Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-02-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20.2.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ασχολήθηκε με δύο θέματα:

* Το πλαίσιο της πολιτικής μας για τον Αθλητισμό και,

* Το θέμα της κατασκευής του Εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα, έγινε συζήτηση επί του νομοσχεδίου, ενόψει της κατάθεσής του, συντομότατα, στη Βουλή από τον αρμόδιο Υφυπουργό Α. Φούρα.

Λάβαμε υπόψη μας ότι η ισχύουσα νομοθεσία από το 1975 έχει υποστεί δεκάδες τροποποιήσεις και συμπληρώσεις, με αποτέλεσμα σήμερα ο εφαρμοστής του Δικαίου για τα θέματα Αθλητισμού να συναντά τεράστιες δυσκολίες, επειδή πρέπει να ανατρέξει σε 520 (!) νόμους και Κανονιστικές Πράξεις. Λάβαμε, επίσης, υπόψη ότι μετά την πάροδο των 23 χρόνων από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος 75/75, πολλά έχουν αλλάξει και χρειάζεται να επικαιροποιηθεί, να εκσυγχρονιστεί. Ακόμη, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004.

Για τους λόγους αυτούς, ένας νέος σχεδιασμός της πολιτικής μας για τον Αθλητισμό καθίσταται απαραίτητος, επιτακτικός.

Τα θέματα τα οποία περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου αναφέρονται:

* Στην οργάνωση του μαζικού Αθλητισμού, τον οποίο, ως πολιτική πρωτοβουλία, ανέπτυξε από τη δεκαετία του '80 το τότε Υφυπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού.

* Στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας όσον αφορά την Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων (ΕΟΑ) και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Χαρακτηριστικά, πρέπει να σας πω ότι στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων τις αρμοδιότητες τις έχει και τις ασκεί ο Αντιπρόεδρος και όχι ο Πρόεδρος. Και αυτό γιατί όταν συγκροτήθηκε η ΕΟΑ Πρόεδρος ήταν ο τότε βασιλιάς, ο οποίος δεν ήθελε βεβαίως να ασχολείται με καθημερινά και ταπεινά ζητήματα και είχε προβλεφθεί τότε τις αρμοδιότητες να τις έχει ο Α' Αντιπρόεδρος, κάτι που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, αφού τις ισχυρές αρμοδιότητες τις έχει ο Α' Αντιπρόεδρος. Αυτό είναι ένα παράδειγμα που δείχνει την ανάγκη για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.

* Στον εξορθολογισμό των κρατικών ενισχύσεων, επιχορηγήσεων, ο οποίος είναι απαραίτητος, στους αθλητικούς φορείς (ομοσπονδίες, σωματεία, στάδια κ.τ.λ.) προκειμένου οι ενισχύσεις αυτές να είναι αντικειμενικές, να γίνονται με διαφάνεια και να μην υπακούουν σε πελατειακά κριτήρια.

* Στην αντιμετώπιση θεμάτων βίας, θέματα τα οποία έχουν προκαλέσει ενδιαφέρον την τελευταία περίοδο στην πατρίδα μας, παρά το ότι -και πρέπει να το πούμε αυτό- τα φαινόμενα βίας στο χώρο του ελληνικού Αθλητισμού δεν έχουν την ένταση, την έκταση που παρατηρείται σε άλλες χώρες. Παρ' όλο ότι υπάρχει ισχυρό νομικό και θεσμικό οπλοστάσιο, στο πλαίσιο του ποινικού νόμου, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις, ώστε η Αθλητική Δικαιοσύνη να επιλαμβάνεται θεμάτων βίας και να επιβάλει κυρώσεις, οι οποίες πολλές φορές είναι πιο αποτελεσματικές. Ισως από το να επιβάλεις φυλάκιση σε κάποιον είναι πιο αποτελεσματικό, πιο αυστηρό ή εν πάση περιπτώσει περισσότερο σκληρό για εκείνον και τα συμφέροντά του, να του επιβάλεις έναν αποκλεισμό από αθλητική δραστηριότητα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως οι ρυθμίσεις στο πλαίσιο της Αθλητικής Δικαιοσύνης είναι απαραίτητες. Για το θέμα αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει πολύ συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

Επίσης, με αυτό το σχέδιο νόμου, γίνεται μία σαφής διάκριση των κριτηρίων και των όρων λειτουργίας για τον ερασιτεχνικό και τον επαγγελματικό Αθλητισμό, ενώ λαμβάνεται πρόνοια για τη διαμόρφωση μιας ενδιάμεσης φάσης για τα αθλήματα εκείνα, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο μετάβασης από τον ερασιτεχνικό στον επαγγελματικό τομέα.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ειδικές ρυθμίσεις για το άνοιγμα των Σωματείων στους πολίτες. Γνωρίζετε ότι σήμερα είναι πάρα πολύ δύσκολο, έως αδύνατο σε πολλές περιπτώσεις, να γίνει κάποιος μέλος σε αθλητικό σωματείο.

Επίσης καθορίζεται για τα αθλητικά σωματεία ενιαίος τρόπος τήρησης βιβλίων. Ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων και των πεπραγμένων των αθλητικών σωματείων θα γίνεται από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ).

Το νομοσχέδιο αναφέρεται σε θέματα δημιουργίας Αθλητικών Ενώσεων σε κάθε νομό. Αναφέρεται, επίσης, σε θέματα που αφορούν αλλαγές στις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες και τα τμήματα αμειβομένων αθλητών, καθώς και στις σχέσεις των αθλητών με τα τμήματα στα οποία ανήκουν.

Κλείνοντας, μετά τη σύντομη αυτή σταχυολόγηση, πρέπει να σας πω ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη Διαιτησία. Θα έλεγα πως η καινοτομία στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η διάκριση μεταξύ των ενεργών διαιτητών και αυτών που δεν βρίσκονται στην ενεργό δράση, οι οποίοι σήμερα ανήκουν στους ίδιους Συνδέσμους, κάτι που δεν θα γίνεται στο μέλλον. Επίσης, η Διαιτησία γίνεται αμειβόμενη, οι δε νέοι διαιτητές για τις επαγγελματικές κατηγορίες θα προέρχονται από τους πτυχιούχους, τους αποφοίτους των αντίστοιχων σχολών των ΤΕΕΦΑ.

* Το άλλο θέμα το οποίο μας απασχόλησε και ελήφθη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αφορά την κατασκευή της μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, με βάση και το πόρισμα του ανεξάρτητου εκτιμητή, του μεγάλου οίκου "Lahmeyer International", ότι το τίμημα που συμφωνήθηκε από τη ΔΕΗ μετά τις διαπραγματεύσεις τις οποίες διεξήγαγε, είναι εύλογο και ανταγωνιστικό. Με βάση αυτά τα δεδομένα προχωρούμε αμέσως στην κατασκευή του εργοστασίου στη Φλώρινα. Προκειμένου το Υπουργικό Συμβούλιο να λάβει αυτή την απόφαση, έλαβε υπόψη του: τις διακρατικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδος - Ρωσίας που είχαν γίνει ήδη από το τέλος της δεκαετίας του '80, όπως επίσης τα πρωτόκολλα και τα παραρτήματα τα οποία είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών από το 1990 έως το 1993, οπότε το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε πάλι κυβέρνηση του τόπου. Στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών προβλεπόταν ως αντιστάθμισμα για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και η κατασκευή μιας λιγνιτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η μονάδα αυτή αποφασίστηκε να κατασκευαστεί στην περιοχή Μελίτης - Αχλάδας στη Φλώρινα, εδώ και αρκετά χρόνια. Μετά, λοιπόν, την αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία προέκυψαν και την επιδειχθείσα ευαισθησία από την πλευρά της Κυβέρνησης, για λόγους διαφάνειας και αντικειμενικότητας, να προσφύγει στον ανεξάρτητο οίκο ο οποίος θα εκτιμούσε το εύλογο και το ανταγωνιστικό του τιμήματος, το Υπουργικό Συμβούλιο έκρινε σήμερα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί αυτή η επένδυση συντομότατα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη του το Ν.2299/95, που επικυρώνει αυτές τις συμφωνίες που είχαν προηγηθεί, με τον οποίο προβλέπεται η απ' ευθείας ανάθεση της δημιουργίας ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Φλώρινα, ισχύος περίπου 300 ΜW.

Eπίσης, έλαβε υπόψη του: Την καταρτισθείσα σχετική σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και του κατασκευαστή, για την εκτέλεση του έργου. Το πόρισμα του ανεξάρτητου οίκου στον οποίο αναφέρθηκα πριν. Επίσης την αναγκαιότητα εκμετάλλευσης εγχωρίων πόρων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με την πολιτική μας για την ανάπτυξη των παραμεθορίων περιοχών, όπως είναι η Φλώρινα.

Με αυτή την έννοια, λοιπόν, σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε να προχωρήσει, το συντομότερο δυνατό, η κατασκευή του εργοστασίου. Να εφαρμοστεί, δηλαδή, η καταρτισθείσα σύμβαση από τη ΔΕΗ. Είναι, πλέον, έργο της ΔΕΗ να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν αυτές τις διαδικασίες. Επαναλαμβάνω ότι κρίνουμε πως η σύμβαση αυτή είναι συμφέρουσα για τη ΔΕΗ και για το ελληνικό Δημόσιο, γενικά Η κατασκευή του εργοστασίου είναι αναγκαία και συμφέρουσα για πολλούς λόγους, οι οποίοι έχουν σχέση με την οικονομική πολιτική και την ανάπτυξη, έχουν σχέση και με την τήρηση των ισορροπιών στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μέρος εφαρμογής της διακρατικής αυτής συμφωνίας.

Αυτά είχα να σας πω, εισαγωγικά. Είμαι στη διάθεσή σας για να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Εγινε καμία αναφορά από τον Πρωθυπουργό ή από οποιοδήποτε άλλο μέλος της Κυβέρνησης για τις εσωκομματικές εξελίξεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Δεν έγινε καμία, απολύτως, αναφορά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι αυτή η κατασκευή του εργοστασίου συμφέρει. Γιατί αυτό το τίμημα -το "εύλογο και ανταγωνιστικό" που λέτε- ανέβηκε κατά 60 δις; Ποιος έκανε την υπερτιμολόγηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισα-ίσα η απάντηση, η οποία έρχεται από το ίδιο το πόρισμα, αποδεικνύει ότι το τίμημα είναι κατώτερο αυτού το οποίο θα έπρεπε να καταβάλει η ΔΕΗ, στον κατασκευαστή. Είναι κατώτερο κατά 5%, αν κριθεί με βάση την αναλυτική μέθοδο την οποία ακολούθησε ο ανεξάρτητος οίκος για να κρίνει το τίμημα. Είναι κατώτερο, περίπου, κατά 6%, αν κριθεί με βάση τη συγκριτική μέθοδο, την οποία ακολούθησε ο κατασκευαστής, για να κρίνει το εύλογο και ανταγωνιστικό του τιμήματος. Είναι κατώτερο. Οχι μόνο δεν είναι ανώτερο, και μάλιστα σε ένα ύψος ποσού στο οποίο αναφερθήκατε, αλλά είναι κατώτερο σε ποσοστά 5% ή 6%, αναλόγως των μεθόδων τις οποίες ακολουθεί κάποιος για να βγάλει το τελικό συμπέρασμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει άλλο πόρισμα, όμως, που λέει ότι είναι υπερτιμημένο κατά 60 δις.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα άλλο πόρισμα. Παρακαλώ να το θέσετε στη διάθεσή μας για να το συζητήσουμε, αν υπάρχει άλλο πόρισμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ερώτηση 4 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ...

ΡΕΠΠΑΣ: Ερωτήσεις υπάρχουν, βεβαίως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: ...και βουλευτών της Ν.Δ. που λένε τα ίδια πράγματα: Ότι είναι υπερτιμημένο κατά 60 δις. Ποιος καρπούται τα 60 δις;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, ποιος λέει ότι είναι υπερτιμημένο κατά 60 δις; Το λέτε εσείς ή το ισχυρίζονται αυτοί οι οποίοι καταθέτουν ερωτήσεις. Επειδή ακριβώς -γιατί μίλησα για την ευαισθησία της Κυβέρνησης- έπρεπε να αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα ερωτηματικά ή τις αμφιβολίες, οι οποίες δημιουργήθηκαν, η Κυβερνητική Επιτροπή συνεδρίασε, στο τέλος του παρελθόντος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου, και αποφάσισε να αναθέσει σε ξένο Οίκο, να ελέγξει αν το τίμημα, το οποίο συμφώνησε η ΔΕΗ, είναι εύλογο και ανταγωνιστικό. Τη διαδικασία για την επιλογή του ξένου Οίκου την ανέλαβε η ΕΤΕΒΑ. Στη διαγωνιστική αυτή διαδικασία προσήλθαν 23 Οίκοι, προκειμένου να αναλάβουν αυτό το έργο. Επελέγη ένας από τους μεγαλύτερους, διεθνώς, Οίκους με τέτοιο αντικείμενο, όπως είναι η Lahmeyer International, η οποία είναι γνωστή ως προς την αξιοπιστία, την ικανότητά της, την επάρκειά της, την υποδομή της, το ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό που έχει, για να διεξάγει τέτοιου είδους ελέγχους. Το πόρισμα της συγκεκριμένης εταιρείας έχει δημοσιευθεί -το τμήμα του εκείνο που αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης που έκανε- και μπορεί ο καθένας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Υπάρχουν, βεβαίως, και οι ερωτήσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί, στις οποίες αναφέρεστε. Εχουν δοθεί, όμως, απαντήσεις. Και έχουν κληθεί -πρέπει να το πω αυτό με έμφαση- οι βουλευτές οι οποίοι, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, έχουν θέσει ανάλογα ερωτήματα, να προσέλθουν στη ΔΕΗ και να μελετήσουν τη σύμβαση αλλά και το πόρισμα το οποίο, βεβαίως, είναι στη διάθεσή τους. Πρέπει να σας πω ότι έχουν δοθεί απαντήσεις, αλλά, το τεχνικό μέρος της σύμβασης είναι 11 τόμοι. Αυτό ούτε να φωτοτυπηθεί είναι δυνατόν, ούτε μπορεί να διακινείται. Καλείται οποιοσδήποτε από τους συναδέλφους, που έχει ερωτηματικά, να προσέλθει και να το μελετήσει με άνεση χρόνου. Δεν προσέρχεται κανείς. Παρακαλώ πάρα πολύ -γι αυτό είμαι κατηγορηματικός σε αυτά τα θέματα- εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, να μιλήσουμε συγκεκριμένα πλέον επί των στοιχείων αυτών. Αλλά, δεν είναι επιτρεπτό να δημιουργούνται εντυπώσεις, για ένα ζήτημα, που μπορεί άμεσα να αφορά μια περιοχή, όπως είναι η Φλώρινα, με ιδιαίτερα προβλήματα, περιοχή στην οποία πρέπει να δώσουμε μια αναπτυξιακή ώθηση ενόψει των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει, αλλά ταυτοχρόνως, είναι μια μεγάλη επένδυση που αφορά το σύνολο της χώρας. Και μάλιστα σε έναν τομέα, όπως είναι ο ενεργειακός, τομέα που είναι νευραλγικός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει και ο Σύμβουλος της ΔΕΗ, η εταιρεία Cooper' s & Lybrand, η οποία έχει βγάλει ένα πόρισμα, έναν πίνακα που λέει, πόσο κοστίζουν όλα αυτά τα έργα και πόσο κοστίζει το συγκεκριμένο έργο. Είναι κατά 60 δις λιγότερα.

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή ακριβώς είδαμε ότι άρχισε να αναπτύσσεται αυτός ο διάλογος για το συγκεκριμένο ζήτημα, εδώ και αρκετούς μήνες, παρά το κόστος που συνεπάγεται η καθυστέρηση της κατασκευής του εργοστασίου -γιατί όπως γνωρίζετε η ΔΕΗ πληρώνει αρκετά δις έναντι της ρήτρας για την καθυστέρηση αυτή- παρά ταύτα επιλέξαμε με διαφανή και αντικειμενικό τρόπο να αναθέσουμε στην ΕΤΕΒΑ, να καλέσει όλους εκείνους τους Οίκους που μπορούν να κάνουν το σχετικό έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το τίμημα που είχε συμφωνήσει η ΔΕΗ, ήταν εύλογο και ανταγωνιστικό. Επειδή, ακριβώς υπήρχαν όλες αυτές οι αμφιβολίες, επειδή εκδηλώθηκαν όλες αυτές οι απορίες ή οι ισχυρισμοί, οι οποίοι όπως αποδεικνύεται τελικά είναι παντελώς αβάσιμοι.

ΚΙΑΟΣ: Για ποιο λόγο έκρινε η Κυβέρνηση ότι έπρεπε, χωρίς να έχει ανακοινωθεί προηγουμένως ή να συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, να εισαχθεί, σήμερα, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το θέμα της Φλώρινας;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, δεν είχα ανακοινώσει, από τη Δευτέρα, ότι θα γίνει συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος. Αλλά, πρέπει να πω ότι, χθες, μιλώντας με συναδέλφους σας τους ενημέρωσα. Γι αυτό, το εν λόγω θέμα αναφέρεται σήμερα στις εφημερίδες, ως θέμα που θα απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΚΙΑΟΣ: Εντάξει. Για ποιο λόγο;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή αφενός διαπιστώσαμε ότι και πάλι γίνεται συζήτηση γι αυτό το θέμα με έναν τέτοιο τρόπο, ο οποίος δεν έχει αντίκρισμα αλήθειας, αφετέρου επειδή πιστεύουμε ότι πολιτικές δυνάμεις θα επιδιώξουν να σκανδαλολογήσουν την επόμενη περίοδο, γιατί αδυνατούν να προτείνουν με το πρόγραμμά τους, το ζητούμενο άλλωστε, συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και η χώρα. Και πρέπει να πω ότι η ΔΕΗ, όπως προβλέπεται από τη διακρατική συμφωνία, δεσμεύτηκε εξ αρχής να διαπραγματευθεί τους όρους κατασκευής του εργοστασίου, με συγκεκριμένο κατασκευαστή. Δεν είχε τη δυνατότητα, δηλαδή, η ΔΕΗ να διενεργήσει διαγωνισμό, ώστε μέσω του διαγωνισμού αυτού, να επιλεγεί ο πλέον κατάλληλος για την κατασκευή του εργοστασίου αυτού. Γι αυτό ακριβώς κρίναμε σκόπιμο ότι έπρεπε να συζητήσουμε σήμερα αυτό το θέμα, να λάβουμε τη σχετική απόφαση, να λύσουμε το γόρδιο δεσμό, για να προχωρήσει η επένδυση: Να κατασκευαστεί το εργοστάσιο.

ΚΙΑΟΣ: Δεν σχετίζεται δηλαδή η επίσπευση αυτή με τις συνομιλίες που είχε ο κ. Πριμακόφ εδώ;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορεί να πει κάποιος, ως γενική αρχή το αναφέρω αυτό, ότι πάντοτε πρέπει να γίνονται σεβαστές και να τηρούνται οι διακρατικές συμφωνίες. Αυτό, άλλωστε, χαρακτηρίζει τις προηγμένες, αναπτυγμένες και πολιτισμένες χώρες, που σέβονται αυτά τα οποία υπογράφουν. Τα τηρούν και τα εφαρμόζουν. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι αρκετά καθυστερήσαμε. Χάσαμε ήδη περίπου δέκα μήνες. Με αυτή την έννοια, έπρεπε να λάβουμε την απόφαση για να απελευθερώσουμε τη ΔΕΗ από τις δουλείες αυτής της κακόπιστης κριτικής, προκειμένου να προχωρήσει, το συντομότερο δυνατό, η επένδυση.

ΚΙΑΟΣ: Γιατί δεν θα εισαχθεί στη Βουλή προς κύρωση η σχετική σύμβαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί αυτό δεν προβλέπεται από τους όρους του διαγωνισμού. Η διαδικασία που ακολουθήσαμε σήμερα είναι μία εξαιρετική διαδικασία. Και ξέρετε ότι στη Βουλή, κατά κανόνα -και σπανίως συμβαίνει κάτι διαφορετικό- εισάγονται προς συζήτηση συμβάσεις οι οποίες συνιστούν παραχώρηση άσκησης δημόσιας λειτουργίας. Από εκεί και πέρα οι Διοικήσεις των Οργανισμών και των Επιχειρήσεων του Δημοσίου λαμβάνουν αποφάσεις και αναλαμβάνουν και την ευθύνη των αποφάσεών τους. Δεν είναι δυνατόν να συζητούνται τα πάντα στη Βουλή.

ΚΙΑΟΣ: Ποιός εισηγήθηκε, η κα Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κα Παπανδρέου ως αρμόδια Υπουργός.

ΚΙΑΟΣ: Και η απόφαση ήταν ομόφωνη βεβαίως.

ΡΕΠΠΑΣ: Η απόφαση είναι ομόφωνη.

ΚΙΑΟΣ: Εισηγητές στο άλλο θέμα, του Αθλητισμού, ποιοί ήταν;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο θέμα του Αθλητισμού εισηγητές ήταν ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Βενιζέλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου του οποίου προίσταται και ο κ. Φούρας, ως αρμόδιος Υφυπουργός ο οποίος έκανε εξειδικευμένη αναφορά στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου το οποίο καταρτίζει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε για σκανδαλολόγους και για κακόπιστη κριτική. Δηλαδή, αναφέρεστε στον κ. Βερυβάκη, στον κ. Παπαθεμελή, στον κ. Πιπεριά και στον κ. Δαμιανίδη;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα για πολιτικές δυνάμεις οι οποίες αδυνατούν, επειδή δεν έχουν πρόγραμμα για τα προβλήματα της χώρας, να εκφέρουν πολιτικό λόγο και να διατυπώσουν πολιτικές προτάσεις. Ημουν πάρα πολύ σαφής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ...

ΡΕΠΠΑΣ: Οι συνάδελφοι ανήκουν σε ένα κόμμα το οποίο στηρίζει μια Κυβέρνηση, η οποία ασκεί την πολιτική της, με βάση το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει στον ελληνικό λαό και για αυτό, άλλωστε, ψηφίστηκε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι πολιτική δύναμη αυτοί οι βουλευτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολιτικές μονάδες. Ασφαλώς, όλοι είμαστε πολιτική δύναμη, υπό μία έννοια. Αλλά έκανα τη σύνδεση εκείνη η οποία έδωσε τη δυνατότητα και σε σας να βγάλετε αβίαστα το συμπέρασμα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ζήτησε ο Πρωθυπουργός ή έκανε καμιά παρατήρηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τη συμπεριφορά που επέδειξε χθες στο Υπουργείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε καμία αναφορά σε τέτοιο θέμα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς έχετε κάποιο σχόλιο για το γεγονός ότι ένας Υπουργός κλειδώνει και ξεκλειδώνει όποτε θέλει το Υπουργείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα κρίνουμε τον κ. Γιαννόπουλο. Ο κάθε Υπουργός χειρίζεται τα θέματα του Υπουργείου του, όπως εκείνος νομίζει. Και ο κ. Γιαννόπουλος, νομίζω ότι έχει πολλούς λόγους να αναφέρει, αν θέλετε να συζητήσετε μαζί του για το συγκεκριμένο θέμα. Ούτε πιστεύω ότι είναι σωστό κάποιοι να καταλαμβάνουν γραφεία Υπουργών ή τους ορόφους των Υπουργείων. Δεν είναι αυτός τρόπος για να διατυπώνουν κάποιοι τα θέματα τα οποία τους απασχολούν. Μη μπούμε, όμως, σ' αυτή τη συζήτηση.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Επειδή σε ορισμένα κράτη η ευπρέπεια είναι αξίωση των πολιτών και βεβαίως των συνδικαλιστών, αλλά και των κυβερνητικών στελεχών. Η ευπρέπεια και η μη αυταρχική συμπεριφορά. Οταν αυτή δεν αποδεικνύεται στη συμπεριφορά, λοιπόν, κυβερνητικών μελών, τι κάνει ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Συμφωνούμε απόλυτα ότι είναι θέμα αρχής, είναι κανόνας ότι πρέπει να υπάρχει ευπρέπεια και έμπρακτη απόδοση τιμής σε κάθε συμπολίτη μας. Πολύ περισσότερο σε φορείς της εξουσίας ή σε εκπροσώπους κοινωνικών δυνάμεων. Νομίζω, λοιπόν, ότι η συζήτηση η οποία γίνεται στην πατρίδα μας για τέτοιου είδους θέματα, δεν μπορεί να αφορά το Βαγγέλη το Γιαννόπουλο, ο οποίος -και αναφέρομαι σε λέξεις που εσείς χρησιμοποιήσατε- είναι γνωστός για τους αγώνες που έχει κάνει υπέρ της Δημοκρατίας και εναντίον του αυταρχισμού ή της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς της εξουσίας, εναντίον των πολιτών ή σε βάρος των πολιτών. Αυτά είναι γνωστά θέματα.

ΚΙΑΟΣ: Γνωρίζετε ότι είχε απαγορευθεί, χθες, στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να μπουν να κάνουν τη δουλειά τους, να καλύψουν τα Περιστατικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αυτές τις λεπτομέρειες.

ΚΙΑΟΣ: Γνωρίζετε ότι και σήμερα, επίσης, απαγορεύθηκε στους διαπιστευμένους να μπουν να κάνουν τη δουλειά τους κανονικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι θέματα τα οποία θα απασχολήσουν τους συναδέλφους σας με τον αρμόδιο Υπουργό.

ΚΙΑΟΣ: Δεν το γνωρίζετε εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αυτές τις λεπτομέρειες στις οποίες αναφέρεστε. Από τα δελτία ειδήσεων πληροφορήθηκα ότι προέκυψε κάποιο επεισόδιο, ας το ονομάσω έτσι.

ΚΙΑΟΣ: Επεισόδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Επεισόδιο.

ΚΙΑΟΣ: Εγώ, σας αναφέρω το εξής: ότι δεν τους επετράπη να κάνουν τη δουλειά τους στοιχειωδώς, να μπουν μέσα εκεί. Και αναφέρομαι στο εξής: η ταυτότητα που έχουμε την οποία υπογράφετε και εσείς και οι προκάτοχοί σας, λέει ότι οι Αρχές οφείλουν να του εξασφαλίζουν του κατόχου δημοσιογράφου, κάθε νόμιμη διευκόλυνση για την άσκηση του λειτουργήματός του. Στην προκειμένη περίπτωση...

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι παρέχεται κάθε νόμιμη διευκόλυνση.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, θέλω να πω ποιος έδωσε εντολή -παρακαλώ πολύ να το ερευνήσετε και εσείς- να μην επιτρέπουν την είσοδο στους δημοσιογράφους. Δεν λέω για τους δικηγόρους και για τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, είναι άλλα πράγματα αυτά, τα είπατε και προηγουμένως. Αναφέρομαι στην απρόσκοπτη λειτουργία του δημοσιογράφου για να ενημερώσει. Τίποτα περισσότερο. Θα το ερευνήσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς μπορεί να κατηγορήσει είτε το Βαγγέλη το Γιαννόπουλο είτε οποιονδήποτε από την Κυβέρνηση, ότι με τη συμπεριφορά του παρεμποδίζει το έργο των δημοσιογράφων, ή εμφορείται από απόψεις σε βάρος του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Αλλά, όλα αυτά που είπατε τα άκουσα βεβαίως με μεγάλη προσοχή. Δεν ξέρω πώς ακριβώς έχουν. Είναι ένα θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να μας σχολιάσετε τους χαρακτηρισμούς του κ. Γιαννόπουλου για τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει πολύ καλή συνεργασία ο κ. Γιαννόπουλος με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και παρακαλώ πολύ να μη βγάζετε συμπεράσματα από τέτοιες περιπτωσιακές συγκρούσεις, αν θέλετε να τις ονομάσω κι έτσι, οι οποίες, όμως, δεν είναι τόσες και τέτοιες, ώστε να είναι ικανές να κάμψουν ή να αλλοιώσουν τις πολύ καλές σχέσεις που έχει ο κ. Γιαννόπουλος και με τους επιστημονικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς με τους οποίους συνεργάζεται και με τους Ελληνες πολίτες στους οποίους απευθύνεται.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Υπάρχει, κ. Υπουργέ, προτροπή, οδηγία, παράκληση ή κάποια κατεύθυνση προς τα μέλη της Κυβέρνησης από τον Πρωθυπουργό να μην παραστούν στο Συνέδριο της Νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μας απασχόλησε καθόλου αυτό το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είπα ότι δεν έγινε καμία αναφορά. Από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός είναι Πρωθυπουργός της χώρας. Η Πολιτική Γραμματεία έχει εκδώσει μία ανακοίνωση που ορίζει το πολιτικό πλαίσιο και αναφέρεται στη θέση που έχει ως καθοδήγηση του Κινήματος για το συγκεκριμένο θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Ποια είναι η αντίδραση του Πρωθυπουργού στη δήλωση-ανακοίνωση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, κ. Τσοχατζόπουλου, ως απάντηση στην ανακοίνωση που μόλις προ ολίγου είπατε της Πολιτικής Γραμματείας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι αυτές οι δηλώσεις αναφέρονται σε ένα κομματικό θέμα, το οποίο αντιμετωπίζεται από τις δυνάμεις, τα όργανα, τους συντρόφους του Κινήματος, αναλόγως των καθηκόντων που έχει ο καθένας, στο πλαίσιο των διαδικασιών του Κινήματος. Δεν είναι θέμα που απασχολεί την Κυβέρνηση. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η Κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού Λαού για να ολοκληρώσει με επιτυχία τη θητεία της, να παράγει συγκεκριμένο έργο, να αντιμετωπίσει και να λύσει προβλήματα της χώρας και του λαού μας. Δεν είναι δυνατό να εξομοιώνεται αυτό το τεράστιο έργο, το οποίο κάνει η Κυβέρνηση, με τη στήριξη και τη συμβολή όλων των βουλευτών, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ στο Κοινοβούλιο, με όποιες εξελίξεις υπάρχουν στο εσωκομματικό πεδίο. Δεν είναι δυνατό μία εθνική, μία δημόσια υπόθεση, όπως είναι η προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, να θεωρείται ισοδύναμη με υποθέσεις οι οποίες έχουν έντονο εσωτερικό, εσωκομματικό χαρακτήρα. Και το λέω, γιατί βλέπω ότι γίνεται μία προσπάθεια να διαπλέξουμε τις κομματικές δραστηριότητες με τις κυβερνητικές δραστηριότητες. Και αυτό δεν πρέπει να γίνεται.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επειδή, μία σύγκρουση Πρωθυπουργού και Υπουργού Εθνικής Αμυνας θα είχε ως συνέπεια και την αποσταθεροποίηση της Κυβέρνησης, το ότι αποφεύχθηκε αυτή η σύγκρουση με τη μη συμμετοχή, τελικά, του κ. Τσοχατζόπουλου στο Συνέδριο της Νεολαίας ικανοποιεί τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι έχει αναλάβει τα καθήκοντά του σε μία δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα. Προκειμένου να ανταποκριθεί στα καθήκοντα αυτά επιθυμεί -και την έχει- τη βοήθεια και τη συμπαράσταση όλων των στελεχών, θα έλεγα όλων των Ελλήνων πολιτών. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, στο πλαίσιο αυτής της συλλογικής κυβερνητικής προσπάθειας, είναι ευθυγραμμισμένος στον κοινό στόχο που έχουμε θέσει. Είναι δυνατό, λοιπόν, να μιλούμε για σύγκρουση όταν έχουμε μια ευθυγράμμιση και ταύτιση, θα έλεγα, των δυνάμεων της Κυβέρνησης για να πετύχουμε αυτούς τους μεγάλους εθνικούς και κοινωνικούς στόχους; Αυτό είναι που πρέπει τελικά να επισημάνω γιατί αυτό έχει σημασία.

ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, με βάση το πλαίσιο, το οποίο εσείς αναφέρατε, της Πολιτικής Γραμματείας, το οποίο είναι συγκεκριμένο και σαφές και τη δήλωσή σας ότι η Κυβέρνηση απολαμβάνει της στήριξης όλων των βουλευτών. Δεν συνιστά, κατά τη γνώμη σας, θέμα ότι περίπου 25 βουλευτές δεν δέχονται το πλαίσιο της Πολιτικής Γραμματείας και πήγαν σήμερα στο Συνέδριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό σημαίνει ότι αίρουν την εμπιστοσύνη τους προς την Κυβέρνηση; Οτι η προσπάθεια της Κυβέρνησης να ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο της αδυνατίζει; Κάθε άλλο. Δεν προκύπτει από πουθενά. Τα της Πολιτικής Γραμματείας, παρακαλώ, θα συζητηθούν στο πλαίσιο των λειτουργιών του Κινήματός μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν τελικά ο Πρωθυπουργός θα πάει στο Συνέδριο της Νεολαίας του κόμματος.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει σε αυτό το θέμα και δεν προκύπτει οτιδήποτε άλλο, νεότερο.

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05a run on Friday, 20 February 1998 - 16:37:58 UTC