Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 06-06-96

Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://web.ariadne-t.gr/> - email: pegasus@compulink.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 6/6/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ.

Καλημέρα σας.
* Ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία σήμερα με τους κυρίους Αρσένη και Πάγκαλο, όπως γνωρίζετε.

ΜΑΥΡΟΣ: Μαζί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι. Η συνάντηση αυτή είναι στα πλαίσια των τακτικών άλλωστε συναντήσεων που έχει ο Πρωθυπουργός με Υπουργούς. Η συζήτηση περιεστράφη στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων.

* Σας ανακοινώνω ότι τη Δευτέρα αποφασίσθηκε να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ 9:00-10:00 π.μ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Με ειδικό θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Για συναφή θέματα.

ΚΙΑΟΣ: Συναφή, δηλαδή ελληνο-τουρκικές σχέσεις;

ΚΑΝΑΣ: Της γραμματείας του ΚΥΣΕΑ...;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα θέμα σε εξέλιξη, κ. Κανά, δηλαδή το θέμα της γραμματείας του ΚΥΣΕΑ. Είναι ένα γενικότερο θέμα. Αλλά αποφασίσθηκε να συνεδριάσει τη Δευτέρα το ΚΥΣΕΑ 9:00-10:00 το πρωί. Ευθύς αμέσως άλλωστε ο κ. Πάγκαλος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, στις 10:30 π.μ., γι' αυτό αναφέρω και την ώρα της συνεδρίασης.

* Ο κ. Πρωθυπουργός εδέχθη τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Α. Κακλαμάνη, για συνεργασία εν όψει των συζητήσεων για αλλαγές, την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής.

* Ο κ. Πρωθυπουργός θα κάνει ανακοινώσεις σε λίγη ώρα για το θέμα των χαμηλοεισοδηματιών συνταξιούχων - το οποίο γνωρίζετε ότι έχει απασχολήσει την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα - στις 2:00 μ.μ. Επίσης, μετά θα δεχθεί τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Σκανδαλίδη, σε συνεργασία, για θέματα τα οποία αφορούν την πορεία του Κινήματος προς το Συνέδριο.

* Το απόγευμα, γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός, επικεφαλής κλιμακίου Υπουργών, αναχωρεί για τη Θεσσαλονίκη. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Πάγκαλο και τον κ. Αρσένη συζητήθηκε το πρόγραμμα εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων; Αν θα προχωρήσουμε σε αναδιάρθωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Καραμπάση, συζητήθηκε το πλέγμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων - επαναλαμβάνω και πάλι - υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων. Τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, πολλά θέματα θα τεθούν και αυτό το οποίο εσείς αναφέρατε, ασφαλώς, είναι ένα από τα θέματα τα οποία έχουν θέση σε μια τέτοια συζήτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το πλέγμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, ο Πρωθυπουργός γιατί δεν βγαίνει να κάνει μια δήλωση - απάντηση στον Τούρκο Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση, έχει πάρει θέση κ. Σταματόπουλε, από την πρώτη στιγμή που ετέθη θέμα για τη Γαύδο. Και εγώ απάντησα σε σχετική ερώτηση. Ηταν ίσως η πρώτη επίσημη θέση από πολιτικό κόμμα, η θέση της Κυβέρνησης. Αλλά, βεβαίως, και οι αρμόδιοι Υπουργοί έχουν επισήμως, εγκύρως και δημοσίως εκφράσει θέση. Αλλωστε, ο Πρωθυπουργός είναι επικεφαλής μιας Κυβέρνησης και η θέση της Κυβέρνησης σας είναι γνωστή. Δεν έχει άλλη θέση ο Πρωθυπουργός. Οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων είναι δηλώσεις οι οποίες, τελευταίως, λόγω και της αστάθειας στην Τουρκία, την οποία θα μου επιτρέψετε να πω ότι είχα προβλέψει στο πού θα οδηγείτο η αστάθεια αυτή εδώ και δεκαπέντε ημέρες... Γελάει ο κ. Μπερμπεράκης γιατί θυμάται ότι την πρόβλεψη αυτή την έκανα, απαντώντας σε δική του ερώτηση. Λοιπόν, είναι δηλώσεις οι οποίες γίνονται με ρυθμό τέτοιο, ώστε είναι αδύνατο κανείς να τις παρακολουθήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε τον κ. Γιλμάζ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοώ τον κ. Γιλμάζ και άλλους αξιωματούχους της Τουρκίας. Δεν είναι δυνατόν - και δεν είναι και πολύ σοβαρό - καθημερινές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων να βρίσκουν ευήκοα ώτα και να απαντώνται μια προς μια από τον Ελληνα Πρωθυπουργό. Η πολιτική της Κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη και σταθερή και αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις της Τουρκίας με αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό είναι που έχει τελικώς σημασία. Είχα πει επίσης στις 23 Μαίου κάτι σχετικό ότι πρόκειται να οδηγηθεί σε ανατροπή η κυβέρνηση της Τουρκίας. Εδώ και δεκαπέντε ημέρες.

ΜΙΧΑΗΛ: Συμμερίζεται η Κυβέρνηση την εκτίμηση αρκετών αξιωματικών και στρατιωτικών που λέγουν ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το θέμα της Γαύδου από πλευράς Τουρκίας, αλλά έχει να κάνει με αμφισβήτηση του FIR Αθηνών;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μιχαήλ, η πολιτική της Τουρκίας εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Ιδιαιτέρως την τελευταία περίοδο, τους τελευταίους μήνες, η πολιτική αυτή - επαναλαμβάνω και πάλι - της Τουρκίας, έχει ξεπεράσει τα γνωστά όρια. Φαίνεται ότι τα όρια αυτά είναι ανεξάντλητα για την Τουρκία. Το έχω δηλώσει κατ' επανάληψη. Αυτό που αρκούμαι να πω τώρα, είναι ότι επιτέλους πρέπει η Τουρκία να πάψει να ζει στον κόσμο των απατηλών ονείρων της και να προσγειωθεί στον κόσμο της διεθνούς έννομης τάξης που είναι και η πραγματικότητα, την οποία όλοι πρέπει να σεβόμαστε. Η Ελλάδα έχει συνεπή, αποφασιστική πολιτική. Δεν πρόκειται να επιτρέψει αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να αντιμετωπισθεί - επαναλαμβάνω και πάλι - είτε με σχόλια ειρωνικά, γιατί σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες της Τουρκίας είναι δύσκολο να υπάρξει σοβαρός αντίλογος - η παραδοξολογία δεν μπορεί να έχει μια σοβαρή προσέγγιση και απάντηση - ή εν πάση περιπτώσει, με μια γενική θέση, η οποία δεν είναι δια λόγου, αλλά είναι και έμπρακτη θέση: Οτι δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίζεται αυτή η πολιτική από την πλευρά της Τουρκίας, μια πολιτική η οποία ουσιαστικώς - ας το αντιληφθεί η γειτονική χώρα - τη θέτει στο περιθώριο, στην απομόνωση της διεθνούς κοινότητας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε "δεν θα επιτρέψουμε". Πώς δεν θα επιτρέψετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Με το ότι απαντούμε ευθύς αμέσως και εμπράκτως. Γι' αυτό μίλησα και για έμπρακτη αντιμετώπιση σε όποιες τέτοιες πρωτοβουλίες. Και τα αποτελέσματα είναι συγκεκριμένα. Είδατε ότι το αίτημα αυτό το οποίο υποβλήθηκε από την Τουρκία απορρίφθηκε ευθύς αμέσως από τα όργανα στα οποία ετέθη. Και αυτό θα γίνεται συστηματικώς. Η πολιτική της Ελλάδος θα είναι πολιτική αποτελεσματική ώστε να αντιμετωπίζεται κάθε θέμα, το οποίο εγείρει η Τουρκία σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πλαίσιο των όσων μας είπατε και με το δεδομένο ότι προβλέπετε, όπως αναφέρατε προηγουμένως...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα ότι προβλέπω, είπα ότι πρόβλεψα. Υπήρξε επιβεβαίωση γι' αυτό το αναφέρω.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Μήπως μπορείτε να προβλέψετε αν η Κυβέρνηση θα διεκδικήσει κάτι από την Τουρκία σχετικά με την Ιμβρο και την Τένεδο και άλλα δικαιώματα δικά μας;

ΡΕΠΠΑΣ: Για την ώρα το συγκεκριμένο θέμα, κ. Παπαδόπουλε, της Ιμβρου και Τενέδου για το οποίο έχουμε μιλήσει, είναι θέμα "παγωμένο". Δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, δεν έχουμε τίποτα νεώτερο. Η θέση μας είναι γνωστή. Αν υπάρξει εξέλιξη, θα υπάρξει και διατύπωση και έκφραση της θέσης μας για το συγκεκριμένο θέμα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Χωρίς διεκδίκηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Να διεκδικήσουμε να αλλάξουν τα σύνορα στην περιοχή; Οχι...

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Να τηρηθούν οι Συνθήκες που παραβιάζονται.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Διεκδικούμε και παρακολουθούμε την τήρηση των Συνθηκών αυτών.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εμπράκτως;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμπράκτως. Κάθε φορά που διαπιστώνεται ότι υπάρχει παραβίαση των συνθηκών αυτών.

ΜΑΥΡΟΣ: Ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός τους συναδέλφους του της ΕΕ, γραπτώς ή προφορικώς, για τη νέα πρόκληση της Τουρκίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πρωτοβουλία την οποία αναλαμβάνει η Κυβέρνηση. Και ο Υπουργός των Εξωτερικών θα ενημερώσει για τα τελευταία γεγονότα και τις χώρες με τις οποίες βρισκόμαστε στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τις ηγεσίες άλλων χωρών που θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ενήμερες για την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας την τελευταία περίοδο.

ΜΑΥΡΟΣ: Ρώτησα για τους Πρωθυπουργούς. Ο Πρωθυπουργός, αν ενημέρωσε τους Πρωθυπουρ- γούς.

ΡΕΠΠΑΣ: Κι εγώ σας είπα ότι η Κυβέρνηση θα το πράξει αυτό μέσω του Υπουργού Εξωτερικών και των αρμόδιων Υπηρεσιών που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Πρωθυπουργός έχει τις επικοινωνίες του, το κάνει αυτό. Ως στοιχείο της εξωτερικής μας πολιτικής, θα γίνει αυτή η ενημερωτική προσπάθεια από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εγώ θα ρωτούσα, ποιές είναι οι θέσεις που εκφράζονται από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση γι'αυτή την προκλητική στάση της Τουρκίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχουν πάρει θέση επισήμως, οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την τελευταία πρόκληση της Τουρκίας. Αλλά, βεβαίως - θα μου επιτρέψετε να πω, εξ όσων, επίσης, γνωρίζουμε - δεν αντιμετωπίζουν και πολύ σοβαρά τέτοιου είδους επιχειρήματα τα οποία αναπτύσσει η Τουρκία. Αυτή είναι η αίσθηση την οποία δίνουν στην Ελληνική Κυβέρνηση. Και δημιουργείται η εντύπωση πλέον ότι υπάρχει μία απορρύθμιση στη λειτουργία της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Και αυτό κάνει πάρα πολλούς στην Ευρώπη να σκέπτονται ότι τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας έχουν πάρει μία οξυμένη μορφή, η οποία οδηγεί σε παραλογισμούς στους χειρισμούς της Τουρκίας στην εξωτερική της πολιτική.

ΜΙΧΑΗΛ: Πρόκειται μέχρι τη Δευτέρα, με οποιονδήποτε τρόπο, να επικοινωνήσει ο Πρωθυπουρ- γός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να τον ενημερώσει;

ΡΕΠΠΑΣ; Εχουν επικοινωνία τηλεφωνική, κύριε Μιχαήλ.

ΜΙΧΑΗΛ: Εγινε καμμία επικοινωνία χθες, προχθές;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Εγινε τις τελευταίες μέρες. Και γίνεται. Είναι τακτική αυτή η επικοινωνία. Δεν αποτελεί είδηση, όταν υπάρχει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο γι'αυτό που μεταδίδει σήμερα το BBC, και έγραψε μία γερμανική εφημερίδα, ότι η ΣΤΑΖΙ το 1984 είχε πάρει απόφαση να χρηματοδοτεί το κυβερνών κόμμα με 2%, του τζίρου που έκανε με την Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, πολλά δημοσιεύματα υπάρχουν για πολλά θέματα. Είναι πρακτικώς αδύνατο - αλλά είναι και ανώφελο και δεν είναι και σωστό - να σχολιάζουμε δημοσιεύματα εφημερίδων. Για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο απασχολεί υπό μία μορφή την Ελλάδα, έχουν κληθεί τα δικαστικά όργανα να πάρουν τις αποφάσεις που θα σας γίνουν γνωστές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το θέμα αφορά κόμματα και μάλιστα και το κυβερνών κόμμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Να σχολιάσω δημοσίευμα κάποιας εφημερίδας; Θεωρω ότι αυτά τα δημοσιεύματα είναι συκοφαντικά. Ασφαλώς, δεν έχουν υπόσταση αληθείας. Αλλά, είναι δυνατόν, κάθε φορά που υπάρχει ένα δημοσίευμα, να καλούμεθα να το σχολιάσουμε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι σοβαρό αυτό το δημοσίευμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, αν είναι αληθινό, είναι πάρα πολύ σοβαρό. Αλλά, εγώ σας λέω ότι είναι ψευδές δημοσίευμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό λέμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, με συγχωρείτε. Κάθε δημοσίευμα που αφορά ένα θέμα, πρέπει εμείς να το σχολιάζουμε; Αυτομάτως, δηλαδή, να το ανάγουμε σε τόσο σημαντικό για μας θέμα, ώστε να χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε, να απαντήσουμε; Δεν είναι όλα τα θέματα τέτοια, ώστε να χρειάζονται την απάντησή μας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είστε σε θέση να μας πείτε τί γινόταν το 1984; Το έχετε ερευνήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μούρτζη, αυτό το οποίο λέω και είναι σαφές είναι πως δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο γιατί δεν είναι σοβαρό να θεωρείται ότι ελληνικά κόμματα - το συγκεκριμένο κόμμα, εν προκειμένω - χρηματοδοτούνται από δραστηριότητες οι οποίες είναι παράνομες. Δεν είναι δυνατόν. Είναι κάτι που δεν το δεχόμαστε από θέση αρχής, αν θέλετε ένα σχόλιο, γιατί σχόλιο μου ζητήσατε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Τέτοιες θέσεις, όχι βέβαια με τέτοιο αποκαλυπτικό, αιχμηρό τρόπο, έχει διατυπώσει ο κ. Κακλαμάνης. Είπε ότι για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής χρειάζεται 400 εκατομμύρια δραχμές.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κακλαμάνης είναι Πρόεδρος της Βουλής. Λέει τις απόψεις του. Ο κ. Κακλάμάνης είναι και αυτός βουλευτής. Ενας από τους 300 της Βουλής. Τί θέλετε να πείτε;

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οτι έχει διατυπώσει θέσεις ότι το μεγάλο κεφάλαιο χρηματοδοτεί ορισμένους βουλευτές. Και ορισμένοι κεφαλαιούχοι έχουν "κοινοβουλευτικές ομάδες" που διαπερνούν τα κομματικά σύνορα. Αυτό μας είπε ο κ. Κακλαμάνης.

ΡΕΠΠΑΣ: Ρωτήσατε τον κ. Κακλαμάνη, να πάρετε λεπτομερή στοιχεία;

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οχι, δεν τον ρώτησα.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί δεν το κάνατε, αφού είναι τόσο πολύ σημαντικό θέμα αυτό για σας; Και έχουν περάσει τόσες μέρες χωρίς να το ερευνήσετε;

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εγώ διατυπώνω το ερώτημα σε σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς δεν θεωρούμε ότι πολιτικοί οι οποίοι εκλέγονται από τον ελληνικό λαό υπόκεινται σε οποιεσδήποτε άλλες δουλείες και δεσμεύσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει κάποια θέση από πλευράς Πρωθυπουργού ή από την Κυβέρνηση για το κείμενο των οκτώ Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εν όψει του Συνεδρίου; Πώς το εκτιμάτε εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου ανέπτυξαν τις απόψεις τους, ως στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Είναι δικαίωμά τους. Δεν σχολιάζουμε τις απόψεις που εκφράζουν στελέχη, παράγοντες, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Εσείς συμφωνείτε μαζί τους, πάντως.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Καψαμπέλη, αν ενδιαφέρεσθε τόσο πολύ για τη γνώμη μου, έχει διατυπωθεί. Δεν είναι η συζήτηση, για τη γνώμη αυτή, συζήτηση γι'αυτό το χώρο.

ΜΑΥΡΟΣ: Μπορείτε να εξειδικεύσετε τί είναι αυτό το Κέντρο R.BROWN, την ίδρυση του οποίου θα ανακοινώσει αύριο ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην τελευταία επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των άλλων προτάσεων προς την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, υπήρξε και αυτή από τον Ελληνα Πρωθυπουργό. Να ιδρυθεί στη Θεσσαλονίκη ένα Κέντρο, το οποίο θα βοηθήσει την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας στην περιοχή και την προώθησή του εκσυγχρονισμού της παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Συνέπεσε τότε, στην Αμερική, να γίνεται η κηδεία - εκείνη την ημέρα κιόλας - του μακαρίτη πλέον πρώην Υπουργού Εμπορίου Brown - στενού φίλου του Προέδρου Κλίντον - και υπήρξε η πρόταση το Κέντρο αυτό υψηλής τεχνολογίας να ονομαστεί Κέντρο BROWN. Ηταν μια πρόταση του Ελληνα Πρωθυπουργού, η οποία συγκίνησε τον Πρόεδρο Κλίντον. Και προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται οι πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης.

ΜΑΥΡΟΣ: Προφανώς, αφού έχει υπάρξει συμφωνία, θα έχουν ήδη ορισθεί και ποιές εταιρίες θα εκπροσωπήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα αντίστοιχα. Μήπως μπορείτε να μας τις πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μαύρο, δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Είναι στο πρώτο στάδιο αυτή η πρωτοβουλία. Απλώς, μετά την τελευταία επιστολή την οποία απέστειλε στον Ελληνα Πρωθυπουρ- γό, απαντώντας, ο Πρόεδρος Κλίντον, γίνεται το πρώτο βήμα για να υπάρξει αυτό το Κέντρο. Απλά, γίνονται τα πρώτα βήματα ώστε να πάρει νομική μορφή αυτό το Κέντρο το οποίο θα ιδρυθεί. Δεν έχουν καθορισθεί λεπτομέρειες.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Πού αποσκοπεί, κύριε Εκπρόσωπε, η επίσκεψη του κ. Καστανίδη στους πολιτικούς Αρχηγούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Καστανίδης, ως αρμόδιος Υπουργός, επισκέπτεται τους πολιτικούς Αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την επιλογή την οποία έκανε η Κυβέρνηση - σε πρόσφατη Κυβερνητική Επιτροπή αποφασίσθηκε αυτό, όπως γνωρίζετε - προκειμένου να συσταθεί Επιτροπή που θα ασχοληθεί με τις προμήθειες. Ιδιαιτέρως στον ΟΤΕ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ωστε να εξασφαλίζεται και το δημόσιο συμφέρον και η διαφάνεια στο δημόσιο βίο, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο, που τόσα λέγονται.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μα, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, τα έχει πει όλα αυτά ο κ. Καστανίδης.

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή, σήμερα ανέλαβε την πρωτοβουλία να συζητήσει με τους πολιτικούς Αρχηγούς. Τους ενημερώνει γι'αυτή την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

ΚΙΑΟΣ: Εσείς αύριο θα είστε εδώ, ή θα πάτε στη Θεσσαλονίκη με τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, εγώ θα είμαι εδώ. Αλλά έχω μία επερώτηση και πιθανόν να χρειασθεί να αλλάξουμε την ώρα της ενημέρωσής σας.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αν είναι να πάμε πολύ αργά, να μην έχουμε αύριο συνάντηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν, με δική σας πρωτοβουλία, θέλετε κάτι τέτοιο, μπορούμε να ακυρώσουμε την αυριανή συνάντηση. Αλλά, αν αυτό είναι δική σας επιθυμία. Εγώ μετά την επερώτηση, είμαι στη διάθεσή σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Καλύτερα να μην έχουμε συνάντηση αύριο. Να τα πούμε τη Δευτέρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως θέλετε.
Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.03 run on Friday, 7 June 1996 - 8:48:23