Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-01-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γειά σας.

Ο Υπουργός Τύπου κ. Ρέππας είναι στη Βουλή, όπου συζητείται η πρόταση νόμου βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού χρόνου προβολής από τα ΜΜΕ των θέσεων και των απόψεων των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο. Για το λόγο αυτό είμαι εγώ σήμερα μαζί σας και ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Πρωθυπουργός, συντομότατα, θα διευκρινίσει τις προθέσεις του αναφορικά με τις κάλπες. Τί λέτε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο Πρωθυπουργός έχει σαφώς διατυπώσει τις απόψεις του για το θέμα αυτο. Και η κυβέρνηση επίσης έχει διατυπώσει τις απόψεις της για το θέμα των εκλογών. Εχουμε πει, επανειλημμένως, ότι οι εκλογές θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί το έργο και η θητεία της κυβέρνησης, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2000.

ΦΙΛΗΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη δήλωση του ΚΚΕ, μετά την άρνηση του Πρωθυπουργού να συναντηθεί με την κ. Παπαρήγα, ότι προσωπικά, ο Πρωθυπουργός καθοδηγεί την επίθεση του κ. Γιαννόπουλου εναντίον του «Ριζοσπάστη» και του ΚΚΕ;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επανειλημμένως έχουμε δηλώσει ότι η δυνατότητα κάποιου προσώπου, ακόμη και αν αυτός είναι υπουργός, να υπερασπίζεται την τιμή και την υπόληψή του με το νόμιμο τρόπο, που είναι ο τρόπος της Δικαιοσύνης, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε Ελληνα πολίτη και βεβαίως και των υπουργών. Δεν υπάρχει ένα άλλο γενικότερο πολιτικό θέμα στην υπόθεση αυτή.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το τελευταίο διάστημα και με ευθύνη στελεχών της αντιπολίτευσης, αλλά και με ευθύνη στελεχών της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, υπάρχει ένα κλίμα εκλογολογίας, περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ημερομηνίες κ.λπ., το οποίο από πολλούς παράγοντες κυρίως της οικονομικής και της πολιτικής ζωής θεωρείται ότι είναι επιζήμιο για την πορεία της χώρας και κυρίως για την πορεία της οικονομίας, ενόψει βέβαια και της κατάθεσης αίτησης για την ένταξη στην ΟΝΕ κ.λπ.. Προτίθεται ο Πρωθυπουργός να παρέμβει σε αυτό το κλίμα και να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ αρχάς, το κλίμα εκλογολογίας, πρώτα απ όλα, δεν ωφελεί τη χώρα. Αυτό η κυβέρνηση, όμως, το έχει διατυπώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχει κάνει σαφώς γνωστή τη θέση της. Και, επίσης, έχει αποδώσει, κατά τη γνώμη της, τις ευθύνες σε αυτούς που εδώ και πάρα πολύ καιρό @και αναφέρομαι κυρίως στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πολύ πριν από την αλλαγή της θέσης του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- έχουν καλλιεργήσει ένα κλίμα εκλογολογίας. Πέρα από αυτά, εγώ δεν θέλω σήμερα να συμβάλω στην ενίσχυση αυτού του κλίματος εκλογολογίας και θα έλεγα ότι θα πρέπει να καλέσουμε όλους όσοι συμβάλλουν στο κλίμα αυτό να αποφεύγουν τον πειρασμό της εκλογολογίας.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όταν λέτε όλους όσοι καταφεύγουν στον πειρασμό αυτό, δεν κατονομάζετε. Είναι υπουργοί με δηλώσεις τους, είναι ο κ. Παρασκευάς επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, είναι ο κ. Σκανδαλίδης, είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ διακεκριμένα. Αν το ΠΑΣΟΚ το ίδιο, ως κυβέρνηση και ως κόμμα, δίνει την εντύπωση μιας επιμονής για πρόωρες εκλογές, τότε ποιόν αιτιάται η κυβέρνηση ή ο Πρωθυπουργός για τη δημιουργία αυτού του κλίματος;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν υπάρχει υπουργός της κυβέρνησης ο οποίος να έχει συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος εκλογολογίας ή καλλιέργειας κλίματος εκλογολογίας. Υπάρχουν, βεβαίως, στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν τις απόψεις τους. Αυτές οι απόψεις είναι θεμιτές και σεβαστές. Η κυβέρνηση, όμως, έχει επανειλημμένως διατυπώσει τη θέση της, την οποία επαναλαμβάνω, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Δεν επιθυμεί η κυβέρνηση τη δημιουργία και τη συντήρηση κλίματος εκλογολογίας και επαναλαμβάνω ότι καλεί όλους να αποφεύγουν τον πειρασμό της εκλογολογίας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρά το ότι η άποψή σας είναι σαφής και έχει εκφραστεί από αυτό το βήμα, πάρα πολλές φορές, τις τελευταίες ημέρες, βλέπουμε όμως όλοι ότι ίσως δεν αρκεί για να πάψει αυτό το κλίμα της εκλογολογίας για το οποίο όλοι μιλάμε. Ερχόμενος και σε μια προηγούμενη ερώτηση, η οποία δεν θεωρώ ότι απαντήθηκε επαρκώς, οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Πρωθυπουργού περί εκλογών το Σεπτέμβριο βλέπουμε ότι δεν επαρκούν και συντηρείται το κλίμα της εκλογολίας. Περαιτέρω παρέμβαση θα υπάρξει για να σταματήσει το κλίμα αυτό μιας και η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συντηρήσει αυτό το κλίμα;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απάντησα σε αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Διαψεύδετε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καρφί» ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 9 Απριλίου;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βεβαίως, εσείς έχετε τη δυνατότητα να διατυπώνετε τις ερωτήσεις σας όπως θέλετε.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει σχετικό δημοσίευμα. Ναι ή όχι;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συμφωνώ ότι υπάρχει δημοσίευμα, αλλά αφήστε με να απαντήσω. Εχετε την απόλυτη ευθύνη και τη δυνατότητα να διατυπώνετε όπως θέλετε εσείς τις ερωτήσεις σας και εγώ, επίσης, τις απαντήσεις μου. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι εδώ δεν θα συζητήσουμε την επιβεβαίωση ή τη διάψευση συγκεκριμένων δημοσιευμάτων εφημερίδων. Κάθε εφημερίδα έχει τις πληροφορίες της και τη δυνατότητα να εκφράζεται, όπως εκείνη πιστεύει ότι πρέπει να εκφράζεται και να δημοσιεύει τις πληροφορίες που έχει. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι η θέση της κυβέρνησης έχει γίνει γνωστή, είναι σαφής και επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία. Την επαναλαμβάνω και εγώ σήμερα. Η πρόθεσή μας είναι, οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ο στόχος μας είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, που είναι ο Σεπτέμβρης του 2000.

ΜΙΧΑΗΛ: Από τη μία μας λέτε ότι θέλετε να γίνουν οι εκλογές το Σεπτέμβριο του 2000 και όταν από την άλλη, αποφεύγετε με βάση αυτή τη θέση σας να διαψεύσετε ένα σημερινό δημοσίευμα, που για δικούς του λόγους, μιλάει για νωρίτερα, εντός του Απριλίου, ευλόγως δημιουργούνται ερωτηματικά, τα οποία μας καλείτε να μην τα αναπαράγουμε.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εσείς ερμηνεύετε έτσι την απάντησή μου. Θα παρακαλούσα να μην ερμηνεύετε την απάντησή μου. Βεβαίως, είναι δικαίωμά σας, αλλά θα παρακαλούσα να μην το κάνετε και να μείνετε στη σαφώς διατυπωμένη άποψη της κυβέρνησης, την οποία και εγώ επαναλαμβάνω σήμερα: Εκλογές το Σεπτέμβρη του 2000.

ΜΠΕΚΑΣ: Ξέρετε αν ο Πρωθυπουργός προτίθεται να κάνει μια συγκεκριμένη δήλωση εντός συντόμου διαστήματος;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είπα και σε ανάλογο ερώτημα συναδέλφου σας, ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν εκφραστεί.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η κυβέρνηση έχει τη θέση ότι επιθυμεί και είναι σκόπιμο για το συμφέρον της χώρας, να εξαντλήσει τη θητεία της. Διατηρείτε την εκτίμησή σας ότι το κοινό αίσθημα είναι αντίθετο με πρόωρες εκλογές;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η ερώτησή σας είναι ανοικτή, γιατί η απάντηση που μπορώ να δώσω εγώ, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δεν μπορεί να κινείται πάνω σε εκτιμήσεις περί του κοινού αισθήματος. Γιατί το κοινό αίσθημα μπορεί να το εκτιμώ εγώ έτσι και εσείς κάπως αλλιώς.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Για να βοηθήσω, να γίνω πιο συγκεκριμένη. Ολα τα πρόσφατα γκάλοπ είχαν ένα κοινό σημείο. Οτι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, συμπέρασμα το οποίο ελάμβαναν σοβαρά υπόψη όλα τα πολιτικά κόμματα και οι ενδιαφερόμενοι φορείς. Δεν ξέρω αν υπάρχουν καινούργια γκάλοπ, τα οποία ενδεχομένως δεν έχουν δημοσιευθεί, και γι αυτό επανέρχομαι και ρωτώ: Εξακολουθείτε να έχετε την αίσθηση, την εκτίμηση, ότι το κοινό αίσθημα είναι αντίθετο με πρόωρες εκλογές;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν έχω υπόψη μου πρόσφατες δημοσκοπήσεις για να μπορώ να σας απαντήσω με σαφήνεια πάνω στο συγκεκριμένο ερώτημά σας. Αυτό που μπορώ να κάνω, για μια ακόμα φορά σήμερα, είναι να επαναλάβω την πρόθεσή μας για το χρόνο των εκλογών. Είναι σαφής και δεν χρειάζεται να την επαναλαμβάνω συνεχώς.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου σχολιάσετε τις πρόσφατες προτάσεις της τουρκικής κυβέρνησης για ελληνοτουρκικό διάλογο και ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών και επίσης, αν δεν χρειάζεται αυτός ο διάλογος, παρά αρκεί μόνο η εφαρμογή της συμφωνίας Παπούλια-Γιλμάζ το 1988.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εχουμε τονίσει ότι πρόθεσή μας είναι να συμβάλλουμε στην ενίσχυση ενός καλού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και έχουμε πει, επίσης, ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να κάνει βήματα για να δώσει απτά δείγματα γραφής ότι εννοεί την ενίσχυση του καλού κλίματος με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία, πολλές φορές, έχουμε προσδιορίσει. Αυτό τα λέει όλα. Τα δεδομένα και οι απόψεις μας υπάρχουν για τα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και οι πάγιες ελληνικές θέσεις παραμένουν σαφείς και αναλλοίωτες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 1 February 2000 - 18:47:25 UTC