Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-03-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5.3.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Αύριο θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θέμα ημερήσιας διάταξης, οι κυβερνητικές δράσεις για την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη. Η συνεδρίαση θα γίνει με την παρουσία και των Υφυπουργών. Η συζήτηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουμε, εδώ και καιρό, να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της Περιφέρειας και τη θεσμική ανασυγκρότησή της.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μιλήσουν όλοι εκ περιτροπής ή θα εισηγηθεί κάποιος ή κάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα εισηγηθεί ασφαλώς ο Υπουργός κ. Α. Παπαδόπουλος και οι Υπουργοί, οι οποίοι έχουν τομείς που οι υπηρεσίες τους λειτουργούν στην Περιφέρεια, θα εισηγηθούν τις δυνατότητες, τα περιθώρια που υπάρχουν, προκειμένου να μεταβιβαστεί η εποπτεία των Οργανισμών αυτών απευθείας στην Περιφέρεια. Να μην υπάγονται, δηλαδή, πλέον στην κεντρική υπηρεσία. Αυτά όμως, είναι θέματα -επαναλαμβάνω- που δεν τα συζητούμε πρώτη φορά στην Κυβέρνηση. Εχει γίνει μία σημαντική πρόοδος. Νομίζω ότι αυτό το θέμα είναι πάντοτε επίκαιρο, γιατί πάντοτε υπάρχουν περιθώρια να ενισχύεται η προσπάθεια για την αποκέντρωση.

* Θα μου επιτρέψετε, πριν μπούμε στη συζήτησή μας, να αποσαφηνίσω πλήρως τη θέση μας για το γνωστό θέμα, το οποίο σήμερα έχει μερίδιο προβολής στις εφημερίδες. Να πω ότι δεν έχει αλλάξει σε τίποτα η θέση της Ελλάδας για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη. Η θέση μας είναι γνωστή και παραμένει. Δικαιολογώ τους καλόπιστους οι οποίοι διερωτήθηκαν για το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής. Κατανοώ και τους κακόπιστους και αναφέρομαι σε πολιτικά κόμματα, οι οποίοι θεώρησαν ότι ανακάλυψαν πεδίο για να ασκήσουν αντιπολίτευση, εν μέσω της πολιτικής απόγνωσης στην οποία έχουν περιέλθει. Αυτό το οποίο είναι σαφές -και κλείνω έτσι- είναι τούτο: ότι η πολιτική της Ελλάδας είναι πολιτική φιλίας και συνεργασίας προς όλες τις χώρες, ιδιαιτέρως τις γειτονικές. Επιθυμούμε να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες οι οποίοι προάγουν την καλή γειτονία και να τηρηθεί και να ολοκληρωθεί η προσωρινή Συνθήκη του Σεπτεμβρίου 1995, η οποία έχει συναφθεί μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας, της FYROM.

ΠΑΡΙΣ: Να ξεκαθαρίσετε την πολιτική της Ελλάδας από εδώ και πέρα, γιατί όπως πάει το πράγμα, μάλλον ο διάλογος δεν θα πάει πουθενά και θα δεχθούν σχεδόν όλοι το όνομα "Μακεδονία" σαν ένα γεγονός. Ηδη, όλοι αναγνωρίζουν. Εμείς τι θα κάνουμε; Απλά δεν θα τους αναγνωρίσουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο συνεννοήσεων, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύουμε πως θα πρέπει να συμβάλει και η άλλη πλευρά, προκειμένου να υπάρξει η επιθυμητή εξέλιξη, ώστε και αυτή η αιτία τριβής και έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, να εξαλειφθεί. Δυστυχώς η άλλη πλευρά παραμένει απόλυτα προσδεδεμένη σε μία θέση, η οποία δεν διευκολύνει στην ολοκλήρωση αυτής της επικοινωνίας, με θετικά τελικώς αποτελέσματα, όπως άλλωστε προβλέπει η προσωρινή Συνθήκη ή η Ενδιάμεση Συμφωνία, όπως αλλιώς λέγεται, του 1995.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είπατε χθες το "Μακεδονία των Σκοπίων", το είπατε συνειδητά ή κάνατε γκάφα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εδωσα σήμερα διευκρινίσεις, οπότε γνωρίζετε ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν το διευκρινίσατε χθες, όταν το είπατε; Καταλάβατε ότι θα "έπαιζε" ...

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, το κείμενο το οποίο έχετε στη διάθεσή σας αποδίδει τις θέσεις, επί της ουσίας των θεμάτων που συζητούμε και πρέπει να πω ότι -το αναγνωρίζετε φαντάζομαι κι εσείς- υπάρχει μία διαφορά του προφορικού από τον γραπτό λόγο. Ο προφορικός λόγος συνοδεύεται από εκφράσεις, από χειρονομίες, από μειδιάματα, τα οποία τον χρωματίζουν και διευκολύνουν να ερμηνεύσετε κι εσείς το λόγο. Στο γραπτό κείμενο αυτά δεν μπορούν να μεταφερθούν και δεν αποτυπώνονται. Αυτό είναι ένα στοιχείο, το οποίο πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το βγάλατε που το βγάλατε από το μπρίφινγκ, γιατί δεν κάνατε μία διευκρινιστική δήλωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι' αυτό απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν κάνατε μία διευκρινιστική δήλωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί, αν διαβάσετε τη συγκεκριμένη απάντηση, θα δείτε το πλαίσιο της πολιτικής την οποία ακολουθούμε και θα διαπιστώσετε ότι το πλαίσιο αυτό παραμένει το ίδιο. Σε τίποτα δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας. Ιδίως αν μελετήσετε την τελευταία πρόταση, τη συγκεκριμένη απάντηση που λέει ότι "θα πρέπει και η άλλη πλευρά να συμβάλει, ώστε αυτή η αιτία τριβής να πάψει να υπάρχει".

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Είναι θέση της Κυβέρνησης η σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια;

ΡΕΠΠΑΣ: Κα Βιτσέντζου, έχουμε προσέλθει με τις γνωστές θέσεις μας σε αυτή τη διαδικασία συνεννοήσεων. Παραμένουμε σε αυτή τη θέση. Αναμένουμε από την άλλη πλευρά να διατυπώσει παραγωγικές προτάσεις, προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία. Και αυτό δεν γίνεται.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Επειδή δεν θυμάμαι ποια είναι η τελευταία θέση της Κυβέρνησης, είναι η σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει ότι δεν είναι δυνατόν να συζητούμε, δεχόμενοι να συμπεριλαμβάνεται η συγκεκριμένη λέξη ή παράγωγό της στην ονομασία του γειτονικού κράτους.

ΚΙΑΟΣ: Ο κ. Μαλέφσκι έκανε κάποια αναφορά ή μάθατε αντιδράσεις από την πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας, τα Σκόπια, για τη δήλωσή σας, όπως την εκφράσατε χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάποιες αντιδράσεις. Ο κ. Μαλέφσκι έχει επικοινωνία, σήμερα, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν είναι αντικείμενο συζήτησης το θέμα της ονομασίας. Το θέμα αυτό συζητείται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Αντικείμενο συζητήσεων του κ. Μαλέφσκι με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας είναι οι εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες και οι πολιτιστικές ανταλλαγές, στο πλαίσιο ακριβώς της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995. Προβλέπεται στην προσωρινή αυτή Συνθήκη, αυτή η ανάπτυξη των σχέσεων, προκειμένου να προχωρήσει ακόμη περισσότερο η συνεργασία των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτής της Συμφωνίας γίνονται και αυτές οι επισκέψεις των πολιτικών παραγόντων των δύο χωρών.

ΜΙΧΑΗΛ: Από την απάντησή σας προκύπτει το πλαίσιο της πολιτικής, αλλά επιτρέψτε μου να σας παρατηρήσω ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής δεν απαγορεύεται να συμπεριλαμβάνει και την ονομασία "Μακεδονία των Σκοπίων". Αλλο το ένα, άλλο το άλλο. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Ο κ. Γκλιγκόροφ χθες, με αφορμή τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε φόβους για διαμελισμό του κράτους του στην περίπτωση που εξαχθεί από το Κοσσυφοπέδιο η κρίση. Μήπως αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να δείτε το πρόβλημα ακόμα και στο πλαίσιο, που είπατε για την ενδεχόμενη ονομασία, ακόμα κι αυτή που είπατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, καταστήσαμε σαφές ότι η αναταραχή στο Κοσσυφοπέδιο εγκυμονεί κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή. Γι' αυτό ακριβώς έχουμε εκδηλώσει, με ενεργό τρόπο, το ενδιαφέρον μας να αναληφθούν πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση. Δεύτερον, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει με κατηγορηματικό τρόπο καταστήσει γνωστή τη θέση της, ότι επιθυμεί την ύπαρξη του γειτονικού κράτους στα όρια των σημερινών συνόρων. Είμαστε μία χώρα -και δεν αναφέρομαι μόνο στην πολιτική της δική μας Κυβέρνησης, αναφέρομαι στην πολιτική όλων των Κυβερνήσεων- η οποία επιθυμεί σχέσεις συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη και επιθυμούμε η συνεργασία αυτή να αναπτύσσεται με βάση κανόνες, μεταξύ των οποίων σημαντικότατοι είναι εκείνοι που προβλέπουν τη διατήρηση της υφιστάμενης εθνικής κυριαρχίας, των σημερινών συνόρων, το σεβασμό κάθε κράτους προς τα δικαιώματα του άλλου κράτους. Αυτοί είναι βασικοί κανόνες και στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής μας αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας και με τη FYROM. Πρέπει να πω ότι αυτά τα προβλήματα, τα οποία επικαλείται ο κ. Γκλιγκόροφ, είναι προβλήματα τα οποία πρέπει όλους να μας απασχολούν, προκειμένου τα Βαλκάνια να μην γνωρίσουν και πάλι εντάσεις και αναταραχές, όπως στο παρελθόν. Δεν είναι προς το συμφέρον κάποιου. Είναι σε βάρος όλων. Η Ελληνική Κυβέρνηση πρωτοστατεί σ' αυτή την προσπάθεια για τη δημιουργία συνθηκών διαρκούς ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στη Βαλκανική. Μην ξεχνάτε την πρωτοβουλία μας η οποία οδήγησε στη Βαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης με σημαντικά πολιτικά αποτελέσματα και κέρδη για όλους. Θα πρέπει σ' αυτό το πλαίσιο να κινηθούν όλες οι χώρες. Η Ελλάδα, πάντως, πρωτοστατεί σ' αυτή την προσπάθεια.

ΜΙΧΑΗΛ: Μου επιτρέπετε άλλη μία ερώτηση; Θα σας ζητήσω, λοιπόν, να σχολιάσετε και ένα ακόμα συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας του κ. Γκλιγκόροφ, ο οποίος έκανε λόγο για διαμελισμό της Μακεδονίας, όπως το είπε, από τις γειτονικές χώρες Βουλγαρία και Ελλάδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα ήδη πριν στην ερώτησή σας, όταν είπα ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά τα σύνορα που υφίστανται σήμερα. Αυτός είναι ένας βασικός κανόνας για να αναπτυχθούν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών. Δεν είναι δυνατόν τέτοιου είδους τοποθετήσεις, εφόσον αποδίδονται απολύτως ορθά, να αποτελέσουν γόνιμα στοιχεία για την προσπάθεια αυτή που γίνεται να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών. Αντιθέτως, θα έλεγα, δημιουργούν εμπόδια, τις επιβαρύνουν τις προσπάθειες αυτές. Γι' αυτό πρέπει να αποφεύγονται.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση τις απειλές των Αμερικανών να επέμβουν στο Κοσσυφοπέδιο, αν δεν βρεθεί λύση;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Κοσσυφοπέδιο ανήκει στην επικράτεια της Νέας Γιουγκοσλαβίας. Δεν είναι νοητό οποιαδήποτε τρίτη δύναμη να επεμβαίνει και μάλιστα στρατιωτικά, στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας. Πιστεύω ότι οι αναταραχές και τα πρόσφατα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο δείχνουν ότι εκεί υπάρχει μία εστία η οποία, δυστυχώς, μπορεί να αναζωπυρώνεται κατά καιρούς. Αυτά τα γεγονότα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διάλογο, με συνεννόηση. Πάντοτε η πολιτική και η διπλωματία πρέπει να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Πρέπει να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια, ώστε μέσω αυτών των διαδικασιών να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, εάν κατά τη γνώμη σας, η χρήση του όρου "Μακεδονία των Σκοπίων" δημιουργεί πρόβλημα στην αποσαφήνιση των ελληνικών θέσεων, για τις οποίες είπατε ότι δεν έχουν αλλάξει.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ' αυτά τα θέματα πριν, κύριε Λακόπουλε, και απάντησα με λεπτομέρειες. Δεν έχει αλλάξει σε τίποτα η πολιτική μας.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας ρωτάω αυτό. Σας ρωτώ εάν η χρήση του συγκεκριμένου όρου, είτε από ελληνικής πλευράς, είτε από διεθνούς πλευράς, δημιουργεί πρόβλημα στις ελληνικές θέσεις, έτσι όπως τις είπατε και δεν έχουν αλλάξει.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι επιδιώκουμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με τη γειτονική χώρα. Και γι αυτό ακριβώς, μεταξύ των άλλων, γίνονται και αυτές οι επισκέψεις των πολιτικών παραγόντων της μιας χώρας στην άλλη. Δεν είναι δυνατόν αυτή η εκκρεμότητα να αποτελέσει καθοριστικό εμπόδιο, προκειμένου να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις. Από την άλλη, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι υπάρχει ένα θέμα, το οποίο είναι ανοικτό και αυτό το θέμα αποτελεί την αιτία για ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Αποτελεί το εμπόδιο, ώστε να ολοκληρώσουμε τη συνεργασία μας, όπως εμείς επιθυμούμε -και φαντάζομαι ότι επιθυμεί και η άλλη πλευρά- στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, δεν αποτελεί μόνο εμπόδιο γι αυτό. Αποτελεί εμπόδιο και σε διάφορες τρέχουσες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, όπου εμφανίζεται ο όρος "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" σε αντιπροσωπεία της FYROM, υπάρχει διαμαρτυρία και αποχώρηση από ελληνικής πλευράς. Εάν εμφανιζόταν ο όρος "Μακεδονία των Σκοπίων" η αντίδραση ή η κατεύθυνση που δίνει η Κυβέρνηση στις Υπηρεσίες της κ.λπ. είναι η ίδια; Θα έχουν την ίδια αντίδραση;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι Εκπρόσωποι όλων των βαθμίδων της ελληνικής Κυβέρνησης στα διεθνή FORA γνωρίζετε ποιες θέσεις παίρνουν για το συγκεκριμένο ζήτημα. Πάντοτε επιμένουμε, ώστε η γειτονική χώρα να ονομάζεται με το όνομα το οποίο και ο ΟΗΕ της έχει αναγνωρίσει. Το όνομα FYROM. Και αυτό γίνεται.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το άλλο θέμα ήταν απλή ασυνεννοησία μεταξύ του κ. Γιαννόπουλου και του κ. Βενιζέλου ή υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, όπως γράφουν, σήμερα, οι εφημερίδες, μετά τις κουβέντες...

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε θέμα πρόωρων εκλογών υφίσταται, ούτε ασυνεννοησία μεταξύ Υπουργών εκδηλώθηκε.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Πώς προέκυψε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προέκυψε κανένα θέμα. Επανέλαβαν τις θέσεις της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο αντικείμενο, που είναι η Αναθεώρηση του Συντάγματος και, από την άλλη, διατύπωσαν ως θέση το αυτονόητο: Ότι δεν είναι δυνατό η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική, είναι νευραλγική για τη λειτουργία του Πολιτεύματός μας, να συνδέεται με οποιεσδήποτε πολιτικές επιδιώξεις, όπως, π.χ. ένα σχέδιο για προσφυγή σε εκλογές. Εχουμε πει, κατ' επανάληψη, ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Ούτε καν σαν σκέψη μας έχει απασχολήσει. Η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της και στο τέλος της τετραετούς θητείας της θα κριθεί και πάλι από τον ελληνικό λαό. Πιστεύουμε, όμως, ότι μέσα σε αυτή την τετραετία θα έχουν ολοκληρωθεί όλες εκείνες οι διαδικασίες, για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως προβλέπεται, ώστε η επόμενη Βουλή, που θα αναδειχθεί από τις εκλογές που θα γίνουν το 2000, να μπορεί να προχωρήσει σε επί της ουσίας, πλέον, αποφάσεις για τις διατάξεις του Συντάγματος, που τώρα θα αποφασίσουμε ότι θα αναθεωρηθούν.

ΠΑΡΙΣ: Σήμερα τα διεθνή Πρακτορεία αναφέρουν ότι έγιναν νέες επιχειρήσεις, από δυνάμεις ασφαλείας της Σερβίας, στο Κοσσυφοπέδιο. Θα ήθελα ένα σχόλιο για τη σκληρή στάση του κ. Μιλόσεβιτς. Αυτή η πολιτική που ακολουθεί εγκυμονεί κινδύνους για το Κοσσυφοπέδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι δυνατόν να παρέμβω με τέτοιο τρόπο, ώστε να σχολιάσω τις δραστηριότητες μιας Κυβέρνησης, των δυνάμεών της, καθώς αντιμετωπίζει θέματα στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό το οποίο επαναλαμβάνω είναι τούτο και μόνο τούτο: Πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Αλβανών που είναι η πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά, ταυτόχρονα, θα πρέπει να είναι δεδομένο και σαφές, ότι είναι εσωτερικό ζήτημα της Γιουγκοσλαβίας. Δεν τίθεται θέμα ενότητας και κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας στο Κοσσυφοπέδιο από κανέναν. Και με αυτή την έννοια, όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και στη συγκεκριμένη, οι διαδικασίες της συνεννόησης είναι αυτές, οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Από την Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, εστάλη μια επιστολή στον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Γιλμάζ, που τον επικρίνει εντονότατα για τη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα ήθελα ένα σχόλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί η Τουρκία για την πολιτική που ακολουθεί στον τομέα αυτό, πολιτική βάναυσης παραβίασης των ατομικών δικαιωμάτων, των πολιτικών ελευθεριών των πολιτών της Τουρκίας. Γνωρίζετε πολύ καλά πως και η Ε.Ε. και άλλοι Διεθνείς Οργανισμοί, έχουν εκδηλώσει ανάλογες θέσεις. Μας ικανοποιεί το ότι υπάρχουν ισχυρά αντανακλαστικά και στις ΗΠΑ και τόσο σημαντικά όργανα διατυπώνουν θέσεις, οι οποίες, επιτέλους, θα πρέπει να κάνουν και την Τουρκία να αντιληφθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει με την πολιτική που ακολουθεί. Αδιέξοδο που της στερεί τη δυνατότητα να εναρμονιστεί με τη διεθνή έννομη τάξη και να ενταχθεί στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, όταν σε όλο τον κόσμο, πλέον, γίνεται αντιληπτό ότι η πολιτική της είναι πολιτική σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΠΑΡΙΣ: Θα ήθελα να μου διευκρινίσετε τα εξής: Βλέπω ότι σχολιάζετε με πάρα πολύ μεγάλη ευκολία την πολιτική της Τουρκίας, ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους Κούρδους, και όσον αφορά το θέμα του Κοσσυφοπεδίου λέτε ότι είναι εσωτερική πολιτική, εσωτερικό θέμα, του κ. Μιλόσεβιτς και δεν μπορείτε να σχολιάσετε. Δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω τις θέσεις τις οποίες έχει λάβει η Ε.Ε. για το συγκεκριμένο ζήτημα όσον αφορά την Τουρκία. Γνωρίζετε ότι έχουμε συμβάλει κι εμείς στη διατύπωση αυτού του πλαισίου θέσεων της Ε.Ε. για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, που μεταξύ των άλλων αναφέρεται και σε αυτό το σημείο. Αλλωστε, είπα, μόλις πριν, ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των Αλβανών, που αποτελούν την πλειοψηφία. Το είπα αυτό δύο φορές.

ΚΙΑΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, χθες στη Βουλή, μίλησε, πρώτον, για πόλεμο συμφερόντων και μάλιστα είπε να μην μεταφερθεί ο πόλεμος συμφερόντων στη Βουλή, ο πόλεμος γύρω από "την ιστορία" της Φλώρινας και, δεύτερον, είπε ότι αυτοί που αντιδρούν είναι επιχειρηματίες. Ποιοι βρίσκονται από τη μια μεριά και ποιοι από την άλλη, στον πόλεμο και ποιοι είναι οι επιχειρηματίες; Ονόματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Την προηγούμενη εβδομάδα έκανα ένα σχετικό σχόλιο: Είπα ότι, από τη στιγμή που οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν είναι αντικειμενικές, διαφανείς και άψογες, μπορεί να εκτιμήσει κάποιος ότι το θέμα συντηρείται στην επικαιρότητα από οικονομικά συμφέροντα, τα οποία επιδιώκουν να κρατήσουν ανοικτό αυτό το μέτωπο συζητήσεων, επειδή ακριβώς έχουν τους δικούς τους λόγους. Αφενός, δεν είναι δυνατό να παρακολουθήσουμε αυτή την τακτική, δοθέντος ότι το συντομότερο δυνατό πρέπει να κατασκευαστεί το εργοστάσιο και να πάψει να επιβαρύνεται η ΔΕΗ με τη ρήτρα, την οποία έχει αναλάβει λόγω της καθυστέρησης αυτής και αφετέρου θα πρέπει η Κυβέρνηση να παραδώσει ένα θετικό έργο. Δεν είναι δυνατόν οι συζητήσεις, οι οποίες προκαλούνται, επειδή κρύβονται συμφέροντα πίσω από τέτοιες προσπάθειες, να ακινητοποιούν την Κυβέρνηση και να αιχμαλωτίζουν τη βούληση και τη διάθεσή μας να δημιουργήσουμε σε μια παραμεθόρια περιοχή, νευραλγική, όπως είναι η περιοχή της Φλώρινας, μια νέα μονάδα. Οταν έχουμε ακολουθήσει διαδικασίες διαφανείς, άψογες, δεν αντιλαμβανόμαστε ποιος είναι ο λόγος που συντηρείται αυτό το θέμα. Μπορεί να υποθέσει κάποιος -γιατί δεν υπάρχει άλλη εξήγηση- ότι αυτοί που έχουν οικονομικά συμφέροντα επιθυμούν το θέμα αυτό να παραμένει ανοικτό, προκειμένου να ανατραπεί η επιλογή της Κυβέρνησης.

ΚΙΑΟΣ: Μάλιστα. Σας ρώτησα συγκεκριμένα, όχι γι αυτά που απαντήσατε προηγουμένως. Ποιοι είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα. Μια εκτίμηση είναι αυτή. Δεν έχουμε δικογραφία προκειμένου να γνωρίζουμε στοιχεία, ονόματα...

ΚΙΑΟΣ: Με συγχωρείτε. Όταν βγαίνει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή και ομιλεί για επιχειρηματίες, έχει προφανώς στο μυαλό του κάποια ονόματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οποιοι έχουν οικονομικά συμφέροντα, συνήθως, είναι επιχειρηματίες...

ΚΙΑΟΣ: Ποιοι είναι; Συγκεκριμένα κύριε Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: ... και δίνουν τέτοιες μάχες .Μπορεί να υποθέσει κάποιος, λοιπόν, ότι η συζήτηση αυτή συντηρείται από εκείνους που έχουν επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή, κι αυτοί που έχουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα που λέτε, είναι που έβαλαν τον κ. Τσοβόλα, τον κ. Κωνσταντόπουλο, να συντηρήσουν το θέμα...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορεί να το πει κανείς αυτό. Την ίδια ερώτηση δέχθηκα την προηγούμενη εβδομάδα, όσον αφορά εφημερίδες, ΜΜΕ. Είπα ότι τα ΜΜΕ πρέπει να φωτίζουν τα θέματα από όλες τις πλευρές. Οταν υπάρχει ύλη πρέπει να την παρουσιάζουν στον ελληνικό λαό για να τον ενημερώσουν. Ετσι και οι πολιτικοί, θέματα τα οποία είναι στην επικαιρότητα και απασχολούν την κοινή γνώμη, έχουν λόγο να τα φέρουν προς συζήτηση και στη Βουλή. Είναι θέμα δικής τους πολιτικής επιλογής, την οποία δεν μπορούμε να κρίνουμε. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

ΚΙΑΟΣ: Πάντως, ονόματα δεν μας λέτε εσείς...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν γνωρίζουμε ονόματα. Αν γνωρίζαμε ονόματα δεν θα μέναμε σε μια καταγγελία ονομάτων. Θα μπορούσαμε να αναλάβουμε κι άλλες πρωτοβουλίες. Είναι, όμως, μια εκτίμηση, την οποία αβίαστα μπορεί να κάνει ο καθένας, για τους λόγους για τους οποίους συντηρείται αυτή η συζήτηση.

ΦΙΛΗΣ: Η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής ζήτησε χθες, με πρωτοβουλία των βουλευτών όλων των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης, να παραβρεθεί η κα Παπανδρέου, σε ακρόαση στην Επιτροπή και να εξηγήσει ορισμένα πράγματα, που δεν εξήγησε ο Πρωθυπουργός, σχετικά με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Φλώρινα. Προτίθεται η κα Παπανδρέου να πάει και πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, πρώτα πρέπει να αποσαφηνίσω τη θέση μας, επειδή είπατε ότι δεν έδωσε, χθες, εξηγήσεις ο Πρωθυπουργός. Οι εξηγήσεις, οι οποίες δόθηκαν και χθες και όλες τις προηγούμενες ημέρες, όταν συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα, ήταν πλήρεις. Από κει και πέρα θα ακολουθηθεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση η προβλεπόμενη από τον Κανονισμό της Βουλής κοινοβουλευτική διαδικασία και όλα θα προχωρήσουν κανονικά και φυσιολογικά. Δεν έχουμε κανένα λόγο, όταν προκαλούμεθα, να μη συζητούμε το θέμα και να δίνουμε απαντήσεις. Αντιθέτως, επειδή όλα έγιναν με τρόπο άψογο, επιθυμούμε να απαντούμε στις προκλήσεις αυτές. Και πιστεύω ότι απαντούμε πειστικά.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Μήπως έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση την πώληση του πακέτου των μετοχών της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι μεταξύ των άλλων Ιδρυμάτων είναι και Τράπεζες, που επιθυμούμε να δοθούν σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Αυτή είναι μια διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ρυθμοί δεν είναι πάντοτε ικανοποιητικοί, αλλά ο στόχος είναι δεδομένος. Εχουμε μιλήσει για τις εταιρείες ή τις επιχειρήσεις ή τα ιδρύματα εκείνα, τα οποία επιθυμούμε να δοθούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

ΠΑΡΙΣ: Η Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης θα πουληθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα μιλήσω για την Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης. Γνωρίζετε ότι, έχουμε ανακοινώσει, ότι αυτό αφορά επιχειρήσεις, οι οποίες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πρόκειται να αλλάξουν καθεστώς. Δίνω μία πολύ γενική απάντηση. Κάναμε μία άγονη προσπάθεια για την Τράπεζα Κρήτης, η οποία επαναλαμβάνεται.

ΠΑΡΙΣ: Επίκειται επίσκεψη της κας Ολμπράιτ στην Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιος προγραμματισμός.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Κάτι διευκρινιστικό θα ήθελα να ρωτήσω: το πρωί ήταν προγραμματισμένη μία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για το θέμα της ψηφιακής Τηλεόρασης.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, είχαμε μία σύσκεψη και έχουμε ανακοινώσει ότι στις 5 το απόγευμα, στο Υπουργείο Μεταφορών, με το συνάδελφο κ. Μαντέλη, θα κάνουμε ανακοινώσεις για το θέμα αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Μήπως, με την ευκαιρία, είπατε κάτι περισσότερο με τον Πρωθυπουργό για άλλα θέματα; Μπορείτε να μας ενημερώσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν μας απασχόλησε κάποιο άλλο θέμα, πέραν του τρέχοντος προγράμματος του Πρωθυπουργού. Τις επόμενες ημέρες, πέραν του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στο Λονδίνο και την Πράγα. Είναι προγραμματισμένο να γίνουν συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την κοινωνική πολιτική στη Βουλή και συνεδρίαση -με το ίδιο θέμα- της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Θέματα που αφορούν τον προγραμματισμό της δουλειάς του Πρωθυπουργού συζητούμε. Δεν συζητούμε για πολιτικά ζητήματα, τα οποία αφορούν τις αρμοδιότητες των συναδέλφων υπουργών. Αυτά τα συζητούν οι συνάδελφοι με τον Πρωθυπουργό. Συζητούμε μόνο θέματα οργανωτικά ή τεχνικά στις συναντήσεις αυτές.

ΚΙΑΟΣ: Και επικοινωνιακά...

ΡΕΠΠΑΣ: Μόνον όταν υπάρχει προσδιορισμένη συνάντηση για το περί ου ο λόγος θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τελικά τα Γραφεία Τύπου που ανήκουν τώρα στο Υπουργείο Τύπου, θα υπάγονται στο εξής στο Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το νέο Οργανισμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, όχι. Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τη λειτουργία των Γραφείων Τύπου. Δεν προκύπτει αυτό από τον Οργανισμό. Εχουμε κάνει με τον κ. Πάγκαλο τις σχετικές συνεννοήσεις. Απλώς, επαναλαμβάνεται το αυτονόητο, το οποίο άλλωστε στην πράξη πάντοτε ίσχυε, ότι ο Ελληνας Πρέσβης σε κάθε χώρα είναι ο επικεφαλής και προϊστάμενος όλων των υπηρεσιών του ελληνικού κράτους που λειτουργούν στη χώρα αυτή. Δεν αλλάζει τίποτα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού ίσχυε, γιατί το βάζουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφού διατυπώνεται και πάλι ένα κείμενο Οργανισμού!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το προηγούμενο κείμενο του Οργανισμού ήταν έτσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην ξεχνάτε, ότι ο προηγούμενος Οργανισμός ήταν παρωχημένος. Αυτό για το οποίο είμαι σαφής -το επαναλαμβάνω και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο- όσον αφορά τα Γραφεία είναι τούτο: Δεν αλλάζει σε τίποτα η λειτουργία των Γραφείων Τύπου. Δεν αλλάζει το καθεστώς, το οποίο τα διέπει. Συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Και πραγματικά, είναι σημαντικό να πω, ότι οι υπηρεσίες των Γραφείων Τύπου -δεν γνωρίζω για τις υπηρεσίες που εποπτεύονται από άλλα υπουργεία- έχουν επιτύχει μία άριστη συνεργασία με τους Πρέσβεις ή τις διπλωματικές Αρχές της Ελλάδας στις διάφορες χώρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και γιατί τώρα...;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα δεν αλλάζει. Σας λέω ότι δεν αλλάζει το καθεστώς. Εσείς επιμένετε ότι αλλάζει. Εχετε αυτή την άποψη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί, όμως, που εργάζονται στα Γραφεία Τύπου λένε ότι αλλάζει.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αλλάζει. Στελεχώνονται με αποφάσεις της Υπηρεσίας, οι οποίες θα λαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο. Τα στελέχη θα κρίνονται όπως κρίνονται μέχρι τώρα από το Υπουργείο και το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Απλά, θα πρέπει να είναι σαφές -αυτό το σήμα δίνεται αν θέλετε- ότι το σύνολο των Υπηρεσιών της χώρας μας στο εξωτερικό, έχει επικεφαλής τον Ελληνα Πρέσβη στην κάθε χώρα. Ουαί και αλίμονο, εάν συνέβαινε το αντίθετο.

* Θα μου επιτρέψετε, κλείνοντας, να κάνω ένα σχόλιο για ένα θέμα το οποίο είδα να συζητείται, όσον αφορά την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για εργασιακά και συνδικαλιστικά θέματα: Δεν προκύπτει οποιαδήποτε διαφορά. Τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι απολύτως σεβαστά. Δεν είναι δυνατόν, άλλωστε, μέσω της κατάρτισης ενός Προεδρικού Διατάγματος να γίνονται ρυθμίσεις οι οποίες μεταβάλλουν το περιεχόμενο νόμων που έχουν ψηφιστεί. Γίνεται απλά μία κωδικοποίηση της νομοθεσίας για λόγους λειτουργικούς. Τα κείμενα των νόμων, δηλαδή, μεταφέρονται ως ενιαίο κείμενο σε ένα Π. Δ. Αυτό το Π. Δ. ελέγχεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν υφίσταται, λοιπόν, οποιοδήποτε θέμα αλλαγών. Κακώς δημιουργήθηκε θόρυβος.

ΦΙΛΗΣ: Λάθος υπάρχει σε αυτή την κωδικοποίηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ δεν γνωρίζω το κείμενο, αλλά επαναλαμβάνω ότι σε όλες τις περιπτώσεις -και στη συγκεκριμένη- αν υπάρχει λάθος, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα το εντοπίσει. Και αυτό το οποίο πρέπει να είναι βέβαιο -και κρατήστε το- είναι το εξής: Δεν είναι δυνατό σε ένα Π.Δ. να γίνουν ρυθμίσεις, οι οποίες να αλλάζουν, επί της ουσίας, το περιεχόμενο, νόμων που έχει ψηφίσει η Ελληνική Βουλή.

ΦΙΛΗΣ: Αυτό το ενδεχόμενο δεν το γνώριζε το Γραφείο του κ. Υπουργού, όταν κατάρτιζε την εισήγηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Το θέμα δημιουργήθηκε από εκείνους που πίστεψαν ότι η επανάληψη, αυτολεξί θα έλεγα, του κειμένου των νόμων αυτών σε ένα Π.Δ. δημιουργεί καινούργια δεδομένα. Δεν δημιουργεί κανένα καινούργιο δεδομένο. Είναι απλή επανάληψη. Τίποτα άλλο. Πρέπει να είναι σαφές αυτό.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Τέσσερις, πέντε -δεν γνωρίζω τον αριθμό- κυβερνητικοί βουλευτές καταψήφισαν σήμερα τον καθηγητή κ. Οικονομίδη που προοριζόταν ως επικεφαλής του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ακριβώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Γνωρίζω ότι επρόκειτο να γίνει σήμερα αυτή η συνεδρίαση. Πρέπει να πω ότι είναι μία κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία δεν υπόκειται σε περιορισμούς, ούτε είναι δυνατό με διοικητικό ή πειθαρχικό τρόπο οι βουλευτές να περιορίζονται ως προς το δικαίωμα που έχουν να εκδηλώνουν τις προτιμήσεις τους. Η διαδικασία αυτή θα επαναληφθεί. Πιστεύουμε ότι η πρόταση για τον καθηγητή κ. Οικονομίδη είναι σωστή και θα πρέπει η τοποθέτησή του να εγκριθεί. Αυτόν θεωρεί η Κυβέρνηση ως το πλέον κατάλληλο πρόσωπο, προκειμένου να τεθεί επικεφαλής του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού.

ΦΙΛΗΣ: Εχουν δικαίωμα να καταψηφίζουν οι βουλευτές και η Κυβέρνηση να επιμένει στην ίδια υποψηφιότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι βουλευτές εξέφρασαν την προτίμησή τους, την άποψή τους.

ΦΙΛΗΣ: Και η Κυβέρνηση επιμένει;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα δεν καταψηφίστηκε, με την έννοια ότι υπήρξε ισοψηφία. Η Κυβέρνηση θα εκτιμήσει το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας. Πρέπει, όμως, να κρίνουμε τα πράγματα με βάση και την προσωπικότητα του προτεινομένου. Και πρέπει να σας πω ότι ο καθηγητής της Βυζαντινής Ιστορίας κ. Οικονομίδης είναι ένα πρόσωπο με διεθνή αναγνώριση, το οποίο η Κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να προσφέρει στη θέση αυτή. Γι' αυτό ακριβώς προτάθηκε. Και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει δεκτή η υποψηφιότητα του κ. Οικονομίδη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Thursday, 5 March 1998 - 15:36:37 UTC