Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-01-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, αυτή την εβδομάδα:

Αυτή την ώρα, είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες που έχει ο Πρωθυπουργός με το Σουηδό ομόλογό του Γκόραν Πέρσον που επισκέπτεται την Ελλάδα. Μετά τις συζητήσεις και τις δηλώσεις τους, ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα στον ξένο επίσημο.

Αύριο στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών για θέματα που αφορούν την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας (ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό κ.τ.λ.). Στη 1.30, θα έχει συνεργασία με τον κ. Λαλιώτη και τον κ. Πασχαλίδη, ενόψει της επίσκεψής του στις Πρέσπες, την επομένη. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Στις 2.30 θα δεχθεί την κ. Βάσω Παπανδρέου και θα συζητήσουν θέματα δημόσιας διοίκησης, ενόψει του ενδεχόμενου τα θέματα αυτά να συζητηθούν και στο Υπουργικό Συμβούλιο, την Παρασκευή. Στις 7 το απόγευμα, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος.

Την Τετάρτη, όπως εδώ και αρκετό καιρό έχει ανακοινωθεί, θα συμμετάσχει στην τριμερή διασυνοριακή συνεργασία, στις Πρέσπες. Επαναλαμβάνω ότι το θέμα συζήτησης είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, θα δεχθεί τον κ. Παπαντωνίου που θα τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις σε οικονομικά θέματα. Αργότερα, στις 2.30, θα συνεργαστεί με την υπουργό Πολιτισμού Ε. Παπαζώη και τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη. Θα συζητήσουν θέματα του υπουργείου Πολιτισμού, για την αντιμετώπιση των προγραμμάτων που έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει το υπουργείο Πολιτισμού και τις ανάγκες χρηματοδότησής τους.

Την Παρασκευή, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα σας ανακοινώσω περισσότερες λεπτομέρειες, τις επόμενες ημέρες. Αργότερα, στη 1.30, θα δεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τζεμ, που θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Αμέσως μετά, στις 2, θα δεχθεί ομάδα Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων που συμμετέχουν στην ημερίδα που διοργανώνεται στο Ζάππειο. Το βράδυ, θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμή των δικαστικών αρχών και των ακαδημαϊκών παραγόντων.

Το Σάββατο και την Κυριακή -γνωρίζετε- διεξάγεται η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΗΛΑΚΑΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος με δηλώσεις του και με συνέντευξή του, απέρριψε την πρόταση του κ. Τζεμ για τη δημιουργία μιας πολιτικοστρατιωτικής ομάδας, για να συζητήσουν θέματα για το Αιγαίο. Αυτή η τοποθέτηση του κ. Τσοχατζόπουλου είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση, εδώ και αρκετό καιρό, έχει κάνει πολύ ξεκάθαρη τη θέση της. Επιθυμούμε η προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να αντιμετωπιστεί με καλό πνεύμα και ισχυρή βούληση και από τις δύο χώρες. Καλή βάση για να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα στον τομέα αυτό, είναι το μνημόνιο, η συμφωνία του 1988, μεταξύ των τότε υπουργών Παπούλια και Γιλμάζ. Εχουμε, κατ επανάληψη, δηλώσει πως πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το μνημόνιο. Σε αυτή τη θέση, εν είδει πλαισίου, παραμένουμε. Οι λεπτομέρειες, η εξειδίκευση απασχολεί την κυβέρνηση και θα είναι, μεταξύ των άλλων, θέμα που θα απασχολήσει και τη σύσκεψη που γίνεται υπό τον Πρωθυπουργό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ποιά εξειδίκευση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτής της προσπάθειας πως μπορεί να αξιοποιηθεί το μνημόνιο Παπούλια-Γκιλμάζ, προκειμένου να πετύχουμε αυτή την περαιτέρω προσέγγιση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σήμερα, όπως είναι γνωστό, αρχίζουν στη Γενεύη οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό. Θα θέλατε να κάνετε μια δήλωση, πρόβλεψη, ευχή, όπως εσείς θέλετε μπορείτε να την πείτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορώ να πω ότι στη συνάντηση που είχε, στο Νταβός, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με την κα Ολμπράιτ, τις προηγούμενες ημέρες, έθεσε, μεταξύ άλλων, και το Κυπριακό. Επισήμανε ο Ελληνας υπουργός ότι είναι αναγκαίο οι συζητήσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση και επίλυση του Κυπριακού να είναι ουσιαστικές, να προχωρήσουν σε βάθος και να αγκαλιάσουν όλες τις πτυχές του κυπριακού θέματος. Θα πρέπει, για να έχουμε πρόοδο σε αυτό τον τομέα, η άλλη πλευρά να επιδείξει στην πράξη μια ελαστικότητα, καλή θέληση και τη διάθεσή της να αναζητηθεί και να εξευρεθεί λύση. Οι συζητήσεις που γίνονται για το Κυπριακό πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούν σε αυτό που αποτελεί και επιταγή-εντολή του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Να είναι συζητήσεις ουσιαστικές, οι οποίες θα προσεγγίσουν το κυπριακό θέμα, από όλες τις πλευρές. Και θα πρέπει οι προσπάθειες αυτές να δώσουν αποτέλεσμα, να μην παραμένουν μετέωρες. Βεβαίως, έχει επισημανθεί ότι ενόψει των καλούμενων «εκλογών» στο ψευδοκράτος, ίσως δεν έχει την δυνατότητα της απαραίτητης ευελιξίας ο κ. Ντενκτάς. Ομως, το θέμα παραμένει: Η εντολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για ουσιαστικές συνομιλίες πρέπει να γίνει σεβαστή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχουν πληροφορίες ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο Πρωθυπουργός θα δώσει στίγμα των προθέσεών του σε ό,τι αφορά το χρόνο των εκλογών. Ισχύουν αυτές οι πληροφορίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ο Πρωθυπουργός πρέπει να καλείται να αντιμετωπίσει ένα θέμα για το οποίο δεν έχει οποιαδήποτε ευθύνη. Γιατί εμπλέκεται σε ένα θέμα ο Πρωθυπουργός, το οποίο άλλοι καλλιέργησαν με την πολιτική στάση τους; Η Ν.Δ. ήταν αυτή που, επί μήνες, ισχυρίστηκε πως θα οδηγήσει τον τόπο σε αναγκαστικές εκλογές, λόγω αδυναμίας ανάδειξης Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός και αυτή την εβδομάδα θα έχει τη δυνατότητα να μιλήσει σε συνεδριάσεις κομματικών και κυβερνητικών οργάνων και βεβαίως, στην κορυφαία κομματική διαδικασία που είναι η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, το επόμενο Σαββατοκύριακο. Λογικό είναι ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για τα θέματα της πολιτικής συγκυρίας, να αναφερθεί σε οτιδήποτε αφορά και το πώς η χώρα θα πορευθεί το επόμενο διάστημα. Με αυτή την έννοια, μπορεί να πει κανείς ότι ο Πρωθυπουργός -έχοντας κάνει, μέχρι τώρα σαφή τη θέση μας, δηλαδή, να συνεχίσουμε απερίσπαστοι το έργο μας ασκώντας τα κυβερνητικά καθήκοντα- για μια ακόμη φορά θα επισημάνει την ανάγκη, χωρίς περισπασμούς, η χώρα να οδηγηθεί στο μέλλον για να επιτύχουμε τους μεγάλους στόχους που έχουμε θέσει. Πιστεύω ότι οι επόμενες ημέρες θα δώσουν την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό, για μια ακόμα φορά και πάλι, να αναφερθεί στα θέματα της συγκυρίας και να καθορίσει την πορεία της χώρας, το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η συνέντευξη του κ. Τσοχατζόπουλου στην «Καθημερινή της Κυριακής», είχε ένα αντιδεοντολογικό χαρακτήρα, με την έννοια ότι, καθώς αναμένουμε τις διευκρινίσεις του Πρωθυπουργού, προκαταλάμβανε τη θέση του Πρωθυπουργού, κατά κάποιο τρόπο. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα δεχθώ ότι αναμένουμε διευκρινίσεις του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός έχει κάνει σαφή τη θέση της κυβέρνησης. Οσον αφορά τη συνέντευξη του κ. Τσοχατζόπουλου, θα πω ότι, όπως και άλλα στελέχη, και ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε τις απόψεις του και τους προβληματισμούς του. Αυτό έκανε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα. Αυτό έκανε και σε δηλώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς, χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί. Οι απόψεις του κ. Τσοχατζόπουλου, όπως και οι απόψεις άλλων στελεχών, πρέπει να συνεκτιμηθούν από εσάς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, ανεξάρτητα από αυτά που λέτε ότι θα μιλήσει, θα ξεκαθαρίσει το θέμα των εκλογών;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε όλα αυτά και ήμουν σαφής. Μη με καλείτε να επαναλάβω πράγματα, τα οποία είπα και ακούσατε πολύ καλά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ενδιαφέρει, το θέμα των εκλογών, όχι τι θα κάνει η κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα για όλα αυτά. Ο Πρωθυπουργός κάνει τις επιλογές του με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Επειδή, ακριβώς, πρυτανεύει αυτό το πνεύμα στις επιλογές του, ο Πρωθυπουργός, για μια ακόμη φορά, θα έχει τη δυνατότητα, σε κάθε ευκαιρία που θα του παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, να μιλήσει με αίσθημα ευθύνης και να οριοθετήσει την πορεία της χώρας, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 1 February 2000 - 18:59:53 UTC