Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-02-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19.2.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα το σχόλιό σας σχετικά με τον εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε, χθες, στη GENERAL MOTORS.

ΡΕΠΠΑΣ: Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Η Αστυνομία διεξάγει έρευνα. Νομίζω ότι είναι πολύ πρόωρο να πει οποιοσδήποτε, ποιοι λόγοι οδήγησαν σε μία τέτοια ενέργεια τους υπαίτιους. Εξετάζεται από την Αστυνομία κάθε ενδεχόμενο.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Αποκλείετε, δηλαδή, εσείς να είναι θέμα τρομοκρατικής ενέργειας;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το πει κανείς αυτή την ώρα. Είναι πολύ πρόωρο. Δεν υπάρχουν τα στοιχεία, που να οδηγούν σ' ένα τέτοιο συμπέρασμα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Θα παραστεί ο Πρωθυπουργός στο Συνέδριο της Νεολαίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα χθες γι' αυτό και απάντησα με λεπτομέρειες.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Με συγχωρείτε που επανέρχομαι, είναι πρόωρο να το χαρακτηρίσει κανείς τρομοκρατική ενέργεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πρόωρο να το συνδυάσει κανείς με ο,τιδήποτε άλλο. Ασφαλώς η τοποθέτηση ενός τέτοιου μηχανισμού, δεν είναι ευχάριστη πράξη. Τρομοκρατική ενέργεια είναι. Αλλά επειδή είδα να διατυπώνονται διάφορες υποθέσεις και να γίνονται πολλά σενάρια, πρέπει να πω ότι είναι πρόωρο να πούμε ο,τιδήποτε για τους λόγους που οδήγησαν τους υπαίτιους στην πράξη αυτή.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Ενόψει της επικείμενης επίθεσης κατά του Ιράκ, θα λάβει η Ελλάδα κάποια επιπλέον μέτρα περιφρούρησης των ξένων αντιπροσωπειών; Θα ενισχυθούν αυτά τα μέτρα στην Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζουμε να έχει τεθεί θέμα επικείμενης επίθεσης, με τρόπο επίσημο ή εν πάση περιπτώσει με τέτοιο τρόπο, ο οποίος υπαγορεύει και σε μας το καθήκον να κάνουμε κάτι παραπάνω από αυτά που κάνουμε. Γνωρίζω ότι επισκέπτεται τη Βαγδάτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Ανάν. Αναμένουμε να ολοκληρώσει την αποστολή του. Ευχόμαστε να είναι επιτυχής η αποστολή και αυτό να βαρύνει στην απόφαση την οποία θα λάβουν οι παράγοντες εκείνοι, οι οποίοι έχουν έναν ιδιαίτερο λόγο για τα θέματα που έχουν προκύψει στην περιοχή.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Ο ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό, ο κ. Χόλμπρουκ, μήπως έχει υποβάλει ένα προσχέδιο; Γιατί πολλά λέγονται και γράφονται, ότι έχει έτοιμη τη λύση -έτσι λέγεται τουλάχιστον- του Κυπριακού. Εχει μήπως υποβάλει ένα προσχέδιο αυτής της λύσης στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει υποβληθεί οποιοδήποτε προσχέδιο. Πολλά γράφονται, πολλά συζητούνται. Εμείς αναμένουμε να εκδηλωθεί πλήρως η πρωτοβουλία, όταν ο κ. Χόλμπρουκ επισήμως πει ότι θα επισκεφθεί το νησί και θα αρχίσει συζητήσεις με τους παράγοντες οι οποίοι εμπλέκονται στην αναζήτηση λύσης του προβλήματος. Είναι πρόωρο, λοιπόν, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, να πει ο οποιοσδήποτε ότι υπάρχει κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο. Θα φαινόταν, άλλωστε, και παράδοξο να ισχυρίζεται κανείς ότι έχει ένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Χρειάζεται να γίνει πολλή προσπάθεια. Προτάσεις υπάρχουν, ιδέες διατυπώνονται. Αυτό απέχει πάρα πολύ από το να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο είναι και σχέδιο λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Εχουν διατυπωθεί, έστω, κάποιες προτάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς είναι γνωστές. Με τρόπο αποσπασματικό, με μερικές προσεγγίσεις, όπως είναι π.χ. ο διάλογος -στρατιωτικός ονομάστηκε τότε- με πρωτοβουλία της κας Ολμπράιτ, όπως είναι άλλου είδους συζητήσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ, προκειμένου οι δύο πλευρές να επιδιώξουν, να αναζητήσουν και να βρουν κοινό τόπο για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Ολα αυτά, βεβαίως, δεν ολοκληρώθηκαν, δεν είχαν επιτυχή αποτελέσματα. Ολα αυτά τα οποία επιχειρήθηκαν, θα έλεγα ότι δεν απέδωσαν καρπούς.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Το ερώτημά μου είναι πάντα στο θέμα της GENERAL MOTORS. Είπατε ότι είναι πρόωρο να δώσουμε οποιαδήποτε ερμηνεία. Μήπως θα μπορούσατε να μας πείτε πρόωρο ως προς τι; Ως προς να το συνδέσουμε με τον Κόλπο; Ως προς να το συνδέσουμε με τρομοκρατική ενέργεια; Ως προς τι είναι πρόωρο; Γενικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι πολλά σενάρια διατυπώνονται. Είναι πρόωρο, όμως, να πει οποιοσδήποτε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι έκαναν τη συγκεκριμένη πράξη, για ποιους λόγους την έκαναν, με τι άλλο συνδέουν την πράξη τους αυτή. Ολα αυτά τα εξετάζει η Αστυνομία, με τις υπηρεσίες που κάνουν τις έρευνες.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Επειδή με παραπέμψατε προηγουμένως, σε χθεσινή σας δήλωση, σας ρωτώ λοιπόν, ένα Συνέδριο, στο οποίο δεν εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις, είναι Συνέδριο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι δυνατόν να συζητούμε εδώ για θέματα που αφορούν κομματικές διαδικασίες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν καταστατικά, υπάρχουν κανονισμοί λειτουργίας, που προβλέπουν όσα θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί, προκειμένου ένα Συνέδριο να είναι ανοιχτό, δημοκρατικό, ενωτικό, ένα Συνέδριο προοπτικής. Νομίζω ότι υπάρχουν κριτήρια για να βγάλει κάποιος συμπέρασμα για την ποιότητα, το χαρακτήρα, τη φυσιογνωμία ενός Συνεδρίου. Ας μην ανακαλύψουμε την Αμερική πάλι.

ΖΗΚΙΔΗΣ: Με δηλώσεις του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο πρώην Πρόεδρος της Ολυμπιακής, Εμμανουήλ Φθενάκης, κάνει αναφορά ότι εδέχετο επιστολές από διάφορους βουλευτές για προσλήψεις στην Ολυμπιακή. Θέλω το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν πραγματικά, βουλευτές έχουν αποστείλει τέτοιες επιστολές στον πρώην Διοικητή της Ολυμπιακής, θα πρέπει, εφόσον διατυπώνει την κατηγορία ο κ. Φθενάκης, να αποκαλύψει τα ονόματά τους. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι όταν δεν τεκμηριώνονται τέτοιου είδους κατηγορίες, δημιουργούν εντυπώσεις οι οποίες δεν βοηθούν κανένα. Ούτε το Κοινοβούλιο, αλλά ούτε και την ίδια την επιχείρηση, η οποία κάνει μια τεράστια προσπάθεια για να ανακάμψει. Και την αξιοπιστία του κ. Φθενάκη βλάπτουν, γιατί θα μπορούσε κάλλιστα να δώσει στη δημοσιότητα τέτοιες επιστολές, ώστε και εκείνοι που έχουν προβεί σε τέτοιες ενέργειες, να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη. Να τα γνωρίζει ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα στοιχεία. Να τα έχει υπόψη του.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05a run on Thursday, 19 February 1998 - 14:19:42 UTC