Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-03-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Μαρτίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

* Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Ενέκρινε, μετά την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, την τοποθέτηση του Καθηγητή Διαμαντούρου, στη θέση του "Συνήγορου του Πολίτη". Επρεπε να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία. Η Επιτροπή Θεσμών, η οποία συζήτησε το θέμα, εισηγήθηκε ομοφώνως θετικά. Το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρεί στην τοποθέτηση του κ. Διαμαντούρου.

* Το κύριο θέμα συζήτησης της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι κυβερνητικές δράσεις για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και την Αποκέντρωση. Συζητήσαμε τα σχετικά θέματα, σε συνάρτηση και τον ορίζοντα των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών του ερχόμενου Οκτωβρίου. Στο χώρο της Αυτοδιοίκησης το Κίνημά μας με το Πρόγραμμά του και η Κυβέρνηση μας με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της, έχουν κατακτήσει μια πολιτική ηγεμονία, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εγινε μια εκτίμηση της πορείας των θεσμικών αυτών αλλαγών, που το ΠΑΣΟΚ από τις αρχές της δεκαετίας του '80 εισήγαγε στην Περιφέρεια.

* Ενα δεύτερο θέμα, το οποίο αποτελεί, επίσης, κρίσιμο μέγεθος και απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίασή μας, είναι το κυβερνητικό έργο σε διάφορους τομείς, για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

* Ενα τρίτο σημείο ήταν αυτό που έχει σχέση με την επιλογή των πλέον κατάλληλων για την υποστήριξη των δημοτικών και νομαρχιακών υποθέσεων, προκειμένου και οι θεσμοί, τους οποίους έχουμε εγκαθιδρύσει, να δικαιωθούν, αλλά και το κυβερνητικό έργο, με τις αρμοδιότητες τις οποίες έχουμε αποδώσει, πλέον, στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αξιοποιηθεί, από τους τοπικούς παράγοντες. Αυτό, όμως, είναι ένα θέμα, το οποίο συζητήσαμε σε ένα πάρα πολύ γενικό πλαίσιο. Απασχολεί το ΠΑΣΟΚ και τα όργανά του.

* Οσον αφορά, τις θεσμικές αλλαγές, μπορούμε να πούμε ότι το μέτωπο των θεσμικών αλλαγών είναι πλήρες. Εχουν ολοκληρωθεί οι επιλογές μας σ' αυτό τον τομέα. Είναι χαρακτηριστικό -όπως αναφέρθηκε- ότι στο πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ουδείς έθεσε θέμα ανάγκης νομοθετικών πρωτοβουλιών ή θεσμικών αλλαγών, στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Κυβέρνηση. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως είναι κοινή η αναγνώριση ότι το θεσμικό έργο που έχει επιτελεστεί είναι πλήρες και αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες της Περιφέρειας, τις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης.

* Ο Α' Βαθμός Αυτοδιοίκησης -αναφέρομαι στην ανασυγκρότηση των Δήμων και Κοινοτήτων στο πλαίσιο του Προγράμματος "Ι.ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" - εξελίσσεται με βάση το χρονοδιάγραμμα, που έχουμε εξαγγείλει. Προχωρά, μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, ο εξοπλισμός των Οργανισμών Αυτοδιοίκησης με μηχανήματα και άλλα τεχνικά μέσα, των οποίων η αξία εγγίζει τα 30 δις δραχμές. Πιστεύουμε ότι η οικονομική στήριξη των ΟΤΑ, θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί από τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τις αλλαγές αυτές, τις οποίες έχει θεσμοθετήσει, με όλα εκείνα τα οικονομικά και υλικά μέσα που είναι απαραίτητα.

* Οσον αφορά το Β' Βαθμό Αυτοδιοίκησης μπορούμε να πούμε ότι καθώς ολοκληρώνεται η πρώτη θητεία των αιρετών Νομαρχών έχουμε τη δυνατότητα για μια πρώτη εκτίμηση για το ρόλο τους και τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς τους.

* Η αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας και η ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών, που προωθήσαμε για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό για το Β' Βαθμό Αυτοδιοίκησης, από το 1994, με το σχετικό νόμο, πιστεύουμε ότι μας επιτρέπει να μιλούμε σήμερα για τα θετικά αποτελέσματα αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας μας. Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στελεχώνονται -είναι σε εξέλιξη αυτό το πρόγραμμα- με περίπου 1000 επιστήμονες, οι οποίοι θα υποστηρίξουν, τόσο στο σκέλος της ανάπτυξης, όσο και στο σκέλος της διοίκησης τη λειτουργία τους.

* Οι κυβερνητικές δράσεις για την υποστήριξη αυτής της πολιτικής για την Αποκέντρωση και την Περιφερειακή Ανάπτυξη, καλύπτουν πολλούς τομείς. Εχουν διατυπώσει σχετικές εισηγήσεις, υπό τη μορφή προγράμματος, για την ενίσχυση της Περιφέρειας, οι Γ.Γ. της Περιφέρειας. Με βάση αυτές τις προτάσεις και τη συζήτηση η οποία έγινε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, μπορώ -συνοπτικά αναφερόμενος στους τομείς αυτούς- να επισημάνω την ανάγκη, πρώτα απ' όλα, ολοκλήρωσης και ανάπτυξης της πολιτικής της Κυβέρνησης στον αγροτικό χώρο. Προχωρούμε με βάση τις αποφάσεις που έχουμε λάβει και τις σχετικές πολιτικές πρωτοβουλίες, στον εκσυγχρονισμό του ΟΓΑ, στη στήριξη των νέων αγροτών, στην εφαρμογή του Μητρώου Αγροτών. Εξυγιαίνουμε και εκσυγχρονίζουμε τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων. Γενικά, η πολιτική μας για την αγροτική παραγωγή στην Ευρώπη του αύριο -μιλώ για το πρόγραμμα ΑΤΖΕΝΤΑ 2000- ολοκληρώνεται σε συνεργασία με τους συνεταιριστικούς και συνδικαλιστικούς φορείς των αγροτών.

* Μια δεύτερη παρέμβαση αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος πρόκειται σύντομα να συζητηθεί στη Βουλή. Με το νόμο αυτό δίνεται η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν με ευφυείς και αποτελεσματικούς τρόπους ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν διάφορες περιοχές της χώρας. Πιστεύουμε ότι, μεταξύ όλων των άλλων, σε μεγάλο βαθμό θα δοθεί ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων και των μακροχρόνια ανέργων.

* Υπάρχει, επίσης, δέσμη μέτρων -κυβερνητικών παρεμβάσεων- σε φθίνουσες, όπως τις καλούμε, γεωγραφικές περιοχές. Σε περιοχές, δηλαδή, που λόγω δομής της οικονομίας τους αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα σήμερα. Π.χ. προβλήματα αποβιομηχάνησης.

Μερικά άλλα σημεία αφορούν:

* Τα μεγάλα οδικά έργα, τα σιδηροδρομικά δίκτυα και την ολοκλήρωση των έργων στο τομέα υγείας. Επιταχύνονται τα σχετικά έργα. Είναι σημαντική για μας η προτεραιότητα, που αφορά τα έργα υποδομής, σε όλους τους τομείς.

* Τη φύλαξη των παραμεθορίων περιοχών, την ασφάλεια των συνόρων. Προχωρά η διαδικασία για τη συγκρότηση του ειδικού σώματος, για το οποίο έχουμε μιλήσει και άλλες φορές στο παρελθόν.

* Την αναβάθμιση και ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος με έργα βιολογικού καθαρισμού, καθώς και με πρωτοβουλίες θεσμικού χαρακτήρα.

* Την ενίσχυση των βιοτεχνικών δραστηριοτήτων.

* Τα θέματα τουριστικής ανάπτυξης.

* Και, βεβαίως, ειδικό κεφάλαιο παρεμβάσεων αφορά τις νησιωτικές περιφέρειες.

Για όλα αυτά η Κυβέρνηση, θα εντείνει την προσπάθειά της, ώστε το συντομότερο δυνατό να έχει ολοκληρώσει, αν όχι το σύνολο ενός έργου, μεγάλα τμήματά τους, τα οποία θα αποδοθούν στους χρήστες.

Επίσης, για θέματα που αφορούν την καλύτερη υποστήριξη αυτής της προσπάθειάς μας θα συζητήσουμε με τους πληθυσμούς στην Περιφέρεια, για τα προβλήματα που τους απασχολούν και για την πρόταση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Πρόταση, όπως, αυτή αποτυπώνεται στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, τις οποίες έχουμε αναλάβει και αναλαμβάνουμε. Τα μέλη της Κυβέρνησης θα επισκεφθούν όλες τις Περιφέρειες, προκειμένου να εμπλουτισθεί ακόμη περισσότερο αυτός ο διάλογος, αυτή η επικοινωνία.

Βέβαια, σε αυτόν τον τομέα, όπως αντιλαμβάνεστε, ένα σημαντικό μέρος αναλαμβάνει το Κίνημά μας, τα στελέχη του στις Περιφέρειες, όλο εκείνο το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που στρατεύεται σ' αυτή την προσπάθεια, επειδή επιθυμεί να συμβάλει στην αναζωογόνηση της υπαίθρου, στη δημιουργία νέων καλύτερων συνθηκών στην Περιφέρεια.

* Κλείνοντας, αυτή την ενημέρωση, μπορώ τώρα να κάνω μια πολύ σύντομη, επιγραμματική αναφορά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, όπου είχαμε και πάλι αναταραχή. Επισκέπτεται όπως γνωρίζετε τη Γιουγκοσλαβία ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας. Η Ελληνική Κυβέρνηση καταδικάζει την κλιμάκωση της βίας και κάθε βίαιη καταπίεση της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών σε μια χώρα. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για αυτοσυγκράτηση και σύνεση. Καταδικάζουμε κάθε τρομοκρατική και αποσχιστική τάση, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί. Επαναλαμβάνουμε το σεβασμό μας στην ακεραιότητα και το απαραβίαστο των συνόρων μιας χώρας. Θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να προχωρήσει αμέσως ένας εποικοδομητικός διάλογος. Εμείς, από την πλευρά μας, ως κυβέρνηση, ως χώρα, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας, εφόσον αυτό κρίνεται ωφέλιμο και από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

* Θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα ακόμη σχόλιο για την κινητοποίηση αδιόριστων, αναπληρωτών καθηγητών, που έχουν προχωρήσει σήμερα και σε μια συμβολική κατάληψη στο Υπουργείο Παιδείας, και να πω ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση , όπως η Κυβέρνηση την έχει σχεδιάσει και την προωθεί, θα εφαρμοστεί. Πιστεύουμε πως όσοι ζητούν την επαναφορά της επετηρίδας δίνουν μάχη οπισθοφυλακής. Τα αιτήματα τα οποία οι εκπαιδευτικοί αυτής της κατηγορίας προβάλλουν, είναι ξεπερασμένα και πάντως είναι αιτήματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της Παιδείας. Ζητούν να διοριστούν 8.000 εκπαιδευτικοί το επόμενο έτος. Ζητούν να υπάρχει πλήρης ταύτιση μεταξύ των αναπληρωτών και του τακτικού προσωπικού, όσον αφορά το εργασιακό καθεστώς ή τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Αλλωστε, το ασφαλιστικό καθεστώς προσδιορίζεται από το εργασιακό καθεστώς. Η θέση της Κυβέρνησης παραμένει σταθερή, όσον αφορά τις αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης. Θα διενεργηθεί, πριν το καλοκαίρι, ο δημόσιος διαγωνισμός για τον οποίον έχουμε μιλήσει, προκειμένου να προσληφθούν οι εκπαιδευτικοί όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, ο 2525/97. Ο αριθμός των διοριζομένων προκύπτει, κάθε φορά, από τις ανάγκες που υπάρχουν στην εκπαίδευση. Πέρυσι, μετά από πάρα πολλά χρόνια, για πρώτη φορά ίσως, είχαμε διορισμό 6.100 εκπαιδευτικών -είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός αυτός- για την κάλυψη αναγκών της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Είναι γνωστό ότι οι αναπληρωτές καθηγητές πριμοδοτούνται με μόρια, ενισχύεται, δηλαδή, η βαθμολογική τους θέση ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας τους, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος. Πρέπει να πω, κάνοντας μία γενική παρατήρηση, ότι οι περισσότεροι απ' όσους εκφράζουν σήμερα την αντίρρησή τους στη μεταρρύθμιση αυτή, προβλέπεται να διοριστούν μέχρι το 2002 που η επετηρίδα θα τροφοδοτεί, αυτή τη μεταβατική περίοδο, με ένα ποσοστό εκπαιδευτικών οι οποίοι θα διοριστούν στη Δημόσια Εκπαίδευση. Πιστεύουμε λοιπόν, ότι η αναγκαία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που έχει κερδίσει τη συναίνεση των πολιτών - γιατί οι ελληνικές οικογένειες έχουν σχέση με την εκπαίδευση, επειδή έχουν παιδιά σε οποιαδήποτε βαθμίδα- θα γίνει αντιληπτή και από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους εκπαιδευτικούς. Θα πρέπει να ξεπεράσουν αυτές τις εμμονές και να συμβάλουν με ένα σύγχρονο και παραγωγικό τρόπο στην επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας που κάνουμε για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Εκρινα σκόπιμο να αναφερθώ σ' αυτό, γιατί είχαμε μια κινητοποίηση των ενδιαφερομένων οι οποίοι προσήλθαν και στη Βουλή και παρέδωσαν υπόμνημά τους, ενώ συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο. Γι' αυτό έπρεπε να κάνω ένα γενικό πολιτικό σχόλιο.

Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές. Ακούω τις ερωτήσεις σας:

ΚΙΑΟΣ : Επειδή αναφέρεστε σ' αυτό που είπατε για το πολιτικό σχόλιο και τη σκοπιμότητα που θεωρείτε ως κυβέρνηση, δικαίωμά σας. Αλλά από την άλλη πλευρά, δεν έχουμε στοιχεία, δεν ξέρουμε το ρεπορτάζ το εξειδικευμένο του Υπουργείου Παιδείας, ενώ εσείς μας λέτε τόσες χιλιάδες, τόσες ώρες, τόσα πράγματα. Δεν ξέρουμε το σχετικό ρεπορτάζ για να σας ρωτήσουμε: όντως διορίστηκαν 6.000; Πόσοι πήγαν, δεν πήγαν, πόσοι θα έπρεπε να παν, πόσες κενές θέσεις υπάρχουν; Δηλαδή, είναι ένα σωρό πράγματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Καταλαβαίνω τι λέτε και έχουμε δεχτεί αυτή την αρχή.

ΚΙΑΟΣ : Θα μπορούσατε να βγάλετε μια ανακοίνωση υπογεγραμμένη, να την πείτε, να την κάνετε .... Γιατί ...

ΡΕΠΠΑΣ : Επειδή, ακριβώς, την ώρα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου προσήλθαν και παρέδωσαν ένα υπόμνημα, κρίνω σκόπιμο να κάνω αυτή τη γενική επισήμανση, επειδή έχουμε και τη συμβολική κατάληψη του Υπουργείου Παιδείας. Πολύ περισσότερο αυτά τα οποία λέγω είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου και μπορούν να αντικρουστούν, αν πραγματικά δεν ανταποκρίνονται στη αλήθεια. Αλλά ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

ΚΙΑΟΣ : Τουλάχιστον να σταθεί αφορμή τις άλλες μέρες ...

ΡΕΠΠΑΣ : Συμφωνούμε. Σ' αυτή τη γενική αρχή έχουμε συμφωνήσει. Αλλά, πολλές φορές συζητούμε θέματα ...

ΚΙΑΟΣ : Κακώς, πολύ κακώς.

ΡΕΠΠΑΣ : ... πέραν των γενικών πολιτικών ζητημάτων , τα οποία αφορούν γενικούς τομείς, κυβερνητικές δραστηριότητες. Και αυτό το γνωρίζετε.

ΚΙΑΟΣ : Θέλω να ρωτήσω κάτι για το Υπουργικό Συμβούλιο. Ολες αυτές οι αναφορές που κάνατε ήταν εισήγηση ή αποτέλεσμα της συζητήσεως; Εισήγηση κάποιου Υπουργού ή του Πρωθυπουργού; ΡΕΠΠΑΣ : Ηταν η βασική εισήγηση που έκανε ο κ. Παπαδόπουλος. Και στην εισήγηση αυτή, διάφοροι υπουργοί, οι οποίοι έλαβαν το λόγο, έκαναν επισημάνσεις, σχολιασμούς, προσέθεσαν τη δική τους εμπειρία, τη δική τους άποψη για πολλά θέματα. Αυτό το οποίο σας ανέπτυξα ήταν, θα έλεγα, ο κοινός τόπος της συζήτησης που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο, με άξονα την εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού και των δύο Υφυπουργών.

ΚΙΑΟΣ: Οταν μας είπατε για την επιλογή των πλέον κατάλληλων για υποστήριξη -έχω σημειώσει τα λόγια σας- στο Υπουργικό Συμβούλιο, δηλαδή τι συζήτησε .....

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν ήταν στην εισήγηση του Υπουργού ως ιδιαίτερο θέμα. Αλλά πάρα πολλοί συνάδελφοι, μεταξύ των άλλων και καθώς μιλούσαμε γι' αυτά τα θέματα, είπαν το πόσο κρίσιμο θέμα είναι αυτοί οι οποίοι θα επιλεγούν, προκειμένου να διεκδικήσουν τη θέση του Νομάρχη ή του Δημάρχου, να είναι πρόσωπα τα οποία έχουν αποδοχή, τα οποία δέχονται αυτές τις θεσμικές αλλαγές και τις υποστηρίζουν και, βεβαίως, μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρέχει στους Νομάρχες και τους Δημάρχους το κυβερνητικό έργο, για να συμβάλουν και αυτοί στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής στην Περιφέρεια. Αλλά, για το θέμα αυτό -το επεσήμανα και εγώ άλλωστε- θα ασχοληθεί, με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό, το Κίνημά μας. Απλά έγινε αυτή η γενική αναφορά. Και καλά κάνετε και το ρωτάτε για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις.

ΚΙΑΟΣ: Θέλω τη δική σας διευκρίνιση, όταν μας είπατε "θέματα αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης, με ορίζοντα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές". Δηλαδή, επειδή έρχονται οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές καθήσατε και είπατε ότι "συζητάμε αυτό το θέμα";

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι βέβαια, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει κάθε Παρασκευή. Αρα, αυτή η επισήμανση, αυτή η "κατηγορία", μπορεί να απευθυνθεί σε οποιονδήποτε άλλον, εκτός από αυτή την κυβέρνηση. Οταν λέω "ορίζοντα χρονικό τις εκλογές", πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας είχε υποχρέωση, επειδή ακριβώς έρχονται οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν τις εξελίξεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης με τα αποτελέσματά τους- να συζητήσει όλα αυτά τα θέματα με έναν ειδικό τρόπο, προκειμένου να συντονίσουμε την προσπάθειά μας, ώστε το έργο αυτό το οποίο είναι σε εξέλιξη να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ή όπου υπάρχουν καθυστερήσεις να τις αντιμετωπίσουμε και να τις ξεπεράσουμε. Γενικώς η κυβερνητική δράση να ενταθεί. Είναι ένα όριο το οποίο έχει την πολιτική σημασία του, το αντιλαμβάνεστε. Από κει και πέρα, βεβαίως, η θητεία της κυβέρνησης ολοκληρώνεται το 2000. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι τα δύο και πλέον έτη που έχουμε στη διάθεσή μας και τα τέσσερα που θα ακολουθήσουν, είναι ένας αριθμός ετών πολύ καλός, ώστε να πει κάποιος πως η κυβέρνηση με το έργο της δημιουργεί συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, δίνει προοπτικές και δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για το λαό μας, για τη χώρα μας.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κατ' αρχήν, μια διευκρίνιση σε σχέση με την απάντηση που δώσατε στον κ. Κιάο. Δέχεστε εσείς, ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και -γιατί όχι- ως εξέχων Κοινοβουλευτικός, που λέει και ο κ. Πάγκαλος, ότι είναι δουλειά του Υπουργικού Συμβουλίου ή ακόμη περισσότερο αρμοδιότητά του να συζητά, ποιοι υποψήφιοι Νομάρχες και Δήμαρχοι θα υποστηριχθούν; Γιατί περί υποστηρίξεως μιλήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν συζήτησε αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είπατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ευτυχώς που ρώτησε ο κ. Κιάος και υπάρχει απάντησή μου. Δεν είπα αυτό.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι πρωτοφανές, δεν έχει ξαναγίνει.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό καταλάβατε, κύριε Λακόπουλε;

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είπατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα, καλώς. Αφού καταλάβατε αυτό.... Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν είπα αυτό. Είπα ότι μεταξύ των άλλων έγιναν επισημάνσεις περί του ότι είναι απαραίτητο να επιλεγούν οι καλύτεροι -όχι με στενά κριτήρια- οι αξιολογότεροι άνθρωποι που διαθέτει κάθε τοπική κοινωνία, προκειμένου και το θεσμικό αυτό έργο, το οποίο υπάρχει, να αξιοποιηθεί και οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, τα πολιτικά μέτρα τα οποία έχουμε λάβει, να αξιοποιηθούν από τους τοπικούς άρχοντες, προκειμένου να γίνει καλύτερη η ζωή στην ύπαιθρο. Αυτό είπα. Δεν συζητήσαμε για το πώς θα επιλεγούν. Αλλά, το να συζητά ένα Υπουργικό Συμβούλιο το κυβερνητικό έργο ή τις παρεμβάσεις για την ελληνική Περιφέρεια και να γίνει, μεταξύ των άλλων και μια τέτοια αναφορά ότι πρέπει, για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί αυτή η πολιτική, να αξιοποιηθεί το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, οι καλύτεροι που υπάρχουν, αυτή είναι μια αναφορά που έχει τη γενική αξία της.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε επιτρέψτε μου: αυτή η συζήτηση και το πνεύμα υπό το οποίο έγινε, αναιρεί μια βασική πολιτική κατεύθυνση του κ. Σημίτη, κατά την οποία, σε αυτές τις εκλογές, θα κριθούν πολιτικές;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι δεν κρίνονται πολιτικές.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, έτσι είπε στο Ναύπλιο ότι θα γίνει, κατά κάποιο τρόπο δημοψήφισμα...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπε τέτοιο πράγμα. Και γνωρίζετε ότι υπάρχει σαφής πολιτική τοποθέτηση, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία προσδιορίζει το πλαίσιο, το οποίο βλέπουμε να αποτελεί το πεδίο για τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών. Αυτά είναι αποσαφηνισμένα, να μην επανερχόμαστε σ' αυτά. Ασφαλώς, τα θέματα της Περιφέρειας, τα θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, θα είναι αυτά που θα αποτελέσουν το κριτήριο για να σταθμίσουν οι εκλογείς την ψήφο τους και να έχουμε τέτοια αποτελέσματα, τα οποία θα είναι τα καλύτερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τον κόσμο ο οποίος ζει στην ελληνική Περιφέρεια.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή συζητήσατε και για θέματα αυτοδιοίκησης και επειδή γίνεται μια φοβερή συζήτηση αυτές τις ημέρες -Δήμαρχοι επιστρέφουν ταχυδρομικώς πεντοχίλιαρα κ.λπ.- έχει κατά νου η Κυβέρνηση νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως της ζητείται εν μέρει από ορισμένες πλευρές', που θα δώσουν κάποιο διέξοδο στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τα παρκόμετρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι πρόκειται να λάβει πρωτοβουλία για νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες ή θέματα, τα οποία δημιουργούν προβλήματα. Η κατεύθυνση στην οποία, κατ' αρχήν, έχουμε πει ότι θα κινηθεί αυτή η πρωτοβουλία, είναι εκείνη κατά την οποία δεν θα επιτρέπεται να αναθέτουν οι ΟΤΑ σε ιδιωτικούς φορείς το έργο της φύλαξης των θέσεων στάθμευσης. Αυτή είναι μια γενική πολιτική παραδοχή, αλλά, για όλα αυτά τα θέματα το Υπουργείο Εσωτερικών συζητά με τους ενδιαφερόμενους. Αν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα, επιθυμία μας είναι να τα αντιμετωπίσουμε. Και αν χρειάζεται για τα προβλήματα αυτά να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες -δεν αρκούν δηλαδή κάποιες κανονιστικές πράξεις, Υπουργικές Αποφάσεις, Προεδρικά Διατάγματα- θα αναληφθούν και αυτές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτά τα έργα τα οποία μας είπατε ότι προγραμματίζει η Κυβέρνηση θα συνεχιστούν και μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα συνεχιστούν για πάρα πολλά χρόνια. Οσο υπάρχει μία Κυβέρνηση, η οποία είναι παραγωγική, σαν την Κυβέρνηση την οποία στηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ανεξάρτητα από το ποιοι θα εκλεγούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να στερήσει από τον Ελληνικό Λαό το πλούσιο αυτό έργο, το οποίο προβλέπεται στο πρόγραμμά της, επειδή αυτοί οι οποίοι θα εκλεγούν στους Δήμους ή στις Νομαρχίες δεν θα ανήκουν, πιθανόν, δεν θα είναι μέλη, δεν θα είναι φίλα προσκείμενοι στο κυβερνητικό κόμμα; Κάθε άλλο. Αλλωστε, νομίζω ότι όλοι έχουν λόγο να είναι φίλα προσκείμενοι σε μία Κυβέρνηση, η οποία αποδεικνύεται ιδιαιτέρως αποτελεσματική. Πρωτοφανώς αποτελεσματική, θα έλεγα, για τα ελληνικά δεδομένα.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Μία πληροφορία θα ήθελα. Είπατε ότι θα γίνουν εξορμήσεις κομματικών κλιμακίων στην περιφέρεια για συζητήσεις κ.λπ. Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις: Πότε θα αρχίσουν αυτές οι επισκέψεις και δεύτερον ποιο όργανο ή ποια στελέχη κυβερνητικά ή κομματικά θα αποφασίσουν ποιοι θα πάνε που.

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή η συζήτησή μας θα πάρει ένα χαρακτήρα ο οποίος δεν θα είναι σοβαρός, θα είναι σοβαροφανής, αν εγώ συζητώ για τη σύνθεση αυτών των κλιμακίων, σας λέω, ότι θα υπάρχουν αυτές οι επισκέψεις μετά το Πάσχα. Ασφαλώς, αυτά τα κλιμάκια θα έχουν επικεφαλής κυβερνητικά στελέχη και ασφαλώς θα συμμετέχουν και κομματικά στελέχη. Το λέω αυτό για να μην κατηγορηθώ ότι Κυβέρνηση και κόμμα ταυτίζονται επειδή ακριβώς η διαδικασία της επικοινωνίας αυτής θα γίνει μέσω στελεχών που άλλα θα είναι κυβερνητικά και άλλα κομματικά. Μη φτάσουμε σε τέτοιους παραλογισμούς. Αυτό το οποίο η Κυβέρνηση σκέπτεται, είναι να προχωρήσει η διαδικασία περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, ώστε σε κάθε περιφέρεια να γίνει μία εκτεταμένη, θα έλεγα, ανάλυση των προβλημάτων κάθε περιφέρειας, να γίνει συζήτηση για τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, οι τοπικοί παράγοντες να αναπτύξουν τα θέματα που τους απασχολούν και με βάση τα πορίσματα αυτά να προβούμε σε όλες εκείνες τις βελτιώσεις ή τις διορθώσεις που είναι απαραίτητες. Με βάση τα πορίσματα αυτά οι τοπικοί παράγοντες, τα τοπικά στελέχη να αναλάβουν ένα μεγάλο βάρος ευθύνης και εκείνα, προκειμένου να συμβάλουν στην ολοκλήρωση αυτής της κοινής προσπάθειας. Αρα, λοιπόν, μπορείτε να κρατήσετε αυτό το σχέδιο για τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια και μπορείτε να αναμένετε μετά το Πάσχα μία παρουσία της Κυβέρνησης στην ελληνική περιφέρεια, με έναν προγραμματισμένο τρόπο, συντονισμένο για όλα αυτά τα θέματα, τα οποία απασχολούν την περιφέρεια.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ο Πρωθυπουργός θα πάει πουθενά, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Στα αναπτυξιακά συνέδρια ασφαλώς θα είναι παρών και ο Πρωθυπουργός.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, σχετικά με δήλωση του κ. Πάγκαλου, γιατί η Κυβέρνηση δεν υπάγει τις δραστηριότητες του κ. Μπερνς στη Δ/νση Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι ποια είναι η ερώτησή σας. Σε ποια δήλωση αναφέρεστε για να γνωρίζω κι εγώ επί ποίου θέματος καλούμαι να απαντήσω.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση υπάγει τις δραστηριότητες του κ. Μπερνς, όπως κάνει με τους υπόλοιπους πρεσβευτές ξένων χωρών στη χώρα μας, στη Δ/νση Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, η Δ/νση Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών έχει ένα ρόλο συντονιστικό. Είναι το όργανο εκείνο το οποίο, πάντοτε, είναι πληροφορημένο για το πώς οι διπλωματικές αρχές ξένων χωρών στην Ελλάδα κινούνται ή αναπτύσσουν δραστηριότητες.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος, χθες στη Βουλή, όπως δημοσιεύονται σήμερα δηλώσεις του, και διαβάζω συγκεκριμένα στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", δηλώνει ότι οι δραστηριότητες του κ. Μπερνς δεν υπάγονται στη Δ/νση Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Γιατί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μπερνς γνωρίζετε ότι έχει αναπτύξει -και είναι δικό του θέμα αυτό- μία πρωτοβουλία επικοινωνίας με διάφορους παράγοντες στην ελληνική επικράτεια, η οποία αφορά τον ίδιο. Είναι δική του επιλογή αυτή. Είναι πάρα πολύ κινητικός -αυτό πρέπει να το πω. Σήμερα π.χ. θα τον δεχτώ κι εγώ για θέματα που αφορούν την καταλήστευση -γιατί περί αυτού πρόκειται- πνευματικών δικαιωμάτων από Μέσα Ενημέρωσης στην Πατρίδα μας. Είναι ένα θέμα που απασχολεί τις δύο χώρες. Ο κ. Μπερνς μου έθεσε αυτό το θέμα στην πρώτη επίσκεψη, πριν από αρκετές εβδομάδες. Θα με επισκεφθεί πάλι σήμερα για να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Παρουσιάζεται ιδιαίτερα επίμονος ή συστηματικός στην αντιμετώπιση προβλημάτων που απασχολούν την κυβέρνησή του. Αυτό, άλλωστε, είναι το έργο του πρέσβη μιας χώρας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζει κάτι η Κυβέρνησή σας; Θα υπάγει τελικά αυτή την κινητικότητα του κ. Μπερνς στα θεσμοθετημένα πλαίσια; ΡΕΠΠΑΣ: Στα νόμιμα πλαίσια κινείται ο κ. Μπερνς. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος χθες στη Βουλή ανεφέρθη σε σας και είπε ότι μία εφημερίδα σας επετέθη κ.λ.π., επειδή δεν της έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος το κέφι για κάποια πράγματα. Σε τι πράγματα δεν κάνατε το κέφι; Μάλλον, το κέφι ποιας εφημερίδας δεν κάνατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ ούτε κέφια κάνω, ούτε στερώ από οποιονδήποτε αυτό το οποίο δικαιούται. Δεν γνωρίζω τι, ακριβώς, εννοούσε ο κ. Πάγκαλος. Ο κ. Πάγκαλος έχει αναχωρήσει για το Βελιγράδι. Πρέπει να σας πω ότι δεν έχω μιλήσει μαζί του. Είδα το κείμενο της τοποθέτησής του. Πράγματι, τα λόγια του κ. Πάγκαλου, πρέπει να τα παίρνετε τοις μετρητοίς. Εγώ τουλάχιστον, αυτό κάνω. Νομίζω ότι η αναφορά του αυτή αφορά σε γενικές γραμμές ένα μέρος της λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ήθελε, ακριβώς, να επισημάνει την προσοχή που πρέπει να επιδεικνύουμε πάντοτε. Γιατί η κριτική που πολλές φορές ασκείται στην Κυβέρνηση ή σε κάποιους παράγοντες, μπορεί να είναι βολική για τους αντιπάλους πολλές φορές, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιου είδους εκφυλισμούς στη λειτουργία του Πολιτεύματος. Γιατί τα πρόσωπα αλλάζουν στις διάφορες θέσεις, η κριτική, όμως, από τα Μέσα Ενημέρωσης παραμένει. Απλά έχει αλλάξει στόχο αφού κάποιοι άλλοι βρίσκονται σε διαφορετικές θέσεις και με διαφορετικούς ρόλους. Αυτό είπε ο κ. Πάγκαλος.

ΚΙΑΟΣ: Ποιό είπε;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ να ρωτήσετε τον ίδιο τον κ. Πάγκαλο, όταν έχετε την ευκαιρία, για το τι εννοούσε με αυτά τα οποία είπε. Δεν είναι δυνατόν εγώ να είμαι στη σκέψη των συναδέλφων. Εγώ δέχομαι αυτά τα οποία είπε συγκεκριμένα. Εκανα μια υπόθεση, μία εκτίμηση.

ΚΙΑΟΣ: Εσείς είπατε τώρα ότι αφορά όλο τον κόσμο της Ενημέρωσης.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Είπα, μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι αφορά εκείνη την πλευρά του κόσμου της Ενημέρωσης, με την οποία δεν πρέπει πάντα να ταυτίζεσαι. Γιατί πολλές φορές, ασκείται στο πλαίσιο του ελεγκτικού έργου των Μέσων Ενημέρωσης μία κριτική, που κατά την γνώμη κάποιου άλλου θεωρείται υπερβολική και άδικη. Αυτό πάρα πολλές φορές έχει γίνει και μπορώ να αναφέρω πλείστα παραδείγματα. Γιατί σας κάνει εντύπωση αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Συγνώμη, πάλι είναι γενικές αναφορές...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, γενική αξία έχουν αυτές οι θέσεις. Εδώ πέρα δεν κάνουμε ανάκριση. Δεν είναι δυνατόν, επαναλαμβάνω, να δημιουργήσουμε κάποια δικογραφία. Κάνουμε μία συζήτηση με βάση κάποιες γενικές θέσεις, που έχουν γενική αξία.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή, τι έχετε στο μυαλό σας όταν λέτε εσείς ένα τμήμα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ποιο είναι το τμήμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα τμήμα των Μέσων Ενημέρωσης με την έννοια ορισμένων Μέσων Ενημέρωσης. Μίλησα για εκείνη την πλευρά της λειτουργίας των Μέσων Ενημέρωσης, που αφορά το ελεγκτικό έργο τους, την κριτική την οποία ασκούν.

ΚΙΑΟΣ: Ποιά είναι αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα τα Μέσα Ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, κατά καιρούς ασκούν κριτική σε διάφορους παράγοντες, που πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα.

ΚΙΑΟΣ: Τί σχέση έχει αυτό με το κέφι που τους κάνατε ή δεν τους κάνατε; Αυτό έχει σημασία.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ προσπαθώ να είμαι πάντοτε εντός των θεσμικών και τυπικών πλαισίων που κινείται ένας Υπουργός. Και δεν υπάρχουν έτσι περιθώρια να μου ασκήσει κάποιος κριτική ή να με κατηγορήσει για το ότι έκανα κάτι πέραν αυτών των πλαισίων ή δεν έκανα κάτι το οποίο έπρεπε να κάνω, κινούμενος εντός αυτού του πλαισίου. Με αυτή την έννοια, πολιτική είναι η κριτική η οποία πρέπει να ασκείται και έχετε τη δυνατότητα εσείς να κάνετε απεριόριστη κριτική για το πολιτικό έργο, το οποίο ο καθένας από μας και η Κυβέρνησή μας παράγει για τον ελληνικό λαό. Αυτά είναι λυμένα ζητήματα.

ΚΙΑΟΣ: Τί σχέση έχει ακριβώς το κέφι που τους κάνατε ή δεν τους κάνατε, με το κοπάδι των λύκων. Και ποιό είναι το κοπάδι των λύκων;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κίαο, παρακαλώ να απευθυνθείτε σ' αυτόν ο οποίος είπε συγκεκριμένα πράγματα, αν θέλετε να μάθετε τι άλλο μπορεί να εννοεί. Αυτή την ώρα που συζητούμε εδώ, πρέπει να μείνουμε σε κάποια αναφορά στις γενικές αρχές. Εδωσε, με το γλαφυρό τρόπο που συνηθίζει πάρα πολλές φορές, ο συνάδελφος Υπουργός, ένα χαρακτηρισμό για τη συμπεριφορά Μέσων Ενημέρωσης, που πολλές φορές όταν ασκούν κριτική το κάνουν με τέτοιες κραυγές που θυμίζουν και λύκους. Πολλές φορές μπορεί να υποθέσει ο κάθε πολίτης, πόσο μάλλον εσείς που είστε και δημοσιογράφος, ότι υπάρχουν σκοπιμότητες και ελατήρια για να ασκείται αυτή η κριτική. Είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε όλοι. Αλλωστε, αν δεν συνέβαινε αυτό, αν η δική σας προσπάθεια περιοριζόταν στο να μεταφέρετε με καθαρό τρόπο αυτά τα οποία γίνονται ή συζητούνται στον ελληνικό λαό, θα πρέπει να γράφετε όλοι περίπου τα ίδια ή να είστε προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό δεν γίνεται.

ΚΙΑΟΣ: Τί είναι αυτό που κάνατε; Μάθημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι μάθημα. Εσείς ζητάτε τη συζήτηση κ. Κιάο.

ΚΙΑΟΣ: Η ερώτηση είναι σαφής.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ερώτηση είναι σαφής, η απάντηση είναι σαφέστερη.

ΚΙΑΟΣ: Ωραία. Γιατί δεν βρήκατε το συνάδελφό σας Υπουργό να τον ρωτήσετε και να μας μεταφέρετε αυτό που εννοεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, τώρα σοβαρά μιλάτε. Κάνετε ερώτηση γιατί δεν βρήκα το συνάδελφο Υπουργό να τον ρωτήσω τι εννοεί με αυτά τα οποία είπε; Αν ενδιαφέρεστε για το έργο σας, γιατί δεν τον αναζητήσατε από χθες, μόλις είπε αυτά τα οποία είπε, για να πληροφορηθείτε αυτά τα οποία εννοεί, για τα όσα είπε;

ΚΙΑΟΣ: Σας ρωτώ επειδή είστε ο καθ' ύλην αρμόδιος Υπουργός. Είστε Υπουργός Τύπου και Μ.Μ.Ε. Ο κ. Πάγκαλος ανεφέρθη σε κοπάδι λύκων για Μ.Μ.Ε., σε κέφι που δεν έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε εφημερίδα, σε Μ.Μ.Ε. Είστε ο αρμόδιος κατ' εξοχήν και ζητώ τη δική σας άποψη.

ΡΕΠΠΑΣ: Εδωσα απάντηση για όλα αυτά και εκπλήσσομαι γιατί δεν το αντιληφθήκατε. Μίλησα και για την κραυγή των λύκων και για τα κέφια, δύο φορές μάλιστα και αυτή είναι η τρίτη που το κάνω...

ΚΙΑΟΣ: Δεν μιλήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως μίλησα.

ΜΙΧΑΗΛ: Εικάσατε, δεν μιλήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Ο κ. Κιάος ρώτησε ποια είναι η δική μου θέση και της Κυβέρνησης. Και μίλησα γι' αυτό. Είπα ότι γι' αυτά τα οποία έχω να πω εγώ, μίλησα. Δεν απέφυγα να μιλήσω για τα θέματα τα οποία θέσατε. Και για τις κραυγές των λύκων και για τα Μ.Μ.Ε. και για τα κέφια που γίνονται ή δεν γίνονται. Μην επιμένετε, λοιπόν. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Γιατί όλοι εδώ πέρα στην Ελλάδα, που είναι μια μικρή χώρα, γνωριζόμαστε.

ΚΙΑΟΣ: Γιατί δεν λέτε ονόματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, όταν κάποιος έχει να πει όνομα, θα πει όνομα. Οταν κάποιος δεν έχει να πει όνομα και θέλει να κάνει μια επισήμανση γενικής αξίας, θα του επιτρέψετε να περιοριστεί σε αυτό. Δεν είναι δυνατόν να επιβάλει καθένας στον άλλον τον τρόπο με τον οποίο θα μιλήσει ή μέχρι ποίου σημείου θα κάνει αναφορά. Νομίζω ότι αυτά είναι δεδομένα και είναι και λυμένα. Δεν χρειάζεται να τα συζητούμε πάλι.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Friday, 6 March 1998 - 18:51:24 UTC