Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-01-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή. Δύο ήταν τα θέματα τα οποία μας απασχόλησαν:


-Το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις με το νόμο-πλαίσιο που φέρει την ονομασία «Αλέξανδρος Παπαναστασίου». Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.


-Η εκπαιδευτική αγωγή παιδιών με ειδικές ανάγκες. Εχει καταρτιστεί σχετικό νμομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί, επίσης, στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για το οποίο μας ενημέρωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός και ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις.

Το πρώτο σημείο αφορά τη συνένωση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων. Δίνονται φορολογικά, επενδυτικά και άλλα κίνητρα, προκειμένου ο μεγάλος αριθμός των πρωτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων, που λειτουργούν σήμερα και ανέρχονται στις 7.000, να οδηγηθεί σε μια συνένωση και τελικώς να λειτουργούν, μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, 1000 -1200 πρωτοβάθμιοι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Επίσης, σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, σήμερα, λειτουργούν στην Ελλάδα 156 Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών. Ο στόχος είναι @και φαίνεται πως αυτός ο αριθμός τελικά θα επικρατήσει- να λειτουργούν σε δευτεροβάθμιο επίπεδο 40-50 Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών. Αυτό το οποίο είναι σημαντικό @και αυτό επιδιώκουμε- είναι να αποκτήσουν βάσεις και ισχύ οι συνεταιριστικές οργανώσεις, προκειμένου να παρεμβαίνουν στην αγορά, να λειτουργούν, δηλαδή, μεταξύ των άλλων, και σαν σύγχρονες επιχειρήσεις.

Γι αυτό ακριβώς @και αυτό είναι το δεύτερο σημείο, ο δεύτερος άξονας σε αυτό το νομοσχέδιο- προβλέπεται διαχωρισμός μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε συνεταιριστικής οργάνωσης και της Διεύθυνση, σε καθημερινή βάση, του Συνεταιρισμού, με το management, δηλαδή, όπως έχουμε συνηθίσει, πλέον, να λέμε.

Καταργούνται τα εποπτικά συμβούλια τα οποία έως τώρα λειτουργούσαν χωρίς να έχουν συγκεκριμένη αρμοδιότητα και επίσης ο διευθύνων σύμβουλος (manager) θα επιλέγεται με ανοικτές διαδικασίες από το Διοικητικό Συμβούλιο, θα υπογράφει συμβόλαιο διαχείρισης, θα κρίνεται για τα αποτελέσματα της δουλειάς του. Αρα, γίνεται προσπάθεια ώστε οι συνεταιριστικές οργανώσεις να λειτουργήσουν @επαναλαμβάνω- με σύγχρονα κριτήρια σε μια ελεύθερη οικονομία.

Ενα τρίτο σημαντικό σημείο, μια αλλαγή σε αυτό το νομοσχέδιο, σε σχέση με τα όσα σήμερα συμβαίνουν, αφορά την εκλογή των μελών των οργάνων της Διοίκησης. Οι αρχαιρεσίες, πλέον, θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και όχι με παραταξιακά ψηφοδέλτια. Οι αλλαγές αυτές, πρέπει να πω, όπως και η συγκεκριμένη στην οποία μόλις αναφέρθηκα, έχουν γίνει ομόφωνα αποδεκτές από όλο το φάσμα των συνεταιρισκών οργανώσεων ή των συνδικαλιστικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

Το τέταρτο σημείο προβλέπει τη διαδικασία που θα ακολουθεί κάθε συνεταιρισμός για να αναδείξει τα όργανά του. Πιο συγκεκριμένα, κάθε συνεταιρισμός, κάθε οργάνωση θα μπορεί να καταρτίζει και να αποφασίζει για το δικό της καταστατικό, όπως προβλέπεται άλλωσε σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., οι δε αρχαιρεσίες θα μπορεί να διεξάγονται σε ορισμένα τακτά βεβαίως διαστήματα, αλλά όχι υποχρεωτικώς την ίδια ημέρα σε όλη την Ελλάδα για όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

Το νομοσχέδιο αυτό-επαναλαμβάνω, κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα. Ο αρμόδιος υπουργός έχει συζητήσει, την τελευταία περίοδο, τα σχετικά θέματα με τους εκπροσώπους των αγροτών σε όλες τις βαθμίδες τους. Είναι σημανιτκό και το αναφέρω ότι αυτό το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Εκθεση «AGROTIKA» που διοργανώνεται εκεί, ο Υπουργός Γεωργίας της χώρας μας θα έχει συναντήσεις με τους Υπουργούς Γεωργίας των άλλων βαλκανικών χωρών.

Τονίζω @και παρακαλώ αυτό να το επισημάνετε κι εσείς- ότι για πρώτη φορά διοργανώνεται Βαλκανική Διάσκεψη Υπουργών Γεωργίας. Θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και οι υπουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν πληροφορίες, την εμπειρία τους για θέματα που απασχολούν τους αγρότες σε κάθε βαλκανική χώρα. Είναι από κάθε άποψη, όχι μόνο σε επίπεδο συμβολισμών, αλλά και σε ουσιαστικό, πρακτικό επίπεδο πολύ σημαντική αυτή η διάσκεψη.

Οσον αφορά το δεύτερο θέμα το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες, είναι ένα ρηξικέλευθο νομοσχέδιο, είναι μία τομή, μία πρωτοβουλία πολύ σημαντική, που αναδεικνύει, γιατί έχει ιδιαίτερο ιδεολογικό φορτίο, την αντίληψή μας για το κοινωνικό κράτος. Σύμφωνα με την αντίληψη που επικρατεί, πλέον, και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τα παιδιά που έχουν ειδικά προβλήματα, δεν θα πρέπει να απομονώνονται. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους γονείς τους να τα εντάξουν στο κοινωνικό σύνολο, ξεκινώντας από την εκπαιδευτική διαδικασία, όπου τα παιδιά, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτούν στα κανονικά σχολεία, με ειδικές, βεβαίως, πρόνοιες για την υποστήριξη της προσπάθειας που θα καταβάλλουν. Ετσι, λοιπόν, σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο που αποτελεί μία πλήρη πρόταση -γιατί οι πρώτες ρυθμίσεις είχαν γίνει, πρέπει να το πω αυτό για την ιστορία του πράγματος, με το Ν. 1566/85, για θέματα ειδικής αγωγής των παιδιών- τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, κατά κανόνα, εντάσσονται, πλέον, στα κανονικά σχολεία. Εκεί, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν το κανονικό πρόγραμμα και να συναναστρέφονται με τους άλλους μαθητές, κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά ταυτόχρονα θα έχουν και ειδική υποστήριξη. Βεβαίως, παραμένει ακόμα το καθεστώς της δημιουργίας -σε περιπτώσεις που αυτό είναι απαραίτητο- και ειδικών σχολείων για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Επίσης, σε κάθε Νομό -και αυτό είναι μία νέα ρύθμιση πολύ σημαντική- ιδρύεται ένα Κέντρο διάγνωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης των παιδιών με ειδικές ανάγκες (Κ.Δ.Α.Υ.). Ο θεσμός αυτός είναι σημαντικός. Εχει υψηλό, βεβαίως, κόστος, το οποίο αξίζει να καταβάλουμε, στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους που πρέπει να ολοκληρώσουμε. Θα στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, ειδικούς επιστήμονες, ψυχίατρους, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, λογοθεραπευτές, εργασιοθεραπευτές. Αντιλαμβάνεστε πως η αποστολή που θα αναλάβουν αυτά τα Κέντρα είναι πολύ σημαντική.

Επίσης, για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα διδάσκουν μαθήματα σε τάξεις όπου φοιτούν αυτά τα παιδιά, θα προβλέπεται εξειδίκευση ή ειδική εκπαίδευση, αναλόγως των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στα οποία διδάσκουν. Γιατί, χρειάζεται άλλη ικανότητα ή δεξιότητα για το δάσκαλο, όταν διδάσκει σε παιδιά τα οποία είναι τυφλά ή είναι κωφάλαλα. Και για πρώτη φορά, εισάγεται, πλέον, και η διδασκαλία στη νοηματική γλώσσα.

Στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ιδρύεται και λειτουργεί, πλέον, ειδικό τμήμα για αυτή την κατηγορία εκπαίδευσης, όπως επίσης, δημιουργείται Διεύθυνση με θέματα ειδικής αγωγής, στο υπουργείο Παιδείας. Οι εισηγήσεις αυτές έγιναν, ασφαλώς, ομοφώνως δεκτές.

Εισαγωγικά ο Πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να συνεχίσουμε με ζήλο τη δουλειά που έχουμε εξαγγείλει και σχεδιάσει. Πρέπει να αφοσιωθούμε στα κυβερνητικά καθήκοντά μας και βεβαίως, έχουμε όλοι υποχρέωση να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για ένα νέο σχέδιο διακυβέρνησης, την επόμενη περίοδο. Εχει ζητηθεί από όλους τους υπουργούς, με βάση τις προτεραιότητες στον τομέα που καθένας διευθύνει, να ορίσουν το πλαίσιο πολιτικής που πιστεύουν ότι πρέπει να ακολουθηθεί τη νέα τετραετία, ώστε να αντιμετωπιστούν και να λυθούν τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και τη χώρα.

Γνωρίζετε ότι, διοργανώνεται και θα διεξαχθεί -όχι αυτό, αλλά το επόμενο Σαββατοκύριακο- η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, που εδώ και πολλούς μήνες έχει εξαγγελθεί. Αλλωστε, αυτό έχει αποφασιστεί στο Συνέδριο του Κινήματος. Σε αυτή, θα γίνουν συζητήσεις για όλα τα θέματα ιδεολογικού και πολιτικού χαρακτήρα, αλλά και για το πρόγραμμα αυτό που εφαρμόζουμε και αυτό που πρέπει να διατυπώσουμε ενόψει της νέας εποχής, των νέων προκλήσεων. Ολες αυτές οι συζητήσεις, βεβαίως, θα οδηγήσουν στην έκδοση ενός σύντομου κειμένου θέσεων, εύληπτου, κατανοητού, ενός μανιφέστου, το οποίο θα περιέχει τις βασικές θέσεις, τους προσανατολισμούς της κυβερνητικής πολιτικής.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη να αναδείξουμε την ένδεια θέσεων της Ν.Δ. με την απάντηση, που κάθε φορά δίνουμε στους ισχυρισμούς της ή στις δήθεν προτάσεις τις οποίες διατυπώνει για διάφορα θέματα. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να διατηρήσουμε στενή επαφή με τους πολίτες σε όλη την επικράτεια. Γι αυτό διατύπωσε την ιδέα πως πρέπει κλιμάκια κυβερνητικών στελεχών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων ή άλλων κρατικών παραγόντων που γνωρίζουν ειδικά θέματα, να επισκέπτονται τακτικά την ελληνική επαρχία, προκειμένου να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν ουσιαστικά προβλήματα, αλλά και να ενημερώνουν τους πολίτες.

Αυτό ήταν το περιεχόμενο της συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Δεν συζητήθηκε οτιδήποτε άλλο. Αυτό για να προλάβω τυχόν ερωτήσεις σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα μου επιτρέψετε να κάνω, για ένα θέμα του τομέα της αρμοδιότητάς μου, μια πολύ σύντομη αναφορά, ένα σχόλιο, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα:

Συζητήθηκε χθες, στη Βουλή, πρόταση νόμου της Ν.Δ. Η πρόταση νόμου της Ν.Δ. -και αυτό μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση- κατατέθηκε, τελικά, όχι για να ψηφιστεί. Γιατί η Ν.Δ. ομολόγησε ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να προτείνει για την αντιμετώπιση των θεμάτων, τα οποία έθιγε αυτή η πρόταση νόμου. Εγώ γνωρίζω ότι μια πρόταση νόμου κατατίθεται για να ψηφιστεί. Δεν ήταν, φαίνεται, αυτή η φιλοδοξία όσων την υπέγραψαν και την κατέθεσαν. Αυτό αποδεικνύεται και από το ότι -είναι φανερό το τι περιλαμβάνεται στη σχετική σημερινή ειδησεογραφία- ενώ η πρόταση αυτή αφορά την κάλυψη, μέσω των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων, της δραστηριότητας των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο, η αναφορά που γίνεται σήμερα σχετίζεται κατά το πλείστον με άλλα θέματα και όχι με αυτό το οποίο περιλαμβάνεται στην πρόταση νόμου της Ν.Δ.

Η πρόταση νόμου -όπως είπα όταν πρωτοκατατέθηκε και επανέλαβα χθες- είναι πρόχειρη, ατεκμηρίωτη, υποκριτική και παλαιοκομματική. Λυπούμαι γιατί κάποιοι θεωρούν ότι η πρόταση αυτή μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Δεν θα σχολίαζα απλώς δημοσιεύματα. Το κάνω, όμως, γιατί αναφέρομαι στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Και επειδή το γράφει η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», στο κύριο άρθρο της, πρέπει να το πω: Κάποιοι θεωρούν ότι η πρόταση είναι ορθή και πρέπει να υιοθετηθεί. Να υιοθετηθεί, δηλαδή, η πρόταση να αγοράζει το κράτος, με δαπάνες του Προϋπολογισμού, χρόνο δίωρης διάρκειας ημερησίως από κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ (τηλεόραση και ραδιόφωνο) σε όλη την επικράτεια. Ο χρόνος αυτός να παραχωρηθεί στα κόμματα, προκειμένου να προβάλλουν τις δραστηριότητές τους. Η δαπάνη, η οποία θα καταβληθεί από το κράτος, μπορεί να αφαιρεθεί -όπως είπε και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κατά την ομιλία του- από την τακτική επιχορήγηση των κομμάτων από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Κάνω έναν μόνο υπολογισμό, για μια ακόμη φορά, ενώπιόν σας, γιατί θέλω να καταγραφεί στα πρακτικά: Η δαπάνη αυτή ξεπερνά τα 100 δις δραχμές αν αρκεστούμε σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Η Ν.Δ. μας λέει ότι αυτή η δαπάνη μπορεί να αφαιρεθεί από την ετήσια τακτική επιχορήγηση των κομμάτων από τον κρατικό Προϋπολογισμό, που ανέρχεται στα 10 δις δραχμές. Αντιλαμβάνεστε πόσο παχυλή άγνοια έχουν για το χώρο των ΜΜΕ ή με πόσο πρόχειρο και ατεκμηρίωτο τρόπο διατυπώνουν τις προτάσεις τους.

Αν πούμε ότι έχουμε 15 τηλεοπτικούς σταθμούς κάθε μορφής, συνδρομητικούς-ελεύθερης λήψης, επί 120 λεπτά (δύο ώρες δηλαδή) κάθε ημέρα, έχουμε 1800 λεπτά την ημέρα, τα οποία πρέπει να αγοράζουμε από αυτούς τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Αρα, 1800 λεπτά την ημέρα με δαπάνη, κατ` ελάχιστο όριο, 500.000 δραχμών ανά λεπτό -το τιμολόγιο είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου και σας διαβεβαιώνω ότι οι αριθμοί είναι συμπιεσμένοι, προς τα κάτω- έχουμε δαπάνη 900 εκατομμυρίων δραχμών ημερησίως. Επί 30 ημέρες φθάνουμε τα 30 δις δραχμές. Συμπερασματικά, λοιπόν, απαιτούνται, κατ` ελάχιστο όριο, 30 δις δραχμές για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.

Αν πούμε ότι από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας, που δεν είναι εθνικής εμβέλειας, θα απευθυνθούμε στους 110, επί 120 λεπτά (2 ώρες) την ημέρα έχουμε 13.200 λεπτά την ημέρα, Επί 100.000 δραχμές, κατά μέσο όρο, που είναι η δαπάνη για κάθε λεπτό, έχουμε 1 δις 320 εκατομμύρια δραχμές δαπάνη ημερησίως. Δηλαδή, περίπου 40 δις δραχμές το μήνα.

Συμπέρασμα: 40 και 30 έχουμε, ήδη, 70 δις δραχμές.

Ερχομαι, τώρα, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Αν αρκεστούμε μόνο στους 200 (τους πιο σημαντικούς από τους 1000 που λειτουργούν σήμερα) επί 120 λεπτά την ημέρα, έχουμε 124.000 λεπτά. Ακόμη και με 10.000 δραχμές δαπάνη για κάθε λεπτό αν αγοράζει το κράτος, έχουμε ένα κονδύλι που φθάνει περίπου τα 35 δις δραχμές. Ετσι, φθάνουμε τα 105 δις δραχμές, χωρίς να καλύπτουμε όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Αυτή είναι η πρόταση της Ν.Δ. την οποία κάποιοι -και λυπούμαι γι αυτό- δεν αντελήφθησαν προφανώς, τη θεωρούν ορθή και υποστηρίζουν ότι έπρεπε να υιοθετηθεί. Ασφαλώς, υπάρχει πρόβλημα. Διατυπώσαμε τις απόψεις μας. Δεν θα σας κουράσω με το να τις επαναλάβω. Αρκούμαι να πω, για να τεκμηριώσω τα επιχειρήματά μου, ότι η πρόταση της Ν.Δ. είναι πρόχειρη και φαίνεται από το παράδειγμα που σας ανέφερα. Επίσης, είναι παλαιοκομματική, υποκριτική και ατεκμηρίωτη, πράγμα που αποδεικνύεται από δύο ακόμη στοιχεία:

Πρώτον, ότι κατατέθηκε λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών, του περασμένου Ιουνίου, και

Δεύτερον, ότι η Διακομματική Επιτροπή που συγκροτήθηκε με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ενόψει ευρωεκλογών δεν ασχολήθηκε με αυτή την πρόταση, γιατί οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. δεν έκαναν καμία αναφορά στην πρόταση του κόμματός τους. Οχι μόνο δεν την υποστήριξαν, δεν την ανέδειξαν, δεν την υπερασπίστηκαν, αλλά ούτε καν μνεία έκαναν στην πρόταση του κόμματός τους.

Ετσι, η πρόταση αυτή εγκαταλείφθηκε, έμεινε ορφανή και έκθετη. Αλλά, είναι έκθετοι και αυτοί που διατύπωσαν την πρόταση. Είναι δυνατόν να οδηγούν τον Αρχηγό του κόμματός τους να λέει αυτά τα πράγματα στη Βουλή; Δεν είχαν μελετήσει τα δεδομένα; Γιατί ακούγεται το επιχείρημα ότι, εν ονόματι της διαφάνειας, αξίζει να δώσουμε αυτά τα χρήματα. Εν ονόματι της διαφάνειας θα έπρεπε να κάνουμε πολλά ακόμη, ασφαλώς. Μεταξύ των άλλων να αντιμετωπίσουμε και τα θέματα των προεκλογικών συγκεντρώσεων των κομμάτων. Κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών ο Πρωθυπουργός, συνεχίζει να είναι Πρωθυπουργός. Για αρκετές ημέρες, φερ` ειπείν, στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου έπρεπε να βρίσκεται στην Κολωνία, στη Σύνοδο Κορυφής. Κάθε κόμμα κάνει το δικό του πολιτικό σχεδιασμό, με βάση τις δυνατότητές του και τις προτεραιότητες που θέτει. Η Ν.Δ. επέλεξε και άλλον τρόπο να προβάλλει τις θέσεις της, κυρίως με περιοδείες του Αρχηγού της που είχε αυτή την ευχέρεια. Τα έξοδα αυτών των προεκλογικών συγκεντρώσεων είναι καταγεγραμμένα; Και μπορεί να έχουμε απόλυτη διαφάνεια σε αυτές τις δαπάνες; Δεν είναι τόσο απλά τα θέματα. Είπα πως έχει αντιμετωπιστεί το σχετικό πρόβλημα σε άλλες χώρες και επαναλαμβάνω ότι η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης έχει αναλάβει πρωτοβουλία, έχει αποστείλει επιστολές στους Αρχηγούς των κομμάτων να ορίσουν εκπροσώπους τους, προκειμένου να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει, πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, Διακομματική Επιτροπή, που θα ασχοληθεί με όλα αυτά τα θέματα. Και αυτό θα γίνει. Λυπούμαι, λοιπόν, να επαναλάβω ότι κάποιοι θεωρούν πως αυτή η πρόταση νόμου ήταν ορθή και ότι θα έπρεπε να υιοθετηθεί. Ηταν μια πρόταση παντελώς ατυχής.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Είπατε ότι δεν συζητήθηκε κάτι άλλο στην Κυβερνητική Επιτροπή. Εσείς, οι Υπουργοί δεν είχατε απορία για το πότε θα γίνουν εκλογές, για να ρωτήσετε τον Πρωθυπουργό; Και, αν αληθεύει ότι ο Πρωθυπουργός πρόκειται, εντός των ημερών, να κάνει κάποιες δηλώσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα των εκλογών δεν μας απασχόλησε, γιατί δεν τίθεται θέμα εκλογών. Κατόπιν τούτου δεν είναι δυνατόν εμείς να συντελέσουμε στην διατήρηση της εκλογολογίας.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τη Δευτέρα που συνεδριάζει το ECOFIN και όπως όλα δείχνουν θα εγκρίνει το νέο πρόγραμμα σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας, αυτό πρακτικά για την κυβέρνηση σημαίνει και «κλείδωμα» της ΟΝΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό σημαίνει μια ακόμη πιστοποίηση της θεαματικής, σημαντικής προόδου που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, προκειμένου η χώρα μας σήμερα να βρίσκεται σε πολύ ζηλευτή θέση, σε απόσταση αναπνοής από την ΟΝΕ. Όλα μαρτυρούν ότι θα επιτύχουμε να ενταχθούμε με το σπαθί μας, όπως, κατ` επανάληψη, έχουμε πει.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χρονικά αυτή η «αναπνοή», πόσο είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απόφαση θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ερχόμενου Ιουνίου, στην Πορτογαλία. Αυτό το έχουμε πει. Δεν είναι δυνατό να μιλούμε για ένταξη πριν υπάρξει μια απόφαση, πριν τεθούν οι υπογραφές από όλους όσοι θα αποφασίσουν για την ένταξη αυτή.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Στο θέμα της εκλογολογίας και αφού υπάρχει αυτό το θέμα που εσείς δεν θέλετε να συντηρήσετε, πώς θα σπάσει αυτό το κλίμα; Δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του κλίματος. Επαναλαμβάνω ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που ισχυρίστηκε ότι θα σύρει τη χώρα σε εκλογές και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μια ορισμένη περίοδο, ευνόησαν μια τέτοια εξέλιξη. Διαφαινόταν, λοιπόν, ότι οδηγούμασταν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αναγκαστική προσφυγή, λόγω της διαφαινόμενης αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Αυτό το φαινόμενο απομακρύνθηκε. Θα πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αφού δεν τίθεται θέμα εκλογών γιατί τότε ο Πρωθυπουργός, σήμερα, στην Κυβερνητική Επιτροπή ζήτησε προγραμματισμό τετραετίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως το ΠΑΣΟΚ, ως Κίνημα, πρέπει να ετοιμάζεται, να οργανώνεται για να αντιμετωπίσει τις πολιτικές εξελίξεις, αφού τους επόμενους μήνες θα γίνουν εκλογές, όπως ορίζει το Σύνταγμα, έτσι και η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συνέχεια της παρουσίας της, επειδή πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές οι οποίες θα γίνουν. Αρα, το έργο το οποίο μέχρι σήμερα έχουμε να παρουσιάσουμε θα πρέπει να συνδεθεί με το έργο το οποίο θα προτείνουμε στον ελληνικό λαό, έτσι ώστε να μας εμπιστευτεί να το συνεχίσουμε στη διάρκεια μιας νέας θητείας μας, μετά τις επόμενες εκλογές.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεχίζει να ισχύει η δήλωσή σας ότι είναι νοσηρό το κλίμα της εκλογολογίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω πει ότι αυτό το κλίμα δεν ωφελεί. Δεν ωφελεί επειδή ακριβώς αποσπά την προσοχή μας από αυτό που είναι το κύριο καθήκον μας: Να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα και το λαό.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα φροντίσει ο Πρωθυπουργός να λάβει μέτρα ή να προχωρήσει σε συστάσεις κατά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ζητούν εκλογές τον Απρίλη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός αυτό το οποίο κάνει @και πιστεύω όλοι συμφωνούμε πως αυτή είναι η ορθή στάση- είναι τούτο: Υποδεικνύει σε όλους μας να εντείνουμε την προσπάθειά μας, ασκώντας τα κυβερνητικά καθήκοντά μας, για να λύσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα. Ο Πρωθυπουργός λέει: Με σταθερό χέρι να οδηγηθεί η χώρα κατά την επόμενη περίοδο, χωρίς περισπασμούς, λόγω ενός κλίματος το οποίο δημιουργείται από συζητήσεις που γίνονται γύρω από το θέμα των εκλογών.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποιο σχόλιό σας για τη νέα μήνυση του κ. Γιαννόπουλου εναντίον του «Ριζοσπάστη»;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα σχόλιο. Κάθε πολίτης σε αυτή τη χώρα έχει τα δικαιώματα που του αναγνωρίζουν οι νόμοι του κράτους.

Σας Ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 1 February 2000 - 18:58:28 UTC