Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-02-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΡΙΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με κάποιες δηλώσεις που έκανε, χθες, ο Κόφι Ανάν. Είπε ότι προσδοκά μία δίκαιη λύση του Κυπριακού, μέσα στο χρόνο. Αυτό, πού το στηρίζει ο κ. Ανάν; Θα ήθελα ένα σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Το σχόλιο που μπορώ να κάνω, είναι ότι μια τέτοια δήλωση είναι ελπιδοφόρα. Ο κ. Ανάν, προφανώς, έχει υπόψη του στοιχεία, τα οποία τον οδηγούν σε αυτό το αισιόδοξο συμπέρασμα. Πιστεύω ότι η δήλωση αυτή έχει θετικό χαρακτήρα. Γιατί μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί μια άσκηση πίεσης προς την Τουρκία και τον κ. Ντενκτάς, να συμμορφωθούν προς τις αποφάσεις που έχει λάβει ο ΟΗΕ και να εναρμονιστούν με τις πρωτοβουλίες του διεθνούς παράγοντα, συμβάλλοντας έτσι στην εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Αυτό το οποίο πιστεύω, όμως, ότι πρέπει να μείνει σε μας, είναι ότι το Κυπριακό απασχολεί τον ΟΗΕ σε πολύ υψηλό επίπεδο. Και ότι, για να δηλώνει αυτό το οποίο δήλωσε ο επικεφαλής του μεγάλου διεθνούς Οργανισμού, σημαίνει ότι αυτές οι προοπτικές, μπορεί να πει κανείς, μας οδηγούν σε επίλυση του Κυπριακού. Αν όχι τώρα, εν πάση περιπτώσει, δικαιολογούν την αισιοδοξία, ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει αποτελέσματα.

ΠΑΡΙΣ: Τι προσδοκά η κυβέρνηση από την επίσκεψη Τζεμ, πέρα από τα προσυμφωνημένα και τις συμφωνίες οι οποίες θα υπογραφούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Η υπογραφή των κειμένων των συμφωνιών, αποτελεί μία πρόοδο. Η επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου, θα συμβάλει στο να συντηρηθεί και να ανανεωθεί αυτό το κλίμα μιας καλύτερης προσέγγισης, το οποίο έχει δημιουργηθεί την τελευταία περίοδο, μεταξύ των δύο χωρών. Η εξέλιξη αυτής της προσπάθειας για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αντιλαμβάνεστε πως εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Εξαρτάται, κυρίως, από τις άμεσα ενδιαφερόμενες και εμπλεκόμενες χώρες. Η Ελλάδα έχει εκδηλώσει, με κάθε τρόπο, το ενδιαφέρον και τη βούλησή της να συμβάλει στην κατεύθυνση υπέρβασης της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρέπει να κάνει το ίδιο και η Τουρκία. Πιστεύουμε ότι ο κ. Τζεμ σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και η Τουρκία θα αντιμετωπίσει εκκρεμότητες που υπάρχουν και θα συμβάλει, ώστε να οδηγηθούμε σε μία καλύτερη και πολύ πιο ήρεμη επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η χθεσινή απόφαση των Βρυξελλών, έχει πολλά «εάν» μέσα, όπως «εάν» ο πληθωρισμός κ.τ.λ. και ζητά μεγαλύτερη λιτότητα. Η κυβέρνηση τι θα κάνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτού του είδους οι αποφάσεις περιέχουν πολλούς επαίνους και βεβαίως, επαναλαμβάνουν και τις υποχρεώσεις που έχει, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά κάθε χώρα της ΟΝΕ, να διατηρήσει σε ένα ορισμένο επίπεδο τα μακροοικονομικά μεγέθη. Πιστεύουμε ότι έχει επιλέξει, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά η χώρα μας, ο ελληνικός λαός, να παραμείνουμε ισότιμο μέλος της ΟΝΕ στην οποία, όπως όλα δείχνουν, εντασσόμαστε, μετά την επιτυχή προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση, η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια. Το κείμενο της απόφασης αυτής αποτελεί μία επιβεβαίωση της επιτυχούς πολιτικής που ασκήσαμε αυτά τα χρόνια. Και βεβαίως, ορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν όλες οι χώρες της ΟΝΕ, όχι μόνο η Ελλάδα, κατά τα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση για μας: η μετά ΟΝΕ εποχή. Εμείς που εγγυηθήκαμε και με επιτυχία οδηγήσαμε την Ελλάδα στην ΟΝΕ, βάζουμε τώρα τις βάσεις για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, για την μετά ΟΝΕ εποχή. Και η μετά ΟΝΕ εποχή για την Ελλάδα, θα έχει τη δική μας υπογραφή. Γιατί εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε και τη συνέχεια. Και αυτό ο ελληνικός λαός το αντιλαμβάνεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι έχει επιλέξει ο ελληνικός λαός. Κάνατε δημοψήφισμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Για την ένταξη στην ΟΝΕ, πιστεύω ότι, από τη στιγμή που είναι επιλογή της παμψηφίας των Ελλήνων βουλευτών, του μεγαλύτερου τμήματος των πολιτικών κομμάτων της χώρας που εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό, μπορούμε αβίαστα να βγάλουμε, κατά τεκμήριο, το συμπέρασμα ότι η παμψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

ΦΙΛΗΣ: Θέλω στο θέμα της Αυστρίας να ρωτήσω κάτι. Υπάρχει προειδοποίηση της πορτογαλικής Προεδρίας για την Αυστρία, ότι αν τελικώς μπει στην κυβέρνηση ο νεοναζί, θα υπάρξουν κυρώσεις και θα παγώσουν οι σχέσεις της Αυστρίας με την Ε.Ε. Το ερώτημα είναι, εάν η πορτογαλική Προεδρία είχε διαβουλεύσεις και με την ελληνική κυβέρνηση πριν προχωρήσει αυτή και αν υπάρχει κάποιο σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, η πορτογαλική Προεδρία προχώρησε σε διαβουλεύσεις με όλες τις χώρες της Ε.Ε. και με τη δική μας. Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, γνωρίζετε ότι απάντησαν χθες, σε σχετική ερώτηση, τόσο ο Ελληνας όσο και ο Σουηδός πρωθυπουργός. Εμείς δεν επιθυμούμε να υπεισέλθουμε στα εσωτερικά οποιασδήποτε χώρας. Ο κυρίαρχος λαός κάθε χώρας, είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις. Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναδείξουμε το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης, που δεν είναι άλλο από ένα σύνολο αξιών, για τις οποίες θεσπίστηκε αυτός ο μεγάλος υπερεθνικός Οργανισμός και τις οποίες πρέπει πάντοτε να υπηρετεί με τις πολιτικές που ακολουθεί η Ευρώπη, δηλαδή, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. Σε αυτή τη θέση παραμένουμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, προκειμένου να δώσουμε υπόσταση σε αυτές τις αξίες, για να δικαιολογείται πάντοτε ο σκοπός για τον οποίο ιδρύθηκε η Ε.Ε.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την προειδοποίηση της πορτογαλικής Προεδρίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και όλες οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε., εκφράζεται από την τοποθέτηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού, ως προεδρεύοντος της Ε.Ε.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Σύμφωνα με δημοσιεύματα του «Ελεύθερου Τύπου» τίθεται ένα θέμα μη νόμιμου πλουτισμού για το δικηγορικό γραφείο του κ. Καρατζά, στο οποίο επικεφαλής είναι η κόρη του. Και η άποψη αυτή μάλιστα, στοιχειοθετείται και από το γεγονός ενός εικοσιπλασιασμού, θα έλεγα, των εσόδων του γραφείου, τα οποία προκύπτουν από κονδύλια πελατών, οι οποίοι κατά σύμπτωση είναι και πελάτες συναλλασσόμενοι με την Εθνική Τράπεζα. Επειδή, εξ αντικειμένου, τίθεται ένα θέμα ασυμβίβαστου και κατατέθηκε και σχετική ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές της Ν.Δ. και από το ΔΗΚΚΙ , θα ήθελα την άποψη της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, αυτό δεν συνιστά κυβερνητικό θέμα, προκειμένου η κυβέρνηση να είναι αυτή η οποία θα το αντιμετωπίσει. Δεύτερον, πριν μιλήσετε για παράνομο ή μη σύννομο πλουτισμό, πρέπει να σας πω ότι με δική του πρωτοβουλία -εξ όσων γνωρίζω, το έχω πληροφορηθεί αυτό- ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας έχει απευθυνθεί στις δικαστικές αρχές, στον αρμόδιο εισαγγελέα, τον οποίο καλεί να επιληφθεί και να εκδώσει ανάλογο πόρισμα, για το εάν όλη αυτή η επαγγελματική δραστηριότητα, στην οποία και εσείς αναφέρεστε, εξελίσσεται κατά τρόπο σύννομο ή όχι. Και τρίτον, έχει εκδοθεί, με αναλυτικά πληροφοριακά στοιχεία, δελτίο τύπου από την αναφερόμενη επαγγελματία δικηγόρο, η οποία δίνει απαντήσεις σε όλες αυτές τις κατηγορίες. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε άλλο θέμα. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι έχουν δώσει τις απαντήσεις τους. Και αφού η δικαστική αρχή έχει επιληφθεί, ας αναμένουμε να δούμε -μη βγάζουμε τέτοιου είδους συμπεράσματα- πώς έχουν τα πράγματα.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Είναι γνωστό, ότι στόχος και πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η εκλογή του κ. Στεφανόπουλου να γίνει από την παρούσα Βουλή. Το ερώτημά μου είναι, αν πρόθεση της κυβέρνησης είναι και η ορκωμοσία του κ. Στεφανόπουλου να γίνει από την παρούσα Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι θέσεις που έχουμε διατυπώσει δεν αλλάζουν. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί καλείται η κυβέρνηση να εξηγήσει τη θέση της, όταν η θέση που είναι γνωστή σε εσάς, παραμένει η ίδια εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Ασφαλώς, επιθυμούμε, όπως πάντοτε λέγαμε, αυτή η Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας με μεγάλη πλειοψηφία. Νοιώθουμε δικαιωμένοι, γιατί και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προσχώρησε στη δική μας πρόταση, που κάναμε εδώ και πολύ καιρό. Και βεβαίως, αυτή η Βουλή είναι η Βουλή, η οποία θα αντιμετωπίσει όλα τα σχετικά θέματα με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και την ορκωμοσία του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακουσα, πριν από λίγο, τον κ. Καραμανλή να μιλά για το Συνέδριο θέσεων, το οποίο θα είναι ανοικτό για την κοινωνία. Ενώ, αντίθετα, το Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος είναι κλειστό. Γιατί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποια είναι η ερώτηση που κάνετε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί είναι «κλειδωμένο» το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ; Εχουν καλέσει κάποιους από άλλα κόμματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην παραπλανάστε από ετικέτες, κ. Σταματόπουλε, τις οποίες ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιεί για τον εαυτό του. Δεν τους εμποδίζει κανείς. Εμείς δουλεύουμε με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Με βάση το πρόγραμμά μας αυτό θα συζητήσουμε στη Συνδιάσκεψη, η οποία έχει οριστεί για το επόμενο Σαββατοκύριακο, την οποία Συνδιάσκεψη -σας υπενθυμίζω- έχει αποφασίσει το Συνέδριο του Κινήματος, περίπου πριν από ένα χρόνο. Αυτό δείχνει πόσο σχεδιάζουμε την πολιτική μας σε βάθος χρόνου και τη θέτουμε σε εφαρμογή, αντίθετα με τη Ν.Δ., η οποία ως «παράταξη-ανεμόμυλος», ανά τρίμηνο, παρουσιάζεται με διαφορετικό πρόσωπο. Κάποτε άλλα έλεγε για το Σύνταγμα και άλλα λέει τώρα. Κάποτε δεν ψήφιζε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ μετά τον ψηφίζει. Τώρα παρουσιάζεται, προχωρώντας σε διάφορες συνδιασκέψεις, προκειμένου να εκπονήσει το πρόγραμμα της, κάτι που δεν είχε σκεφθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Τώρα σκέφθηκε η Ν.Δ. ότι έχει ένδεια προγράμματος και θέσεων και πρέπει να προχωρήσει στη διοργάνωση τέτοιων συνδιασκέψεων για να καταρτίσει πρόγραμμα. Μα, είναι σοβαρό κόμμα αυτό; Δουλεύει με επιμέλεια, σε βάθος χρόνου; Εχει συγκεκριμένη, σχεδιασμένη τακτική, την οποία θέτει σε εφαρμογή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του λαού; Ολα αυτά είναι ερωτήματα στα οποία καθένας δίνει τη δική του απάντηση. Και γνωρίζω ποια είναι η απάντηση που δίνεται: Οτι όλα αυτά δείχνουν ανευθυνότητα, προχειρότητα, δείχνουν ότι η Ν.Δ. όχι μόνο δεν έχει πρόγραμμα, αλλά δεν είναι έτοιμη να σοβαρευτεί τόσο, ώστε να αντιμετωπίσει σοβαρά και τους Ελληνες πολίτες που τόσα προβλήματα τους απασχολούν. Γι αυτό προσπαθεί, με την πολιτική αυτή, να παραπλανήσει τους πολίτες. Αυτή είναι η αλήθεια. Ολα τα άλλα αφήστε τα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου απαντήσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι είναι δυνατό να συμμετέχουν σε αυτή τη Συνδιάσκεψη θέσεων του ΠΑΣΟΚ. Είναι Συνδιάσκεψη θέσεων που οργανώνει το κυβερνητικό κόμμα, όπως και τα συνέδρια ή προσυνέδρια της Ν.Δ. τα οργανώνει η Ν.Δ. με τα συνθήματά της και τους πολιτικούς στόχους της. Μην ξεγελάτε, λοιπόν, και τον εαυτό σας, γιατί είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να διανοηθώ!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου απαντήσετε γιατί είναι κλειστό;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν έχετε καλέσει άλλους από άλλα κόμματα@;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα κ. Σταματόπουλε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου απαντήσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πάντες έχουν βήμα να μιλήσουν εκεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε καλέσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Απευθυνθείτε στο κόμμα για όλες τις οργανωτικές λεπτομέρειες. Σας λέω ότι το βήμα είναι ελεύθερο για κάθε ενδιαφερόμενο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς είστε λαλίστατος τώρα, σαν να είστε σε μπαλκόνι.

ΡΕΠΠΑΣ: Σε όλα είμαι λαλίστατος κ. Σταματόπουλε. Όταν θέτετε ερωτήσεις θα παίρνετε και απαντήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω...

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς θέτετε τις ερωτήσεις με τον τρόπο που θέλετε, κι εγώ απαντώ με τον τρόπο που νομίζω ότι είναι ο κατάλληλος.

ΜΠΕΚΑΣ: Να περιμένουμε σήμερα από τον Πρωθυπουργό να προσδιορίσει το χρόνο των εκλογών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 1 February 2000 - 17:05:13 UTC