Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 04-06-96

Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://web.ariadne-t.gr/> - email: pegasus@compulink.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 4.6.1996

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας, καλό μήνα!
* Αύριο στις 12.00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα ασχοληθεί με τα ένα αντικείμενο εξ αναβολής (σας είναι γνωστό) που αφορά θέματα του Υπουργείου Αιγαίου, καθώς επίσης και με το θέμα της αντιμετώπισης των εκτάκτων συνθηκών, οι οποίες προκύπτουν κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Δηλαδή, πυρκαγιές.

ΡΕΠΠΑΣ: Και όχι μόνον. Αυτά, λοιπόν, είναι τα δύο βασικά θέματα με τα οποία θα ασχολη8εί το αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο.
* Την Πέμπτη (6.6.96) ο κ. Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη. Θα ενημερωθείτε αύριο λεπτομερώς για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη στη Θεσσαλονίκη. Αυτά από πλευράς μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή εκκρεμεί μία συζήτηση για την εξωτερική πολιτική που θα γίνει σε μια από τις προσεχείς συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου...

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει δρομολογηθεί, κύριε Κιάο.

ΚΙΑΟΣ: Πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Για την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σας είπα ήδη. Οταν υπάρξει άλλη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα σας ανακοινωθούν τα θέματα.

ΚΙΑΟΣ: Αυτή η συζήτηση για την εξωτερική πολιτική θα γίνει πριν ή μετά από το Συνέδριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Τίποτε δεν αποκλείεται. Το Συνέδριο είναι ένα κορυφαίο γεγονός, αλλά δεν αποτελεί χρονικό σημείο που ορίζει δύο περιόδους, όπως ίσως υπονοείτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ανάλογα με τα αποτελέσματα του Συνεδρίου, κύριε Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα αποτελέσματα όποια και να είναι, θα είναι πολύ καλά για το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι που έχει σημασία. Γιατί όλοι, όποιες θέσεις και αν διατυπώνουν, εργάζονται για το καλό του ΠΑΣΟΚ. Τα αποτελέσματα θα είναι καλά για το ΠΑΣΟΚ. Να είσθε βέβαιοι γι'αυτό. Και εξ αυτού του λόγου, θα είναι καλά για τη χώρα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Υπάρχει μονομαχία για την Αντιπροεδρία μεταξύ Σημίτη και Τσοχατζόπουλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Με ρωτάτε να σας απαντήσω αν υπάρχει "μονομαχία";

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν υπάρχει "μονομαχία".

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Εξάσφαιρα!

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ!

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, κύριε Υπουργέ, τί είναι αυτό το Συνέδριο; Ενα απλό "ματς" είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Συνέδριο πραγματοποιείται με βάση τις αποφάσεις που έχει λάβει η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος. Γίνεται με τρόπο συντεταγμένο. Οι διαδικασίες του προβλέπονται από το καταστατικό μας. Και παρά το ότι αναφερόμαστε σε κομματικά θέματα, αρκούμαι να πω ότι θα είναι ένα επιτυχημένο Συνέδριο από κάθε άποψη.

ΚΑΝΑΣ: Κύριε Υπουργέ, ισχύει αυτό που φέρεται ειπών ο Πρωθυπουργός ότι αν δεν εκλεγεί Αντιπρόεδρος του Κινήματος από το Συνέδριο, θα παραιτηθεί από την Πρωθυπουργία;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός όταν έχει κάτι δημοσίως να πει που τον αφορά, θα το πει ο ίδιος.

ΜΙΧΑΗΛ: Σε συνέχεια της ερώτησης του συναδέλφου κ. Κανά: Η Κυβέρνηση διαψεύδει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που ο κ. Σημίτης δεν εκλεγεί στην Αντιπροεδρία του Κόμματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα πρόωρων εκλογών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε κανένα σχόλιο για τις νέες τουρκικές προκλήσεις και ειδικά για το θέμα της Γαύδου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ετέθη τέτοιο θέμα από στρατιωτικό της Τουρκίας (Πλοίαρχο τον βαθμό, νομίζω) στο πλαίσιο συζητήσεων για το σχεδιασμό νατοϊκής άσκησης, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί την επόμενη περίοδο. Αυτό το οποίο ως σχόλιο μπορώ, αυτή την ώρα, να διατυπώσω είναι ότι η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας φαίνεται ότι έχει όρια τα οποία δεν εξαντλούνται. Κάθε φορά η Τουρκία υπερβαίνει τον εαυτό της, τον επιθετικό και προκλητικό εαυτό της. Εμφανίζεται πλέον ως διεθνής ταραξίας η Τουρκία. Και το πρόβλημά της δεν είναι με την Ελλάδα. Το πρόβλημά της είναι με το Διεθνές Δίκαιο και την διεθνή έννομη τάξη. Και αυτό πρέπει η διεθνής κοινωνία να το αντιληφθεί και να λάβει τα μέτρα της.

ΓΛΥΣΤΡΑΣ: Συνδέει η Κυβέρνηση τη σειρά των προηγουμένων από πλευράς Τουρκίας επεισοδίων με αυτό το επεισόδιο, είναι δηλαδή εντεταγμένο μέσα σε ένα γενικότερο σχεδιασμό σε συνδυασμό με την πίεση που ήσκησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στον κ. Κουρή στο να υπάρχουν Αμερικανοί παρατηρητές στο Αιγαίο;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Γλύστρα, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ασφαλώς επηρεάζεται από τις εξελίξεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας. Αυτή την περίοδο, στο εσωτερικό της Τουρκίας, υπάρχει πολιτική αστάθεια και ρευστότητα, αυτό το γνωρίζετε. Αλλά, βεβαίως, η στάση την οποία η Ελλάδα κρατάει είναι μια στάση αποφασιστική απέναντι στις προκλήσεις αυτές της Τουρκίας. Και θεωρούμε πως υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες και κανόνες οι οποίοι είναι αρκετοί ώστε να διαφυλάττουν τη γαλήνη και την ηρεμία στην περιοχή, εφόσον οι κανόνες αυτοί γίνουν σεβαστοί. Οι διεθνείς φορείς - και το ΝΑΤΟ συγκεκριμένα - ασφαλώς επιδιώκουν να υπάρχει μια καλύτερη συνεννόηση και συνεργασία των δύο χωρών. Εμείς έχουμε κατ'επανάληψη πει ότι η συνεργασία αυτή από μας είναι επιθυμητή, στη βάση όμως της ισότιμης και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία, όχι στη βάση της εκχώρησης των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ή της βλάβης των εθνικών μας συμφερόντων. Αυτό δεν το συζητούμε.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Τα ΝΕΑ γράφουν σήμερα για διάβημα που έγινε στον κ. Σολάνα και στον Πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής. Πώς θα κλιμακώσει...;

ΡΕΠΠΑΣ: Για ποιό θέμα;

ΔΗΜΑΚΑΣ: Για το θέμα της Γαύδου. Πώς θα κλιμακώσει...;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει κάνει όλους τους χειρισμούς, τους διπλωματικούς και τους στρατιωτικούς η Ελληνική Κυβέρνηση, στα κέντρα όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις αυτές, ώστε η θέση μας να είναι τόσο σαφής και τόσο ξεκάθαρη. Να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρανόηση. Και πιστεύουμε ότι το θέμα αυτό το οποίο έθεσε η Τουρκία είναι μια νέα πρόκληση. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι υπό μια έννοια συνιστά και μια παραδοξολογία στο πλαίσιο της συνεργασίας δύο χωρών και κοινών ασκήσεων να διατυπώνονται τέτοιες αξιώσεις από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδος. Η ελληνική πλευρά, εν πάση περιπτώσει, το αντιμετωπίζει αποφασιστικά. Δεν συζητούμε, δεν υπάρχει για μας τέτοιο θέμα.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν πληροφορίες ότι η Τουρκία προχωρεί στον εποικισμό της Ιμβρου και ότι εγκαθιστά 500 Τούρκους από την Καλλίπολη στο νησί. Απασχολεί αυτό την Κυβέρνηση; Τί ενέργειες έχουν γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε συζητήσει γι' αυτό το θέμα κ. Μαρδά. Συλλέγουμε πληροφορίες. Υπάρχει μια επικοινωνία με τις διπλωματικές μας υπηρεσίες στη γειτονική χώρα. Εχω δηλώσει και πάλι με αφορμή σχετική ερώτηση ότι μια τέτοια κίνηση εποικισμού με Τούρκους εποικιστές της Ιμβρου αλλοιώνει την ελληνική φυσιογνωμία του νησιού, παραβαίνει τη Συνθήκη της Λωζάνης και εμείς θα το αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά. Δεν θα μείνουμε απαθείς. Θα γίνει γνωστό ποιά θα είναι αυτή η στάση της Κυβέρνησης όταν φανεί ότι αυτό το γεγονός είναι εν τη γενέσει του. Τώρα απλά σκέψεις υπάρχουν, σχέδια αναπτύσσονται.

ΜΑΡΔΑΣ: Χθες ο εκπρόσωπος του STATE DEPARTMENT είπε ότι αυτή η πολύχρονη διαμάχη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δεν έχει επιπτώσεις γενικότερα στο στρατηγικό πεδίο, διότι είπε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει σε περίπτωση επίθεσης την Τουρκία και η Τουρκία την Ελλάδα. Πώς το σχολιάζει αυτό η Κυβέρνηση; Εχουμε δεσμευτεί εμείς ότι είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε την Τουρκία...;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω να σχολιάσω κ. Μαρδά, απλά επισημαίνω ότι ανήκουμε στο ΝΑΤΟ και είναι δική μας επιλογή να ανήκουμε στο ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ έχει κάποιους κανόνες βάσει των οποίων λειτουργεί. Αυτοί οι κανόνες ασφαλώς δεσμεύουν όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, εφόσον με δική τους επιλογή παραμένουν μέλη του ΝΑΤΟ οι χώρες αυτές.

ΜΑΡΔΑΣ: Δεν υπάρχει υποχρέωση αυτόματης στρατιωτικής συνδρομής;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μαρδά, μην έχουμε, παρακαλώ, μια διάθεση να αντιμετωπίζουμε με φιλοπολεμικά σενάρια τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στην περιοχή. Υπάρχουν προβλήματα στην περιοχή και το ΝΑΤΟ φαίνεται αδύναμο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών. Αυτή είναι η αλήθεια.

ΜΑΡΔΑΣ: Η Κυβέρνηση είναι στη στρατιωτική συμμαχία...

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση είναι στη στρατιωτική συμμαχία, επειδή αυτή η επιλογή του να ανήκει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ είναι επιλογή την οποία δεν έχει κάνει απλώς η Κυβέρνηση. Είναι μια επιλογή της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, η οποία επιλογή έχει μια ηλικία πολύ μεγάλη, όπως πολύ καλά γνωρίζετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να φύγει αν θέλει...

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, δεν μας κρατάει κανείς με το ζόρι σε καμμία συμμαχία, κ. Σταματόπουλε Δεν φαντάζομαι να ρωτάτε αν σκέφτεται η Κυβέρνηση να φύγει από το ΝΑΤΟ. Και πολύ περισσότερο δεν φαντάζομαι να το προτείνετε εσείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, γιατί; Και να το προτείνω εγώ δεν έχει σημασία.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα αποχώρησης της Ελλάδος από το ΝΑΤΟ. Παρακαλώ πολύ.

ΜΑΡΔΑΣ: Μην ενοχλείσθε από τις ερωτήσεις. Είναι για άντληση πληροφοριών.

ΡΕΠΠΑΣ: Καθόλου.

ΜΑΡΔΑΣ: Οταν ο εκπρόσωπος του STATE DEPARTMENT προκαταλαμβάνει τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, πρέπει να απαντήσετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μια προωθημένη υπόθεση κ. Μαρδά, να απαντήσουμε τί θα κάνει η Ελλάδα αν δεχθεί επίθεση η Τουρκία από οποιαδήποτε άλλη χώρα η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Παρακαλώ πολύ, σας είπα με αφορμή άλλη ερώτηση δική σας, επιχειρείστε να προκαλέσετε ένα τέτοιο πρόβλημα, να δείτε ποιά θα είναι η αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης! Δεν νομίζω ότι είναι του παρόντος αυτά τα θέματα. Οτι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και δεσμεύεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΝΑΤΟ, σας είναι γνωστό. Οπως σας είναι πολύ γνωστό ότι είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, επειδή αυτό αποτελεί δική μας επιλογή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξετάζει η Ελληνική Κυβέρνηση το ενδεχόμενο ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνάμεων στην Νότιο Κρήτη και ειδικά στη Γαύδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι στρατιωτικές δυνάμεις που υπάρχουν στην Κρήτη είναι υπέρ αρκετές για να υπερασπιστούν την εδαφική μας ακεραιότητα.

ΜΙΧΑΗΛ: Αισθάνεται η Κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται ιδιωτικά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα της χώρας; Σαφές το ερώτημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντηση είναι σαφής και αυτονόητη. Τη δώσατε μόνος σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Τότε ο κ. Κακλαμάνης...

ΡΕΠΠΑΣ: "Τότε", είδατε λοιπόν;

ΜΙΧΑΗΛ: Τότε γιατί ο κ. Κακλαμάνης λέει ότι τείνουν τα κόμματα, άρα και τα κυβερνώντα κόμματα, να διαχειρισθούν ιδιωτικά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα του λαού;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κακλαμάνης διατύπωσε τις απόψεις του. Οι απόψεις του είναι σεβαστές. Δεν έχω λόγο να σχολιάσω τις απόψεις του κ. Κακλαμάνη. Ο κ. Κακλαμάνης - μη σας διαφεύγει - είναι από τους βουλευτές εκείνους οι οποίοι έχουν ψηφίσει την Κυβέρνηση, έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύ- νης στην Κυβέρνηση και στηρίζουν την Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα στο οποίο αναφερθήκατε.
Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.03 run on Tuesday, 4 June 1996 - 9:59:23