Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 10-06-96

Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://web.ariadne-t.gr/> - email: pegasus@compulink.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 10/6/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα, καλή εβδομάδα.
* Συνεδρίασε σήμερα το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του κ. Πρωθυπουργού. Ο κ. Πρωθυπουργός προέβη σε δήλωση ευθύς μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Σας είναι γνωστή η δήλωση αυτή, στην οποία επισημαίνεται η επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία έχει πάρει μόνιμο χαρακτήρα. Τροφοδοτούμενη, δε, τελευταία από την αστάθεια και τη ρευστότητα που παρατηρείται στο εσωτερικό της χώρας, η επιθετικότητα αυτή παίρνει νέες προκλητικές διαστάσεις.
-Οπως δήλωσε ο κ. Πρωθυπουργός, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη, με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή την επιθετική στάση που κρατά η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό, ίσως, παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιο-ανατολικής Μεσογείου.
-Θεωρούμε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει, επιτέλους, να βγάλει τα συμπεράσματά της, μετά από την τελευταία, ιδιαιτέρως, στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Συμπεράσματα τα οποία δεν μπορεί να είναι άλλα από εκείνα, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία αδυνατεί - ως φαίνεται - να παίξει ένα ρόλο σταθεροποιητικό στην περιοχή, ένα ρόλο για τον οποίο πολλοί προσβλέπουν στην Τουρκία. Αξίζει, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ, οι ξένες χώρες να ασχοληθούν με τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν στην περιοχή, λόγω της προκλητικής και επιθετικής στάσης της Τουρκίας και να συμβάλουν ώστε να αποκατασταθούν συνθήκες ηρεμίας και ομαλών σχέσεων στην περιοχή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οταν λέτε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επιθετικότητα της Τουρκίας, αυτό τί σημαίνει; Θα λάβουμε ορισμένα μέτρα ή απλώς θα κάνουμε καταγγελίες προς τους Διεθνείς Οργανισμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό σημαίνει, κύριε Κωνσταντινίδη, ότι η Ελλάδα όπως πάντα έτσι και τώρα είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία οδηγεί σε υπονόμευση των εθνικών μας συμφερόντων. Οι Ενοπλες Δυνάμεις μας είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Η Κυβέρνηση έχει άμεσο και μακροπρόθεσμο σχέδιο τέτοιο, ώστε να μην επιτρέπει οποιαδήποτε επιβουλή από την πλευρά της Τουρκίας, που οδηγεί σε περιπέτειες τη χώρα μας. Ταυτοχρόνως, η Ελλάδα θα προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες και τους χειρισμούς, οι οποίοι θα καταδείξουν το άδικο της στάσης της Τουρκίας έναντι των ελληνικών συμφερόντων. Διότι πιστεύουμε ότι η στάση αυτή της Τουρκίας την οδηγεί εκ των πραγμάτων σε αδιέξοδο και σε απομόνωση. Και αυτό είναι κάτι που θα επιδιώξουμε και εμείς, ερχόμενοι σε επαφή και συνεννόηση με τους διεθνείς παράγοντες.

ΠΑΡΙΣ: Πότε θα ξανασυνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, κύριε Υπουργέ; Και ερωτώ, διότι θα ήθελα να γνωρίζω εάν στην επόμενη συνεδρίασή του, θα ληφθεί απόφαση για παραγγελία οπλικών συστημάτων, καθώς και για τί ύψος χρημάτων μιλάμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Πάρι, τέτοιο θέμα δεν απασχόλησε σήμερα το ΚΥΣΕΑ στη συνεδρίασή του. Αλλά σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ η οποία δεν θα αργήσει, μεταξύ των άλλων θεμάτων, θα είναι και το θέμα το οποίο θέσατε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, μεταξύ των μέτρων που προτίθεται να πάρει η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, περιλαμβάνεται και το "δυσκόλεμα" (ας το πω έτσι) των ευρωτουρκικών σχέσεων; Και το ερωτώ, γιατί η Τουρκία έχει προσκληθεί να παρακαθήσει σε γεύμα στη Σύνοδο της Φλωρεντίας. Η Ελλάδα θα παρακαθήσει σ'αυτό το γεύμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Τουρκία έχει προσκληθεί από την Ιταλική Προεδρία, όχι εντός των διαδικασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Φλωρεντίας, αλλά εκτός των επισήμων διαδικασιών, στο περιθώριο των συνεδριάσεων. Είναι θέμα της Ιταλικής Προεδρίας. Και βεβαίως δεν υπάρχει δέσμευση ή υποχρέωση των άλλων χωρών-μελών να συμμετέχουν σ'αυτή τη συνάντηση με την Τουρκία. Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη θέση ότι δεν θα επιτρέψει την διευκόλυνση ή την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα παραμείνει η θέση μας ιδία, όσον αφορά τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των σχέσεών της με την Τουρκία, όσο η Τουρκία ακολουθεί αυτή την πολιτική. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας ως χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι πρέπει να φροντίσουμε να μη δημιουργούνται, λόγω αυτής της στάσης μας, προβλήματα σε τρίτες, σε άλλες χώρες. Γι'αυτό και στα πλαίσια του προγράμματος ΜΕDA η Ελλάδα σκέπτεται να επιδιώξει ένα διαχωρισμό του προγράμματος αυτού, όσον αφορά τις άλλες χώρες, ώστε η εμπλοκή για το πρόγραμμα αυτό να υπάρξει μόνο για την Τουρκία και στη συνέχεια και για όσο καιρό η Τουρκία ακολουθεί αυτή την επιθετική προς την Ελλάδα πολιτική.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Τελικά αφήνετε να εννοηθεί ότι ναι μεν η Τουρκία θα παρακαθήσει στο γεύμα αλλά δεν θα πάμε εμείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλω να πω ότι η Ιταλική Προεδρία κάλεσε την ηγεσία της Τουρκίας σε ένα γεύμα εκτός των διαδικασιών της Συνόδου Κορυφής. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει καμμία δέσμευση να παρευρεθεί σε μία τέτοια συνάντηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, η Ελλάδα έχει άρει το "βέτο" για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από ένα ταμείο της Κοινότητας.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι, κύριε Σταματόπουλε. Στη Διεθνή Τράπεζα είχαμε συγκατατεθεί στο να αρθούν κάποιοι περιορισμοί οι οποίοι υπήρχαν. Αλλά η θέση μας παραμένει σταθερή - επαναλαμβάνω και πάλι - στο να οδηγήσουμε στην αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν προκύψει στις σχέσεις μας με την Τουρκία, να υπάρχει και μία ανάλογη αντιμετώπιση από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Τουρκία, λόγω της στάσης την οποία κρατάει η Τουρκία την τελευταία ιδιαιτέρως περίοδο.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Λαλιώτης σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" δηλώνει ότι θα ήταν προτιμότερο να μην εκλεγεί Αντιπρόεδρος στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, να προταθεί μια τρίτη λύση με κάποιο άλλο πρόσωπο. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι απόψεις του κ. Λαλιώτη, οι οποίες αναπτύσσονται - όπως και οι απόψεις άλλων στελεχών - στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του Κινήματός μας.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Είκοσι ένας βουλευτές σας κατηγορούν, ως Κυβέρνηση, ότι αλλοιώσατε τον πατριωτικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη σας ζητούν να αλλάξετε το δόγμα το αμυντικό της χώρας και να προτάξετε το "διεκδικούμε τα πάντα από όσους διεκδικούν τα πάντα από μας".

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σκουρή, επαναλαμβάνω και πάλι, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του Κινήματός μας αναπτύσσονται διάφορες απόψεις, από στελέχη, από βουλευτές, από παράγοντες του Κινήματός μας. Αυτό το οποίο πρέπει να επισημάνουμε με την ευκαιρία της ερώτησής σας είναι ότι στο πλαίσιο των κυβερνητικών οργάνων αλλά και των κομματικών υπάρχουν συλλογικές διαδικασίες, οι οποίες περισσότερο παρά ποτέ στο παρελθόν είναι αναπτυγμένες, είναι πλούσιος ο διάλογος στις διαδικασίες αυτές. Και νομίζω ότι έχει χρέος όποιος βουλευτής ή στέλεχος έχει απόψεις να εισφέρει, προκειμένου η πολιτική μας να βελτιωθεί (γιατί πάντοτε μια πολιτική επιδέχεται βελτίωση), εκεί να εκφράσει τις απόψεις του, ώστε μέσα από μία γόνιμη αντιπαράθεση και σύνθεση η γραμμή μας να είναι η καλύτερη δυνατή. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας ισχυρός και μοναδικός ίσως για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Θεωρούμε ότι το δόγμα του "δεν διεκδικούμε αλλά και δεν παραχωρούμε" (και αυτό δεν επισημαίνεται, το επισημαίνω εγώ τώρα), είναι ένα δόγμα το οποίο απεικονίζει το τί είναι αυτό που επιδιώκουμε. Και πιστεύω ότι αυτό είναι απόλυτα συμβατό και ευθυγραμμισμένο - θα έλεγα - με τα εθνικά μας συμφέροντα. Διότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μην παραχωρήσει ή να απεμπολήσει τα εθνικά της δίκαια.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Και εσείς εντάσσετε όλον αυτόν το σχετικό προβληματισμό που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σουρμελίδη, είπα ότι ο προσυνεδριακός διάλογος είναι πλούσιος. Αναπτύσσονται διάφορες απόψεις. Αλλά, βεβαίως, επεσήμανα ότι στα πλαίσια κυβερνητικών οργάνων αλλά και κομματικών (κυβερνητικών εν προκειμένω, μια και προς την Κυβέρνηση ασκείται η κριτική, όπως επεσήμανε ο κ. Σκουρής), υπάρχει η δυνατότητα να αναπτύσσονται αυτές οι απόψεις. Ηδη, αύριο (11.6.96), συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Είναι ένας χώρος, όπου μπορούν τέτοιες απόψεις να διατυπωθούν, να υπάρξει αντίλογος, να υπάρξει μία τελική θέση. Και εν πάση περιπτώσει, αυτό το οποίο πρέπει να επισημάνω είναι ότι όλοι οι βουλευτές εκφράζοντας τις απόψεις τους, ούτε μια στιγμή δεν διατυπώνουν μια θέση τέτοια, ώστε να τίθεται σε αμφιβολία η υποστήριξη την οποία προσφέρουν στην Κυβέρνησή μας. Η Κυβέρνηση έχει μεγάλη και ισχυρή, βέβαιη πλειοψηφία στην Ελληνική Βουλή. Και αυτό είναι κάτι που σε κανέναν δεν πρέπει να διαφεύγει.

ΓΛΙΣΤΡΑΣ: Ηθελα να ρωτήσω αν ο Πρωθυπουργός, δηλώνοντας σήμερα το πρωί ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, κυριολεκτεί. Διότι η έννοια "πλήρης ετοιμότητα" σημαίνει αναστολή αδειών, πολλά πράγματα, τα οποία δεν ξέρω αν όντως υλοποιούνται ή μένουμε μόνο στα λόγια.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Γλίστρα, σημαίνει τα πάντα τα οποία δίνουν ουσία και περιεχόμενο σ'αυτή τη φράση: "Πλήρης ετοιμότης". Ασφαλώς δεν πρόκειται να ανακοινώσουμε σήμερα ή αύριο κάποια έκτακτα μέτρα, αλλά όταν μιλούμε για ετοιμότητα, η ετοιμότητα αυτή είναι - θα έλεγα - σε μία σχέση συνέπειας με ό,τι εκδηλώνεται ως συμπεριφορά από την άλλη πλευρά. Ηδη, ξεκινάει μία άσκηση υπό την επωνυμία "ΕFES" από την πλευρά της Τουρκίας. Λογικό είναι να υπάρχει μία ένταση στην περιοχή. Αρα, επιβάλλεται από την πλευρά μας να υπάρχει ανάλογη επαγρύπνηση. Η ετοιμότης είναι ένα φαινόμενο μόνιμο. Είναι η πολιτική μας για τις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και για το σύνολο - θα μου επιτρέψετε να πω - του κρατικού μηχανισμού. Πρέπει να υπάρχει πάντοτε ετοιμότης.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Κύριε Υπουργέ, απαντήσατε προηγουμένως στη συνάδελφο κα Πουλίδου ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει καμμία δέσμευση να παραστεί στο δείπνο. Ερωτώ ευθέως: Θα παραστεί ή δεν θα παραστεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση, κυρία Σουρμελή, θα λάβει μέρος στις συνεδριάσεις που θα γίνουν στη Φλωρεντία. Το αν θα παραστεί ή όχι, θα το δείτε τότε. Εν πάση περιπτώσει, εάν επείγεσθε, σας λέω ότι εμείς απ'αυτό το "φαγητό, μάλλον δεν θα φάμε"!

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πεινάτε δηλαδή εκείνη την ώρα; (!)

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που έχουμε κερδίσει ως Εθνος και ως Κοινωνία, κύριε Ελενόπουλε. Αλλοι είναι αυτοί οι οποίοι πεινούν και στον ύπνο τους "καρβέλια ονειρεύο- νται"!!! Και πρέπει η Τουρκία, εν προκειμένω, από τα απατηλά της όνειρα να προσγειωθεί - όπως έχω πει και πάλι - στην πραγματικότητα της διεθνούς έννομης τάξης. Να πάψει να ονειρεύεται καρβέλια!

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός, στη δήλωσή του σήμερα το πρωί, μίλησε για διαβήματα της Ελλάδος στους Διεθνείς Οργανισμούς. Μπορείτε να μας τα εξειδικεύσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς που συμμετέχει η Ελλάδα - και συμμετέχει στους περισσότερους, αν όχι σε όλους - και βεβαίως στις ηγεσίες των ξένων χωρών.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Και μια δεύτερη ερώτηση: Λογικό είναι να υπάρχει ένταση, λόγω της τουρκικής άσκησης στο Αιγαίο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν βρίσκεται σε εξέλιξη μία άσκηση, η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων, εκ των πραγμάτων, εξ αντικειμένου, δημιουργεί μία ένταση.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν η Κυβέρνηση έχει ενημερώσει πλήρως - και επιμένω στο "πλήρως" - τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή έχουν συναποφασίσει (Κυβέρνηση και Πρόεδρος της Δημοκρατίας) το τί θα αναφέρει ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους Γερμανούς επισήμους, κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, που άρχισε σήμερα.

ΡΕΠΠΑΣ; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απολύτως ενήμερος για την πολιτική της Κυβέρνησης. Αλλά, βεβαίως, δεν συναποφασίζει η Κυβέρνηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αποφάσεις λαμβάνει η Κυβέρνηση. Αυτή χαράσσει και ασκεί την εξωτερική πολιτική. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην πράξη και κατ'επανάληψη, έχει αποδειχθεί επιτυχημένος εθνικός πρεσβευτής στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, αν υπήρξε συνάντηση του κ. Πάγκαλου με τον κ. Μιλόσεβιτς ή αν θα υπάρξει συνάντηση του κ. Μιλόσεβιτς με οποιοδήποτε εκπρόσωπο της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει συνάντηση του κ. Πάγκαλου με τον κ. Μιλόσεβιτς. Ο κ. Μιλόσεβιτς δεν έχει καμμία συνάντηση στην Ελλάδα με οποιοδήποτε Ελληνα αξιωματούχο.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι εδώ δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει στην Ελλάδα οποιαδήποτε συνάντηση με οποιοδήποτε Ελληνα αξιωματούχο, είπα.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θέσατε τέτοιο θέμα. Η Ελλάδα είναι μια όμορφη και φιλόξενη χώρα. Δεν είναι ασυνήθιστο, πολλοί ξένοι γνωστοί ηγέτες, να την επισκέπτονται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τουρισμό έχει έρθει;

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Υπάρχουν πληροφορίες ότι θα τοποθετηθεί και δεύτερος Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Τύπου. Είναι αλήθεια; Το επιβεβαιώνετε ή το διαψεύδετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορώ να σας ανακοινώσω ότι βρίσκεται προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο, στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης η ίδρυση και λειτουργία Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, στα πλαίσια του Υπουργείου Τύπου, της οποίας αρμοδιότητα θα είναι κατά κύριο λόγο η ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τα εθνικά μας θέματα. Εχουμε μια πολιτική στον τομέα αυτό, την οποία εκπονούμε και πιστεύουμε ότι αυτή η Γενική Γραμματεία είναι ένα χρήσιμο όργανο, το οποίο θα αποδειχθεί ωφέλιμο στην πράξη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιόν βάζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, άλλη ερώτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απόρρητο είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι τίποτα απόρρητο κ. Σταματόπουλε. Αλλά, οι αποφάσεις αυτές, αντιλαμβάνε- σθε, έχουν ορισμένη διαδικασία. Αυτή η διαδικασία δεν έχει υπάρξει ακόμη βάσει της οποίας λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις. Μην προτρέχετε.

ΓΛΙΣΤΡΑΣ: Η Γραματεία του ΚΥΣΕΑ λειτούργησε σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σήμερα, συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, κ. Γλίστρα, υπό την πλήρη σύνθεσή του.

ΓΛΙΣΤΡΑΣ: Η Γραμματεία...

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω και πάλι: Σήμερα συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Πότε θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο κ. Σημίτης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σημίτης, ο,τιδήποτε έχει να πει που τον αφορά, θα το πει ο ίδιος δημοσίως. Την ώρα που θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη και ωφέλιμη για το Κίνημά μας, αλλά κυρίως για την ελληνική κοινωνία. Οπως ξέρετε, ο κ. Σημίτης δεν είναι στέλεχος κομματικό μόνον. Είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Ο κ. Λαλιώτης είπε χθες ότι το ΠΑΣΟΚ κατατρέχεται από το σύνδρομο του Τιτανικού. Εσείς νιώθετε το καράβι να γέρνει και να πηγαίνει για φούντο; (!)

ΡΕΠΠΑΣ: Αγαπητέ Γιώργο, πιστεύω ότι - όπως είπα και πριν - ο κ. Λαλιώτης έχει δικαίωμα να λέει ελεύθερα τις απόψεις του. Απλά παίρνω αφορμή από την αντίδραση που υπήρχε στο χαριτωμένο σχόλιο - ερώτησή σου, λέγοντας ότι αυτό σημαίνει πως όλοι μας στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο, να αποδειχθούμε Τιτάνες!

ΚΑΜΠΡΑΣ: Για Τιτανικό μίλησε, δεν μίλησε για Τιτάνες!

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι. Και εγώ λέω ότι πρέπει να αποδειχθούμε Τιτάνες! Να κάνουμε ένα τιτάνιο έργο.

ΚΙΑΟΣ: Α, δέχεσθε δηλαδή τον όρο.

ΡΕΠΠΑΣ: "Τιτανικός" ήταν το όνομα ενός πλοίου. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, έχουμε κάνει "αντι- τιτανικό" ορό!!!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ανακοινωθεί και θα γίνει.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως βέβαια θα γνωρίζετε, την Παρασκευή (7.6.96) αστυνομικοί εισέβαλαν στο Κανάλι μας, στο STAR και συνέλαβαν άνευ αιτίας τρεις εργαζομένους εκ των οποίων ο ένας ήταν ο Διευθυντής. Εχετε να πείτε τίποτα για τον υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξαν τα αστυνομικά όργανα και μάλιστα άνευ αιτίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό που θέλω να σχολιάσω είναι ότι ασφαλώς, όλοι είμαστε υπέρ της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, της πληροφόρησης την οποία πρέπει να παρέχουν χωρίς εμπόδια τα Μέσα. Αλλά, βεβαίως, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των Οργάνων της Πολιτείας και των δικαστικών οργάνων ιδιαιτέρως.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θέλω να επανέλθουμε στην επίσκεψη Μιλόσεβιτς. Επειδή αναμφισβήτητα πρόκειται περί μεγάλης φυσιογνωμίας, περί μεγάλου ηγέτου στην περιοχή, μήπως έχετε πληροφόρηση, πότε ήρθε, πότε φεύγει και αν θα κάνει κάποια συζήτηση με κάποιο εκπρόσωπο της Κυβέρνησης εδώ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει επικοινωνία με τον κ. Μιλόσεβιτς αυτές τις ημέρες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, παρά ταύτα, ο Ελληνικός Τύπος γράφει ότι θα τον επισκεφθεί ο κ. Πρωθυπουργός και μάλιστα θα συζητήσουν για το Σκοπιανό.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση, λοιπόν, απαντά ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση ή συνάντηση, πολύ περισσότερο, αξιωματούχων της Ελληνικής Κυβέρνησης με τον κ. Μιλόσεβιτς.
Σας ευχαριστώ πολύ.

** Ανεξάρτητα από την αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος, η τακτική ενημέρωσή μας θα γίνει κανονικά και ώρα 13.00 στο Υπουργείο Τύπου.


Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.03 run on Wednesday, 12 June 1996 - 11:10:12