Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-02-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Γνωρίζετε ότι σήμερα ο Πρωθυπουργός συμμετέχει στην τριμερή συνάντηση που γίνεται στις Πρέσπες. Η ομιλία του Πρωθυπουργού θα είναι στη διάθεσή σας. Οι συνάδελφοί σας παρακολουθούν τη διεθνή αυτή συνάντηση.

Αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής είναι να δημιουργηθεί, σε μία προστατευόμενη διασυνοριακή περιοχή, το πρώτο σε βαλκανικό επίπεδο πάρκο, το «προστατευόμενο Πάρκο Πρεσπών». Είναι ένας αξιόλογος βιότοπος, ο οποίος με ειδικά προγράμματα θα υποστηριχθεί με κοινή φροντίδα και των τριών χωρών.

Την Παρασκευή, όπως σας έχω πει, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή υπουργών και υφυπουργών. Κύριο θέμα συζήτησης θα είναι η τουριστική πολιτική της κυβέρνησης.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Την Παρασκευή, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, γνωρίζετε αν θα προβεί σε δηλώσεις ο Πρωθυπουργός; Διότι υπάρχει μία φημολογία ότι ενδέχεται να ανακοινώσει, ίσως, κάτι σχετικά με το θέμα των εκλογών.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι θα προεδρεύσει του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεν γνωρίζω οτιδήποτε άλλο. Οσον αφορά το θέμα των εκλογών, έχω δώσει, κατ επανάληψη, απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Θα ήθελα, σε συνέχεια και της προηγούμενης ερώτησης, να διευκρινίσετε πότε θα σταματήσει αυτό το κρυφτούλι, γιατί πρόκειται πραγματικά για κρυφτούλι όταν η επίσημη ενημέρωση είναι αυτή την οποία μας είπατε τώρα και ανεπίσημα -το γνωρίζετε και εσείς- συνεργάτες του Πρωθυπουργού, κυβερνητικά στελέχη, διαρρέουν τα περί των πρόωρων εκλογών. Νομίζω ότι είναι ένα πρόβλημα, για το οποίο θα πρέπει να μας δώσετε μία πιο σαφή απάντηση.

Και δεύτερον, να μας εξηγήσετε, επίσης, πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οδηγήθηκε, χθες, μέχρι την αίθουσα των πολιτικών συντακτών, για να προβεί σε μία, τέτοιου είδους και χαρακτήρα, δήλωση, η οποία -όπως πληροφορούμαστε- ενόχλησε και τον Πρωθυπουργό. Δηλαδή, το πράγμα έχει ξεφύγει, πλέον, από τα συνήθη.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά αυτή τη συζήτηση περί επικείμενων εκλογών, παρακαλώ ας μην τη συντηρήσουμε, πλέον. Εχω δώσει, κατ επανάληψη, απαντήσεις. Οπως φαίνεται δεν είναι αρκετές. Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση ή εγώ γι αυτό. Δεν είναι δυνατό να επιβάλουμε λογοκρισία ή οποιασδήποτε μορφής περιορισμό στη δημόσια συζήτηση την οποία οποιοσδήποτε παράγων θέλει να προκαλέσει ή να συντηρήσει. Δεν υφίσταται θέμα άλλης προσέγγισης για το συγκεκριμένο ζήτημα από την πλευρά της κυβέρνησης. Η προσέγγιση είναι μία: αυτή που έχω, κατ επανάληψη, ανακοινώσει. Σας είναι γνωστή.

Οσον αφορά, τώρα, αυτά που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ασφαλώς, δεν πρόκειται να τα σχολιάσω. Πρέπει να απευθυνθείτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή σε εκπροσώπους της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Αυτό το οποίο θέλω να προσθέσω, με αφορμή την ερώτησή σας είναι τούτο: Χθες το μεσημέρι, δέχθηκα σχετική ερώτηση και ήμουν σαφής, όταν είπα ότι όλα τα σχετικά θέματα που αφορούν και την εκλογή και την ορκωμοσία του Προέδρου, θα τα αντιμετωπίσει αυτή η Βουλή. Δεν υφίσταται, δηλαδή, οποιοδήποτε θέμα, το οποίο να σχετίζεται με εκλογές σε μία ορισμένη ημερομηνία που βρίσκεται μεταξύ της ημερομηνίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και της ημερομηνίας της ορκωμοσίας. Αυτό ήταν σαφές, άρα, δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει μία έρευνα από αρμόδιο ίδρυμα, σχετικά με τη σχέση των μαθητών με το σχολείο τους. Εκεί οι μαθητές αντιμετωπίζουν με βαρεμάρα και με αποστροφή, σε μεγάλο βαθμό, το σημερινό σχολείο. Δεδομένου ότι ως κυβέρνηση είστε περίπου 16 χρόνια και έχετε μία ευθύνη για την κατάσταση του σημερινού σχολείου, θα θέλαμε ένα σχόλιο για την πραγματικότητα της απόστασης των μαθητών από το σχολείο.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, αυτό και μόνο αποδεικνύει την ανάγκη να προχωρήσουμε σε τομές, σε μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Παιδείας, προκειμένου το σχολείο να γίνει και πάλι ο χώρος της μάθησης και της γνώσης για τα παιδιά, αλλά και ένας χώρος όπου αυτή η εκπαιδευτική διαδικασία, η παροχή της μόρφωσης, θα γίνεται με τέτοιο εύληπτο και ευχάριστο τρόπο, ώστε να θέλγει και τους μαθητές. Κατά τα άλλα, μην επιχειρείτε να ανακαλύψετε την πυρίτιδα, τώρα. Πολύ πριν γίνουμε κυβέρνηση, πολύ πριν υπάρξω εγώ στην πολιτική -και μιλώ για τον εαυτό μου, αλλά φαντάζομαι ότι εκφράζω αυτό που νιώθατε και πολλοί από εσάς- και στα δικά μας χρόνια, το σχολείο δεν μας ήταν, πάντοτε, τόσο ευχάριστο. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει για τους σημερινούς μαθητές. Είναι ένας χώρος τον οποίο οι μαθητές, σε διάφορες ιστορικές ή εκπαιδευτικές περιόδους, τον αντιμετωπίζουν, όχι και τόσο ευχάριστα. Αυτό είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο. Θα επαναλάμβανα απλώς ότι χρειάζεται να γίνουν οι αλλαγές στο σχολείο, προκειμένου το σχολείο να γίνει ένας τόπος, όπου με ευχάριστο τρόπο οι μαθητές θα μορφώνονται, θα εκπαιδεύονται, για να διεκδικήσουν με καλύτερα εφόδια, πλέον, τη θέση που επιθυμούν στην κοινωνία.

ΦΙΛΗΣ: Και αυτός ο τρόπος είναι οι συνεχείς εξετάσεις που διώχνουν τους μαθητές από το σχολείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο καλύτερος τρόπος, ασφαλώς, δεν είναι μόνο οι συνεχείς εξετάσεις, αλλά ο καλύτερος τρόπος περιλαμβάνει και εξετάσεις, όπου μέσα από μία διαδικασία άμιλλας οι μαθητές θα διαγωνίζονται και θα εξετάζεται το επίπεδο των γνώσεων που έχουν αποκομίσει μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Παντού υπάρχει αυτό, σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα, στις σύγχρονες χώρες. Πιστεύω ότι η διαγωνιστική διαδικασία πρέπει να γίνεται μέσα στο σχολείο. Να μην θεωρούν οι μαθητές το σχολείο ως πάρεργο και έτσι να αφοσιώνονται -θεωρώντας ότι αυτό είναι το κύριο έργο τους- στην ύλη που διδάσκονται στα φροντιστήρια ή σε μηχανισμούς έξω από τη βασική εκπαίδευση. Ολα αυτά τα θέματα, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση -και είναι μία πρόκληση αυτή- μπορεί και πρέπει να τα αντιμετωπίσει.

Πολλά μπορεί να πει κανείς. Οταν έχεις καθηγητές οι οποίοι διορίζονται, με το σύστημα της επετηρίδας, μετά από 10-15 χρόνια σχεδόν κουρασμένοι ή κορεσμένοι, δεν έχουν τη διάθεση να διδάξουν τα παιδιά, δεν έχουν τη φρεσκάδα που έχει ο επιστήμονας ο οποίος είναι «φρέσκος», διορίζεται και ασκεί τα καθήκοντά του με διάθεση να προσφέρει. Ολα αυτά τα θέματα έχουν τη σημασία τους. Καθένα έχει τη δική του συμβολή στην αλλαγή του τοπίου στην εκπαίδευση.

ΦΙΛΗΣ: Αναφερθήκατε στα προβλήματα και τις ευθύνες των καθηγητών και των μαθητών.

ΡΕΠΠΑΣ: Ενα παράδειγμα ανέφερα.

ΦΙΛΗΣ: Η Πολιτεία δεν έχει ευθύνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς έχει ευθύνες η Πολιτεία και κρίνεται γι αυτό. Αλλά θα πρέπει@

ΦΙΛΗΣ: Δεκαέξι χρόνια κυβερνάτε!

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, με απόφαση του ελληνικού λαού. Οπως οι μαθητές συμμετέχουν σε διάφορους διαγωνισμούς, έτσι και η κυβέρνηση μετέχει σε αυτό το διαγωνισμό που λέγεται εκλογική αναμέτρηση. Και φαίνεται ότι η κυβέρνηση περνάει με ικανοποιητικό βαθμό, κάθε φορά, τις εκλογικές αναμετρήσεις για να παραμένει κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Αυτή η φημολογία περί πρόωρων εκλογών, πιστεύετε ότι επηρεάζει το Χρηματιστήριο; Και αν ναι, σας ενοχλεί ως κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω πει ότι, όσο λιγότερο μιλάμε για το Χρηματιστήριο εμείς οι πολιτικοί, τόσο περισσότερο περιφρουρούμε την αυτονομία του και το βοηθάμε να λειτουργήσει, με βάση τους ρυθμούς και τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία των Χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο. Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας ως κυβέρνηση και να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες και τις εντολές του ελληνικού λαού. Το Χρηματιστήριο έχει τη δική του αυτόνομη πορεία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, ως γνωστόν αναμένεται στην Ελλάδα και κάποιοι τον αναμένουν με ανοικτές αγκάλες. Αλλά έκανε σκληρές δηλώσεις σε διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων αναφορικά με το Κυπριακό. Είχε σαν δεδομένο ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κρατίδια και είπε ότι λύση στο Κυπριακό θα δοθεί, εφόσον αναγνωριστεί το ψευδοκράτος του Ντενκτάς. Διερωτώμαι, πώς είναι δυνατό να συνεχίζεται ο διακοινοτικός διάλογος, όταν υπάρχουν αυτές οι δηλώσεις; Διερωτώμαι, επίσης, αν ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου θα θέσει αυτά τα θέματα «επί τάπητος» κατά την εδώ παρουσία του κ. Τζεμ. Διότι, δεν μπορεί, από μια πλευρά, να προσπαθούμε για λύση του Κυπριακού, και από την άλλη πλευρά να υπάρχει αυτή η αδιάλλακτη θέση της Τουρκίας!

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, την τελευταία περίοδο, σε όλες τις συναντήσεις του με ξένους παράγοντες, αλλά, βεβαίως, και στο πλαίσιο συζητήσεων και συναντήσεων με Τούρκους αξιωματούχους, κατ` επανάληψη, έχει θέσει και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί και να λυθεί, επιτέλους, το κυπριακό πρόβλημα. Αυτό είναι σαφές. Η θέση μας βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το πλαίσιο που έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ. Αυτό το πλαίσιο πρέπει να σεβαστεί και η Τουρκία, η οποία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ. Οι δηλώσεις του κ. Τζεμ μπορεί να γίνονται για λόγους οικονομίας της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία, αλλά ασφαλώς, όχι μόνο δεν προωθούν την προσπάθεια που κάνει ο διεθνής παράγοντας για την επίλυση του κυπριακού θέματος, αλλά -θα έλεγα- την υπονομεύουν κιόλας. Δεν είναι δυνατόν, όμως, τέτοιου είδους δηλώσεις να αποτελέσουν εμπόδιο στην προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις -περισσότερες από κάθε άλλη φορά- να φθάσουμε κοντά σε μια οριστική, βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Σε αυτή την κατεύθυνση εμείς συμβάλλουμε. Μένει να αποδειχθεί ότι το ίδιο πράττει και η Τουρκία. Οι συνομιλίες γίνονται μεταξύ εκπροσώπων των δύο πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Πιστεύουμε ότι πρώτα απ` όλα είναι θετικό το γεγονός ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες. Οπως, επίσης, θετικό είναι το ότι οι συνομιλίες αυτές θα πάρουν -όπως πρέπει να πάρουν- όπως είναι η εντολή του ΟΗΕ, ουσιαστικό περιεχόμενο. Από κει και πέρα, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και κρίνεται για όσα λέει και όσα πράττει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Λέτε, δηλαδή, ότι στη συνάντηση Τζεμ-Παπανδρέου, αλλά και Πρωθυπουργού, θα τεθεί το Κυπριακό;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Κυπριακό είναι ψηλά στην «ατζέντα» των εθνικών προτεραιοτήτων. Και το γνωρίζουν όλοι αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Αναμένεται στην Αθήνα σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Τόμας Πίκεριν. Θα ήθελα να ρωτήσω: το αντικείμενο των συνομιλιών, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Χρυσοχοϊδη, θα είναι η επίμαχη αντιτρομοκρατική συμφωνία; Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή η υπόθεση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι για θέματα που έχουν σχέση με τη συνεργασία στον αστυνομικό τομέα, υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κυβερνήσεων. Αυτή την ώρα δεν έχουμε καταλήξει σε ένα κείμενο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη συμφωνία για την αντιμετώπιση θεμάτων σε αυτό τον τομέα.

ΦΙΛΗΣ: Σε ποιά θέματα υπάρχει εκκρεμότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι για αυτά τα θέματα, γενικώς, δεν έχουμε φθάσει σε σημείο, ώστε να μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει κείμενο συμφωνίας το οποίο αναμένεται να υπογραφεί.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί, προ καιρού, όταν είχατε ερωτηθεί, είχατε πει ότι ήταν θέμα χρόνου, ότι είχατε φθάσει κοντά, ότι η συμφωνία ήταν δεδομένη.

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντοτε είναι θέμα χρόνου. Υπάρχει η συμφωνία και η συνεννόηση για τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Η συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών είναι δεδομένη. Δεν μιλώ γι αυτό. Μιλώ για τη σύναψη συμφωνίας ή ενός είδους συμφωνίας, με τη συνυπογραφή ενός κειμένου. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Η ελληνική πλευρά, σε αυτή την αστυνομική συνεργασία, είχε εκφράσει τους προβληματισμούς της, είχε υποβάλει μία σειρά εναλλακτικές προτάσεις. Μπορείτε να μας πείτε, πού βρίσκεται το θέμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν μεταξύ των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων που θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Προς ποιά κατεύθυνση είναι αυτές οι εναλλακτικές προτάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα θέματα αποτελούν αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης των εκπροσώπων των δύο κυβερνήσεων. Δεν θα σχολιάσω το περιεχόμενο αυτών των συζητήσεων, πριν καν ξεκινήσουν!

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 2 February 2000 - 14:05:15 UTC