Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-03-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9.3.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.

Θα σας πω, εν τάχει, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα.

* Σήμερα, επισκέπτεται την Ελλάδα επίσημα ο Πρόεδρος της φίλης Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι. Θα έχει συζητήσεις με την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία της χώρας μας. Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Μεϊντάνι στις 13.30, στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι σχέσεις μας με την Αλβανία βελτιώνονται όλο και περισσότερο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ήδη η συνεργασία μας βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Ελπίζουμε ότι σε αυτό το πνεύμα θα κινηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών και στο μέλλον.

* Αύριο, επισκέπτεται την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Κληρίδης. Μετά τη συνεργασία με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, στις 12.30 το μεσημέρι, θα γίνουν δηλώσεις και θα ακολουθήσει γεύμα.

Στις 7 το απόγευμα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος.

* Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, αναχωρεί για το Λονδίνο, προκειμένου να λάβει μέρος στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Θέματα συζήτησης στη Διάσκεψη αυτή, στην οποία πέραν των χωρών - μελών της Ε.Ε., θα συμμετάσχουν και οι 11 υποψήφιες προς ένταξη χώρες -και η Κύπρος βεβαίως ανάμεσα σ' αυτές- είναι τα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τις πολιτικές που πρέπει να αναπτύσσουν οι χώρες, καθώς και θέματα που αφορούν τη διακίνηση και καταπολέμηση των ναρκωτικών, την αντιμετώπιση, γενικώς, του οργανωμένου εγκλήματος. Βεβαίως, στο πλαίσιο των συνομιλιών που θα γίνουν στο Λονδίνο και κατά τη συζήτηση επί των συμπερασμάτων, θα διατυπωθούν διάφορες απόψεις για την προοπτική αυτής της Διάσκεψης. Επίσης, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη, υπό το φως και των τελευταίων γεγονότων στο Κοσσυφοπέδιο, όπως και θέματα, τουλάχιστον έτσι προβλέπεται στο πρόγραμμα, για την Ασία.

Αυτά, σε πολύ γενικές γραμμές. Είμαι έτοιμος να ακούσω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Πού ακριβώς βρίσκεται η ελληνική πρωτοβουλία για το Κόσσοβο.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι είχε αποστείλει επιστολή η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας. Είχε απαντήσει η Ελληνική Κυβέρνηση και είχε ζητήσει, μεταξύ άλλων, στην πρωτοβουλία αυτή να λάβουν μέρος και τα Σκόπια και η Ε.Ε. Πρέπει να σας πω -και αυτό είναι που έχει σημασία- ότι αυτή την ώρα που συζητούμε, είναι σε εξέλιξη πενταμερής συνεργασία στη Σόφια, για το συγκεκριμένο θέμα. Συζητείται κείμενο, το οποίο έχει διαμορφωθεί. Προτείνεται η υπογραφή του κειμένου αυτού, βασικά σημεία του οποίου απηχούν και τις δικές μας θέσεις. Αναφέρομαι στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί κάθε φαινόμενο βίας, το οποίο καταπνίγει την ελεύθερη έκφραση των πολιτών. Να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Η προσπάθεια η οποία γίνεται για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα πρέπει να εξαντλεί όλα τα πολιτικά και διπλωματικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας και θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της ότι η λύση αυτή δεν είναι δυνατό να οδηγεί είτε σε αποσχιστικές τάσεις, είτε σε αλλαγή των υφισταμένων συνόρων. Απλώς, θα πρέπει να αναγνωριστεί η δυνατότητα των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο, να αξιοποιούν τις συμφωνίες οι οποίες έχουν γίνει τελευταία και δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, όπως αυτές που αφορούν τα θέματα εκπαίδευσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με τις καλές υπηρεσίες μας. Πιστεύουμε, όμως, πως είναι θέμα συζήτησης των ενδιαφερομένων για να βρουν τη λύση στο κοινό πρόβλημα. Θα πρέπει, λοιπόν, ο εποικοδομητικός διάλογος να είναι αυτός που θα χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Τι είδους διπλωματική πολιτική επιθυμεί να ασκήσει στην Ελλάδα ο κ. Μπερνς, όταν κάθε φορά που κάνει δήλωση ο κ. Πάγκαλος δείχνει τη διαφωνία του;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μπερνς είναι πρέσβης των ΗΠΑ. Εκφράζει τις θέσεις της Κυβέρνησής του. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει τη δική της πολιτική, την οποία ασκεί. Πιστεύουμε ότι εδώ στην περιοχή, επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά τα δεδομένα που αφορούν τις γειτονικές χώρες, ο ρόλος μας θα πρέπει να είναι σημαντικός και η πολιτική μας και οι απόψεις μας να αξιολογούνται θετικά. Με αυτή την έννοια, δεν είναι δυνατόν να επιβάλουμε περιορισμούς σε οποιονδήποτε να έχει τη δική του πολιτική. Αυτό το οποίο έχει σημασία, είναι να ασκούμε την πολιτική που κρίνουμε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας και προς το συμφέρον των γειτονικών χωρών. Και αυτό κάνουμε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπάρχει περίπτωση η ελληνική πλευρά, σε σχέση και με τη Διάσκεψη που γίνεται στη Σόφια, να υπογράψει κείμενο, κοινό ανακοινωθέν για το Κόσσοβο, στο οποίο να γίνεται αναφορά για διεθνή παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο ή ακόμη να γίνεται αναφορά για κάποιες κυρώσεις στη Σερβία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι το κείμενο το οποίο συζητείται, δεν έχει ακόμη υπογραφεί. Ασφαλώς, σε ένα τέτοιο κείμενο δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για επιβολή κυρώσεων σε ένα άλλο κράτος. Αυτό το οποίο γίνεται, είναι με τρόπο εμφαντικό να καλούνται όλοι να εξαντλήσουν τις δυνατότητες που έχουν, ώστε με ειρηνικό τρόπο, με διάλογο και συνεννόηση, να αντιμετωπιστεί και να λυθεί το πρόβλημα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει αίτημα από την πλευρά της Τουρκίας για συγκρότηση μιας πολυεθνικής ταξιαρχίας, η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει και στο Κόσσοβο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει γίνει συζήτηση για τα θέματα της συλλογικής ασφάλειας στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο συναντήσεων που έχουν κάνει οι Υπουργοί Εθνικής Αμυνας ή οι Αρχηγοί των Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων των βαλκανικών χωρών. Η τελευταία έγινε στη Σόφια, όπου έλαβε μέρος ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας. Διατυπώσαμε τις απόψεις μας για την ανάπτυξη τέτοιων δυνάμεων, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή. Δεν είναι σε γνώση μας κάποια τέτοια πρωτοβουλία. Νομίζουμε όμως ότι έχουμε όλα τα μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και αυτή τη συγκεκριμένη κρίση και δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε νέα σχήματα, ενόψει αυτής της κατάστασης. Αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε, είναι να πιέσουμε όλοι -αν θέλετε να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη- τις πλευρές που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο πρόβλημα, ώστε να αναζητήσουν με απευθείας, καλόπιστο και εποικοδομητικό διάλογο, λύση στο πρόβλημα που τους απασχολεί. Αυτός είναι ο ρόλος μας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Για το θέμα των κυρώσεων: Να συμπεράνω, δηλαδή, ότι η Κυβέρνηση εμμένει στις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, ότι το θέμα των κυρώσεων αποτελεί απειλή και εκβιασμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι γνωστές οι δηλώσεις που έχουν κάνει οι Ελληνες αξιωματούχοι. Σας είπα ότι συζητείται, αυτή την ώρα, ένα κείμενο το οποίο είναι πιθανότατο να υπογράψουν οι πρέσβεις των πέντε χωρών, για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση που έχει προκύψει στο Κοσσυφοπέδιο. Ο,τι έχει ειπωθεί από τους Ελληνες αξιωματούχους, ασφαλώς ισχύει. Και είναι σε αρμονία αυτά τα οποία συζητούμε στη Σόφια σήμερα, μέσω του εκπροσώπου μας, με τις άλλες Βαλκανικές χώρες, με αυτά τα οποία έχουν δηλώσει ο κ. Πάγκαλος και οι άλλοι Έλληνες αξιωματούχοι. Στο πνεύμα αυτό κινείται η πολιτική μας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Δηλαδή, μετά την αμερικανική παρέμβαση, πιστεύετε ότι δεν υπάρχει μεταστροφή της ελληνικής θέσης σχετικά με το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ποιά είναι η πολιτική μας. Δεν υπήρχε λόγος μεταστροφής, δοθέντος ότι, από την αρχή, το πλαίσιο της πολιτικής μας ήταν αυτό, το οποίο νομίζω ότι βρίσκει όλους σύμφωνους. Ζητούμε, αφενός να αναγνωριστεί η ενότητα και η κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας, όσον αφορά και το Κοσσυφοπέδιο και αφετέρου να υπάρξει αναγνώριση των δικαιωμάτων των Αλβανών που διαβιούν εκεί, στο πλαίσιο και συμφωνιών για επιμέρους θέματα, που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Μία διευκρίνιση: Το κείμενο το οποίο θα υπογραφεί στη Σόφια, μιλάει για κυρώσεις; Ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προβλέπει κυρώσεις. Απάντησα ήδη σε προηγούμενη ερώτηση.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Επανέρχομαι στην ερώτηση συναδέλφου: Η πρωτοβουλία της Ελλάδας για το Κόσσοβο είναι η πρωτοβουλία της Βουλγαρίας που υπογράφηκει στη Σόφια; Γιατί είχα την εντύπωση ότι ήταν πιο ευρεία, είχε πάει ο κ. Πάγκαλος, είχαν μιλήσει για κάποια συνάντηση στην Ελλάδα ... Εχει περιοριστεί στο θέμα του τι υπογράφουμε τώρα στη Σόφια; Με συγχωρείτε αν δεν κατάλαβα καλά, αλλά ...

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι στη συζήτηση αυτή συμμετέχει και εκπρόσωπος των Σκοπίων, πράγμα το οποίο δεν προβλεπόταν στην πρωτοβουλία την οποία ανέλαβαν η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, απευθυνόμενη στους ομολόγους της των άλλων χωρών και της Βαλκανικής.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αυτή είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Για την ώρα, αυτό είναι. Ο,τι άλλο προταθεί -το είπαμε άλλωστε- θα συζητηθεί από την Ελλάδα. Εφόσον μπορούμε να βοηθήσουμε, θα το κάνουμε, βεβαίως, με μεγάλη ικανοποίηση. Αλλά για να μη δημιουργηθούν παρανοήσεις, θυμάστε ότι το ταξίδι του κ. Πάγκαλου προς το Βελιγράδι ήταν προγραμματισμένο, πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν έγινε επί τούτοις. Στο πλαίσιο των επαφών και των συνομιλιών -ο κ. Πάγκαλος έχει μία ολοκληρωμένη άποψη για την κατάσταση στην περιοχή- αυτή την ολοκληρωμένη άποψη θα εισφέρει και στις συζητήσεις που θα γίνουν μεθαύριο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης. Μίλησα, άλλωστε, γι' αυτό μόλις πριν. Και ο πρέσβης μας, ο οποίος μας εκπροσωπεί στις συζητήσεις που γίνονται σήμερα στη Σόφια, είναι γνώστης του θέματος και κάνει το καλύτερο.

ΜΗΛΑΚΑΣ: Στις 16 του μηνός η Ελλάδα θα λάβει μέρος στη συζήτηση που θα γίνει με βάση μία τουρκική πρόταση για δημιουργία μιας "μετακινούμενης ταξιαρχίας" με έδρα την Ανδριανούπολη;

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοείτε, προφανώς, την πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Σας παρακαλώ, λοιπόν, να απευθυνθείτε για λεπτομέρειες προς το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Αυτό το οποίο πρέπει να σας πω εγώ είναι ότι για τα θέματα αυτά, η Ελλάδα εγκαίρως, με σαφή και λεπτομερή τρόπο, έχει προτείνει θέσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν μηχανισμοί αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων. Αυτό έχει γίνει. Και μάλιστα σε μία στιγμή, η οποία -θα έλεγα- ήταν ουδέτερη. Ουδείς μπορούσε να χρεώσει αυτή την ελληνική ιδέα ή πρόταση με τη σκοπιμότητα, με την οποία μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι συνδέει την πρωτοβουλία της η Τουρκία, κάνοντας αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση για λόγους, προφανώς εντυπωσιασμού. Είναι κάτι το οποίο έχουμε προτείνει εμείς, προτού ξεσπάσει η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

ΚΙΑΟΣ: Μία διευκρίνιση: Οταν λέτε το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, δηλαδή άλλη πολιτική ακολουθεί το ΥΠΕΘΑ, άλλη το Υπουργείο Εξωτερικών; Γιατί είπατε έτσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα έτσι, επειδή θέλετε κι εσείς ορισμένα θέματα να τα συζητείτε κατά Υπουργείο, γι' αυτό κι εγώ έμεινα σε μία γενική διατύπωση.

ΚΙΑΟΣ: Αυτό είναι θέμα γενικότερης πολιτικής της Ελληνικής Κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, λοιπόν, στην αρχή με λεπτομέρειες. Είπα ότι ήδη, μετά τη σύσκεψη που έγινε στη Σόφια, εμείς είχαμε κάνει προτάσεις. Εδώ και περίπου 20 ημέρες και ενώ ακόμα δεν είχε ξεσπάσει η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, η Ελληνική Κυβέρνηση είχε προτείνει τη δημιουργία τέτοιων μηχανισμών, στο πλαίσιο και το πνεύμα των συζητήσεων που είχαν κάνει οι Υπουργοί Εθνικής Αμυνας στη Σόφια. Αυτό είπα. Πληροφορούμαι τώρα ότι η Τουρκία μετά την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο (χθες, σήμερα) για λόγους εντυπωσιασμού, προφανώς, διατυπώνει μια τέτοια ιδέα. Αυτό έχει γίνει, επαναλαμβάνω, εδώ και πολλές ημέρες από την Ελληνική Κυβέρνηση.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Σε ποιά πόλη έχει προτείνει η Ελλάδα να σταθμεύει η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα έχει προτείνει αυτή την ιδέα, αυτή τη σύλληψη, για τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ταχυκίνητης Δύναμης αυτού του χαρακτήρα. Από κει και πέρα όλα αυτά συζητούνται. Μπορεί να είναι η Θεσσαλονίκη, μπορεί να είναι σε μία οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί για να εφαρμοσθεί. Εμείς δεν φέρουμε προτάσεις οι οποίες δίνουν την εντύπωση ότι προσπαθούμε να επιβάλουμε τις δικές μας επιλογές σε άλλους. Δίνουμε μία ιδέα στο τραπέζι, την οποία θέλουμε να αξιοποιήσουν όλοι και να συμφωνήσουμε πώς θα την εφαρμόσουμε.

ΓΥΠΑΡΗ: Το κείμενο που ετοιμάζεται στη Σόφια, δεν αποτελεί ανάμειξη στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Σερβίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μια πολιτική διακήρυξη αρχών και θέσεων για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται μία κρίση. Η αναφορά σε θέσεις οι οποίες έχουν γενική αξία, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

ΓΥΠΑΡΗ: Το κείμενο αυτό δεν θα είναι δεσμευτικό για το Μιλόσεβιτς;

ΡΕΠΠΑΣ: Πώς είναι δυνατό να επιβάλεις σε κάποιον, ο οποίος είναι κυρίαρχος στη δική του χώρα, να ακολουθήσει μία πολιτική με την οποία δεν συμφωνεί; Είναι μία πολιτική διακήρυξη, ένα κείμενο αρχών, που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα επειδή συνυπογράφεται από γειτονικές χώρες. Εκφράζουμε -οι πέντε χώρες αυτής της περιοχής- με πολιτικό και διπλωματικό τρόπο τις θέσεις μας για τις προοπτικές που υπάρχουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αυτή τη δύναμη ταχείας επέμβασης πότε και πού την πρότεινε η Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει γίνει στο πλαίσιο της συνεργασίας των Υπουργών Εθνικής Αμυνας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Του ΝΑΤΟ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι του ΝΑΤΟ. Εγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουν οι Υπουργοί Εθνικής Αμυνας και των βαλκανικών χωρών για τη συνολική ασφάλεια και σταθερότητα στα Βαλκάνια. Εχετε παρακολουθήσει αυτές τις διαδικασίες.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ποιανού; Του ΟΑΣΑ; Των Βαλκανίων; Με συγχωρείτε που επιμένω.

ΡΕΠΠΑΣ: Των βαλκανικών χωρών, αυτών που είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν τα θέματα τα σχετικά με την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια στην τελευταία σύσκεψη στη Σόφια, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας PFP.

ΚΙΑΟΣ: Αρα, δεν μετέχει το ΝΑΤΟ.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα ότι διατυπώθηκε πρόταση προς το ΝΑΤΟ να αναπτύξει αυτή την πρωτοβουλία.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λόγω του ότι η αρχική βουλγαρική πρόταση έκανε λόγο για ευρεία αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου, κάτι που σαφώς προϋπέθετε και άλλα πράγματα (για το Σύνταγμα του Τίτο, για την υπόσταση αυτής της περιοχής), εμείς στο διάλογο που γίνεται τώρα, τι θέση παίρνουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Το κείμενο αυτό κινείται στο πνεύμα των δηλώσεων που έκανε και ο Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Μιλάει για μιας μορφής αυτονομία, στο πλαίσιο του ενιαίου κράτους της Νέας Γιουγκοσλαβίας, που συνδέεται με κάποιες συμφωνίες που έχουν γίνει στο παρελθόν. Υπάρχει, φερ' ειπείν, από το 1996 σχετική συμφωνία για εκπαιδευτικά θέματα, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει κάνει κάποια παραγγελία προς την ιταλική πολεμική βιομηχανία για κάποιο πολεμικό αμυντικό σύστημα, το "ΟΘΕΛΛΟ". Και υπάρχει κάποιας μορφής "εμπάργκο". Θα υπάρξει πρωτοβουλία εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της ανατροπής αυτής της απόφασης;

ΡΕΠΠΑΣ: Όλα αυτά τα θέματα, νομίζω ότι θα συζητηθούν αύριο στο πλαίσιο των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Γλαύκος Κληρίδης στην Αθήνα. Τα αμυντικά ζητήματα της Κύπρου είναι πολύ σημαντικά. Εχουν την ιδιαίτερη θέση τους.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Τα ελληνικά Γραφεία Τύπου στο εξωτερικό, μετά την ένταξή τους στις πρεσβείες, σημαίνει ότι θα μειωθούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν εντάσσονται διοικητικά στις πρεσβείες. Παραμένουν στον Οργανισμό του δικού μας Υπουργείου. Αυτό είναι σαφές. Απάντησα σε σχετικά ερωτήματα την προηγούμενη εβδομάδα. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ενδιαφέρον στους άμεσα εμπλεκόμενους σ' αυτή τη συζήτηση. Εδωσα σαφείς και κατηγορηματικές απαντήσεις. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό. Αναγνωρίζεται ότι ο επικεφαλής όλων των Υπηρεσιών του ελληνικού κράτους σε κάθε χώρα, δεν μπορεί να είναι άλλος από τον εκεί πρέσβη μας. Δεν αλλάζει οτιδήποτε άλλο.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Επειδή είδα κάποιους ανθρώπους, κάτω, να κάνουν απεργία.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν την άποψή τους, είναι δικαίωμά τους. Αλλά, η θέση μας είναι σαφής.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Σ' αυτό το ίδιο θέμα, για τη διαμαρτυρία της Ενωσης Ακολούθων Τύπου: Απ' ό,τι μίλησα και εγώ μαζί τους και διαβάζω και στην ανακοίνωσή τους, δεν αμφισβητούν το να υπάγονται πολιτικά στον εκάστοτε πρέσβη, αλλά το πρόβλημά τους είναι ότι τίθενται για πρώτη φορά υπό τη διοικητική και πειθαρχική εποπτεία των κατά τόπους πρέσβεων. Δηλαδή, οι πρέσβεις θα τους κάνουν τα φύλλα ποιότητας κ.τ.λ., πράγμα, που όμως δεν συμβαίνει στους εμπορικούς ακόλουθους, οι οποίοι εξακολουθούν να υπάγονται σε σχέση με τα διοικητικά και λοιπά θέματά τους στο Υπουργείο Οικονομικών.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι σωστή η πληροφόρηση που έχετε. Δεν αλλάζει και για τους εμπορικούς ακόλουθους το καθεστώς. Ο νόμος ο οποίος αναφέρεται στον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και αφορά τους εμπορικούς ακόλουθους έχει σχέση με άλλα θέματα και όχι με τη λειτουργία τους ή τα πειθαρχικά και διοικητικά θέματα που τους απασχολούν. Πρέπει να πω ότι ως προς την αξιολόγηση των εργαζόμενων στα Γραφεία Τύπου δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Αρα, λοιπόν, αυτή η διαδικασία η οποία ως πλαίσιο προβλέπεται από τον Οργανισμό τον οποίο προώθησε το Υπουργείο Εξωτερικών, θα πρέπει να εξειδικευτεί με κανονιστικές πράξεις, εγκυκλίους, υπουργικές αποφάσεις, τις οποίες θα συζητήσουμε. Αυτή είναι η συνεννόηση που έχουμε κάνει με το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου το καθεστώς το οποίο υπάρχει σήμερα και διέπει την επιλογή, τοποθέτηση ή την αξιολόγηση των στελεχών μας στα Γραφεία Τύπου Εξωτερικού να εκσυγχρονιστεί, να εμπλουτιστεί, να γίνει πιο αποτελεσματικό. Εν πάση περιπτώσει, κάθε άλλο παρά οδηγεί σε αποκοπή των εργαζομένων σ' αυτό το τμήμα από το Υπουργείο μας ή οδηγεί στην ένταξή τους σε οποιοδήποτε άλλο Υπουργείο. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Και παρακαλώ μην επανέρχεστε. Είμαι σαφής και κατηγορηματικός σ' αυτό.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Δεν είναι αμιγώς πολιτική η ερώτηση, αλλά μήπως η Κυβέρνηση θα ήθελε να σχολιάσει καθ' οιονδήποτε τρόπο αυτή τη χθεσινή δολοφονία του Σωτηρόπουλου; Επειδή άπτεται με διαδικασίες που έχουν σχέση με τη γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης στο ασφαλιστικό σύστημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μία εγκληματική ενέργεια. Οι Αρχές ερευνούν προς πάσα κατεύθυνση. Δείχνει αυτή η τραγωδία ότι υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι δραστηριοποιούνται προσπαθώντας να βοηθήσουν τον Κλάδο τους, να είναι επιτυχημένοι στον τομέα στον οποίο έχουν μια παρουσία και από την άλλη υπάρχουν εγκληματίες, οι οποίοι με αυτόν τον απόλυτα αποδοκιμαστέο τρόπο, τους κόβουν το νήμα της ζωής. Τι να πεις; Εδώ, πρόκειται περί τραγωδίας πλέον. Είναι κάτι το οποίο αποτελεί, θα έλεγα, ένα θλιβερό φαινόμενο σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ευτυχώς δεν έχει πάρει τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει σε άλλες χώρες. Είναι πάρα πολύ δυσάρεστο. Ελπίζουμε να μπορέσουν οι διωκτικές Αρχές να εντοπίσουν τους εγκληματίες, προκειμένου να μην έχουμε άλλα τέτοια φαινόμενα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Monday, 9 March 1998 - 16:11:58 UTC