παιχνιδιού, κάθε φορά. Και αυτό θα το κάνουμε πάντα στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει, με την αξιοποίηση της ισχυρής διεθνούς παρουσίας μας, με συνεχείς διεθνείς πρωτοβουλίες, με αποφασιστική στάση που να αποδεικνύει και να αναδεικνύει γιατί οι θέσεις της Ελλάδας είναι δίκαιες, είναι σωστές και μπορεί να οδηγήσουν σε δίκαιες λύσεις. Μπορούμε να αναδείξουμε αυτό που λέγεται "η προστιθεμένη αξία" της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα, σε όλη την ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό πιστεύουμε είναι η καλύτερη λύση: Να διαμορφώνουμε εμείς, κάθε φορά, να επηρεάζουμε τους κανόνες. Να δημιουργούμε εμείς θετικές λύσεις για τα εθνικά μας θέματα.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι συνθήκες υγιεινής στην κεντρική κρεαταγορά του Ρέντη είναι επαρκής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι γίνεται ένας έλεγχος της Ε.Ε. στην κεντρική κρεαταγορά του Ρέντη. Επίσης, γνωρίζετε -και δεν υπάρχει λόγος να το κρύψει κανείς αυτό- ότι υπάρχουν πολλά λειτουργικά προβλήματα. Είναι μια κατάσταση που έρχεται από παλιά. Αλλωστε, όλα αυτά έχουν ειπωθεί αυτές τις ημέρες. Ομως, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα που να απειλεί τη δημόσια υγεία. Και θέλω να το προσέξετε ιδιαίτερα αυτό. Γίνονται πολλοί έλεγχοι για την προστασία της δημόσιας υγείας από όλες τις αρμόδιες αρχές. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δείχνουν ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν γίνει περίπου 50 οργανωμένοι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές στην κεντρική κρεαταγορά και έχουν διαπιστωθεί κάποιες παραβάσεις. Αμέσως λήφθηκαν μέτρα και επιβλήθηκαν οι σχετικές ποινές.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να πω και κάτι άλλο. Γνωρίζετε ότι έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις, περίπου ύψους 4,3 δισ. δραχμών, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση και τη δημιουργία μιας νέας αγοράς. Αυτό δεν αφορά μόνο την περίπτωση της κρεαταγοράς στο Ρέντη, αλλά και τη Βαρβάκειο και τις δύο αγορές της Θεσσαλονίκης. Γνωρίζετε, επίσης, ότι τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της προμελέτης και της επίλυσης χωροταξικών προβλημάτων για τη μετεγκατάσταση των αγορών. Πιστεύω ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2002 θα είμαστε στη φάση της έναρξης των έργων.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Μιλήσατε προηγουμένως για τη δυναμική παρουσία της Ελλάδας. Υπάρχει η αίσθηση και στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά γενικά και στην κυβέρνηση ότι θα υπάρξει επιβράδυνση του κλίματος επαναπροσέγγισης με την Τουρκία, μετά και τις τελευταίες παραβιάσεις και την προκλητικότητα των Τούρκων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμμένουμε σταθερά στην πολιτική μας που έχει οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Θέλω να τονίσω ότι το γεγονός πως φθάσαμε σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη, κρίσιμη, αλλά και θετική φάση για το Κυπριακό -διότι άρχισαν οι συνομιλίες, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς- είναι αποτέλεσμα σημαντικών πρωτοβουλιών που πήρε η Ελλάδα και μιας συγκεκριμένης στρατηγικής που ακολουθούμε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση και θα καθορίζουμε εμείς το πώς θα λαμβάνονται αυτές οι πρωτοβουλίες και πώς θα εξυπηρετούν, κάθε φορά, τα διεθνή συμφέροντα. Εμείς θα καθορίζουμε τους όρους του παιχνιδιού και όχι άλλοι.

Γ

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες, είδαμε τον κ. Καραμανλή, να παρουσιάζει ένα έγγραφο στη Βουλή, μια διαρροή από τον «ΑΘΗΝΑ 2004», μετά ένα πιγκ-πογκ, σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις εάν διέρρευσε ή όχι...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκδόθηκε κυβερνητική ανακοίνωση.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο «ΑΘΗΝΑ 2004» επιβεβαιώνει ότι υπάρχει αυτό το έγγραφο. Θέλω να μου πείτε, εάν σας ανησυχεί το περιεχόμενο του εγγράφου και εάν ήσασταν γνώστες αυτού του περιεχομένου, πριν το πάρει ο κ. Καραμανλής στα χέρια του. Και, επίσης, εάν ενοχλήθηκε ο Πρωθυπουργός.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχαμε να πούμε, το είπαμε με τις ανακοινώσεις των αρμοδίων υπουργών Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ. Θέλω να σημειώσω ότι όσα αναφέρονται σε αυτό το έγγραφο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν απηχούν το βαθμό προώθησης των έργων. Αυτό είναι σαφές. Δηλώθηκε και χθες και πιστεύω ότι έγινε αποδεκτό. Βεβαίως, θέλω να υπενθυμίσω ότι αρμόδια για την προώθηση των έργων είναι η κυβέρνηση, η οποία ενημερώνει, για το βαθμό προώθησης και τα στάδια εξέλιξης των έργων, τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και κάθε ενδιαφερόμενο. Σε καμία περίπτωση, αυτό το έγγραφο ή το σημείωμα δεν είχε περιέλθει σε γνώση της κυβέρνησης.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, πώς έχει ενημέρωση ο «ΑΘΗΝΑ 2004» και αξιολογεί έργα για τα οποία δεν έχει γνώση; Γεννιέται ένα μεγάλο ερώτημα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορείτε να απευθύνετε αυτή την ερώτηση αρμοδίως.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσω και κάτι άλλο: Αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη, όπως ζητάει και ένα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βαλυράκης, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Δημόσιας Τάξης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε για να «ξανανοίξει» κάτι, το οποίο, ούτως ή άλλως, είναι στο γενικότερο πλαίσιο των ερευνών, για τα θέματα της τρομοκρατίας, για να υπάρξει μια νέα φάση, θα πρέπει να προκύψουν και νέα στοιχεία. Καμία από τις δολοφονίες που έχουν διαπραχθεί δεν θεωρείται «κλειστό» θέμα. Οπως γνωρίζετε, στην προσπάθεια που καταβάλουμε για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, όλα αυτά τα θέματα ερευνώνται σοβαρά και συστηματικά. Εάν υπάρχουν νέα στοιχεία και κάποιος τα γνωρίζει, να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και φυσικά θα ληφθούν υπόψη.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Σήμερα, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, έδωσε στη δημοσιότητα μια δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν πλέον ώριμες συνθήκες για τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά. Πώς το σχολιάζετε; Επίσης, θα ήθελα να μου πείτε εάν επίκειται κάτι σχετικό κατά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, ενόψει και της αυριανής Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιτρέψετε μου να σας πω ότι πάρα πολλοί από εμάς πιστεύουμε σε αυτή τη συνεργασία, την οποία κρίνουμε ιδιαίτερα θετική για το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, όταν έχουμε και συγκλίνουσες θέσεις γι αυτά τα ζητήματα. Και για να γίνω πιο σαφής, επιθυμούμε πάντα, ως κόμμα, τη συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα μαζικά κινήματα. Πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία έχει να προσφέρει στην ποιότητα ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη των κινημάτων. Βεβαίως, σε αυτές τις περιπτώσεις για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να το θέλει και η «νύφη» και ο «γαμπρός». Αλλιώς, είναι σαφές ότι το θέμα θα περιέλθει στις τοπικές κοινωνίες.

Σημείωση: Η αυριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω της Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 17 January 2002 - 15:05:59 UTC