Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-02-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στη σημερινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, τι θέματα συζητήθηκαν και τι αποφασίστηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η σύσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεργασιών που έχει ο Πρωθυπουργός με τους Υπουργούς. Συζητήθηκαν τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Οσον αφορά την πρόταση που διατύπωσε ο κ. Τζεμ, οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης σας είναι γνωστές. Εχει μιλήσει για το θέμα αυτό, προχθές κιόλας, ο κ. Πάγκαλος. Οσα είπε αποτελούν την ουσία των θέσεων, με τις οποίες η Ελληνική Κυβέρνηση θα απαντήσει τις επόμενες ημέρες.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα σταλεί αυτή η ρηματική διακοίνωση, με ποια διαδικασία και αν πρόκειται κι εμείς να θέσουμε στην Αγκυρα κάποια θέματα ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντηση θα δοθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν είναι δυνατό να προσδιορίσουμε συγκεκριμένη ημέρα. Θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Θα επιλεγεί ο τρόπος της επίσημης αυτής απάντησης. Είναι κάτι το οποίο γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Απαντάς σε θέματα που έχει θέσει κάποιος και ταυτόχρονα, έχεις την ευκαιρία, καθώς απαντάς, να αναπτύξεις και τις δικές σου ιδέες, αφού μιλάς για την πολιτική σου. Αυτό θα γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε χθες με τον Τούρκο Πρεσβευτή στην Αθήνα, του είπε να μεταφέρει ένα μήνυμα στον κ. Ντεμιρέλ και στον κ. Γιλμάζ, ότι τώρα είναι η ευκαιρία να λυθεί το Κυπριακό. Θέλω να σας ρωτήσω, αν συμμερίζεστε αυτό το "τώρα" του κ. Μητσοτάκη.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι πάρα πολλές προσπάθειες έχουν γίνει, εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια, για την αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος, δυστυχώς, χωρίς να έχει προκύψει λύση. Πιστεύω ότι η κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί, την τελευταία περίοδο, όσον αφορά το Κυπριακό, είναι ένα καλό σημάδι. Πρέπει, όμως, να γίνουν πολλά ακόμη, ώστε να προκύψει μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για το κυπριακό θέμα. Η Ελληνική Κυβέρνηση συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. Ο διεθνής παράγοντας φαίνεται πως έχει ειλικρινές ενδιαφέρον να αντιμετωπίσει το θέμα. Ελπίζουμε να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο το ενδιαφέρον αυτό και όλες οι πλευρές που έχουν σχέση με το πρόβλημα να συμβάλουν, ώστε τελικά να προκύψει, επιτέλους, λύση. Ομως, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι δεν πρέπει με βιαστικό τρόπο να βγάζουμε συμπεράσματα. Για το θέμα αυτό θα πρέπει να αναμένουμε και καθώς θα προχωρούν οι διαδικασίες, από τις εξελίξεις, τότε και μόνον τότε, να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δηλαδή, η πρωτοβουλία Χόλμπρουκ, η οποία αρχίζει τον Μάρτιο και η οποία αναμένεται με πάρα πολύ ενδιαφέρον, με τα λεγόμενά σας προηγουμένως αφήνετε να εννοηθεί ότι δεν πιστεύετε ότι μπορεί να προκύψει κάτι θετικό από αυτήν;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, αναμένουμε με ενδιαφέρον την πρωτοβουλία Χόλμπρουκ. Ομως, η κάθε πρωτοβουλία πρέπει να κρίνεται από τα αποτελέσματα τα οποία παράγονται. Ασφαλώς, έχουμε ενδιαφέρον και θα συμβάλουμε από τη δική μας πλευρά για να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας. Εχω πει, όμως, κατ' επανάληψη ότι τα πάντα κρίνονται από τις συγκεκριμένες πράξεις, από τις επιλογές οι οποίες γίνονται, από την κατεύθυνση η οποία κάθε φορά ακολουθείται για την αντιμετώπιση κάποιου θέματος.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Τι αποφάσισε η σύσκεψη στο Μαξίμου σε σχέση με το "ξεπάγωμα" των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία, που συνδέονται με την τελωνειακή συμφωνία και για τις οποίες εκδηλώνεται ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον των εταίρων και της Κομισιόν να ξεμπλοκαριστούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το συγκεκριμένο θέμα, η πολιτική μας παραμένει η ίδια. Δεν αλλάζει τίποτα. Είναι αυτή που γνωρίζετε.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Δηλαδή, να πάει η Αγκυρα στη Χάγη για τα Ιμια;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε θέσει veto στην εκροή αυτών των χρηματικών ποσών από την Ε.Ε. προς την Τουρκία. Η θέση αυτή παραμένει, αφού τη συναρτούμε με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έχουμε θέσει.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Σκοπεύει η ελληνική πλευρά να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία έναντι της τουρκικής -έστω και σε επίπεδο συναντήσεων- προκειμένου να βελτιωθεί το διμερές κλίμα, ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοια πρωτοβουλία από την Ελληνική Κυβέρνηση. Πάντοτε, στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών ή διεθνών συνεργασιών, δίνεται η δυνατότητα αυτής της επικοινωνίας. Δεν θεωρούμε, όμως, ότι αυτή την ώρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις, προκειμένου να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο μέχρι τώρα γίνεται. Θα πρέπει η άλλη πλευρά να έχει μία τέτοια συμπεριφορά, η οποία να σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας, να αποφεύγει τις προκλήσεις, τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις, στις οποίες επιδίδεται τελευταίως, ώστε έτσι να δημιουργηθεί ένα κλίμα και οι επικοινωνίες, οι οποίες υπάρχουν μεταξύ αξιωματούχων των δύο πλευρών, να είναι καρποφόρες και αποδοτικές. Θα έλεγα, όμως, ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας "τορπιλίζει" αυτή την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ήρεμου κλίματος στη σχέση των δύο χωρών.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Υπάρχει ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλείται τη συμφωνία της Μαδρίτης για τα 12 μίλια. Εχετε κάποιο σχόλιο επ' αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει απαντήσει το Υπουργείο Εξωτερικών στο θέμα αυτό. Η θέση μας είναι γνωστή. Δεν είναι δυνατόν, το Διεθνές Δίκαιο, που εξ ορισμού διασφαλίζει τα νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα όλων των χωρών, να χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως εργαλείο για άνομες επιδιώξεις. Πού ακούστηκε η άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος, το οποίο βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, να θεωρείται εχθρική πράξη ή να ακούγεται ως απειλή; Η Ελλάδα είναι μία χώρα, της οποίας η εξωτερική πολιτική είναι συμβατή με τη διεθνή έννομη τάξη και το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία, καθόσον την αφορά. Και δεν το κάνει.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα δύο διευκρινίσεις: Πρώτον, όσον αφορά την πρόταση για επισημοποίηση της Μαδρίτης, η ελληνική απάντηση θα είναι όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει ήδη. Εμείς σεβόμαστε την πολιτική διακήρυξη της Μαδρίτης και το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Θα πρέπει, λοιπόν, στην πράξη και όχι μόνο θεωρητικώς και η Τουρκία να αποδείξει ότι σέβεται και τηρεί αυτή την πολιτική διακήρυξη.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κι ένα δεύτερο: Με βάση και τις δηλώσεις που έχει κάνει ο κ. Πάγκαλος, περί συνάντησης αλλά όχι διαλόγου, προσεχώς επίκειται κάποια συνάντηση Πάγκαλου - Τζεμ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε ερώτηση που έκανε πριν η κα Βιτσέντζου. Δεν είναι κάτι τέτοιο προγραμματισμένο. Είπα, όμως, ότι στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών δίνεται η ευκαιρία για τέτοιες συναντήσεις και για ανταλλαγή απόψεων. Αυτό δεν έχει, βεβαίως, οποιαδήποτε σχέση με ένα πολιτικού χαρακτήρα διάλογο, ένα διάλογο για τη διαπραγμάτευση δικαιωμάτων. Μ' αυτή την έννοια, συναντήσεις γίνονται και θα γίνονται και καλό είναι να γίνονται, αλλά βεβαίως δεν έχουν καμία σχέση με την αλλαγή του πλαισίου της εξωτερικής πολιτικής μας, όπως σας είναι γνωστό.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για όσα βλέπουμε να διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο χώρο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι θέματα τα οποία εξελίσσονται στο πλαίσιο του Κινήματος.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, δεν ρώτησα. Το πρώτο που θέλω να σας ρωτήσω είναι εάν υπήρξε πράγματι τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού, του Προέδρου του Κινήματος, με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας. Δεύτερον, ποιά είναι η προσωπική άποψη του κ. Σημίτη για το Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ; Και τρίτον: Εφόσον αυτό το Συνέδριο πραγματοποιηθεί, όπως η Νεολαία του Κινήματος -με την αυτονομία που εσείς υπαινιχθήκατε λίγο πριν- προχωρήσει στη διοργάνωσή του, εάν ο Πρωθυπουργός -όπως έχετε ήδη προαναγγείλει- θα παραστεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι θέματα τα οποία τα αντιμετωπίζουν τα όργανα του Κινήματος.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον Πρωθυπουργό ρωτάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει την ιδιότητα του Προέδρου του Κινήματος. Η δραστηριότητα στην οποία αναφέρεστε είναι δραστηριότητα που ανάγεται στην ιδιότητά του ως Προέδρου του Κινήματος, όχι ως Πρωθυπουργού της χώρας. Μ' αυτή την έννοια, μπορώ να σταματήσω εδώ τη συζήτηση. Μπορώ όμως, για να μη σας κακοκαρδίσω, να πω το εξής: Λόγω της απουσίας από την Ελλάδα του κ. Τσοχατζόπουλου, δόθηκε η δυνατότητα μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών να ανταλλάξουν απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα και ο Πρόεδρος και τα άλλα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Γίνεται σήμερα, όπως γνωρίζετε, συνάντηση του Εκτελεστικού Γραφείου με την ηγεσία της Νεολαίας. Νομίζω ότι θα επιδιωχθεί η καλύτερη δυνατή λύση, που θα τους ικανοποιεί όλους, ώστε και η ενότητα της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ να μην τραυματίζεται και η αξιοπρέπεια, αν θέλετε, ή η ιστορία και η τιμή που πρέπει να διακρίνει τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ να διασφαλίζεται. Εχω πει -και βλέπω ότι έχει αποδοθεί με διάφορους τρόπους αυτή η απάντησή μου- ότι πάντοτε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέδρια του Κινήματος, που είναι συνέδρια του Κινήματος, και σε συνέδρια της Νεολαίας, που είναι συνέδρια της Νεολαίας, παρευρίσκεται. Είναι αυτονόητο αυτό.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν, δηλαδή, συνέδρια της Νεολαίας που δεν είναι συνέδρια της Νεολαίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την απάντηση έχω δώσει. Σ' αυτήν επανέρχομαι και επειδή βλέπω να δίνονται πολλές ερμηνείες, παρακαλώ πάρα πολύ να μην παραποιείται η απάντηση. Να δίδεται ολόκληρη η απάντηση, όπως την είπα εγώ. Από κει και πέρα οι ερμηνείες είναι δικές σας, μπορείτε να τις κάνετε, σχολιάζοντας την απάντηση.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε τα κριτήρια βάσει των οποίων ένα Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ είναι Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα θέματα θα τα αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ και η Νεολαία του στο πλαίσιο της συνάντησης και συνεργασίας των δύο αντιπροσωπειών.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός -και λέω ο Πρωθυπουργός διότι η συνάντηση έγινε στο Μαξίμου και όχι στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ- συναντήθηκε με την επικεφαλής της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και απ' ότι μάθαμε, συμφωνήθηκε μια πορεία προς το Συνέδριο. Τι μεσολάβησε και απετράπη αυτό, το οποίο συμφωνήθηκε με τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα τα αντιμετωπίζουν τα όργανα του Κινήματος.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μέσα από τις αντεγκλήσεις, τις διαφωνίες και όλα αυτά που γράφονται και λέγονται και ακούγονται, θα γίνει τελικά το Συνέδριο, ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα το οποίο αντιμετωπίζουν τα όργανα του Κινήματος. Και τα όργανα της Νεολαίας, βεβαίως, γιατί δικό της Συνέδριο είναι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το Συνέδριο που γίνεται είναι Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αλλη ερώτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι "άλλη ερώτηση"; Ρωτάω: Είναι Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει πριν, κ. Σταματόπουλε. Θέλω να παρακολουθείτε τη συζήτηση την οποία κάνουμε, έτσι; Δεν θα συζητηθεί αυτό το θέμα εδώ.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όλα αυτά που γίνονται τιμούν το κόμμα και την ηγεσία του;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα γι' αυτό πριν.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να υποβάλω μια παρεμφερή ερώτηση. Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μέσω του Τύπου, αλλά και δηλώσεων και εκδηλώσεων τμημάτων και παραγόντων της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ κάποιες δραστηριότητες. Θέλω να σας ζητήσω, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ένα σχόλιο για το χαρακτήρα και το μήνυμα που δίνουν προς την ελληνική νεολαία αυτές οι δραστηριότητες.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα κρίνω τις δραστηριότητες μιας νεολαιίστικης πολιτικής οργάνωσης. Το μόνο σχόλιο στο οποίο περιορίζομαι είναι τούτο: Οτι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ έχει μια λαμπρή ιστορία, έχει δώσει σημαντικούς πολιτικούς αγώνες. Επιθυμούμε, επειδή ακριβώς το ΠΑΣΟΚ είναι το Κίνημα το οποίο στηρίζει αυτή την Κυβέρνηση, η Νεολαία του Κινήματος να διατηρήσει αρραγή την ενότητα και να αξιοποιήσει την ικανότητα όλου του δυναμικού της, προκειμένου να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις. Γιατί, για τη νέα γενιά της πατρίδας μας, μια πολιτική οργάνωση Νεολαίας πρέπει να είναι πρωτοπόρος. Αυτό το ρόλο πρέπει να διεκδικεί και να κατακτά συνεχώς η Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Αυτό επιθυμούμε.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Ο Πρωθυπουργός θα παραστεί σε ένα Συνέδριο που δεν θα είναι ενωτικό, με την έννοια ότι δεν θα συμμετέχουν κάποιες τάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε όλα αυτά τα θέματα. Παρακαλώ μην επανέρχεστε σ' αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει χώρος για συζήτηση επί τέτοιου θέματος.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά από αυτά που έχουν συμβεί στο χώρο της Νεολαίας, μήπως ο Πρόεδρος του κόμματος θα κάνει δεκτές κάποιες εισηγήσεις που έχουν γίνει για να ενταχθεί η Νεολαία στο κόμμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ με τα όργανά του. Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Δεν έχει απασχολήσει τέτοιο θέμα τον Πρωθυπουργό, αν θέλετε να μπω και επί της ουσίας. Αλλά, όλα αυτά είναι θέματα τα οποία τα συζητούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Δεν νομίζω ότι είναι ο κατάλληλος χώρος εδώ, στο Πρες-Ρουμ, για να τα συζητούμε.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει κάποιον καθοδηγητικό ρόλο στη Νεολαία;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει αναλάβει τέτοιο ρόλο ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Σκανδαλίδης, και κάνει τις κατάλληλες κινήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση ξεπουλάει κάποιες ΔΕΚΟ. Ποιός θα κάνει την αποτίμηση αυτών των ΔΕΚΟ και τι θα γίνει με τους εργαζόμενους;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική της Κυβέρνησης επιδιώκει αυτό που απαιτεί ο ελληνικός λαός. Οι επιχειρήσεις του Δημοσίου να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό οι επιχειρήσεις πρέπει να εξυγιανθούν. Πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικές, πρέπει να διακρίνονται για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν. Δεν νομίζω να έχει κάποιος αντίθετη άποψη. Η Κυβέρνηση ασχολείται συστηματικά με το θέμα αυτό. Εχει εκπονήσει συγκεκριμένα σχέδια για κάθε μια από τις Δημόσιες Επιχειρήσεις. Συζητά με τις Διοικήσεις των επιχειρήσεων και τους εργαζόμενους, προκειμένου να επιδιωχθούν συναινετικές λύσεις, γιατί όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει αυτό το εγχείρημα. Θέλουμε επιχειρήσεις που να μην είναι ζημιογόνες, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του προϋπολογισμού ή της ελληνικής οικονομίας, αλλά, κυρίως, για να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους καταναλωτές, στους Ελληνες πολίτες. Νομίζω, ουδείς διαφωνεί. Αυτή την προσπάθεια κάνουμε. Δεν ξεπουλάμε καμία επιχείρηση. Απλά, αξιοποιούμε ό,τι πλεονέκτημα διαθέτει κάθε μία από αυτές τις επιχειρήσεις, προκειμένου να καταστεί πιο ανταγωνιστική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου απαντήσατε στο ποιος θα κάνει την αποτίμηση κάθε επιχείρησης και τι θα γίνει με τους εργαζόμενους;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι λυμένα θέματα. Απάντησα στην ερώτησή σας. Όταν λέω ότι θέλουμε να τις κάνουμε ανταγωνιστικές, εσείς από που βγάζετε το συμπέρασμα ότι θέλουμε να τις ξεπουλήσουμε; Πρέπει να δεχθώ ότι θέλουμε να τις ξεπουλήσουμε για να απαντήσω στα ερωτήματα που θέτετε. Εγώ απάντησα ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Μην επιμένετε λοιπόν.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Η τριμερής πρωτοβουλία των κυρίων Πάγκαλου, Πριμακόφ και του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών, για ειρήνη στον Κόλπο, έχει και άλλο χαρακτήρα, πέραν από την τηλεφωνική επικοινωνία; Μπορεί να αναλάβουν και κάποια άλλη πρωτοβουλία, όπως παραδείγματος χάριν να επισκεφθούν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αποφασίστηκε ήδη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να επισκεφθεί τη Βαγδάτη. Αυτό είναι μία θετική εξέλιξη. Σ' αυτή την κατεύθυνση είχαν εκφράσει θέσεις και οι τρεις Υπουργοί Εξωτερικών. Να δοθεί, δηλαδή, η δυνατότητα στον κ. Ανάν να επισκεφθεί το Ιράκ. Μετά από αυτή την εξέλιξη, νομίζω ότι τα πράγματα αλλάζουν, δημιουργούνται νέα δεδομένα. Ελπίζουμε η αποστολή του κ. Ανάν να στεφθεί με επιτυχία και να μη χρειαστεί τελικώς η χρήση βίας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Ουδείς είναι υπέρ των χημικών ή πυρηνικών όπλων. Εμείς έχουμε πει, δημοσίως και επισήμως, ότι δεν επιθυμούμε κάποιος να τα παρασκευάζει, να τα κατέχει και πολύ περισσότερο να τα χρησιμοποιεί. Από εκεί και πέρα υπάρχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο παίρνει αποφάσεις και οι αποφάσεις αυτές πρέπει να γίνονται σεβαστές. Νομίζουμε ότι ο κ. Ανάν θα έχει επιτυχία στην αποστολή του. Εμείς θα συμβάλουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω για το θέμα των αγροτών, επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε στο θέμα του διαλόγου. Μπορεί οι αγρότες να υποχώρησαν από τα μπλόκα, έχει όμως και άλλες διαστάσεις κοινωνικές, οικονομικές κ.τ.λ. Πώς σκέφτεται η Κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση αναπτύσσεται σε πολλούς τομείς. Ηδη, έχουμε μία θετική, θα έλεγα, εξέλιξη με τη θέση της Ε.Ε. που απέσπασε ο κ. Τζουμάκας, για την ιδιωτική αποθεματοποίηση του λαδιού, η οποία επιτρέπεται και στην Ελλάδα από ομάδες παραγωγών. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία προκλήθηκε την τελευταία περίοδο, όσον αφορά την ελαιοπαραγωγή. Αλλα θέματα τα οποία αφορούν τους αγρότες, όπως είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, έχουμε πει ότι μας απασχολούν. Υπάρχουν και θέματα τα οποία δεν είναι δυνατό να ικανοποιήσουμε. Είτε γιατί η ικανοποίησή τους αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία, είτε γιατί υπάρχουν αδήριτες ανάγκες, τις οποίες δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Δεν μπορούμε να διαθέσουμε, δηλαδή, κολοσσιαία ποσά τα οποία θα οδηγούσαν σε κατάρρευση την ελληνική οικονομία. Από εκεί και πέρα, επιθυμούμε τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες να συζητούνται και να αναδεικνύονται.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει το ενδεχόμενο να συζητήσετε και με τα άλλα κόμματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς είμαστε στη διάθεση των άλλων κομμάτων και πιστεύουμε ότι, είτε στο πλαίσιο της Βουλής, είτε σε άλλους δημόσιους χώρους, οι συζητήσεις είναι ωφέλιμες. Στη Βουλή θα γίνει συζήτηση για τα αγροτικά θέματα και εκεί θα φανεί αν η κάθε πλευρά έχει συγκεκριμένη πολιτική για την αντιμετώπιση των γεωργικών θεμάτων. Γιατί πολλές φορές τα συνθήματα και οι λόγοι καλύπτουν την ουσία και τα επιχειρήματα. Εμείς, επειδή έχουμε συγκροτημένη πολιτική για το συγκεκριμένο τομέα, πιστεύουμε ότι θα φανεί αυτό και θέλουμε να γίνονται αυτές οι δημόσιες συζητήσεις. Εμείς επιθυμούμε να γίνεται συζήτηση επί της ουσίας των προβλημάτων, γιατί έχουμε συγκεκριμένη πολιτική πρόταση, γιατί έχουμε πρόγραμμα και οι άλλοι δεν έχουν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05a run on Wednesday, 18 February 1998 - 15:32:25 UTC